Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2015/Μάιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχείο Αγοράς

Αυτή η σελίδα αποτελεί μέρος του Αρχείου συζητήσεων που έχουν γίνει στην Αγορά, και διατηρείται για ιστορικούς λόγους. Εάν έχετε κάτι για συζήτηση παρακαλούμε μεταβείτε στην Αγορά.

2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022


Τρίτη 12 Μαΐου - Γιορτή της Βικιπαίδειας στην Αθήνα - Συμμετοχή

Πατώντας στην εικόνα πηγαίνουμε στη σελίδα της Γιορτής της Βικιπαίδειας που θα γίνει στην Τεχνόπολη (Γκάζι, Αθήνα) στις 12 Μαΐου, όπου σκιαγραφείται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τις συμμετοχές. Οι συμμετοχές στην εκδήλωση είναι ακόμη ανοικτές. Όποιος έχει δράσεις προώθησης / εμπλουτισμού της Βικιπαίδειας μπορεί να λάβει χρόνο ομιλίας και poster στην εκδήλωση. Επίσης μπορεί να αιτηθεί συμμετοχή οποιοσδήποτε έχει να παρουσιάσει θέμα που αναδεικνύει τη Βικιπαίδεια, ενθαρρύνει τη συμμετοχή κλπ. Μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή είτε εδώ, στην Αγορά, είτε με αποστολή προσωπικού μηνύματος. Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στην εκδήλωση με την παρουσία μας λύνοντας απορίες προσωπικά στο κοινό, βοηθώντας στο εργαστήριο εμπλουτισμού που θα λειτουργεί όλη την ημέρα, συμμετέχοντας στις συζητήσεις κλπ. ManosHacker 07:50, 26 Απριλίου 2015 (UTC)

Καλή επιτυχία! --Focal Point 22:55, 26 Απριλίου 2015 (UTC)


Ωραίο πόστερ. Καλη διοργάνωση, αλλά γιατί τόσο νωρίς;;--Istoria1944 (συζήτηση) 16:44, 27 Απριλίου 2015 (UTC)
10 Θα ανοίξει στο κοινό γενικά και λίγο αργότερα είναι η έναρξη. Νωρίς θα είναι τα σχολεία με τις παρουσιάσεις και τις συνεντεύξεις, κάπου στη μέση ο χαιρετισμός από το wmf και μετά οι φορείς εξωστρεφών δράσεων. Εμείς είμαστε μεσημέρι στην επαφή με τον κόσμο, με την κεντρική διάλεξη, και μετά κουβέντα πάνω στους υπολογιστές, στην πράξη δηλαδή (αν και το εργαστήριο θα παίζει όλη τη μέρα). ManosHacker 19:56, 27 Απριλίου 2015 (UTC)

Καλή επιτυχία από καρδιάς. Δυστυχώς λόγω ασθενείας κατά 99% δεν θα μπορέσω να παραστώ... --Ttzavarasσυζήτηση 17:02, 27 Απριλίου 2015 (UTC)

Να είσαι καλά Τάσο κι εδώ είμαστε. ManosHacker 19:56, 27 Απριλίου 2015 (UTC)

Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Θα συμμετάσχω και προθυμοποιούμαι να βοηθήσω με κάθε δυνατό τρόπο. Sotkil (συζήτηση) 11:11, 28 Απριλίου 2015 (UTC)

Οι συμμετοχές θα κλείσουν αύριο γιατί πρέπει να βγει το πρόγραμμα για τους ομιλητές και μαζί δελτίο τύπου, οπότε όποιος θελήσει να έχει λόγο στην εκδήλωση μπορεί ακόμα να το κάνει. Έχει καλυφθεί εν πολλοίς το φάσμα των δράσεων και ίσως να μην νιώθει πως έχει να πει κανείς κάτι παραπάνω με ομιλία, όμως είναι ανοικτή η συμμετοχή και ευπρόσδεκτη. Επιπλέον θα υπάρχει πάντα χώρος για βικιπαιδιστές να βγουν εμβόλιμα να πουν «έκανα / κάνω αυτά τα λήμματα και νιώθω έτσι κι έτσι» και να παραδειγματίσουν. ManosHacker 09:31, 2 Μαΐου 2015 (UTC)

Θα μου άρεσε ιδιαιτέρως να δώσω το παρόν, ωστόσο τα (σχεδόν) 2.100 χιλιόμετρα που μας χωρίζουν, δεν νομίζω ότι καθιστούν δυνατή την παρουσία μου... Νοητά θα προσπαθήσω τουλάχιστον να είμαι μαζί σας... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 10:52, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Σκίτσα και πνευματικά δικαιώματα

Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ελεύθερο περιεχόμενο και να εμπλουτίσουμε τη Βικιπαίδεια, μερικοί από εμάς έχουμε δημιουργήσει σκίτσα προσώπων για τα οποία δεν έχουμε διαθέσιμες ελεύθερες φωτογραφίες. Τέθηκε το ζήτημα πως είτε τα σκίτσα είναι ανακριβή για να αποδώσουν ένα πρόσωπο και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται είτε είναι ακριβή αντίγραφα φωτογραφίας ή άλλης εικόνας και καταπατούν τα πνευματικά της δικαιώματα.

Έστω ότι αν δεν στηριχθούμε σε υπαρκτή εικόνα/φωτογραφία το σκίτσο δεν αποδίδει πιστά ένα πρόσωπο, όσο χρειάζεται ένα εγκυκλοπαιδικό λήμμα. Αν χρησιμοποιήσουμε μια φωτογραφία με πνευματικά δικαιώματα ως πρωτογενή πηγή και δημιουργήσουμε ένα σκίτσο βάσει αυτής, χωρίς να παραμορφώσουμε το πρόσωπο (καρικατούρα), όμως αλλάξουμε τη γωνία θέασης του προσώπου, πχ κατά γωνία 7 μοιρών δεξιά ή αριστερά, αυτομάτως αυτό που θέλησε να πετύχει ο φωτογράφος με τη συγκεκριμένη γωνία λήψης που ο ίδιος διάλεξε χαλά. Υπάρχει επίσης αναπόφευκτη αλλοίωση, έστω σε μικρό βαθμό, των χαρακτηριστικών και των εκφράσεων του εικονιζόμενου προσώπου λόγω του σκίτσου. Το παραγόμενο αποτέλεσμα στο σκίτσο ενδέχεται με τον τρόπο αυτό να είναι αρκετά ακριβές ώστε να αποτυπώνει σωστά ένα πρόσωπο και ταυτόχρονα να είναι απαλλαγμένο από πνευματικά δικαιώματα και όσο αφορά τη γωνία λήψης και τον φωτισμό και τις μικροεκφράσεις του προσώπου. Ένα τέτοιο σκίτσο είναι για εμένα αποδεκτό ως απαλλαγμένο από πνευματικά δικαιώματα μεν και αρκετά ακριβές δε, ώστε να το χρησιμοποιούμε στη Βικιπαίδεια ελεύθερα. Προϋπόθεση είναι να το δημιουργεί ο άνθρωπος φυσικά και όχι με υπολογιστή, να είναι πράγματι σκίτσο δηλαδή. ManosHacker 03:23, 29 Απριλίου 2015 (UTC)

Μια σχετική συζήτηση για τις φωτογραφίες και τα σκίτσα από αυτές είχε γίνει για ένα σκίτσο του Μανώλη Γλέζου. Σε εκείνη την περίπτωση η φωτογραφία-πηγή δεν ήταν πορτρέτο, αλλά, ας πούμε, ζωντανής δράσης σε διαδήλωση (δηλαδή ήταν από φωτορεπορτάζ). --cubic[*]star 04:21, 29 Απριλίου 2015 (UTC)
Πρακτικά σε τέτοιο υλικό αναφέρομαι. Σε κάποια στιγμή, φαντάζομαι, θα είναι δυνατό να ταΐσουμε 5-6 φωτογραφίες σε ένα λογισμικό που θα είναι ικανό να μας φτιάξει ένα ακριβές τρισδιάστατο πρόσωπο. Εκεί δε φαντάζομαι ακόμα τι προβλέπεται για τα πνευματικά δικαιώματα των πρωτογενών πηγών. Έστω τώρα, μιλώντας για σκίτσο, πως ένας φωτογράφος πέτυχε το τάδε πρόσωπο σε μια ιδιαίτερη γκριμάτσα, με ανοιχτό ας πούμε το στόμα. Ακόμα κι αν στρέψω το πρόσωπο σε άλλη γωνία και φωτίσω διαφορετικά και λόγω σκίτσου γίνουν και παραλλαγές στη λεπτή υφή της εικόνας, το ανοιχτό στόμα ίσως παρέμενε στα πνευματικά δικαιώματα του φωτογράφου ως ιδέα για σύλληψη. Νομίζω όμως πως δεν κυνηγάμε παράξενες εικόνες για απεικόνιση προσώπων στη Βικιπαίδεια, οπότε βάζοντας και το κριτήριο αυτό, δηλαδή να χρησιμοποιούμε υλικό με απλές το δυνατόν εκφράσεις στα πρόσωπα, μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε σκίτσα προσώπων εκεί που δεν μπορούμε να έχουμε φωτογραφίες. ManosHacker 06:05, 29 Απριλίου 2015 (UTC)


Μπλέκονται (καλώς ή κακώς) δυο διαφορετικά ζητήματα στα παραπάνω:

  • Οποιαδήποτε εικόνα (σκίτσο, στένσιλ, photo manipulation, οτιδήποτε) δημιουργείται "βάσει" μιας φωτογραφίας ή ακόμη και περισσότερων ταυτόχρονα, είναι παράγωγο έργο. Για ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, το αρχικό έργο θα έπρεπε να είναι ελεύθερο. Οποιαδήποτε τροποποίηση, δεν απαλλάσσει από τα πνευματικά δικαιώματα.
  • Οποιαδήποτε εικόνα προσώπου που δεν είναι φωτογραφία η οποία δεν έχει πειραχτεί (περισσότερο από το φωτισμό της) υπόκειται σε πρωτότυπη σύλληψη και υποκειμενικές εκτιμήσεις ως προς την αντιπροσωπευτικότητά της. Οτιδήποτε δεν είναι φωτογραφία θα πρέπει να έχει προηγουμένως δημοσιευτεί σε άλλο μέσο, άσχετα με την κατάσταση πνευματικών δικαιωμάτων της.
-geraki (συζήτηση) 07:52, 29 Απριλίου 2015 (UTC)


Συμπέρασμα: το σκίτσο ενός προσώπου υπό γωνία σε σχέση με μια απλή φωτογραφία που έχει πνευματικά δικαιώματα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί στη Βικιπαίδεια. Όπως κι αν σχεδιάζω για τη Βικιπαίδεια οτιδήποτε με το paint, δεν χρειάζεται να το δημοσιεύσω αλλού, πχ την εικόνα ενός πυκνωτή φτιαγμένη με το χέρι μου, έτσι κι εδώ. ManosHacker 09:58, 29 Απριλίου 2015 (UTC)


Δεν αντιλαμβάνομαι από που προκύπτει αυτό το συμπέρασμα, το οποίο δεν λέει κάτι το ουσιαστικό για το ερώτημα, αλλά σύμφωνα με αυτά που λες, όχι. Αυτό που εννοείς και λες παραπάνω είναι ότι:
  1. Χρησιμοποιείς μια φωτογραφία με πνευματικά δικαιώματα
  2. Δημιουργείς μια εικόνα βάσει αυτής.
  3. Παραλλάσσεις στο σκίτσο τη γωνία σε σχέση με αυτή της φωτογραφίας.
  4. Θεωρείς ότι είναι απαλλαγμένο από πνευματικά δικαιώματα.
Κατηγορηματικά όχι. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εξακολουθεί να είναι παράγωγο της αρχικής φωτογραφίας. Μια διασκευή, δεν είναι πρωτότυπο έργο.
Ήδη υπάρχει μεγάλο κενό αξιοπιστίας και επαληθευσιμότητας ως προς την εικονογράφηση της Βικιπαίδειας. Ιδιαίτερα για τα πρόσωπα, ακόμη και αν πρόκειται για φωτογραφίες. Δεν χρειάζεται να το εντείνουμε εισάγοντας ένα άλλο πεδίο που μπορεί να προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. Μην ψάχνετε παρακάμψεις ή να βάλετε τρικλοποδιές στους κανόνες και τα ζητούμενα της Βικιπαίδειας.
Οι άνθρωποι δεν είναι πυκνωτές. -geraki (συζήτηση) 11:28, 29 Απριλίου 2015 (UTC)
  • Δεν είναι διασκευή, είναι προσπάθεια αποτύπωσης με το δυνατόν ακρίβεια των στοιχείων του προσώπου κάποιου ανθρώπου. Διαλέγουμε τη μέση ουδέτερη έκφραση και αποτυπώνουμε τα χαρακτηριστικά του. Στην ουσία η εικόνα του βρίσκεται στον εγκέφαλό μας και την ανασυνθέτουμε, παίρνοντας απλώς ανατροφοδότηση από τη φωτογραφία για πιθανά λάθη. Ναι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Δεν επεμβαίνουμε στην ιδέα που είχε ο δημιουργός ούτε για τη γωνία, ούτε για το κάδρο, ούτε για τον φωτισμό, ούτε για τη λεπτομέρεια της έκφρασης, ούτε καν για τον μορφασμό που αποτυπώνει το στιγμιότυπο καθώς διαλέγουμε τη μέση ουδέτερη έκφραση. Ναι, ακριβώς όμοια με τον πυκνωτή. Μπαίνει στο μυαλό μας και ξαναβγαίνει. Και η φωτογραφία χρησιμοποιείται μόνο για επαλήθευση, καθώς κάποιοι θα μπορούσαν να επικαλεστούν την ανακρίβεια και χρειαζόμαστε αναφορά. Αν κάποιος θέλει να το δει ως παράγωγο έργο αυτό αφορά τον ίδιο, όχι τον δημιουργό του σκίτσου. Έτσι θέλει να το δει αυτός αλλά δεν είναι έτσι. Όποιος έχει ζωγραφίσει μια προτομή υπό (πάντα) διαφορετική γωνία σε σχέση με τον διπλανό του ή ακόμα και ελαφρό κούνημα στην καρέκλα του ξέρει τι λέμε. Ο άνθρωπος ανασυνθέτει, δεν αναπαράγει.
  • Παράγωγο έργο υπό γωνία θα μπορούσε να προκύψει από μία μηχανή. Και σε μια μηχανή αναπαραγωγής όμως υπάρχει όριο στο μέχρι πού ακολουθούν τα πνευματικά δικαιώματα. Ένα τρισδιάστατο μοντέλο, που δίνει ένα ακριβές πορτρέτο υπό όποια γωνία, ίσως μπορεί να προκύψει από 5 φωτογραφίες διαφορετικών φωτογράφων που τροφοδοτούμε σε έναν υπολογιστή. Προφανώς είναι παράγωγο έργο και ασκούν πάνω του πνευματικά δικαιώματα και οι 5 φωτογράφοι. Όταν όμως τροφοδοτηθεί με 100 φωτογραφίες είναι απειροελάχιστη η συμβολή του ιδιαίτερου έργου του καθενός φωτογράφου και τα πνευματικά του δικαιώματα εξανεμίζονται. Περιμένω εναγωνίως ένα τέτοιο λογισμικό...
  • Ο άνθρωπος είναι ανώτερη νοητική μηχανή, που από μνήμης και με βάση μια φωτογραφία μόνο, μπορεί να κατασκευάσει αυτό που μια μηχανή χρειάζεται 100 φωτογραφίες. Όσοι έχουν κάνει μάθημα ζωγραφικής και έχουν μετρήσει για να ζωγραφίσουν, καταλαβαίνουν.
ManosHacker 18:56, 29 Απριλίου 2015 (UTC)
Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τέτοιου είδους ερμηνείες του νόμου σχετικά με τα ΠΔ για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Καλύτερα να λείπει η φωτογραφία ή το σκίτσο από κάποιο λήμμα παρά να το διακινδυνεύουμε. -- Spiros790 (συζήτηση) 20:22, 29 Απριλίου 2015 (UTC)
Καλό θα ήταν να συζητάμε όμως καθώς για να αλλάξει κάτι περνά πρώτα από το μυαλό μας, μετά γίνεται λόγος, έπειτα παράδειγμα, και ενδεχομένως πράξη. Βεβαίως οφείλουμε πρώτιστα να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Να μην ξεχνάμε όμως και τη φύση μας, όταν μιλάμε για wikimedia movement. Το θέμα φυσικά δεν θα το θέσω μόνο εδώ, από ότι φαντάζεστε. ManosHacker 03:35, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


Οι παραπάνω ιδέες είναι απλώς ένα brainstorming. Πλέον βλέπω ότι δεν είναι απλά "ερμηνείες". Για να ερμηνεύσεις κάτι θα πρέπει να το γνωρίσεις. Διαπιστώνω όμως στα παραπάνω ότι υπάρχει τεράστια άγνοια επάνω στα ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και παράγωγων έργων. Ευτυχώς, παρότι είναι απειροελάχιστη η συμβολή του κάθε ενός στη Βικιπαίδεια δεν υποστηρίζει κανείς σοβαρά ότι τα πνευματικά δικαιώματα "εξανεμίζονται". Πέραν αυτού, όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται παραπάνω αλληλοαναιρούνται ή επαναλαμβάνονται με διαφορετικές λέξεις. Ας μη βασιστεί κάποιος σε αυτά. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για τους οποίους δεν θα θέλαμε σκίτσα ή 3d απεικονίσεις προσώπων ή οτιδήποτε παρόμοιο δημιουργημένα από συντάκτες για να απεικονίσουν πρόσωπα ή γεγονότα, ακόμη και εκ του φυσικού. Η πολιτική της ΒΠ δεν σταματάει στα κείμενα, αλλά εκτείνεται σε όλο το περιεχόμενο. --geraki (συζήτηση) 05:57, 30 Απριλίου 2015 (UTC)
Δεν θέλω να φαντάζομαι ότι με αυτές τις διαθέσεις προσπαθούμε να προωθήσουμε τα qrcodes στη Θεσσαλονίκη. Καλό θα είναι να συμμετάσχει η κοινότητα και εκεί. Η τακτική της απαξίωσης δεν πρέπει να μας σταματά από το να προχωρούμε και να προσπαθούμε. Όμως όλα στην ώρα τους. ManosHacker 06:10, 30 Απριλίου 2015 (UTC)
Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείς αλλά δεν υπάρχει καμία απαξίωση. Δεν απαξιώνω καθόλου, αλλά αντίθετα κάθομαι και συζητώ την πρότασή σου και επισημαίνω σημεία που είναι προβληματικά. Μπορείς να την ξαναμελετήσεις και να την επανυποβάλλεις αργότερα, ή αν θέλεις και είσαι σίγουρος, μπορείς να συνεχίσεις την συζήτηση και θα την συνεχίσω κι εγώ με εις βάθος ανάλυση των εννοιών που περιλαμβάνονται και τα ζητήματα που δεν έχεις λάβει υπόψη. Μάλλον κάτι άλλο εννοείς. -geraki (συζήτηση) 06:25, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


Σχόλιο Δεν νοείται brainstorming σε θέματα που έχουν να κάνουν με το νόμο. Σε άλλα πράγματα εννοείται πως είναι απολύτως ευπρόσδεκτο -- Spiros790 (συζήτηση) 06:22, 30 Απριλίου 2015 (UTC)

Το να λέμε πως ξέρουμε τον νόμο ως βικιπαιδιστές είναι παιδιάστικο, οπότε η σκυτάλη στους ειδικούς. ManosHacker 06:29, 30 Απριλίου 2015 (UTC)
1) είχα σχετική συζήτηση με ειδικούς, νομικούς δλδ - δύο τον αριθμό, προερχόμενοι από το περιβάλλον μου. 2) δεν ξέρεις τι ξέρω, εκτός από βικιπαιδιστής είμαι και άλλα πράγματα 3) οκ ρώτησε το και εσύ, αναμφίβολα χρήσιμο είναι :) -- Spiros790 (συζήτηση) 06:37, 30 Απριλίου 2015 (UTC)

Βιβλιογραφία

Εξακολουθώ να μην κατανοώ πως η παράθεση ξερής βιβλιογραφίας, σε ενότητα βιβλιογραφία, μέσα στο ίδιο το λήμμα αλλά και η παράθεση ξερών εξωτερικών συνδέσμων συνάδει με τις ιδέες του WMF για τη Βικιπαίδεια (όχι για όλα τα αδελφικά εγχειρήματα).
Το να παραθέτουμε βιβλιογραφία και εξωτερικούς συνδέσμους που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν την περαιτέρω αναζήτηση κάποιου αναγνώστη, χωρίς όμως να το καλύπτουμε από πηγές οι οποίες να αναφέρουν ευκρινώς πως πράγματι η αναφερόμενη προτεινόμενη βιβλιογραφία είναι χρήσιμη και σχετική με το αντικείμενο (από τρεις ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές), είναι φυσικά ανεπίτρεπτο και δημιουργεί σαφώς θέμα εγκυκλοπαιδικότητας της πληροφορίας αυτής. Και τυπικά θα έπρεπε να διαγράφεται σχετικά άμεσα.
Επίσης εννοείται ότι το να παραθέτουμε βιβλιογραφία που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή μέρους του λήμματος χωρίς όμως να έχουμε καμία αναφορά στα σημεία που υποστηρίζονται στο αντίστοιχο βιβλίο δείχνει είτε ότι δεν έχουμε διαβάσει το βιβλίο (και δεν γνωρίζουμε αν σε κάποιο σημείο περιέχεται το σημείο αναφοράς μας) είτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο να μην τεθεί ως παραπομπή, αλλά να μείνει σε ξεχωριστή, εμφανή αναφορά (δεν θεωρώ ότι αυτός είναι πάντα ο λόγος, αλλά δεν παύει να δείχνει κάτι τέτοιο και να μας εκθέτει). --Xoristzatziki (συζήτηση) 05:23, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


Η απάντηση είναι εύκολη, φτιάχνεις ένα πρότυπο με το οποίο κάνεις σήμανση πως η συγκεκριμένη βιβλιογραφία, και φυσικά όχι όλη, ενδέχεται να μη σχετίζεται με το αντικείμενο του λήμματος και ζητάς εύρος σελίδων ή και τίτλο κεφαλαίου(-ων) που σχετίζονται πράγματι με αυτό, εκεί που δεν είναι αυταπόδεικτη η σύνδεση από τον τίτλο του βιβλίου. ManosHacker 05:50, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


ναι επειδή εν γένει τα διορθώσαμε τα θέματα της ΒΠ, μας έμεινε να λύσουμε το "πρόβλημα" του σε τι χρησιμεύουν οι εξωτερικοί σύνδεσμοι το οποίο από τις 200++ ΒΠ μόνο εμείς εδώ που είμαστε πολύ μπροστά μπορούμε να εντοπίσουμε. -- Spiros790 (συζήτηση) 06:19, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία του Xoristzatziki και εν μέρει έχει δίκιο. Σε πολλές περιπτώσεις η παρατιθέμενη βιβλιογραφία μπορεί να έχει μεγάλη ή μικρή σχέση με το αντικείμενο, να είναι πολύ εκτενής, ή να μην είναι η καλύτερη δυνατή βιβλιογραφία για το αντικείμενο αλλά πεδίο διαφήμισης βιβλίων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται κανόνες και εφαρμογή των κανόνων. Παραδείγματα χωρίς να κοιτάξω τα λήμματα: Πελοποννησιακός Πόλεμος, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μέγας Αλέξανδρος, Καρκίνος, Πληροφορική, Python. Για κάθε ένα από τα αυτά υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία από χιλιάδες βιβλία, εκατοντάδες από τα οποία αποτελούν αξιόλογες και αξιόπιστες πηγές. Πέρα από αυτά που πράγματι χρησιμοποιούνται ως πηγές του λήμματος (βλ. παραπομπές), ποια μπορούν να παρουσιαστούν ως "Επιπλέον βιβλιογραφία"; Είναι προφανές ότι θα πρέπει να προτείνεται η καλύτερη δυνατή και ευρέως αποδεκτή που υπάρχει για το αντικείμενο και όχι τυχαία βιβλία. Να ένας κανόνας, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να στηριχτεί και επαληθεύσιμα. -geraki (συζήτηση) 13:42, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


όποιος θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορεί να ακολουθήσει το Βικιπαίδεια:Εξωτερικοί σύνδεσμοι ή/και να τοποθετήσει την κατάλληλη σήμανση --> {{εξωτερικοί σύνδεσμοι}}. Δεν χρειαζόμαστε ούτε έξτρα κανόνες ούτε τίποτα. Στο λήμμα για την Python που βλέπω πχ είναι ένας προς έναν μια χαρά οι εξωτ. σύνδεσμοι και τα σάιτ στα οποία παραπέμπουν δεν έχουν ανάγκη από διαφήμιση, είναι πασίγνωστα. Γενικώς καλό θα ήταν να βρίσκαμε πιο εποικοδομητικές ασχολίες μιας και τα ουσιαστικά προβλήματα της ΒΠ είναι τεράστια και χρειάζεται συνολική προσπάθεια για να τα λύσουμε. -- Spiros790 (συζήτηση) 13:52, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


Την τοποθέτηση προτεινόμενης βιβλιογραφίας ή σχετικής βιβλιογραφίας την καταλαβαίνω ως βιβλιογραφία η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με τα περιεχόμενα/γραφή του λήμματος, αλλά ως παράθεση βιβλιογραφικών πηγών την οποία ο συντάκτης θεωρεί πως θα βοηθήσει τον αναγνώστη σε ενδεχόμενη δική του αναζήτηση. Δε χρειάζεται ο συντάκτης να έχει διαβάσει τους τίτλους της βιβλιογραφίας για να την τοποθετήσει ως προτεινόμενη/σχετική, υπάρχουν π.χ. και άλλοι παράγοντες γιατί κάποιος μπορεί να κρίνει ότι ένα βιβλίο θα έχει ενδιαφέρον, όπως π.χ. συγγραφέας, παλαιότητα, ή ακόμα και ότι η βιβλιογραφία η ίδια παρατέθηκε ως προτεινόμενη βιβλιογραφία από κάποια αξιόπιστη πηγή/έργο. Ούτε και χρειάζεται να έχει αριθμό σελίδας. Αν έχει αριθμό σελίδας και σύνδεσμο σε ηλεκτρονική έκδοση του κειμένου, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή αντί για βιβλιογραφία.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η βιβλιογραφία τοποθετείται αντί συγκεκριμένων πηγών(ελάχιστη απαίτηση) και παραπομπών(κατά προτίμηση να υπάρχουν και παραπομπές μαζί με πηγές) που θα πρέπει να έχει το λήμμα, και φυσικά δεν είναι ούτε και πρέπει να είναι το ίδιο πράγμα. Επομένως θεωρώ πως άλλο πράγμα η βιβλιογραφία και άλλο οι πηγές/παραπομπές Gts-tg (συζήτηση) 14:21, 30 Απριλίου 2015 (UTC)

Gts-tg, αυτό που περιγράφεις είναι πάνω-κάτω, ομοίως για τους εξωτ. συνδέσμους. Έχουμε οδηγία εδώ και χρόνια, ας την εφαρμόσουμε. Με καλή χρήση επιπλέον βιβλιογραφία + εξωτ. σύνδεσμοι είναι άκρως ωφέλιμες προσθήκες για τους αναγνώστες. -- Spiros790 (συζήτηση) 14:27, 30 Απριλίου 2015 (UTC)

Συμμερίζομαι απόλυτα τον προβληματισμό του χρήστη Xoristzatziki. Το θέμα με την προτεινόμενη βιβλιογραφία το έχουμε ξανασυζητήσει, χρειάζεται απλώς εφαρμογή της πολιτικής περί αξιόπιστων πηγών. Ειδικό πρότυπο σήμανσης δεν χρειάζεται.
Η αθρόα παράθεση εξωτερικών συνδέσμων δεν είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα ώστε να περιμένουμε πρώτα να λυθούν όλα τα άλλα προβλήματα της ΒΠ. Πολύ απλά, σε μεγάλο μέρος λημμάτων, ειδικά αυτών για οικισμούς, τουριστικούς προορισμούς κλπ, οι εξωτερικοί σύνδεσμοι χρησιμοποιούνται για προβολή των ενδιαφερόμενων. Στους καλλιτέχνες και τις ομάδες γίνεται τουρλουμπούκι. Ξέρουμε όμως ότι η ΒΠ δεν είναι portal. Στη σχετική πολιτική περί εξωτ. συνδέσμων, δεν τονίζεται η απαίτηση περί αξιοπιστίας και εκεί βρίσκεται το παράθυρο για τα παρατράγουδα που βλέπουμε. Προτείνω λοιπόν την παρακάτω τροποποίηση της πολιτικής για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις:

  • Οι εξωτερικοί σύνδεσμοι πρέπει να οδηγούν σε αξιόπιστες πηγές προς επέκταση του λήμματος ή σε αξιόπιστες πηγές με πληροφορίες που δεν μπορούν να μπουν στο λήμμα. Όσοι εξωτ. σύνδεσμοι δεν οδηγούν σε αξιόπιστες πηγές (με όσες εξαιρέσεις αναφέρονται παρακάτω) να διαγράφονται αμέσως, ακόμη κι περιέχουν "χρήσιμη" πληροφορία
  • Για τα λήμματα προσώπων και οργανισμών, όπου υπάρχει επίσημη ιστοσελίδα, θα μπορούσε αυτή να μετακινηθεί στο σχετικό infobox, έστω και αν είναι παραπάνω από μια
  • Σύνδεσμοι προς fansites και fanlists να διαγράφονται πάραυτα. Υπάρχει και ο Γούγλης.

Τι λέτε, έχετε τα κότσια να εφαρμόσετε τα παραπάνω;--Dipa1965 (συζήτηση) 08:30, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

διαφωνώ καθέτως κι οριζοντίως με την πρόταση σου. Είναι εμφανέστατα δυσλειτουργική. Η ΒΠ δεν είναι πόρταλ, σίγουρα. Δεν είναι όμως και η χάρτινη σκονισμένη γκυκλοπαίδεια που έχουμε στην βιβλιοθήκη. Εφαρμόστε την καταγεγραμμένη πολιτική, αρκεί. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:33, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
ΥΓ γενικώς αν εφαρμόζαμε τους υπάρχοντες κανόνες, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες αλλαγές, αντί για την ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση που έχουμε σήμερα θα είχαμε ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που θα ήταν κόσμημα. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:42, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Όσο για λινκς σε σάιτ επιχειρήσεων, που μπαίνουν εμφανώς για διαφημιστικούς σκοπούς, για δείτε εδώ τι λέει... -- Spiros790 (συζήτηση) 09:13, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Θα πρέπει να διαφωνήσω επίσης, τα κότσια χρειάζονται στο να υπάρχει καλή πίστη, διάθεση, επικοινωνία και να σκεφτόμαστε το όφελος όλων των άλλων που χρησιμοποιούν/διαβάζουν αυτά που γράφουμε(εκεί προσπαθεί να κατευθύνει η πολιτική θεωρώ), όχι περισσότεροι BDSM κανόνες να περιορίζουν εμάς και όλους τους άλλους με λουριά. Gts-tg (συζήτηση) 09:12, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνεις, ότι δηλαδή το περιεχόμενο εισάγεται με κριτήριο το όποιο "όφελος" του αναγνώστη, καταργείται αυτόματα και η πολιτική εγκυκλοπαιδικότητας, για την οποία αλληλοσφάζεστε κάθε λίγο και λιγάκι, αφού υπάρχει πάντα κάποιο ενδιαφέρον για την παραμικρή πληροφορία. Εν γένει, μια βάση δεδομένων μπορεί να παρέχει πολλαπλά οφέλη, υπενθυμίζω όμως πως η ΒΠ δεν είναι κάτι τέτοιο.--Dipa1965 (συζήτηση) 11:09, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Δε καταλαβαίνω τη συλλογιστική και πως προκύπτει ότι η προσπάθεια προς το όφελος του αναγνώστη οδηγεί σε αντίθεση με την πολιτική και καταλήγει σε βάση δεδομένων. Αν υπάρχει ενδιαφέρον για την παραμικρή πληροφορία τότε μπορεί να γίνει και χρήση βιβλιογραφίας ή εξωτερικών συνδέσμων δε χρειάζεται να είναι όλα μέσα στο λήμμα. Gts-tg (συζήτηση) 11:30, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και παραθυράκι για να βάζουμε στα λήμματα τα αγαπημένα μας λινκ. Συνεχίστε το portal, εγώ θα εφαρμόζω την υπάρχουσα πολιτική και, όπου υπάρχει αντίρρηση, το συζητάμε.--Dipa1965 (συζήτηση) 11:05, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Βεβαίως να την εφαρμόζεις & τα παραμυθάκια αλλού. -- Spiros790 (συζήτηση) 11:13, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Για να το κλείσουμε όλο τούτο, το πρόβλημα προκύπτει από την κακή χρήση των εξωτ. συνδέσμων (ναι, το λινκ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι διαφήμιση και πρέπει να γίνει άμεση διαγραφή του, οποία διαπίστωσις...). Πρόβλημα έχουμε επίσης με την χρήση των ειδησιογραφικών πηγών στα λήμματα. Με φαεινές ιδέες της μορφής "να απαγορεύσουμε τις εφημερίδες" ή να "απαγορεύσουμε τους συνδέσμους" δεν βγαίνει τίποτα. Για την ακρίβεια η "λύση" που προτείνετε είναι χειρότερη από το πρόβλημα που πάτε να λύσετε. Το θέμα είναι να γίνεται δόκιμη χρήση των δυνατοτήτων, πράγμα στο οποίο οι υπάρχοντες κανόνες βοηθάνε τα μέγιστα, όχι να πάμε να διαγράψουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας εν είδει μαγκιάς. -- Spiros790 (συζήτηση) 11:38, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Ψυχραιμία γιατί άνετα μπορώ να απαντήσω με χειρότερα από τα περί παραμυθιών και μαγκιάς. Επίσης απεχθάνομαι να μου βάζουν στο στόμα λόγια που δεν εκστόμισα όπως για δήθεν απαγόρευση εφημερίδων και συνδέσμων. Ωστόσο, κανείς δεν θα μου αποτρέψει από το να είμαι bold εφαρμόζοντας την πολιτική και η πολιτική στο εώ ζήτημα αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες. Αν θέλεις να έχεις τον τελευταίο λόγο, όπως συνηθίζεις, be my guest, δεν θα ασχοληθώ άλλο με την εδώ συζήτηση.--Dipa1965 (συζήτηση) 16:15, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Έχει γίνει πρόταση και για τα δύο στο παρελθόν. Δεν σημαίνει ότι τα πάντα εδώ αφορούν δικά σου λεγόμενα. Σε ό,τι με αφορά η λύση είναι απλή: 1) αφενός θα λείπω για καιρό, οπότε θα απαλλαγείτε από την παρουσία μου, 2) δεν πρόκειται να ξαναδώ συζητήσεις, πρόσφατες αλλαγές και τα συναφή -όπως έκανα και στο παρελθόν- γιατί δεν σας αντέχω άλλο κι εσάς και την κοινότητα σας, 3) για όσους ενοχλούνται επειδή οι λύσεις που προτείνουν δεν έχουν καθολική αποδοχή, δεν πειράζει συμβαίνουν αυτά. -- Spiros790 (συζήτηση) 16:22, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
όσο για το παραμυθάκι και τα κότσια, αυτά ναι είναι δικά σου λεγόμενα... Κατά τα άλλα έχω σιχαθεί πια την μετριοκρατία που επικρατεί εδώ μέσα, καλό απόγευμα. -- Spiros790 (συζήτηση) 16:34, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
τα λήματα σου μπάζουν, πχ η "Ελληνικότητα του Βυζαντίου" (LOL), μιας και λες για "Οτινανοπαίδεια". Τέτοια "εγκυκλοπαίδεια" γράψατε & τέτοια θα χουμε. Κατά τα άλλα η αλλαγή από Σκώτος σε Σκωτζέζος μας πειράζει ως ανούσια, αλλά η εξίσου ανούσια εδώ συζήτηση είναι μια χαρά, μιας κι αφορά δικά μας κολήματα... Anyway η συζήτηση είναι ανοιχτή στην Αγορά, μην γράφετε στο αρχείο. -- Spiros790 (συζήτηση) 09:39, 4 Μαΐου 2015 (UTC)
ROFLMAO. Βρήκες άνθρακες. Πρακτικά, πέρα από κάποια στοιχειώδη επιμέλεια, δεν θυμάμαι να έγραψα μια έστω γραμμή νέου περιεχομένου στο λήμμα αυτό. Απλώς διέσπασα το λήμμα Βυζαντινή Αυτοκρατορία καθώς ήταν πολύ μεγάλο αλλά είσαι αρκετά καινούριος για να θυμάσαι τη σχετική συζήτηση περί ανάγκης διάσπασης του τελευταίου. Ψάξε βρες τίποτ' άλλο στο ιστορικό, κακόπιστε και εριστικέ άνθρωπε που το μεγαλύτερο μέρος της συνεισφορά σου εδώ είναι διαγραφομανία και ατέλειωτοι καυγάδες. Χάρη θα μου κάνεις να μην ξανα-ασχοληθείς μαζί μου, αν και δεν θα αποφύγεις τον πειρασμό όταν δεν θα σου δίνουν άλλοι αφορμή για να τσακώνεσαι.--Dipa1965 (συζήτηση) 11:18, 4 Μαΐου 2015 (UTC)
Λοιπόν:
Από 1/1/2015 μέχρι σήμερα έχω μεταφράσει 150 λήμματα (λινκ), έχω φτιάξει 184 πρότυπα (λινκ), 145 καινούργιες κατηγορίες (λινκ) καθώς και την Πύλη:Μαθηματικά. Όλα ικανοποιητικής ποιότητας (δεν λέω καλής γιατί αυτό είναι μεγάλη κουβέντα). Μιλώντας για πρότυπα, ανάμεσα τους είναι και αυτό, χάρη στο οποίο σε δυο μέρες κάναμε στα infobox των πόλεων της Γερμανίας ό,τι δεν είχε γίνει κυριολεκτικά μέσα σε χρόνια.
Έχουν συνεισφέρει άλλοι χρήστες περισσότερο ποσοτικά & καλύτερα ποιοτικά? Εννοείται πως ναι κι ευτυχώς είναι πολλοί αυτοί. Ελπίζω να τους μοιάσω κάποτε (μάλλον δεν μπορώ, θα το προσπαθίσω πάντως). Όπως και να χει ό,τι έκανα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες είναι περισσότερο & καλύτερο από την συνεισφορά των περισσότερων σε όλα τα χρόνια τους εδώ, συνεπώς έχω μούτρα αφενός να ασκώ κριτική σε ζητήματα ποιότητας (μιας και πέρα από την πάρλα & τις φαεινές ιδέες κάνω και κάτι επί της ουσίας μπας & βελτιωθεί η κατάσταση), αφετέρου να μην ανέχομαι κριτική περί οτινανισμού από οτινανιστές.
Αυτά για την συνεισφορά μου, που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με διαγραφές... Κατάλαβες οτινανιστή ? -- Spiros790 (συζήτηση) 11:27, 4 Μαΐου 2015 (UTC)


όσο για το POV καράPOV λήμμα "Ελληνικότητα Βυζαντίου", απλώς το μετέφερες από ενότητα σε άλλο λήμμα σε αυτόνομη δική του σελίδα. Ψιλοπράγματα δλδ. Congrats. Φυσικά είμαι κακόπιστος (με αυτά που βλέπω...

-- Spiros790 (συζήτηση) 11:42, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

(ακολουθεί κείμενο από την αρχειοθετημένη συζήτηση)

Αν καταλαβαίνω καλά από τη μέχρι τώρα συζήτηση υπάρχει η πρόταση του ManosHacker να τοποθετηθούν εκατοντάδες σημάνσεις χωρίς συζήτηση. Η πρόταση του Spiros790 να μην ασχολούμαστε (αν και ο ίδιος ασχολήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές ήδη) παρά μόνο με όσα αορίστως ορίζονται ως εντελώς απαραίτητα στη Βικιπαίδεια. Η πρόταση του Dipa1965 για αλλαγή της πολιτικής περί εξωτερικών συνδέσμων ώστε να αναφέρονται μόνο αξιόπιστοι εξωτερικοί σύνδεσμοι και βιβλιογραφίες. Η αναφορά όμως που έκανα (προσπαθώ να την κάνω πιο συγκεκριμένη) λέει ότι αν δεν υπάρχουν πηγές για το ότι η βιβλιογραφία και οι εξωτερικοί σύνδεσμοι είναι σαφώς προτεινόμενα για το εντελώς συγκεκριμένο αντικείμενο του λήμματος από τρεις τουλάχιστον ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές (να τονίσω βέβαια ότι ο τίτλος του βιβλίου ή του άρθρου δεν μας δείχνει το αν είναι σωστά προτεινόμενο, αφού μπορεί να αναφέρεται μεν στον τίτλο του λήμματος αλλά να είναι άσχετο το περιεχόμενο, π.χ. 1. τίτλος: Κανέλα -στο άρθρο κανέλα-, περιεχόμενο: ποίημα για το σκύλο ή τη γάτα μου 2. τίτλος: ΧΧΧ -στο άρθρο για ΧΧΧ-, περιεχόμενο: εντελώς εξειδικευμένο ΧΧΧ σε κάποια άλλη άσχετη ειδική θεωρία) να διαγράφονται. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο αυτονόητο περί εμφανούς διαφημιστικής καταχώρισης. --Xoristzatziki (συζήτηση) 03:05, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

Να προσθέσω επίσης ότι το αν 200++ Βικιπαίδειες δεν ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό ούτε μπορώ να το γνωρίζω (λόγω γλωσσών) ούτε μπορεί να έχει βάρος σε μια συζήτηση που ξεκινάει (έστω ξανά και ξανά). Αλλιώς κανένα θέμα δεν θα συζητούσαν πουθενά περιμένοντας να τεθεί πρώτα σε μερικές από τις υπόλοιπες 200++ Βικιπαίδειες. --Xoristzatziki (συζήτηση) 03:14, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

Έτσι κι αλλιώς, το επιχείρημα για τις "άλλες βικιπαίδειες" μπάζει εξ αρχής: σε οποιαδήποτε συζήτηση διαγραφής όλο και κάποιος προβάλλει το γνωστό "μα γιατί το σβήνετε αφού υπάρχει στη Χ βικιπαίδεια", αλλά δεν εισακούεται. Πάντως δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι ακριβώς προτείνεις, αν και υποψιάζομαι πως συμπίπτει κάπως με αυτό που πρότεινα εγώ. Για τα fansites τι γνώμη έχεις; Όχι πως θα προκύψει κάτι στην Οτινανοπαίδεια αλλά θα ήθελα να ακούσω κι άλλες γνώμες.--Dipa1965 (συζήτηση) 09:12, 4 Μαΐου 2015 (UTC)
Επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν πηγές για προτάσεις βιβλιογραφίας και εξωτερικών συνδέσμων προτείνω να μην υπάρχουν αυτές οι ενότητες (με τη χρήση τους ως προτάσεις για βιβλιογραφία). Πιθανόν σε πολλά βιβλία να υπάρχει το αντικείμενο ενός λήμματος και να προτείνεται από τον συγγραφέα περαιτέρω ανάγνωση κάποιων άλλων βιβλίων αλλά αυτό δεν μπορεί να συνιστά πρόταση και για το συγκεκριμένο λήμμα εδώ, όπως είναι τώρα ή θα αναπτυχθεί.
Επίσης είναι διαφορετικό θέμα η παράθεση πηγών για κάποιο επίμαχο σημείο σε ένα λήμμα και διαφορετικό το: εφόσον αυτό που κάνουμε εδώ είναι και να σας προτείνουμε (χωρίς την εξασφάλιση των τριών πηγών) τι αξίζει να κοιτάξετε εκτός Βικιπαίδειας, διαβάστε το βιβλίο του καθηγητή μου στη σχολή ή της θείας μου της ποιήτριας ή μπείτε και στο (όποιο) άιεμντιμπί για να βρείτε πληροφορίες (που δεν αξίζει τον κόπο να τις αντιγράψουμε εδώ αφού δεν θα είναι εγκυκλοπαιδικές και δεν θα εξασφαλίσουν την ύπαρξη ανεξάρτητων πηγών και άρα θα διαγραφούν τελικά). Αν βέβαια οι προτάσεις γίνονται ώστε να διευκολυνθούν οι μελλοντικοί συντάκτες στο να βρουν περισσότερα στοιχεία για να προσθέσουν στο άρθρο (ή για να διορθώσουν...) τότε μιλάμε για άλλο θέμα και δεν θα πρέπει να βρίσκονται στην κύρια σελίδα του λήμματος, αλλά κάπου αλλού, σε μέρος που να αφορά αυτούς ακριβώς, τους συντάκτες.
Σε όλα αυτά, βεβαίως, υπάρχει και το αντεπιχείρημα, εμείς θέλουμε μια τέτοια ΒΠ, που να περιέχει και ανεξέλεγκτες προτάσεις για περαιτέρω ανάγνωση. Τότε, εφόσον διατυπωθεί έτσι και στο τι "είναι" (sic!) η ΒΠ, δεν μπορώ παρά να αποσύρω την, ας πούμε, πρόταση. --Xoristzatziki (συζήτηση) 07:25, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Το βρίσκω και εγώ εκνευριστικό μερικές φορές όταν βλέπω παραπομπές ή πηγές τύπου Παπαδόπουλος σελ. 35 ή Smith 2000(σε στέλνει κατευθείαν στο Google για να καταλάβεις σε τι αναφέρεται και περνάς λίγη/πολύ ώρα κάνοντας εξερεύνηση). Το αντεπιχείρημα που θα θέσω είναι: Αν θέλουμε να ελέγξουμε την ορθότητα π.χ. της βιβλιογραφίας ενός λήμματος που διαβάζουμε/ελέγχουμε, τότε η βιβλιογραφία μπορεί να ελεγχθεί μέσω των συνδέσμων του authority control αν είναι διαθέσιμο, και αν δεν είναι το προσθέτουμε με {{authority control}}. Αν δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο πηγαίνουμε στα Wikidata και βάζουμε τους διάφορους Worldcat identity, BNF, LCCN κτλ κωδικούς. Αν και πάλι δε προκύπτει εμφάνιση σε κάποιο από αυτούς τους καταλόγους ή απλά δεν υπάρχει authority για το βιβλίο, τότε αναζητούμε κάποια άλλη έγκυρη βιβλιογραφική πηγή (π.χ. biblionet για τα σύγχρονα ελληνικά, perseus.tufts.edu και archive.org για τα αρχαία, Google Books και 1002 άλλα για τα ξένα). Αν δε βρούμε τίποτα, τσεκάρουμε με τον συντάκτη που έβαλε τη βιβλιογραφία που τη βρήκε(τεκμηριωμένα, π.χ. με ISBN ή σύνδεσμο βιβλιοθήκης που να δείχνει τον τίτλο), και αν δεν απαντήσει σύντομα ή δε ξέρει το αφαιρούμε βάζοντας σημείωση στην επεξεργασία ή στη σελίδα συζήτησης (μια και αποτελεί πρωτότυπη έρευνα εφόσον δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη του ή αποδυκνείεται πως είναι οι φωτογραφίες της γάτας μου). Αν δε ξέρουμε πως να τα κάνουμε αυτά ρωτάμε κάποιον άλλο αν έχει χρόνο να το κάνει ή μαθαίνουμε να το κάνουμε οι ίδιοι. Όμως έχουμε κάνει σοβαρή έρευνα πιο πριν, δεν αφαιρούμε κάτι επειδή δε το γνωρίζουμε όταν το πρωτοβλέπουμε ή κάνουμε μόνο μισή έρευνα. Έτσι γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε με τον έλεγχο που θέλουμε να έχουμε, και η ΒΚ αλλάζει ένα βήμα τη φορά. Δε χρειάζονται και άλλοι επιπλέον κανόνες να μας πιάνουν από το χέρι, καταλαβαίνουμε και μόνοι μας βήμα βήμα τη φορά αν έχουμε τη διάθεση. Δεν είναι ανεξέλεγκτο τίποτα, αν οι ίδιοι (εννοώ ο εαυτός μας) δε θέλουμε να είναι, και η παρουσία επιπλέον κανόνων δε θα είχε απολύτως κανένα αποτέλεσμα ως προς το πρόβλημα, αντίθετα θα έφερνε περιορισμό της ελευθερίας κίνησης και έκφρασης στα λήμματα. Gts-tg (συζήτηση) 10:56, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Υλικό από Livepedia

Σχετικά με κείμενο των λημμάτων της Livepedia, και σύμφωνα με τις αλλαγές της GFDL το 2008 αλλά και την ανακοίνωση στη ΒΚ, δεν επιτρέπεται πλέον από την 1η Νοεμβρίου 2008 και αργότερα να παρθεί κείμενο και να ενσωματωθεί στη ΒΚ (μια και έτσι θα διατεθεί ως CC-BY-SA 3). Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πάει στο ιστορικό του λήμματος της Livepedia, δεν υπάρχει πρόβλημα στο να πάρει αυτούσιο το κείμενο το οποίο αντιστοιχεί σε επεξεργασία προγενέστερη της 1ης Νοεμβρίου 2008, μια και το κείμενο αυτό είχε διατεθεί ήδη πριν την αλλαγή υπό το προηγούμενο καθεστώς αδειοδότησης το οποίο δεν είχε πρόβλημα. Σωστά;

Όσο για το τωρινό φωτογραφικό υλικό, από όσο καταλαβαίνω δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό, με την προϋπόθεση ότι στα κοινά ή εδώ θα ανέβει ως GFDL 1.2, ωστόσο, το φωτογραφικό υλικό που ήταν διαθέσιμο στις επεξεργασίες προ της 1ης Νοεμβρίου 2008 μπορεί να εκδοθεί υπό CC-BY-SA 3 επίσης; Gts-tg (συζήτηση) 12:15, 30 Απριλίου 2015 (UTC)

Η ΒΠ άλλαξε άδεια, όχι η livepedia, οπότε δεν γίνεται να μεταφέρεις υλικό προ του 2008 σήμερα στη ΒΠ. --C Messier 12:33, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


Α, οκ, ευχαριστώ. Ισχύει αυτό για το φωτογραφικό υλικό από livepedia να χρησιμοποιείται στη ΒΚ/Commons ως GFDL 1.2; Gts-tg (συζήτηση) 12:35, 30 Απριλίου 2015 (UTC)


Για να μην υπάρχει παρανόηση: Η GFDL 1.3 περιείχε μια δυνατότητα η οποία επέτρεπε την αλλαγή σε Creative Commons σε ένα παράθυρο συγκεκριμένων ημερομηνιών. Οτιδήποτε δεν μετατράπηκε σε GFDL 1.3 και κατόπιν σε CC By-Sa-3.0 εντός της συγκεκριμένης περιόδου, παραμένει σε GFDL 1.2 για πάντα. Δυστυχώς η Magenta δεν άκουσε την προτροπή μου να ακολουθήσει αυτή την αλλαγή, οπότε σήμερα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανταλλαγή και χρήση περιεχομένου ανάμεσα στα δυο εγκυκλοπαιδικά wiki. Ούτε η LivePedia μπορεί να χρησιμοποιήσει περιεχόμενο από τη Βικιπαίδεια.
Αποτρέπω έντονα στη χρήση και μεταφορά φωτογραφικού υλικού από τη LivePedia. Δεν υπάρχει επισήμανση των εικόνων και καμία εφαρμογή των αδειών χρήσης. Στην πραγματικότητα δεν έχουν δώσει καθόλου σημασία σε αυτό, κατά κανόνα είναι τυχαίες εικόνες από το ίντερνετ, οπότε υπάρχει σίγουρος κίνδυνος να βρεθείς με μια εικόνα που δεν ήταν ποτέ GFDL 1.2 και απλά παραβιάζει ΠΔ. -geraki (συζήτηση) 13:26, 30 Απριλίου 2015 (UTC)

Για να το δούμε κι αλλιώς, η προσθήκη περιεχομένου στη Livepedia πήρε, από ένα σημείο και μετά, ανεξέλεγκτη μορφή. Δεν βλέπω σε τι θα χρησίμευε να παίρνουμε ατεκμηρίωτο υλικό από εκεί.--Dipa1965 (συζήτηση) 08:36, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Από ένα σημείο και πριν θα ήταν χρήσιμο όταν ήταν δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο. Οι φωτογραφίες είναι επίσης χρήσιμες. Γενικά όπου μπορεί να παρθεί περιεχόμενο ελεύθερα είναι χρήσιμο. Δυστυχώς φαίνεται πως περιεχόμενο από την LP δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον βάσει και των παραπάνω. Σε γενικότερες γραμμές πάντως, ακόμα και μη τεκμηριωμένο να είναι κάτι, παραμένει πληροφορία, την οποία μπορείς να πάρεις και να αναζητήσεις/ερευνήσεις την εγκυρότητα της αλλού, και όταν βρείς πηγές την τεκμηριώνεις εσύ ο ίδιος. Αυτό ισχύει για ότιδήποτε. Gts-tg (συζήτηση) 09:20, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Η LivePedia, αν θυμάμαι καλά περιείχε αρχικά σκέτο κείμενο, χωρίς εικόνες. Εκείνο το κείμενο είναι σαφέστατα αξιόπιστη πηγή από εγκυκλοπαίδεια που είχε εκδοθεί σε CD και πωληθεί στην ελληνική αγορά. Οι μετέπειτα προσθήκες υπόκεινται στους περιορισμούς της όποιας συνεισφοράς στη Βικιπαίδεια, άρα δεν αποτελούν αξιόπιστη πηγή. --Focal Point 10:07, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Ακριβώς. Επρόκειτο για το περιεχόμενο που αναφέρει και το σχετικό λήμμα. Και ακριβώς επειδή δεν μπορεί να διαχωριστεί το πριν από το μετά (τα λήμματά τους δεν έχουν παραπομπές στο αρχικό υλικό), η Livepedia δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ ως πηγή. Ελπίζω να συμφωνείτε όλοι σας επ' αυτού, αλλιώς παρακαλώ περιγράψτε τη μέθοδο διαχωρισμού του αρχικού αξιόπιστου υλικού από το μεταγενέστερο.--Dipa1965 (συζήτηση) 11:03, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Ε αυτό λέμε όλοι. Την αρχική ερώητηση την έκανα για να δω τι ισχύει. Gts-tg (συζήτηση) 11:25, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Η Livepedia έχει, όπως και η Βικιπαίδεια, ιστορικό. Ότι έχει εισαχθεί από το LivePedia_default, θεωρώ ότι είναι πλήρως αποδεκτό ως υλικό της Εγκυκλοπαίδειας Livepedia. --Focal Point 17:43, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Διοικητικές διαιρέσεις Περιφερειακών Ενοτήτων

Πρόκειται για σειρά λημμάτων που θυμίζουν εξελόχαρτα. Οι πληροφορίες που περιέχουν υπάρχουν συγκεντρωτικά και σε λήμματα που επίσης θυμίζουν εξελόχαρτα αλλά αφορούν ολόκληρη την περιφέρεια. Πχ Διοικητική διαίρεση Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών & Διοικητική διαίρεση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Πολύ πρόσφατα ο γεράκης τα μετέτρεψε σε ανακατευθύνσεις, βλέπω τώρα οι ανακατευθύνσεις φάγανε revert και έχουμε δυο φορές το ίδιο κείμενο. Προτείνω την οριστική διαγραφή των επιμέρους λημμάτων και την διατήρηση/επέκταση των συγκεντρωτικών ανά περιφέρεια. -- Spiros790 (συζήτηση) 10:26, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Με αυτή τη λογική, γιατί δεν διαγράφουμε και τα λήμματα και των διοικητικών διαιρέσεων επί "Καποδίστρια" που αφορούν τους πρώην Νομούς; Το λιγότερο να φοβάστε και όχι το περισσότερο. Βικιφιλικά.--Enpatrais (συζήτηση) 11:27, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
την ανούσια επανάληψη για να λέμε ότι κάτι κάνουμε φοβόμαστε. Η επανάληψη δεν είναι ούτε "περισσότερο", ούτε "λιγότερο". Καλή συνέχεια :) -- Spiros790 (συζήτηση) 11:31, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Στην τελική, ας αφήσουμε τους χρήστες να συνεισφέρουν όπως θέλουν, αρκεί να συνεισφέρουν. Γιατί καλύτερη είναι η όποια συνεισφορά, έστω και ελάχιστη ή αδιάφορη, από τη μη συνεισφορά. Και το εγχείρημα της Βικιπαίδειας εκεί βασίζεται, ότι δηλ. είναι ανοικτό, εθελοντικό, πολυσυλλεκτικό και κτήμα όλων. Καλή συνέχεια.--Enpatrais (συζήτηση) 12:13, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Οι χρήστες καλούμαστε να συνεισφέρουμε με τρόπο εποικοδομητικό, συνεπώς προσθήκη τετριμμένων πληροφοριών, POV, βανδαλισμοί, επανάληψη περιεχομένου (η περίπτωση μας εδώ, δεν το συγκρίνω/συγχέω με τα προηγούμενα) είναι χειρότερα από την μη συνεισφορά. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:19, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Παράληψή μου που δεν έβαλα τον προσδιορισμό "θετικός" ή "επικοδομητικός" στη λέξη "συνεισφορά" ακριβώς παραπάνω. Φυσικά και δεν εννοώ αυτά τα φαινόμενα που αναφέρετε.--Enpatrais (συζήτηση) 12:28, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
δεν τίθεται ζήτημα :) Δεν θα συμμετάσχω άλλο στην συζήτηση, ας πουν κι άλλοι την γνώμη τους. Χαιρετώ :) -- Spiros790 (συζήτηση) 12:40, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Τεράστια λήμματα χωρίς κείμενο(δύσκολο να υπάρξει) και γεμάτα πίνακες επί πινάκων. Ποιός θα τα διαβάσει; Περισσότερο κατάληλλοι για πρότυπο μου μοιάζουν αυτοί οι πίνακες (ονομασίες κοινοτήτων στο πρότυπο), το οποίο θα μπεί στο κάθε λήμμα της κοινότητας(ας φτιαχτούν τα λήμματα για τις κοινότητες που λείπουν έστω και ως stub με γεωγραφικό κωδικό και πληθυσμό). Gts-tg (συζήτηση) 11:37, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
στην ΒΠ έχουμε και καταλόγους -- Spiros790 (συζήτηση) 11:43, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
έστω και ένας να βρεθεί να τους διαβάσει αρκεί για να υπάρχουν αυτοί οι κατάλογοι ως μεμονωμένα λήμματα.--Enpatrais (συζήτηση) 11:46, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Χμ, μερικούς κατάλογους τους βρίσκω ποιο ενδιαφέροντες από άλλους. Αλλά αυτός είμαι μόνο εγώ. Ποιός μπορεί να πει ποιός κατάλογος είναι κατάλληλος; Κρίνω πως δε θα βρεθεί κάποιος να διαβάσει τα λήμματα αυτά, αλλά πως μπορώ να είμαι σίγουρος; Τα ξεχωριστά λήμματα έχουν νόημα όταν μπορεί να επεκταθεί κάτι, ή όταν μια ενότητα πιάνει δυσανάλογο όγκο σε σχέση με το κύριο θέμα του λήμματος. Ισχύει αυτό στην περίπτωση αυτή; Τέλωςσπαντων, κακώς βρίσκομαι εδώ έχω ένα μεγάλο λήμμα που πρέπει να τελειώσω να γράφω. Gts-tg (συζήτηση) 11:56, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
ας τους διαβάσει στους μεγάλους συγκεντρωτικούς, τα ίδια γράφουν. -- Spiros790 (συζήτηση) 11:50, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
οι Περιφερειακές Ενότητες είναι διοικητική μετεξέλιξη των Νομών. Πρόκειται για διοικητικές οντότητες στα πλαίσια των Περιφερειών, κάτι που ίσχυε και με τους Νομούς. Από τη στιγμή που έχουν τέτοια διοικητική υπόσταση αξίζει σε κάθε μία δικό της ανεξάρτητο λήμμα έστω και με τη μορφή καταλόγου κάτι που ίσχυε μέχρι χθες προτού ξεκινήσει ένας χρήστης τις ανακατευθύνσεις. Το ποιος θα επιστρέφει σε αυτά τα λήμματα-καταλόγους ή κάθε πόσο συχνά δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά είναι να υπάρχει το λήμμα. --Enpatrais (συζήτηση) 11:59, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Αν θέτε να βάλετε πληροφορίες για τις ενότητες, γράφτε λήμματα με κείμενο. Καταλόγους έχουμε, συνεπώς ορθά γίναν οι ανακατευθύνσεις. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:03, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Κατ' εμέ κακώς έγιναν οι ανακατευθύνσεις. Εξήγησα τους λόγους. Αν δεν σας αρέσει η άποψή μου δεν πειράζει αλλά αυτή είναι και αυτή υπερασπίζω.--Enpatrais (συζήτηση) 12:06, 1 Μαΐου 2015 (UTC)
Κι η δική μου είναι πως αν δεν είναι κανονικά λήμματα και έχουν την σημερινή μορφή, η ανακατεύθυνση είναι ένα καλό πρώτο μέτρο πριν την οριστική διαγραφή τους. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:14, 1 Μαΐου 2015 (UTC)



Σχόλιο Το θέμα είχε συζητηθεί στην Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2015/Φεβρουάριος#Πόσα λήμματα διοικητικών υποδιαιρέσεων της Ελλάδας χρειαζόμαστε;. Οι πρώτες ανακατευθύνσεις έγιναν τότε και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση ότι ήταν σωστή επιλογή. Η μία αναστροφή από τον Enpatrais ήταν δικαιολογημένη επειδή υπήρχαν κάποιες υποσημειώσεις που δεν είδα και έπρεπε να μεταφερθούν. Οι υπόλοιπες αναστροφές που έγιναν από άλλο χρήστη είναι αδικαιολόγητες. Το πόσο σωστή είναι η αντικατάσταση με ανακατευθύνσεις φαίνεται μέσα ακριβώς από το έργο του Enpatrais ο οποίος έχει σημαντική συνεισφορά στην δημιουργία λημμάτων για οικισμούς και κοινότητες της Αχαΐας και συνεχώς είναι αναγκασμένος να διορθώνει αποσαφηνίσεις σε δύο και τρεις διαφορετικούς καταλόγους με το ίδιο περιεχόμενο. Ο διασκορπισμός και επανάληψη περιεχομένου κάνει δυσκολότερη τη συντήρηση και επέκτασή του. --geraki (συζήτηση) 16:18, 1 Μαΐου 2015 (UTC)


Μου είχε διαφύγει η παραπάνω αναφερόμενη συζήτηση. Τέλοσπάντων. Ένα τελευταίο, αν παραμείνουν οι κατάλογοι μόνο σε επίπεδο περιφερειών θεωρώ πως με την υπάρχουσα μορφή τους δεν βοηθούν στην ανάγνωσή τους και θα χρειαστούν τα σχετικά λήμματα αρκετή επιμέλεια για να είναι "ελκυστικά" στο μάτι. Βικιφιλικά.--Enpatrais (συζήτηση) 18:18, 1 Μαΐου 2015 (UTC)


Οι ανακατευθύνσεις των Διοικητικών Διαιρέσεων των Περιφερειακών ενοτήτων είναι μια διαγραφή περιεχομένου που οι Βικιπαιδιστές έχουν φροντίσει και έχουν βελτιώσει. Αν προσέξετε τις επεξεργασίες που έχουν γίνει από τότε που γράφτηκαν, θα διαπιστώσετε ότι ενώ οι Βικιπαιδιστές δεν διόρθωναν τους δύσχρηστους λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους των Διοικητικών Διαιρέσεων των Περιφερειών, θεώρησαν σωστότερο να φροντίσουν και να βελτιώσουν τις μικρότερες σε μέγεθος Διοικητικές Διαιρέσεις. Είναι προφανές ότι οι Βικιπαιδιστές που ασχολούνται και φροντίζουν το περιεχόμενο αυτό, έχουν ήδη επιλέξει. --Focal Point 19:03, 1 Μαΐου 2015 (UTC)


Δεν θα ήταν επιχείρημα ακόμη και αν ήταν αλήθεια. Αλλά δεν είναι. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε φροντίδα, ακόμη και πριν την πρώτη αποθήκευση (ανήκουστο! με τι θα ασχοληθούμε μετά!), ώστε να μην χρειάζονται πολλές διορθώσεις αλλά και από εκεί και πέρα γίνονταν πολλαπλές διορθώσεις με μία μοναδική επεξεργασία [1] (ανήκουστο! πως θα μαζέψουμε επεξεργασίες!) Φυσικά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, και το ιστορικό κάποιων διαψεύδει τα παραπάνω [2][3]. Το εύχρηστο/δύσχρηστο το έχουμε ήδη συζητήσει και από την πλευρά του αναγνώστη και από την μεριά του βικιπαιδιστή, και έχει ήδη κριθεί το προτιμότερο έναντι του σκορπίσματος στους πέντε ανέμους. -geraki (συζήτηση) 20:19, 1 Μαΐου 2015 (UTC)

Μετά από τις πρώτες διορθώσεις έχουν γίνει και άλλες βελτιώσεις, οι οποίες βέβαια διαγράφηκαν και αυτές με την πρακτική των ανακατευθύνσεων. Σημειώνω δε, ότι παραπάνω γίνεται ενασχόληση με χρήστες και κακής πίστης εκτίμησης των προθέσεών τους, κάτι που είναι εκτός της πολιτικής. --Focal Point 18:07, 3 Μαΐου 2015 (UTC)

Ελλαδικές απώλειες από τις κατοχικές δυνάμεις

Γεια σας ξανά, σκέφτομαι να αρχίσω μια βικιεπιχείρηση(;), ή και απλό λήμμα, ή κάτι άλλο(προτείνετε!) που θα περιγράφει αναλυτικά τις κατοχικές δράσεις ως προς τις ελλαδικές απώλειες είτε σε ανθρώπους, είτε σε χρήματα, είτε σε έργο, είτε σε υλικά.

Σαν σχέδιο ανάπτυξης σκέφτομαι, να υπάρχει η περιγραφή των γεγονότων με χρονολογική σειρά,(1941-2-3-4-5) και σε κάθε έτος να υπάρχει χωρικός προσδιορισμός. Το καλύτερο σκέφτομαι θα ήταν να γράφονται ελάχιστα λόγια και κάθε γεγονός να έχει τον σύνδεσμο του που να οδηγεί σε ξέχωρο λήμμα.

Θα ήθελα ως βοήθεια αρκετά ατομα να με βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, είτε με προτάσεις, ειτε με συμβουλές, είτε με υποδείξεις για βιβλιογραφια είτε με τεχνική βοήθεια. Επίσης ζητώ ανοχή από διαχειριστές στο λήμμα που θα φτιάξω γιατί θα το διαμορφώνω για μήνες.

Αργότερα σκέφτομαι το λήμμα να το μεταφράσω σε διάφορες Wikipedia. --Istoria1944 (συζήτηση) 17:27, 2 Μαΐου 2015 (UTC)

Εγώ θα βοηθήσω. Pavlos1988 (συζήτηση) 22:12, 2 Μαΐου 2015 (UTC)

Ευχαριστώ φίλε Pavlos1988, αλλά έπειτα από ώριμη σκέψη θεωρώ ότι το συγκεκριμένο λήμμα είναι πάνω από τις δυνατότητες μας. Στο μάζεμα της βιβλιογραφίας κατανόησα ότι μιλάμε για δεκάδες βιβλία που θα βγάλουν ένα λήμμα βιβλίο ή τουλάχιστον δεκάδες σελίδες για να είναι κάτι αξιοπρεπές. Ουσιαστικά μιλάμε για εργασία που θα ήταν διατριβή σε ακαδημαικό επίπεδο. Έτσι πέρα από τον αρχικό ενθουσιασμό μου, μάλλον αποσύρω την επιθυμία μου ως ανωτέρη των δυνάμεων μας. Η ενναλακτική λύση είναι αντί να γράψουμε για το δάσος να γράψουμε σιγά σιγά με την υπομονή του μυρμηγκιού για πολλά δέντρα, ελπίζοντας ότι κάποτε θα φτιάξουμε το δάσος. --Istoria1944 (συζήτηση) 11:44, 6 Μαΐου 2015 (UTC)

Κρίμα, ενδιαφέρον θέμα. Και θα το εκτιμούσαν, εάν όχι έβρισκαν χρήσιμο κάποιοι σύγχρονοί μας. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 16:00, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Συνδέσεις λημμάτων

Όποιος έχει την ευχέρεια, όταν τελειώνουμε ένα λήμμα ας κάνουμε και μια αναζήτηση στη Βικιπαιδεία (άνω δεξιά) για τον τίτλο ή παραπλήσιους τίτλους που να έχουν σχέση με το λήμμα, και στα αποτελέσματα ας τοποθετούνται οι σύνδεσμοι. Π.χ. έκανα τον Βιντσένζο Μαρία Κορονέλλι, και κατόπιν έψαξα για Κορονέλι, Coronelli, και άλλες μικροπαραλλαγές. Βρέθηκαν γύρω στα 20-25 λήμματα των οποίων το κείμενο και ανανεώθηκε (μαζί με μικροεπιμέλεια) μια και ανέφεραν το άτομο αλλά δεν είχαν σύνδεσμο προς αυτό. Αν το ενθαρρύνουμε ως πρακτική αυτό για κάθε λήμμα που φτιάχνεται και είναι σε θέση ο συντάκτης του να κάνει τα παραπάνω, θα αρχίσουμε σιγά σιγά να βλέπουμε διαφορά και στην συνολική ποιότητα των λημμάτων. Οι παραπάνω ανανεώσεις πήραν 15-20 λεπτά περίπου. Gts-tg (συζήτηση) 16:31, 3 Μαΐου 2015 (UTC)

Αν θες να γίνει συνήθεια φτιάξε μια σελίδα «Πρακτικές μετά την ολοκλήρωση του κειμένου των λημμάτων» για τη βοήθεια. Χρειαζόμαστε και μια αντίστοιχη για το ξεκίνημα λημμάτων.   ManosHacker 17:03, 3 Μαΐου 2015 (UTC)
Θα το κάνω κάποια στιγμή βάζοντας και κάποια άλλα πράγματα και θα ειδοποιήσω για θεώρηση Gts-tg (συζήτηση) 17:15, 3 Μαΐου 2015 (UTC)

Να συμπληρώσω ότι δημιούργησες και ανακατευθύνσεις για τις χρησιμοποιούμενες παραλλαγές, κάτι που βελτιώνει δραματικά τη δυνατότητα εύρεσης του λήμματος από μηχανές αναζήτησης. --Focal Point 18:04, 3 Μαΐου 2015 (UTC)


Το τελευταίο δεν ισχύει. Οι μηχανές αναζήτησης δεν βλέπουν τίποτε περισσότερο από την ίδια την σελίδα. Παλιότερα μάλιστα, η χρήση (όχι ύπαρξη) ανακατευθύνσεων υποβάθμιζε την βαρύτητα (PageRank) των σελίδων έναντι του google (πολλές διαφορετικές σελίδες με το ίδιο περιεχόμενο). Συνήθως η δημιουργία ανακατευθύνσεων με κάθε μικρή παραλλαγή δεν ωφελεί ιδιαίτερα, τόσο οι εξωτερικές μηχανές αναζήτησης (google) όσο και η εσωτερική, κάνουν κατά προσέγγιση αναζήτηση, οπότε καλύπτουν αλλαγές ορθογραφίας. Με δεδομένη και την ύπαρξη προτάσεων αναζήτησης, οι ανακατευθύνσεις καλύτερα να περιορίζονται σε σημαντικές εναλλακτικές ονομασίες που υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν ως σύνδεσμοι. (Αλλά δεν αξίζει και να διαγράφουμε ανακατευθύνσεις). -geraki (συζήτηση) 18:40, 3 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεν εννοώ ότι βελτιώνεται από άποψη SOE γενικώς, γιατί ισχύει αυτό που λέει παραπάνω ο Geraki αν φτιαχτούν πολλές ανούσιες μικροπαραλλαγές. Εφόσον όμως ένα όνομα εμφανίζεται συστηματικά με 3-4 διαφορετικούς τρόπους, το να υπάρχουν αυτοί οι όροι ως ανακατευθύνσεις είναι σαφέστατα θετικό. --Focal Point 19:53, 3 Μαΐου 2015 (UTC)

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Funds Dissemination Committee (FDC) and FDC Ombudsperson. Questions and discussion with the candidates for the Funds Dissemination Committee (FDC) and FDC Ombudsperson will continue during the voting. Nominations for the Board of Trustees will be accepted until 23:59 UTC May 5.

The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions on the committee being filled.

The FDC Ombudsperson receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 3 to 23:59 UTC May 10. Click here to vote. Questions and discussion with the candidates will continue during that time. Click here to ask the FDC candidates a question. Click here to ask the FDC Ombudsperson candidates a question. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 FDC election page, the 2015 FDC Ombudsperson election page, and the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 03:45, 4 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

βοήθεια με μετάφραση

Έφτιαξα την Πύλη:Μαθηματικά πριν λίγες μέρες. Είχα ξεχάσει κάποιους όρους αμετάφραστους και τους διόρθωσα τώρα. Επίσης στο Πύλη:Μαθηματικά/Μεγάλοι Μαθηματικοί υπάρχουν μερικά ονόματα που πρέπει να γραφτούν με ελληνικούς χαρακτήρες. Είναι όλοι πασίγνωστοι μαθηματικοί αλλά δεν έχω ελληνική βιβλιογραφία που να τους αναφέρει & δεν θέλω να αυτοσχεδιάσω. Ευχαριστώ. -- Spiros790 (συζήτηση) 09:46, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

Συνήθως όταν δε γνωρίζω κάποιο όνομα για ιστορική προσωπικότητα, βρίσκω πως το ασφαλές μονοπάτι για την απόδοση στα ελληνικά περνάει μέσα από την -συνήθως πάντα διαθέσιμη- λατινική ονομασία. Π.χ. Thābit ibn Qurra βλέπω στο en wiki πως αποδίδεται ως Thebit/Thebith/Tebit στα λατινικά. Από εκεί και πέρα δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές του ποιά μπορεί να είναι η εφάμιλλη ονομασία στα ελληνικά δοκίμασα και το θαμπίτ μαθηματικός το οποίο μου έφερε τα αποτελέσματα που αναζητούσα (μερικά είναι απλά μπλογκ αλλά έχει και κάποια πιό αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα π.χ. το http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B109/575/3721,16322/). Αν υπάρχουν αποτελέσματα και για άλλες παραλλαγές που δοκιμάζω τότε παίρνω και πηγές για εναλλακτικές ονομασίες και τίτλους ανακατευθύνσεων. Τέλος, αν υπάρχει μεγάλη σπανιότητα ή γενική απουσία αποτελεσμάτων για αυτά που ψάχνω, τότε δεν αγνοώ ακόμα και το πιο ευτελές μπλογκ με πρασινοκόκκινα γράμματα που αναβοσβήνουν αν περιέχει κάποια μικρή φαινομενικά ασήμαντη πληροφορία, την οποία φυσικά δε θα χρησιμοποιήσω στο λήμμα αλλά θα τη χρησιμοποιήσω στην έρευνα για να δω αν διασταυρώνεται -η ίδια η πληροφορία ή παραλλαγή/συμφραζόμενο της- από κάποια άλλη αξιόπιστη πηγή οπότε και εν τέλει έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στο ζητούμενο. Btw εδώ και εδώ ο Al-Battani Gts-tg (συζήτηση) 11:51, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
δεν είναι κακή η προσέγγιση σου. Και είναι θέμα στο οποίο κολάω εν γένει (αν και γκάγκαρος Αθηναίος η βιβλιογραφία μου είναι κυρίως στα αγγλικά & τα γερμανικά). Θα το δοκιμάσω στο μέλλον. Βέβαια τους δύο τους βρήκες ήδη. Thnx -- Spiros790 (συζήτηση) 12:09, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Συγγραφέας/συγγραφέας

Author και writer. Λεπτές διαφορές, το ένα υποσύνολο του άλλου. Στα ελληνικά, και τα δυο συγγραφέας; --geraki (συζήτηση) 10:41, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

Λογοτέχνης(author) και συγγραφέας(writer) ίσως; Gts-tg (συζήτηση) 11:05, 4 Μαΐου 2015 (UTC)
Το ανάποδο μάλλον. --C Messier 11:14, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

Το author είναι πολύ ευρύτερο του writer, ουσιαστικά περιγράφει τον δημιουργό ενός πνευματικού έργου. Στα αγγλικά είναι δόκιμο να χρησιμοποιηθεί και για ένα νομοσχέδιο, αλλά στα ελληνικά οι νόμοι μάλλον συντάσσονται παρά συγγράφονται. Το ίδιο και ένα ρεπορτάζ P.a.a (συζήτηση) 12:05, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

Βάσει του εύστοχου σχολίου του P.a.a. ίσως δημιουργός για το author, και η έννοια του συγγραφέα να επικεντρωθεί στο writer. Εξαρτάται βέβαια και πως χρησιμοποιείται η πληροφορία στα Wikidata Gts-tg (συζήτηση) 12:22, 4 Μαΐου 2015 (UTC)
Το writer όταν αναφερόμαστε στην τηλεόραση να σημαίνει και "σεναριογράφος".----Lemur12 να΄στε καλά 18:36, 4 Μαΐου 2015 (UTC)
screenwriter Gts-tg (συζήτηση) 18:58, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

Μια (αδόκιμη) πρόταση για αλλαγή της εικόνας της Αγοράς

Αγαπητοί, θα πρότεινα να αλλάξει η εικόνα της Αγοράς στην άνω δεξιά γωνία (ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς) και να αντικατασταθεί από αυτή της Σχολής των Αθηνών. Θεωρώ πως είναι πολύ καταλληλότερη και αντιπροσωπευτικότερη. Το παραπάνω δε θα το τεκμηριώσω με απευθείας επιχειρήματα, αλλά -αδόκιμα ίσως- μέσω μιας κατάστασης την οποία αποτυπώνει ο πίνακας. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Αρχίζοντας από κάτω αριστερά κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού:

  • Έχεις τον Πυθαγόρα γονατιστό στη κάτω αριστερή γωνία να γράφει μανιωδώς λήμματα, και ξωπίσω του ο ηλικιωμένος(αλλά νέος στην καρδιά και στο εγχείρημα) Εμπεδοκλής κρυφοκοιτάζει τις επεξεργασίες για να δει τι γίνεται πως
  • Λίγο ακριβώς πιο πάνω έχεις τον Αβερρόη θυμωμένο μουστακαλή με το τουρμπάνι -πολύ άγριος βρε-, να τη λέει ψιλοάσχημα σε ένα(μία;) χρήστη με τον οποίο διαφωνεί
  • Πιο αριστερά, δαφνοστεφανωμένος και κεφάτος ο Επίκουρος γράφει lifestyle λήμματα γενικώς για ευχάριστα και όμορφα πράματα, και λίγο πιο πέρα ο Ζήνων απλώς κάνει chill out με τον μπέμπη από δίπλα
  • Προς τα πάνω γωνία αριστερά τώρα βρίσκονται δύο βικιπαιδιστές, ο ένας με το καπέλο λέει μα καλά, είναι πράγματα τώρα αυτά; και ο άλλος απαντά βρε άντε παράτα μας προτείνοντας του το χέρι περιφρονητικά. Ο άλλος εντωμεταξύ από δίπλα από αυτόν με το καπέλο έχει ήδη βγεί απ'τα ρούχα του.
  • Ακριβώς από δίπλα ο Μεγαλέξαντρος καμαρωτός καμαρωτός με την περικεφαλαία, και με τον ηλικιωμένο Αντισθένη να είναι συνοφρυωμένος από δίπλα ακούν τον Σωκράτη να τους κάνει διάλεξη Βρε παιδάκι μου, έχουμε και λέμε, ένα το κρατούμενο.... έχοντας τα δάκτυλα της παλάμης του ανοιχτά και απαριθμώντας επιχειρήματα
  • Στη μέση αυτών, ο Ξενοφών μάλλον βαρέθηκε να τους ακούει τόση ώρα και σκέφτεται τι έχει για φαί
  • Λίγο πιο κάτω ο Ραφαήλ με puppet Υπατία στα λευκά μιλάει με γρίφους με το αινιγματικό της βλέμμα, και δίπλα της, ο Παρμενίδης, φαίνεται και αυτός να αντιγράφει -πιο προσεκτικά όμως και αφ'υψηλού σημείου- από τον Πυθαγόρα (βρε το θηρίο)
  • Πιο δίπλα ο καθιστός Ηράκλειτος με τα καφέ πανταλόνια φαίνεται να πάσχει από writer's block και δε ξέρει πως να ξεκινήσει το λήμμα
  • Πιο πάνω, οι Πλάτωνας και Αριστοτέλης παλεύουν να συμφωνήσουν. Πάνω λέει ο ένας, Κάτω λέει ο άλλος, άντε να βρείς άκρη
  • Λίγο πιο κάτω απλωμένος στα σκαλιά, ο Διογένης είναι γενικά σε άλλη φάση
  • Ανεβαίνοντας τώρα στην άνω δεξιά πλευρά του πίνακα, έχουμε 2 ανώνυμους/ες να κάνουν επεξεργασίες στις σελίδες, και με τα κόκκινα από δίπλα ο Πλωτίνος ο ψηλός τους κοιτάει καχύποπτα, σου λέει επ τι γίνεται εκεί; ύποπτο μου φαίνεται
  • Τέλος, ο Ευκλείδης, υπομονετικά κάνει φροντιστήριο στους νέους βικιπαίδες για το πως να ξεκινήσουν και τι να κάνουν, ο ένας από αυτούς κοιτάει το ρολόι στον τοίχο -ηλιακό;- για να δει τι ώρα τελειώνει το μάθημα

Αν τα παραπάνω δεν είναι Αγορά, δε ξέρω τι είναι. Διαλέξτε και πάρτε από τους παραπάνω. Gts-tg (συζήτηση) 17:55, 4 Μαΐου 2015 (UTC)


Κλαπ, κλαπ, κλαπ!!! Ευφυέστατο! Εγώ διάλεξα, οπότε κάνε τώρα τη σύγκριση των Βικιπαίδων με τους ανθρώπους αυτούς. Από τους πρώτους καταγεγραμμένους ρατσιστές ελιτιστές ο τύπος, αλλά έβλεπε χιλιετίες μπροστά... --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 21:56, 4 Μαΐου 2015 (UTC)
Ευχαριστώ, αλλά ας μη ξεχνάμε και να αναφέρουμε τι απαντάμε στο ζητούμενο. Αλλαγή ή διατήρηση της εικόνας; Η τρέχουσα φωτογραφία ωραία είναι για αρχαιολογία, αλλά μου θυμίζει λίγο ..ερείπιο, ψυχή τριγύρω, δυαλιμένα όλα, έρημος, ενώ σε αυτή με τη Σχολή γίνεται κουβέντα, υπάρχει ζωή, υπάρχουν λήμματα για σχεδόν όλα τα πρόσωπα που απεικονίζονται, παίζει μπάλα γενικώς, και γίνεται και αφορμή για παιχνίδι(δύσκολο κάποιος να ταυτιστεί εν μέρει με ή να αναγνωρίσει εν μέρει κάποιον άλλο σε μια κολώνα, όπως στην τρέχουσα φώτο). Gts-tg (συζήτηση) 23:18, 4 Μαΐου 2015 (UTC)
Ρεαλισμός ή εξιδανικευμένος ρομαντισμός; Προτιμώ το πρώτο. Ψηφίζω αρνητικά.--Istoria1944 (συζήτηση) 07:47, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

– Πολύ καλή η πρόταση του Gts-tg. Συμφωνώ ανεπιφύλακτα ως προς την ωραιότητα της εικόνας, και ως προς το ότι δείχνει κόσμο (αν και τα πρόσωπα στη μεγέθυνση που θα έμπαινε τελικά θα ήταν εντελώς αόρατα). Διαφωνώ ως προς το ότι οι συντάκτες και συνεισφέροντες της ΒΠ δεν είμαστε φιλόσοφοι και κορυφαίες προσωπικότητες, αλλά απλοί άνθρωποι (υποκρυπτόμενη ματαιοδοξία εδώ;), και επίσης η ΒΠ προορίζεται για ανάγνωση από το ευρύ κοινό και όχι από φιλοσόφους ή ειδικούς. Μεταξύ λοιπόν της «μάντρας με τα μπάζα» που φαίνεται εκ του μακρόθεν ότι έχουμε προμετωπίδα στην «Αγορά» τώρα (και που δεν είναι καν η ελληνική, αλλά η ρωμαϊκή «Αγορά») και της νέας προτάσεως στέκομαι στη μέση με κλίση προς τη «Σχολή των Αθηνών». Γενικά, θα προτιμούσα μία σκηνή με ζωντανούς ανθρώπους. –V-astro (συζήτηση) 09:12, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εννοείς, η Αγορά των Αθηνών μόνο αυτός ο πίνακας δεν ήταν. Η αγορά των Αθηνών ήταν ο χύδην όχλος όπως εμείς οι απλοί βικιπαιδιστές που καταδίκασε σε θάνατο τον Σωκράτη και τους 10 στρατηγούς της Αθήνας, έπαιρνε αποφάσεις για το Ιμπέριουμ κλπ και περισσότερο θύμιζε σε μεγένθυση τις καταστάσεις εδώ μέσα στη ΒΠ όπου υπάρχουν αντιθέσεις παρά αυτός ο εξιδανικευμένος ρομαντικός(=δηλαδή ντε φάκτο ανιστόρητος) πίνακας.
Ο Αλέξανδρος έδωσε εντολή να σκοτώσουν τον ανηψιό του Αριστοτέλη, ενώ και τον Αριστοτέλη τον κυνηγούσε, ο Πλάτωνας ήθελε να καούν τα βιβλία των αντιπάλων του κ.ο.κ
Αυτά δε τα γράφω για να δείξω ότι η αρχαία Αθήνα δεν ήταν σπουδαία, τα γράφω για να πω ότι άλλο τι ήταν η Αθήνα και άλλο το τι θα θέλαμε εμείς να ήταν. Η εικόνα της αγοράς εμένα με καλύπτει πλήρως. Καλύτερα να μείνουμε μακριά από την σχολή του ρομαντισμού καθώς ντε φάκτο είναι αντίθετη με αυτό που κάνουμε εμείς. Λεπτομέρειες ίσως, αλλά την γνώμη μου καταθέτω--Istoria1944 (συζήτηση) 11:57, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Δεν έχει αξία ιστορικής ερμηνείας η διακόσμηση αυτή -πέρα από την ιδιότητα της ως έργο τέχνης και ενδεχομένως τα στοιχεία προσωπογραφίας που έχει-, ούτε και βέβαια προωθεί θέσεις ρομαντισμού από τις παλιές εποχές τότε που όλα ήταν ωραία και άφθαρτα ένα πράγμα -όποιος θέλει να δει κάτι τέτοιο θα το δει από μόνος του ακόμα και στις μουτζούρες πάνω σε μια χαρτοπετσέτα-, αλλά εμπνέει μέσω μιας φαντασιακής σύνθεσης των μεγαλύτερων φιλοσόφων και εγκυκλοπαιδιστών του αρχαίου κόσμου. Επίσης εκτιμώ ιδιαίτερα τη φαντασία μια και θεωρώ πως είναι ένας μηχανισμός που μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε περισσότερα και να αναπτυσσόμαστε (π.χ. ακόμα και τούτες εδώ οι λέξεις φανταστικές είναι, δε φυτρώσαν από το χώμα, απλώς συμφωνήσαμε όλοι μαζί στο τι σημαίνουν και τώρα μπορούμε και επικοινωνούμε γράφοντας) Όσο για τις αμαρτίες, και ποιός δεν έχει ράμματα στη γούνα του από αυτούς, ακόμα και ο Πυθαγόρας λέγεται πως έδωσε εντολή να πνίξουν τον Ίππασο επειδή αυτός ανακάλυψε τους άρρητους αριθμούς που οι Πυθαγόρειοι θεώρησαν τερατούργημα. Το θέμα είναι να μας εμπνέουν οι πράξεις και τα ευρήματα τους, τα καλά και χρήσιμα και αληθή που έκαναν, και όχι οι προσωπικότητες του καθενός ή τα άσχημα και καταστρεπτικά τους(τα οποία και σαφώς δε πρέπει να λησμονούνται). Ο καθένας από εμάς είναι ικανός και για το καλό και για το κακό, είναι έμφυτα. Επιπλέον, από τους φιλοσόφους έχει μέσα για όλα τα γούστα και από όλες τις σχολές, αν δεν είναι ευάρεστοι ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και ο Αλέξανδρος, έχει και καμιά 30αριά άλλους. Gts-tg (συζήτηση) 12:33, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Θα είχες απόλυτο δίκιο, αν ψάχναμε εικόνα για την ΒΠ. Τώρα ψάχνουμε εικόνα για την Αγορά της ΒΠ. Το μέρος που συζητάμε, άρα αν ψάχνουμε να βρούμε κάτι για συνειρμούς από την πλούσια Αρχαία Ελλάδα, που να μας καθορίζει στο παρόν αυτό δεν μπορεί να είναι η σύναξη των σπουδαίων αλλά ο διάλογος, και μάλιστα ο σκληρός από τα κάτω διάλογος
--Istoria1944 (συζήτηση) 12:44, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Istoria1944 για το ΒΠ έναντι Αγοράς, ναι δεκτό. (σε σχέση με τους σπουδαίους, και αυτοί διάλογο κάνουν και δε γεννήθηκαν σπουδαίοι, καθώς και επίσης υπάρχουν και ένας Σωκράτης και ένας Διογένης μέσα) Gts-tg (συζήτηση) 12:54, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεν είναι άσχημη η πρόταση, μου αρέσει η προσωποποίηση συμπεριφορών, ασχολιών, και εννοιών. Αλλά θα ήταν καλύτερη για χρήση σε πλαίσιο που αναφέρεται γενικώς στην κοινότητα (π.χ. στην Βικιπαίδεια:Πύλη κοινότητας) αφού περιλαμβάνει μέσα πολλά πράγματα που δεν γίνονται στην Βικιπαίδεια:Αγορά, και άλλωστε δεν απεικονίζει μια αρχαιοελληνική Αγορά (αλλά μια Σχολή). -geraki (συζήτηση) 09:41, 5 Μαΐου 2015 (UTC)


Αντιπροτείνω το λιτό σημείο της Πνύκας, σημείο που έφτιαξε την Δημοκρατία των πολιτών, δίχως να χρειάζεται αυθεντίες, ηγέτες, πεφωτισμένους να συνομιλούνε μεταξύ τους για να καθορίζουν την τύχη του κόσμου. Η ιστορία δεν γράφεται από τους ηγέτες, αλλά από τις μάζες. Αντί ενός ανιστόρητου, ρομαντικού πίνακα που κοσμούσε παλάτια προτείνω την φωτογραφία της Πνύκας τον χώρο της συνέλευσης της εκκλησία του Δήμου, το αρχέτυπο της Δημοκρατίας.

Το τριβάθμητο λίθινο "Βήμα" στη Πνύκα (Φάση ΙΙΙ)

Αντιπροτείνω την Αλήθεια σε σχέση με την ωραιοποίηση, το λιτό σε σχέση με το υπερβολικό, το θορυβώδες σε σχέση με την ψεύτικη αρμονία. Ποιος ο ρόλος μας ως βικιπαιδιστές; Να ομορφαίνουμε ή να περιγράφουμε ; Συμμετέχουμε αρμονικά ή σκυλοβριζόμαστε (όπως οι αρχαίοι Αθηναίοι;).

Και εδώ ως συμμετέχοντας σε Αγορά διαλόγου, τι είμαστε αν όχι η συνέχεια του βαφέα, του κουρέα, του κεραμοποιού και του αγρότη που συζητάμε και αποφασίζουμε για την τύχη του εγχειρήματος; Δεν είμαστε πεφωτισμένοι, δεν είμαι ξεχωριστοί, ακριβώς γιατί είμαστε σε δημοκρατικό εγχείρημα. --Istoria1944 (συζήτηση) 12:25, 5 Μαΐου 2015 (UTC) --Istoria1944 Η αν οπωσδήποτε χρειάζεται πίνακας, ας βάλουμε κάτι που να αναφέρεται στην Πνύκα και στην Εκκλησία του Δήμου. π.χ http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELTIA/Pnyx.aspx --Istoria1944 (συζήτηση) 12:27, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Ωραία η πρόταση για την Πνύκα και συμφωνώ επίσης στην περίπτωση όπου δεν γίνει αποδεκτή η Σχολή των Αθηνών. Τα υπόλοιπα που γράφτηκαν πραγματικά πιστεύω πως δε χρειάζονται μια και τα βλέπω αναίτια επιθετικά και υποκειμενικά ως ερμηνεία (ας χαλαρώσουμε λίγο, πραγματικά δεν πίστευα ότι με την φωτογραφία αυτή θα πέσουμε στα βαθιά, γι'αυτό έβαλα και την σατιρική περιγραφή της) . Gts-tg (συζήτηση) 12:47, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Τι επιθετικό έγραψα; Δε καταλαβαίνω. Χαλαρός είμαι, και είπα από την πολύ αρχή ότι συζητάμε για λεπτομέρειες. Απλά αναλύω -την κατά την γνώμη μου- σημασιολογία των εικόνων. --Istoria1944 (συζήτηση) 12:49, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Οκ αλλάζω τη λέξη με παθιασμένο η οποία είναι καταλληλότερη Gts-tg (συζήτηση) 12:57, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Επίσης μου άρεσε το ερώτημα σχετικά με το ποιός είναι ο ρόλος μας ως βικιπαιδιστές, συμφωνώ πως δεν είναι να ομορφαίνουμε, αλλά να περιγράφουμε, και αν μπορούμε να περιγράφουμε όμορφα τότε ακόμα καλύτερα. Gts-tg (συζήτηση) 13:13, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
δεν ηταν σκοπός μου να ακουστω επιθετικός, αν και καταλαβαίνω οτι ακουστηκα έτσι. Παντα στο μυαλό μου αντιμάχονται ιδεές και καμιά φορά ξεχνιεμαι. Σου ζητώ συγγνώμη αν φάνηκαν επιθετικά τα γραφόμενα μου. --Istoria1944 (συζήτηση) 15:51, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
δεν υπάρχει λόγος για συγνώμη, ίσα ίσα η λέξη επιθετικό έχει πάρει μια άγρια υφή στη ΒΚ από άλλα διάφορα. Την άλλαξα με παθιασμένο, έτσι, είναι και πιο ερωτιάρικο. Gts-tg (συζήτηση) 15:56, 5 Μαΐου 2015 (UTC)


Για να λέμε την αλήθεια, η ακριβέστερη γενική περιγραφή των Βικιπαιδιστών είναι αυτή: --geraki (συζήτηση) 16:48, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Κι εγώ την Πνύκα θα έλεγα, μια και η εικόνα που χρησιμοποιείται τώρα είναι της ρωμαϊκής αγοράς. Άλλωστε και το έργο Σχολή των Αθηνών είναι του Ραφαήλ (δυτικής τεχνοτροπίας) και εκτίθεται στην ιταλική χερσόνησο και ειδικότερα εντός της περιοχής του Λατίου, άσχετη με την Ελλάδα και τους Έλληνες, εκτός από το θέμα του έργου. --IM-yb (συζήτηση) 12:21, 7 Μαΐου 2015 (UTC)


Σχόλιο εμένα μου αρέσει πάντως η ιδέα του Gts-tg. -- Spiros790 (συζήτηση) 17:32, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Συγχαρητήρια και πάλι στον Gts-tg για την ιδέα να θέσει ζήτημα αλλαγής ή/και ανανέωσης! Από τις μέχρι τώρα προτάσεις, όμως, επιλέγω την Πνύκα. Όχι τη φωτό με τα ντουβάρια (δλδ μην αλλάξουν απλά οι ρωμαϊκές κοτρώνες από ελληνικές), αλλά τον πίνακα με τον Πέρι. Από ότι βλέπουμε, άλλωστε, (ψιλο)μπάχαλο κι εκείνη η Αγορά των τότε, ψιλομπάχαλο κι αυτή εδώ των επιγόνων(;;;) τους. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 23:14, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Συμφωνώ επίσης πως η Πνύκα με τον Περικλή είναι καταλληλότερη για την Αγορά. Όχι άλλο μάντρα με τα μπάζα, φέρτε Πνύκα στο λαό εδώ και τώρα. Gts-tg (συζήτηση) 04:32, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Όλα πέτρες είναι (Πνύκα και Ρωμαϊκή Αγορά), παλιές όμως όπως έλεγε και ο Ρίζος. --IM-yb (συζήτηση) 09:54, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Εμ και όλα ήχοι είναι (λέξεις και επιφωνήματα), με νόημα όμως ;D Gts-tg (συζήτηση) 14:15, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Με βάση όσα κατάλαβα από τη συζήτηση η εικόνα άλλαξε με την αρχείο:Ο Περικλής Αγορεύων στήν Πνύκα (Philipp von Foltz).JPG. Με γεια. --Focal Point 09:04, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Εγώ εννοούσα το νταμάρι, όχι το έργο του Φίλιπ φον Φολτζ. Όπως και η αρχαία ρωμαϊκή αγορά, έτσι και η φωτογραφία με την Πνύκα δίνει την αίσθηση πως βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο χώρο και συζητάμε. Το έργο ζωγραφικής «Ο Περικλής Αγορεύων στήν Πνύκα» του Philipp von Foltz απεικονίζει ήδη κάποια πρόσωπα τα οποία δεν είμαστε εμείς. Ταπεινή μου άποψη. --IM-yb (συζήτηση) 12:22, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Α, μην το λες αυτό, IM-yb. Προσωπικά έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι, εάν όχι Περικλής, τουλάχιστον πολύ κοντά του. Η προέκταση του δρόμου που μένω, ονομάζεται Περικλέους. Χρειάζομαι κάτι περισσότερο;
Τελικά η πρόταση του Gts-tg, μόνο αδόκιμη δεν ήταν. Σιδεροκέφαλη η εικόνα! --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 16:12, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Τελικά μπερδεύτηκα. Στην αρχή προτάθηκε η πρώτη εικόνα. Εν συνεχεία εμφανίζεται και η προηγούμενη που είχαμε. Μετά μία τρίτη. Αργότερα μία τέταρτη.

Η Πνύκα λοιπόν εμφανίζεται στην 3η και 4η εικόνα. Εγώ είμουν υπέρ της 3ης εικόνας. Συμφώνησαν κι άλλοι για την Πνύκα, αλλά για ποια από τις δύο; --IM-yb (συζήτηση) 16:24, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Εγώ για του Περικλή συμφώνησα. Μπαίνει ο άλλος μέσα στην Αγορά τώρα, ρίχνει μια ματιά κοιτάει τριγύρω, σου λέει τι γίνεται εδώ;, βλέπει τη φωτογραφία, και τσακ φορτώνει αμέσως ένα πράμα, έτοιμος για αντίλογο διάλογο. Gts-tg (συζήτηση) 16:55, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Εγώ πάντως δεν συγκρίνομαι με κανένα από τα εικονιζόμενα πρόσωπα. Η 4η εικόνα είναι παραπλανητική. Αντιθέτως η φωτογραφία με το νταμάρι (3η εικόνα) είναι απρόσωπη και ως εκ τούτου ποιο αντιπροσωπευτική. --IM-yb (συζήτηση) 17:15, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα ο Περίκλας. Πολλή αρχαιότητα και πολλή περικεφαλαία, συν το γεγονός ότι θα προτιμούσα κάποια πιο "δημοκρατική" και "οριζόντια" απεικόνιση και όχι τους πολλούς που ακούν τον έναν με δέος. Σε σύγκριση με αυτό, η αρχική πρόταση (ή ακόμα και το "οικόπεδο") μου φαίνεται καλύτερη επιλογή - Badseed απάντηση 01:08, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Επίσης, το αρχείο «Ο Περικλής αγορεύων στη Πνύκα» (4η εικόνα) έχει λανθασμένο τίτλο. Το έργο ονομάζεται «Ο επιτάφιος του Περικλή», όπως φαίνεται στην εικόνα των commons (4.2). Αν το πάμε και αυστηρά, είναι φανταστική (= μη ρεαλιστική) απεικόνιση, γιατί ούτε ο Επιτάφιος ούτε οι αγορεύσεις στη Πνύκα γίνονταν με αυτό το φόντο (Προπύλαια, Παρθενώνας) ο Επιτάφιος στον Κεραμεικό δεν θα είχε αυτό το φόντο, αν και στην Πνύκα θα μπορούσε να ήταν περίπου έτσι αλλά λιγότερο εντυπωσιακό, για να μην πούμε και για τη γυναίκα που παρακολουθεί μπροστά και αριστερά. --cubic[*]star 05:06, 11 Μαΐου 2015 (UTC)


Για να δώσω μια εντελώς εναλλακτική πρόταση με συμβολισμό εντελώς απρόσωπο και αχρονικό, και με βάση το γενικότερο concept εικονιδίων της Βικιπαίδειας, έφτιαξα τα δυο παρακάτω:

-geraki (συζήτηση) 07:35, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Μια άλλη εναλλακτική, αλλά αυτή με έμφαση στον ωμό (με το αίμα του) ρεαλισμό, θα ήταν μια φωτογραφία από το θεατρικό ή ένα καρέ από την ταινία της Βαβυλωνίας.

Αντιγράφω από γνωστή εγκυκλοπαίδεια

Πρόκειται για μια ιστορία Ελλήνων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος οι οποίοι γιορτάζουν τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827). Το έργο διαδραματίζεται σε ένα πανδοχείο στο Ναύπλιο. Το έργο μεταφέρει, με κωμικό τρόπο, την ασυνεννοησία μεταξύ των χαρακτήρων η οποία δημιουργείται λόγω των τοπικών ιδιωμάτων και γλωσσών του καθενός. Είναι το πρώτο θεατρικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην αρχή είχε γραφτεί σε τέσσερις πράξεις αλλά αργότερα ο συγγραφέας πρόσθεσε και μία πέμπτη. Το θεατρικό έργο εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο το 1836, ενώ το 1970 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Διζικιρίκη.

P.a.a (συζήτηση) 08:09, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Εγώ τελικά προτείνω το έργο του Φολτζ, που αν και έχει μη ρεαλιστικά στοιχεία συμφωνεί με την εισαγωγή της ΒΠ για το τι είναι η Αγορά δηλαδή Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. . Διαφωνώ με την τελείως ουδέτερη παρουσίαση των εικονιδίων, καθώς δεν αξιοποιεί τίποτα από την Ελληνική παράδοση. Παράδοση (της δημοκρατίας) για την οποία έγινε γνωστός και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Ο Περικλής είναι ο πιο ίσος μέσα στη ΒΠ, δηλαδή ο διαχειριστής της ΒΠ που έχει τα προνόμια αλλά και ανάλογες ευθύνες. Οι γυναίκες στο πίνακα είναι η επιθυμίας της ΒΠ μπας και γράψει εδώ μέσα έστω και μια γυναίκα κάποτε. --Istoria1944 (συζήτηση) 21:37, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Προσωπικά η τοποθέτηση του Περικλή δεν με βρίσκει σύμφωνο λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του Θουκυδίδη γι'αυτόν: Λόγω μεν Δημοκρατία, έργω δε υπό του πρώτου Ανδρός. Αισθητικά είναι αρκετά καλή σαν επιλογή.--Diu (συζήτηση) 21:45, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

άμα πάρεις αξίωμα και εξουσία δε το αφήνεις εύκολα. Άσε τον Περικλή να μας το θυμίζει αυτό. --Istoria1944 (συζήτηση) 21:51, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Πιθανόν αλλά ακόμα και τότε μπορεί να αποπεμφθεί. Το τι θεωρεί βέβαια ο καθένας αξίωμα και εξουσία είναι άλλο ζήτημα :)--Diu (συζήτηση) 22:31, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Η Βαβυλωνία είναι καλή ιδέα!!! Έχει όμως το ίδιο πρόβλημα με τη φωτό της σημερινής Πνύκας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι πάσχουν σε αποτελεσματικότητα στόχευσης του μηνύματος που θέλουν να επικοινωνήσουν (marketing). Πόσοι από τους χρήστες της Βίκι έχουν δει την ταινία (για το θεατρικό ούτε λόγος); Και αντίστοιχα, πόσοι ξέρουν ότι το "οικόπεδο" πρόκειται για την αρχαία Πνύκα (και τι αντιπροσώπευε αυτή); Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι περισσότεροι, θα στραφούν αναγκαστικά σε κλικ πάνω στην εικόνα, μήπως και βρεθούν στοιχεία ώστε να καταλάβουν τη σύνδεση – άρα η τελευταία, όσο επιτυχημένη κι αν είναι, έχει πλέον αποτύχει. Επίσης, τυχόν λεζάντα δεν σώζει την κατάσταση, δεδομένου ότι αυτή πρέπει να υπάρχει για να προσφέρει συμπληρωματικά στοιχεία (έργο, δημιουργός, έτος κλπ), όχι βοήθεια για αυτό καθ' αυτό το μήνυμα. Το οποίο οφείλει να γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά.

ΥΓ Ιέρακα, μήπως θα μπορούσες να εμπνευστείς από τη Βαβυλωνία ή από κάτι τέτοιο ; Και να δημιουργήσεις με εικονίδια κάτι αντίστοιχο επί το ελληνικότερον (μιας και είμαστε στην ελληνική έκδοση); --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 22:35, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2015)

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

Today The Wikipedia Library announces signups for more free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

  • MIT Press Journals — scholarly journals in the humanities, sciences, and social sciences (200 accounts)
  • Loeb Classical Library — Harvard University Press versions of Classical Greek and Latin literature with commentary and annotation (25 accounts)
  • RIPM — music periodicals published between 1760 and 1966 (20 accounts)
  • Sage Stats — social science data for geographies within the United States (10 accounts)
  • HeinOnline — an extensive legal research database, including 2000 law-related journals as well as international legal history materials (25 accounts)

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, JSTOR, DeGruyter, Newspapers.com and British Newspaper Archive. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 22:12, 4 Μαΐου 2015 (UTC)

We need your help! Help coordinate Wikipedia Library's account distribution and global development! Please join our team at Global our new coordinator signup.
This message was delivered via the Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List

Γιορτή για τη Βικιπαίδεια

Ενημερώνω ότι ενώ δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί ζήτημα, ο ManosHacker επιμένει να προχωρεί σε επαναφορές στην διόρθωση του τίτλου, από "Γιορτή της Βικιπαίδειας στην Αθήνα" σε "Γιορτή για τη Βικιπαίδεια στην Αθήνα". Η πρώτη μορφή δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια γιορτή που διοργανώνει η Βικιπαίδεια - ενώ δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Η δεύτερη είναι ακριβέστερη: μια γιορτή με θέμα τη Βικιπαίδεια την οποία διοργανώνει ο ManosHacker. Δεν βλέπω τον λόγο επιμονής στην διατήρηση του πρώτου τίτλου, άλλωστε δεν έχει τεθεί καμία αιτιολογία στις αναιρέσεις. -geraki (συζήτηση) 07:05, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Geraki είσαι ο μόνος που δεν συμμετέχεις με παρουσία και είναι κανονισμένο να αναφερθεί η προσωπική σου δράση στην ενότητα των πανεπιστημιακών εγχειρημάτων, και όχι μόνο, καθώς και άλλων που δεν μπορούν να είναι παρόντες. Θα τα δεις στο βίντεο εξ άλλου. Η εκδήλωση αφορά τη Βικιπαίδεια, ολόκληρη. Με καλή θέληση μετονόμασα και πάλι τον τίτλο χωρίς κτητική αντωνυμία.   ManosHacker 07:12, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Είναι προφανές ότι κανείς εκτός Αθηνών δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε καθημερινή. Πέρα από αυτό, οι λόγοι αλλαγής βγαίνουν από παντού. "Η εκδήλωση αφορά τη Βικιπαίδεια". Ορθότατο. Δεν είναι "της" Βικιπαίδειας. Δεν διοργανώνεται από τη Βικιπαίδεια αλλά από ένα Βικιπαιδιστή, ως μέρος ενός project που λέγεται "Σχολείο Βικιπαίδειας" και το οποίο είναι οργανωμένο ατομικά υπό το όνομα Manos Kefalas. Για την Βικιπαίδεια λοιπόν.
Δεν έχει αιτιολογηθεί για ποιο λόγο είναι προτιμητέο το "της Βικιπαίδειας". --geraki (συζήτηση) 07:43, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Για να μην είναι παρεξηγήσιμο, το «της» αφαιρέθηκε και είναι πλέον κάπως αόριστο, δεν υπάρχει ούτε το από ποιον ούτε για ποιον, παρόλο που όλοι ξέρουμε ποιον αφορά. Επί της ουσίας, και θα έπρεπε να είναι κατανοητό από όσα γράφονται και ανακοινώνονται τόσον καιρό, η εκδήλωση δεν αφορά το Σχολείο. Αφορά όσους κάνουν πράγματα για τη Βικιπαίδεια, μέσα και έξω από αυτήν, και είναι μια αφορμή να γιορτάσουν όλοι, αυτά που έγιναν και γίνονται για τη Βικιπαίδεια τόσον καιρό. Όταν κατατέθηκε η πρόταση χρηματοδότησης δεν γνωρίζαμε πως θα γίνουν τόσα πράγματα και ήταν πραγματική ευκαιρία για τη Βικιπαίδεια να ανοίξει το γεγονός σε όλες τις δράσεις, να βλέπουν και να κάνουν κι άλλοι πράγματα. Άνοιγμα λοιπόν και όχι κλείσιμο. Προσωπικά λέω ότι δεν είναι δική μου η εκδήλωση, τόσον καιρό λέω ελάτε, ελάτε, είναι για όλους και ανήκει σε όλους. Απλώς έτυχε να έχουμε την ευκαιρία στα χέρια μας με την επιχορήγηση και το κάνουμε.   ManosHacker 07:56, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Το κάλεσμα ήταν για παρουσία και όχι για συνδιοργάνωση. Όλες οι λεπτομέρειες του event ορίστηκαν από ένα και μόνο άτομο. Αναμφίβολα μεγάλος ο κόπος, αλλά δεν είναι δα και ότι ποιο ανοιχτό... Κατά τα άλλα, ουσιαστικός λόγος για την προτίμηση του "της Βικιπαίδειας" έναντι του "για την Βικιπαίδεια" δεν υπήρχε. -geraki (συζήτηση) 09:06, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Το κάλεσμα ήταν και είναι ανοιχτό από όλες τις απόψεις και ξεκάθαρα όλοι συμμετέχουν και βοηθώντας και προτείνοντας και ως ομιλητές. Άντε τώρα.   ManosHacker 09:42, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
– Αν και δεν είναι τόσο σημαντική η γνώμη μου, η πρόθεση «για» μπορεί να έχει ευρύτερες σημασίες στον σύγχρονο ελληνικό δημόσιο λόγο και στη συγκεκριμένη φράση: «Γιορτή για τη Βικιπαίδεια» μπορεί να σημαίνει και «γιορτή για την (οικονομική) ενίσχυση της Βικιπαίδειας». Φανταστείτε τι χαρά σε εποχή κρίσης να νομίσει ένα ποσοστό αυτών που θα έρχονταν ότι τους ζητάμε λεφτά! –V-astro (συζήτηση) 08:59, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Έχει προταθεί, και αναιρεθεί(!), το πλέον ουδέτερο: «Γιορτή Βικιπαίδειας», και επιμένει ο Geraki στην επιχειρηματολογία κατά του «Γιορτή της Βικιπαίδειας».   ManosHacker 09:42, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Όταν λέμε εκδήλωση της Βουλής προσδιορίζουμε το υποκείμενο, όταν λέμε εκδήλωση για τη Βουλή προσδιορίζουμε το αντικείμενο. Απλά πράγματα P.a.a (συζήτηση) 14:09, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Όταν καταλάβεις πως η γιορτή είναι της Βικιπαίδειας και όχι κάποιου άλλου, και πως την τρέχουν αμιγώς βικιπαιδιστές, και πως το wmf έχει χρηματοδοτήσει τη δράση, και πως δεν προβάλλεται πάνω πάνω στην Τεχνόπολη κάποια κτήση της εκδήλωσης, θα νιώσεις περισσότερα για το ποιος είναι ποιος και κάνει τι εδωμέσα.   ManosHacker 16:14, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Σχόλιο αν καταλαβαίνω σωστά, βικιπαιδιστές το στήνουν με grant από το WMF για να προωθήσουν την εγκυκλοπαίδεια μας στο ευρύτερο κοινό. Δεν υπάρχει λόγος για διαφωνίες αυτού του είδους μια βδομάδα πριν την εκδήλωση. Τώρα αν κατάλαβα άλλα αντί άλλων ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη, προσπαθώ από τα συμφραζόμενα να βγάλω άκρη. Δεν θα ενοχλήσω άλλο στην συζήτηση. -- Spiros790 (συζήτηση) 16:36, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Είναι γιορτή της Βικιπαίδειας αδιαμφισβήτητα και γιορτή για τη Βικιπαίδεια. Το ίδρυμα είναι απόλυτα ενήμερο, αν δεν είναι θα πρέπει να κατατεθεί εδώ από όσους την παλεύουν με σημασιολογικές ερμηνείες του τίποτα, αν και αναμενόμενο--Kalogeropoulos (συζήτηση) 17:09, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Με τη λογική αυτή αν κάνω κάποιο έργο με χρήματα του ΕΣΠΑ, είναι ότι πιο φυσικό να ονομάσω τον απολογισμό "Εκδήλωση/Γιορτή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης" P.a.a (συζήτηση) 19:08, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Κανείς δεν σε εμποδίζει--Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:19, 5 Μαΐου 2015 (UTC)
Επειδή η ιστορία κατέληξε σε διορθωπόλεμο στο λήμμα μπήκε προστασία, οταν αποφασιστεί ότι το ονομάζουμε έτσι ή αλλιώς θα αρθεί, ο geraki επειδή έχει δικαιώματα έχει τη δυνατότητα να το "πειράξει" αλλά βάση των κανόνων-πολιτικής δεν μπορεί. Επίσης την απόφαση αποτελέσματος της απόφασης θα την πάρει κάποιος μη εμπλεκόμενος στη συζήτηση. Καλημέρα σας --*tony esopiλέγε 11:09, 6 Μαΐου 2015 (UTC)
Δεν μου αρέσει καθόλου αυτός ο συγχρονισμός Tony [4]. Καθόλου. Παραπάνω έχουν τεθεί λόγοι για τους οποίους δεν είναι ορθή η μία ονομασία (της Βικιπαίδειας) και καμία απολύτως για ποιο λόγο δεν είναι ορθή η "για τη Βικιπαίδεια" ή οποιαδήποτε άλλη από αυτές που προτάθηκαν και έγινε προσπάθεια και άλλων εναλλακτικών (π.χ. του Σχολείου Βικιπαίδειας, ή Βικιπαιδική γιορτή). Δηλαδή από την μία έχουμε προσέγγιση και από την άλλη μόνο πείσμα. -geraki (συζήτηση) 11:17, 6 Μαΐου 2015 (UTC)
Προσωπικά το γιορτή για τη Βικιπαίδεια το βρίσκω ούτως ή άλλως πιο ακριβές και ουδέτερο. Ο Μάνος το αναφέρει αρκετά καλά στη σχετική σελίδα: On May 12 Wikipedia School organizes a celebrating event for Wikipedia in Athens. --Diu (συζήτηση) 11:32, 6 Μαΐου 2015 (UTC)
Παρατηρώ ότι υπάρχει ένας επίσης συγχρονισμός τώρα που το Geraki επιθυμεί να καταρρακώσει προσπάθειες εκτός του περίφημου User Group. Εξαρχής είναι δεδομένο από το αρχείο των τοποθετήσεών του ότι κάτι δεν του κάθεται καλά στο στομάχι, σε ένα κατά τα άλλα ελεύθερο εγχείρημα. Καμία σοβαρή προσέγγιση και αιτιολογία δεν έχει κατατεθεί. Σημασιολογικές εκτιμήσεις, κατεξοχήν αδόκιμες ακόμα και με απλούς όρους λογικής και καλό είναι να σταματήσουν οι χειραγωγήσεις--Kalogeropoulos (συζήτηση) 11:56, 6 Μαΐου 2015 (UTC)
Αν είναι αδόκιμες αυτές οι σημασιολογικές εκτιμήσεις, πάντως μια χαρά καθοδηγούν και την επιμονή του ManosHacker στο «της Βικιπαίδειας». Διαφορετικά δεν θα είχε καμία αντίρρηση εξαρχής, αλλά οι αναστροφές του ήταν αυτόματες. Α! Επίσης αυτή η άρνηση και επιμονή υπογραμμίζει το πόσο προσωπικό ζήτημα είναι για αυτόν η συγκεκριμένη εκδήλωση. «Ανοιχτό» μέχρι να ζητηθεί να αλλάξει κάτι. -geraki (συζήτηση) 12:04, 6 Μαΐου 2015 (UTC)
Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς το τι γίνεται, και από ότι αντιλαμβάνομαι το ζήτημα είναι πολύ από πάνω από το ποιος την διοργανώνει. Καλό θα ήταν να εξηγηθεί και στους χρήστες που δεν γνωρίζουν σε προηγούμενες καταστάσεις τι διαδικασία είχε τηρηθεί, και πότε κάμποσοι χρήστες δικιαούνται να φέρουν την σφραγίδα της ΒΠ και πότε όχι. Σημασιολογικά σωστό είναι το για την, αλλά η εμπειρία τι λέει; Επίσης αυτά τα usergroup και τα λοιπά τι είναι; Γενικά δεν μου αρέσει αυτή η μη ομόνοια των απλών διαδικασιών.--Istoria1944 (συζήτηση) 12:22, 6 Μαΐου 2015 (UTC)
"Γιορτή" λέει, "Βικιπαίδεια" λέει, καλό θα'ναι. Ας βρεθεί μια ομόνοια. Gts-tg (συζήτηση) 13:32, 6 Μαΐου 2015 (UTC)
Μα φυσικά, το ζητούμενο είναι ομόνοια και συναίνεση. Επί των πρακτικών ακόμη δεν έχει δοθεί αιτία, από τον ManosHacker, για ποιο λόγο δεν γίνεται αποδεκτό το "Γιορτή για την Βικιπαίδεια". --geraki (συζήτηση) 12:48, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Σχόλιο Το "Γιορτή Βικιπαίδειας" είναι ουδέτερο και κατά την ταπεινή μου άποψη οκ, ούτε για, ούτε της ούτε τίποτα. Άντε πάτε παρακάτω, σ αυτό θα κολλήσουμε τώρα ? -- Spiros790 (συζήτηση) 07:36, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Επειδή στα σωστά ελληνικά δεν μιλάμε χωρίς άρθρα, όπου απαλείφεται σε τίτλους (όπως π.χ. στον ΟΤΕ απλώς υπονοείται από πίσω. Εδώ, είναι ξεκάθαρο από πίσω το "της". Αλλιώς γιατί όχι "Γιορτή Βικιπαίδεια"; Η παρούσα περίπτωση θα αποτελέσει case study της μη επίλυσης ζητημάτων δια της συναίνεσης, καθώς ενώ υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορούν να είναι κοινά αποδεκτές υπάρχει απαίτηση (και επιβολή δια του κλειδώματος;) να παραμείνει ρητά ή υπονοούμενο το "της". Οι τελευταίες ενέργειες του διοργανωτή αποδεικνύουν ότι δεν είναι καθόλου μια εκδήλωση της Βικιπαίδειας αλλά δική του. Δεν έχει κανένα λόγο να μην αποδέχεται άλλο ουδέτερο και ακριβή τίτλο. -geraki (συζήτηση) 08:16, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Επίσης υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιο κλείδωμα οδήγησε στην επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος. Αυτός που είναι ευχαριστημένος με την κλειδωμένη εκδοχή αποχωρεί από τη συζήτηση, χωρίς να νιώθει την ανάγκη ότι εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα. Κατά περίεργο τρόπο το κλείδωμα λήγει μια ημέρα μετά την εκδήλωση... Τυχαίο; --geraki (συζήτηση) 08:20, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
είναι εκδήλωση που στήνουν βικιπαιδιστές με χρήμα από το wmf, άρα της και έχει θέμα την ΒΠ, συνεπώς και για (όχι μόνο για). Anyway το μείζον είναι να πάει καλά & να μην κολλάμε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Καλή συνέχεια. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:30, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Μικρή σημασία έχει ποιος διοργανώσε όπως αναφερεις, το ζητήμα είναι άλλο. Αποδέχεται η πλειοψηφία των βικιπαιδιστων οτι η οργανωση την εκφράζει η όχι. Τι παραβιάστηκε; και γιατί πέρα απο εσένα κανεις δεν έχει πρόβλημα; μήπως η παράκαμψη σου είναι η αιτία; αν συμμετειχες θα είχες πρόβλημα; Εσυ στο παρελθον τι είχες κανει; αν γίνουμε τυπολατρες χάθηκαμε. Πραγματικά θα έλεγα να στηριξουμε καλη τη πίστη την εκδήλωση και μετα να γίνεις ξεκάθαρος και να κριθεί ο μανος για ενδεχομενες παρατυπίες. Τώρα είναι παρελκυστική τακτική ομως--Istoria1944 (συζήτηση) 08:38, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Έγραφα παράλληλα. Όπως εξηγώ παρακάτω, έχει μεγάλη σημασία, ποιος διοργάνωσε και είμαι ξεκάθαρος. Υπενθυμίζω ότι δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα αν είχε γίνει αποδεκτή το Γιορτή για τη Βικιπαίδεια που δεν υπάρχει λόγος να μην είναι αποδεκτό. Υπάρχει; -geraki (συζήτηση) 09:16, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Πάντως Istoria1944 στη συζήτηση, εκτός από τον Ιέρακα, έχουν εκφραστεί αρνητικά ως προς το "της Βικιπαίδειας" άλλοι δύο χρήστες (μεταξύ αυτών και εγώ) άρα το να το παρακάμπτεις και να το θέτεις ως προσωπικό ζήτημα είναι λάθος και δεν συνάγεται από την συζήτηση. --Diu (συζήτηση) 12:30, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Να ψηφίσουμε τότε.--Istoria1944 (συζήτηση) 12:37, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Ανακεφαλαίωση λοιπόν:

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι το closing event, μια τελετή λήξης του "Η εκδήλωση διοργανώθηκε ως μέρος project. Και χρηματοδοτήθηκε ως μέρος του project "Σχολείο Βικιπαίδειας" για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του "Σχολείου Βικιπαίδειας" (βλέπε Σχολείου Βικιπαίδειας". Μέρος δηλαδή ενός συγκεκριμένου project που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από τον ManosHacker. Η κοινότητα της Βικιπαίδειας (η Βικιπαίδεια) δεν είχε λόγο ούτε στον σχεδιασμό, διοργάνωση, και έλεγχο του Σχολείου Βικιπαίδειας, όπως δεν είχε αντίστοιχο λόγο στην εν λόγω εκδήλωση. Παλαιότερα ο FocalPoint είχε επιχειρηματολογήσει ότι καμία εξωστρεφής δραστηριότητα δεν είναι "της Βικιπαίδειας" όσοι Βικιπαιδιστές και αν εμπλέκονται (δηλαδή κάθετα κατά του "της"). Διαφώνησα και διαφωνώ. Μια δραστηριότητα με ανοικτό οργανωτικό σχήμα στο οποίο μπορεί να συμμετέχει η κοινότητα, είναι της Βικιπαίδειας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε την εκδήλωση ενός project.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε ως μέρος project. Και χρηματοδοτήθηκε ως μέρος του project "Σχολείο Βικιπαίδειας" για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του "Σχολείου Βικιπαίδειας" (βλέπε meta:Grants:PEG/Manos_Kefalas/Wikipedia_School_in_Athens,_Greece#Financial_details. Σε κάποια στιγμή, ο ManosHacker αποφάσισε ότι στην εκδήλωση θα πρέπει να παρουσιαστούν και άλλα πράγματα (άσχετα με το "Σχολείο"). Πιθανά για να μαζευτεί περισσότερος κόσμος. Οπότε προσκλήθηκαν να παρουσιαστούν και άλλοι, πέρα από τους μαθητές του "Σχολείου". Κλήθηκαν να παρουσιαστούν και άλλα project αλλά και φορείς όπως η ΕΕΛ/ΛΑΚ, η Postscriptum, μουσεία κλπ (αν και η χρήση της χρηματοδότησης από το WMF για προβολή και τρίτων φορέων θα έπρεπε να έχει συζητηθεί). Οι προσκλήσεις που έλαβαν οι Βικιπαιδιστές δεν ήταν διαφορετικές από αυτές που έλαβαν άλλοι φορείς.

Κατά τα άλλα, δεν έγινε κανένα άνοιγμα στην διοργάνωση. Οι καλεσμένοι είναι καλεσμένοι, και ο αρχικός διοργανωτής, μοναδικός διοργανωτής. Κανένας λόγος στην κοινότητα της Βικιπαίδειας. Καμία ανοικτή δυνατότητα συμμετοχής της κοινότητας στην επιλογή ημερομηνίας, τόπου, προγράμματος, συγκεκριμένου concept, υλικών, κλπ. Αυτό δεν είναι άνοιγμα προς την Βικιπαίδεια. Ούτε άνοιγμα της Βικιπαίδειας στην εκδήλωση. Είναι απλά περισσότεροι καλεσμένοι στην τελετή λήξης του Σχολείου Βικιπαίδειας.

Επακριβώς λοιπόν, μιλάμε για τελετή λήξης του Σχολείου Βικιπαίδειας (έτσι δηλώθηκε για τη χρηματοδότηση). Γιορτή του Σχολείου Βικιπαίδειας, λοιπόν. Έστω εναλλακτικά έχει μεταβληθεί σε μια Γιορτή για τη Βικιπαίδεια. Από που κι ως που είναι "Γιορτή της Βικιπαίδειας"; Είπαμε, άνοιγμα δεν έχει γίνει για να γίνει κάτι που οργανώνει η Βικιπαίδεια (κοινότητα). Ένας τέτοιος τίτλος υπονοεί ένα άνοιγμα που δεν υπάρχει. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προηγούμενο, με το οποίο οποιοσδήποτε τρίτος θα βαφτίζει ότι θέλει "της Βικιπαίδειας" χωρίς να έχει λόγο η κοινότητα.

Για ποιους λόγους ο διοργανωτής-ManosHacker επιμένει σθεναρά να το τιτλοφορεί "Γιορτή της Βικιπαίδειας"; Για ποιους λόγους δεν του αρκεί το "Γιορτή για την Βικιπαίδεια"; Αυτή την απάντηση δεν την έχουμε πάρει.

--geraki (συζήτηση) 09:11, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

αρα η εκδήλωση είναι της βπ αφού είναι απο το σχολείο. Αρα να μπει της βπ. Αν ο Μανος φερθηκε αυταρχικα η λόγω μη ικανότητας δεν άνοιξε την εκδήλωση ας του κατολογιστει εκ των υστέρων.
--Istoria1944 (συζήτηση) 09:32, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Ωπ! Το Σχολείο είναι του ManosHacker, όχι της ΒΠ. --geraki (συζήτηση) 13:32, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
αν βάλω εγώ χρήμα από την τσέπη μου να στήσω εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή & συντονιστή εμένα, αυτό θα είναι η εκδήλωση του Σπύρου για την ΒΠ. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Πάντως γιατί να μην το λύσετε από Τετάρτη όλο αυτό? Τώρα πρόβλημα στην εκδήλωση δημιουργείται και είναι κρίμα. -- Spiros790 (συζήτηση) 09:21, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Για εμένα ειναι ξεκάθαρο είναι της βπ. Με χρήματα της βπ. Αν ο Μάνος έκανε λάθη, οι πρωτοβουλίες που πήρε ήταν άστοχες κάλεσε λάθος ατομα η φέρθηκε μη δημοκρατικά είναι ενα άλλο ζήτημα για υο οποίο μετα το τέλος της εκδήλωσης να κριθεί βαση επιλογών και αποφάσεων. Ως τοτε η βπ πρεπει να στηρίξει άμεσα την εκδήλωση της. --Istoria1944 (συζήτηση) 09:42, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Συμφωνώ απόλυτα. Ας κάτσουν λοιπόν από Τετάρτη 13 Μαΐου να τα λύσουν, τώρα δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος. -- Spiros790 (συζήτηση) 09:45, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Από Τετάρτη δεν υπάρχει τίποτε να λυθεί. Η λύση είναι απλή και σημερινή. Να είμαστε ακριβείς. Όταν γράφει στο meta ο ManosHacker, ή ακόμη και στην ίδια σελίδα της εκδήλωσης είναι επίσης ακριβής: "διεξάγεται ολοήμερη εορταστική εκδήλωση για τη Βικιπαίδεια" "Wikipedia School organizes a celebrating event for Wikipedia in Athens" . Το "Σχολείο Βικιπαίδειας" δεν είναι η Βικιπαίδεια ούτε της Βικιπαίδειας. Συνεπώς ούτε η εκδήλωσή του. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όταν μιλάμε για μια Γιορτή για τη Βικιπαίδεια. -geraki (συζήτηση) 10:42, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Άρα η λύση για εσένα έχει βρεθεί και είναι η άποψη σου. Δε κατανοώ τότε γιατί λες να τα συζητήσουμε στην Αγορά ενώ ως διαχειριστής επιβάλεις την άποψη σου και η λύση είναι... Η γιορτή για προφανώς για λόγους διαφημιστικούς θέλει να προβληθεί με αυτόν τρόπο. Δηλαδή για ποιο λόγο μια εορτή λήξης του σχολείου ΒΠ να μαζέψει κόσμο; Τουλάχιστον με τα ελάχιστα ακαδημαικά που ξέρω η σύνδεση θεωρίας πράξης είναι θεμιτή και είναι διαφημιστικά λογική. Μπερδεύεις κατά την γνώμη μου 2 ξέχωρα πράγματα, τις πράξεις του Manoshacker, με την εκδήλωση που διοργανώνει το σχολείο της ΒΠ που οργανώνει η ΒΠ==> Το παιδί του παιδιού της ΒΠ είναι παιδί της ΒΠ και τουλάχιστον με μια ανοιχτή σκέψη άνετα χαρακτηρίζεται ως έτσι και αν θέλεις βάζεις μια υποσημείωση και τελειώνει εκεί η συζήτηση. Οπότε προτείνω να κάνεις πίσω, και όταν τελειώσει η εκδήλωση να κάνεις την όση κριτική χρειάζεται και να μιλήσεις ξεκάθαρα. Θεωρώ ότι σαμποτάρεται η εκδήλωση αν δεν μπει το μπάνερ με τον πιο εύηχο τίτλο όσο το δυνατόν συντομότερα. ---Istoria1944 (συζήτηση) 12:30, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Με συγχωρείς αλλά εκφράζεις κάποια πράγματα που είναι προφανή λάθη:
  1. Εγώ είμαι που κάθομαι και το συζητώ στην Αγορά, ενώ ο ManosHacker ικανοποιημένος με το κλείδωμα (διαχειριστική πράξη άλλου) έχει πηδήξει έξω από τη συζήτηση. Προφανώς εγώ το συζητώ ως χρήστης και το "η λύση είναι" μια πρόταση. Αυτή τη στιγμή έχει επιβληθεί η μια άποψη με διαχειριστική πράξη, αλλά πάντως δεν το έχω κάνει εγώ. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται ακριβώς το αντίστροφο από αυτό για το οποίο με κατηγορείς.
  2. Μιλάς για διαφημιστικούς λόγους. Χρειάζονται δηλαδή τέτοιου είδους διαφημιστικά τεχνάσματα; Δεν είμαι σίγουρος. Μπορεί να τα παρέχει άκριτα η Βικιπαίδεια; Πάλι δεν είμαι σίγουρος. Και το "Γιορτή για τη Βικιπαίδεια" θεωρώ ότι είναι δεν είναι καθόλου κακός τίτλος για να χρειάζεται κάποιο διαφημιστικό τέχνασμα πέρα από την διαφήμιση που έτσι κι αλλιώς θα έχει. Άλλωστε δεν βλέπω κάποιο τέτοιο αίτημα του διοργανωτή.
  3. Λες ότι είναι "δυο ξέχωρα πράγματα, οι πράξεις του Manoshacker, με την εκδήλωση που διοργανώνει το σχολείο της ΒΠ που οργανώνει η ΒΠ". Ορίστε και μια απόδειξη για το πως παρερμηνεύονται και παραπλανούν οι τίτλοι. Το Σχολείο Βικιπαίδειας το οργανώνει ο Manos Kefalas. Όχι η Βικιπαίδεια. Είναι η εκδήλωση που οργανώνει ο ManosHacker για το Σχολείο Βικιπαίδειας που επίσης οργανώνει ο ManosHacker.
Να ξεκλειδωθεί η σελίδα, να μπει ένας σωστός και εύηχος τίτλος που δεν παραπλανεί, και μπορεί να μπει άμεσα το banner. Θα το βάλω εγώ ο ίδιος. --geraki (συζήτηση) 13:29, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
για την ώρα το μόνο που γίνεται στην πράξη είναι να μην μπαίνει το σχετικό μπάνερ, τρεις μέρες πριν την εκδήλωση. -- Spiros790 (συζήτηση) 10:46, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Στην πράξη, το banner δεν μπαίνει επειδή δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή ονομασία, τόσο απλή και αποδεκτή όσο το Γιορτή για τη Βικιπαίδεια. Αν σου φαίνεται λεπτομέρεια το ζήτημα της ονομασίας, πάντως δεν είναι λεπτομέρεια για τον ManosHacker. Κάνω λάθος; --geraki (συζήτηση) 10:59, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
το "Γιορτή για την ΒΠ" δεν είναι κοινά αποδεχτή ονομασία, από όσο βλέπω τουλάχιστον. Επειδή κάπου εδώ είναι το σημείο που η διαφωνία ξεφεύγει και μπορεί να γίνει μύλος, λέω να πρωτοτυπήσω & να μην συμμετέχω άλλο. Άλλωστε σε καμιά ώρα δεν θα είμαι καν μπροστά σε υπολογιστή. -- Spiros790 (συζήτηση) 11:04, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Όχι. Για κάποιους μπορεί να μην είναι πρώτη προτίμηση, αλλά δεν έχει δοθεί λόγος για τον οποίο είναι λανθασμένη ή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Η Συναίνεση ορίζει ότι πρέπει να στοχεύεις σε κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό έστω και αν δεν είναι αυτό που σκέπτεται ο καθένας ως βέλτιστο. Εκεί είναι που κολλάμε. Άλλωστε δόθηκαν και άλλες προτάσεις: "Βικιπαιδική γιορτή", "Γιορτή του Σχολείου Βικιπαίδειας". Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η τελετή λήξης του Σχολείου Βικιπαίδειας μπορεί να έχει αποκλειστικά τον τίτλο "Γιορτή της Βικιπαίδειας" και κανέναν άλλο. Θα το δεις αγαπητέ. Η επιμονή στη συγκεκριμένη ονομασία είναι ακριβώς επειδή βλέπει αυτό που βλέπω κι εγώ. -geraki (συζήτηση) 11:21, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
οψόμεθα λοιπόν. -- Spiros790 (συζήτηση) 11:24, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Ας τελειώνουμε λοιπόν. Θεωρεί κάποιος λανθασμένο τον τίτλο "Γιορτή της Βικιπαίδειας"; Αν όχι, το μετακινούμε άμεσα και βάζουμε το banner άμεσα. Αν ναι, γιατί είναι λάθος; -geraki (συζήτηση) 13:37, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Ξεκάθαρη ερώτηση, και ο καθένας αναλαμβάνει να βγεί και να πει την άποψη του. Προσωπικά δεν θεωρώ λανθασμένο τον τίτλο, και νομίζω πως πρέπει να είναι 'Γιορτή της Βικιπαιδείας'. Αντιλαμβάνομαι γιατί μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες, όμως και πολύ αργά είναι(3 μέρες πριν) και άδικο νομίζω πως θα ήταν οι Βικιπαιδιστές της Αθήνας να μη μπορούν να εκπροσωπήσουν την κοινότητα(πέρα από τη χρηματοδότηση που έχουν κτλ) την στιγμή όπου άλλα μέλη της κοινότητας δεν έχουν διαφωνία για κάτι τέτοιο αλλά το στηρίζουν -πλην geraki, και από όσο κατάλαβα και P.a.a-. Αν επιβεβαιωθούν οι όποιοι φόβοι διατηρούνται για την ονομασία της εκδήλωσης με αυτή τη μορφή, την ευθύνη τη φέρει αυτός που τη διοργάνωσε και η κοινότητα που αποφάσισε ότι είναι σωστό να είναι έτσι. Προσωπικά δε βλέπω πως θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, και αν δημιουργηθεί, θα μάθουμε και θα προχωρήσουμε Gts-tg (συζήτηση) 14:05, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Ναι "γιορτή (της) ΒΠ" νομίζω είναι μια χαρά [για να μην τραβάμε την ουρά μας απέξω]. Χαιρετώ -- Spiros790 (συζήτηση) 14:16, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Το ερώτημα ήταν αν το "Γιορτή για τη ΒΠ" δεν είναι μια χαρά; -geraki (συζήτηση) 14:29, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Από μένα "γιορτή για τη ΒΠ"--Diu (συζήτηση) 14:18, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Σόρι που απαντώ αργά, είναι απίστευτο το τρέξιμο.
Η γιορτή είναι της Βικιπαίδειας και για τη Βικιπαίδεια. Όταν μας επιχορήγησαν να προωθήσουμε τη Βικιπαίδεια με τα μαθήματα και με την εκδήλωση και την επίδραση όλης της σκόνης που θα σηκωθεί από αυτά, έγινε σαφές πως ακόμα και ο εξοπλισμός που θα ληφθεί πίσω, από το δημόσιο σχολείο αυτό καλοκαίρι, καθώς θα αλλάξουν οι διευθυντές στα σχολεία, θα είναι εν τω μεταξύ στη διάθεση της κοινότητας για δράσεις. Είναι ξεκάθαρο το τι θεωρούμε κοινό κτήμα από την ανοικτότητα στο περιεχόμενο των μαθημάτων, των διδακτικών στόχων κλπ, που βρίσκονται μέσα στη Βικιπαίδεια και τα οποία μπορεί κανείς να αλλάξει, να συζητήσει, να αντιπροτείνει κλπ, και από το ότι ζητήσαμε τη συνδρομή και τη βοήθεια κατ' επανάληψη. Το συγκεκριμένο γεγονός, από το κάλεσμα όλης της κοινότητας και των δράσεων για συμμετοχή με όποιον τρόπο και ιδέα, επίσης κατ' επανάληψη, εδώ και πολύ καιρό, είναι φανερό πως αυτό δεν θεωρείται κτήμα κάποιου, και το μόνο που φέρει κανείς είναι την ευθύνη της διοργάνωσης, η οποία και έχει ανατεθεί από το wmf. Δεν επελέγη η γιορτή να είναι μια δράση που αποτιμά τα μαθήματα του σχολείου, αγκαλιάζει οτιδήποτε αφορά τη Βικιπαίδεια και η πρόσκληση ήταν ξεκάθαρα ανοικτή με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχής. Αυτό που καταλαβαίνω προσωπικά είναι η διάθεση μόνο όσοι έχουν κάποιο «χρίσμα» να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν, χωρίς να ρωτούν και να ζητούν συναίνεση, ονοματισμούς, ή banner, γιατί περί αυτού πρόκειται. Επειδή είναι λοιπόν εδώ και πολύ καιρό το όνομα της σελίδας με το «της», υπήρχε η ευκαιρία από την αρχή να συζητηθεί και όχι τώρα. Παρόλα αυτά αφαιρέθηκε καλή τη πίστη η κτητική αντωνυμία, κατόπιν των διαφωνιών, και η Τεχνόπολη που το είχε από πάντα χωρίς το «της» στον τίτλο, ακόμα οδηγεί στο «της» στη Βικιπαίδεια και λειτουργεί με ανακατεύθυνση, η οποία γινόταν διπλή ανακατεύθυνση με τις επεμβάσεις του Geraki και χανόταν η πληροφορία, τη στιγμή που ήταν ζητούμενο από τους δημοσιογράφους να διασταυρώσουν το δελτίο τύπου. Υπήρξε η ευκαιρία για συζήτηση, το τεχνητό οφσάιντ της μη συζήτησης και συμμετοχής το θεωρώ εκ του πονηρού, παρόλα αυτά οι δράσεις και τα πρόσωπα των διαφωνούντων θα προβληθούν, γιατί κοινότητα είναι κοινότητα, έχει ξεκαθαριστεί αυτό, δεν θα μείνει απέξω η δράση των παιδιών αυτών που έχουν κοπιάσει.   ManosHacker 13:49, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
  1. Οι διπλές ανακατευθύνσεις δημιουργήθηκαν από τις δικές σου αναιρέσεις [5] Εξαρχής δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα αν συζητούσες ή αποδεχόσουν ότι υπάρχει δυσπιστία ως προς τον τίτλο. Τα περί "τεχνητού οφσάιντ της μη συζήτησης και συμμετοχής [...] εκ του πονηρού" μάλλον αντίστροφα θα έπρεπε να απευθύνεται, αφού εγώ δεν εξαφανίστηκα από τη συζήτηση αντίθετα με εσένα - μετά το κλείδωμα.
  2. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ακόμη και στο παραπάνω σου μήνυμα που χωρούν πολύ συζήτηση. Πολλές παρανοήσεις και μεγάλες ιδέες που - εγώ θα θεωρήσω καλόπιστα - καθοδηγούν την ξεχωριστά από την κοινότητα δραστηριότητά σου. Πολλά τα έχω αναλύσει παραπάνω. Αμφιβάλλω ότι θα τα συζητήσεις, όπως δεν το έκανες και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που ζητήθηκε να συζητηθούν πτυχές του προγράμματος του "Σχολείου" ή των ιδεών περί "ΚΔΒΜ". Βλέπουμε εδώ και καιρό να χρησιμοποιείται η χρηματοδότηση ως επιχείρημα ότι κάθε σχετική ή ψιλοάσχετη δραστηριότητα είναι "διοργανωμένη από το WMF" ή "από την Βικιπαίδεια", και να ζητείται να ανοίγουν διάπλατα όλες οι πόρτες της Βικιπαίδειας, πόρτες που εσύ και άλλοι είχατε σφραγίσει προ πολλού για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια να εμφανίζεται το λεγόμενο "Σχολείο της Βικιπαίδειας" ως φορέας και όχι ως project, σε ζητήματα άσχετα με τις αρχικές επιδιώξεις, άδεια και χρηματοδότηση, ένα "Σχολείο Βικιπαίδειας" υπό τον αποκλειστικό έλεγχο ενός χρήστη. Μια διαρκής απαίτηση να εκτελούνται αβασάνιστα όλες οι παραγγελίες και όλες οι απαιτήσεις.
  3. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι τίποτε από όλα αυτά δεν είναι "της Βικιπαίδειας". Του Μάνου για τη Βικιπαίδεια, μπορεί. Αλλά αν κάτι είναι "της Βικιπαίδειας", είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί ή να αλλάξει, ενώ εδώ βλέπουμε άρνηση ακόμη και συζήτησης. Οξύμωρο το να είναι κάτι "της Βικιπαίδειας" και να μην μπορεί να το συζητήσει ή να το ελέγξει "η Βικιπαίδεια" και να απαιτείται να γίνεται χωρίς συζήτηση, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία. Για να χρησιμοποιήσω κι εγώ bold που αρέσουν, ποτέ δεν ζητήθηκε η γνώμη της Βικιπαίδειας για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Δεν είναι δική "της" λοιπόν. Η Βικιπαίδεια είναι καλεσμένη, όπως είναι και τα μουσεία, η Postscriptum, η ΕΕΛΛΑΚ. -geraki (συζήτηση) 14:58, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Για εμένα γιορτή της ΒΠ. Τα υπόλλοιπα που λέγονται τα αγνοώ δεν είναι ώρα για αυτά. Μετά την εκδήλωση να τα συζητήσουμε και να δούμε ποιες, πόσες και που γίνανε παρατυπίες.--Istoria1944 (συζήτηση) 17:34, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Γιατί να μη γλιτώσουμε +1 παρατυπία; -geraki (συζήτηση) 18:16, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Όποιος θέλει να έχει άποψη τώρα ας είναι παρών από πριν να βοηθά πάνω στο ανοιχτό περιεχόμενο και τις ανοιχτές προσκλήσεις που είναι κατατεθειμένα, όλα, για συμμετοχή και συνδημιουργία. Ειλικρινά έχω πολλή δουλειά να κάνω, που δε φαντάζεστε, κοιμάμαι ελάχιστα πλέον. Ελπίζω να το φχαριστηθούμε όσοι μαζευτούμε, μαζί με τους επισκέπτες μας. Επίσης, μου ζητήθηκε πριν λίγο, ως υπεύθυνου, να δοθεί συνέντευξη προ της εκδήλωσης, για την εκδήλωση. Όποιος φίλος βικιπαιδιστής επιθυμεί να συμμετάσχει και να μιλήσει για τη Βικιπαίδεια ας δηλώσει παρών ή να στείλει μήνυμα, μου είπαν για Δευτέρα μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό. Καλή συνέχεια.   ManosHacker 19:18, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Και για μένα "γιορτή της ΒΠ". Τα υπόλοιπα είναι επινοήσεις, χωρίς καν να λέγεται καθαρά ποιό είναι το πρόβλημα; Δεν πρόλαβε το UserGroup να κάνει κάτι ανάλογο και του κάτσε στο στομάχι; Πολύ πιθανό γιατί εξαρχής σημειώθηκαν επιθέσεις δια του λόγου από πολλούς του UserGroup και σχετικές απειλίτσες. Βασικά το Geraki και ο Diu φαίνονται να έχουν ένα προβληματάκι, εκτός από αυτό του συγχρονισμού. Ε εντάξει δεν πειράζει, η γιορτή της Βικιπαίδειας θα γίνει και θα το παλέψω πολύ να είμαι Αθήνα για να την παρακολουθήσω. Βλέπω και μια προσπάθεια προσωποποίησης για να επιτευχθεί και ο στόχος της μείωσης του περιεχομένου. Αυτό βέβαια είναι το πλέον λυπηρό γιατί ανοίγει άλλους δρόμους αμφισβήτησης οποιωνδήποτε συλλογικών προσπαθειών από εδώ και πέρα. Έρρωσθε λοιπόν και εν αναμονή της δράσης ...
Υ.Γ. Να καταγγείλεις τον Μάνο στο WMF αν πιστεύεις ότι είναι αποσυνδεδεμένος από το Ίδρυμα και τις δράσεις του Geraki, διαφορετικά δεν είναι καθαρή η θέση σου όπως θέλεις να την προβάλλεις. --Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:08, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Το UserGroup υπάρχει και τρέχει από αυτούς που ασχολούνται. Εγώ δεν έχω τον χρόνο, ούτε την διάθεση για τέτοιες πρωτοβουλίες. Όποιος την έχει, είτε είναι σε αυτό, είτε δεν είναι, διοργανώνει εκδηλώσεις, σχολεία, ομιλίες κ.α. και καλά κάνει. Όλα αυτά που γράφεις παραπάνω είναι απλά μικρότητες και αποτέλεσμα δικών σου προσωπικών ζητημάτων που έχεις με εμένα από τότε που σου επέβαλα φραγή. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι'αυτό εκτός από το να σου πώ να το ξεπεράσεις. Την Τρίτη θα είμαι στην εκδήλωση, όπως από πριν είχα αποφασίσει, ανεξαρτήτου της ονομασίας που θα επιλεγεί.--Diu (συζήτηση) 23:47, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Προβάλλω ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο διοργανωτής του event δεν έχει αναλύσει για ποιο λόγο είναι σημαντικός αυτός ο τίτλος, ώστε να έχει επιλέξει τη σύγκρουση και την επιμονή, ενώ υπάρχουν τόσοι τίτλοι που δεν είναι ανακριβείς. Προφανώς έχεις χάσει επεισόδια και σου διαφεύγουν αρκετά πράγματα. Και αρκετά που κρύβονται από πίσω. Στο WMF θα μιλήσουμε μαζί με το Μάνο, για τα πάντα. Στον κατάλληλο χρόνο, και ορατά από όλους. -geraki (συζήτηση) 20:17, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
ΟΚ εν αναμονή των όσων θα ειπωθούν. Όσο για αυτό Προφανώς έχεις χάσει επεισόδια και σου διαφεύγουν αρκετά πράγματα. Και αρκετά που κρύβονται από πίσω δικαιώνουν όσα είπα παραπάνω για το ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημα; Γιατί όλη αυτή συζήτηση δεν στέκει προφανώς μόνον για νοηματικές σηματοδοτήσεις--Kalogeropoulos (συζήτηση) 20:31, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Δες μόνο πόσο σημαντικές είναι οι νοηματικές σηματοδοτήσεις, που κάνουν τόσο απαραίτητο το "της" ώστε να δημιουργήσει τέτοια εμπλοκή. Δεν είναι οι ενστάσεις για το "της Βικιπαίδειας" που δημιουργούν την εμπλοκή. Είναι που έχει αναγορευτεί ως κορωνίδα της διοργάνωσης αυτός ο τίτλος, σημαντικότερος από όλα τα υπόλοιπα μαζί. Ακριβώς για τους λόγους που έγραψα. Επειδή το ισοζύγιο συμφέρει. Κατά τα άλλα, τα περισσότερα βρίσκονται σε wiki σελίδες, αλλά θα έπρεπε κάποιος να τα παρακολουθεί από την αρχή, ή έστω να απαντήσει ο διοργανωτής του Σχολείου σε αναπάντητα ερωτήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς. -geraki (συζήτηση) 20:56, 8 Μαΐου 2015 (UTC)


Από τη συζήτηση δεν βλέπω να προέκυψε γιατί η διατύπωση "για τη Βικιπαίδεια" είναι ακατάλληλη, ούτε γιατί η διατύπωση "της Βικιπαίδειας" είναι προτιμόιερη. Ενδεχομένως να υπάρχουν απώτερα κίνητρα πίσω από την υποστηρίξη κάθε μιας διατύπωσης. Προσωπικά επικαλούμε μόνο το κοινό νου και το κοινό γλωσσικό αισθητήριο. Από την ίδια τη σελίδα της εκδήλωσης προκύπτει ότι διοργανώνεται από το Σχολείο Βικιπαίδειας, ότι υποστηριζεται από (χωρίς οριστικό άρθρο) εθελοντές της Βικιπαίδειας και ότι χρηματοδοτείται από το WMF. Είναι κάπως ειρωνικό, δεδομένων των θεμελίων της Βικιπαίδειας, να γίνεται χρήση διασταλτικών ερμηνειών προκειμένου να αποδοθεί στην εκδήλωση μια ιδιότητα που δεν έχει (και που η απουσία της δεν την ζημιώνει σε τίποτα) P.a.a (συζήτηση) 19:39, 8 Μαΐου 2015 (UTC)


Ο παρών τίτλος είναι "Γιορτή Βικιπαίδειας". Ούτε του, ούτε για, ούτε της. Οπότε τι συζητάμε; Μήπως να μας πει ο Dr Moshe;--88.218.217.60 19:54, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Αγαπητέ ανώνυμε. Καλώς ήρθες στην Βικιπαίδεια. Ίσως θα ήθελες να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό, κάτι που δεν είναι απαραίτητο αλλά έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αν χρειαστείς βοήθεια θα είμαι στη διάθεσή σου. Κατά τα άλλα, στα ελληνικά που μιλάω εγώ όταν κόβουμε κάτι ξέρουμε τι είναι κομμένο. "Γιορτή __ Βικιπαίδειας". Σίγουρα δεν είναι "του", ούτε "για". --geraki (συζήτηση) 20:07, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Μπορούμε και να αντιστρέψουμε λίγο τις λέξεις: Βικιπαιδική γιορτή στην Αθήνα. --cubic[*]star 22:28, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Αχ, αυτή ακριβώς η ωραία "τρέλα" της Αγοράς μου έχει λείψει! Καλά να περάσετε, όπως κι αν τη λέτε. VJSC263IO (συζήτηση) 11:26, 9 Μαΐου 2015 (UTC)


Σχόλιο μου φαίνεται ότι το μπανεράκι τελικά θα μπει... την Τετάρτη. Καλή συνέχεια, τα λέμε το επόμενο Σάββατο. -- Spiros790 (συζήτηση) 13:29, 9 Μαΐου 2015 (UTC)


Αφού ψάχνουμε τον άμεσα ενδιαφερόμενο... -geraki (συζήτηση) 13:49, 9 Μαΐου 2015 (UTC)


Συμφωνώ με τους παραπάνω λαλήσαντες. Με "Γιορτή για τη Βικιπαίδεια" ή "Βικιπαιδική γιορτή" δεν φαίνεται να ζημιώνεται σε τίποτε η εκδήλωση. Ας το αποφασίσουμε να τελειώνουμε. -geraki (συζήτηση) 13:49, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Αυτός που ζημιώνεται είναι η κοινότητα και οι προσπάθειές της στο εξής, όπως πολύ εύστοχα εντοπίστηκε παραπάνω, όταν θα πρέπει να περνά από τον έλεγχο του Geraki και των φίλων του το οτιδήποτε. Αν το meta έχει την θέση πως μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να περιορίζει τις δράσεις της κοινότητας, τη στιγμή που ανοίγει τη χρήση των λογοτύπων του για χρήση από όλους (και θυμόμαστε καλά μερικοί την αντίδραση του usergroup όταν είδε να χρησιμοποιούνται τα λογότυπα από τρίτους), με γεια του με χαρά του. Ο εκβιασμός δεν γίνεται αποδεκτός.   ManosHacker 14:08, 9 Μαΐου 2015 (UTC)


Αν η πρόσκληση για επίτευξη συναίνεσης θεωρείται εκβιασμός, τα έχεις πει όλα. Με λίγα λόγια, έχεις πάρει απόφαση ότι "έτσι θα είναι" και δεν το συζητάς. Προσπαθείς να βρεις τρόπο να παρακάμψεις τη συζήτηση. Επιβεβαιώνεις ότι δεν είναι μια εκδήλωση της Βικιπαίδειας αλλά μια εκδήλωση στην οποία έχεις τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Επιβεβαιώνεις ότι πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Ξεκόλλα από το user group που κυνηγάς συνεχώς (ποια αντίδραση για ποια λογότυπα και ποιους τρίτους;). Παραπάνω υπάρχουν απόψεις από βικιπαιδιστές που δεν είναι μέλη του. Να τελειώνουμε για να μπει το banner και τα υπόλοιπα τα συζητάμε από Τετάρτη. --geraki (συζήτηση) 14:45, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
Όταν θα είστε συμφιλιωμένοι με την ιδέα πως θα πρέπει να ζητάτε, η ομάδα, τη συναίνεση της κοινότητας για ανάρτηση banner, θα έχετε λόγο, τώρα όχι. Κατόπιν το θέμα είναι όμως πως κανείς από τους φυσιολογικούς ανθρώπους δεν θα πει όχι σε οποιαδήποτε τέτοια αίτηση και ούτε σκεφτόμαστε έτσι η κοινότητα. Έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα.   ManosHacker 15:33, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
Μα ακριβώς αυτό κάνεις. Δεν είσαι συμφιλιωμένος με την ιδέα πως θα πρέπει να ζητάς, ο ManosHacker, τη συναίνεση της κοινότητας για ανάρτηση banner... Δεν είσαι συμφιλιωμένος με την ιδέα ότι μπορεί να ζητήσεις ή θα προτείνεις πράγματα που δεν θα είναι αποδεκτά. Το έχεις κάνει πολλές φορές και σε όλη την παραπάνω ενότητα το επιδεικνύεις. -geraki (συζήτηση) 16:03, 9 Μαΐου 2015 (UTC)


Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός άλλο σε αυτό τον εκβιασμό: Θα τα γράψεις όπως τα θέλω εγώ (ή όπως τα θέλουμε εμείς), αλλιώς δε θα μπει καθόλου. Πιάσαμε πάτο. Ντροπή πια. Και επιστέγασμα η επέκταση της κωλυσιεργίας στο meta. Λυπάμαι πολύ. --Focal Point 15:47, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Συμφωνώ FocalPoint. Αυτό λέω κι εγώ. Αυτή η απαίτηση να το γράψει όπως θέλει αυτός ενώ υπάρχουν τόσες διαφορετικές εναλλακτικές, είναι καθαρός εκβιασμός. -geraki (συζήτηση) 15:58, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
βασικά οι περισσότεροι από όσο βλέπω τείνουν προς το "Γιορτή (της) Βικιπαίδειας". Κι εγώ εννοείται. Οι άλλες εναλλαχτικές δεν έχουν ιδιαίτερη αποδοχή, στο είπα κι από χτες αυτό. Τώρα 100 διαχειριστές έχουμε, ας βάλει κάποιος το μπάνερ να τελειώνουμε. -- Spiros790 (συζήτηση) 16:04, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
Κάνεις λάθος, μπερδεύεις την αποδοχή με την προτίμηση. Η επιβολή της πρώτης προτίμησης οδηγεί σε πόλωση και όχι συναίνεση. Αν υπάρχει τίτλος ο οποίος μπορεί για αρκετούς να μην είναι η πρώτη προτίμηση αλλά δεν τους φαίνεται και λάθος, είναι σίγουρα καλύτερος από αυτόν που μπορεί να προτιμούν αρκετοί αλλά επίσης αρκετοί θεωρούν λανθασμένο. Το middle ground. -geraki (συζήτηση) 16:23, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Στον τίτλο «Γιορτή Βικιπαίδειας» δεν έχει πει κανείς όχι. Οι δικαιολογίες για την κωλυσιεργία αφορούν καθαρά την κτητική αντωνυμία «της». Το γενικό και αόριστο στέκει μια χαρά και καλύτερα από όλα. Ούτε ποιανού ούτε από ποιον για ποιον ούτε μόνο αυτουνού ούτε μια γιορτούλα. Είναι το μεγαλύτερο γεγονός για τη Βικιπαίδειά μας ως τώρα. Ο τίτλος είναι επίσημος, είναι αυτός παντού και ας μίλαγαν από πρώτα. Τέλος. Τα υπόλοιπα αλλού και στην ώρα τους. Έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα.   ManosHacker 17:00, 9 Μαΐου 2015 (UTC)


Σαφέστατα και έχει εκφραστεί όχι σε έναν ουσιαστικά ίδιο τίτλο (γιαυτό άλλωστε τον προκρίνεις: επειδή αλλάζει ελάχιστα). Δεν έχει πει κανείς ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτός οποιοσδήποτε από τους υπόλοιπους. Είναι ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δεν αφήνεται να πέσει κάτω επειδή σημαίνει πολλά. Το μόνο που κάνεις είναι να λες ότι έχεις αποφασίσει και τέλος. -geraki (συζήτηση) 17:29, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
Geraki, ο τίτλος αυτός είναι. Η γιορτή μας θα γίνει μια χαρά και με banner και χωρίς.   ManosHacker 17:59, 9 Μαΐου 2015 (UTC)


Θεωρώ απαράδεκτη την μη ανάρτηση του banner. Μετά την εκδήλωση θα επανέλθω για περισσότερα. Κρίμα. Συμφωνώ ότι πιάσαμε πάτο. Θα το ερευνήσω περισσότερο πάντως, γιατί εδώ διαφαίνεται ότι κάτι άλλο συμβαίνει, και δε μου αρέσει καθόλου αυτό.--Istoria1944 (συζήτηση) 19:10, 9 Μαΐου 2015 (UTC)


Σχόλιο Πολύ λυπηρά όλα αυτά σε επίπεδο εντός Βίκι. Σε επίπεδο τώρα εκτός, γνωρίζω έναν Βικιπαιδιστή που εξαιτίας τους δεν θα πάει στη Γιορτή (για τη) Βικιπαίδεια(ς), ενώ πολύ θα ήθελε και το είχε αποφασίσει. Αδιάφορο (χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι) φυσικά για τους υπόλοιπους και ευχάριστο για όσους ίσως επιθυμούν την αποτυχία της εκδήλωσης (γενικά, όχι επειδή δεν θα πάει ο συγκεκριμένος – ξαναχέστηκε). Δυσάρεστο, αντίθετα, σε όσους μοχθούν για αυτήν, έχουν όμως ακριβώς τη μισή ευθύνη στο απαράδεκτο κλίμα που διαμορφώθηκε. Στη δεδομένη περίπτωση είχαμε παντελή και πανταχόθεν λήθη/αδιαφορία για τμήμα της επίσημης πολιτικής (Ευγένεια) στη Βίκι, της Καλής Πίστης που:

... αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Βικιπαίδεια. Είναι η παραδοχή ότι οι επεξεργασίες και τα σχόλια (πόσο μάλλον οι δράσεις και φυσικά οι αντιδράσεις) των συντακτών γίνονται με καλή πίστη. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν το έργο, όχι να του κάνουν κακό. Εάν αυτό ήταν αναληθές, ένα έργο όπως η Βικιπαίδεια θα ήταν καταδικασμένο από την αρχή.

--Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 13:47, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Προφανώς υπάρχει θέμα με το "της Βικιπαίδειας", που σε ένα πρώτο επίπεδο αφορά την πρόταση που είχε γίνει στο Ίδρυμα, στην οποία γινόταν λόγος για διαφορετικό πράγμα, και σε ένα δεύτερο επίπεδο το γεγονός ότι το "της" αφορά την κοινότητα της Βικιπαίδειας ολόκληρη. Μια φορά κι έναν καιρό, όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, τέτοια θέματα, που άπτονταν της αντιπροσώπευσης όλων μας εδώ μέσα, τα συζητούσαμε και τα συναποφασίζαμε όλοι, η κοινότητα. Βέβαια τώρα η κοινότητα είναι "χρήστες που χοροπηδούν", ιερατείο και τα λοιπά. Ας είναι. Το μεγάλο πάντος λάθος όλων, εμού συμπεριλαμβανομένου, είναι ότι δεν συζητήσαμε το θέμα νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκε ο τίτλος της εκδήλωσης. Και λέω όλων γιατί αυτό αφορά και τον διοργανωτή, που όφειλε να ρωτήσει/προτείνει και όχι να ανακοινώσει. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να αποτύχει ή να σαμποταριστεί η εκδήλωση. Καλή επιτυχία κιόλας. Κρατήστε γερά υπόψη το αποπάνω σχόλιο του Πετρουλάκη, όσοι ενδιαφέρεστε τουλάχιστον να υπάρχει κοινότητα, και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν περί Σχολείου και όχι μόνο. --Badseed απάντηση 01:31, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Γραφειοκρατική περίτεχνη κωλυσιεργία απίστευτης ασχήμιας. Κρίμα και μονο κρίμα--Istoria1944 (συζήτηση) 10:26, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Βλέπω Badseed ευαισθησίες τρελές που κανείς (σας) δεν επιδεικνύει όταν έρχεται κάποιος άλλος ασυζητητί -χωρίς καμία έγκριση από την κοινότητα- και βάζει ό,τι τίτλο του γουστάρει και του καπνίσει για να προβάλλει τη δράση του. Επιλεκτικές ευαισθησίες λοιπόν, που πράγματι δεν κάνουν για κοινότητα. Αλλά έτσι κι αλλιώς η επιλεκτικότητα είναι ο γενικός βασικός σας τόνος και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει--Kalogeropoulos (συζήτηση) 13:22, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Τεχνικό θέμα στη λίστα παρακολούθησης

Δεν ξέρω αν υπήρχε από παλιά, αλλά το είδα σήμερα: στη λίστα παρακολούθησης υπάρχει ένα περίεργο $3 στο τέλος της γραμμής επιλογής του χρονικού πλαισίου της λίστας: "Προβολή των τελευταίων 1 | 2 | 6 | 12 ωρών 1 | 3 | 7 | 30 ημερών $3" Έχει κανείς καμιά ιδέα τι είναι αυτό; Στην Αγγλική Βικιπαίδεια δεν υπάρχει. Rentzepopoulos (συζήτηση) 08:05, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Σε ερώτηση στο wikimedia πήρα απάντηση πως πρέπει να γίνει μια αλλαγή σε σελίδα στην οποία όμως δεν έχω δικαίωμα να αλλάξω: https://el.wikipedia.org/wiki/MediaWiki:Wlshowlast Μπορεί κάποιος που έχει αυτό το δικαίωμα να το διορθώσει; Rentzepopoulos (συζήτηση) 08:53, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

 Έγινε -geraki (συζήτηση) 09:11, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

Edit tags of selected revisions

Αν έχω καταλάβει σωστά πλέον μπορούμε να επεξεργαζόμαστε ετικέτες των ιστορικών των σελίδων.

1) Αυτό γίνεται γενικά σε κάθε αλλαγή, είτε την κάναμε εμείς είτε όχι. Σωστά;

2) Αυτό βοηθάει στην αφαίρεση προσβλητικών σχολίων, χωρίς να χρειάζεται απόκρυψη της επεξεργασίας η οποία μπορεί να μην είναι βανδαλισμός;

3) Χρειάζεται μετάφραση η έκφραση "Edit tags of selected revisions" καθώς και η σελίδα που ανοίγει όταν κάποιος επιλέξει να τροποποιήσει μια ετικέτα... Xaris333 (συζήτηση) 17:49, 5 Μαΐου 2015 (UTC)Συμφωνώ.--PAOarnissa (συζήτηση) 16:25, 2 Ιουνίου 2015 (UTC)2-6-2015


Έχεις καταλάβει λάθος: οι ετικέτες δεν είναι η σύνοψη επεξεργασίας. Είναι ετικέτες που μπαίνουν μετά την σύνοψη επεξεργασίας ως επισήμανση για κάτι (συνήθως για στατιστικούς λόγους ή έλεγχο). π.χ. αυτή η επεξεργασία έχει τρεις ετικέτες, αυτή έχει μια ετικέτα (VisualEditor). Μέχρι τώρα ετικέτες μπορούσαν να μπουν μόνο με αυτόματο τρόπο από το MediaWiki. Με την πρόσφατη ανανέωση μπορούν να προστίθενται και χειροκίνητα κάποιες ετικέτες από τους χρήστες. Για να προστεθεί μια ετικέτα θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί (δικαίωμα δημιουργίας έχουν οι διαχειριστές). Η απόκρυψη της σύνοψης επεξεργασίας παραμένει δικαίωμα διαχειριστών. -geraki (συζήτηση) 19:32, 5 Μαΐου 2015 (UTC)


Οκ. Τώρα κατάλαβα. Πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε (κάποιο παράδειγμα); Xaris333 (συζήτηση) 19:45, 5 Μαΐου 2015 (UTC)


Νομίζω ότι μόνο όταν παρουσιαστεί από μόνη της η ανάγκη θα βρεθεί και η αξιοποίηση. (FTR: δεν θα ήθελα επειδή υπάρχει ένα σφυρί να ψάξουμε κάτι να καρφώσουμε, αν δεν το χρειάζεται). -geraki (συζήτηση) 13:09, 6 Μαΐου 2015 (UTC)

Κλείσιμο ΝΕΡΙΤ

Παρακαλώ να ελεχθούν οι παρακάτω παραπομπές [6], [7] για το αν είναι επαρκείς ώστε να αναφερθεί το ήταν (και γενικά όλα τα ρήμματα στον ανάλογο χρόνο) στο λήμμα της ΝΕΡΙΤ. George23820 Συζήτηση‎ 21:10, 6 Μαΐου 2015 (UTC)

Η ΝΕΡΙΤ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ δεν είναι ο μόνος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας, γι'αυτό και πλέον δεν μπορεί στο λήμμα να αποκαλείται ο δημόσιος φορέας. Όμως δεν έχει κλείσει και οι πηγές που παραθέτεις δεν λένε κάτι τέτοιο (ας μην σχολιάσω την αντικειμενικότητα τους) , ενώ τα κανάλια της λειτουργούν ακόμα. Ούτε το νομοσχέδιο προέβλεπε το άμεσο κλείσιμο της ΝΕΡΙΤ. Αντίθετα φαίνεται πως θα υπάρχει μια μεταφαβατική φάση για αρκετό καιρό ακόμα. Επομένως το ήταν, όσο και νομικά υπάρχει και λειτουργεί, δεν δικαιολογείται--Auslaender (συζήτηση) 10:25, 7 Μαΐου 2015 (UTC)
Το e-daily, αναφέρει ότι θα ξανανοίξει η ΕΡΤ και θα κλείσει η ΝΕΡΙΤ, όχι ότι έχει ήδη συμβεί.--C Messier 11:22, 7 Μαΐου 2015 (UTC)
Όντως δεν δικαιολογείται το ήταν--Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:37, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Μικρό πρόβλημα στην αναζήτηση

Όταν το τελευταίο γράμμα είναι ελληνικό τονούμενο δεν εμφανίζεται (το γράμμα) στις υποδείξεις (στο "περιέχει"). --Xoristzatziki (συζήτηση) 06:02, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεν ξέρω αν διορθώθηκε αλλά με το νερό δεν αναπαράγεται η συμπεριφορά που λες P.a.a (συζήτηση) 07:25, 7 Μαΐου 2015 (UTC)
Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο, αλλά δεν αν αντί τονούμενο γράμμα βάλεις στην αναζήτηση χωρίς τόνο, δεν θα το αναγνωρίσει και δεν θα το δείξει στις υποδείξεις. --C Messier 11:20, 7 Μαΐου 2015 (UTC)
Όντως το κάνει. Θα το καταχωρήσω ως σφάλμα. -geraki (συζήτηση) 13:47, 7 Μαΐου 2015 (UTC)


Και πάνω που είμαι έτοιμος να το καταγράψω, βλέπω ότι τώρα δεν το κάνει... -geraki (συζήτηση) 11:27, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Τελείες

Καλημέρα φίλε. Ακριβώς επειδή είχα την ίδια απορία με τη δική σου (αναφορικά με τα λήμματα Α.Ε.Κ. ή ΑΕΚ και Π.Α.Ο.Κ. ή ΠΑΟΚ), σε προηγούμενη συζήτησή μου με τον Auslaender, ενημερώθηκα για τα παρακάτω: Εγχειρίδιο μορφής λέει πως Γενικά δε χρησιμοποιούμε τελείες ή κενά για να χωρίσουμε αρκτικόλεξα όπως (ΔΙΚΑΤΣΑ, ΔΣ, GmbH), εξαιρούμενων των χρονολογήσεων π.Χ./μ.Χ., για να διακρίνεται η πρώτη από το Π(αραδείγματος)χ(άριν).

Σύμφωνα με τα παραπάνω προχώρησα στη συνέχεια σε αρκετές διορθώσεις. Θα σας παρακαλούσα πολύ και τους δύο να με ενημερώσετε για το τι ισχύει τελικά, ώστε και οι δικές μου επεξεργασίες να γίνονται προς την ορθή κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ και αναμένω τις απαντήσεις σας. MarkosDr (συζήτηση) 07:20, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Γειά σου IM-yb και Χρήστης:MarkosDr (ας κάνουμε τη συζήτηση σε μια σελίδα). Καταρχάς η πολιτική είναι συγκεκριμένη, όπως την αναφέρει ο MarkosDr. Τώρα, για κάποιο λόγο, σε κάποιους τίτλους των λημάτων της αγγλόφωνης και της ελληνόφωνης βίκι συνηθίζεται στα ονόματα κάποιον αθλητικών σωματείων, κυρίως αγγλικών, να μπαίνουν οι τελείες στα αρχικά (αντίθετα είναι πχ FC Barcelona) . Στην αγγλόφωνη αυτό γίνεται κατά κανόνα μόνο στους τίτλους πχ στο Chelsea F.C. εντός του κειμένου γράφεται Chelsea FC . Δεν έχω ιδέα γιατί γίνεται αυτό και με ποια λογική, λίγο που έψαξα δεν βρήκα κάποια εξαίρεση.

Σε κάθε περίπτωση στην ελληνική εντός του κειμένου δεν βλέπω κανένα λόγο να βάζουμε τελείες, με βάση την πολιτική. Προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο και για τους τίτλους. Το ότι οι τελείες φανερώνουν ακρωνύμιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για όλα τα ακρωνύμια και η πολιτική έχει αποφανθεί να μην χρησιμοποιούνται. Και όχι μόνο η πολιτική αλλά και η χρήση, πχ σε καμιά εφημερίδα δεν γράφεται Ο.Φ.Η., ούτε καν στη σελίδα του σωματείου (πλην του εμβλήματος του)--Auslaender (συζήτηση) 08:24, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Γεια σας IM-yb, MarkosDr και Auslaender. Παίρνω το θάρρος να πεταχτώ ωσάν τσουτσούν@ στη μέση , καθώς αφενός το ζήτημα απασχολεί και μένα, αφετέρου στη συζήτηση μετέχουν τρεις από τους διαπρεπέστερους Βικιπαίδες στα αθλητικά (και η μαμά μου λέει ότι από τους καλούς, έχω μόνο να ωφεληθώ). Εφόσον μιλάμε για εταιρείες, μάλλον πρέπει να αποδίδεται επακριβώς η επωνυμία τους για νομικούς λόγους. Αυτό περιλαμβάνει και τυχόν τελείες, από την άλλη όμως η πολιτική είναι σαφής. Επειδή τώρα είναι υπερβολή να τρέχουμε να ψάχνουμε για καθεμιά εάν η ίδια βάζει ή όχι τελείες (ο δε κατασκευαστής του επίσημου site της μπορεί και να μην εναρμονίστηκε με το καταστατικό της), ας ακολουθούμε αυτό που λίγο-πολύ ισχύει μέχρι τώρα στη Βίκι και ανέφερε παραπάνω ο Auslaender. Δηλαδή τελείες για όλα τα ακρωνύμια στον τίτλο λήμματος, άντε και την εισαγωγική του πρόταση, ενώ όχι τελείες στο κυρίως του κείμενο. Τι λέτε; --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 10:36, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Καλησπέρα MarkosDr, Auslaender και Στέλιος Πετρουλάκης. Κατ' αρχήν πιστεύω πως θα πρέπει η παρούσα συζήτηση να μεταφερθεί στη βικιεπιχείρηση ποδόσφαιρο. Οι τελείες πρέπει να υπάρχουν στον τίτλο του λήμματος, σε περίπτωση που αποτελεί ακρονύμιο στα ελληνικά, για την ακριβή αναγραφή του σωματείου (ή μίας εταιρείας). Γι' αυτό και στα αγγλικά χρησιμοποιούνται, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις συλλόγων οι οποίοι δεν εδρεύουν σε αγγλόγλωσσες χώρες (ή άλλες εξαιρέσεις, που πιθανόν να έχουν μία εξήγηση). Στις μεταγραφές από τα λατινικά στα ελληνικά δεν νομίζω πως χρειάζεται, καθώς εκεί δεν μιλάμε για ακρίβεια (τα ακρονύμια μεταγραφών γίνονται κατά προσέγγιση) αποτελεί απλά έναν τρόπο να διαχωρίζεται το λήμμα πχ μίας πόλης όπως το Λίβερπουλ από την ομώνυμη ομάδα, ή για να αναγράφετε όσο το δυνατόν ποιο πλήρης η ονομασία του συλλόγου. --IM-yb (συζήτηση) 10:56, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Ρίχνοντας μια ματιά στο εγχειρίδιο μορφής, βλέπω πως αυτό μιλάει για το κύριο λήμμα και όχι τα "παραρτήματά" του, για τα οποία γίνεται κυρίως η συζήτηση. Η ονομασία του εκάστοτε ιδρυτικού σωματείου μπορεί να αναγράφεται ολοκληρωμένη χωρίς ακρονύμια (Δώστε αρχικά τον πλήρη όρο όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο μορφής, εκτός αν είναι απαραίτητο για κάποιο λόγο), ενώ τα τμήματα (ανεξάρτητα επαγγλεματικά ή μη) να εμπεριέχουν το ακρονύμιο του ιδρυτικού σωματείου αν αυτό χρειάζεται [πχ Αθλητικός Όμιλος Τρικάλων και Α.Ο. Τρικάλων (ποδόσφαιρο)]. Επίσης μέσα στο κείμενο, εκτός από τον τίτλο στην πρώτη σειρά, εν συνεχεία νομίζω πως μπορεί να αναγράφεται και χωρίς τελείες. --IM-yb (συζήτηση) 11:18, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Με μια ποιο προσεκτική ανάγνωση, βλέπω επίσης πως η ενότητα αρκτικόλεξα και συντμήσεις της οδηγίας "εγχειρίδιο μορφής" μιλάει για την αναγραφή των τίτλων του λήμματος μέσα σε κείμενο και όχι την ονοματοδοσία σελίδων. --IM-yb (συζήτηση) 11:28, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

΄Γεια και πάλι. Καταρχάς θα διαφωνήσω φιλικά με τον Στέλιο για το κατά πόσο έχουμε νομική υποχρέωση. Νομίζω καμία μιας και η Βίκι δεν είναι νομικό κείμενο. Γι'αυτό πχ και κατά κανόνα στους τίτλους των λημμάτων εταιρειών δεν βάζουμε και το ΑΕ στο τέλος. Επίσης, αυτό που λέει ο IM-yb πως η συγκεκριμένη πολιτική δεν είναι ειδικά για τους τίτλους, απλά δυστυχώς για τους τίτλους δεν υπάρχει κάποια διευκρίνιση. Τώρα, από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή στη Βίκι, ελληνόφωνη και αγγλόφωνη, ακολουθείται ένας αχταρμάς. Πχ ο IM-yb έφτιαξε είδα το λήμμα ΡΚ Στρασμπούρ. Γιατί η Στρασμπούργκ να είναι χωρίς τελείες αλλά πχ ο Α.Σ. Απόλλων Πατρών να είναι με δεν μπορώ να το καταλάβω . Κτγμ αρκεί απλά να ακολουθηθεί η πιο διαδεδομένη γραφή και να γράφεται παντού χωρίς τελείες, σε τίτλο και κείμενο. Στην εισαγωγική πρόταση εννοείται πως πρέπει να γράφεται ο πλήρης τίτλος. Τέλος η συζήτηση ίσως πρέπει να πάει και στην αγορά, μιας και μπορεί να αφορά και άλλους τίτλους με αρχικά, όχι μόνο το ποδόσφαιρο;--Auslaender (συζήτηση) 12:39, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο το οποίο υπήρχε στη σελίδα συζήτησής μου και πληκτρολογήθηκε εξ αρχής από τους:

Το ακρονύμιο στο ΡΚ Στρασμπούρ είναι κατά προσέγγιση όπως ανέφερα παραπάνω. Αντίθετα το ακρονύμιο στο Α.Σ. Απόλλων Πατρών είναι ακριβές. Η εκδοχή ΑΣ Απόλλων Πατρών μπορεί να υπάρχει μέσα στο κείμενο του λήμματος, σύμφωνα και με την ενότητα αρκτικόλεξα και συντμήσεις της οδηγίας "εγχειρίδιο μορφής". Ισχύουν από την πλευρά μου όσα έγραψα παραπάνω. --IM-yb (συζήτηση) 13:22, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα λήμματα μετακινήθηκαν σε τίτλο χωρίς τελείες, από λανθασμένη ερμηνεία της ενότητας αρκτικόλεξα και συντμήσεις της οδηγίας "εγχειρίδιο μορφής". Οπότε, συμφωνα και με τα όσα αναφέρονται στην οδηγία "ονοματοδοσία σελίδων", δεν υφίσταται θέμα διαγραφής όσον αφορά τις τελείες, εκτός αν ισχύει κάτι διαφορετικό που μου έχει διαφύγει. --IM-yb (συζήτηση) 13:41, 7 Μαΐου 2015 (UTC)


Αν ο γενικός κανόνας (όχι μόνο στη Βικιπαίδεια) είναι να μην χρησιμοποιούνται τελείες, ποιος ο λόγος να εξαιρούνται οι τίτλοι λημμάτων; -geraki (συζήτηση) 13:55, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Οι τίτλοι λημμάτων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ακριβείς. Από που προκύπτει η υπόθεση πως μπορεί να υπάρχει ένας γενικός κανόνας (όχι μόνο στη Βικιπαίδεια) ο οποίος είναι να μην χρησιμοποιούνται τελείες; --IM-yb (συζήτηση) 14:09, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Επίσης, όσον αφορά την ενότητα αρκτικόλεξα και συντμήσεις της οδηγίας "εγχειρίδιο μορφής", η οποία προτρέπει το να αναγράφετε η σύντμηση χωρίς τελείες, πιστεύω πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη σειρά, στην οποία αναγράφεται ο τίτλος του λήμματος, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορούν να γίνουν παρερμηνείες όπως στο παράδειγμα της οδηγίας στο αρτικόλεξο "ΔΙΚΑΤΣΑ" του οποίου η ακριβής αναγραφή είναι ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ([8]) όπως ορθά αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α. --IM-yb (συζήτηση) 14:22, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Για τη γραφή των ελληνικών αρκτικολέξων ακολουθείται ο εξής βασικός κανόνας:

Γράφονται με όλα τα γράμματα κεφαλαία και χωρίς τελείες, άσχετα αν το αρκτικόλεξο σχηματίζεται μόνο από τα αρχικά γράμματα των συστατικών του λέξεων ή και από άλλα γράμματα πλην των αρχικών: ΔΕΗ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΚΕΠΑ κ.ο.κ.

P.a.a (συζήτηση) 15:37, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας ([9]). --IM-yb (συζήτηση) 16:23, 7 Μαΐου 2015 (UTC)
Ασφαλώς δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας. Αλλά ο οδηγός στον οποίο παραπέμπεις είναι βασισμένος στο διοργανικό εγχειρίδιο σύνταξης κειμένων, και επιπλέον συστήνει την προσφυγεί σε αυτό. Ο σύνδεσμος για τα αρκτικόλεξα είναι παραπάνω P.a.a (συζήτηση) 17:00, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Auslaender, καλά έκανες και διαφώνησες. Παρότι δεν είχα στο νου κάτι περί δικής μας "νομικής υποχρέωσης", τώρα που ξαναδιάβασα υποψιασμένος αυτό που είχα γράψει... διαφώνησα κι εγώ με τον εαυτό μου . Εκείνο που εννοούσα, ήταν ότι εφόσον –νομίζαμε ότι– δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην Πολιτική, ας ακολουθούσαμε ως μπούσουλα την επίσημη (εδώ πάει το νομικόν του πράγματος) επωνυμία. Και αυτό μόνο για την ονοματοδοσία του λήμματος και την αρχική του πρόταση. Τελικά όμως υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην Πολιτική (ή κάνω λάθος;), οπότε σε συνδυασμό με το σύνδεσμο που παρέθεσε ο/η P.a.a, το ζήτημα μπορεί να οδηγηθεί σε λύση. Ψιλομπερδεύτηκα, πάντως, με τις 4 διαφορετικές περιπτώσεις συλλόγων (ελληνικός/ξένος και αρχικός/επί μέρους τμήματα) οπότε εμπιστεύομαι την κρίση όλων σας και προσωπικά θα ακολουθήσω ότι συμφωνήσετε. Ευκαιρία τέλος να διευκρινιστεί/εμπλουτιστεί/αναθεωρηθεί η Πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 22:49, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

Η ουσία είναι ότι, σε περίπτωση που απαλειφθούν οι τελείες από τους τίτλους των λημμάτων, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση πληροφοριών οι οποίες παρατίθενται και στα ΜουΜουΕ και σε νομικά κείμενα και φυσικά στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ιστοσελίδα της οποίας εμπεριέχονται και οι πληροφορίες του διοργανικού εγχειρίδιου σύνταξης κειμένων (ορισμένα παραδείγματα παρατίθενται στους υπερσυνδέσμους που παρέθεσα παραπάνω). Δηλαδή, στην ουσία κανείς δεν χρησιμοποιεί επ ακριβώς τη συγκεκριμένη οδηγία. Ορίστε άλλο ένα παράδειγμα πρόσφατα ενημερωμένης σελίδας του κράτους ([10]). Για ποιο λόγο όλες οι πηγές να χρησιμοποιούν τελείες και η ΒΠ όχι; --IM-yb (συζήτηση) 02:08, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Καλημέρα. Από την πλευρά μου δεν έχω συγκεκριμένη άποψη ή προτίμηση για το θέμα (ταπεινή μου γνώμη είναι πως επί της ουσίας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία), απλώς αναμένω ότι αποφασιστεί τελικά, ώστε να υπάρξει μια ενιαία γραμμή από όλους μας. Αυτό που δεν έχω καταλάβει (δεν γνωρίζω πολύ καλά αυτού του είδους τις διαδικασίες) είναι πως καταλήγουμε τελικά στο οριστικό συμπέρασμα (απόφαση). MarkosDr (συζήτηση) 07:10, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Το να εφαρμοστεί πλήρως μια οδηγία για μια τέτοια λεπτομέρεια είναι πρακτικά αδύνατο, είτε στη Βικιπαίδεια είτε σε έναν οργανισμό σαν την ΕΕ με τους εκατοντάδες μεταφραστές. Φυσικά και οι τελείες χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποποιούνται για αρκτικόλεξα και στη Βίκι και σε επίσημα έγγραφα (η τρικυμία στο συγκεκριμένο θέμα είναι χαρακτηριστικό στο λινκ που παρέθεσε ο IM-yb, όπου γράφεται συστηματικά Ε.Ε.Ε.Π. αλλά ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ στην ίδια σελίδα :) ). Το θέμα είναι πως επίσημες οδηγίες κατά της χρήσης τους υπάρχουν και εδώ και σε διαδεμένα εγχειρίδια ύφους. Το γιατί να μην χρησιμοοποιούνται τελείες στα μάτια μου είναι απλό. Δεν συνεισφέρουν σχεδόν τίποτα στην κατανόηση (σε ένα καλογραμμένο άρθρο που το αρκτικόλεξο γράφεται πλήρως στην πρώτη πρόταση απολύτως τίποτα) και αντίθετα είναι χρονοβόρες, μη διαισθητικές (πόσοι άραγε ψάχνουν με τον όρο Α.Ε.Κ. αντί για ΑΕΚ πχ) και με την χρήση διαφορετικών πολιτικών για τον τίτλο και το κείμενο δημιουργείται ενάς (μικρός) οπτικός αχταρμάς. Όσο συνεχίζεται η συζήτηση προσωπικά τόσο λιγότερο πείθομαι για την ανάγκη εξαίρεσης στους τίτλους, αντί να ακολουθείται μια απλή ξεκάθαρη πολιτική για όλο το λήμμα.
Η ερώτηση του MarkosDr για το πως καταλήγουμε στο οριστικό συμπέρασμα είναι και δική μου. Στη σελίδα αυτή υπάρχει πχ η συζήτηση για τα λήμματα για τις Διοικητικές διαιρέσεις Περιφερειακών Ενοτήτων που ξεκίνησε ο Spiros790, έχει γίνει (και θα ξαναγίνει) αλλά τελικά μόνο συζήτηση γίνεται. --Auslaender (συζήτηση) 08:54, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο θα πρέπει όσο το δυνατόν να αποφεύγονται οι τελείες σε ακρονύμια μέσα σε κείμενο, για να είναι ευανάγνωστο (εξ ού και η οδηγία, εύηχα, δίχως κεφαλαία όταν πρόκειται για ακρονύμια που προφέρονται όπως Ευρωπόλ κλπ). Όμως στην ονοματοδοσία σελίδων και στην πρώτη σειρά θα πρέπει να αναφέρεται επ ακριβώς όπως στις πηγές και όταν μιλάμε για έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, εννοούμε αυτές που βασίζονται σε επίσημα νομικά κείμενα (πολλές φορές αναρτημένα στο διαδίκτυο και σχεδόν πάντα με τελείες) και όχι σε διακριτικούς τίτλους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά κόρων στα ΜουΜουΕ και πολλές φορές δεν εμπεριέχουν την πλήρη ονομασία (με τα ακρονύμια) των επαγγελματικών τμημάτων των αθλητικών ιδρυτικών σωματείων. --IM-yb (συζήτηση) 09:19, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου IM-yb, την Πολιτική κι εάν κατάλαβα καλά:
  • ονοματοδοσία λήμματος ---> Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
  • πρώτη πρόταση εισαγωγικής παραγράφου ---> Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) ήταν ελληνικό πολιτικό κόμμα θα θα θα μπλα μπλα μπλα
  • τίτλοι ενοτήτων λήμματος ---> (π.χ) Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ
  • κείμενο ---> ... το ΠΑΣΟΚ... του ΠΑΣΟΚ... το ΠΑΣΟΚ... ω ΠΑΣΟΚ...
  • (πολύ σημαντικό) ανακατευθύνσεις από ---> ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, λήμματα π.χ Αθλητικός Όμιλος Τρίκαλα και Α.Ο. Τρίκαλα (ποδόσφαιρο). Όχι όμως Π.Α.Ε. Α.Ο. Τρίκαλα (ποδόσφαιρο).
ΥΓ1 σε κάποιο εγχειρίδιο γραφής (Μαρωνίτης ή Άννα Ιορδανίδου ή..., πάντως όχι Μπαμπινιώτης – βαριέμαι τώρα να ψάχνω) είχα διαβάσει ότι η τελευταία τελεία δεν έχει λόγο ύπαρξης και καλό είναι να αποφεύγεται (δλδ ΠΑ.ΣΟ.Κ και Α.Ο). Οπότε ας μπει στην κουβέντα και αυτή η εκδοχή.
ΥΓ2 τείνω προς συμφωνία με Auslander και Ιέρακα: μάλλον μπέρδεμα θα φέρουν σε όσους δεν θα έχουν διαβάσει την (εμπλουτισμένη) Πολιτική, η ύπαρξη τελειών σε τίτλο/εισαγωγική πρόταση, ενώ η ανυπαρξία από κει και κάτω. Γενικά, το περισσότερο απλό είναι ευκολότερα κατανοητό και απομνημονεύσιμο. Άρα και εφαρμόσιμο από τους νέους Βικιπαίδες. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 14:51, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Σίγουρα πάντος έχει διαφορά το Α.Ο.Κ. ([11] [12]) από το ΑΟΚ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποιο εύκολα με ενα "ντελέτε", κάνοντάς το ΑΟ Κ. Μπαίνει κι ένας υπερσύνδεσμος προς τη μάνα και όλα μια χαρά. Κι όπως θα έχουμε το ΠΑΕ ΑΟΚ Κέρκυρα, μια και τα δύο κάππα είναι πλεονασμός, τσουπ με ένα "ντελέτε" και εγένετο ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα, όπως παλιά! Βουαλά! Ειδικά για τους οπαδούς πιστεύω θα είναι καλή ευκαιρία. Απλά είναι κρίμα για όσους προσπαθούν να παρουσιάζουν τα δεδομένα με ακρίβεια. --IM-yb (συζήτηση) 16:01, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

IM-yb, πάλι μπερδεύεσαι με την Κέρκυρα Κασσιόπη; Καθόλου πλεονασμός τα δύο "Κ" στο νέο σωματείο. Στη δεδομένη περίπτωση δεν μιλάμε για "προσπάθεια παρουσίασης των δεδομένων με ακρίβεια". Μιλάμε για ανάγκη να μην πέφτει ο αναγνώστης στην παγίδα των λαμογιών αξιότιμων υπέρβαρων ποδοσφαιρικών παραγόντων κ.κ Λιμπάντζη-Κουτσουρή. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 17:50, 8 Μαΐου 2015 (UTC)
Όσον αφορά τη χρήση της νομικής μορφής των επαγγελματικών τμημάτων στην ονοματοδοσία των σελίδων, θα ήταν μεγάλο λάθος. Τρανταχτό παράδειγμα η Π.Α.Ε. Άγιος Δημήτριος η οποία έχει πάψει να είναι ΠΑΕ από το 2009. Εμείς συνεχίζουμε να την έχουμε ως ΠΑΕ. Με ποια λογική; Μα διότι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς! --IM-yb (συζήτηση) 16:21, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Καλό θα ήταν να ρίζουν μια ματιά οι διαχειριστές εδώ, γιατί νομίζω πως το πρόβλημα διορθώθηκε με λάθος τρόπο (μετακινήσεις σελίδων κλπ). --IM-yb (συζήτηση) 17:45, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Στέλιος Πετρουλάκης εγώ δεν μπερδεύομε καθόλου. Ορίστε και η απόδειξη ([13]). Όμως αυτό που αναφέρω παραπάνω, είναι πολύ εύκολο να γίνει, ειδικά όταν τα απλοποιούμε όλα. Ορίστε πόσο εύκολο είναι ([14]). Γι αυτό παραθέτω πηγές δίπλα στις ονομασίες λημμάτων. Για να μην είναι εύκολο ορισμένοι να τα "πειράζουν"... --IM-yb (συζήτηση) 21:52, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Επί της ουσίας, αυτό που λέω είναι να υπάρχει ευελιξία, όσον αφορά τις τελείες. Ήδη πάμπολα αθλητικά σωματεία στη ΒΠ αναφέρονται με τελείες στα ακρονύμιά τους. Η ομοιομορφία λοιπόν θα έρθει έπειτα από τη μετακίνηση όλων αυτών των λημμάτων. Πέραν δηλαδή των όποιων προβλημάτων μπορεί να προκύψουν από αυτή την απαγόρευση (ακρονύμια δίχως τελείες, παντού), υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι. --IM-yb (συζήτηση) 23:30, 8 Μαΐου 2015 (UTC)

Μπορεί να γίνει εύκολα η μετακίνηση με bot. Θα το αναλάβω για τις αθλητικές ομάδες αν υπάρξει απόφαση της κοινότητας. Xaris333 (συζήτηση) 00:54, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Οι ΗΛΤΕΞ Λύκοι είναι ακρονύμιο ή όχι; --IM-yb (συζήτηση) 22:38, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Ναι, Ηλιάδης Textiles (κλωστοϋφαντουργικά). Κακή έμπνευση, καλή και πρωτοπόρος εταιρεία που την είχαν πάρει οι τράπεζες πριν σκοτωθεί ο ιδρυτής. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 03:37, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Ερώτηση Επειδή έχει περάσει αρκετός καιρός, υπάρχει περίπτωση να καταλήξουμε τελικά σε κάποιο συμπέρασμα - απόφαση και αν ναι, πως γίνεται αυτό; Αθροίζουμε γνώμες - "ψήφους", υπάρχει άλλη διαδικασία που αγνοώ ή δεν κάνουμε τίποτα και ο καθένας πράττει κατά συνείδηση και γούστου; Ευχαριστώ. MarkosDr (συζήτηση) 08:29, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Παροντικός ή παρελθοντικός χρόνος

Συχνά τα ποδοσφαιρικά σωματεία (ή γενικά τα αθλητικά) στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο δεν ασχολούνται μόνο με το ποδόσφαιρο και γενικά τον αθλητισμό αλλά έχουν και πολιτιστικές δραστηριότητες. Όταν ένα σωματείο αποκτά εγκυκλοπαιδικότητα λόγω της ποδοσφαιρικής του ομάδας (χωρίς να έχει άλλο αθλητικό τμήμα) και η ποδοσφαιρική ομάδα διαλυθεί αλλά το σωματείο παραμένει ως πολιτιστικό σωματείο, τότε στο λήμμα αναφέρουμε

  1. ο Πλούτωνας είναι ένα πολιτιστικό σωματείο που διατηρούσε ποδοσφαιρική ομάδα ή
  2. ο Πλούτωνας ήταν αθλητικό σωματείο που διατηρούσε ποδοσφαιρική ομάδα αλλά πλέον παραμένει ως πολιτιστικός σύλλογος;

Ρωτάω γιατί το λήμμα, συνήθως κατά 95+% αναφέρεται στην ποδοσφαιρική ομάδα, για την οποία το σωματείο απέκτησε εγκυκλοπαιδικότητα. Αν χρησιμοποιήσουμε τον πρώτο τρόπο υπάρχει το παράδοξο ότι δεν αναφερόμαστε στον πολιτιστικό ρόλο παρά μόνο με 3-4 γραμμές ενώ όλο το υπόλοιπο κείμενο αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα. Στην αγγλική αναφέρονται μόνο στην ομάδα, βάζουν FC και δεν ενδιαφέρονται για τον πολιτιστικό σύλλογο. Στη ελληνική ΒΠ όμως δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε, το ίδιο όνομα έχουμε. Εκτός και αν μετονομάσουμε το λήμμα σε Πλούτωνας (ποδόσφαιρο), ξέροντας όμως ότι δεν θα υπάρξει λήμμα με όνομα Πλούτωνας (πολιτιστικό σωματείο). (Στην Κύπρο δεν έχουμε ΠΑΕ και ερασιτέχνες).

Μερικά παραδείγματα:

Xaris333 (συζήτηση) 02:31, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Χάρη, μια χαρά είναι τα δύο λήμματα (με τη δεύτερη λύση). Ακόμη όμως και να μετονομαστούν σε μπλαμπαμπλα (ποδόσφαιρο), στην Αναζήτηση ο χρήστης θα πάρει το ίδιο αποτέλεσμα. Ελάχιστα σωματεία στον ελλαδικό χώρο είναι τέτοιες περιπτώσεις (ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και μερικά επαγγελματικών/εργατικών συλλόγων στην ΕΠΣΑ προπολεμικά). --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 07:32, 23 Μαΐου 2015 (UTC)

Όνομα

Pandeli Sotiri -> Παντελί Σοτίρι ή Παντελή Σωτήρη; -geraki (συζήτηση) 14:38, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Ανάλογα την εθνικότητα, κατά την γνώμη μου... Η καταγωγή δεν (πρέπει να) παίζει ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις, βλέπε πχ. περίπτωση Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 14:43, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Συγνώμη, Αλβανός. Για να μην μπερδευόμαστε: εκεί που εσύ λες εθνικότητα εννοείς την υπηκοότητα (π.χ. Τουρκία) και όχι το εθνικό φύλο (π.χ. Κούρδοι); -geraki (συζήτηση) 15:00, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
Ναι, μάλλον το πρώτο... Και το "μάλλον" το βάζω λόγω της μετάβασης γαλλικά-ελληνικά που μου δημιουργεί συχνά τέτοια "θέματα"... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 15:05, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Βρήκα σε Δελτίο Τύπου του Υ.ΠΑΙ.Θ (κάτω-κάτω) δύο αναφορές σε ίδιο όνομα, "γυμνάσιο «Παντελή Σωτήρη» (Pandeli Sotiri)" και (κάτω-κάτω) "θα επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο Αργυροκάστρου «Παντελή Σωτήρη»". Αν πρόκειται όμως για το ίδιο πρόσωπο που αναζητάς geraki, δεν γνωρίζω. --Divineale (συζήτηση) 15:52, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Ελληνικό σχολείο που να φέρει το όνομα προσώπου το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στη θεμελίωση άλλης γλώσσας πλην της ελληνικής ? Why not, αν και το βρίσκω ολίγον παράξενο Divineale... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 15:57, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
Μάλλον ως παιδαγωγού. Βλέπω ότι υπάρχει παιδαγωγικό ινστιτούτο με αυτό το όνομα, στο οποίο υπάρχει και σχολή ελληνικών (η ανακοίνωση παραπάνω γράφει για κάποιο γυμνάσιο βέβαια, προφανώς άλλο). Προφανώς είναι ενταγμένο στο επίσημο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα. -geraki (συζήτηση) 18:22, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Μετάφραση επιθέτων περιοχών

Τι κάνουμε με τίτλους περιοχών όπου περιέχουν ξεκάθαρα γεωγραφικού προσανατολισμού επίθετα; Για παράδειγμα (υποθετικό), έστω ότι έχουμε σε κάποια χώρα την περιφέρεια Yerakus η οποία διαιρείται στις επαρχίες North Yerakus, West Yerakus, South East Yerakus, Central Yerakus. Οπότε, Σάουθ Ιστ Γέρακους ή Νοτιοανατολικό Γέρακους; --geraki (συζήτηση) 18:31, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Καλό ερώτημα... Υπάρχουν παραδείγματα και αντιπαραδείγματα πχ. Ανατολικό Τιμόρ ή Σάουθ Ρόνα κ.ά. --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 18:40, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Καλά το Ανατολικό Τιμόρ είναι και επίσημο. Κι ας σκεφτούμε λίγο και εκτός αγγλογαλλικών ονομάτων όπου πάνω-κάτω κάποια συγκεκριμένα "Νιου Τάδε" ακούγονται σχεδόν συνηθισμένα.-geraki (συζήτηση) 18:53, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
Δεν φταίω εγώ άμα τα (υποθετικά) παραδείγματα που χρησιμοποίησες παραπάνω είναι όλα τους αγγλοσαξωνικά... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 18:59, 9 Μαΐου 2015 (UTC)
Θεωρώ καλύτερο να μεταφράζονται τα σημεία του ορίζοντα. Βόρεια Γέρακους, Κεντρική Γεράκους κλπ. Εξαιρέσεις όπως Φαρ Ουέστ, το Γουέστ Εντ έχουν πολιτιστικό και όχι τόσο γεωγραφικό χαρακτήρα θα έλεγα. ----Lemur12 να΄στε καλά 20:18, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

Γραφήματα

Καλημέρα. Πρόσφατα ενεργοποιήθηκε μια νέα λειτουργία που επιτρέπει τη δυναμική δημιουργία γραφημάτων. Παραδείγματα εδώ. Είναι χρήσιμο χαρακτηριστικό που μπορεί να χρησιμεύσει πάρα πολύ (μόλις λυθούν κάποια προβλήματα). Η σύνταξη του κώδικα και των δεδομένων είναι κάπως ογκώδης και μυστήρια για τον απλό χρήστη αλλά θα έχουμε πρότυπα που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε απλώς βάζοντας τα δεδομένα ως παραμέτρους. -geraki (συζήτηση) 07:44, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Ψηφοφορία

Ο οργανωτής της δράσης προώθησης «Γιορτή Βικιπαίδειας»[1][2][3][4][5], βικιπαιδιστής Χρήστης:ManosHacker, υπεύθυνος του εθελοντικού έργου επιμόρφωσης και καθοδήγησης στη συγγραφή της Βικιπαίδειας Σχολείο Βικιπαίδειας το οποίο στήριξε οικονομικά το ίδρυμα Wikimedia, έχει υποβάλει αίτημα για ανάρτηση του ακόλουθου κειμένου για banner στη Βικιπαίδεια:

Έχει προηγηθεί εκτενής συζήτηση (#Γιορτή για τη Βικιπαίδεια) και ήλθε η ώρα να ψηφίσουμε, αν συμφωνούμε ή αν διαφωνούμε με την ανάρτηση του κειμένου αυτού. --Focal Point 10:09, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Ένα σχόλιο επί της διαδικασίας για μελλοντική χρήση. Το νόημα της κάθε συζήτησης είναι η επίτευξη συναίνεσης. Από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε αυτή - όχι με τη συμμετοχή όλων, ούτε βέβαια με την ευγένεια που θα έπρεπε - και από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, η ψηφοφορία έχει λογική και με βρίσκει σύμφωνο.--Diu (συζήτηση) 12:11, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

FocalPoint δεδομένου ότι οι παραπομπές είναι αναπαραγωγές του κειμένου της σελίδας Βικιπαίδεια:Δράσεις προώθησης/Τρίτη 12 Μαΐου 2015: Γιορτή Βικιπαίδειας στην Αθήνα (Τεχνόπολη, Γκάζι), ποιο το νόημα της παράθεσής τους; P.a.a (συζήτηση) 11:49, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Οι παραπομπές δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη δράση προώθησης αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. --Focal Point 11:55, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι βοηθάει η παράθεση του τρόπου με τον οποίο η συγκεκριμένη δράση προώθησης αναφέρεται στα ΜΜΕ. Άλλωστε ψηφίζουμε για τον τίτλο (γι'αυτό προηγήθηκε η συζήτηση) και όχι για το αν συμφωνούμε τη δράση και τις λεπτομέρειες αυτής.--Diu (συζήτηση) 12:11, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Αν θεωρείς ότι ο τρόπος που παρουσιάζουν τη δράση οι συγκεκριμένες πηγές (κάνω τη γεναιόδωρη υπόθεση πως ο τρόπος δεν έχει να κάνει με το copy-paste δελτίων τύπου) είναι χρήσιμος για την διαμόρφωση άποψης προκειμένου να ψηφίσουμε, τότε η θέση των παραπομπών είναι στη συζήτηση που προηγήθηκε P.a.a (συζήτηση) 13:04, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Είναι απίστευτο έμπειροι Βικιπαιδιστές να καταφεύγουν σε ψηφοφορία με ένα μοναδικό υποψήφιο τίτλο, περιφρονόντας όλη την παραπάνω συζήτηση. Συμπέρασμα: ζητούμενο σίγουρα δεν είναι η συναίνεση. -geraki (συζήτηση) 14:26, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Στα αυθαίρετα συμπεράσματα είσαι μανούλα, σου βγάζω το καπέλο. Αρχικά είναι δύο οι τίτλοι που προτείνονται στην ψηφοφορία πιο κάτω. Κατόπιν, πόλωσες τη συζήτηση σε βαθμό τέτοι,ο που δεν άφησες άλλο ενδεχόμενο και έρχεσαι αποπάνω να κάνεις και κριτική; Ούτε καν αυτούς που μοιράζονται μαζί σου την ίδια άποψη δεν σέβεσαι στην προκειμένη περίπτωση, για ξανασκέψου αυτό που είπες--Kalogeropoulos (συζήτηση) 14:30, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Καθόλου. Όταν στήνονται ψηφοφορίες στο meta, εξαρχής στήνονται όλες οι προτάσεις και οι συμμετέχοντες υποβάλλουν κατά και υπέρ σε όλες τους. Αυτός που έστησε αυτή την ψηφοφορία δεν είναι πρόσφατος, τα γνώριζε αυτά, αλλά δεν αφήνει περιθώρια. Ξανακοίταξέ το. Το ερώτημα που απεύθυνε είναι αν συμφωνούμε στην ανάρτηση του παραπάνω banner και όχι ποιοι από τους τίτλους είναι περισσότερο ανεκτοί. -geraki (συζήτηση) 14:42, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Όταν στήνονται ψηφοφορίες στο meta ε; Θα έπρεπε να εισηγηθείς ψηφοφορία τύπου meta, λοιπόν, πριν προβείς σε δηλώσεις. Ωστόσο, εκ των υστέρων και αφού είχες ήδη πει αυτό που ακούγεται πολλάκις εσχάτως, αυτό το απίστευτο, διαμόρφωσες μια ψηφοφορία τύπου meta, όταν η βασική αντίθεση που συζητήθηκε επί μακρόν ήταν της ή για την. Οπότε για ξανασκέψου και πες μας. Εγώ βλέπω ότι στην υπάρχουσα ψηφοφορία μια χαρά έσπευσαν οι ενάντιοι και ψήφισαν, θεωρώντας και ορίζοντας με τη συμμετοχή τους πρακτικά την ψηφοφορία ως καλοστεκούμενη και αιτιολογημένη--Kalogeropoulos (συζήτηση) 17:29, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Επίσης μία συμβουλή η οποία μάλλον δεν θα εισακουστεί. Μην στραγγαλίζετε την ιδέα της συναίνεσης για να περάσετε τις απόψεις σας. Θα βγει γενικά σε κακό--Kalogeropoulos (συζήτηση) 17:35, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Παρακαλώ πολύ να μην γίνεται αλλαγή της ψηφοφορίας. Ο τίτλος που προτάθηκε από οργανωτής της δράσης προώθησης είναι «Γιορτή Βικιπαίδειας», όπως φαίνεται στο banner που προτάθηκε:

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αλλαγή πάνω από ήδη δηλωμένες ψήφους. --Focal Point 17:30, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Πιστεύω ότι ειδοποίησα όλους όσους ψήφισαν μετά την αλλαγή: Gts-tg, Ttzavaras, Xaris333, George23820. Αν βλέπετε και κανέναν άλλο που διέφυγε της προσοχής μου από εδώ, παρακαλώ ειδοποιήστε τον. --Focal Point 17:49, 10 Μαΐου 2015 (UTC)


Εντάξει, μην το ζορίζετε. Το καταλάβαμε. Η ψηφοφορία ήταν στημένη μόνο για δώσει μόνο μια επίφαση νομιμότητας με ερώτημα την ανάρτηση banner υπό ένα και μόνο τίτλο. Σκοπός ήταν να εμφανιστούν και να κατηγορηθούν όσοι δεν συμφωνούν στον συγκεκριμένο τίτλο, ότι δεν συμφωνούν με την ανάρτηση του banner γενικά. Πολώνετε το κλίμα και περιχαρακώνετε θέσεις. Δικό σας το κρίμα. --geraki (συζήτηση) 19:03, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Εντυπωσιασμένος από την κίνηση του FocalPoint να συμπεριλάβει στο κέιμενο της ψηφοφορίας τις παραπομπές στα δελτία τύπου, διπλά εντυπωσιασμένος από την επαναφορά τους από τον Spiros790. Υπάρχει κάποια διαδικασία με την οποία μπορώ να ζητήσω την ακύρωση και επανάληψη της ψηφοφορίας; P.a.a (συζήτηση) 19:11, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

δεν χρειάζεται αγαπητέ, το καταλάβαμε ότι δεν πρόκειται να αναρτηθεί τίποτε. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις αφορμές να βγάλεις την διαδικασία άκυρη. -- Spiros790 (συζήτηση) 19:14, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Banner μπορούσε να αναρτηθεί από την Παρασκευή, με οποιοδήποτε τίτλο μη αμφισβητούμενο τίτλο. Υπεύθυνος είναι αυτός που ήταν και είναι εξαφανισμένος, και αποφάσισε τι είναι σημαντικότερο για αυτόν. Όσο για το τι περιμένουμε είναι δεδομένο. Θυμίζω ότι η σελίδα είναι εδώ και μέρες κλειδωμένη από διαχειριστή, θα βρεθεί και κάποιος διαχειριστής που θα εκτιμήσει ότι υπάρχει "συναίνεση". -geraki (συζήτηση) 19:24, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Πάντως οι εναλλαχτικές που προτείνεις αμφισβητούνται και μάλιστα έντονα από αρκετούς χρήστες. Όσο για την περιβόητη "συναίνεση", βρεθήκαμε να συμφωνούμε στο συγκεκριμένο άνθρωποι που διαφωνούμε περίπου στα πάντα. Κάτι είναι κι αυτό. -- Spiros790 (συζήτηση) 19:40, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Την εγκυρότητα της παρούσας διαδικασίας την έχει πληξει εξαρχής η κίνηση του FocalPoint. Και θεωρώ τόσο κραυγαλέα την ακυρότητα, ώστε νόμισα πως απλά η επισήμανση θα ήταν αρκετή για να γίνει επανόρθωση. Αλλά δεν αποκλείεται κι αυτό να είναι μια τεχνική λεπτομέρεια P.a.a (συζήτηση) 19:27, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Ο Φόκαλ, που δεν μου έγινε συμπαθής τώρα στα ξαφνικά, έθεσε ένα απλούστατο ερώτημα και έδειξε πως είναι γνωστή η εκδήλωση στα ΜΜΕ. (Ξέρω ξέρω ο κακός ο Μάνος φταίει που δεν περίμενε μέχρι την... Τετάρτη να αποφασίσουμε για να βγάλει ΔΤ) -- Spiros790 (συζήτηση) 19:40, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

Ψήφοι

"Γιορτή Βικιπαίδειας"

Υπέρ
Κατά

"Γιορτή για τη Βικιπαίδεια"

Υπέρ
Κατά
Αν οι σημασιολογικοί λόγοι είναι άνευ ουσίας τότε δεν υπάρχει λόγος να είσαι αντίθετος σε αυτό τον τίτλο. -geraki (συζήτηση) 15:35, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Προσπερνάς το γεγονός ότι όλη αυτή η αντίθεση εκδηλώθηκε για ανύπαρκτους σημασιολογικούς λόγους. Προσπερνάς επίσης το γεγονός ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να τεθεί θέμα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ακριβής και σε βάθος αιτιολόγηση--Kalogeropoulos (συζήτηση) 15:46, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Ξανά: αν οι δυο διαφορετικοί τίτλοι δεν έχουν σημασιολογική διαφορά, τότε δεν θα έπρεπε να εκφράζεις διαφορετική άποψη. Άλλωστε σε διαψεύδει ο ίδιος ο ManosHacker. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι είναι σημασιολογικοί οι λόγοι που αρνείται οποιαδήποτε περίπτωση αλλαγής τίτλου. --geraki(συζήτηση) 15:54, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Μού είναι αδιάφορο τι πιστεύει ο ManosHacker. Θα έπρεπε να το γνωρίζεις αυτό και από άλλες περιπτώσεις. Εγώ δεν το πιστεύω. Αυτό που δεν κατάλαβες, ωστόσο, από την παραπάνω δήλωσή μου και χρειάζεται να το επαναλάβω, είναι ότι θεωρώ τους σημασιολογικούς λόγους που εσύ -και ο Diu μαζί με εσένα- πρόβαλες για να εκφράσεις τους ισχυρισμούς σου ανύπαρκτους. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι χρησιμοποίησες νεφελώδεις σημασιολογίες για να πετύχεις κάτι άλλο. Αυτό το κάτι άλλο θα το δούμε στη συνέχεια, στην εξέλιξη της παρούσας συζήτησης. --Kalogeropoulos (συζήτηση) 17:18, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Δεν το πιάνεις. Οι ισχυρισμοί ταυτίζονται. Την ίδια σημασιολογία χρησιμοποιεί ο ManosHacker. --geraki (συζήτηση) 18:56, 10 Μαΐου 2015 (UTC)

"Βικιπαιδική γιορτή"

Υπέρ
Κατά
  • Δεν έχει νόημα. Εμβόλιμη εναλλακτική του Γιορτή της Βικιπαίδειας. Η πονηριά εδώ βρίσκεται στην αφαίρεση του "της". Άλλο η οποιαδήποτε βικιπαιδική γιορτή και άλλο η γιορτή της Βικιπαίδειας--Kalogeropoulos (συζήτηση) 15:10, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
  • Γλωσσικό μαργαριτάρι. Από το συνθετικό πα(ί)δεία δεν παράγεται το -παιδικό. Ακούγεται περισσότερο ως παιδική γιορτή για το βίκι. Sotkil (συζήτηση) 14:07, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Δηλαδή η λέξη "εγκυκλοπαιδικός" αποτελεί κατά την άποψή σου γλωσσικό μαργαριτάρι. Μάλιστα.--Diu (συζήτηση) 14:16, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Και βέβαια είναι λάθος, απλώς έχει επικρατήσει. Ενώ η λέξη εγκυκλοπαίδεια (κανονικά: εγκυκλοπαιδεία) είναι ελληνική, ο εγκυκλοπαιδικός/κη/κο προέρχεται από ατυχή μετάφραση της εκ δανείου λέξης στα γαλλικά encyclopedique. Sotkil (συζήτηση) 14:28, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Μάλιστα. Δηλαδή εσύ υποστηρίζεις ότι δεν χρησιμοποιείς την λέξη εγκυκλοπαιδικός γιατί είναι λανθασμένη. Το ότι μια λέξη είναι δάνειο δεν την καθιστά λανθασμένη ειδικά όταν η χρήση αυτής έχει παγιωθεί εδώ και δεκαετίες στην ελληνική γλώσσα. Με την δική σου λογική η λέξη "εγκυκλοπαιδεία" είναι και αυτή λανθασμένη γιατί οι "αρχαίοι προγόνοι μας" χρησιμοποιούσαν το "εγκύκλιος παιδεία", το οποίο μεταφέρθηκε στα λατινικά ως encyclopaedia για να υιοθετηθεί εν τέλει από την γαλλική γλώσσα. Δεν είναι κακό να μην προτιμάς τη συγκεκριμένη προτεινόμενη ονομασία αλλά λίγη προσοχή με τα επιχειρήματα.--Diu (συζήτηση) 14:41, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Αφού έχει επικρατήσει δεν είναι πια λάθος. --cubic[*]star 17:39, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Καλύτερα λίγη προσοχή στο χειρισμό της γλώσσας και στην παραγωγή ανήκουστων και κακόηχων νεολογισμών, έστω και καλών προθέσεων. Sotkil (συζήτηση) 14:53, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Δηλαδή χρειάζεται η διόρθωση ενός τύπου που είναι ετυμολογικά διαφανής και ομαλά ενταγμένος στο κλιτικό υπόδειγμα της ελληνικής, επειδή αλλιώς τι; Η γλωσσαμυντορική ΦΙΦΑ θα υποβιβάσει τα ελληνικά στο προπαιδικό πρωτάθλημα γλωσσών; P.a.a (συζήτηση) 15:44, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Φυσικά δεν είναι λάθος αφού έχει επικρατήσει. Η κατασκευή νέων λέξεων με την ίδια λογική είναι λάθος (άλλο παράδειγμα είναι η λέξη ορθοπ[αι]δικός (παλιότερα και λανθασμένα με <<ε>>) που επίσης έχει παρόμοιο πρόβλημα, αλλά έχει επίσης επικρατήσει και την χρησιμοποιούμε. Sotkil (συζήτηση) 18:06, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Από τη στιγμή που η λέξη Wikipedia αποτελεί συνθετικό του Wiki και του Encyclopedia δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα με το βικιπαιδικός.--Diu (συζήτηση) 18:11, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Άσχετο αλλά επειδή το ανέφερες, Sotkil. Δεν είναι βέβαιο ότι το "ορθοπαιδική" (όρος που δημιούργησε κάποιος ξένος επιστήμονας το 18ο αιώνα) είναι σωστό και το "ορθοπεδική" (=ορθός+πέδηση: πρόσφυση των οστών μεταξύ τους, άρα και αποδίδει καλύτερα και δεν περιορίζει ηλικιακά το επιστημονικό πεδίο) λανθασμένο. Επίσης, παλιότερο είναι το πρώτο με -αι. Ο Σαραντάκος έχει ασχοληθεί εκτενώς με τον Ορθοπ*δικό Πόλεμο (όπως ευφυέστατα τον αποκαλεί). Παρεμπιπτόντως, το κείμενό του είναι εξαιρετικό από άποψης ουδετερότητας και επαληθευσιμότητας. Όσο κι αν γίνεται εμφανής η προσωπική του άποψη, όσο κι αν γενικότερα ο καθένας μας μπορεί να τον "πηγαίνει" ή όχι. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:27, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
Εξαιρετική ανάλυση σε κάθε περίπτωση Sotkil (συζήτηση) 19:03, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

"Γιορτή του Σχολείου Βικιπαίδειας"

Υπέρ
Κατά
  • Ο διοργανωτής με την ονομασία καλύπτει την ουσία και τον χαρακτήρα της διοργάνωσης. Κατά την άποψή μου, η οποία ενδυναμώνεται συνεχώς όλες αυτές οι φιοριτούρες και οι αλλεπάλληλες αντεκδικήσεις έχουν ως στόχο απλά την καθυστέρηση --Kalogeropoulos (συζήτηση) 15:08, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Η καθυστέρηση οφείλεται στη μη συνεργασία του διοργανωτή. Οι υπόλοιποι ήμασταν εδώ από την αρχή. -geraki (συζήτηση) 15:56, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Η αλήθεια είναι ότι πατάει κανείς το κουμπί της ανανέωσης στη σελίδα των πρόσφατων αλλαγών όταν καίγεται ή είναι φανερά ενοχλημένος για κάτι--Kalogeropoulos (συζήτηση) 17:31, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Άρα εσύ κι εγώ καιγόμαστε, αλλά ο ManosHacker cool. -geraki (συζήτηση) 19:56, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
το γεγονός ότι οτιδήποτε σχετίζεται με το σχολείο είναι υποσύνολο της όλης εκδήλωσης, που δεν περιορίζεται σε αυτό ούτε όσον αφορά την διοργάνωση και κυρίως ούτε όσον αφορά το περιεχόμενο. Όσο περισσότερο ασχολούμαι, τόσο περισσότερο μου γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της ΒΠ και για την ΒΠ που χουν γίνει ποτέ. Μακάρι να γίνουν κι άλλες τέτοιες & χωρίς τόση γκρίνια. Καλό θα ήταν να λέμε και κανά "μπράβο" που και που. Από κει και πέρα θα πάω στην εκδήλωση. Αν δεν είναι έτσι τα πράγματα θα το αναφέρω κι εδώ στην Αγορά. -- Spiros790 (συζήτηση) 18:16, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Εγώ δεν θυμάμαι να μιλήσαμε εμείς στη ΒΠ και να αναθέσαμε εν λευκώ την διοργάνωσή της σε οποιονδήποτε. Είναι μια εκδήλωση που δηλώθηκε ότι θα είναι η τελετή λήξης του Σχολείου Βικιπαίδειας και χρηματοδοτήθηκε για αυτό το σκοπό. Το πρόγραμμά της είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εργασίες και τις συνεργασίες του Σχολείου και όχι του συνόλου της κοινότητας. Αν είχε άλλο χαρακτήρα, θα ήταν εντελώς διαφορετικοί οι όροι και οι απαιτήσεις. Τα μπράβο τα έχουμε πει για τα σημεία όπου δικαιολογούνταν τα μπράβο. -geraki (συζήτηση) 18:46, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Αυτός είχε την όρεξη και τα κουράγια να το στήσει κι αυτός το έστησε, όχι "στα κρυφά" φυσικά. Και πολύ καλά έκανε. Ας παίρναν κι άλλοι τέτοιες πρωτοβουλίες, να είχαμε και επιλογές. Βέβαια αυτά που γίνονται εδώ είναι άκρως αποθαρυντικά για όποιον τυχόν είχε όρεξη να κάτσει να ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο. Όπως άκρως αποθαρυντικό είναι εν γένει το περιβάλλον για όσους έχουν ένα κάποιο επίπεδο και επιθυμούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο εγχείρημα άλλωσθε. -- Spiros790 (συζήτηση) 18:59, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Καλά, σύντομα θα τα δούμε όλα μαζί, για το τι πραγματικά έστησε, ποιες πρωτοβουλίες καταρρακώθηκαν στο παρελθόν από απαιτήσεις που για το Σχολείο έγιναν πολλές κωλοτούμπες, και πόση παραπλάνηση υπάρχει γύρω από αυτό. -geraki (συζήτηση) 19:56, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Πράγματι Spiros790, πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον ManosHacker, γιατί ότι έχει κάνει, το έχει καταφέρει μόνος του. Έχει τις καλύτερες ευχές μου και για τη μεθαυριανή εκδήλωση, αλλά και για το όραμά του για το μέλλον και την ετήσια διοργάνωση Γιορτής Βικιπαίδειας στην Αθήνα που αναφέρει παρακάτω. Είμαι σίγουρος ότι θα βρει και άλλους που συμμερίζονται το όραμά του για τις δράσεις προώθησης. --Focal Point 20:45, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Μια που το έφερε η κουβέντα, FocalPoint, σε κάποια στιγμή είχες χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα όταν είχα εκφράσει την άποψη ότι δεν μπορεί να μην συνεργαζόμαστε με φορείς όπως η ΕΕΛ/ΛΑΚ. Είχες πει ότι "αυτούς δεν πρέπει ούτε να τους μιλάμε". Κάποιο σχόλιο για το πρόγραμμα της εκδήλωσης "της" Βικιπαίδειας; -geraki (συζήτηση) 06:29, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Παραπομπές

Φεστιβάλ των κοινών: Το σχολείο της Βικιπαίδειας

Την ίδια εβδομάδα με τη Γιορτή Βικιπαίδειας, επίσημο τίτλο εν δυνάμει ετήσιας γιορτής για τη Βικιπαίδεια στο εξής (και με την ακριβώς αυτή θεματολογία ή παραλλαγές με μίνι μαραθωνιάκια με βραβεία κλπ στην εξέλιξή της, όταν θα φτιάξουμε πολλούς users και ενδεχομένως τριήμερο δράσεων που θα ονομάζεται Φεστιβάλ Βικιπαίδειας σε λίγα χρόνια) όπως προκύπτει ως απόσταγμα από τις αντιδράσεις όσων γίνονται λυσσαλέοι παραπάνω επειδή ο πρώτος διοργανωτής έτυχε(?) να είναι το Σχολείο Βικιπαίδειας, συμβαίνει το Φεστιβάλ των κοινών του 2015. Επειδή έχουν αρχίσει και χοροπηδούν διάφοροι χρήστες στη Βικιπαίδεια χωρίς να τολμούν ακόμη να εξηγούν ποιος θεωρούν πως μπορεί να φέρει και να χρησιμοποιεί τίτλους, αφήνουν όμως να εννοηθεί πως αν δεν περνά από Ιερατείο (ορίστε και το «αυτός δεν είναι, σύμφωνα με τις γραφές») που θα ονοματίζει εαυτόν κοινότητα και θα δίνει το χρίσμα θα θάβεται, ας περάσουμε στο εξής:

  • Το «Σχολείο Βικιπαίδειας» μοιάζει πολύ με το «Γιορτή Βικιπαίδειας». Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κι αυτό ή χρειαζόμαστε έγκριση;
  • Δήλωσα συμμετοχή, από πολύ πριν, στο γεγονός των κοινών ώστε να υπάρχει βικιπαιδική παρουσία. Πήγα μόλις σήμερα να ελέγξω την καταχώρηση και βλέπω πως μπήκε από τους συντελεστές ο παραπάνω τίτλος. Για να δούμε τι έχουμε να πούμε και επ' αυτού. Στο συγκεκριμένο μπορούμε βεβαίως να προβούμε σε αλλαγές αν χρειαστεί, δεν είναι επίσημος τίτλος και πράγματι φέρει κτητική αντωνυμία που δεν θυμάμαι να τοποθέτησα συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής. Μια θέση για να χρησιμοποιηθεί ως έχει ο τίτλος, είναι να εξηγηθεί πως λειτουργεί εντός εισαγωγικών, δηλαδή πως η συγγραφή Βικιπαίδεια μπορεί να γίνεται ένα εργαλείο ανάπτυξης δεξιοτήτων. Άντε να δούμε τι τρολάρισμα θα πέσει κι εδώ.   ManosHacker 20:27, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Χαρακτηριστικό παράδειγμα Ευγένειας το παραπάνω κείμενο, το οποίο να σου υπενθυμίσω έχεις γράψει εσύ. Γενικά καλό θα ήταν να δέχεσαι την όποια κριτική ως είναι χωρίς να φαντάζεσαι συνωμοσιολογικού τύπου προθέσεις προσβάλοντας όποιους διαφωνούν με μέρη (και όχι επί του συνόλου) αυτού που κάνεις. Άλλωστε -γιατί χρησιμοποιείς πληθυντικό- κάποιοι δεν έχουν συμμετάσχει καν σε workshops κ.λπ. για να τους καταμαρτυρας αρνητικές προθέσεις (βλέπε λυσσαλέοι) ούτε είχαν ποτέ πρόθεση να το κάνουν. Κατα τ'αλλα τα υπόλοιπα που γράφεις τα δέχομαι θετικά - όπως και τα υπόλοιπα θετικά τα βρίσκω-. --Diu (συζήτηση) 20:53, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Άλλο αγανάκτηση, άλλο υπόβαθρο συναίσθημα, όμως μπορεί και να κάνω και λάθος και να μιλά μέσα μου κάτι πιο βαθύ που δεν έχει καθαρίσει ακόμα. Μιας και φαίνεσαι να έχεις μελετήσει κάτι σαν τον δρόμο της καρδιάς που διδάσκουμε στο σχολείο, μένω αισιόδοξος. Ξεκινώ νέο υλικό εκπαίδευσης, πέρα από την αγάπη που είναι απέραντη, σε κάτι πιο βαθύ ενδεχομένως, την ευσπλαχνία. Για να δούμε, κανείς δεν είναι τέλειος και το ψάχνουμε συνέχεια.   ManosHacker 21:18, 10 Μαΐου 2015 (UTC)
Ευτυχώς που υπάρχει και το Commonfest λοιπόν για να αποδειχθεί ότι δεν είμαστε εξωγήινοι, ως προς το ακόμη και αν δεν συμπληρώθηκε έτσι, το "της" συμπληρώνεται αυτόματα στο λεκτικό κέντρο του εγκεφάλου. Καλή επιτυχία στην παρουσίαση του Σχολείου σου. -geraki (συζήτηση) 06:18, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Καλή επιτυχία στην αυριανή δράση, ότι κι αν είναι - όπως κι αν λέγεται

  1. Θερμές ευχές. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 16:01, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
  2. Επίσης, για τη γιορτή της Βικιπαίδειας--Kalogeropoulos (συζήτηση) 16:03, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
  3. Με το καλό παιδιά :) -- Spiros790 (συζήτηση) 16:16, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
  4. Θερμές ευχές κι από εμένα για την επιτυχία της άγνωστης ως προς το περιεχόμενο και ανώνυμης ως προς το όνομα (καταλήξαμε κάπου ?) δράσης αυτής... Δεν πειράζει, απλά την επόμενη φορά θα πρέπει παρόμοια συζήτηση με την παραπάνω να ξεκινήσει... από έξι μήνες και άνω νωρίτερα, να προλάβει τουλάχιστον να ολοκληρωθεί εντός λογικών χρονικών πλαισίων και... με τακτ και διπλωματία και όχι εκατέρωθεν κατηγορίες που μόνο κακό κάνουν στην εικόνα που δίνουμε ως Κοινότητα προς τα ξέω (είπαμε, μας διαβάζουν πολλοί...)...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 16:18, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
  5. Θερμότατες ευχές για καλή επιτυχία κι από εμένα που δεν μπορώ να συμμετέχω... --Ttzavarasσυζήτηση 16:43, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
  6. Θερμές ευχές--Istoria1944 (συζήτηση) 19:28, 11 Μαΐου 2015 (UTC)
  7. Ευχές για αυτή και για επόμενες διοργανώσεις. --cubic[*]star 00:56, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
  8. Καλή επιτυχία. --Focal Point 05:00, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
  9. Καλή επιτυχία στην παρουσίαση του Σχολείου Βικιπαίδειας. -geraki (συζήτηση) 05:23, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
  10. Καλή επιτυχία! --Nikosguard συζήτηση 08:10, 12 Μαΐου 2015 (UTC)

Αποτίμηση γιορτής

Επισκέφτηκα για μερικές ώρες τη σημερινή δράση και μπορώ να πω ότι μου άρεσε: ευχαριστήθηκα από το γεγονός πως είδα και άκουσα άτομα διαφόρων ηλικιών να μιλούν με καλά λόγια για τη Βικιπαίδεια και παράλληλα συνειδητοποίησα πως υπάρχει και άλλος κόσμος, πέραν από τους χρόνιους Βικιπαιδιστές που την θεωρεί κάτι σημαντικό, κάτι πέρα από τη λάσπη και τις κακόβουλες επιθέσεις που κατά καιρούς δέχεται. Επίσης χάρηκα με το ότι γνώρισα από κοντά χρήστες που τόσα χρόνια ήξερα μόνο μέσω διαδικτύου και απόλαυσα το πηγαδάκι που σχηματίσαμε. Η σημερινή εκδήλωση πιστεύω πως μου έδωσε ενέργεια και κίνητρο για ακόμη περισσότερες συνεισφορές στο μέλλον.

Κατά τ΄άλλα πιστεύω πως θα μπορούσε να έρθει περισσότερος κόσμος αλλά ίσως η μέρα και η ώρα να αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα. Ελπίζω η σημερινή δράση να επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία!

Υ.Γ. Τέλος, τα συγχαρητήριά μου στον Μάνο για τον κόπο που κατέβαλε ώστε να φέρει εις πέρας την εκδήλωση.Pavlos1988 (συζήτηση) 18:37, 12 Μαΐου 2015 (UTC)

Συγχαρητήρια σε διοργανωτές και συμμετέχοντες. Πιστεύω ότι μόνο για καλό και προς όφελος της ελεύθερης διάδοσης της γνώσης είναι τέτοιες γιορτές. ----Lemur12να'στε καλά 21:31, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Εξαιρετική ατμόσφαιρα, υπέροχοι νέοι χρήστες, φιλική κουβεντούλα των «παλιών», ενδιαφέρουσες ομιλίες και ανάδειξη των οραμάτων της βικιπαίδειας, συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό παζλ που με πολύ κόπο, μεράκι και αγάπη συνέθεσε ο Μάνος. Μπράβο σε όλους. Sotkil (συζήτηση) 22:36, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
–Και εγώ έφυγα με θαυμάσιες εντυπώσεις. Παρότι συμμετείχα, μίλησα, συζήτησα και γνώρισα νέα μέλη της κοινότητας, βρήκα τον χρόνο να ανεβάσω 2 νέα λήμματα εκείνη την ημέρα! Κι από μένα συγχαρητήρια στον Μάνο για τη διοργάνωση και τις ευχαριστίες μου για τον κόπο του. –V-astro (συζήτηση) 11:29, 14 Μαΐου 2015 (UTC)
Συγχαρητήρια για την διοργάνωση της εκδήλωσης, και από εμένα. Ήταν τιμή να παρευρεθώ στην προσπάθεια αυτή και να γνωρίσω κάποια από τα μέλη της κοινότητας από κοντά. Και εις ανώτερα :) Tsoukali (συζήτηση) 11:34, 14 Μαΐου 2015 (UTC)


Η εκδήλωση ήταν εξαιρετική, και θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη αν δεν είχε στη πράξη πολεμηθεί για γραφειοκρατικούς λόγους, δίκαιους ή άδικους. Όταν υπάρχει μάχη, πολεμάμε δε κάνουμε συνελεύσεις για ασήμαντα ζητήματα. Την ευθύνη θεωρώ ότι την χρεώνεται προσωπικά ο διαχειριστής geraki, καθώς με το κύρος του εντός της ΒΠ κατάφερε να καθυστερήσει η ανάρτηση του μπάννερ και να μπει την ίδια ημέρα της εκδήλωσης(!!!). Δυστυχώς ένα δευτερεύον ζήτημα κατάφερε να αναχθεί σε πρωτεύον και να παρακωλύσει τις δράσεις της ΒΠ. Λίγες ημέρες μετά, δε μπόρεσα να βρω τις πραγματικές αιτίες αυτής της διαμάχης, αλλά φαντάζομαι ότι έχουν να κάνουν με την πολύχρονη συνήθεια της λήψης αποφάσεων που τρομάζει όταν βλέπουν άλλους να κάνουν το ίδιο. Λίγο πολύ όλοι οι διαχειριστές δεν αντιλαμβάνονται ότι η διαδικασία της αγγαρείας που κατά 95% κάνουν εντός ΒΠ αλλά και με τις λίγες εξουσιαστικές αποφάσεις, δημιουργείται και η ανάλογη συνείδηση η οποία καμιά φορά παραβλέπει τον ρόλο για τον οποίο αρχικά συμμετείχε ο καθένας. Γενικά θα έπρεπε οι διαχειριστές να είναι εκ περιτροπής. Ο geraki μου είναι συμπαθής, και πάντα με υποστήριξε και δεν τρέφω καμία κακία απέναντι του, αλλά το αντίθετο, όμως εδώ έκανε σοβαρό λάθος. Θα ήταν δειλία εκ μέρους μου να μη το πω.--Istoria1944 (συζήτηση) 20:42, 14 Μαΐου 2015 (UTC)


Αγαπητέ Istoria1944 φυσικά και δεν θα έπρεπε να σε κρατήσει τίποτε από το να πεις την άποψή σου. Την οποία θεωρώ άδικη, τόσο για εμένα, όσο και για όσους εξέφρασαν αντίστοιχη. Θα πρέπει να αναζητήσεις βαθύτερα, την αιτία για την οποία αυτό το ασήμαντο και δευτερεύον ζήτημα αναδείχθηκε ως πρωτεύον, όχι από όσους αμφισβήτησαν την ορθότητα του τίτλου, αλλά από τον ίδιο το διοργανωτή. Αν ήταν δευτερεύουσα λεπτομέρεια, δεν θα προκαλούσε ο ίδιος μια τέτοια μάχη, με το αξίωμα "ούτε βήμα πίσω". Αυτό αποδεικνύεται αν το δει κανείς αποστασιοποιημένα. Αν τώρα κατηγορούμαστε επειδή είχαμε συγκεκριμένη άποψη, η αντιπρόταση είναι να το είχαμε βουλώσει; Ελπίζω να μην είναι. Αν θέλεις να είσαι δίκαιος, δεν θα ψάξεις τις πραγματικές αιτίες μόνο από την μία πλευρά.
Τώρα το αν η εκδήλωση ήταν εξαιρετική, αν ήταν ένα φαντασμαγορικό παζλ και γκλαμουράτη, αν άξιζε τα δύο χιλιάδες ευρώ, αν ορθώς ξοδεύτηκαν τα λεφτά με σκοπό διαφορετικό από ότι παραχωρήθηκαν, αν επιτεύχθηκαν κάποιοι στόχοι, αν υπήρχαν στόχοι, αν μπορούσε να γίνει καλύτερη αν είχε διοργανωθεί ανοικτά από περισσότερους του ενός βικιπαιδιστή, είναι θέματα συζήτησης που μπορούμε να κάνουμε αργότερα, εν ψυχρώ. Κατά τύχη αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Wikimedia Conference όπου συζητάμε και μαθαίνουμε παρόμοια πράγματα: πως οργανώνονται δράσεις από τις κοινότητες, όπου πραγματικά έχουν ρόλο οι κοινότητες. Θα τα δούμε λοιπόν αργότερα, σε ποιο ευρύ πλαίσιο. --geraki (συζήτηση) 12:01, 15 Μαΐου 2015 (UTC)
Τις αιτίες τις ψάχνω και από τις 2 πλευρές και καμία ιδιαίτερη συνομιλία δεν είχα με καμία πλευρά, ούτε και επιδίωξα. Αν υποθέσουμε ότι έχεις απόλυτο δίκιο, ακόμα και έτσι, ως διαχειριστής από τους παλαιότερους εντός, όφειλες να κάνεις πίσω και να μην σταματήσεις την διαφήμιση για πράξη της ΒΠ. Όλα τα άλλα μπορούσες να τα πεις εκ των υστέρων, κάτι που ακόμη και τώρα δε το κάνεις παρά μέσα σε άκρες. Οπότε οκ κατανοώ ότι εσύ είσαι σε conference αλλά οι υπόλοιποι της ΒΠ παραμένουν στο σκοτάδι ενώ αφήνονται να αιωρούνται εκατέρωθεν κατηγορίες. Καθήκον της καθοδήγησης, πέρα από το να καθοδηγεί είναι και να αναπαράγεται, κάτι που βλέπω ότι δε γίνεται. Ο Μάνος καλώς ή κακώς πήρε κάποια πρωτοβουλία, αν έκανε λάθη ή όχι οι περισσότερο έμπειροι χρήστες έπρεπε να τον βοηθήσουν και όχι να τον σαμποτάρουν. Στην Ελλάδα από την μπάλα που παίζαμε μικροί μέχρι και τις εκδηλώσεις συνηθίζεται η ατομιστία, κάτι που στο εξωτερικό δεν είναι έτσι. Ίσως κανείς από εμάς δεν ξεφεύγει από αυτό το χαρακτηριστικό.--Istoria1944 (συζήτηση) 13:35, 15 Μαΐου 2015 (UTC)
Στα γρήγορα: 1. "όφειλες να κάνεις πίσω". α) είχαν και άλλοι την ίδια άποψη, ο δεύτερος ενικός δεν αρμόζει. β) γιατί το ζητάς από τη μία πλευρά; Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει πίσω. γ) εν ολίγοις να το βουλώσω. Δεν συμφωνώ. 2. "για πράξη της ΒΠ": Αμφισβητούμενο. 3. "αν έκανε λάθη [...] να τον βοηθήσουν" ??? Να βοηθηθεί ένα λάθος; 4. "όχι να τον σαμποτάρουν". Ουδείς περίμενε ότι θα σαμποτάριζε ο ίδιος ο διοργανωτής τη διοργάνωσή του για "ασήμαντο και δευτερεύον ζήτημα". 5. "Ατομιστία": Περί αυτού πρόκειται. Υπογραμμίστηκε παραπάνω -και από την άλλη πλευρά- ότι επρόκειτο για εξολοκλήρου ατομικό project. 6. "να τα πεις εκ των υστέρων". Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Εδώ και μήνες ο Μάνος δεν απαντάει ούτε σε ερωτήματα ούτε σε τίποτε άλλο, επάνω σε πεπραγμένα ή αποφάσεις του. Μπορείς να κοιτάξεις την Αγορά των τελευταίων μηνών. Καληνύχτα. -geraki (συζήτηση) 22:13, 15 Μαΐου 2015 (UTC)


Εν γένει πήγε πολύ καλά η εκδήλωση, μάζεψε αρκετό κόσμο διάφορων ηλικιών & μορφωτικού επιπέδου -που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα- Για μένα προσωπικά αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσω άλλους χρήστες της ΒΠ από κοντά μιας και -συνειδητά- δεν είχα μέχρι τα τώρα επαφή με άλλα μέλη της κοινότητας. Από μένα ένα μεγάλο μπράβο στο Μάνο που πήρε την πρωτοβουλία να το στήσει όλο αυτό και με το καλό να καθιερωθεί να γίνεται κάτι τέτοιο τουλ. μια φορά τον χρόνο. Λυπάμαι για την απαράδεκτη & προβληματική στάση του διαχειριστή geraki βέβαια, πριν και από όσο βλέπω και μετά την εκδήλωση, αλλά αυτά θα τα δούμε εν ψυχρώ σε άλλο χρόνο όπως λέει κι ίδιος. -- Spiros790 (συζήτηση) 07:14, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Μια επισήμανση: η αναφορά στην διαχειριστική ιδιότητα του καθενός χωρίς κάποιο λόγο (γιατί η ιδιότητα αυτή δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στη συγκριμένη συζήτηση) είναι άνευ ουσίας και καλό θα ήταν να αποφεύγεται προς αποφυγή παρεξηγήσεων.--Diu (συζήτηση) 10:22, 16 Μαΐου 2015 (UTC)
όχι απαραίτητα, ειδικά αν ακούμε για "πρώτους μεταξύ ίσων" κλπ. Anyway, δεν εννοώ ότι η συγκεκριμένη ιδιότητα έχει σχέση με την στάση του επί του θέματος -για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. -

- Spiros790 (συζήτηση) 10:27, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Αγαπητέ Spiros790, στο συγκεκριμένο ζήτημα μόνο δυο διαχειριστές εμπλέχτηκαν με αυτή την ιδιότητα και πήραν αποφάσεις: Ο Tony Esopi και ο FocalPoint.
Για ότι αφορά τα μετά την εκδήλωση, ο Istoria1944 παραπάνω ζητά να πούμε περισσότερα. Βρείτε τα μεταξύ σας αν πρέπει να πούμε ή όχι και μετά φωνάξτε με. Για τίποτε η αποτίμηση δεν απαιτείται να είναι αποκλειστικά θετική ή έστω θετική σε όλα.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι πέρασαν καλά. Όπως θα περνούσα πολύ καλά κι εγώ αν μπορούσα να έρθω. Όπως και όλες τις προηγούμενες φορές που συναντηθήκαμε και γνωριστήκαμε, δέκα-δεκαπέντε χρήστες της Βικιπαίδειας, περάσαμε υπέροχα. Και όταν κάναμε άλλες εκδηλώσεις με κοινό, επίσης περάσαμε καλά. -geraki (συζήτηση) 15:14, 16 Μαΐου 2015 (UTC)
αγαπητέ geraki στα ευφυολογήματα είσαι πρώτος. Μια χαρά λειτούργησαν οι παραπάνω διαχειριστές -εκτός από το ότι άργησαν. Δεν χρειάζεται να σε φωνάξουμε. Έπρεπε να χες μιλήσει καιρό πριν, αφού έχεις τόσο πολλά να πεις, όχι να κάνεις πόλεμο λάσπης και να πετάς υπονοούμενα 2-3 μέρες πριν την εκδήλωση... -- Spiros790 (συζήτηση) 15:31, 16 Μαΐου 2015 (UTC)
Αγαπητέ, είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα κατέληξε μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και στο να εμφανίζονται ως "λάσπη" τα ερωτήματα που δεν απαντάει ο άλλος. Αλλά πραγματική λάσπη πετάχτηκε και πετάγεται από αλλού. Και είναι κατευθυνόμενη. Αλλιώς να απευθυνθείτε για παράπονα και στον P.a.a. και τους υπόλοιπους αν πιστεύετε ότι είχαν σκοπό να "σαμποτάρουν" την εκδήλωση. Εγώ αυτό που βλέπω στο πρόγραμμα, δεν είναι η Βικιπαίδεια. Και η εκδήλωση είναι οργανωμένη εντελώς έξω από τα standards του Wikimedia και τα ήθη της κοινότητας. Σωστά ειπώθηκε από άλλον: "κάποτε τα κάναμε αλλιώς". Θα επανέλθω σε αυτό, όταν θα έχω χρόνο. Υπονοούμενα δεν πετάω, και ερωτήματα δεν αφήνω κάτω. Γνωστό αυτό. Ίσως κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν αυτό. Αν απαντηθεί το ερώτημα "ποιο πρόβλημα θα είχε η εκδήλωση αν διατηρούσε ένα μη αμφισβητούμενο τίτλο" τότε θα έχουμε μια καλύτερη ισορροπία. Προς το παρόν, auf wiedersehen. --geraki (συζήτηση) 17:17, 16 Μαΐου 2015 (UTC)
είσαι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την πόλωση, όχι επειδή απλώς διαφωνούσες ως προς τον τίτλο προφανώς. Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους που διαφώνησαν (και καλά έκαναν οι άνθρωποι, δικαιώμά τους είναι -αλοίμονο). Σε εκτιμώ απόλυτα όσον αφορά την προσπάθεια που κάνεις εδώ στην ΒΠ, αλλά εδώ έκανες λάθος και μάλιστα χοντρό. Την αντικατάσταση ενός αμφισβητούμενου τίτλου από έναν άλλο αμφισβητούμενο τίτλο (αυτόν που πρότεινες) δεν την λες πρόοδο, ούτε συναίνεση. Και την κριτική την επί της ουσίας για την εκδήλωση & τον τρόπο οργάνωσής της δεν την κάνεις δυο μέρες πριν γίνει. Από κει και πέρα, wir haben nichts zu diskutieren, άστοχο λοιπόν το auf wiedersehen. -- Spiros790 (συζήτηση) 17:56, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Χαίρομαι γιατί αρκετοί χρήστες με διαφορετικό προφίλ και ενασχολήσεις στη ΒΠ και κυρίως χρήστες που έχουν συγκροτημένη πραγματική ατομική προσφορά σε συγγραφή και επιμέλεια λημμάτων έχουν να πουν θετικά λόγια για την εκδήλωση.

Υ.Γ. αν άξιζε τα δύο χιλιάδες ευρώ, αν ορθώς ξοδεύτηκαν τα λεφτά με σκοπό διαφορετικό από ότι παραχωρήθηκαν αυτό ήταν τελικά το πρόβλημα ε;--Kalogeropoulos (συζήτηση) 13:26, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Έχουμε αποτίμηση και στη σελίδα της δράσης. Με τη σειρά μου ευχαριστώ όλους όσους ήταν παρόντες στη γιορτή, (κάποιοι με πόστερ ή ακόμα και νοερά!) ή συνεισέφεραν με τον τρόπο τους, πχ μεταφέροντας εξοπλισμό. Είναι πολύ ωραία η πρόταση να γίνεται μεγάλη εκδήλωση για τη Βικιπαίδεια μια φορά τον χρόνο, όπου όσοι κάνουν πράγματα για αυτήν συναντώνται, γνωρίζονται και ταυτόχρονα ανοίγει με εξωστρέφεια στην κοινωνία η δράση τους και γίνεται πρόσκληση στο κοινό. Το δύσκολο για να είναι πετυχημένη μια τέτοια εκδήλωση είναι η ανταπόκριση όσων καλούνται να συμμετάσχουν, και αυτό σημαίνει πως για να λάβουμε (συμμετοχές) και του χρόνου χρειάζεται να προσφέρουμε εκ νέου. Οι σχέσεις φέτος προέκυψαν κυρίως από εκπαιδευτικές δράσεις, και όπως φάνηκε, και λίγοι να είμαστε μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ας αρχίσουν να μαζεύονται προτάσεις και ιδέες από τώρα, και κυρίως διάθεση για δράση και προσφορά.   ManosHacker 07:16, 20 Μαΐου 2015 (UTC)


Θεωρώ ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις για το τι έγινε από καμία πλευρά. Οφείλω να το πω αυτό.--Istoria1944 (συζήτηση) 13:30, 25 Μαΐου 2015 (UTC)

Διαβάζοντας εδώ: Βικιπαίδεια:Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια τις ενότητες «Η Βικιπαίδεια δεν είναι γραφειοκρατική» και «Η Βικιπαίδεια δεν είναι πεδίο μάχης» ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Προσωπικά αποφεύγω το δυνατόν το κλίμα διαμάχης και προσπαθώ να κάνω νέα πράγματα. Αν υπάρξει ερώτηση από ανθρώπους που εκφράζουν αυθεντική απορία για οτιδήποτε, είμαι διαθέσιμος κι ελπίζω να είμαι σε θέση να απαντήσω (η αυθεντική απορία συνδέεται με την καλή πίστη).   ManosHacker 14:20, 25 Μαΐου 2015 (UTC)

Βικιπαίδεια:Υποψήφια καλά λήμματα

Έχω προτείνει δύο λήμματα (από αυτά που επεξεργάζομαι και είμαι γνώστης της ποιότητας τους) για καλά Βικιπαίδεια:Υποψήφια καλά λήμματα ώστε να γίνει η αρχή. Καλό θα ήταν να προταθούν αρκετά λήμματα από διάφορους θεματικούς τομείς ώστε να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση από αξιολογητές. Xaris333 (συζήτηση) 23:13, 11 Μαΐου 2015 (UTC)

Πώς θα είναι το σύστημα αξιολόγησης; Ένας άνθρωπος ελέγχει τα κριτήρια και λέει ναι ή όχι; Θα είναι ψηφοφορία; Θα είναι μετά από συζήτηση; Αξιολογητής μπορεί να είναι ο καθένας; Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει. Έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης στα αγγλικά; --C Messier 08:20, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
Αξιολογητής είναι ένας εγγεγραμμένος χρήστης. Υπάρχουν οδηγίες και Κριτήρια. (Εκπλήττομαι που δεν έθεσες αυτά τα ζητήμα όταν άνοιξα τη συζήτηση στην Αγορά τον προηγούμενο μήνα.) Xaris333 (συζήτηση) 11:54, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
Η όλη απόφαση φάνηκε βεβιασμένη. Συμμετείχαν δύο άτομα μόνο. Εδώ αραχνιάζουν τα υποψήφια προς προβολή λήμματα. --C Messier 17:12, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
Και όμως η συζήτηση ήταν ανοικτή από τις 15 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα συμφώνησαν δύο άτομα. Μετά δεν διαφώνησε κανένας (σιωπηρή συμφωνία είναι αυτό). Στις 23 Απριλίου ρώτησα αν είναι οκ να προχωρήσω με τη δημιουργία των σελίδων. Στις 25 Απριλίου ζήτησα την άποψη σας για τα κριτήρια (Μόνο ο Geraki ασχολήθηκε). Και στις 11 Μαΐου προτάθηκε το πρώτο λήμμα. Νομίζω δεν υπήρχε κάτι το βεβιασμένο. Απλά μου κάνει εντύπωση που δεν διατύπωσες ερωτήσεις τότε, συνήθως ασχολείσαι με τέτοια ζητήματα. Δικαίωμα σου φυσικά. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Αλλά επαναλαμβάνεται στη ΒΠ. Παρόλο που χρήστες ζητάνε τις απόψεις μας για κάτι, αδιαφορούμε. Και όταν αυτοί ενεργήσουν αφού κανείς δεν διαφώνησε, τότε θυμόμαστε να πούμε τις διαφωνίες και τις απορίες μας. Ας το πάρουμε από την αρχή λοιπόν. Νομίζω καλύτερα να συζητήσουμε τα διάφορα θέματα που θεωρείς σημαντικά στη σελίδα Συζήτηση Βικιπαίδεια:Καλά λήμματα ώστε να είναι συγκεντρωμένα και ας ελπίσουμε να υπάρχει συμμετοχή χρηστών. Σκόπευα να αρχίσω αξιολόγηση λημμάτων που προτάθηκαν (όχι από μένα) αλλά αφού προκύπτουν απορίες και ενστάσεις από τη διαδικασία, θα το καθυστερήσω λίγο. Xaris333 (συζήτηση) 17:21, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
Έγραψα τις απορίες μου (και αιτίες των όποιων ενστάσεων έχω). Αλλά δεν μου αρέσει η έλλειψη συμμετοχής γενικά σε τέτοιες διαδικασίες (αλλά στον καυγά πρώτοι), το εγχείρημα όσον αφορά κάποιες εργασίες συντήρησης (πχ. επιμέλεια λημμάτων) και συμμετοχής σε συζητήσεις (συγχωνεύσεις, αξιολόγα/προς προβολή) δίνει την εικόνα αποσύνθεσης και ότι η επέκτασή του διατηρείται σταθερή από τους νέους (ή φρέσκους) χρήστες. --C Messier 18:20, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
Ναι, δίκαιο έχεις... Xaris333 (συζήτηση) 18:27, 12 Μαΐου 2015 (UTC)
Είναι καλή ευκαιρία να εισαγάγουμε τα καλά λήμματα στο μάθημα ώστε να αποκτηθεί η καλή συνήθεια, και μάλιστα θα βάλουμε στόχο τα λήμματα που φτιάχνουμε να είναι προτεινόμενα ως τέτοια, οι πιο παλιοί μαθητές.
Θυμίζω πως έχουμε συμφωνήσει, αρκετοί, στην πρόταση να μπει σύνδεσμος στα αριστερά, στην ενότητα συμμετοχή, ώστε να βοηθηθεί η συμμετοχή πράγματι. Θα ήταν επίσης δόκιμο να μπορεί κανείς να προτείνει εύκολα ένα λήμμα ως υποψήφιο καλό, με απλή διαδικασία, χωρίς να ψάχνει πώς γίνεται από εδώ κι από εκεί. Θα το βάλω στην εργαλειοθήκη, όταν ξεκινήσουμε επίσημα με τα καλά λήμματα, θυμίζω η εργαλειοθήκη δεν είναι επίσημο πράγμα.   ManosHacker 14:50, 17 Μαΐου 2015 (UTC)

Ρίξτε μια ματιά να κάνουμε πιο καλή τη συζήτηση, έκανα αλλαγές, θέλει δουλειά ακόμα.   ManosHacker 15:55, 23 Μαΐου 2015 (UTC)

Τελικά θα κάνει κανείς αξιολογήσεις; Ακόμη δεν άρχισε ο θεσμός και έχει αραχνιάσει. --C Messier 15:58, 30 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεκαετίες

Όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε μια δεκαετία γράφουμε π.χ. τη δεκαετία του 1970 ή τη δεκαετία του '70 ; Και ποιο σημείο στίξης μπαίνει πριν το 70 στη δεύτερη περίπτωση; Xaris333 (συζήτηση) 00:35, 12 Μαΐου 2015 (UTC)

Και τα δύο δεν είναι το ίδιο σωστά; Η δεκαετία που άρχισε το 1970 ή η δεκαετία των ετών '70. Προτιμώ το δεύτερο, επηρεασμένος ίσως από τα '70s ή 70s. Αυτά όμως είναι αγγλικές συντομογραφίες, οπότε κάποιος μπορεί να επιλέγει το άλλο. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 02:25, 12 Μαΐου 2015 (UTC)

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3

Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την επαναδημιουργία του λήμματος Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3. George23820 Συζήτηση‎ 08:28, 12 Μαΐου 2015 (UTC)

Εμπλουτισμός της ΒΠ στα Μαθηματικά - 2015

Για πέμπτη χρονιά φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ θα ασχοληθούν με την Βικιπαίδεια, γνωρίζοντας τον τρόπο επεξεργασίας της και για τρίτη χρονιά θα επιχειρήσουν να την εμπλουτίσουν βελτιώνοντας, μεταφράζοντας ή δημιουργώντας νέα λήμματα.

Η αντίστοιχη δραστηριότητα των τελευταίων ετών (2013, 2014) είχε αρκετή επιτυχία. Υπενθυμίζω ότι στο σύνολο δημιουργήθηκαν ή βελτιώθηκαν 130 λήμματα εκ των οποίων, τα περισσότερα λήμματα ήταν χαρακτηρισμένα ως ύψιστης σπουδαιότητας και τουλάχιστον το 1/3 αξιόλογα λήμματα της αγγλικής ΒΠ. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα λήμματα που παρήχθησαν ήταν πολύ ικανοποιητικά, και το σημαντικότερο είναι ότι κάλυψαν μεγάλα κενά της Βικιπαίδειας στον τομέα των μαθηματικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να βρούμε λήμματα για να μεταφαστούν από την αγγλική, αφού τα περισσότερα λήμματα που έχουν σημαντικό βάρος και είναι καλοανεπτυγμένα έχουν ήδη μεταφραστεί στις προηγούμενες χρονιές!

Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών απάντησε σε σχετικό ερωτηματολόγιο ότι έμειναν ευχαριστημένοι από την εργασία και κατανόησαν αρκετά για την Βικιπαίδεια.

Την Δευτέρα, έγινε μια νέα διάλεξη στο ΑΠΘ και θα ξεκινήσει άμεσα η νέα οργάνωση για την εγγραφή χρηστών/φοιτητών και την επιλογή λημμάτων. Η διαχείριση μπορεί να γίνει μέσα από την Education Program:Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Μαθηματικό (2015) που θα μειώσει και τον απαραίτητο χρόνο ενασχόλησης των ambassadors.

Σημαντικό μέρος στην επιτυχία μπορούν να παίξουν και φέτος οι Online Ambassadors, δηλαδή έμπειροι χρήστες που αναλαμβάνουν το ρόλο του διαδικτυακού βοηθού και μέντορα, παρακολουθούν τις επεξεργασίες συγκεκριμένων φοιτητών, τους συμβουλεύουν, και λύνουν προβλήματα.

Παρακαλώ, όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει ως Online Ambassador να με ειδοποιήσει στην σελίδα συζήτησής μου.

Επίσης οποιοσδήποτε ας συμπληρώσει στα προτεινόμενα λήμματα αυτά που θα ήθελε να δει μεταφρασμένα από την αγγλική, εφόσον είναι λήμματα τουλάχιστον Β τάξης, πάνω από μέσης σπουδαιότητας, δεν έχουν ορατά προβλήματα, και έχουν κάποιο μέγεθος ανάλογο με αυτά που έχω βάλει ήδη. Κάθε λήμμα θα αναπτυχθεί από 2-3 φοιτητές τουλάχιστον.

Ευχαριστώ. --geraki (συζήτηση) 15:01, 13 Μαΐου 2015 (UTC)


Σχετικά με τα προτεινόμενα λήμματα ίσως είναι χρήσιμο να γίνει ένας έλεγχος του τι δεν υπάρχει από το https://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_articles_every_Wikipedia_should_have/Expanded#Mathematics.2C_300 ώστε πέρα από το περιεχόμενο/λήμματα να ωφεληθεί και άμεσα η ΒΚ στο σχετικό ranking. Gts-tg (συζήτηση) 15:39, 13 Μαΐου 2015 (UTC)


Ναι, είναι χρήσιμη και αυτή η λίστα. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε την διπλή αξιολόγηση στη en:Wikipedia:WikiProject Mathematics/Wikipedia 1.0, καθώς θέλουμε σπουδαιότητα αλλά και καλά αναπτυγμένα λήμματα. Δηλαδή, εστιάζοντας πάνω αριστερά και κυκλικά. Πλέον θα αναγκαστούμε να φτάσουμε στα 234 της B-Class/High_priority, καθώς στα υπόλοιπα υπάρχουν ήδη αντίστοιχα λήμματα στα ελληνικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ένα καλό λήμμα αλλά να είναι υπερβολικά μικρό ή κυρίως εξισώσεις, οι οποίες είναι ένα απλό copy&paste, οπότε το απορρίπτουμε για ότι αφορά την άσκηση. Θα βάλουμε τέτοια μόνα αν δεν έχουμε αρκετά για να αναληφθούν από 50-60 ζευγάρια φοιτητών. -geraki (συζήτηση) 16:21, 13 Μαΐου 2015 (UTC)


Λογικά σας ενδιαφέρουν και οι θεμελιώδεις έννοιες στην Πύλη:Μαθηματικά (είναι ένας πιο μικρός και διαχειρίσιμος κατάλογος συγκριτικά με τον παραπάνω). Είναι απολύτως αναγκαίο να αποκτήσουμε καλά λήμματα σε όλα τούτα. -- Spiros790 (συζήτηση) 16:33, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Αν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προεδρεύει στις συνελεύσεις της κυβέρνησης τότε γιατί λέμε στο λήμμα ότι στην κυβέρνηση δε συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τι ρόλο παίζει ο Πρόεδρος της κυβέρνησης αν δεν προεδρεύει των κυβερνητικών συνεδριάσεων; Τελικά ποιος ελέγχει τους υπουργούς της κυβέρνησης ο Πρόεδρος ή ο Πρωθυπουργός;

Εθνική κατηγορία;

Το τελευταίο επίπεδο εθνικών κατηγοριών στην Κύπρο μέχρι την φετινή ποδοσφαιρική περίοδο ήταν η Δ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου την οποία διοργάνωνε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Από τη νέα περίοδο καταργείται και αντικαθίσταται από την Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ[15][16] την οποία διοργανώνει η ΣΤΟΚ με τη βοήθεια της ΚΟΠ.[17] Η νέα αυτή κατηγορία διεξάγεται ενιαία (δηλαδή δεν είναι χωρισμένη σε ομίλους) και σε αυτή δεν υπάρχουν γεωγραφική περιορισμοί ως προς τη συμμετοχή των ομάδων. Μπορείτε να δείτε το σχεδιάγραμμα του συστήματος ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Κύπρου. Το ερώτημα μου είναι αν η νέα κατηγορία θεωρείται εθνική κατηγορία με την έννοια που χρησιμοποιούμε στην πολιτική Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (αθλητισμός) (Το ερώτημα μου σχετίζεται με την εγκυκλοπαιδικότητα των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτήν βάση της οδηγίας Ομάδες που συμμετείχαν σε εθνική κατηγορία (ερασιτεχνική ή επαγγελματική) τουλάχιστον δύο χρονιές.) Xaris333 (συζήτηση) 16:25, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Ζόρικο! Επειδή μιλάμε για κράτος μικρής έκτασης. Ερώτηση: μέχρι τώρα, το 5ο επίπεδο ήταν αγροτικό (τοπικό), έτσι; Ένα technicality που μπορεί να βοηθήσει να βγεις από το σκόπελο: θα διοργανώνει κύπελλο η ΣΤΟΚ; Εάν ναι, σε αγροτικό ή σε εθνικό επίπεδο; Εάν όχι, τα σωματεία της νέας κατηγορίας θα εξακολουθούν να μετέχουν στο κύπελλο της ΚΟΠ; --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 17:39, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Η πολιτική δεν αναφέρεται σε μεγάλα η μικρά κράτη. Ναι, 5ο επίπεδο ήταν το αγροτικό δηλαδή καμιά 10αριά πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι τοπικές ομοσπονδίες. Για το κύπελλο δεν ξέρω ακόμα. Αναμένω να βγουν οι προκηρύξεις. Xaris333 (συζήτηση) 17:53, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Νομίζω πρέπει να περιμένεις για το κύπελλο, μπορεί να βοηθήσει. Οι τοπικές ομοσπονδίες θα συνεχίσουν να υφίστανται; Εάν ναι, τότε δεν έχεις πρόβλημα. Η ΣΤΟΚ θα είναι ομοσπονδία σε εθνικό επίπεδο, απλά "κάτω" από την ΚΟΠ (παγκόσμια πρωτοτυπία πάντως - ή μάλλον κάπως έτσι είναι και στη Βραζιλία, αλλά με πολλές ΣΤΟΚ). Αυτό που εννοούσα με το "μικρό κράτος", είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΣΤΟΚ δεν θα μπορούσε να διοργανώσει πρωτάθλημα χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Άρα θα έπρεπε να χωριστεί σε κατά τόπους ενώσεις, που απλά θα έπαιρναν τη θέση των μέχρι σήμερα τοπικών ομοσπονδιών. Δηλαδή κανένα πρόβλημα εγκυκλοπαιδικότητας, απλά στο κυπριακό ποδόσφαιρο θα "χανόταν" μία κατηγορία (όπως στο ελληνικό το καλοκαίρι του 2013). --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:04, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

edit: το ΣΤΟΚ σημαίνει Σύνδεσμος Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου; Τότε μάλλον είναι εθνικού επιπέδου, όπως η ΕΠΟ συγκροτείται από τις ΕΠΣ. Γιατί γίνεται η αναδιάρθρωση; --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:08, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Υπάρχουν κατηγορίες στην Αγγλία, τα πρωταθλήματα των οποίων τα διοργανώνει η The FA, μετέχουν στο κύπελλο Αγγλίας (The FA Cup) και δεν λογίζονται ως εθνικές κατηγορίες. Οπότε δεν έχει σχέση ποιος διοργανώνει το πρωτάθλημα ή/και το κύπελλο, αλλά το αν διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο (είτε είναι χωρισμένη σε ομίλους, είτε όχι, βάση της παλιότερης σχετικής συζήτησης στην αγορά). Έτσι κι αλλιώς, οι τρεις πρώτες κατηγορίες στην Κύπρο δεν ονομάζονται «Εθνικές». Δηλαδή η ονομασία της κατηγορίας δεν πρέπει να μας αφορά, εκτός αν αναφέρεται κάπου ότι οι τρεις πρώτες κατηγορίες είναι εθνικές και η Α ΣΤΟΚ όχι. Στην προκειμένη περίπτωση αγροτικό δεν σημαίνει τοπικό, αφού μιλάμε για εθνικού και όχι τοπικού επιπέδου πρωτάθλημα. Η Κόνφερενς Πρέμιερ της Αγγλίας λογίζεται ως εθνική κατηγορία (The Conference Premier is the lowest nationwide division in the English football pyramid.). --IM-yb (συζήτηση) 18:12, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Έχεις δίκιο για το κύπελλο (σκεφτόμουν το παράδειγμα της Ελλάδας). Αν και λόγω παράδοσης και αγγλικών ιδιαιτεροτήτων, σε κάθε περίπτωση το FA Cup –ίσως και συνολικά το σύστημα διάρθρωσης κατηγοριών– είναι πολύ ειδική περίπτωση , άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κριτήριο το τι κάνουν οι Άγγλοι. Όμως και στα κύπελλα τουλάχιστον Πολωνίας ("διοργάνωση των 1.000 σωματείων"), Γαλλίας, ίσως και Ρωσίας, Γερμανίας παίρνουν μέρος ομάδες χωριών, όχι απλά ευρύτερων αγροτικών περιοχών. Επομένως έχεις δίκιο – άκυρο το κύπελλο. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:48, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Οι τοπικές ομοσπονδίες θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και θα διοργανώνουν κανονικά τα πρωταθλήματα τους. Οι νικήτριες αυτών θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ένταξης (σύστημα νοκ-άουτ), που γίνεται Απρίλιο-Μάιο, στα τέλη κάθε ποδοσφαιρικής περιόδου. Όσες φτάσουν στα ημιτελικά προβιβάζονται στην Α' κατηγορία ΣΤΟΚ της επόμενης περιόδου. Ουσιαστικά η Α΄ κατηγορία ΣΤΟΚ αντικαθιστά τη Δ΄ κατηγορία, αλλά διοργανωτής θα είναι η ΣΤΟΚ και όχι η ΚΟΠ. Αυτό γίνεται, νομίζω, για να μειωθεί το κόστος για τις ομάδες. Xaris333 (συζήτηση) 18:24, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Ναι. Και στην Ελλάδα την Football League 2 ανέλαβε η ΕΠΟ, ενώ πριν την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Football League (συναιτερισμός ομάδων β και γ εθνικής), για τον ίδιο λόγο, για το κόστος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχος ενιαίος φορέας των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Ίσος γι' αυτο μπερδεύει. Βάση της παλαιότερης συζήτησης που έγινε στην αγορά (ο υπερσύνδεσμος προς αυτή παρατέθηκε παραπάνω), η συγκεκριμένη κατηγορία συνεχίζει να είναι εθνική, καθώς διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο. --IM-yb (συζήτηση) 18:41, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Άρα, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Δεν χρειάζεται να προβληματίζεσαι, Χάρη. Πάντως αυτό για το κόστος δεν το καταλαβαίνω. Μάλλον για αύξηση πάει με τις μακρύτερες μετακινήσεις. Ίδιο θα μείνει και ανεξάρτητο από το ποιος διοργανώνει το πρωτάθλημα, αφού ο όμιλος παραμένει ένας και τα σωματεία 14. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:48, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Άρα είναι "εθνική" κατηγορία. Σας ευχαριστώ και τους δύο! Xaris333 (συζήτηση) 19:12, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Τώρα μόλις είδα τι σημαίνουν τα αρχικά της ΣΤΟΚ. Στις αρμοδιότητες ΚΟΠ και ΣΤΟΚ δεν ξέρω, αλλά στις ονομασίες τους σίγουρα πρωτοτυπήσατε σε παγκόσμια κλίμακα ! Η συνομοσπονδία συγκροτείται από ομοσπονδίες, ενώ στην Κύπρο θα υπάρχει μία συνομοσπονδία κάτω από μία ομοσπονδία. Χαιρετώ. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 19:22, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Για όσους ασχολούνται με ιστορικά/πολεμικά θέματα, ιδιαίτερα της επανάστασης του 1821

Προσπαθώντας από περιέργεια να μάθω -μέσω Βίκι πάντα - για τη ναυαρχίδα "Αθηνά" του Γ. Σαχτούρη κατά την επανάσταση του 1821, βρέθηκα πάνω στο λήμμα Άρης (βρίκιο) και με παραξένεψε κάτι. Πηγαίνοντας στη σελ. του Συζήτησης να γράψω για μία επεξεργασία που έκανα, έπεσε το μάτι στο μωβ χρώμα και είδα ότι το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως Ύψιστης σπουδαιότητας κατά την αντίστοιχη κλίμακα. Δεν έχω άποψη, αλλά μήπως πρέπει να το δουν πάλι όσοι Βικιπαίδες ασχολούνται; Χαιρετώ.

ΥΓ επ' ευκαιρία, ελέγξτε παρακαλώ ως περισσότερο γνώστες εάν ισχύει η εν λόγω επεξεργασία μου (αυτό ήθελα να ζητήσω στη σελ. Συζήτησης, οπότε τώρα γίνεται μέσω Αγοράς). Το 1825 δεν πρέπει να ήταν ο Δημήτριος Σαχτούρης που είχε γεννηθεί το 1819, αλλά κάποιος συνονόματος αδελφός/ξάδελφος του πατέρα του. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 13:20, 14 Μαΐου 2015 (UTC)

edit για βοήθεια: πώς γράφεται επίσημα η δεύτερη Μοίρα του τότε ελληνικού στόλου; Β', β', 2α ή 2η; Ή όντως δευτέρα, όπως βρέθηκε σε βιβλίο του 1960 (όχι όμως ιστορικό, αλλά βιογραφικό); Το τελευταίο δεν μου "κάθεται" καλά ως στρατιωτικός όρος... --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 13:34, 14 Μαΐου 2015 (UTC)

Μπράβο μας! Αδιαφορούμε για τους υπόλοιπους συν-Βικιπαίδες και πρέπει να παίρνουν τηλέφωνο κοτζάμ αντιναύαρχο ώστε να μάθουν περί Β' Μοίρας του ελληνικού στόλου στην επανάσταση. Και να υφίστανται την πάρλα του ακούνε τη μισή ιστορία του ΠΝ, γιατί φαντάζεστε τώρα πώς είναι να ζεις σχεδόν μόνος στα 87-88 σου . --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 16:42, 14 Μαΐου 2015 (UTC)

Ευχαρίστως να βοηθούσα όμως όσον αφορά το 1821 δεν κατέχω καλά τα του ναυτικού αγώνα.Pavlos1988 (συζήτηση) 18:10, 14 Μαΐου 2015 (UTC)

Έριξα μια ματιά στις πρώτες δύο παραγράφους του άρθρου. Μου φαίνεται ότι πάσχει τουλάχιστον συντακτικά και φραστικά. Κάποιος έγραψε όπως μιλάει. Κάποιες προτάσεις χρειάζονται διαχωρισμό με τελαίες. Ένα πλοίο δεν γίνεται "γνωστό και ως" αλλά "μετονομάζεται". Μή κολλάς σε λεπτομέρειες όπως Β' ή β' ή 2η ή 2α. Το ίδιο κάνει για τις εγκυκλοπαίδειες.
Η συνομιλία με παλιούς αξιωματικούς ή πολεμιστές είναι πάντα μια απόλαυση. Κι εγώ κάποτε ρώτησα έναν ναύαρχο για να μου εξηγήσει κάποια ιστορική λεπτομέρεια. Αυτό με τον Σαχτούρη δεν το ξέρω αλλά θα το έχω υπ' όψη προς έρευνα.--Skylax30 (συζήτηση) 07:06, 15 Μαΐου 2015 (UTC)

@ Pavlos1988: εάν έγραφες "αγώνας του 1821" αντί "επανάσταση του 1821", θα τρώγαμε τα μουστάκια μας. Αλλά επειδή ο ναυτικός αγώνας ήταν μία μόνο έκφανση της –λαϊκής– επανάστασης, ο όρος γίνεται δεκτός . Ευχαριστώ για την προθυμία και χαιρετώ!
@ Skylax30: πάντοτε η συνομιλία με παλαιότερους είναι απολαυστική και εποικοδομητική στους νεότερους (θα κατάλαβες, φυσικά, ότι αστειεύτηκα για τον αντιναύαρχο). Σχετικά με τις λεπτομέρειες έχεις δίκιο, από την άλλη όμως αξίζει τον κόπο (για εμάς, όχι τόσο για τη Βίκι) να ψιλοψαχνόμαστε - μέχρι ενός σημείου και σε φυσιολογικό βαθμό. Οι στρατιωτικοί έχουν γενικά ένα καλό και ένα κακό. Διαθέτουν ωραίο και παραστατικό λόγο (τουλάχιστον οι αξιωματικοί), αλλά είναι η θεματολογία τους περιορισμένη και οι ίδιοι απόλυτοι. Άρα είναι περισσότερο κατάλληλοι για διήγηση, όχι συνομιλία. Επίσης ευχαριστώ και χαιρετώ! --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 00:51, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Διαφωνία σχετικά με την ερμηνεία παραπομπών

Στο λήμμα Άλωνα Φλώρινας έχει προκύψει μια διαφωνία ανάμεσα σε εμένα και έναν άλλο χρήστη σχετικά με την ερμηνεία των παραπομπών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο λήμμα. Προσωπικά θεωρώ ότι η εκδοχή που δίδεται από τον άλλο χρήστη είναι αυθαίρετη - και κυρίως δεν βασίζεται σε κάποια βιβλιογραφία που να στηρίζει την ερμηνεία του - αλλά θα ήθελα και την γνώμη άλλων χρηστών. Pavlos1988 (συζήτηση) 18:27, 14 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεν μπήκα στην ουσία του θέματος, αλλά παρατήρησα ότι φέρεται ως πηγή ένα μπλογκ "Λιθοξόου". Μπορεί κάλλιστα ο εν λόγω να γράφει καλά άρθρα στο μπλογκ, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για έναν ανώνυμο και η ΒΠ κατ' αρχήν δεν επιτρέπει μπλογκς ως πηγές. Καλύτερα να ψάξεις τις πηγές που παραθέτει ο Λιθοξόου και να αναφέρεις αυτές στο άρθρο. Σε πηγές που προφανώς απηχούν ορισμένη πολιτική σκοπιά, (π.χ. ΚΚΕ) καλό είναι να αναφέρουμε "Κατά τον τάδε ... ισχύει αυτό ...".--Skylax30 (συζήτηση) 07:11, 15 Μαΐου 2015 (UTC)

Ο Δημήτρης Λιθοξόου ανώνυμος; Μόνο ανώνυμος δεν είναι. Αντιθέτως, επώνυμος και γνωστότατος για τις θέσεις του. --Focal Point 06:55, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Ναι, το "επώνυμος" και "ανώνυμος" χρειάζεται ερμηνεία, μετά από το έκ-σκισμα που έχει υποστεί από τα ελληνικά μέσα. Ας πούμε ότι γράφει ένα άρθρο ιστορίας ο "επώνυμος" δημοσιογράφος Χατζηνικολάου με το ψευδώνυμο "Χάτζι". Είναι "πηγή" με την εγκυκλοπαιδική έννοια; Λόγω της πληθώρας της "πληροφορίας" που προσφέρει το διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να γίνει "επώνυμος" αν στήσει μια βιοτεχνία παραγωγής άρθρων. Αν μάλιστα πριμοδοτείται από κάποια κόμματα ή ΜΚΟ, τότε γίνεται ακόμα πιό "επώνυμος" (κάποιες φορές και με το αζημίωτο). Το όνομα "Λιθοξόου" το ήξερα από τη λαϊκή αρθρογραφία και πίστευα ότι πρόκειται περί ψευδωνύμου. Προφανώς αυτό είναι. Αν ισχύει αυτά που γράφει εδώ[18] ο επίσης επώνυμος Πομάκος αρθρογράφος, ότι δηλαδή ο "Λιθοξόου", ή "Νταμαρτζής" ή "Τσαστζής" δεν έχει σπουδάσει τίποτα αλλά γράφει για όλα, τότε μπαίνουμε λίγο πιό βαθιά στον κατήφορο της πολιτικοποίησης της ιστορίας στην ελληνική ΒΠ. Μετά τον "Ιό" της Ελευθεροτυπίας, τους συνδικαλιστές-ιστορικούς, τις φυλλάδες με σήμα τον Τσε κτλ, ας προσθέσουμε και μαρμαράδες, υδραυλικούς και καρβουνιάρηδες που γράφουν ιστορικά άρθρα. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Skylax30 (συζήτησησυνεισφορά) .
Ο Pavlos1988 στη σελίδα συζήτησης τεκμηριώνει παραποίηση πηγών, και αντί να ασχοληθείς με αυτό το σοβαρότατο ζήτημα με παβλοφικό τρόπο ασχολείσαι με τις σπουδές του Λιθοξόου. Άρα και ο Μόδης που έβγαλε Νομική μόνο, γιατί είναι περισσότερο κατάλληλος; Ο Λιθοξόου για εμένα είναι σεβαστή πηγή, παρότι θεωρώ ότι τείνει στον αλλότριο εθνικισμό. Αυτά που λες με τις ΜΚΟ είναι λογικά, αλλά είναι λογικό να υπάρχουν τα ίδια και από την κρατική μπάντα, με πληρωμένους εθνικιστικές Βικιπαιδιστές κλπ.--Istoria1944 (συζήτηση) 09:07, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Να σημειωθεί ότι χρήστες σαν τον Pavlos1988, έχουν αναλύσει μέχρι και τα τελευταία λάθη στον Λιθοξόου. http://istorika-ethnika.pblogs.gr/2014/09/o-matwmenos-gamos-toy-sklhthroy-zelenits-kai-o-lithoxooy.html Αλλά εδώ στη ΒΠ, οι υπερπατριώτες δεν έχουν πρόβλημα με τις παραποιήσεις πηγών.--Istoria1944 (συζήτηση) 09:18, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Θα συμφωνήσω με τον Istoria1944. Ο Λιθοξόου έχει κάνει λάθη με τον έντονο αντιεθνικισμό του και έχει ελεγχθεί για αυτό. Εξίσου όμως έχει επαινεθεί για την αποδελτίωση έργου σοβαρών ιστορικών. Είναι μια άποψη που μπορεί να παρατίθεται με προσοχή, άλλωστε είναι ακραία αντιεθνικιστής όσο ακραία εθνικιστικές είναι οι παραπομπές μεγάλου τμήματος λημμάτων που αφορούν στην Μακεδονία ή την ελληνική επανάσταση στη Βικιπαίδεια. Σε γενικές γραμμές ο απύθμενα χαιρέκακος τρόπος και θα έλεγα αγράμματος, γιατί μόνον αγράμματοι χρησιμοποιούν τέτοιο επίπεδο, με τον οποίο μιλάει για ξέσκισμα ο παυλώφειος -εύστοχος χαρακτηρισμός- χρήστης πιο πάνω΄, θα έπρεπε να έχει ήδη επισύρει την προσοχή των σπουπιδιαραίων της ΒΠ, με την εφαρμογή βέβαια και της ανάλογης πολιτικής, την οποία έχει για πολλοστή φορά παραβεί ο Skylax30. Αλλά στη ΒΠ οι σκουπιδιαραίοι τυρβάζουν περί αλλοτρίων--Kalogeropoulos (συζήτηση) 13:16, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Κολατσιό για σκέψη, σχετικά με την απόδοση τοπωνυμίων στα ελληνικά

Why a stylebook should be a guidebook, not a rulebook

One small result of the recent earthquake in Nepal was a change in how many news organizations refer to its capital, from “Katmandu” to “Kathmandu.” (The pronunciation is the same, with the “th” acting like the “th” in “thyme.”)

P.a.a (συζήτηση) 09:46, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Αγαπητέ P.a.a (συζήτηση),
Μάλλον πρόκειται για γιγα-συμπόσιο(και όχι Κολατσιό), εγώ τουλάχιστον μπορώ να σου απαριθμήσω τουλάχιστον 100+ ονομασίες, οι οποίες αφορούν και προφορά αλλά ίσως και ορθογραφία.
Φιλικότατα! --Aristo Class (συζήτηση) 18:42, 17 Μαΐου 2015 (UTC)

Θεωρητικά, με βάση την πολιτική του εγχειρήματος, δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια συζήτηση. Η Βικιπαίδεια δεν είναι είναι χώρος για πρωτότυπη έρευνα. Αν δεν υπάρχουν πηγές για το πως ονομάζονται και γράφονται στην ελληνική γλώσσα αυτά τα τοπωνύμια, τότε δεν μπορούμε να τα καταχωρούμε με βάση πρωτότυπες, δικές μας έρευνες για το πως θα ονομαστούν ή πως ονομάζονται ή πως προτείνουμε (!!!) στους ελληνόφωνους να τα αποδώσουν στην ελληνική γλώσσα, γιατί έτσι αποφάσισαν όσοι συνεισφέρουν στη Βικιπαίδεια (δηλαδή ότι από εδώ και πέρα έτσι πρέπει να ονομάζονται και να γράφονται στα ελληνικά). --Xoristzatziki (συζήτηση) 06:15, 18 Μαΐου 2015 (UTC)

Ομολογώ πως δεν μπορώ να παρακολουθήσω το σκεπτικό σου. Δηλαδή αν με έναν τόπο για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει ασχοληθεί η ελληνική βιβλιογραφία, ή έχει να ασχοληθεί 200 χρόνια από εποχές Αμστελόδαμου, εμείς δεν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό τον τόπο στην ελληνόφωνη βίκι, και απλά να περιμένουμε πότε θα αποφασίσει κάποιος αρθρογράφος σε μια εφημερίδα να κάνει ένα αρθράκι; Για εμένα οι κατευθύνσεις για το πως αποδίδονται ξένα ονόματα δεν είναι θέμα έρευνας αλλά ύφους, όπου ως εγχείρημα έχουμε άποψη και πολιτικές.--Auslaender (συζήτηση) 13:10, 18 Μαΐου 2015 (UTC)
Xoristzatziki, δεν προτρέπω σε πρωτότυπη έρευνα. Να πω την αλήθεια περισσότερο ενδιαφέρουσα βρήκα την αλλαγή, δηλαδή τον λόγο που υιοθετήθηκε, από τη συντομογράφηση στην πλήρη ονομασία των πολιτειών των ΗΠΑ. Όχι για να γίνει κάτι τέτοιο κι εδώ, αλλά για να έχουμε υπόψη πως οι γλωσσικές συμβάσεις στα μέσα δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή P.a.a (συζήτηση) 14:46, 18 Μαΐου 2015 (UTC)
P.a.a, νομίζω ότι το θέμα το κατανόησες πολύ καλά. Αν για οποιοδήποτε αντικείμενο δεν έχουν ασχοληθεί αρκετοί δεν πρέπει να αναφερθούμε σε αυτό στη Βικιπαίδεια. Δεν αναφέρομαι στο λήμμα αυτό καθεαυτό, αλλά στη μετάφραση του ονόματος στην ελληνική γλώσσα. Προφανώς άθελά σου, προτρέπεις σε συγκεκριμένη πρωτότυπη έρευνα, για το πως πρέπει να μεταφράζονται και να χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα ξένοι όροι. Είναι διαφορετικό θέμα το να επιλέξουμε ως κοινότητα τη μία από δύο (ή πολλές) μεταφράσεις που έχουν ήδη γίνει και διαφορετικό το να λέμε ότι έχουμε για όλα πηγές αλλά για μερικά όχι (Η Φάρμα των Ζώων; «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα»;), επειδή ο κόσμος πάει μπροστά και δεν μπορούμε να περιμένουμε την ελληνική κοινότητα να αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Με αυτή τη λογική δεν χρειαζόμαστε πηγές για οτιδήποτε πιστεύουμε ότι είναι μοντέρνο και προχωρημένο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να ασχοληθούν οι επιστήμονες μαζί του. Εκτός αν κάτι έχει αλλάξει, εκτός κοινότητας, και έχουν παρθεί αποφάσεις που δεν έχουν καταχωρηθεί εδώ. Αλλά καλό είναι να καταχωρηθούν ώστε όποιος θέλει να συνεισφέρει να τις γνωρίζει. --Xoristzatziki (συζήτηση) 04:28, 19 Μαΐου 2015 (UTC)
Υποθέτω πως η απάντηση πάει και σε εμένα; Νομίζω στο σκεπτικό σου διαχωρίζεις τις ελληνόφωνες πηγές από τις πηγές γενικότερα και θεωρείς απαραίτητη την ύπαρξη των πρώτων για να αξιοποιηθούν οι δεύτερες. Εννοείται πως χρειαζόμαστε πηγές για οτιδήποτε, όχι όμως απαραίτητα ελληνόφωνες πηγές, και δεν βλέπω που υπάρχει σύγκρουση εδώ με τις αρχές του εγχειρήματος. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν ελληνόφωνες πηγές, ή αυτές είναι ελάχιστες ή απαρχαιωμένες, τότε πρέπει να γίνουν κάποιες επιλογές για τη μετάφραση/μεταγραφή ονομασιών κλπ.--Auslaender (συζήτηση) 11:23, 19 Μαΐου 2015 (UTC)
P.a.a, ναι, ναι, και πάλι ναι. Προτιμώ πολύ περισσότερο τα guidelines(κατευθυντήριες οδηγίες) παρά τα rules(κανόνες), ελαστικότητα όχι ατσάλι. Σε ότι αφορά την περίπτωση που ανέφερε ο Xoristzatziki, δηλαδή αν κάτι δεν έχει μεταφραστεί ή μεταγραφεί στα ελληνικά τότε θα πρέπει να το αποφύγουμε έτσι ώστε να μην υπάρξει πρωτογενής έρευνα, υπάρχουν συμβάσεις για τη μετάφραση ή/και μεταγραφή για τις περιπτώσεις αυτές. Σαν καλό παράδειγμα νομίζω, μπορούμε να δούμε το https://en.wikipedia.org/wiki/Vegetable_Lamb_of_Tartary το οποίο κάποια στιγμή θα κάνω τη μετάφραση. Ψάχνωντας στα ελληνικά δε μπόρεσα να βρω κάποια ονομασία(ακόμα και αν το συγκεκριμένο περιλαμβάνεται στην 1η έκδοση της εγκυκλοπαίδειας του Ντιντερό). Ωστόσο, βλέπω πως υπάρχει λατινική ονομασία ως Agnus scythicus οπότε από εκεί και ακολουθώντας τη σύμβαση για μετάφραση από την αρχική λατινική ονομασία ο τίτλος είναι Σκυθικός αμνός. Αντίστοιχα για άλλα περιπτώσεις υπάρχουν άλλες συμβάσεις/παραδόσεις που μπορούν να τηρούνται ώστε να βγαίνει νόημα απο μετάφραση/μεταγραφή. Σε περίπτωση όπου δε βγαίνει με τίποτα μετάφραση σε κάτι, π.χ. είτε εμπορική επωνυμία, είτε λέξη που δεν υπάρχει στα ελληνικά(ας πούμε μια από τις πάρα πολλές λέξεις των Εσκιμώων για τις αποχρώσεις του λευκού) τότε γίνεται μεταγραφή. Gts-tg (συζήτηση) 11:58, 19 Μαΐου 2015 (UTC)

Πάντως, ακόμη και αν μιλάμε για μία μόνο προφορά, πχ η μεταγραφή του London στα ελληνικά, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και σε κάθε περίπτωση θα γίνεται κατά προσέγγιση. Δεν μπορούμε δηλαδή να το αποδώσουμε με ακρίβεια με βάση την προφορά, διότι δεν διαθέτει η ελληνική γλώσσα γράμμα ούτε κάποιο δίψηφο το οποίο να προφέρεται ως κάτι μεταξύ "α" και "ο". Οπότε η ποιο πιθανή μεταγραφή είναι Λόντον και απέχει από την ακριβή προφορά (ˈlʌndən). Το ίδιο και με το Germain το οποίο προφέρεται ως κάτι μεταξύ "ε" και "α" (ʒɛʁmɛ̃). --IM-yb (συζήτηση) 12:39, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

Για να μη μιλήσουμε και για το Ρω το οποίο οι Γερμανοί σχεδόν το "τρων" (Bremen, ˈbʁeːmən) και οι Γάλλοι το προφέρουν περίπου ως "γ" (Paris, paʁi). --IM-yb (συζήτηση) 12:45, 20 Μαΐου 2015 (UTC)
Το Λονδίνο αποτελεί καθιερωμένη ονομασία για το London, οπότε δε θα χρειαζόταν μεταγραφή ως Λόντον. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει καθιερωμένη ονομασία η μεταγραφή θα πρέπει να γίνεται βάση της προφοράς της γλώσσας από την οποία προέρχεται το όνομα, κατά προσέγγιση, με 'ε', 'α', 'ρ', 'γ' αντίστοιχα τη γλώσσα προέλευσης, κτλ. Gts-tg (συζήτηση) 12:50, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

Το Λονδίνο το ανέφερα ως παράδειγμα. Όντως αποτελεί καθιερωμένη ονομασία και δεν χρειάζεται μεταγραφή. Το Saint-Germain-en-Laye (sɛ̃ ʒɛʁmɛ̃ ɑ̃ lɛ) όμως; --IM-yb (συζήτηση) 12:55, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

Με βάση τα παραπάνω, μπορεί να δημιουργηθεί το λήμμα Σε Ζεγμέ α Λε. --IM-yb (συζήτηση) 13:15, 20 Μαΐου 2015 (UTC)
IM-yb ναι εκεί παίζει θα διατηρηθεί το ν ή οχι, ή το ρ θα γίνει γ. Από την εντύπωση μου μέχρι τώρα(εννοώ στις μεταγραφές γαλλικών ονομασιών γενικά) το ν γράφεται όπως και το ρ αντί για γ, οπότε θα ήταν Σαν Ζερμάν αν Λε (το ɛ̃ στο IPA έχει περισπωμένη, οπότε έχει το τελικό ν). Σίγουρα όχι Άγιος Γερμένιος του Λαγιέ ;D Gts-tg (συζήτηση) 15:52, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

σελίδα Wikipedia

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να φτιάξω άρθρο για μένα παράδειγμα ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Grigo21 (συζήτησησυνεισφορά) .

Αυτό είναι κάτι που μπορεί μεν να γίνει, αλλά γενικά δεν είναι καλή ιδέα. Είναι πολύ καλύτερο, να περιμένει κανείς, ίσως κάποιος άλλος κάποτε γράψει για εσάς. --Focal Point 16:50, 16 Μαΐου 2015 (UTC)

Κενή ειδοποίηση από τον VisualEditor

Αν όντας συνδεδεμένος επιχειρήσω επεξεργασία με τον VisualEditor, σε οποιοδήποτε λήμμα, εμφανίζεται το αναδυόμενο πλαίσιο των ειδοποιήσεων επεξεργασίας με τίτλο "1 ειδοποίηση" αλλά χωρίς να περιέχει κείμενο ειδοποίησης. Το ότι δεν περιέχεται κείμενο το επιβεβαίωσα, δηλαδή δεν είναι ότι δεν εμφανίζεται λόγω κάποιου αδέσποτου κανόνα css.

Δεν θυμάμαι αν πράγματι εμφανίζεται κάποια ειδοποίηση στους συνδεδεμένους χρήστες (ίσως κάποιο μήνυμα καλωσορίσματος;), αλλά έτσι όπως είναι τώρα στους αρχάριους χρήστες μάλλον προκαλεί αμηχανία P.a.a (συζήτηση) 12:12, 17 Μαΐου 2015 (UTC)

Βγαίνει και σε εμένα. --Focal Point 14:27, 17 Μαΐου 2015 (UTC)

Εάν επίσης το λήμμα είναι κλειδωμένο σε ανώνυμες επεξεργασίες, βγάζει "2 ειδοποιήσεις" και στο πλαίσιο αναγράφεται μόνο αυτή για το κλείδωμα. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 15:21, 17 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεν υπάρχουν λόγια

A new message (defaulting to blank), 'editnotice-notext', can be shown to users when they are editing if no edit notices apply to the page being edited

(από τις αλλαγές στο MediaWiki 1.25)

Προτείνω να εμφανίζεται το μήνυμα: Αυτό το μήνυμα είναι σκοπίμως κενό P.a.a (συζήτηση) 16:43, 17 Μαΐου 2015 (UTC)

Μάλλον η αλλαγή γραμμής κάνει τη ζημιά, νομίζω οποιοσδήποτε διαχειριστής μπορεί να το διορθώσει (είτε να μείνει μόνο η παύλα, είτε και εντελώς κενό) P.a.a (συζήτηση) 17:35, 17 Μαΐου 2015 (UTC)


Δεν ήταν αυτό, έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε - ήταν το default μήνυμα του MediaWiki. Το πρόβλημα δημιουργείται από το σύστημα των Editnotices που πάντα επιστρέφει "κάτι" (ως κώδικα). Στην αγγλική αλλάξανε κάπως τη δομή του, πρέπει να το κάνουμε κι εδώ. --geraki (συζήτηση) 07:11, 18 Μαΐου 2015 (UTC)
Έχεις δίκιο, με ξεγέλασε η αλλαγή γραμμής. Επίσης έκανα λάθος ότι δεν είναι ζήτημα css. (Δύο στα δύο, καθόλου άσχημα. Στο Πρότυπο:Editnotice load/core είναι το πρόβλημα, συγκεκριμένα στο default. Παρατήρησε τα display: none. Μόλις τα αφαίρεσα P.a.a (συζήτηση) 08:39, 18 Μαΐου 2015 (UTC)
Νομίζω ότι σωστά ερμήνευσες αρχικά ότι δεν είναι ζήτημα css. Η ειδοποίηση βγαίνει αποκλειστικά επειδή δέχεται HTML από το Πρότυπο:Editnotice load και τη μαμά του (/core).
Αν δεις τον παραγόμενο κώδικα, περιέχει:
<div id="editnotice-area" class="editnotice-area" style="clear: both; width: 100%;"><div style="clear: both;"></div> </div>
Που είναι κάτι που δέχεται από το Πρότυπο:Editnotice load, ακόμη και αν το τελευταίο εμφωλευμένο div είναι κενό (το default). Αυτό που χρειάζεται δηλαδή είναι να επιστρέφει κενό το Πρότυπο:Editnotice load αν δεν υπάρχει editnotice για προβολή (όχι απλά άδεια div).
Τα display:none είναι για την απόκρυψη μηνυμάτων που απευθύνονται σε διαχειριστές κλπ (εμφανίζονται με παράκαμψή τους από άλλο css-δεν τα χρησιμοποιούμε)
-geraki (συζήτηση) 10:22, 18 Μαΐου 2015 (UTC)
Κατάλαβα τι παίζει, με τη βοήθεια και της αγγλικής βίκι. Κάνω μια δοκιμή P.a.a (συζήτηση) 14:27, 18 Μαΐου 2015 (UTC)
Νομίζω τώρα είναι εντάξει P.a.a (συζήτηση) 14:31, 18 Μαΐου 2015 (UTC)

Επίσης μια δοκιμή παρακαλώ από sysop ή/και admin σε μια σελίδα αποσαφήνισης, αν δεν εμφανίζεται κάποια αναμενόμενη ειδοποίηση P.a.a (συζήτηση) 14:37, 18 Μαΐου 2015 (UTC)

Δεν είχε κανένα μήνυμα. Ένα άλλο θέμα είναι γιατί ο Δημήτρης, ο Νικόλας και ο Γιώργος Παπαδόπουλος θέλουν αποσαφήνιση στην αποσαφήνιση και δεν μπαίνουν και αυτοί με τους υπόλοιπους στην αποσαφήνιση όλων των Παπαδοπουλαίων. --cubic[*]star 06:49, 19 Μαΐου 2015 (UTC)


Δεν εμφανίζεται στην επεξεργασία με VE μήνυμα που τοποθετείται με εντελώς διαφορετικό μηχανισμό (βλέπε MediaWiki:Common.js, προσθήκη παραμέτρου στο url επεξεργασίας). --geraki (συζήτηση) 11:09, 19 Μαΐου 2015 (UTC)

Πως έχει η κατάσταση, μετά από καταπόνηση των ματιών μου.

Ο VisualEditor δεν έχει πρόβλεψη για την εμφάνιση ειδοποιήσεων από τρίτους, δηλαδή από κώδικα άλλον από του ίδιου (τοπικές ειδηποιήσεις) ή του σέρβερ που τρέχει το mediawiki (απομακρυσμένες ειδοποιήσεις).

Από μία ιδιοτροπία στον κώδικα των ειδοποιήσεων του VE είναι δυνατό να προστεθούν τοπικές ειδοποιήσεις από το common.js. Όμως λόγω της ασύγχρονης εκτέλεσης του κώδικα στον VE, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η προσθήκη της τοπικής ειδοποίησης θα γίνεται πάντα εντός του παράθυρου ευκαιρίας που δημιουργεί η εν λόγω ιδιοτροπία. Ρεαλιστικά μιλώντας, θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα αστοχίας αλλά υπάρχει, με μόνη συνέπεια τη μη εμφάνιση της δικής μας ειδοποίησης χωρίς να επηρεάζονται τυχόν άλλες ειδοποιήσεις. Πάντως οποιαδήποτε στιγμή μια αλλαγή στον κώδικα του VE μπορεί να τα ακυρώσει όλα.

Υπάρχει και η προσέγγιση με τα πρότυπα. Οι σελίδες αποσαφήνισης δεν έχουν τίτλους με ένα κοινό πρόθεμα, οπότε δεν μπορούμε με το υποθετικό Πρότυπο:Editnotices/Group/ΚοινόΠρόθεμαΣελίδωνΑποσαφήνιση να προκαλέσουμε τη δημιουργία της ποθούμενης (απομακρυσμένης) ειδοποίησης. Επίσης οι σελίδες αποσαφήνισης δεν έχουν τίτλους με μία κοινή κατάληξη. Αλλά θα μπορούσαν με μαζική μετονομασία να αποκτήσουν την ως τώρα προαιρετική (αποσαφήνιση). Με αυτό τον τρόπο στο MediaWiki:Editnotice-0 μπορεί να γίνεται έλεγχος αν πρόκειται για σελίδα αποσαφήνισης και να προστίθεται η σχετική ειδοποίηση.

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη προσέγγιση P.a.a (συζήτηση) 13:32, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Wikimedia Foundation Board of Trustees. Questions and discussion with the candidates for the Board will continue during the voting.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees is the ultimate governing authority of the Wikimedia Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization registered in the United States. The Wikimedia Foundation manages many diverse projects such as Wikipedia and Commons.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 17 to 23:59 UTC May 31. Click here to vote. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 17:20, 17 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

Αγωνιστές του 1821

Καλημέρα σας! Δε γνωρίζω αν έχει υπάρξει παρόμοια συζήτηση, οπότε ας την ξεκινήσω (αν έχει υπάρξει, συγχωρέστε με)... Λοιπόν, χαζεύοντας ένα εγκυκλοπαιδικό λεξικό, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλοί αγωνιστές του 1821, οι οποίοι κατέχουν ένα λήμμα με 1-2 προτάσεις... Η εγκυκλοπαιδικότητά τους είναι αδιαμφισβήτη, για ευνόητους λόγους. Από εκεί και πέρα τι κάνουμε εμείς; Αφήνουμε αυτά τα λήμματα μόνο για τις σκληρόδετες εγκυκλοπαίδειες; Δημιουργούμε τα λήμματα; Ή μήπως εξετάζουμε την περίπτωση λήμματος, υπό τον τίτλο (π.χ.) Αγωνιστές του 1821, και "χώνουμε" εκεί αυτούς που δεν μπορούν να έχουν ένα αυτόνομο λήμμα; (ή, ακόμα, τους βάζουμε στο ήδη υπάρχον Αγωνιστές του 21;)
ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 00:19, 20 Μαΐου 2015 (UTC)


Τους κάνουμε ξεχωριστά λήμματα αφού βρούμε κι άλλες πηγές εκτός του εγκυκλοπαιδικού λεξικού, ώστε οι 2 γραμμές να γίνουν περισσότερες και φυσικά με απώτερο στόχο την γόνιμη αύξηση των λημμάτων της Βικιπαίδειας....--KAKTOS (συζήτηση) 03:21, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

Υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη ο επίσημος κατάλογος των Αγωνιστών του '21 που συντάχθηκε από το κράτος μετά την Επανάσταση, με χιλιάδες ονόματα. Για τους περισσότερους εξ αυτών δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία πέρα από αυτά που γράφει ο κατάλογος, όπως ο τόπος γέννησης. Υπάρχει και μηχανογραφημένος οπότε θεωρητικά μπορεί να υπάρξει και σε σύγχρονο ψηφιακό κείμενο που κάποτε να ανέβει στο δίκτυο. Δεν βλέπω να μπορεί να γίνει λήμμα καθένας από αυτούς, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ομαδικά λήμματα με τίτλο το κοινό επώνυμο, όπως αυτό Αλεξανδρόπουλος (όνομα αγωνιστών του '21).--Skylax30 (συζήτηση) 21:12, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου... —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 22:36, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

Θα διαφωνήσω με κάποιες διαπιστώσεις που γίνονται παραπάνω: η εγκυκλοπαιδικότητα για κάθε αγωνιστή του 1821 δεν είναι αδιαμφισβήτη σε καμία περίπτωση. Θα ήταν άλλωστε παράλογο ο κάθε στρατιώτης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου να έχει εγκυκλοπαιδικότητα. --Diu (συζήτηση) 22:46, 20 Μαΐου 2015 (UTC)


Παρεξήγησις! Δεν είναι αδιαμφισβήτη η εγκυκλοπαιδικότητα του κάθε αγωνιστή του 1821! Σε καμία περίπτωση... Εννοούσα για αυτούς που αναφέρονται στις εγκυκλοπαίδειες (και μόνο). Για αυτούς, λοιπόν, θεωρείται δεδομένη η εγκυκλοπαιδικότητα -και ποιος άλλωστε θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο... Συγγνώμη, λοιπόν, αν δεν έγινα αντιληπτός με την πρώτη. Επαναλαμβάνω: Αναφέρομαι αποκλειστικά στους αγωνιστές, οι οποίοι αναφέρονται σε μία εγκυκλοπαίδεια. Και όχι σε όλους όσους αγωνίστηκαν την περίοδο της Επανάστασης αυτής -κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο εξάλλου! —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 23:15, 20 Μαΐου 2015 (UTC)
Δικό μου λάθος τότε.--Diu (συζήτηση) 05:17, 21 Μαΐου 2015 (UTC)

Ναι στη δημιουργία λήμματος για κάθε αγωνιστή όταν υπάρχει ήδη λήμμα στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό ή άλλο παρόμοιο έργο, όχι όμως για τους αγωνιστές όπου απλώς γίνεται μια ονομαστική αναφορά σε κατάλογο(όπως αυτόν της Εθνικής Βιβλιοθήκης). Gts-tg (συζήτηση) 22:57, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

Εγκυλοπαιδικότητα βάσει πολιτικής, αυτά που διαπιστώνουν και καταγράφουν εν ολίγοις Diu και Gts-tg--Kalogeropoulos (συζήτηση) 23:01, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

Αναφορά από Wikimedia Conference

Ομαδική φωτογραφία

Όπως έχω αναφέρει, το ΠΣΚ συμμετείχα στο Wikimedia Conference 2015 στο Βερολίνο, ως εκπρόσωπος του Wikimedia Community User Group Greece. To Wikimedia Conference είναι μια ετήσια συνάντηση όλων των οργανώσεων του Wikimedia (chapters, user groups, και το Ίδρυμα Wikimedia), καθώς και άλλων επιτροπών για συζήτηση για το μέλλον του κινήματος Wikimedia όσον αφορά τη συνεργασία, τις δομές και την οργανωτική ανάπτυξη. Συμμετείχαν ως εκπρόσωποι, δύο από κάθε chapter και ένας από κάθε user group, εφόσον αυτά κάλυπταν κάποια κριτήρια.

Το κυρίως πρόγραμμα ήταν σφιχτό (δεν συμμετείχα στο προσυνέδριο). Αυτό που έγινε αντιληπτό από αρκετούς ήταν η ατμόσφαιρα και το πνεύμα μεγαλύτερης ενεργοποίησης των chapter και user groups και περισσότερης εμπλοκής και συνεργασίας τους με το WMF, όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε από την Lila Tretikov, διευθύντρια του Ιδρύματος.

Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενεργοποίηση περισσότερης συνεργασίας μεταξύ των τοπικών οργανισμών ανά περιοχή (όπως π.χ. Iberocoop ή το Wikimedia Κεντρο-Ανατολικής Ευρώπης) που μπορούν να προωθήσουν μεταξύ των εγχειρημάτων, την διαφοροποίηση, τις συνεργασίες, και την υποστήριξη.

Πραγματοποιήθηκαν αρκετά σεμινάρια και κύκλοι εργασιών όπου μάθαμε τρόπους με τους οποίους μπορούν οι τοπικοί οργανισμοί να έχουν πολλές σημαντικές δραστηριότητες με πραγματικά αποτελέσματα για τα εγχειρήματα (χρήστες+περιεχόμενο). Η οργάνωση, η διαχείριση και αποτελεσματική χρήση πόρων, η κατάλληλη επικοινωνία με τα ΜΜΕ, ήταν ζητήματα που αναλύθηκαν, αν και για αρκετά ήταν μόνο μια εισαγωγή για περισσότερη μελέτη τους και χρήση των ιδεών που αναφέρθηκαν.

Είναι αυτονόητο ότι σύμφωνα με τα παραπάνω, θα χρησιμοποιήσουμε την συνεργασία μεταξύ των χρηστών, την εμπειρία, τη συνεργασία, και τις ιδέες των chapter και των user groups από τις γύρω χώρες, και τις γραμμές και υποστήριξη από το Wikimedia Foundation για ακόμη περισσότερη δραστηριότητα.

--geraki (συζήτηση) 11:46, 20 Μαΐου 2015 (UTC)

ΟΚ με την περίληψη, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να δω περισσότερα, πχ. με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να φέρει αποτελέσματα. Τα πρακτικά ή οι παρουσιάσεις υπάρχουν κάπου δημοσιοποιημένες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. --C Messier 12:30, 20 Μαΐου 2015 (UTC)
Lila Tretikov
Είναι δύσκολο να γίνει μεγάλη σύμπτυξη όλου του περιεχομένου. Θα πρέπει να γράψω κάτι για κάθε ένα από τα sessions που παρακολούθησα, κάτι που θα κάνω έτσι κι αλλιώς σύντομα για το chapter -αλλά όχι σήμερα. Θα τα παραθέσω και εδώ.
Η γενική ιδέα είναι: ομαδική δουλειά, ξεκάθαρος σκοπός, στρατηγική, ξεκάθαροι στόχοι, οργάνωση, συνεργασία, συντονισμός, εκτέλεση, αποτίμηση των αποτελεσμάτων με βάση τους στόχους. Ακόμη και η αποτυχία είναι κάτι αναμενόμενο ως αποτέλεσμα και δημιουργεί νέα εμπειρία και γνώση.
Στο πρόγραμμα υπάρχουν σημειώσεις για το τι αφορά κάθε session. Εδώ και εδώ υπάρχουν slides από αρκετά. Επίσης υπάρχουν κάποιες σημειώσεις (π.χ.) αλλά όχι για όλα και όχι εύκολο να βρεθούν. Από ότι διαβάζω όμως μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ανεβεί κι άλλα πράγματα.
-geraki (συζήτηση) 07:13, 21 Μαΐου 2015 (UTC)

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2016

Προσπάθησα να δημιουργήσω το λήμμα αλλά είδα πως έχει κλειδωθεί λόγω ασυναρτησιών. Να ανοίξετε το λήμμα καθότι μετέφρασα το αντίστοιχο αγγλικό.-shadow eddy- 07:52, 21 Μαΐου 2015 (UTC)

Είναι πολύ νωρίς, ακόμα δεν έγινε του 2015! Από φθινόπωρο ίσως; Ποιος ο λόγος να υπάρχουν λήμματα με εικασίες και διάφορες διάσπαρτες ειδήσεις; --cubic[*]star 07:59, 21 Μαΐου 2015 (UTC)
Λέω ότι μετέφρασα το αγγλικό λήμμα το οποίο υπάρχει από πρίν. Οπότε είναι κατάλληλο και για την δική μας Βικιπαίδεια.-shadow eddy- 08:10, 21 Μαΐου 2015 (UTC)
Κοίταξα το λήμμα της αγγλικής Βικιπαίδειας και προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης ούτε εκεί. Περιέχει κυρίως πληροφορίες που υπάρχουν στο γενικό λήμμα καθώς και μερικές εικασίες, δε βλέπω τί προσφέρει παραπάνω. --Tinigrillion (συζήτηση) 10:26, 21 Μαΐου 2015 (UTC)
Καλά θα ήταν αντί να κοιτάμε να φτιάξουμε ανούσια προφητικά λήμματα, να συμμαζέψουμε τα υπάρχοντα που είναι σημαντικότερα. Στο κεντρικό λήμμα υπήρχαν σύνδεσμοι μέχρι και σε ιστότοπο για στοιχήματα.[19] Δεν τολμώ να κοιτάξω τα υπόλοιπα. -geraki (συζήτηση) 10:56, 21 Μαΐου 2015 (UTC)

ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ-ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Καλησπέρα, θα ήθελα να μάθω ποιος είναι ο συντάκτης της παρακάτω σελίδας που αναφέρεται στο Λέο Στρός http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Strauss. Δε γνωρίζω που μπορώ να το δώ. ευχαριστώ πολύ ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη ‎85.74.237.204 (συζήτησησυνεισφορά) .

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος συντάκτης ούτε για αυτό το λήμμα ούτε για κανένα άλλο λήμμα της ΒΠ είτε πρόκειται για την αγγλική είτε για την ελληνική. Μπορούν να συμβάλλουν εκατοντάδες χρήστες για την δημιουργία και την επέκταση ενός λήμματος, όπως συμβαίνει και με αυτό που λέτε.—Corleone μη τα μασάς!@ 15:13, 21 Μαΐου 2015 (UTC)

Για να δείτε ποιος έχει επεξεργαστεί μια σελίδα στη ΒΠ θα πάτε στο Προβολή ιστορικού (στα ελληνικά) ή στο View history (στα αγγλικά) κ.ο.κ., όπου θα δείτε ποιοι έχουν επεξεργαστεί το λήμμα και τι αλλαγές έκαναν. --C Messier 15:19, 21 Μαΐου 2015 (UTC)

Hello, please support your wikipedia collegue Graaf Statler from Holland with a t-shirt for writing a lot of good articles about greek politics like the article about Yanis Varoufakis. Thank you. Kolonel Zeiksnor (συζήτηση) 00:37, 22 Μαΐου 2015 (UTC) This is a personal message which is not posted by the MediaWiki message delivery


Άρχοντας των πηγών: Η συντροφιά της σήμανσης

Αγαπητές και αγαπητοί, πριν από κάποιους μήνες ο Χρήστης:Spiros790 είχε κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μια επιχείρηση συνολικής εξυγείανσης των λημμάτων της ΒΚ΄(100+ χιλιάδες). Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, ειπώθηκαν πολλές ιδέες και από άλλους συντάκτες, ασφαλώς υπήρξε προβληματισμός για το επικό έργο και τον τεράστιο όγκο λημμάτων και την έλλειψη πόρων μας, και η συζήτηση συνεχίστηκε με θέματα όπως η εύρεση εργαλείων που θα περιόριζαν το χρόνο αναζήτησης προβληματικών λημμάτων, ή πως ένα τέτοιο έργο είναι τιτάνιο μια και ακόμα και λήμματα που έχουν ενδείξεις για βιβλιογραφία/παραπομπές πολλές φορές οι ενδείξεις δεν ανταποκρίνονται στα περιεχόμενα του λήμματος. Κάπου εκεί τέλωσπάντων σκάλωσε η ιδέα και δε προχώρησε.

Κάποιοι επίσης ανέφεραν πως υπάρχει ήδη κατηγορία όπου επισημαίνονται τα λήμματα με έλλειψη πηγών, και θέλω να σταθώ σε αυτό. Όπως δείχνει ο προηγούμενος σύνδεσμος, έχουμε 18000+ λήμματα (σχεδόν το 20% των λημμάτων της ΒΚ) για τα οποία γνωρίζουμε ήδη πως έχουν (ή είχαν κάποια στιγμή) πρόβλημα, δε χρειάζεται -στα πλαίσια μιας τέτοιας επιχείρησης- να αναλώσουμε χρόνο για αναζήτηση/εύρεση προβληματικών λημμάτων (ακόμα και αν υπάρχουν άλλα κρυμμένα εδώ και εκεί, ας φροντίσουμε τα φανερά πρώτα), και το νούμερο είναι ασφαλώς περισσότερο διαχειρίσημο από ότι το 100.000. Αν δε μπορούμε να νικήσουμε το θεριό (παραμέληση) με τη μια, μπορούμε να αρχίσουμε τακτοποιώντας ένα σημαντικό κομμάτι του, αυτό των λημμάτων με σήμανση έλλειψης πηγών, όπου πολύ συχνά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα λήμματα που έχουν τέτοια σήμανση συνοδεύονται και από προβλήματα μορφοποίησης, ύφους, έλλειψης διαγλωσσικών (κτλ κτλ, ποιός ξέρει τι άλλα αλλόκοτα πράματα παραμονεύουν εκεί μέσα στο σκότος) έχουν γενικότερη έλλειψη επιμέλειας δηλαδή και με ένα σμπάρο πετυχαίνονται πολλά τρυγόνια.

Παίρνω το βούκινο επομένως και με ένα γερό σάλπισμα καλώ σε εκστρατεία κατά των μυρίων λημμάτων με έλλειψη πηγών, ώστε να γίνει επιμέλεια σε αυτά. Ακόμα και αν υπάρχουν λήμματα τα οποία δεν έχουν πηγές και δεν έχουν τη σήμανση, ακόμα και αν υπάρχουν λήμματα τα οποία έχουν πηγές αλλά είναι ότινανε, η επιμέλεια στα 17.000+ (ας πούμε 20.000) λήμματα αυτά θα κάνει μια ουσιαστική διαφορά. Επιπλέον τα λήμματα αυτά είναι κατηγοριοποιημένα σε υποκατηγορίες ανά έτος που έγινε η σήμανση, και η διαφορά φαίνεται αμέσως στο σύνολο(μόλις αφαιρεθεί δηλαδή η σήμανση, το σύνολο της κατηγορίας ανανεώνεται κατευθείαν οπότε είναι εύκολο να παρακολουθηθεί η πρόοδος καθώς και να γίνει κατανομή της επιμέλειας ανά έτος κτλ). Καλώ τους γενναίους, πολυμήχανους και μπαρουτοκαπνισμένους συντάκτες από κάθε γωνιά της ΒΚ επομένως να έρθουν στη συντροφιά της σήμανσης ...ο Φρόντος (Gts-tg) (συζήτηση) 10:43, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Ίσως η σημαντικότερη προτεραιότητα της ελληνικής ΒΠ--Kalogeropoulos (συζήτηση) 11:16, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Αυτό είναι κάλεσμα για να μπουν πηγές, να γίνουν επιμέλειες λημμάτων ή να μπουν σημάνσεις; Θυμίζω υπάρχει και αυτό Κατηγορία:Επιμέλεια Βικιπαίδειας. --C Messier 12:01, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
C είναι κάλεσμα για γενική επιμέλεια(όχι μόνο πηγές) στα λήμματα που έχουν σήμανση έλλειψης πηγών(στοχευμένο σύνολο). Όπως εξηγώ από κάπου πρέπει να αρχίσουμε, δε μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί (αν επιχειρήσουμε τέτοιο σχεδιασμό δε θα ξεκινήσουμε καν), οπότε διαλέγουμε την ομάδα με τις 20.000 σημάνσεις στα λήμματα με έλλειψη πηγών ως καλό στόχο, γιατί συνήθως τα λήμματα αυτά συνοδεύονται τις περισσότερες φορές και από άλλα προβλήματα (μορφοποίησης, σύνταξης κτλ). Για την συγκεκριμένη επιχείρηση δε μας ενδιαφέρει να μπουν σημάνσεις, μας ενδιαφέρει μόνο να γίνει επιμέλεια και να αφαιρεθούν οι σημάνσεις από τον όγκο των λημμάτων αυτών που έχουν ήδη σημανθεί (εκτός επιχείρησης οι σημάνσεις για έλλειψη θα μπαίνουν γενικά στη ΒΚ όπως και τώρα). Gts-tg (συζήτηση) 12:08, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
Πολύ σωστή παρατήρηση, χαίρομαι πολύ που ξαναζωντανεύει αυτό το θέμα. Αν ανήκω στους «γενναίους, πολυμήχανους και μπαρουτοκαπνισμένους» δεν ξέρω, όμως μια που το ανέφερες θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με την τακτοποίηση των wikidata items και με μορφοποίηση και ορθογραφία, στις πηγές δε μπορώ προς το παρόν να βοθήσω. Έχω όμως μια απορία σχετικά με τις σημάνσεις: Μπορεί ένας χρήστης να αποφασίσει μόνος του να αφαιρέσει τη σήμανση (τεχνικά ναι, αλλά δεν εννοώ αυτό) ή πρέπει να τεθεί σε συζήτηση κατά πόσο πληροί το λήμμα τις προϋποθέσεις; --Tinigrillion (συζήτηση) 12:09, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
Καλωσήρθες γρηγοπόδαρε Tinigrillion, για το ταξίδι αυτό χρειάζονται όσο πιο πολλοί γίνεται να συμμετέχουν και όπως μπορεί ο καθένας. Νομίζω πως είναι ασφαλές να αφαιρεθεί η σήμανση μόλις γίνει η προσθήκη πηγών/γενικότερη επιμέλεια σε όποιοδήποτε λήμμα και από όποιοδήποτε συντάκτη. Αν κάποιος άλλος συντάκτης διαφωνεί/βρισκει πως δεν είναι αρκετό, απλώς ξανατοποθετεί τη σήμανση (ή ακόμα καλύτερα κάνει συμπλήρωση κατά τα κριτήρια του). Η συζήτηση είναι καλή, αλλά ακόμα καλύτερος είναι ο συγχρονισμός και το κοινό πνεύμα/κατανόηση(πράγματα τα οποία μπορούν να επιτευχθούν βάσει της παρατήρησης των αλλαγών που κάνουν άλλοι συντάκτες, ερωτήσεις, πολιτική κτλ) ώστε να γλιτώνουμε χρόνο (=μη κολλήσουμε σε χρονοβόρες συζητήσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχει τέτοιος όγκος λημμάτων) στα πλαίσια της συγκεκριμένης επιχείρησης. Οι πηγές μπορεί να είναι δύσκολες μερικές φορές (κατάλληλες πηγές, ύπαρξη πηγών), αλλά νομίζω πως ο καθένας μπορεί να βοηθήσει Gts-tg (συζήτηση) 12:15, 22 Μαΐου 2015 (UTC)


Όντως είχα κάνει σχετική πρόταση πριν κάποιο καιρό. Η αλήθεια είναι πως έχω δεύτερες και τρίτες σκέψεις για όλο αυτό, που δεν σχετίζονται με την τεράστια κλίμακα της δουλειάς που έχουμε μπροστά μας. Anyway θα βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ. Στα πρότυπα και άλλες αναγκαίες υποδομές ρίχνω ήδη αρκτετή δουλειά, θα βοηθήσω επίσης στην επιμέλεια-επέκταση σημαντικού αριθμού λημμάτων αεροσκαφών & πληροφορικής. -- Spiros790 (συζήτηση) 16:45, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Τροφή για σκέψη όλα τα παραπάνω, ακόμα και αν δεν ακολουθήσει κάποιος ενεργά, εγώ θα στοχεύσω τα 500 το μήνα βάσει του κατηγορία όπου επισημαίνονται τα λήμματα με έλλειψη πηγών, έως τα 20.000 θα μου πάρει 40 μήνες (3 χρόνια και 3 μήνες) μέχρι να τελειώσω, θα αφήσω και γενειάδα μέχρι τότε, και όταν τελειώσω θα υπάρχουν 3-4 χιλιάδες νέες σημάνσεις για πηγές σε άλλα λήμματα, σίγουρα πολύ καλύτερα από 20 χιλ. Την διάρκεια της επιμέλειας την εκτιμώ από 1-2 λεπτά για τις περιπτώσεις όπου έχουν τοποθετηθεί πηγές αλλά δεν έχει αφαιρεθεί το πρότυπο ή ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί πηγή και το λήμμα είναι σε γενικά καλή κατάσταση, έως 15 λεπτά το περισσότερο, όπου αν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά προχωρώ παρακάτω, και μένουν στο τέλος όλες οι δύσκολες περιπτώσεις. Όποιος θέλει συμμετέχει με τον τρόπο του, στα λήμματα που βρίσκονται στην κατηγορία αυτήSpiros790 κάνει πάρα πολλά άλλα πράγματα, επομένως η πρόσκληση είναι για όποιον ενδεχομένως μπορεί να διαθέσει κάποιο χρόνο) Gts-tg (συζήτηση) 17:00, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Για του λόγου το αληθές, τακτοποιήθηκε ήδη το Φλένσμπουργκ σε 10 λεπτά, και τα λήμματα με σημάνσεις έλλειψης πηγών από το 2009 έγιναν 301 από 302. Ένα λιγότερο, ήδη Gts-tg (συζήτηση) 17:31, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
θέλει και λίγη επέκταση όμως. -- Spiros790 (συζήτηση) 17:42, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
στόχος (για τη δραστηριότητα που περιγράφω) είναι να μπαίνουν πηγές να φεύγει η σήμανση για έλλειψη πηγών και να γίνεται και μια βασική επιμέλεια αν χρειάζεται (wikidata, κατηγορίες, ψιλομορφοποίηση), η επέκταση και η κρίση για το αν χρειάζεται επέκταση παίρνει χρόνο. Όποιος κάνει follow up στα λήμματα, ας τα κάνει επέκταση, διαγραφή κειμένου που δε στηρίζεται από πηγές(ή ακόμα καλύτερα ας βρει επιπλέον παραπομπή ή τουλάχιστον σήμανση με το {{παραπομπή}} μέσα στο κείμενο), κάτι άλλο που μπορεί να έχει ξεχαστεί από την επιμέλεια του προηγούμενου συντάκτη, κτλ Gts-tg (συζήτηση) 17:55, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
οκ. Όπως και να χει ελπίζω να πιάσει η πρωτοβουλία σου :). Καλή συνέχεια. -- Spiros790 (συζήτηση) 18:11, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Ήδη χτες ξεκίνησα την επιμέλεια του λήμματος για την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία... Θα το επεκτείνω κι άλλο λίγο και μετά θα περάσω σε άλλα... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 17:49, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Η απλούστερη κίνηση που έχουμε να κάνουμε είναι να τεκμηριώσουμε, καταρχήν, τα λήμματα που οι ίδιοι φτιάξαμε και φτιάχνουμε. --Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω 06:14, 23 Μαΐου 2015 (UTC)

Ακριβώς αυτό που λέει παραπάνω ο FocalPoint. Έχω δημιουργήσει αρκετά λήμματα (ειδικά παλαιότερα που ήμασταν πιο χαλαροί όσον αφορά την απαίτηση πηγών), τα οποία δεν έχουν πηγές και σκοπεύω να τεκμηριώσω. --Diu (συζήτηση) 10:13, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Το ζήτημα είναι να μην πετάξουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί βάζοντας ότι βρούμε άκριτα απλά για να φαίνεται ποσότητα παραπομπών. Πρέπει να υπάρχει και κάποιο ποιοτικό κριτήριο (βασικά να εφαρμόζεται ότι περιγράφεται στις οδηγίες και πολιτικές). Ah3kal.public (συζήτηση) 12:50, 29 Μαΐου 2015 (UTC)

Ah3kal.public ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο αυτό είναι λογικός, ωστόσο η λογική ακολουθία που σκέπτομαι είναι πως, αυτοί που θα έβαζαν ότινανε πηγές θα ήταν οι ίδιοι που βάζουν ότινανε πηγές και στα λήμματα που οι ίδιοι γράφουν. Αυτοί που βάζουν ότινανε πηγές στα λήμματα που οι ίδιοι γράφουν τις βάζουν ότινανε γιατί βαριούνται να ασχολούνται με πηγές, αλλά ασχολούνται αρκετά ώστε να μη δωθεί εντύπωση πως το λήμμα που γράφτηκε είναι προβληματικό ως προς την έλλειψη πηγών τουλάχιστον. Αυτοί που βαριούνται να ασχολούνται με πηγές δε θα κάτσουν να δουλέψουν 50-100-500-1000 λήμματα για επιμέλεια πηγών. Gts-tg (συζήτηση) 16:48, 29 Μαΐου 2015 (UTC)
Συ είπας Gts-tg, όχι εγω, δεν κάνω τέτοιες σκέψεις και γενικεύσεις ούτε είναι υπονοούμενο για την συνοιλική σου δουλει. Εσύ προσωπικά, για να μην σου μείνει ότι σε κατηγορώ, κάνεις και καλή δουλειά, αλλά συγνώμμη, κάνεις και κακή, και όλοι είναι ικανοί για αυτό. Όταν κανείς παρασύρεται στην ποσότητα και την ταχύτητα θα κάνει και δουλειά μη αντάξια της υπόλοιπης δουλειάς που κάνει. Η λογική της ποσότητας και της γρήγορης ανάπτυξης είναι που έχει αφήσει τόσο μεγάλο ποσοστό αδούλευτο και φτωχό. Έναυσμα για την κριτική μου όπως θα κατάλαβες ήταν το λήμμα Νόμος π.χ. καθώς και την παραπάνω δήλωσή σου ότι μπορείς να τεκμηριώσεις λήμμα σε 15 λεπτά. Αν σκοπός αυτής της επιχείρησης που καλείς είναι απλά να βγάλουμε της ταμπέλες και ας είναι να βάλουμε άκριτα ότι βρούμε στο google, μη με μετράς. Αν σκοπός είναι να τεκμηριώσουμε με πηγές αντάξιες εγκυκλοπαίδειας, τότε έχεις το σπαθί μου. Δεν μπορείς απλά να πας στη Μόρντορ... θέλει υπομονή... Ah3kal.public (συζήτηση) 22:37, 29 Μαΐου 2015 (UTC)
Ah3kal.public δε θεώρησα σε καμιά περίπτωση πως κατηγορούμαι, απλώς ανέφερα ποιό είναι το σκεπτικό μου και τη βρήκα καλή ως συλλογιστική. Συμφωνώ πως ο καθένας είναι ικανός και για κακή και για καλή δουλειά, καθώς και ότι ο καθένας φυσικά μπορεί να κάνει λάθος και δε σημαίνει πως αν υπάρχει ένα λάθος κάπου αυτό χαρακτηρίζει όλη την υπόλοιπη δουλειά, γι'αυτό υπάρχουν και άλλοι συντάκτες για να διορθώνει ο ένας τα λάθη του άλλου. Οι σημαντικές διαφορές με το παράδειγμα που ανέφερα πιο πάνω, είναι ότι αυτοί του παραδείγματος κάνουν κάτι τέτοιο συστηματικά και εσκεμμένα -το εσκεμμένα δε το εννοώ ως κακοπροαίρετα ότι θέλουν να κάνουν ζημιά δηλαδή, αλλά ως συνήθεια ή αδιαφορία για πηγές-, καθώς και ότι ποτέ δε θα ασχολούνταν με μια τέτοια εργασία σχετικά με πηγές.
Σχετικά τώρα με τη λογική της ποσότητας και της γρήγορης ανάπτυξης, επίσης συμφωνώ πως είναι μια από τις κύριες αιτίες του προβλήματος. Για το Νόμος δε το είχα δει έως ώτου το ανέφερες, και όπως είχα αναφέρει παραπάνω, αν κάποιος χρήστης θεωρεί πως ο προηγούμενος συντάκτης έκανε κάποιο σφάλμα, τότε ας κάνει επιπλέον επιμέλεια ο ίδιος στο κομμάτι αυτό που βρίσκει προβληματικό. Λήμμα μπορεί να τεκμηριωθεί και σε 15, και σε 10 και σε 5 λεπτά, αλλά λήμμα με λήμμα έχει διαφορά (π.χ. ανάλογα με τον όγκο, θέμα, και το κομμάτι της πληροφορίας που χρειάζεται τεκμηρίωση) και μερικά λήμματα ασφαλώς χρειάζονται πολύ περισσότερο για να τεκμηριωθούν, αυτά φυσικά δεν γίνονται σε 15 λεπτά, καθώς και ο καθένας έχει το δικό του χρονόμετρο του πως κάνει τα πράγματα.
Έχω βάλει πηγές σε άλλα 50+ λήμματα πέρα από το Νόμος έως τώρα -στα πλαίσια της δοκιμής αυτής- οι οποίες βρίσκω πως στέκουν. Φυσικά και δεν κάλεσα να μπουν πηγές άκριτα από Google, κάλεσα να γίνει επιμέλεια πηγών σε ένα συγκεκριμένο σύνολο λημμάτων, σύμφωνα με την πολιτική (δεν ανέφερα σύμφωνα με την πολιτική γιατί το θεωρώ ως αξίωμα/βασική αρχή). Το αν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την εκτίμηση της καταλληλότητας πηγών στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, δε σημαίνει πως οι πηγές μπαίνουν λόγω βιασύνης/έλλειψης προσοχής. Και δε χρονομετρά βέβαια η πολιτική πόσο θα κάνει κανείς να κάνει κάτι, οι χρονικές εκτιμήσεις ήταν προσωπικές παραπάνω ώστε να γίνει μια θεωρητική εκτίμηση του πόσο θα μου έπαιρνε η ασχολία αυτή. Επομένως εφόσον θεώρησες πως οι 2 από τις 4 παραπομπές που προστέθηκαν στο Νόμος ήταν άστοχες βάσει πολιτικής ή συντακτικής επιμέλειας (άφησα σημειώσεις για το σκεπτικό που χρησιμοποίησα στη συζήτηση προς απάντηση και σε περίπτωση που βοηθήσουν την κατανόηση μια και δε σχετίζεται με βιασύνη αλλά διαφορετικές εκτιμήσεις), τότε κάνε αυτό που θεωρείς σωστό κατά την κρίση σου ώστε να γίνει το λήμμα καλύτερο ή λιγότερο προβληματικό, π.χ. με σημάνσεις, αφαιρέσεις, προσθήκες κτλ. Απλό. Τα παραπάνω τα παραθέτω με κάθε καλή πίστη. Gts-tg (συζήτηση) 01:03, 30 Μαΐου 2015 (UTC)

Πρόταση για Αξιόλογο

Σας αρέσει; Δείτε το, πείτε τη γνώμη σας και διορθώστε το! Ας κάνουμε το Κίνημα των Γιαγιάδων ΑΞΙΟΛΟΓΟ.

Ο συγγράψας,

--2.86.116.162 12:05, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Ενδιαφέρον, αλλά θέλει εσωτερικούς συνδέσμους και περισσότερες παραπομπές Gts-tg (συζήτηση) 12:19, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
Έβαλα τους εσωτερικούς συνδέσμους, τώρα μπορείς να πάρεις τις πηγές που χρησιμοποίησες και να βάλεις τις κατάλληλες παραπομπές Gts-tg (συζήτηση) 12:37, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
Μετέτρεψα 2 από τις πηγές σε παραπομπές οπότε τώρα σου είναι εύκολο να επαναχρησιμοποιήσεις τις παραπομπές όπου χρειάζεται μέσα στο κείμενο, καθώς και να βάλεις και άλλες βλέποντας πως λειτουργούν οι υπάρχουσες. Gts-tg (συζήτηση) 13:23, 22 Μαΐου 2015 (UTC)

Μη τήρηση αδείας από εξωτερικούς ιστότοπους όταν παίρνουν περιεχόμενο από ΒΚ

Προτείνω να μπαίνει μια απλή σημείωση στη σελίδα συζήτησης του εκάστοτε λήμματος όπου έχει παρθεί περιεχόμενο από εξωτερικό ιστότοπο αλλά δεν έχει τηρηθεί η άδεια CC-BY-SA-3 (αναφορά σε ΒΚ και επαναδιάθεση του περιεχομένου με την ίδια άδεια). Για παράδειγμα εδώ όπου η Αργολική Βιβλιοθήκη η οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρή στα πνευματικά (...σε έργα κοινού κτήματος), ή επίσης και η παλαιότερη περίπτωση με το defence.net εδώ. Το παραπάνω είναι απλά μια πρόταση/πρακτική, την οποία προτίθεμαι να τηρήσω εκτός και αν κάποιος θεωρεί πως υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι όπου δε θα ήταν καλό κάτι τέτοιο.

Μια και όλοι χρησιμοποιούν την ΒΚ για ανάγνωση ή και υλικό, ίσως αυτοί που δε τηρούν την άδεια αν κοιτάξουν και τη σελίδα συζήτησης να αποτελέσει μια καλή υπενθύμιση σχετικά με τις άδειες χρήσης. Επίσης, το παραπάνω αποτελεί και πληροφορία προς τους συντάκτες σε περιπτώσεις όπου εσφαλμένα θεωρήσουν πως η πληροφορία αντιγράφθηκε αυτολεξεί από τον εξωτερικό ιστότοπο (με λίγα λόγια ας κοιτάμε και τις ημερομηνίες σε τέτοιες περιπτώσεις). Gts-tg (συζήτηση) 01:11, 23 Μαΐου 2015 (UTC)

{{Αναδημοσιευθέν}} --C Messier 16:46, 24 Μαΐου 2015 (UTC)

αιωρούμενες καρτέλες

τις έχω απενεργοποιήσει 100 φορές αλλά αν κάνω logout-login ξανά τα ίδια. Υπάρχει τρόπος να μην ξαναβγούν γιατί είναι πολύ ενοχλητικές? (για να το θέσω ευγενικά). -- Spiros790 (συζήτηση) 16:33, 23 Μαΐου 2015 (UTC)

Συμφωνώ. Συμβαίνει και σε μένα το ίδιο. Xaris333 (συζήτηση) 16:42, 23 Μαΐου 2015 (UTC)

Κάντε υπομονή

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ασύνδετοι και συνδεδεμένοι χρήστες θα έχουν αυτόματα ενεργοποιημένες τις Αιωρούμενες Κάρτες κατά την επίσκεψη στον ιστότοπό τους P.a.a (συζήτηση) 17:20, 23 Μαΐου 2015 (UTC)

είναι που είναι intrusive οι καρτέλες, δεν μας αφήνουν ούτε καν να τις βγάλουμε δλδ. Δεν κάνεις έτσι beta δοκιμή. Τεσπά υπομονή, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. -- Spiros790 (συζήτηση) 17:53, 23 Μαΐου 2015 (UTC)
Εχμ... Δεν νομίζω ότι είναι ευρεία συμπεριφορά. Το έχω απενεργοποιημένο εδώ και εβδομάδες (όχι επειδή δεν μου αρέσει αλλά επειδή χρησιμοποιώ κάτι άλλο). Ποτέ δεν ξαναεμφανίστηκε χωρίς να το θέλω. Το ίδιο βλέπω ότι λειτουργεί σωστά με καθαρό λογαριασμό: το απενεργοποιώ, logout, login, παραμένει απενεργοποιημένο όπως πρέπει. Προφανώς υπήρξε σήμερα κάποιο reset και μόνο σήμερα μου ξαναεμφανίστηκε αλλά με μόνο μια απενεργοποίηση δεν ξαναεμφανίστηκε. Άρα είναι κάτι άλλο. -geraki (συζήτηση) 19:38, 23 Μαΐου 2015 (UTC)
εμένα μου σπάνε τα νεύρα καθημερινά πάντως. Αλλά οκ κάποια στιγμή θα δουλέψουν οι προτιμήσεις & θα τις ξεφορτωθώ. Οι αναγνώστες θέλω να δω τι θα κάνουν, που θα τους πετάγονται μονίμως ιπτάμενα ματζαφλάρια για να τους αποσπούν την προσοχή & να τους ενοχλούν. Τεσπά, πρόβλημα σας. Πάω να βρω τους φίλους μου, γεια χαραντάν. -- Spiros790 (συζήτηση) 20:06, 23 Μαΐου 2015 (UTC)
Πρώτον οι καρτέλες έχουν κολλήματα ενώ πριν μισό χρόνο λειτουργούσαν μια χαρά, και δεύτερον οι προγραμματιστές βάζουν στάνταρ τιμές χρόνου εμφάνισης των καρτελών και βάσει αυτού θα χτίσουν αξιολόγηση. Έχει προταθεί να είναι παραμετροποιήσιμα τα μεγέθη των γραμμάτων, οι χρόνοι εμφάνισης, τα timeouts κλπ, πάνω στα κουτάκια των αιωρούμενων καρτών, και η μέση παραμετροποίησή τους να δώσει τις default τιμές μετά τις δοκιμές, η πρόταση της προσαρμοστικής αξιολόγησης όμως απαντήθηκε με το ότι οι προγραμματιστές δεν ακολουθούν αυτή την οδό.   ManosHacker 22:07, 23 Μαΐου 2015 (UTC)

Συμφωνώ με tον Spiros790. Περισσότερο προβληματικές είναι παρά βοηθητικές. Xaris333 (συζήτηση) 23:35, 23 Μαΐου 2015 (UTC)


Δεν βλέπω άλλες αναφορές για παρόμοιο πρόβλημα, να μην διατηρείται απενεργοποιημένο. Δώστε browser και λειτουργικό για να σημειωθεί ως bug. -geraki (συζήτηση) 06:17, 24 Μαΐου 2015 (UTC)

Μπόρεσα να αναπαράγω εν μέρει το πρόβλημα σε private window. Εκεί η απενεργοποίηση αποτυγχάνει σιωπηλά, η μόνη ένδειξη είναι ότι δεν δημιουργείται ο σύνδεσμος επανεργοποίησης στο υποσέλιδο P.a.a (συζήτηση) 14:37, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


εμένα μου συμβαίνει, το σκάλισα λίγο το πρωί, αν έχω απενεργοποιημένη την αποθήκευση ιστορικού. Έχω win 7 και χρησ. Firefox, Chrome και IE -όλα στις τελευταίες τους εκδόσεις. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα αφορά τους ανώνυμους αναγνώστες όμως, που κάνουν περιστασιακά ανάγνωση και δεν έχουν προτιμήσεις (ενν. επειδή δεν διαθέτουν λογαριασμό). Θα πρέπει να μπορούν να αποθηκεύουν -έστω με cookie- την επιλογή τους να βλέπουν ή να μην βλέπουν τις αιωρούμενες. Ακόμα καλύτερα, θα πρέπει από προεπιλογή να είναι απενεργοποιημένες και όποιος θέλει & τις προτιμά να τις ενεργοποιεί. -- Spiros790 (συζήτηση) 14:53, 24 Μαΐου 2015 (UTC)

Μάλλον έχει να κάνει με το πως επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του localStorage οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας. Δεν αποτυγχάνει η αποθήκευση καθαυτή, γίνεται κανονικά και σε private window. Όμως στη συνέχεια ο κώδικας της επέκτασης ξαναφορτώνει τη σελίδα με ένα location.reload(), και αυτό είναι που (υπό προϋποθέσεις) προκαλεί την εκκαθάριση του localStorage P.a.a (συζήτηση) 15:58, 24 Μαΐου 2015 (UTC)

ναι αν είναι έτσι βγάζει απολύτως νόημα. Υποθέτω θα στείλεις ένα bug report. Όπως και να χει μπράβο σου που έκατσες κι ασχολήθηκες :) -- Spiros790 (συζήτηση) 16:03, 24 Μαΐου 2015 (UTC)
Δεν είναι bug (των αιωρούμενων καρτών) αλλά feature (του μπράουζερ). Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, έστω με ένα επεξηγηματικό μηνυμα, αν ήταν δυνατή η ανίχνευση των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας. Αλλά μια τέτοια δυνατότητα θα ήταν τρύπα ασφαλείας του μπράουζερ. Αυτό που δεν έψαξα είναι αν και για ποιο λόγο είναι αναγκαία η επαναφόρτωση της σελίδας P.a.a (συζήτηση) 16:54, 24 Μαΐου 2015 (UTC)
όπως πολύ καλά καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι browser. Συνεπώς πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αποθήκευσης των προτιμήσεων (ή με βάση το προηγούμενο σχόλιο σου κάτι στην όλη διαδικασία -αυτό το reload ίσως (?), δεν μπορώ να το κρίνω, σίγουρα όχι χωρίς να κάνω ανασκαφές). Οι προγραμματιστές του mediawiki θα προσαρμοστούν στον τρόπο λειτουργίας των borwsers προφανώς. -- Spiros790 (συζήτηση) 17:03, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


Και σήμερα αποσυνδέθηκα και επανασυνδέθηκα. Και πάλι χρειάζεται απενεργοποίηση... Xaris333 (συζήτηση) 17:46, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Είχα ρωτήσει και εγώ τις προάλλες αν υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ από την εμφάνισή τους αλλά δεν τα κατάφερα. Κάνω login, τις απενεργοποιώ και μια χαρά όλα μέχρι να αποσυνδεθώ. Στην επόμενη επανασύνδεση ξανά τα ίδια! SPAM SPAM SPAM :D --Enpatrais (συζήτηση) 18:40, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Σήμερα προσπάθησα να τις απενεργοποιήσω πηγαίνοντας στο "γρανάζι" και επιλέγοντας "απενεργοποίηση", αλλά δεν λειτούργησε. Μπορεί κάποιος να δώσει μια ριζική λύση καταργώντας εντελώς αυτό το ενοχλητικό κατασκεύασμα; Ποιός είχε την ιδέα να γίνει η ΒΠ ένα "υπερθέαμα" αμερικανικού τύπου; Μήπως σε λίγο θα βάλουν και "αιωρούμενους ήχους";--Skylax30 (συζήτηση) 18:57, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Να ρωτήσω, το πρόβλημα το έχετε με Chrome; P.a.a (συζήτηση) 19:56, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Σε εμένα το πρόβλημα παραμένει είτε με Windows είτε με Mint και με Chrome και με Firefox.--Enpatrais (συζήτηση) 23:50, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Βρήκα τον φταίχτη, λίγη υπομονή P.a.a (συζήτηση) 10:33, 28 Μαΐου 2015 (UTC)

Αρίθμηση παραμέτρων σε infoboxes

Για όσους φτιάχνουν/μεταφέρουν πλαίσια πληροφοριών (infoboxes).

Κατά κανόνα χρησιμοποιούμε το Πρότυπο:Πλαίσιο πληροφοριών. Η τεκμηρίωση δείχνει τον κώδικα που μπορεί να δεχθεί. Η εμπειρία δείχνει ότι κατά την κατασκευή ενός νέου infobox είναι πολύ χρήσιμο να δίνονται κενά ανάμεσα στα πεδία, ώστε να είναι δυνατό να προστεθεί κάτι εμβόλιμα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει η αρίθμηση όλων των παραμέτρων κάτω από εκεί που θέλουμε να βάλουμε μια νέα. Δηλαδή έστω ότι έχουμε:

|label2   = Κάτι
|data2    = {{{κάτι|}}}
|label3   = Κάπου
|data3    = {{{κάπου|}}}
|label4   = Κάποτε
|data4    = {{{κάποτε|}}}
|label5   = Κάποιος
|data5    = {{{κάποιος|}}}

Και έστω ότι αυτό συνεχίζει μέχρι την 20η παράμετρο.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε μεταξύ του κάπου και του κάποτε, θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στο ζευγάρι του label/data 4 και να αλλάξουμε όλη την αρίθμηση από εκεί και κάτω στις υπόλοιπες 16 παραμέτρους.

Αυτό μπορούμε να το προλάβουμε ως ένα βαθμό αν εξαρχής αφήνουμε έστω ένα κενό στην αρίθμηση ανάμεσα στις παραμέτρους, δηλαδή αν κατά την κατασκευή του χρησιμοποιούμε μόνο μονούς ή ζυγούς αριθμούς. Όταν στο μέλλον χρειαστεί μια προσθήκη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κενό. Ακόμη και αν χρειαστεί μια μετατόπιση (π.χ. για δυο εμβόλιμες παραμέτρους) θα χρειάζεται μια αλλαγή μόνο μιας προϋπάρχουσας παραμέτρου αντί 20.

-geraki (συζήτηση) 06:39, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


Μην τσιιγκουνευόμαστε, αρίθμηση κατά 10 είναι πολύ πιο αποτελεσματική για να μείνουν κενά:

|label20   = Κάτι
|data20    = {{{κάτι|}}}
|label30   = Κάπου
|data30    = {{{κάπου|}}}
|label40   = Κάποτε
|data40    = {{{κάποτε|}}}
|label50   = Κάποιος
|data50    = {{{κάποιος|}}}

--Focal Point 06:52, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


Υπάρχει ως όριο το 80 στο βασικό πρότυπο και το 160 στο εκτεταμένο... -geraki (συζήτηση) 07:19, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


Καλή ιδέα. Αλλά προσωπικά δεν με ενοχλεί η κανονική αρίθμηση και η διόρθωση όταν χρειαστεί. Τα κενά ίσως δημιουργήσουν προβλήματα σε χρήστες λιγότερο έμπειρους. Xaris333 (συζήτηση) 11:45, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


απλούστατα γράφεις εκτός σειράς τα καινούργια πεδία, κάνεις τις δοκιμές σου κι όταν κρίνεις ότι είναι όλα οκ, τα βάζεις ξανά με την σειρά... -- Spiros790 (συζήτηση) 11:47, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


Μμμ... Στο Πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου πρόσθεσα δυο παραμέτρους που δεν υπήρχαν πριν (επάγγελμα και αξίωμα). Έχουν αριθμό 56 και 57. Η λογική τους θέση είναι γύρω στο 8 και 9 αλλά δεν αντέχω να κάνω αλλαγές σε 100 γραμμές label/data. Ας μπορεί να τα βάλει κάποιος άλλο στη σειρά. Wiki είναι. -geraki (συζήτηση) 10:20, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Πολιτική για λέξεις ταμπού

Με αφορμή τη σήμανση έλλειψης πηγών για τον Ελία Καζάν βρέθηκα σε ένα, έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρον, άρθρο (Method Man) με πολλές βιογραφικές λεπτομέρειες (από το λήμμα δεν απουσιάζουν μόνο πηγές αλλά και περιεχόμενο).

Στο μάτι μου χτύπησε το εξής, σχετικά με (τι άλλο;) την κατάθεσή του στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών:

The almost magical esteem in which he was held by the acting community fed the rage, which verged on the Oedipal. “There is no forgiveness,” Rod Steiger said. “He was our father and he fucked us.”

Κατά τη γνώμη μου η φράση του Στάιγκερ αποδίδει επιγραμματικά τη βαρύτητα του στίγματος που ακολούθησε τον Καζάν για δεκαετίες μέχρι το θάνατό του. Ας υποθέσουμε για μια στιγμή πως δεν είναι μόνο δική μου γνώμη. Μπορεί αυτή η φράση να παρατεθεί στο λήμμα; Αν ναι, με ποια μορφή;

Στην πολιτική για τις βιογραφίες ζώντων προσώπων αναφέρεται ότι "Οι συντάκτες των λημμάτων πρέπει να αφαιρούν αμφιλεγόμενο περιεχόμενο σχετικό με πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή, εφόσον αυτό δεν τεκμηριώνεται, βασίζεται σε αναξιόπιστες πηγές (βλ. Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών) ή αποτελεί υποκειμενική ερμηνεία αξιόπιστων πηγών εκ μέρους του συντάκτη. Αν πρόκειται για μειωτικούς ή δυσφημιστικούς ατεκμηρίωτους χαρακτηρισμούς, τότε ο κανόνας τριών επαναφορών δεν ισχύει. Αυτές οι αρχές ισχύουν όχι μόνο για τις σελίδες των λημμάτων, αλλά για οποιαδήποτε άλλη σελίδα στη Βικιπαίδεια, όπως σελίδες συζήτησης ή σελίδες χρηστών".

Νομίζω πως για το συγκεκριμένο δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας της πηγής. Οπότε μπορεί να μπει στο λήμμα το παράθεμα "Ήταν ο πατέρας μας και μας γάμησε"; Στο κυρίως κείμενο ή σε υποσημείωση;

Το πρόβλημα, που θα πρέπει να περιγραφεί με όσο το δυνατόν ξεκάθαρο τρόπο σε πολιτική, είναι πότε η εμφάνιση μιας λέξης ταμπού είναι καταχρηστική. Ένα αντιπαράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι τα συνθήματα που ακούγονται στα γήπεδα. Τι εξυπηρετεί να αναφέρεις ενα διαδεδομένο σύνθημα για τον τάδε παίχτη/προπονητή/διατητή/παράγοντα;

Φυσικά μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι και στο παράδειγμα με τον Καζάν υπάρχουν άλλοι τρόποι να αποδοθεί το κλίμα. Είναι μια καθολική απαγόρευση των λέξεων ταμπού επιθυμητή; P.a.a (συζήτηση) 11:59, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


Οι πολιτικές και πρακτικές της Βικιπαίδειας καθώς και η κοινή λογική δίνουν ικανοποιητικά απαντήσεις:

  • η επαληθευσιμότητα λέει ότι κάτι που επαληθεύεται θα μπορούσε να αναφερθεί
  • το εγκυκλοπαιδικό ύφος, ζητά να γράφουμε με ύφος που να αντιστοιχεί σε εγκυκλοπαίδεια (και όχι π.χ. σε εφημερίδα ή σε εξειδικευμένο βιβλίο)
  • η κοινή λογική λέει ότι αν ο άνθρωπος αυτός είναι γνωστός για μια λέξη ή έκφραση (π.χ. Pierre Cambronne για τη λέξη merde - σκατά στα γαλλικά), αυτή πρέπει να καταγραφεί ως έχει

Το λήμμα θα είναι λειψό χωρίς τις ακριβείς λέξεις; Υπάρχει άλλη λύση; Μην ξεχνάμε ότι μας διαβάζουν πολλοί και οφείλουμε να τους σκεφτόμαστε. --Focal Point 20:10, 24 Μαΐου 2015 (UTC) Ελπίζω ότι τα παραπάνω να σε βοηθήσουν. --Focal Point 20:10, 24 Μαΐου 2015 (UTC)


Συμφωνώ με το σκεπτικό του Focal. Αν κάτι τέτοιο έχει ειπωθεί όπως ειπώθηκε και η απόδοση της λέξης έχει σημασία να είναι ακριβής για να μεταφέρει το πνεύμα και τόνο του τι ειπώθηκε, τότε καλό είναι να είναι αυτούσιο. Επιπρόσθετα, σχετικά με τα γήπεδα που ανέφερε ο P.a.a, πρόκειται για αρκετά διαφορετική περίπτωση που μπορεί να συζητηθεί ξεχωριστά, δηλαδή ας μη προσπαθούμε πάντα να βρούμε μια λύση που εφαρμόζει στα πάντα(ή τέλωσπάντων σε πολλά), νιώθω πως αποτελεί παγίδα στην οποία πέφτουμε συχνά και ως τελικό αποτέλεσμα καταλήγουμε στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή με τον οποίο κανείς δεν είναι ικανοποιημένος. Οικουμενικές λύσεις είναι φυσικά επιθυμητές, μόνο όμως όταν έρχονται φυσικά αντί ως προϊόν έκπτωσης ή πληθωρισμού ώστε να καλυφτούν περισσότερες περιπτώσεις. Η ακρίβεια απόδοσης της κάθε περίπτωσης πρέπει να υπερισχύει. Gts-tg (συζήτηση) 13:23, 25 Μαΐου 2015 (UTC)


Δεν υπάρχουν λέξεις ταμπού για τη Βικιπαίδεια. Η Βικιπαίδεια δεν λογοκρίνεται και δεν απευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό για το οποίο θα την θέλαμε περισσότερο κατάλληλη έστω και αν θυσιάζαμε κάτι από την πληρότητά της. Από την άλλη, ο ίδιος κανόνας δεν σημαίνει επίδειξη της άρνησης λογοκρισίας. Πράγματι, αυτό που επιθυμούμε είναι το εγκυκλοπαιδικό ύφος και η κατάλληλη πληροφορία στην κατάλληλη θέση. Η παραπάνω φράση είναι χαρακτηριστική και της αξίζει όχι μόνο αναφορά αλλά πιθανώς και υπογράμμιση. Από την άλλη, η ίδια απουσία λογοκρισίας δεν αποτελεί πάσο για το αράδιασμα εκατό χυδαιολογιών για κάποιο πρόσωπο, πιθανώς επαληθεύσιμων αλλά εντελώς τετριμμένων. -geraki (συζήτηση) 09:47, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Ονομασία ξενόγλωσσων κατασκευων (γεφυριών, κτηρίων κλπ)-alamillo αλαμιγιο

Καλησπέρα. Μετα το Γουαδαλκιβίρ έφτιαξα το θέμα Γέφυρα του Αλαμίγιο εννοώντας Puente del Alamillo. Κακώς θα μου πείτε αλλά έγινε. Τώρα πως διορθώνεται; Να φτιάξω νέο λήμμα με το όνομα στα Ισπανικά και με την ελληνική μετάφραση μετά; ή να το γράψω στα αγγλικά; Σε κάποιες γλώσσες πχ ρώσικα ή Ολλανδικά είναι στη γλώσσα τους. Αλλά εκεί το γλογκλάρεις και το βρίσκεις. πχ Alamillobrug. Στα ελληνικά δεν υπάρχει. Αν και όταν γράψεις Γουαδαλκιβίρ το βλέπεις στην εικόνα με το χάρτη δεξια στο θέμα γέφυρες (απ οπου το πηρα και γω).Κακία θα μου πείτε. Αλλά περιμένω λύσεις. Ναστε καλά! :)Giorgos ab1234 21:08, 24 Μαΐου 2015 (UTC)

Έχεις στη διάθεσή σου εργαλεία όπως η σελίδα ανακατεύθυνσης και η μετακίνηση. Αν η σελίδα πρέπει να έχει άλλο τίτλο, ως κύριο τίτλο, εκτελείς μετακίνηση (καρτέλα «Περισσότερα», πάνω δεξιά) και τον αλλάζεις σε αυτόν που θεωρείς σωστό. Ο παλιός τίτλος παραμένει και λειτουργεί ως ανακατεύθυνση στον νέο. Αν χρειάζεται μπορείς να δημιουργήσεις και άλλες ανακατευθύνσεις προς τον κύριο τίτλο, δημιουργώντας νέα «λήμματα» μιας γραμμής που περιέχουν τον κώδικα #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ[[κύριος τίτλος λήμματος]]. Αν κάποια σελίδα ανακατεύθυνσης δεν πρέπει να υπάρχει, πχ είναι ανορθόγραφος ο τίτλος της, της κάνεις επεξεργασία κώδικα, σβήνεις όλο το περιεχόμενο και τη σημαίνεις προς διαγραφή τοποθετώντας τον κώδικα {{διαγραφή|λανθασμένος τίτλος}}.   ManosHacker 03:11, 25 Μαΐου 2015 (UTC)

ok ενδιαφέρον. Θα ναι το μάθημα της Τετάρτης. Ευχαριστώ Manos!Giorgos ab1234 06:03, 25 Μαΐου 2015 (UTC)

Giorgos ab1234 αν δεν υπάρχει καθιερωμένος όρος στα ελληνικά (π.χ. ψάχνεις να βρείς πως ονομάζεται στα ελληνικά, αν ονομάζεται) τότε κρίνεις το αν θα πρέπει να γίνει μετάφραση ή μεταγραφή ή συνδυασμός και των 2. Π.χ. για την περίπτωση αυτή νομίζω πως μπορεί να γίνει συνδυασμός, π.χ. Γέφυρα(μετάφραση) Πουέντε ντελ Αλαμίγιο(μεταγραφή). Το Πουέντε φυσικά σημαίνει γέφυρα, οπότε μπορείς να το έχεις και σκέτο Γέφυρα του Αλαμίγιο, αλλά η εκτίμηση μου είναι πως σε αυτή τη περίπτωση κάνοντας το Γέφυρα Πουέντε ντελ Αλαμίγιο διατηρείται η αρχική περιγραφική ονομασία αυτούσια και παράλληλα γίνεται διευκρίνιση για το τι πρόκειται(μια και δεν πρόκειται για ονομασία αγγλικής προέλευσης η οποία συνήθως είναι πάντα εύκολα κατανοητή). Αυτό βέβαια ανάλογα με την κρίση του κάθε συντάκτη. Όσο για τη μεταγραφή, φυσικά γίνεται βάσει του όρου στην αρχική γλώσσα (Puente del Alamillo) και όχι βάσει του πως είναι στα αγγλικά ή άλλες γλώσσες (Allamillo bridge, Alamillobrug κτλ) Gts-tg (συζήτηση) 12:59, 25 Μαΐου 2015 (UTC)

Merci Gts-tg. - Υπέροχη η φωτο σου, στο προφίλ.!!

Ευχαριστώ και εμένα μου αρέσει η φωτογραφία αυτή πολύ. Μια άλλη περίπτωση που ξέχασα να αναφέρω σχετικά με τα παραπάνω, είναι η περίπτωση να διατηρήσεις την αρχική ονομασία με τους ξένους χαρακτήρες χωρίς μετάφραση και χωρίς μεταγραφή, αλλά αυτό ισχύει κυρίως για τις εμπορικές επωνυμίες -..ατύπως μόνο αυτές με τα λατινικά γράμματα- όταν αυτές έχουν καθιερωθεί από τα ΜΜΕ και λοιπές εκδόσεις έτσι (π.χ. Google, Apple, Microsoft κτλ) Gts-tg (συζήτηση) 11:34, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Προς γνώσιν

http://tvxs.gr/news/internet-mme/kai-ksafnika-i-wikipedia-eksafanise-ta-skandala-bretanon-boyleyton-binteo --Kalogeropoulos (συζήτηση) 16:47, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Και μάλιστα "οι όποιες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα από το βρετανικό Κοινοβούλιο." Τρέχουν να διαγράψουν τις μαμουνιές τους προεκλογικά. Εδώ είμαστε για να αναστρέφουμε...—Corleone μη τα μασάς!@ 17:02, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Σεμινάριο στη ΣΕΜΦΕ στις 27 Μαΐου / εργαστήριο στις 28

Αύριο, Τετάρτη, στις 15:00 στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα διεξαχθεί σεμινάριο εισαγωγής στη Βικιπαίδεια με σκοπό τη λημματογράφηση στη Φυσική. Θα ακολουθήσει εργαστήριο συγγραφής την αμέσως επόμενη ημέρα, από τις 13:00 ως τις 17:00 και μετά επαναληπτικά εργαστήρια/μαθήματα. Σκοπός είναι να μάθουν να γράφουν οι φοιτητές εκλαϊκευμένα (εγκυκλοπαιδικά), και όχι επιστημονικά, λήμματα κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να παραστεί στη διάλεξη, πχ ως συν-εισηγητής, μπορεί να βοηθήσει στα εργαστήρια, ή να κάνει προτάσεις από εδώ για να τις εφαρμόσουμε. Ο στόχος είναι ο παραπάνω, δεν είναι εύκολος, θα διαβουλευτεί με τους φοιτητές και καλό είναι να υπάρχουν ιδέες και άποψη και από εμάς. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε εθελοντική βάση.   ManosHacker 16:54, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Μεταφορά εικόνων

Καλησπέρα.Θέλω να μεταφράσω ένα κείμενο από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα αλλά δεν γνωρίζω πώς να μεταφέρω τις εικόνες που βρίσκονται στο αγγλικό κείμενο.Ευχαριστω Papadopn (συζήτηση) 00:02, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Καλησπέρα Papadopn, εφόσον οι εικόνες είναι ελεύθερες (πνευματικών δικαιωμάτων) τότε η μεταφορά τους είναι αρκετά απλή... Κάνεις κόπι-πέιστ προς την εδώ γλωσσική έκδοση τον κώδικά τους μαζί με το υπόλοιπο κείμενο του λήμματος που έχεις επιλέξει. Μόνο προσοχή να μην ξεχάσεις την μετάφραση της λεζάντας τους... Καλή συνέχεια... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 00:11, 27 Μαΐου 2015 (UTC)


Papadopn, όπως λέει ο Glorious_93 απλά θα κάνεις copy&paste από το αγγλικό λήμμα, αλλά έχοντας ανοίξει και το αγγλικό λήμμα σε επεξεργασία (όχι από την ανάγνωση). -geraki (συζήτηση) 06:15, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Ιδέες - συμβουλές για παρουσίαση εύκολης πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές

Αυτή, αποτέλεσε μία από τις 2-3 πλέον ευτυχισμένες στιγμές μου ως Βικιπαίς εδώ και 4+ χρόνια (ελπίζω να μην τον τρόμαξα τον άνθρωπο – πάντως δεν απάντησε ακόμη ). Είναι η στιγμή που χαίρεσαι όχι τόσο επειδή –σε εμπιστεύονται και– ζητούν τη βοήθειά σου, όσο κυρίως επειδή έρχεσαι σε επαφή με άτομα κοινών ενδιαφερόντων, ανησυχιών και λογικής. Ταυτόχρονα ήρθε η εξής ιδέα. Όντως, έχω φτιάξει μία βάση με συνδέσμους προς τα ηλ/κά αρχεία διαφόρων προπολεμικών αθλητικών πηγών (17 εφημερίδες/περιοδικά), για προσωπική ερευνητική χρήση. Φανταστείτε ένα φύλλο MS-Excel με στήλες τις πηγές και γραμμές τα χρόνια Ιούνιος 1923 έως Οκτώβριος 1940 ή πιο σωστά διαστήματα των ετών αυτών (2, 3, 4, 6 ή 12 μήνες μαζί), επειδή συχνά οι πηγές είναι διαθέσιμες σε ηλ/κά αρχεία 2-3-4-6-12μήνου. Σε κάθε κελί του φύλλου, υπάρχει ο ενεργός σύνδεσμος για απευθείας μετάβαση στη συγκεκριμένη πηγή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Φυσικά μόνο ένα 20-30% των κελιών έχουν σύνδεσμο, όμως για κάθε χρονικό διάστημα (δηλαδή κάθε γραμμή) υπάρχουν τουλάχιστον 1-2 (έως και 7) σύνδεσμοι – δηλαδή καλύπτεται ολόκληρη η μεσοπολεμική περίοδος (από Ιούνιο 1923).

Για πείτε λοιπόν συμβουλές και ιδέες:

  1. πού μπορεί να αναρτηθεί κάτι τέτοιο στη Βίκι;
  2. πώς θα το μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι Βικιπαίδες ώστε να τους χρησιμεύσει;
  3. ποια μορφή θα έχει; Ασφαλώς μπορεί να μείνει στη μορφή αρχείου Excel. Ή καλύτερα να δημιουργηθεί ένα wikitable – επειδή όμως θα είναι ιδιαίτερης μορφής, ίσως χρειάζεται η βοήθεια όσων γνωρίζουν κώδικα. Σημειωτέον, αρκετά κελιά περιέχουν σε μορφή σχολίου κάποιες πληροφορίες χρήσιμες για να γλυτώνεις χρόνο: π.χ για πηγές που 3 χρόνια τους (α', β', και γ') παρέχονται μέσω ενός μεγάλου αρχείου (άρα ο ίδιος σύνδεσμος υπάρχει σε 3 κελιά) και μερικών εκατοντάδων ηλ/κών σελίδων, σημειώνονται οι 2 αριθμοί των τελευταίων που αρχίζει το πρώτο φύλλο του β' και γ' έτους (του α' αρχίζει φυσικά στην ηλ/κή σελ. 1).
  4. πολύ μελλοντικό: τα περισσότερα έντυπα είναι καθαρά αθλητικού ενδιαφέροντος, 2-3 είναι όμως ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες με αθλητικές στήλες. Εάν η ιδέα φανεί χρήσιμη και προχωρήσει, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο για τα πολιτικά κλπ έντυπα που διατίθενται σε ηλ/κή μορφή, ώστε να το χρησιμοποιούν οι Βικιπαίδες που ασχολούνται με λήμματα ιστορικά, πολιτικά, βιογραφικά κλπ. Οπότε και να εμπλουτιστεί το αρχικό με συνδέσμους για όσα περιέχουν αθλητικές ειδήσεις (αυτές μ' ενδιαφέρουν κυρίως ).

--Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 05:51, 27 Μαΐου 2015 (UTC)


Πολύ καλή πρωτοβουλία! (Φυσικά αυτές οι πηγές καλό είναι να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά, μαζί με άλλες δευτερογενείς περισσότερο σύγχρονες πηγές).
Νομίζω πως αρχικά είναι καλό να αναρτηθεί στο Google Docs για άμεση χρήση. Παράλληλα θα το κάνουμε πίνακα wiki και θα το αναρτήσουμε σε μια σελίδα Βικιπαίδεια: Αν μπορείτε να μου στείλετε το αρχικό xls θα προσπαθήσω να το κάνω σήμερα ή τις επόμενες ημέρες. -geraki (συζήτηση) 06:06, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Κι όμως. Αυτές οι χρονικά πρωτογενείς πηγές είναι που, τουλάχιστον, στα αθλητικά αποτελούν τις πλέον αξιόπιστες. Μιλώ εκ -μακράς- πείρας . Πολλές από τις μεταγενέστερες έχουν υποστεί διαστρεβλώσεις και you know what I mean. Άσε που είναι άμεσα προσβάσιμες, άρα πανεύκολα ελέγξιμες από τον καθένα. Εν πάση περιπτώσει, μέσα στη μέρα θα σου στείλω το xls για να πάρεις μία ιδέα. Καλό είναι λίγο να το ρετουσάρω/απλοποιήσω/ελέγξω (και να θυμηθώ κάποια πράγματα που έχω σε συντομογραφίες) πριν την τελική ανάρτηση. Εάν έχεις εμπιστοσύνη στα Google Docs, κανένα πρόβλημα. Και σταμάτα να χρησιμοποιείς πληθυντικό - ένας είμαι . Ευχαριστώ για την ανταπόκριση! --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 07:41, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

edit: πώς επισυνάπτω αρχείο σε μήνυμα μέσω Βίκι;


Οκ, η κάθε πηγή είναι κατάλληλη ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται. Για πολιτικά ζητήματα π.χ. κατά κανόνα χρειάζεται μεταγενέστερη ανάλυση.
Δεν μπορεί να μπει συννημένο.
-geraki (συζήτηση) 09:37, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Ναι, στα πολιτικά θέματα χρειάζεται συχνά φιλτράρισμα από μεταγενέστερες πηγές (π.χ ιστορικούς) γιατί οι χρονικά πρωτογενείς, ειδικά οι εφημερίδες, είναι συνηθέστατα biased έχοντας συγκεκριμένη πολιτική γραμμή (οπότε ανάλογα υπερτονίζουν και στη χειρότερη περίπτωση αποσιωπούν γεγονότα). Στα αθλητικά όμως είναι δυαδικό 0-1, έγινε-δεν έγινε και εάν 1, το αποτέλεσμα ήταν αυτό. Και biased μπορεί να είναι το φιλτράρισμα . Το έστειλα. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 14:22, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

δε κατάλαβα τι λέτε, αλλά καλύτερα δεν είναι να γινόταν αντί του excel με openoffice που είναι και τσάμπα;--Istoria1944 (συζήτηση) 09:43, 28 Μαΐου 2015 (UTC)
Libreoffice ακόμα καλύτερα που είναι και ελεύθερο λογισμικό Gts-tg (συζήτηση) 10:14, 28 Μαΐου 2015 (UTC)


Όντως προτιμούμε το ελεύθερο λογισμικό έναντι του κλειστού, αλλά και τους ανοικτούς τύπους αρχείων. Το παραπάνω .xls προφανώς δημιουργήθηκε με Microsoft Excel αλλά μπορεί να ανοίξει με ανοικτά λογισμικά LibreOffice και OpenOffice, ακόμη και με το Gnumeric που χρησιμοποίησα ο ίδιος (σε Xubuntu ). Αν το ανεβάσουμε ως αρχείο, είναι προφανές ότι θα ανέβει ως .ods (OpenDocument format) αντί .xls (Excel). Σημειώνω ότι από το παραπάνω Google Doc μπορεί να γίνει λήψη ως .ods (Αρχείο -> Λήψη ως). -geraki (συζήτηση) 14:14, 29 Μαΐου 2015 (UTC)
Όντως πολύ σημαντικό και ο τύπος αρχείου, και νομίζω πως ακόμα καλύτερη επιλογή αποτελεί το CSV, απλό, αγνό, τραγανό, ανοίγει πραγματικά με τα πάντα. 2η επιλογή τα .od* αν υπάρχουν φόρμουλες, πολλά sheets, embedded media κτλ Gts-tg (συζήτηση) 14:31, 29 Μαΐου 2015 (UTC)

Όντως . Ελεύθερα λογισμικά και στην επίσης ελεύθερη Βίκι προτιμούμε τον -ελεύθερο- κώδικα για δημιουργία wikitables. Εξαιτίας -έκτακτου- φόρτου εργασίας γύρισα αργά το βράδυ και έχω προλάβει να τελειώσω μόνο τα έτη 1923-1929 (ο δεύτερος πίνακας είναι απλή αντιγραφή του πρώτου και ακόμη προς επεξεργασία). Πώς δείχνει η μορφή; --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 23:27, 29 Μαΐου 2015 (UTC)

θέμα με τον toolserver? Javascript

Εδώ και λίγες μέρες (από την Τρίτη αν δεν κάνω λάθος), έχει πάψει να λειτουργεί το HotCat, το ProveIt και δεν εμφανίζεται στις συντεταγμένες η υδρόγειος (η οποία ανοίγει τον χάρτη). Ίσως να μην λειτουργούν και άλλα εργαλεία. Πώς μπορεί να επιλυθεί; --C Messier 14:38, 28 Μαΐου 2015 (UTC)


Δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα. Τα περισσότερα από τα εργαλεία που αναφέρεις είναι αυτοτελή, με τον κώδικα εντός Βικιπαίδειας.
(Ο toolserver δεν υπάρχει πλέον. Υπάρχει το Tool Labs με παρόμοιο σκοπό αλλά διαφορετική θέση και λειτουργία. Όπως και αν έχει τα παραπάνω εργαλεία δεν εξαρτώνται από αυτό)
-geraki (συζήτηση) 13:36, 29 Μαΐου 2015 (UTC)

Πρόβλημα με τα πλαίσια πλοήγησης

Γιατί στην Αθήνα πχ δεν εμφανίζεται το λινκ εμφάνισης/απόκρυψης των προτύπων? Πείραξε κανένας τπτ? Εγώ είμαι αθώος Το πρόβλημα υποθέτω ότι αφορά κάτι από όλα όσα τραβάει το Πρότυπο:Πλαίσιο πλοήγησης -- Spiros790 (συζήτηση) 10:23, 29 Μαΐου 2015 (UTC)

Τα ίδια και εδώ και σε άλλα λήμματα από όσο βλέπω. -- Spiros790 (συζήτηση) 10:34, 29 Μαΐου 2015 (UTC)


επίσης παρατηρώ ότι ο server εν γένει σέρνεται και ώρες-ώρες δεν κάνει σωστό render κλπ. -- Spiros790 (συζήτηση) 10:25, 29 Μαΐου 2015 (UTC)

βοήθεια για την δημιουργία ενός λήμματος στα αγγλικα

από εδώ:

Καλημέρα σας! Θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια σας για την δημιουργία ενός λήμματος στα αγγλικα. Παρακαλώ καθοδηγείστε με ή καλύτερα να σας στείλω το άρθρο μου, που το έχω ετοιμάσει να το επικολλήσετε-δημοσιεύσετε εσείς. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 178.59.111.104 (συζήτησησυνεισφορά) . Τί περιεχομένου είναι το λήμμα;

Λήμμα Γιαννιτσά και πνευματικά διακιώματα

Στο λήμμα Γιαννιτσά η παράγραφος γερμανική κατοχή είναι copy paste από εδώ. Έχει δοθεί άδεια για να χρησιμοποιηθεί το κείμενο; η προσθήκη του συγκεκριμένου κειμένου πρέπει να είναι από 4 Ιουνίου 2014.Niki81 (συζήτηση)