Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2011/Νοέμβριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχείο Αγοράς

Αυτή η σελίδα αποτελεί μέρος του Αρχείου συζητήσεων που έχουν γίνει στην Αγορά, και διατηρείται για ιστορικούς λόγους. Εάν έχετε κάτι για συζήτηση παρακαλούμε μεταβείτε στην Αγορά.

2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022Παλατινή Ανθολογία[επεξεργασία κώδικα]

Από το άρθρο «Παλατινή Ανθολογία» (εκδόσεις από 2 έως 8 Οκτωβρίου) αφαιρέθηκε η υπ’ αρ. 1 παραπομπή μου που υποστήριζε την ταυτότητα των εννοιών “Παλατινή” και “Ελληνική” Ανθολογία και εισήχθη η παραπομπή 1 της σημερινής μορφής του άρθρου, που υποστηρίζει αντίθετη άποψη.

Σε σχετικό ερώτημά μου ο χρήστης Ttzavaras απάντησε ότι «Η δουλειά μας στη ΒΠ δεν είναι να κρίνουμε, αλλά να παραθέτουμε στοιχεία χωρίς να εκφέρουμε γνώμη γι' αυτά. Τα κριτήρια συμπερίληψης ή μη κάποιων "πηγών" εκτίθενται στην πολιτική του εγχειρήματος για τις πηγές. Στη Βικιπαίδεια δεν αναζητάται η αλήθεια, αλλά η τεκμηρίωση των γραφομένων, όπως συμβαίνει σε κάθε εγκυκλοπαίδεια» (Σελίδα συζήτησης του άρθρου 25-10-2011). Στο δε Σημειωματάτιο Διαχειριστών στο οποίο απευθύνθηκα με προέτρεψε (31 Οκτωβρίου) να διαβάσω την πολιτική της Βικιπαίδειας και κατέληξε «δεν είναι όλα όσα θεωρούνται από κάποιους ως "πηγές" κατάλληλα για την Βικιπαίδεια

Διάβασα την πολιτική της Βικιπαίδειας και είδα ότι καθόλου δεν παρεκκλίνω από αυτήν. Οι (μονίμως εντός εισαγωγικών) πηγές μου είναι εγκυρότατες (Encyclopedia Britannica, Άρης Δικταίος, Αριστόξενος Σκιαδάς στην Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larrouse-Britannica, Ανδρέας Λεντάκης, Γιώργος Ιωάννου), κατά το πλείστον ελληνικές όπως προτιμά η Βικιπαίδεια (πέραν των όσων ξενόγλωσσων παρέθεσα στη συνέχεια) και καθόλου δεν κατάλαβα τι είδους γνώμη εξέφερα, εγώ ο «κάποιος», για τα «στοιχεία που παρέθεσα». Ο χρήστης Ttzavaras με παραπέμπει αορίστως στην πολιτική της Βικιπαίδειας χωρίς να αιτιολογεί ειδικά την άποψή του περί ελλιπούς τεκμηρίωσης των γραφομένων μου και την ακαταλληλότητα των πηγών μου καθώς και τα «κριτήρια συμπερίληψης ή μη» των δικών μου πηγών ούτε των αντιθέτων. Φρονώ ότι η όλη παρέμβαση του ως άνω χρήστη αποσκοπεί στην επιβολή της αντίθετης άποψης και στην αποσιώπηση της δικής μου.

Παρακαλώ τους χρήστες να εκφράσουν την γνώμη τους σχετικά. ---Pagaeos 22:14, 31 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Όταν γίνει αντιληπτό ότι στη Βικιπαίδεια δεν εκφράζουμε απόψεις αλλά τεκμηριώνουμε τα γραφόμενα, τότε ίσως σταματήσετε να μιλάτε για "λογοκρισίες" όπως κάνετε στη σελίδα συζήτησης του άρθρου και το οποίο επιμελώς αποσιωπάτε. "Αν δεν θέλετε το κείμενό σας να υποστεί επεξεργασία και να αναδιανεμηθεί κατά βούληση, τότε μην το καταχωρείτε εδώ" - αυτό σας το έχω αφήσει και στη σελίδα συζήτησης του άρθρου αλλά και αυτό το αποσιωπάτε και μιλάτε για "παραπομπές αορίστως στην πολιτική". Δεν σας μέμφεται κανείς για τις πηγές σας, αλλά για το "κείμενό σας που λογοκρίθηκε", φράση μη αποδεκτή στη Βικιπαίδεια. Τέλος - και μη αναφερόμενος σε δικές σας πηγές - υπενθυμίζω ότι δεν είναι κατάλληλες όλες οι πηγές για την Βικιπαίδεια, όπως έχουμε συζητήσει στο παρελθόν για "πηγές" τύπου Youtube και ποικίλα μπλογκς, που είναι αποδεκτές υπό προϋποθέσεις. --Ttzavarasσυζήτηση 07:43, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Και πάλι δεν κατάλαβα τι εννοεί ο Ttzavaras με όλην αυτή την αοριστολογία κι ούτε βλέπω να ταιριάζει στην δική μου παραπομπή το «δεν εκφράζουμε απόψεις αλλά τεκμηριώνουμε τα γραφόμενα» περισσότερο απ’ όσο στην περί του αντιθέτου παραπομπή. Το περί επιμελούς αποσιώπησης είναι ανακριβέστατο αφού παρέπεμψα ο ίδιος παραπάνω στην σελίδα συζήτησης του άρθρου. Εκτός αν ήταν υποχρεωτικό να επαναλάβω εδώ τα περί λογοκρισίας. Αλλά βέβαια δεν είναι αυτό το θέμα.Περιμένω λοιπόν ακόμη ειδική αιτιολόγηση της παρέμβασης Ttzavaras δηλ. είπες αυτό που δεν έπρεπε και κακώς παρέπεμψες εκεί. Τα περί Youtube και ποικίλων μπλογκς -που δεν αναφέρονται βέβαια στις «πηγές» μου αλλά ας τα βάλουμε στην συζήτηση, κάτι θα μείνει- τα αντιπαρέρχομαι με τα αρμόζοντα συναισθήματα. Και τέλος θα περίμενα από τον Ttzavaras να έχει την ευαισθησία να περιμένει να πει και κάποιος άλλος χρήστης, μη εμπλεκόμενος, την γνώμη του. Την πανομοιότυπα εκπεφρασμένη δική του την έχω ήδη, εγώ ζήτησα κι άλλες. ---Pagaeos 16:51, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι διαβάζετε είτε ηθελημένα το αγνοείτε: Περιμένετε ειδική αιτιολόγηση; Μήπως θα με καλέσετε και σε... απολογία ως χρήστη, ύστερα από τη... λογοκρισία που καταλογίζετε και σε άλλους χρήστες; Προφανώς δεν θα σας ακολουθήσω στον κατήφορο της σκέψης που πήρατε ούτε θα εκφραστώ με εμπάθεια, αυτήν που όλα τα κείμενά σας αποπνέουν, απλά θα σταματήσω εδώ. Τα υπόλοιπα στην κρίση των αναγνωστών. --Ttzavarasσυζήτηση 17:08, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καταρχήν καλό είναι να μη συνομιλούμε σε τρίτο πρόσωπο γιατί προσωπικά με ενοχλεί η διάθεση που προκύπτει από αυτό του σχήμα λόγου, παρόλο που ξέρω πώς να την φιλτράρω για τον εαυτό μου από το συναίσθημα που περιέχει και δημιουργεί ηλεκτρισμένα συννεφάκια. Δεν έχω μπει στο άρθρο και στη σελίδα συζήτησης και θα πω τη γνώμη μου απέξω ακόμα. Αν υπάρχει κυρίαρχη άποψη θα πρέπει κατόπιν αυτής να δομείται το άρθρο, συμπεριλαμβανομένου, αναλόγως της βαρύτητας της διχογνωμίας, και του τίτλου του. Η όποια αντίθετη άποψη τεκμηριώνεται επαρκώς έχει θέση στο άρθρο, με έκταση ανάλογη της βαρύτητάς της και της σοβαρότητάς της. Μια πιθανή μικρή επισήμανση στην εισαγωγή ή μια πιο εκτενής παράγραφος που εξετάζει τη διαφωνία, παραθέτοντας την πηγή, πιθανόν λύνει το όποιο θέμα. Αν υπάρχει σωρεία πηγών που με αντιπαράθεση απόψεων τότε η αντιπαράθεση και οι όποιες γνώμες θα αποτελούν σεβαστό μέρος του άρθρου.   ManosHacker 17:11, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

2011 Fundraising Is Almost Here[επεξεργασία κώδικα]

Hello Wikipedians, my name is Alex and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2011 Fundraiser. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that messages which may perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences.

I'm contacting you as I am currently looking for volunteers who are willing to contribute to this project by helping translate and localize messages into your local language, suggesting community appeals for us to use, and to provide us with feedback on the Fundraising Meta Page. We've started the setup on meta for both translation, statistical analysis, and local discussion and testing. We actively encourage focusing discussion on meta so we can all work together.
Use the talk pages on meta, talk to your local communities, talk to others, talk to us. Engagement is what we strive for, without each other we would never had made Wikimedia succeed. The staff working on this fundraiser is comprised of long-time Wikimedians with as much care and concern for the success of this drive as the volunteers, and we want you to actively participate and have a voice. Everyone is welcome to contact any of us on staff at any time with a timely response to follow. I look forward to working with you during this year's fundraiser.

If someone could translate this message I would really appreciate it so that everyone is able to understand our goals and contribute to this year's campaign.
Azariv 23:33, 31 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Διαγωνισμός φωτογραφίας μνημείων - συνεισφοράς - Παράρτημα υπό δημιουργία[επεξεργασία κώδικα]

Στο wiki του υπό κατασκευή Παραρτήματος έχει παρουσιαστεί η ιδέα δημιουργίας ενός διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα "Η Βικιπαίδεια Αγαπάει τα Μνημεία στην Ελλάδα" δείτε εδώ.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν ελεύθερες εικόνες και αντίστοιχος εμπλουτισμός άρθρων. Η δράση αυτή Θα ήθελα να έχει την συναίνεση της κοινότητας ώστε το βραβείο να είναι παρουσίαση των βραβευμένων φωτογραφιών στην κεντρική σελίδα της βικιπαίδεια. Έγινε μια κίνηση να αναζητηθεί υλικό δώρο από την ΕΛΛΑΚ μέσω του Γιανναράκη (και τηλεφωνικώς έγινε η επικοινωνία) [1] αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.


 • Η ανταπόκριση της ΕΛΛΑΚ είναι θετική και θερμή, όπως έγραψα απο τις 15 Οκτωβρίου:

"Η ιδέα είναι πάρα πολύ καλή! Αν θα επιζητούσαμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή θα έπρεπε να τον απευθύνουμε σε όλους αλλά με συγκεκριμένο θέμα, πχ μνημεία όπως πρότεινε ο Ggia , ώστε η ενασχόλησή τους με τη φωτογραφία να γίνει πρώτο βήμα ενασχόλησης με την εγκυκλοπαίδεια. Οπωσδήποτε, θα χρειαστούμε οργάνωση, χορηγό-(ούς), βραβεία, διαδικασία αξιολόγησης, νομικές συμβουλές (μην το υποτιμήσουμε αυτό...) και πολύ ζωηρή επικοινωνία. Ισως και λογισμικό για να διευκολύνει το "ανέβασμα" των φωτογραφιών, όπως έκαναν στο http://www.wikilovesmonuments.eu/. Και φυσικά η ΕΛΛΑΚ θα υποστηρίξει ένθερμα την προσπάθεια. Ας ανακοινωθεί η ιδέα και η συζήτηση στην Αγορά ώστε να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι στην προετοιμασία του Διαγωνισμός "Η Βικιπαίδεια Αγαπάει τα Μνημεία στην Ελλάδα"--Yiannis g 01:36, 15 Οκτωβρίου 2011 (CDT)

Οσον αφορά την βράβευση και την προβολή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, υπάρχει η εξής πρόταση:

Αγαπητοί φίλοι,

Σχετικά με το διαγωνισμό φωτογραφίας Διαγωνισμός "Η Βικιπαίδεια Αγαπάει τα Μνημεία στην Ελλάδα", μπορούμε να χορηγήσουμε φωτογραφικές μηχανές ή και υπολογιστές αν θεωρηθεί ότι αυτή πρέπει να είναι η μορφή των βραβείων.

Παράλληλα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προτείνουμε κάτι με μεγαλύτερη αξία και εμβέλεια:

Επιλογή των 30 (ή 50 ή 100) καλύτερων (ίσως μέσω ψηφοφορίας) οι οποίες θα εκτυπωθούν σε poster (μεγάλης διάστασης) και θα γίνουν μια διαρκής έκθεση της Wikipedia που θα παρουσιαστεί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. (Πιθανά σε συνδυασμό με τα workshops).

Υπάρχουν ακόμα αρκετές ιδέες για την επικοινωνία και τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Για να μην αναλωθούμε τώρα σε λεπτομέρειες,  μπορεί να οργανωθεί συνάντηση με την  ομάδα της ΕΛΛΑΚ που ασχολείται με την πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της Wikipedia ή η συζήτηση να συνεχιστεί διαδικτυακά...


Για την ΕΛΛΑΚ, Θ.Καρούνος, http://eellak.gr/

Το πιο σημαντικό τωρα, είναι να διατυπωθούν το κάλεσμα και οι όροι του διαγωνισμού και να οργανωθεί η διαδικασία εμφάνισης και αξιολόγησης των φωτογραφιών.Yiannis g 16:22, 4 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το πιο σημαντικό αμέσως μετά είναι να μπορεί κάποιος, φτιάχνοντας νέο λογαριασμό, να μην είναι αναγκασμένος να περιμένει τρεις μέρες μέχρι να έχει τη δυνατότητα να «ανεβάσει» φωτογραφία. Επίσης θα έπρεπε να του δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσει τη φωτογραφία με τρία απλά βήματα, χωρίς να πρέπει συμπληρώσει τίποτα, χειροκίνητα ή με στύψιμο μυαλού ή διάβασμα, από άδειες χρήσεις. Καλό είναι δηλαδή να ενεργοποιηθεί ένας wizard για δικές μας φωτογραφίες. Κάτι πολύ κοντινό, που δεν σε κάνει να τα παρατάς, είναι αυτό, με την προϋπόθεση πως έχεις κάνει σύνδεση στο Commons.   ManosHacker 18:36, 4 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
@Manos Μιλάς για ένα εργαλείο που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα Commons και μάλιστα είναι το προεπιλεγμένο όταν κάποιος επιχειρεί να ανεβάσει φωτογραφίες. Αν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το σχέδιο του διαγωνισμού οι φωτογραφίες θα επιφορτωθούν στα Commons και όχι τοπικά στην ελληνική Βικιπαίδεια. Και σίγουρα δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό που θα πρέπει να μας απασχολήσει αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά τον διαγωνισμό. Θα συμφωνήσω με τον Yiannis g ότι προέχει να καταλήξουμε στους όρους του διαγωνισμού, τα βραβεία, την επιτροπή αξιολόγησης και τέλος τη μέγιστη δημοσιότητα για να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. --Γλαύκος ρίχτο 14:35, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ωραία θα το κάνουμε τότε απλό, «1,2,3 και υπομονή τρεις μέρες μέχρι να ανεβάσετε φωτογραφία».
 • Το άλλο που με απασχολεί είναι πως όλοι με κάποιο τρόπο πρέπει να κερδίσουν ένα βραβείο. Θα ήθελα να γίνει, κατά τόπους, έκθεση φωτογραφίας με το αποτέλεσμα, όλες τις φωτογραφίες, με το όνομα του κάθε φωτογράφου, πιο μεγάλες και πιο μικρές φωτογραφίες ανάλογα τις ψήφους που πήραν, η ταμπέλα στις εκθέσεις να είναι η Βικιπαίδεια, με ένα ανάπτυγμα του φυλλαδίου που μόλις έχουμε παράγει εκ νέου, σε πόστερ, κάπου στα ψιλά γράμματα ο σπόνσορας, που θα έχει δικαιολογήσει επιπλέον με τις εκθέσεις τα χρήματα που διαχειρίζεται για το έργο της προώθησης κλπ.   ManosHacker 14:59, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν το καταλαβαίνω και πάλι γιατί τέτοια πρεμούρα για το τριήμερο λες και πλάκωσαν οι φωτογράφοι στη σειρά να συνεισφέρουν και δεν έχουμε που να βάλουμε τις φωτογραφίες τους. Εξ'όσων γνωρίζω παρόμοια εφαρμογή με αυτή που έχουν τα Commons δεν υπάρχει σε κανένα επιμέρους γλωσσικό εγχείρημα και ο λόγος είναι προφανής καθώς το Ίδρυμα φαίνεται να προτιμά όλα τα αρχεία πολυμέσων να πηγαίνουν εκεί. Επιπλέον αυτός που επιφορτώνει θα πρέπει να τηρήσει ένα minimum προϋποθέσεων (άδεια, όνομα αρχείου, κλπ) τα οποία φοβάμαι πως χρειάζονται πολύ περισσότερο από τρεις ημέρες εξοικείωση. Θα μπορούσε να τονιστεί στο κείμενο του διαγωνισμού ότι καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν δημιουργήσει έναν global account νωρίτερα. --Γλαύκος ρίχτο 00:51, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν επέμεινα να φτιαχτεί, απλά να τους προϊδεάσουμε μην μας κράξουν. Ας λύσουμε το θέμα με τη θεματολογία πρώτα και δεν είναι σοβαρό το 3 μέρες αν έχουμε ειδοποιήσει.   ManosHacker 00:55, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
 • Υπέρ. Εγώ θα έλεγα ότι ένα τέτοιο "άυλο" βραβείο ταιριάζει στο πνεύμα της βικιπαίδειας - και δεν εμπλέκεται κανείς (π.χ. η ΕΛΛΑΚ). Ggia 17:32, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
 • Υπέρ. Ας προχωρήσουμε, αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια για χορηγία από το Wikimedia Foundation. @Ggia νομίζω ότι σου έχω αποστείλει τη σχετική φόρμα για υποβολή αίτησης προς το Ίδρυμα --Γλαύκος ρίχτο 11:29, 3 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
@Glavkos Δεν έχω λάβει το email αυτό. Αλλά ο διαγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς βραβείο. Ίσως αρχικά να το κάνουμε έτσι και σε ένα μελλοντικό διαγωνισμό βλέπουμε. Ggia 12:48, 3 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
@Ggia Εδώ θα βρείς τη σχετική φόρμα για υποβολή αίτησης. Κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό από την Ταμίλ κοινότητα για κάτι αντίστοιχο με αυτό που σκέφτηκες και συ. Όπως θα δεις και στη σελίδα στόχος του διαγωνισμού αυτής της κοινότητας ήταν : ....να κερδίσει ποιοτικές συνεισφορές σε οπτικοακουστικά αρχεία και να προσελκύσει ποιοτικούς φωτογράφους, λήπτες βίντεο, συνεισφέροντες σε γραφικά και φωνή σε βικιεγχειρήματα σε γλώσσα Ταμίλ. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ανάμεσα στην δημιουργική κοινότητα που δεν την προσελκύουν ιδιαίτερα τα κείμενα για το Wikimedia γενικότερα και για τα βίκι σε γλώσσα Tamil πιο συγκεκριμένα. Στοχεύουμε να έχουμε κατ'ελάχιστον 3000 αρχεία και 100 νέους συνεισφέροντες με αυτόν το διαγωνισμό. Το συνολικό ύψος της χορηγίας έφτανε το 800 δολάρια. Πέραν αυτού όμως υπάρχουν και μια σειρά άλλες περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ιδέες.
 • Υπέρ. Είναι πολύ καλή ιδέα, ξέρω προσωπικά κόσμο που σίγουρα θα κινητοποιηθεί... μ'ένα σμπάρο δυο τριγόνια: και "ευγενής άμιλλα", και εμπλουτισμός της ΒΠ. Ότι πρέπει για μαθητές ειδικά:))--Saintfevrier 12:04, 3 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
 • Υπέρ. Αλλά να μην ξεχνάμε και το ΚΑΣ που έχει κάποιους περιορισμούς στη φωτογράφιση μνημείων οι οποίοι ίσως δυσκολέψουν το ανέβασμα στη Βικιπαίδεια. Βικιφιλικά --Xoristzatziki 15:04, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Φαντάζομαι εννοείς το νταβατζιλίκι που ρητά απαγορεύει χρήση σαν της Βικιπαίδειας. --Focal Point 16:02, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Εγώ δεν το γνώριζα αυτό το περιορισμό! Δηλαδή για να τραβήξεις την ακρόπολη και να την δημοσιεύσεις με ελεύθερη άδεια θέλει αίτηση-άδεια από το ΥΠΠΟ; Ggia 17:40, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Όχι, απλά δεν προβλέπεται ελεύθερη άδεια ποτέ. --Focal Point 18:51, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Η προτεινόμενη δράση είναι απλά παράνομη. Η Βικιπαίδεια αγαπά τα μνημεία, αλλά η Ελλάδα δεν αγαπά τις ελεύθερες άδειες. --Focal Point 18:54, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Νομίζω ότι πρέπει το παράρτημα να απευθυνθεί κατευθείαν στο ΥΠΠΟ και αν είναι αρνητική η απάντηση να απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη (ο Συνήγορος είχε διαμεσολαβήσει το 2008 για την απαγόρευση φωτογράφισης σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων δείτε εδώ). Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να σβηστούν όλες οι φωτογραφίες που έχουν ανέβει στα commons από αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα! Ggia 19:18, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το βασικό αντεπιχείρημα θα είναι πως δυστυχώς δεν γίνεται γιατί θα πωλούν πια ελεύθερα και οι Γερμανοί καρτ ποστάλ της Ακρόπολης, με επισήμανση από πίσω πως προέρχεται από τα κόμονς, και θα έχουμε διαφυγόντα κέρδη. (Σύμφωνα με τη Δανειακή σύμβαση της Ελλάδας τον Μάιο του 2010 όμως δεν είναι καν δική μας πλέον ούτε η ίδια η Ακρόπολη.. ουφ)   ManosHacker 19:57, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο παράρτημα μιλάς. Από όσο γνωρίζω μέλη της ελληνικής κοινότητας των εγχειρημάτων της Wikimedia που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον δημιουργία παραρτήματος της Wikimedia στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε τέτοια δράση. Επιπλέον, δε θεωρώ ότι μπορεί να ζητήσει κάποιος από το υπουργείο να ανατρέψει νόμο του Ελληνικού Κράτους. Είπαμε ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο ....(σκέψου ότι επιθυμείς)..., αλλά όχι κι έτσι. Οι νόμοι είναι νόμοι και κανένας, εκτός από τη Βουλή δεν έχει δικαίωμα να τους αλλάξει. Αυτά είναι γνωστά σε όσους έχουν ασχοληθεί και συγκεκριμένα στα Commons υπάρχει και ανάλυση: Commons:Freedom of panorama#Greece. Η ιδέα για τον Συνήγορο του Πολίτη είναι ενδιαφέρουσα, αλλά όταν μιλάμε για οικονομικά συμφέροντα (Δες στη φόρμα: «Πριν την παρουσίαση της εικόνας / των εικόνων στο διαδίκτυο και /ή στο ενδοδίκτυο, θα καταβάλω τα υπέρ του Τ.Α.Π.Α. αναλογούντα τέλη δημοσίευσης στο όνομα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος στον λογαριασμό ...»), αναγνωρίζω ότι το έργο αυτό είναι ευγενές, αλλά και δύσκολο. Αν το αναλάβεις, καλή επιτυχία. Την υποστήριξή μου, όσο μικρή και να είναι, ακόμη και μια απλή ψηφιακή υπογραφή, θεώρησέ την δεδομένη.--Focal Point 20:08, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Να μην συγχέουμε το FOP/copyright με το τέλος δημοσίευσης που επιβάλει το ΤΑΠΑ. Το συγκεκριμένο τέλος δεν είναι για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων αλλά φόρος. Τα π.δ. ανήκουν πάντα στον φωτογράφο είτε δημοσίευσε την φωτογραφία του είτε όχι, είτε το έκανε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα η μόνη απαίτηση για να ανέβει μια εικόνα στα commons είναι να είναι με ελεύθερα πνευματικά δικαιώματα. Το αν είναι υποχρεωμένος ο uploader να πληρώσει στο ΤΑΠΑ σαν να κάνει την δημοσίευση στην Ελλάδα, είναι θέμα μεταξύ αυτού και του ΤΑΠΑ. Παλαιολιθικές αποφάσεις στην ψηφιακή εποχή... -geraki Talk 22:46, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το παράρτημα υπάρχει ήδη χωρίς νομική υπόσταση. Δεν μιλάω για το FOP.. αλλά για τους αρχαιολογικούς χώρους των οποίων οι αρχιτέκτονες έχουν πεθάνει πάνω από 70 χρόνια! Ggia 20:13, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το παράρτημα υπάρχει; Ενδιαφέρον νέο. Θα περίμενα εμείς οι χρήστες και συνεισφέροντες της Βικιπαίδειας να είχαμε ενημερωθεί για αυτό εδώ στη Αγορά. Πότε έγινε αυτό; Από πότε υπάρχει παράρτημα; --Focal Point 20:26, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ναι υπάρχει. Ggia 21:53, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Εδώ θα περίμενα να ακούσω και το ζει ο Μεγαλέξανδρος. --Γλαύκος ρίχτο 01:05, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ένα "ναι υπάρχει" δεν εξηγεί και πολλά. Τι είδους παράρτημα είναι αυτό, πότε φτιάχτηκε και από ποιους; --Ttzavarasσυζήτηση 13:26, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
[2] για όποιον θέλει να συμμετάσχει. Ggia 13:51, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Και σε ποιο σημείο του συνδέσμου που έδωσες φαίνεται πως υπάρχει παράρτημα και ποιοι συμμετέχουν; Αυτό που δίνεις (το όνομά μου είναι τρίτο στον κατάλογο) αναφέρεται στο υπό δημιουργία παράρτημα και όχι σε ήδη υπάρχον. Συνεπώς πού είναι αυτό το "Ναι, υπάρχει";; --Ttzavarasσυζήτηση 14:21, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Παρακαλώ αυτό το "Ναι υπάρχει" να αποσυρθεί το συντομότερο. Παραπλανά τους Βικιπαιδιστές: Το παράρτημα δεν έχει δημιουργηθεί, οι συζητήσεις γι' αυτό είναι σε εξέλιξη και στον συγκεκριμένο σύνδεσμο παρατίθενται τα ονόματα όσων θέλουν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί. Διευκρινίζω εδώ ότι αν ζητηθεί το ο,τιδήποτε από το Ίδρυμα Wikimedia ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα εν ονόματι του "Παραρτήματος" που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί, θα έχει γίνει χωρίς προσωπικά να γνωρίζω το ο,τιδήποτε και φυσικά χωρίς να συναινέσω σε παρόμοια ενέργεια. --Ttzavarasσυζήτηση 21:55, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν παραπλανά καθόλου. Το παράρτημα υπάρχει ως μορφή κοινότητας χρηστών χωρίς νομική υπόσταση. Μάλιστα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση είναι ότι μια τέτοια κοινότητα χρηστών μπορεί να παίρνει και χρηματοδότηση από το ίδρυμα wikimedia για συγκεκριμένες δράσεις (όχι χρήματα αλλά π.χ. τύπωμα κάποιου φυλλαδίου κλπ). Η απόφαση ήταν να ξεκινήσουμε δράσεις και να αποκτήσουμε σύντομα νομική υπόσταση. Αν θέλεις μπες στο wiki του παραρτήματος να δεις και τις συζητήσεις (υπάρχει και μια συζήτηση για τα θετικά/αρνητικά της νομικής υπόστασης). Αν θες μίλησε και με Ariel, Geraki, Glavko και λοιπούς που συμμετείχαν στην συζήτηση. Ggia 08:15, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Οποιαδήποτε μορφή κοινότητας χρηστών δεν μπορεί να αποκαλείται "παράρτημα" (chapter) χωρίς να αποκτήσει νομική υπόσταση. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, το να αποκαλείται "παράρτημα" μια οποιαδήποτε κοινότητα χρηστών είναι απλά παραπλανητικό. Διαχωρίζω σαφώς τη θέση μου από παρόμοια προσπάθεια. Και πού με προτρέπεις να μπω "να δω", εκεί που εγώ ο ίδιος έχω μπει και δηλώσει το όνομά μου ως προτιθέμενου να συμμετάσχει; --Ttzavarasσυζήτηση 12:43, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Πρόκειται ήδη για κοινότητα χρηστών με δράσεις συγκεκριμένης κατεύθυνσης, και προοπτική να γίνει σύλλογος με νομική ή όχι μορφή. Δράσεις που υπάρχουν ήδη είναι η συμμετοχική συγγραφή του ανανεωμένου φυλλαδίου της Βικιπαίδειας, η προσπάθεια για το διαγωνισμό φωτογραφίας για τον οποίο ζητείται η γνώμη εδώ, οι συγκεντρώσεις που έγιναν κλπ. Επίσης υπάρχουν και συγκεντρώσεις που δεν έγιναν ενώ είχαν προγραμματιστεί, [3]. Αυτά δείχνουν επιγραμματικά πού βρισκόμαστε σε σχέση με το στόχο. Στόχος δεν είναι η νομική μορφή, καθώς οι δράσεις μπορούν να προωθούνται και χωρίς αυτήν και μάλιστα η wikimedia δεν ζητά νομική μορφή προκειμένου να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες για το καλό τις Βικιπαίδειας. Το αν μαζευόμαστε ή όχι, αν συντονιζόμαστε, αν παράγουμε έργο που αποδίδουμε ως προϊόν της κοινότητας αυτής, είναι αυτό που καθορίζει την υπόσταση ή μη του συλλόγου. Προς το παρόν δεν υπάρχει στο εγχείρημά μας αυτό ενεργή μάζα με έντονη δράση, τόσο έντονη για παράδειγμα όσο της mywikipedia που προσπαθεί (όχι κι αυτή ιδιαίτερα πετυχημένα προς το παρόν) για το νέο κύκλο εργαστηρίων, υπάρχει όμως συμμετοχή, κάποια αποτελέσματα, και όπως φαίνεται από τους υποστηρικτές, πίστη ότι αυτό όλο θα λάβει το μέγεθος που του πρέπει. Ούτως έχει τα πράγματα, δεν είμαστε ακόμα αλλά είμαστε.   ManosHacker 13:15, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
[4] Νομίζω ότι ήμουν αρκετά σαφής και σε καμιά περίπτωση δεν παραπλανώ κανένα εδώ. Ggia 12:58, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μόνο μνημεία είναι πολύ κλειστή θεματολογία για έκθεση. Εγώ δεν θα πήγαινα, δεν θα μου είχε τόσο ενδιαφέρον όσο να δω και άλλες ενότητες.   ManosHacker 15:10, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ο φόρος πρέπει να καταβάλλεται ανεξάρτητα από το ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι φωτογραφίες της Ακρόπολης που διανέμονται με ελεύθερη άδεια πρέπει ΠΡΙΝ ξαναδημοσιευτούν κάπου αλλού να πληρωθούν φόροι. Ακόμα πιο πρακτικά, σημαίνει ότι αν κάποιος αντιγράψει αυτές τις φωτογραφίες, ενώ έχει το δικαίωμα ως προς τα πνευματικά δικαιώματα, δεν έχει το δικαίωμα από το ΚΑΣ αν δεν πληρώσει. Πράγμα που ίσως οδηγήσει σε παρερμηνείες σχετικά με το αν οι φωτογραφίες που εμφανίζονται εδώ έχουν τη άδεια GFDL. Αυτό σημαίνει ίσως ότι οι φωτογραφίες που θα βρεθούν εδώ δεν μπορούν να έχουν άδειες τύπου "κοινό κτήμα" κλπ. Μπορούν όμως να έχουν άλλες άδειες οι οποίες προβλέπουν την πληρωμή χρημάτων. Η CC-BY-SA 3.0 καλύπτει αυτήν τη περίπτωση (όπως λέει: Μπορεί να υπάρχουν δικαιώματα άλλων ατόμων είτε στο έργο καθεαυτό είτε στο πώς αυτό χρησιμοποιείται όπως δικαιώματα δημοσιότητας ή δικαιώματα περί την ιδιωτικότητα.). Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει απλά ότι δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν εδώ οι φωτογραφίες με άδεια "κοινό κτήμα"... Βικιφιλικά --Xoristzatziki 15:54, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αν είναι να γίνει κάτι υπάρχει ένας απλός τρόπος να ξεκινήσουμε. Αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου στο Υπουργείο Πολιτισμού που να περιγράφει το πλαίσιο του διαγωνισμού και τη χρήση των εικόνων. Καλύτερα να απευθυνθεί πρωτιστως στο γραφείο του Υπουργού (να δουμε ποιος θα είναι). Παράλληλα αν βοηθήσουν και οι φίλοι μας από την ΕΛΛΑΚ θέλω να πιστεύω ότι μπορει να προχωρήσει.-Αχρήστηςσυζήτηση 21:49, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλή ιδέα. Υπάρχει πρόθεση από ΕΕΛ/ΛΑΚ να σταλεί μια επιστολή στο Υπ. Πολιτισμού ώστε να υπάρξει τουλάχιστον μια άδεια για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ώστε να είμαστε ok και νομικά. --comzeradd 11:52, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Θα πρέπει κάποιος να ελέγξει κατά πόσο ισχύει αυτή η απαγόρευση νομικά. Γιατί αλλιώς δημιουργείται πρόβλημα και στις υπόλοιπες φωτογραφίες που έχουν ανέβει ήδη στα commons. Ggia 12:14, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Παρακαλώ ας συνέλθουμε λίγο και ας μην το ζορίσουμε δημιουργώντας πρόβλημα εκεί που πιθανό να μην υπάρχει. Αν χρειαζόταν να πληρωθεί κάποιο τέλος τότε θα έπρεπε να πληρωθεί και να πληρώνεται για όλες τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν καθημερινά στα Commons. Η θέσπιση διαγωνισμού δεν εξαιρεί τίποτε και από καμία πλευρά: δεν είναι λογικό ότι οι εκτός διαγωνισμού φωτογραφίες δεν χρειάζονται τέλος και οι εντός χρειάζονται. Εκτός και αν προβληματιζόμαστε και θέλουμε να έχουμε μια ρητή διακοίνωση ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να ανεβάζουν πλέον φωτογραφίες αρχαίων στα Commons χωρίς να πληρώνουν το αντίστοιχο τέλος. --geraki Talk 12:27, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ με τη θέση και στάση του Γεράκη. Εμείς ξεκινάμε.   ManosHacker 12:41, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Και εμένα μου αρέσει και με βολεύει η εξήγηση του Geraki. Αν ισχύει νομικά αυτό που γράφει ας ξεκινήσουμε. Ggia 12:50, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το γεγονός πως γίνεται σήμερα δεν σημαίνει πως είναι νόμιμο. Ενδέχεται όντως να μην μπορούν οι Έλληνες πολίτες να μοιράζουν ελεύθερα φωτογραφίες από μνημεία, κλπ. Όσο ακραίο κι αν ακούγεται δυστυχώς ισχύει. Είναι κάτι άλλωστε που γνωρίζουμε πως συμβαίνει ήδη με τα μουσεία (ακόμα και τα δημόσια). Ένας διαγωνισμός με μεγάλη δημοσιότητα, οφείλει να είναι νόμιμος, οπότε ας το διερευνήσουμε πρώτα. --comzeradd 14:16, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Προσωπικά δεν βλέπω να στέκει νομικά υποχρέωση ελέγχου για την πληρωμή ενός τέλους σε μια ελληνική υπηρεσία. Στο upload ως δημοσίευση, εμπλεκόμενοι είναι ο uploader και το Ίδρυμα ως πάροχος του χώρου. Το Ίδρυμα έχει έδρα στις ΗΠΑ άρα δεν έχει υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε τέλους. Είναι προσωπικό θέμα του uploader το αν έχει πληρώσει το τέλος ή όχι. Η κοινότητα και οι διοργανωτές ενός διαγωνισμού - που όμως πέρα από το κάλεσμα και την αξιολόγηση δεν εμπλέκονται στην διαδικασία δημοσίευσης - δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν τέτοιο έλεγχο. Δεν μπορεί η κοινότητα ή το Ίδρυμα να κάνει τον χωροφύλακα για να ελέγχει την πληρωμή οποιουδήποτε φόρου και να ζητάει μαζί με την φωτογραφία, σκαναρισμένη και την απόδειξη πληρωμής! Το οποίο μπορεί να είναι και προσωπικό δεδομένο... Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι τα πνευματικά δικαιώματα που εμποδίζουν την ελεύθερη χρήση του υλικού. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει με πνευματικά δικαιώματα. --geraki Talk 21:05, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ως πάροχος υπηρεσίας το Foundation δεν δεσμεύεται μόνο από το δίκαιο των ΗΠΑ αλλά και κάθε χώρας που παρέχει τις υπηρεσίες του. πχ. Η Google δικάστηκε στην Ιταλία για video στο YouTube. --comzeradd 11:42, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


 • Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά υποχρέωση σε τέλος/φόρου και φυσικά αφορά μόνο δημοσίευση που γίνεται στην Ελλάδα. Ένας εκδότης στην Γαλλία, την Ρωσία, τις ΗΠΑ δεν έχει υποχρέωση πληρωμής οποιουδήποτε τέλους σε μια ελληνική δημόσια υπηρεσία. Το τέλος δεν είναι πνευματικά δικαιώματα.
 • Η google έχει έδρες και εμπορική/νομική δραστηριότητα επιτόπου σε πολλές χώρες (όπως η Ιταλία και η Ελλάδα) γι'αυτό και υποχρεούται να ακολουθεί το δίκαιο των χωρών όπου έχει τέτοια δραστηριότητα (γι'αυτό και η απειλή απόσυρσής της από την Κίνα - για να μην υπακούσει στους κινεζικούς νόμους).
 • Παρόμοιο ζήτημα έχει συζητηθεί τον Μάιο - όπου φυσικά το WMF δεν ήταν υποχρεωμένο να παραδώσει στοιχεία σε Βρετανική υπηρεσία.
 • Ακόμη περισσότερο, είναι γνωστή η θέση του Ιδρύματος στο σχετικό νομικό ζήτημα που προέκυψε με εκατοντάδες εικόνες από την National Portrait Gallery του Λονδίνου και τον ισχυρισμό copyright για αυτές (για public domain πίνακες): commons:Commons:ART#The_position_of_the_WMF
 • Εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει νομικό ζήτημα για το Ίδρυμα, αρμόδιοι να το λύσουν είναι οι δικηγόροι του Ιδρύματος. -geraki Talk 15:27, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Σχετικά με φωτογραφίες μνημείων & αρχαιοτήτων στα Commons: Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και η πολιτική στα Commons δεν απαγορεύει την δημοσίευση φωτογραφικών ελληνικών αρχαιοτήτων. Δείτε commons:COM:L#Greece για την επίσημη θέση στο θέμα αυτό. SV1XV (talk) 14:01, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Επειδή τα νομικά θέματα σχετικά με την φωτογράφιση των μνημείων δεν αναμένεται να επιλυθούν σύντομα ;-{( καλό είναι να βρούμε άλλη (ισως γενικκή) θεματολογία για φέτος και εστιάζουμε στα μνημεία την επόμενη χρονιά. Παράλληλα ζητήσαμε απο τον συνεργάτη της ΕΛΛΑΚ και των CC Πρόδρομο Τσιαβό να εξετάσει νομικά το θέμα και να διατυπώσει ένα σχέδιο επιστολής προς τους αρμόδιους της πολιτείας.Yiannis g

Αναζήτηση κειμένου[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσουμε κείμενο σε άρθρα χωρίς να θεωρούνται ίδια τα γράμματα με και χωρίς τόνους; Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο λάθος σε άρθρα είναι το «απο» αντί του «από», πολλές φορές εμφανίζεται σε άρθρα που θέλουν επιμέλεια, αλλά δε γίνεται να αναζητηθεί. Gf uip 07:47, 3 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ψάξε μέσω Google με search string: "από" site:el.wikipedia.org --Focal Point 21:37, 5 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλή λύση, ευχαριστώ! Gf uip 22:26, 5 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ Gf uip, κρίνοντας από τα θέματα της συνεισφοράς σου, πιστεύω ότι θα σε ενδιαφέρει περισσότερο (και θα έχεις τις γνώσεις να την εκμεταλλευτείς) η βάση δεδομένων, περισσότερα εδώ-> meta:Data dumps, φιλικά. --Egmontaℨ 22:41, 5 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ Egmontaz, τα dumps φαίνονται ό,τι πρέπει για αναζητήσεις (να ναι καλά το grep). Gf uip 20:47, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εργαλείο Αξιολόγησης (συνέχεια)[επεξεργασία κώδικα]

Εδώ τον προηγούμενο μήνα είχαμε τη συζήτηση για το θέμα του εργαλείου της αξιολόγησης των άρθρων. Πηγαίνοντας στην αγγλική βλέπω πως στα ελληνικά το εργαλείο αποδίδεται πλέον ως βαθμολόγηση, από όποιον μπήκε στον κόπο να το αλλάξει, καθώς κάποιοι το μπέρδευαν με τη διαδικασία για την ανάδειξη των αξιόλογων άρθρων. Ο αγγλικός όρος είναι ratings και δεν υπάρχει πουθενά η αυστηρότητα του βαθμού. Θα ήθελα να δούμε πιο προσεκτικά τη μετάφραση του όρου, δεδομένου ότι σύντομα θα εφαρμοστεί και σε εμάς, όπως προκύπτει από τη συζήτηση της κοινότητας.   ManosHacker 08:16, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

 • Αντί «βαθμολογήστε» θα πρότεινα τον όρο «πείτε τη γνώμη σας». Το βαθμολογήστε είναι βέβαια πιο επιθετικό και ίσως τραβά το ενδιαφέρον πιο πολύ, ίσως όμως και να αποθαρρύνει.   ManosHacker 08:30, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το «Πείτε τη γνώμη σας» είναι πολύ καλό, γιατί άλλωστε η χρήση του εργαλείου αυτού είναι ισοδύναμη με δημοσκόπηση και βέβαια όχι με αξιολόγηση. --Focal Point 08:42, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Συμφωνώ απολύτως. Από τις γνώμες (αστέρια) μπορεί ο συγγραφέας να καταλάβει ότι το άρθρο έχει κάποια λάθη... και ίσως να το βελτιώσει.. Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 16:21, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Πάνω στο εργαλείο θα μπορούσε να γράφει ή πείτε την γνώμη σας για το άρθρο που μόλις διαβάσατε ή δώστε μια βαθμολογία σε αυτό το άρθρο.----Kvnstantinos pao 13Απάντηση 15:26, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εγώ το προηγούμενο μήνα τόνισα ότι το άρθρο δεν θα θεωρείται αξιόλογο εάν έχει καλή βαθμολόγηση.Απλώς ο κάθε χρήστης θα καταλαβει πως αξιολογεί ο κόσμος την δουλειά του.----Kvnstantinos pao 13Απάντηση 18:07, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εδώ και 2 μήνες συζητάμε συνεχώς για αυτό το θέμα. Οι απόψεις που βλέπουν με θετική ματιά αυτό το εγχείρημα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δεν θέλουν.Προτείνω να το κατασκευάσει κάποιος με γνώσεις επί του θέματος και να αρχίσουμε επιτέλους να το χρησιμοποιούμε.Υπάρχουν πολλές γνώμες και πολλά επιχειρήματα πλέον.----Kvnstantinos pao 13Απάντηση 12:50, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Οχι και τόσοι πολλοί! εκτός αν πιάνεις και αυτούς που δεν έγραψαν ποτέ άρθρο και η μόνη τους συνεισφορά είναι ένα ατελείωτο μπλα μπλα ? το συγκεκριμένο εργαλείο από τα λεγόμενα κάποιον φαίνεται ότι το θέλλλουν μόνο για φιγούρα για κανένας χρήσιμο λόγο. --*tony esopiλέγε 12:55, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Κοίτα , όλοι αυτοί που δεν θέλετε το εργαλείο καλά κάνετε και λέτε την γνώμη σας αλλά καλό θα ήταν να πείτε κανένα επιχείρημα και όχι να σχολιάζετε συνεχώς αυτά που λένε οι χρήστες που υποστηρίζουν την ιδέα γα το εργαλεί.Φιλικά.!----Kvnstantinos pao 13Απάντηση 17:10, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συζήτηση για την αξιοποίηση της wikipedia στην ακαδημαϊκή κοινότητα[επεξεργασία κώδικα]

Πρόσκληση σε συζήτηση στρατηγικής για την αξιοποίηση της wikipedia στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 18.00-21.00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αίθουσα Training, συνάντηση-συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτικών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,με θέμα:"Ένταξη της wikipedia στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα".

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ώστε να διερευνήσουμε τους τρόπους ένταξης και αξιοποίησης της wikipedia στο πλαίσιο της διδακτικής δραστηριότητάς τους,εξοικειώνοντας τους φοιτητές με τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται ο στόχος του Εμπλουτισμού της wikipedia στα ελληνικά και για ελληνικά θέματα, σε τρίτες γλώσσες.

Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι την Πέμπτη 10/11/2011 στη διεύθυνση: http://www.doodle.com/utcah3tqwyzg58fz. Yiannis g 06:52, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Χαίρομαι που δρομολογήθηκε αυτή η ιδέα. Είναι κρίμα που το μαθαίνω σήμερα γιατί θα λείπω το επόμενο ΠΣΚ. Περιμένουμε νέα.-Αχρήστηςσυζήτηση 21:53, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Προτάσεις που διατυπώθηκαν στη συζήτηση[επεξεργασία κώδικα]

 • Υιοθετήστε ένα άρθρο ή και μια ολόκληρη ενότητα.
 • Αφίσα - κάλεσμα στα πανεπιστήμια.
 • Κάλεσμα με εικόνα - μπάνερ στην κεντρική σελίδα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (συντονισμένα).
 • Εργαστήρια - workshops με φοιτητές και καθηγητές.
 • Παραδειγματικές δράσεις σε συγκεκριμένες θεματικές περιοχές - σενάρια χρήσης της εγκυκλοπαίδειας στην εκπαίδευση.
 • Facebook - κινητοποίσηση ευαισθητοποίηση μέσω κοινωνικών δικτύων.
 • Πρόσκληση στα τμήματα φωτογραφίας των ΤΕΙ να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με φωτογραφικό υλικό.
 • Όμοια σε τμήματα όπως η Ιατρική, η Φυσική (πειραματικές διατάξεις) κλπ.
 • Διαγωνισμός για νέους χρήστες με βραβεύσεις.
 • Youtube tutorials από τα καλά παραδείγματα χρήσης στα πανεπιστήμια.
 • Δημιουργία κέντρου εγκυκλοπαίδειας στο Ε.Κ.Τ.

194.177.215.120 19:05, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Οι προτάσεις προήλθαν όλες από το κοινό μας, στους οποίους μίλησα εγώ και ο κ. Γιανναράκης. Είχαμε το παραπάνω αποτέλεσμα, τις προτάσεις, και με χαρά μου είδα λάμψεις στα μάτια. Στη συνομιλία μου με τους συμμετέχοντες έδωσα βάση σχεδόν αποκλειστικά στο όραμα και το σκοπό και ο κ. Γιανναράκης κατεύθυνε επιτυχώς τους παρευρισκόμενους να ανακαλύπτουν οι ίδιοι προτάσεις για δράσεις.   ManosHacker 20:49, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Παρουσίαση στο ΑΠΘ[επεξεργασία κώδικα]

Ενημερώνω ότι την Πέμπτη θα μιλήσω για την Βικιπαίδεια εντός μαθήματος στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. -geraki Talk 08:22, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η παρουσίαση έγινε με παρόντες τουλάχιστον 120-130 φοιτητές. Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουμε επιπλέον 40-50 καλά ιατρικά άρθρα. Περισσότερα στο WM-GR. --geraki Talk 11:47, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μάλλον ξεκινήσαμε ήδη και μάλιστα συνεργατικά[5], [6]. Μπράβο Κωνσταντίνε.   ManosHacker 21:10, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σήμανση στην εργαλειοθήκη[επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι πινακίδες σήμανσης της εργαλειοθήκης εμφανίζονται με ημερομηνία Οκτωβρίου. Ξέρει κανείς να το φτιάξει; Ευχαριστώ- Αχρήστηςσυζήτηση 22:42, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εικόνα με δικαιώματα US στην Ελληνική Wikipedia[επεξεργασία κώδικα]

Προσπαθώ να προβάλλω την εικόνα [7] από τα commons στην ελληνική Wiki και δεν μπορώ. Υπάρχει κάποια άδεια χρήσης αλλά ελληνικά (που ακολουθεί την ελληνική νομοθεσία) που μπορώ να την χρησιμοποιήσω, μεταφέροντάς την στις επιφορτώσεις αρχείου; --Vagrand 23:22, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η εικόνα είναι fair use (δεν είναι ελεύθερη) και βρίσκεται στο χώρο της en.wikipedia.org και όχι στο commons.wikimedia.org. Αν θες να την χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να την ανεβάσεις εδώ στην el.wikipedia.org με άδεια εύλογης χρήσης. Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να ανέβει στα commons για γενική χρήση. Ggia 09:19, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ευχαριστώ πολύ Ggia για την απάντησή! Το έκανα στο νέο άρθρο Λουκάς Σαμαράς.--Vagrand 13:21, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συναίσθημα σε μια εγκυκλοπαίδεια;[επεξεργασία κώδικα]

Διάβασα τα κείμενα πίσω από τα μπάνερς της καμπάνιας για το αναγκαίο μάζεμα χρημάτων της wikipedia. Μιλάμε για συναίσθημα. Σκέτο. Η λογική είναι εκεί, το κυρίαρχο είναι το συναίσθημα. Και είναι επίσημο.

 • Έχουμε ένα φυλλάδιο που ήταν κρυό*ωλο, τώρα είναι κρύο προς χλιαρό. Χρειάζεται και κάτι πολύ πιο θερμό. Εγώ είμαι της γνώμης πως τα δύο έπρεπε να ήταν ένα.
 • Έχουμε εργαστήρια, όμως δεν γνωρίζω πώς μιλούν όλοι (από εμάς) στον κόσμο που προσπαθούν να φέρουν στο εχγείρημα.

Θα ήθελα πολύ να παραδειγματιστούμε. Τα έχω ξαναπεί, λόγω της αφορμής όμως επανέρχομαι. Η συσσωρευμένη δική μου γνώση μου δείχνει αυτό το δρόμο για πιο πετυχημένη δική μας καμπάνια.   ManosHacker 09:01, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μάνο εγώ είμαι "μέσα" για συναίσθημα και το έχω δείξει αρκετές φορές. Σταμάτησα από φόβο ότι περνάω για "γραφική". Η σοβαροφάνεια (άλλο σοβαρότητα και άλλο σοβαροφάνεια, απαραίτητη διευκρίνιση) έχει πολύ μεγαλύτερη πέραση... μπορεί να φαίνεται σαν να έχω εξαφανιστεί από τη ΒΠ, δεν είναι έτσι, απλά από ανάγκη έχω αλλάξει προσωρινά της προτεραιότητές μου... προχώρα με συναίσθημα, κόντρα στον καιρό...:-)--Saintfevrier 09:00, 14 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Έλεγα να αλλάξω τα δεδομένα στην υποενότητα Ελλάδα#Ιεραρχία του Κράτους, αλλά δεν ξέρω αν θα πρέπει να παραμείνει ο Αντώνης Σαμαράς ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι το κόμμα του από αύριο θα είναι συμπολιτευόμενο. Γνωρίζει κανείς ποιος θα είναι από αύριο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Dimitrisss 21:52, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει. Και ο Παπαντρέου παραμένει νομικά ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. --Ντίνος 22:00, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
ΟΚ, ευχαριστώ. Dimitrisss 22:04, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Αυτό το άρθρο ίσως σε ενδιαφέρει. --Egmontaℨ 05:53, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Κατατοπιστικό, ευχαριστώ. Dimitrisss 09:12, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Από πού προκύπτει αυτό; Όταν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, αντιπολίτευση θα είναι τα μη συμμετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, για να αποδείξει ότι συνεχίζει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει ξανά να αποφανθεί το κοινοβούλιο.Nestanaios 23:27, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Όπως λέει στο άρθρο που υπόδειξε ο Egmontaz, αλλά και σε άλλα που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, σημαντικές λεπτομέρειες είναι ότι παραιτήθηκε μόνο ο Παπανδρέου, ενώ στην μεταβατική κυβέρνηση παίρνουν μέρος και εξωκοινοβουλευτικά μέλη της ΝΔ. Έτσι τυπικά δεν άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά απλά η σύστασή της. Είναι λίγο παράδοξο, αλλά έτσι φαίνεται ότι είναι. --Ντίνος 08:01, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η συζήτηση ίσως θα ήταν καλύτερα να συνεχισθεί σε κάποιο forum... --Harkoz 23:37, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Δυστυχώς τελείωσε· δεν έχουμε άλλα· τα είπαμε όλα.Nestanaios 13:28, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ενημερώνοντας ίσως πρόωρα τον Κατάλογο Πρωθυπουργών της Ελλάδας, μια απορία. Πως θα την καταγράψουμε στην εγκυκλοπαίδεια; Ως όρος κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπάρχει προηγούμενο ενώ κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχουμε την πρώτη στην Γ' Δημοκρατία. Οικουμενική δεν είναι γιατί θα πρέπει να προέρχεται από εκλογές, Μεταβατική ούτε γιατί έχει άλλη εντολή από το σύνταγμα. Τί είναι;--Vagrand 08:02, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

4 εφημερίδες στους τίτλους (Κέρδος,Μετρό,Ναυτεμπορική,Ελεύθερος τύπος) την ονομάζουν μεταβατική, 1 η Καθημερινή με λογοπαίγνιο που παραπέμπει στην μεταβατική ("μετάβαση στην πρωθυπουργία"), 1 η Αυγή ως κυβέρνηση Παπαδήμου [8]. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με συμφωνία κομμάτων ενόψει εθνικής κρίσης, δεν είναι κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας; --Vagrand 08:33, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Μια εγκυκλοπαίδεια πρέπει να χρησιμοποιεί σχετικά ουδέτερους ορισμούς. "Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011" είναι μια χαρά άρθρο. 81.4.145.202 17:39, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το «Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011» είναι καλός σαν τίτλος. Τις ιδιαιτερότητές της και το υπό ποιες συνθήκες σχηματίστηκε ας τις αναφέρει αναλυτικότερα το κείμενο. Άλλωστε έχουμε πολλά άρθρα με αυτόν τον ουδέτερο τίτλο για κυβερνήσεις του παρελθόντος που κράτησαν ελάχιστους μήνες (βλέπε δεκαετία του '20). Atlantia 19:37, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Πολυκομματική κυβέρνηση είναι και τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει εμφύλιος για να την πούμε εθνικής ενότητας.Nestanaios 20:22, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σήμερα, το όνομα της κυβέρνησης Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011 αρκεί. Αν διαπιστώσουμε στο μέλλον ότι υπάρχει συστηματική αναφορά με άλλο όρο π.χ. Εθνοσωτήρια κυβέρνηση συνεργασίας και συνεννόησης ή οτιδήποτε άλλο, το αλλάζουμε. --Focal Point 21:01, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το υπάρχον άρθρο ξεκινά..."Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ορκίστηκε η νέα μεταβατική κυβέρνηση.." αλλά λίγο που το έψαξα δεν είναι μεταβατική. Είχε βγεί πριν λίγες μέρες σε μια τηλεοπτική εκπομπή ένας συνταγματολόγος, όταν η ιστορία ακόμα στην αρχή, για την συνταγματικότητα, και είχε πει ότι είναι μια συμφωνία κομμάτων και δεν είναι μεταβατική. (Το Σύνταγμα θεσμοθετεί μόνο για την μεταβατική, τα υπόλοιπα είναι συμφωνίες κομμάτων). Κανένας συνταγματολόγος; --Vagrand 21:10, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
δεν νομίζω ότι η λέξη μεταβατική είναι νομικός όρος. Περισσότερο πολιτικός είναι. Δεν πρόκεται για υπηρεσιακή κυβέρνηση τύπου Γρίβα ούτε για Οικουμενική αλλά για μια κυβέρνηση συνεργασίας.--Diu 21:54, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η κυβέρνηση απλώς ανασχηματίστηκε. Ο πρωθυπουργός τα βρόντηξε (δικαίωμά του είναι) και τα κόμματα παρέμειναν όπως ήταν. Το κυβερνητικό κόμμα προσέλαβε μερικούς επιπλέον που δεν συμμετέχουν στη βουλή. Αυτό όλο κιόλο. --Ντίνος 23:16, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Χα, χα, ωραίο αυτό "τα βρόντηξε". Ο πρωθυπουργός σας έξεδιώχθη με τις κλωτσιές επειδη δεν τον ήθελε κανείς έξόν από τους φίλους του στο κόμμα του. 81.4.145.202 05:11, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Λουκάς Παπαδήμος λοιπόν. Το άρθρο που τον φιλοξενεί, το εξαήμερο 31/10/11 έως 5/11/11 είχε συνολικά 291 επισκέψεις. Το εξαήμερο 6/11/11 έως 11/11/11, οι συνολικές επισκέψεις έφτασαν τις 75.000! Αυτά. Dimitrisss 00:12, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Κυρίως οφείλεται στο ότι δεν ήταν γνωστό πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία, οπότε έψαξαν όλοι να δούν ποιος είναι, και το οτι δεν υπήρχαν συνοπτικά βιογραφικά στο διαδίκτυο. Επίσης πρόσεξα ότι πολλές ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν το άρθρο του Wikipedia χωρίς να αναφέρουν την πηγή (βλέπε in.gr) ενώ εντύπωση μου προκάλεσε ότι σε ένα κεντρικό δελτίο, αυτό της νετ νομίζω, αναγνώσθηκε αυτολεξεί, με την κατάλληλη συνοδεία εικόνων, στη διάρκεια ρεπορτάζ για την ζωή του Παπαδήμου.--Diu 02:42, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το ενδιαφέρον προέκυψε ξαφνικά και εδώ, για ήδη γνωστό πολιτικό:[9] Για καλό το βλέπω.   ManosHacker 21:13, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Όταν ο Focal αναγράφει στη σελίδα του "Προσοχή, μας διαβάζουν πολλοί" ξέρει γιατί το αναγράφει! Ένας λόγος παραπάνω για να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς την ποιότητα των άρθρων μας. --Ttzavarasσυζήτηση 21:32, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ένα τραγούδι από την μακρινή Σουηδία. Παρακαλώ πολύ δώστε προσοχή στους στίχους (υπάρχει μετάφραση) και συνδέστε το με τις εικόνες που βλέπετε. Σημειώστε ότι το βίντεο αυτό ανέβηκε στο youtube ακριβώς 4 χρόνια πριν σχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου (10 Νοεμβρίου 2007 - 10 Νοεμβρίου 2011). Dimitrisss 22:55, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

http://www.youtube.com/watch?v=cLc5oTkwKZ0

Αν σε ενδιαφέρει το θέμα πάρε το βιβλίο Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη του Δημήτρη Ψαρρά και ξεκίνα εμπλουτισμό των αντίστοιχων άρθρων. Ggia 23:09, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ενδιαφέρον Ggia. Θα το ψάξω. Dimitrisss 23:11, 12 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Τρίπτυχο φυλλάδιο της Βικιπαίδειας[επεξεργασία κώδικα]

εδώ είναι η πιο τελευταία έκδοση (6) του φυλλαδίου της Βικιπαίδειας. Έχουμε στηριχθεί στην έκδοση 3 και, με πρόσβαση πλέον στον κώδικα και συνεργατικότητα από τους FocalPoint, Geraki, Glavkos, Dr Moshe και ManosHacker έχουμε φτάσει στη μορφή αυτή. Μάλλον είναι πια εντάξει, μια ματιά όμως από τους λοιπούς, έμπειρους και μη, για σημεία που ενοχλούν, δεν στέκουν, κλπ., είναι ευπρόσδεκτη.   ManosHacker 15:37, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Χρειαζόμαστε επιπλέον κόσμο με πρόσβαση στον κώδικα της Βικιπαίδειας[επεξεργασία κώδικα]

Φαίνεται να κρεμόμαστε από το πότε ο Γεράκι έχει το χρόνο να ασχοληθεί με όσα του ζητά η κοινότητα. Υπάρχουν ενδεχομένως και άλλοι χρήστες που μπορούν να προσφέρουν σε κώδικα ώστε να ξεκολλάμε από διάφορα θέματα. Προτείνω την έναρξη μιας διαδικασίας ανάδειξης ενός δεύτερου, τουλάχιστο, προσώπου με αφορμή τη δυσκολία που προκύπτει στην εφαρμογή των αποφάσεων της κοινότητας όπως η παραπάνω, αλλά και άλλες. ManosHacker 14:55, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καταρχήν βιάζεσε, πρέπει πρώτα να αποφασιστεί κατι απο την κοινότητα και μετά να το "φτιάξουμε" δεν γίνετε επειδή το "διέταξε" κάποιος ή 2-3 χρήστες. Τι ενας τι δυο πάλι θα πρέπει να περιμένουν να αποφασιστεί . Μερικοί χαλαρώστε λίγο δεν σας έχει διορίσει κανενας "αρχηγούς" μην συμπεριφέρεστε άρα έτσι. έλεος ποια!! και σταματήστε το υπερβολικό και συνεχόμενο μπλα μπλα στην αγορά μας έχετε κάνει να μπαίνουμε σπάνια εως καθόλου. --*tony esopiλέγε 15:02, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν σε εννοώ. Αρχηγικά δεν συμπεριφέρομαι εγώ και σε παρακαλώ να σέβεσαι και να απευθύνεσαι όπως σου απεθύνονται και οι λοιποί και χωρίς ειρωνείες. Μη μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου δώσεις, εσύ και κανένας. ManosHacker 15:08, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Για να σεβαστη κάποιος πρέπει να τον σεβαστής πρώτα εσύ ::))) συνεχιζεις αυτο που ειπα ποιο πανω , μπλα μπλα μπλα μπλα , ελεος ποια!--*tony esopiλέγε 15:13, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ με την πρόταση του ManosHacker χρειάζονται παραπάνω γραφειοκράτες να βοηθάνε τον ένα που διαθέτουμε.16:08, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC) ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 178.6.214.14 (συζήτησησυνεισφορά) .

ManosHacker, παρακαλώ πες μας:

 • τι ανάγκη έχουμε για χρήστες που να προσφέρουν σε κώδικα. Τι θέλεις να φτιάξουμε δηλαδή;
 • ποιά θέση προτείνεις να καλυφθεί; Ρωτάω γιατί δεν ξέρω αν χρειάζονται δικαιώματα και ποια για αυτό που ζητάς. (διαχειριστή; γραφειοκράτη; άλλο;)

--Focal Point 18:10, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


 • Υπάρχουν θέματα που προκύπτουν με λάθη στον κώδικα που ο Γεράκι έχει μόνο την εμπειρία να διορθώνει. Νομίζω μας καλύπτει επιτυχώς γιατί δεν είναι συχνά. Παρόλα αυτά έχει το μονοπώλιο της γνώσης και σε όποια περίπτωση (αν κερδίσει το λαχείο ή ότι άλλο) θα ψάχνουμε βοήθεια από μακριά ή και θα αναγκαστούμε σε υπομονή λόγω της όποιας καμπύλη εκμάθησης και προσαρμογής του νέου.
 • Υπάρχουν θέματα που δεν προχωρούν γιατί ο Γεράκι αποφασίζει πως δεν είναι άξια λόγου και εκεί πληρώνουμε το μονοπώλιο της γνώσης από τη μία και της μη ελεύθερης πρόσβασης της αντιπολίτευσης των απόψεων από την άλλη.
 • Με το που παίρνει κάποιος δικαιώματα στον κώδικα προκύπτουν αμέσως ευθύνες. Η παρορμητικότητα για δοκιμές για παράδειγμα δεν είναι καλός σύμβουλος για τέτοια θέση. Όχι ότι τα λάθη είναι μοιραία, απλά έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από το να χαλάσει ένα πρότυπο. Εκεί είναι χρήσιμη η σοφία του συντηρητισμού και ο νέος δημιουργεί θέματα, όπως και όλοι που μαθαίνουν.
 • Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να υπάρξει και δεύτερος συντηρητής του συστήματος και καλό είναι να αρχίσει η εκκόλαψη και η εκπαίδευση. Όχι με δικαιώματα διαχειριστή, απλά να μπορεί να βοηθά το εγχείρημα προγραμματιστικά, να φέρνει στο πιάτο δοκιμές και ιδέες ώστε να αποφασίζει η κοινότητα, κλπ.   ManosHacker 18:34, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Και βέβαια δεν χρειάζονται δικαιώματα και ειδικα γραφειοκράτη, μιλάμε απλά για να μιλάμε ! μπλα μπλα μπλα. και ο ανώνυμος απο κοντά. Πληροφοριακά είχε "συσταθεί" κάποτε στα ΜΕΤΑ μια ομάδα με χρήστες από την ελληνόφωνη βικιπαίδεια για αυτές τις "επεμβάσεις" η ομάδα ατόνησε δυστηχώς τα παράτησαν στην πορεία σχεδόν όλοι κι έμεινε ο Γερακης μόνος του, δεν χρειάζονται δικαιώματα αλλά συνενόηση όσοι θέλλουν να ασχοληθούν απλά να το κάνουν, και γνώσεις βέβαια! όχι τυχάρπαστοι που να το παίζουν ότι ξέρουν .--*tony esopiλέγε 18:24, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Προφανώς υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις και σημεία που αγνοείτε ή δεν σκέφτεστε αγαπητέ Μάνο.

 1. Από που προκύπτει ότι το geraki είναι ο μόνος που έχει πρόσβαση σε τεχνικά σημεία της ΒΠ; Αυτό που εννοείται ως "πρόσβαση στον κώδικα της ΒΠ" είναι πολυεπίπεδο. Το geraki έχει πρόσβαση σε όσα έχουν πρόσβαση οι διαχειριστές και λίγες επιπλέον λειτουργίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι γραφειοκράτες. Άρα δεν μιλάμε για την "ανάδειξη ενός δεύτερου" την στιγμή που υπάρχουν ακόμη δέκα. Για παράδειγμα το τελευταίο πρόβλημα με το HotCat το έλυσε ο Markellos.
 2. Με τεχνικά θέματα συνήθως ασχολείται το geraki επειδή ξέρει να πειράξει κάποια πράγματα ή έχει όρεξη να προσπαθήσει λίγο περισσότερο από άλλους ή στην περίπτωση που δεν μπορεί, ξέρει που να ψάξει και ποιον να ενοχλήσει. Οτιδήποτε κάνει το geraki θα μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε διαχειριστής και ακόμη πολλά πράγματα οποιοσδήποτε χρήστης εφόσον ξέρει τι και πως να το κάνει. Το geraki δεν έχει περισσότερα τεχνικά δικαιώματα στο σύστημα εκτός από αυτά που προβλέπονται από τα flags που έχει (sysop, bureaucrat).
 3. Δεν θυμάμαι να παρουσιάστηκαν έτοιμες τεχνικές προτάσεις και να υπήρξε άρνηση δοκιμής τους. Αν φέρει κάποιος τον κώδικα για ένα χρήσιμο εργαλείο, μπορεί να ενεργοποιηθεί. Αν παραγγείλει κάποιος ένα εργαλείο, προφανώς δεν μπορεί να φτιαχτεί. Θυμίζω το "πολυεπίπεδο": κάποια πράγματα μπορεί να μην τα διαχειρίζονται οι διαχειριστές (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το geraki).
 4. Αγαπητέ Μάνο, πολλές φορές αυτό που σε εσάς μπορεί να φαίνεται ένα κλικ ή μια επεξεργασία που ανοίγει μια υπέροχη λειτουργία ή αντίθετα αυτό που εσύ μπορεί να μην βλέπεις καν και φαίνεται να γίνεται απ'τον ουρανό ή ακόμη και το να επιλέγεται έστω και προσωρινά να μην γίνει κάτι, μπορεί να σημαίνει πολύωρη δουλειά ή πολύωρη ανάγνωση από κάποιον. Προφανώς αυτό είναι το κατώφλι αυτού που ονομάζεις "μονοπώλιο στη γνώση". Μόνο που δεν χρειάζεται κανενός η άδεια ούτε απαγορεύτηκε σε κάποιον να ψάξει και να μάθει πως και τι και που και να πειραματίζεται με οτιδήποτε.
 5. Για το συγκεκριμένο ζήτημα του Article Feedback η κοινότητα δεν μου ζήτησε προσωπικά τίποτε (έχασα κάποιο μήνυμα;).
 6. Παρότι πραγματικά φαίνεται μια θετική άποψη για το Article Feedback, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Το μόνο που υπάρχει είναι μια χαλαρή συζήτηση όπου εκφράζεται απλώς ότι "είναι καλή ιδέα" χωρίς να εξετάζεται καμία παράμετρος σχετικά με το πως λειτουργεί, τι εμπειρία έχουν οι άλλες ΒΠ, τι χρειαζόμαστε για να το βάλουμε, αν το θέλουμε για όλα τα άρθρα ή πειραματικά για ένα ποσοστό ή μια κατηγορία κλπ. Από το "είναι καλή ιδέα" μερικών χρηστών μέχρι την επιτυχή εφαρμογή της ιδέας μπορεί να χρειάζεται κάποια δουλειά, π.χ. δεν ρώτησε κανείς αν το εργαλείο είναι πλήρως μεταφρασμένο (δεν είναι) ή για το αν έχει τελειώσει η πειραματική εφαρμογή του κλπ (ακόμη και τώρα βελτιώνεται και παίζουν με τις ρυθμίσεις για την βέλτιστη αξιολόγηση).

-geraki Talk 18:34, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σε περίπτωση που κάποιος με παρανόησε, πιστεύω ότι θα ήταν ευκολότερο για τον Geraki να έχει βοήθεια στις εργασίες του και όπως λέει και ο Μάνος να μπορούν να εκπαιδευτούν και άλλοι ώστε να μην πιέζουμε τον Geraki, άλλωστε εθελοντές είμαστε όλοι μας.20:07, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Αν έχεις σκοπό να το κερδίσεις ελα να αγοράσουμε μαζί ένα, μισό μισό --*tony esopiλέγε 18:57, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η μόνη μου ελπίδα είναι να βρω στο δρόμο ένα που κερδίζει. Ο τζόγος είναι τζόγος, έστω κι αν είναι κρατικός. -geraki Talk 18:59, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Συμφωνώ, το ίδιο λέω κι εγώ, πως αν είναι να κερδίσω μάλλον θα το βρω στο δρόμο! Τελοσπάντων όλοι τραβάμε συνέχεια ζαριές εδώ με το πρόσφατες αλλαγές (ή να το πω τον κουλοχέρη;)! Επί του θέματος, όπως λέει και ο Τόνυ, απλά το λέω για να το λέω, στρίβω μια σβούρα δηλαδή. Αν έχει νόημα, μερικά links για αρχή για τη βουτιά στα βαθιά θα μου ήταν προσωπικά ευπρόσδεκτα. Έχω γράψει κάμποσο κώδικα και ενδέχεται να φανώ χρήσιμος. Επίσης και άλλοι χρήστες όπως ο Gf uip (μιλώ χωρίς να ξέρω διαθέσεις) ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν επίσης.   ManosHacker 19:09, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Επανέρχομαι.

 • Το μοναδικό επιχείρημα περί δοκιμαστικής ακόμη εφαρμογής του Article Feedback είναι σαθρό. Δεν χρειαζόμαστε αξιοπιστία στη λειτουργία ενός εργαλείου που ο ρόλος του είναι σχεδόν αποκλειστικά να γίνεται δόλωμα για την αλληλεπίδραση με τη Βικιπαίδεια.
 • Υπάρχουν πολλά πολλά ακόμα που φρενάρουν.
  • Τα πρότυπα σήμανσης έχουν εγγενώς μεγάλα εικονίδια και είναι τεράστια, όχι όπως της αγγλικής που είναι διακριτικά.
  • Τα μηνύματα κατά την προσπάθεια για επεξεργασία άρθρου είναι αποθαρρυντικά, ακολουθούν δικηγορίστικη λογική και όχι φιλική. Χώρια που είναι τεράστια.
  • Θυμίζω το σύνδεσμο στα αριστερά για απ' ευθείας link στην αξιολόγηση άρθρων, με σκοπό πάλι το μάζεμα του κόσμου.
  • Θυμίζω το πιο κόκκινο ή προς στιγμή κόκκινο (αλλαγή χρώματος για ένα δευτερόλεπτο) του κουμπιού "επεξεργασία".
  • Θυμίζω τη σφαίρα της Βικιπαίδειας που μπορεί να γυρίσει και για τέσσερα δευτερόλεπτα να δώσει οπτικό μήνυμα.
  • Θα μπορούσαν να ανάβουν και μετά να σβήνουν (μία φορά και μετά fade) κουμπιά με βάση στατιστικά μη επισκεψιμότητας, πχ αξιολόγηση άρθρων. Και θα μπορούσαν αυτά να γίνονται από καιρό σε καιρό (δύο ημέρες και παύση για μια εβδομάδα πχ) και ένα τη φορά για να μην φαίνονται συνηθισμένα κι εμείς χριστουγεννιάτικο δέντρο κι όσοι τα είδαν να τα αναμένουν κιόλας.

Θα πω πως έχουμε στο πιάτο το φαΐ και το πετάμε. Κανείς δεν δίνει σημασία σε μπάνερς. Δίνει σημασία στο διαφορετικό. Το google τους στέλνει όλους μέσα εδώ και φεύγουν γρήγορα γιατί είμαστε κρύοι, κι εμείς (κι εγώ) ψάχνουμε να κερδίσουμε τον κόσμο με παρουσιάσεις.   ManosHacker 19:02, 14 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


 • Σχετικά με το Article Feedback μπορεί να συζητηθεί ξεχωριστά. Γενικά μην προωθείς προτάσεις σε πακέτο - πως θα συζητηθούν όλες μαζί;
 • Στα γρήγορα:
  • Για τα πρότυπα σήμανσης έχω ήδη ενσωματώσει το υπόβαθρο για την μετατροπή τους κατά το αγγλικό παράδειγμα: Προς Βικιλεξικό, Πηγές/sandbox, Άποψη/sandbox. Αυτό που μένει είναι να εφαρμοστεί ταυτόχρονα.
  • Για τα υπόλοιπα που ίσως πράγματι μας κάνουν χριστουγεννιάτικο δέντρο κάνε ξεχωριστές προτάσεις, δώσε παραδείγματα με έτοιμα scripts ή έστω mockups.
 • Για τα links που ζήτησες πριν: στο meta και στο [[mediawiki:|mediawiki]] μπορείς να καταλάβεις γενικά πράγματα για την λειτουργία του site (στο mediawiki μην κοιτάς extensions που δεν είναι ενεργοποιημένα: δεν θα ενεργοποιηθούν για χάρη μας). Για ποιο πρακτικά πράγματα ξεκίνα από το en:Wikipedia:Tools και παρεμφερείς σελίδες στα commons και άλλες ΒΠ.

-geraki Talk 09:50, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ[επεξεργασία κώδικα]

Φαίνεται ότι η κωδικοποίηση έχει αλλάξει γιατί τα λίνκ για τα βίντεο και τις πληροφορίες έχουν αλλάξει. Φτου και από την αρχή --Vagrand 17:49, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Να αρχίσω τα ναρκωτικά τώρα ή έχετε και άλλα καλά νέα? --Alaniaris 18:11, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αν είναι πάρα πολλοί οι σύνδεσμοι από βικιπαίδεια προς το ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ, μήπως να έστελνε κάποιος ένα e-mail στην ΕΡΤ ή σε όποιον έχει αναλάβει τη συντήρηση του έργου, με τη λίστα των παλιών συνδέσμων και ερώτηση για το πού οδηγούν τώρα; Αν η βικιπαίδεια είναι σημαντικός χρήστης του αρχείου (με την έννοια ότι οδηγεί πολύ κόσμο σε αυτό), μπορεί να εισακουστεί και κάποιος να απαντήσει, και σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι δε μπορείς να αλλάζεις έτσι την κωδικοποίηση σε συνδέσμους ενός αρχείου... Gf uip 18:42, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σε πρώτη φάση ας κοιτάξει κάποιος που να ξέρει (ακούς Γεράκι???) να πειράξει το πρότυπο που χρησιμοποιούμε, μάλλον έχει αλλάξει η διεύθυνση των ιστοσελίδων (ελπίζω). --Alaniaris 18:47, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εύκολο ήταν. --geraki Talk 19:04, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εύκολο για ποιον???? Ε??? Γλύτωσα και τα ναρκωτικά σε καιρό κρίσης... --Alaniaris 19:09, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αφου θα κερδίσει το λαχείο λέμε! θα σε δανείσει τότε. --*tony esopiλέγε 19:11, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Γεράκι ευχαριστούμε! Δουλεύουν τα λινκ για τα βίντεο, αλλά όχι αν πρόκειται για φωτογραφίες του αρχείου της ΕΡΤ (αν και έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ λίγο οι φωτογραφίες ως εξωτερικοί σύνδεσμοι). Π.χ. στην κατάληψη της Κλεισούρας.--Vagrand 00:39, 14 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Διαγραφή του περιεχομένου σε ένα άρθρο[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας παιδιά! Είμαι νέος χρήστης στη Βικιπαίδεια και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχω το δικαίωμα να διαγράψω το περιεχόμενο ενός άρθρου που θεωρώ πως είναι μη πλήρες και δυσνόητο και να το συμπληρώσω από την αρχή. Ανέστης 18:57, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Και βέβαια έχεις το δικαίωμα, όπως έχει δικαίωμα και οποιοσδήποτε δει την συνεισφορά σου, να την αναιρέσει αν διαφωνεί. Στην πράξη λοιπόν, το νέο άρθρο θα πρέπει να πείσει τους άλλους Βικιπαιδιστές ότι είναι καλύτερο από αυτό που θα αντικαταστήσει. Θα σε συμβούλευα να δοκιμάσεις με μικρότερες αλλαγές, αλλιώς, έχε υπόψη σου ότι μπορεί οι συνεισφορές σου να μη γίνουν δεκτές. Ότι και να αποφασίσεις, καλωσήλθες και καλή επιτυχία. --Focal Point 19:03, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Κι εγώ θα έλεγα να το βελτιώσεις και να κάνεις όσες τεκμηριωμένες αλλαγές θέλεις (με παραπομπές και πηγές). Οι διαγραφές γίνονται μόνο από διαχειριστές και βάσει της κείμενης πολιτικής, αν μιλάμε για διαγραφές σελίδων μαζί με το ιστορικό τους. Για περισσότερα δες τη σχετική σελίδα. --Γλαύκος ρίχτο 19:08, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ο Γλαύκος εδώ προσπαθεί να εξηγήσει ότι δε χρειάζεσαι δικαιώματα διαχειριστή για να διαγράψεις το περιεχόμενο ενός άρθρου. Δικαιώματα διαχειριστή χρειάζονται μόνο για πλήρη διαγραφή του άρθρου (παρόλο που για κάτι τέτοιο, εκτός από δικαιώματα, χρειάζεται και μια ικανή δικαιολογία). --Focal Point 19:27, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
@Focal ..δεν νομίζω να είπα κάτι άλλο.--Γλαύκος ρίχτο 20:50, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
όχι δεν είπες κάτι άλλο, απλά τα ξαναείπα με άλλα λόγια, ελπίζοντας να τα καταλάβει καλύτερα ο Ανέστης που λέει ότι είναι νέος χρήστης. --Focal Point 21:08, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

@Focal Αν είναι έτσι εντάξει ...αλλά και αλλιώς να ήταν πάλι εντάξει είναι !!!

Ευχαριστώ παιδιά και καλώς σας βρήκα! Ανέστης 19:16, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αν θέλεις κοίταζε και το άρθρο της Αγγλικής το οποίο πιθανόν να είναι πιο ανεπτυγμένο ή με καλύτερη δομή για να παίρνεις ιδέες για τον εμπλουτισμό ή τροποποίηση του υπάρχοντος άρθρου. Μπορείς ακόμη να κάνεις και μετάφραση του αγγλικού άρθρου ή να πάρεις ιδέες από τις πηγές που έχει. Ggia 19:22, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σχετικά με άρθρα Λεξικού και κανονικά άρθρα[επεξεργασία κώδικα]

Προσπαθώ να προσθέσω ένα λήμμα με το παλιό όνομα μιας τοπικής κοινότητας ΤΚ του Δήμου Δομοκού που λείπει από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. Δηλαδή, Αβαρίτσα: Και Αβαρνίτσα, παλαιά ονομασία της Μελιταίας, ΤΚ Δήμου Δομοκού. Όμως θέλω να προσθέσω σε ξεχωριστό άρθρο πια την Μελιταία, αλλιώς θα ήταν άχρηστη η διευκρίνηση. Κι όμως δεν μπορώ να βρώ πως γίνεται θαλασσιά η λέξη Μελιταίας, έτσι που όταν πατήσει κάποιος πάνω της να τον παραπέμψει στο κανονικό άρθρο πια. Μήπως μπορεί κανένας να με βοήθησει; Σας Ευχαριστώ εκ των προταίρων. Αλέκος Ζούκας (Alexandroszoukas , 23:03), 13 Νοεμβρίου του 2011

Αγαπητέ Αλέκο, καλώς ήρθες. Υπάρχει μια δυσκολία στις μετονομασίες άρθρων (ονομάζονται μετακινήσεις) τις πρώτες ημέρες εγγραφής ενός χρήστη, νομίζω όμως πως δεν είναι αυτό το θέμα εδώ. Γενικά, κάνοντας αναζήτηση για το όνομα του άρθρου που επιθυμείς, στο πλαίσιο πάνω δεξιά, είτε σου επιστρέφει το άρθρο, είτε άρθρα που περιέχουν αυτό που ζήτησες, καθώς και η δυνατότητα να δημιουργήσεις το άρθρο αν αυτό δεν βρέθηκε. Επίσης υπάρχουν και οι ανακατευθύνσεις που επιτρέπουν να οδηγούμαστε από έναν συνώνυμο τίτλο άρθρου στο άρθρο που περιέχει πράγματι την πληροφορία. Χωρίς να έχω καταλάβει τι ακριβώς ζητάς, νομίζω πως μπορείς να ξεκινήσεις το άρθρο που σε ενδιαφέρει πατώντας εδώ: Μελιταία Φθιώτιδας. Έπειτα, αφού το δημιουργήσεις, συζητούμε για τις ανακατευθύνσεις των παλαιών ονομασιών.   ManosHacker 22:27, 13 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Το άρθρο μου[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα Βικιπαίδες! Είδατε το άρθρο μου για το όνομα Μαριάνθη; Είναι και μικρό, μόνο δυο γραμμές.--Joannavam 18:09, 14 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μήπως ξέρετε πώς μπορώ να αφήνω μυνήματα στη σελίδα συζήτησης κάποιου χρήστη;--Joannavam 18:20, 14 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Απλά πας στην σελίδα συζήτησης πατάς προσθηκη θέματος και γράφεις.Εάν θες βάζεις υπογραφή και πατάς αποθήκευση σελίδας.Τοσο απλά.----Kvnstantinos pao 13Απάντηση 11:50, 15 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συγγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα που σου γράφω. Δεν υπάρχει κενός χώρος ή κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ πολύ πάντως.--Joannavam 19:21, 14 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σας ευχαριστώ![επεξεργασία κώδικα]

Σας ευχαριστω ( tony esopi, ManosHacker) για τις συμβουλές σας.--Joannavam 13:50, 15 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Παραπομπές και Σταθερό Πρότυπο[επεξεργασία κώδικα]

Για την τεκμηρίωση πηγών υπάρχουν τα πρότυπα {{cite book}}, {{cite news}}, {{cite journal}}, {{cite web}} κλπ.. Διαπίστωσα ότι αρκετοί χρήστες δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τα παραπάνω πρότυπα ή θεωρούν κουραστική τη χρήση τους πάντοτε, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν ένα πιο απλό στυλ, με ευκολότερη μορφοποίηση. Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται ανομοιομορφίες στα άρθρα με τον κάθε χρήστη να προσθέτει με το δικό του πολλές φορές στυλ.

Εντοπίζω το πρόβλημα στην απουσία κάποιας σαφώς προτεινόμενης μορφής για τις αναφορές, που να ενισχύει τη σύσταση για χρήση αυτών των προτύπων. Εφόσον προτείνονται πάντα άτυπα θεωρώ ότι το καλύτερο είναι να συμφωνήσουμε σε μια μορφή, η οποία θα προτείνεται μέσα από τον οδηγό πηγών. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για τον κάθε νέο χρήστη που δεν γνωρίζει από τεκμηρίωση, να ανατρέξει στις ιστοσελίδες που προτείνονται για το σύστημα Harvard ή άλλα συστήματα τεκμηρίωσης. Επίσης, αν οι χρήστες εκπαιδεύονται με έναν οδηγό στη Βικιπαίδεια, κερδίζουμε σε ώρες διόρθωσης κειμένων για λόγους ομοιομορφίας. Ως παράδειγμα επιτρέψτε μου να σας αναφέρω το άρθρο Ουίλιαμ Μπάντινγκ στο οποίο εμφανώς τη στιγμή που προτάθηκε για αξιόλογο υπήρχε αυτό το πρόβλημα, οδηγώντας σε πρόσθετο φόρτο εργασίας για τους συμβικιπαιδιστές που βοήθησαν να λυθεί.

Για τους παραπάνω λόγους από χτες προσπάθησα να διαμορφώσω τον υπάρχοντα οδηγό, ώστε να έχουμε ήδη μια βάση στη συζήτησή μας:

 • Δημιούργησα το πρότυπο {{σχήμα παραπομπών}}, στο οποίο μπορούμε να καταγράψουμε μια συμφωνημένη μορφή για τις παραπομπές.
 • Διαμόρφωσα τον οδηγό Βικιπαίδεια: Παράθεση πηγών, ώστε να είναι πιο σαφή τα βήματα στον κατάλογο περιεχομένων, να περιλαμβάνει το παραπάνω πρότυπο και σύμφωνα με τη συζήτηση περί συνδέσμων της μορφής[10] εντός του κειμένου.
 • Έφτιαξα το Βικιπαίδεια: Μορφή παραπομπών, όπου μπορούμε να καταγράψουμε αναλυτικά την μορφή που ακολουθούμε, ουσιαστικά δηλαδή είναι μια επεξήγηση του προτύπου μορφής παραπομπών.

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για το πρότυπο μορφής, τον οδηγό παράθεσης πηγών ως έχει και αν υπάρχουν κάποια στοιχεία από τον προηγούμενο οδηγό ώστε να αξιοποιηθούν. Αν υπάρξουν αρνητικές κριτικές φυσικά θα αποσυρθεί, παρατηρώ όμως ότι ήδη έχει κινήσει θετικά το ενδιαφέρον συμβικιπαιδιστών. Ελπίζω να μπορούμε να αποτελεί ένα βήμα προς βελτίωση και να μπορεί να αξιοποιηθεί σύντομα.— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 178.6.214.14 (συζήτησησυνεισφορά) .18:33, 15 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μεταφέρω το σχόλιο από πιο πάνω επειδή εν μέσω της παραπάνω συζήτησης είναι παντελώς άσχετο με το θέμα της και πρέπει να συζητηθεί υπό ξεχωριστή επικεφαλίδα. Ας ενημερώσει ο αρχικός συντάκτης την ενότητα αν πρόκειται για άλλο θέμα. Απάντηση έχω δώσει στη συζήτησή του επειδή απευθυνόταν σε εμένα προσωπικά, όμως αφού πιστεύει ότι πρέπει να το δει και η υπόλοιπη κοινότητα μεταφέρεται και εδώ.

Αν υπέγραφες και τα σχόλια σου, ως όφειλες, για να μη δημιουργείται μπάχαλο στις σελίδες συζήτησης θα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλά εδώ καθένας συνεισφέρει όπως του καπνίσει. Μα καλά δεν ενοχλείται κανείς άλλος με το ότι πρέπει να γυρίζει στη σελίδα του ιστορικού για να βλέπει ποιος λέει τι; Η λογική του να ανεχόμαστε τις ιδιοτροπίες του οποιουδήποτε επειδή συνεισφέρει έχει καταντήσει εξαιρετικά ενοχλητική.-MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 10:59, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 10:59, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Θυμίζω ότι βάζω ~~~~ και ότι σε συζητήσεις εξηγώ όταν πρόκειται για διαφορετική ip. Εφόσον συνεισφέρω με ip και εφόσον φαίνεται που τελειώνει αυτό που γράφω (σύμφωνα με τους κανόνες), δεν έχει νόημα να ενοχλείσαι κοιτάζοντας ποια ip έχω. Σε παραπέμπω μάλιστα στην πολιτική για τους λόγους που κάποιος θέλει να παραμείνει ανώνυμος.
Θα παρακαλέσω να σταματήσουν οι πιέσεις σε κάθε σημείο για εμφάνιση προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, επειδή θεωρώ ότι το παραπάνω σχόλιο στην αγορά είναι άσχετο με το θέμα, θα σε παρακαλούσα να το αφαιρέσεις από εκεί και να γίνει η συζήτηση ή εδώ ή σε κάποιο άλλο σημείο της αγοράς με κατάλληλο τίτλο.
178.6.214.14 12:07, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
12:13, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Η λέξη ανώνυμος σημαίνει χωρίς όνομα, δηλαδή η 2η υπογραφή. Δε σημαίνει "εμφανής ip", όπως στην 1η. Η ανωνυμία δεν είναι ιδιοτροπία.12:13, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Σε κάθε περίπτωση κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να είναι ανώνυμος:

 • να μη θέλει διατηρούνται προσωπικά του δεδομένα ή να συνδέονται μεταξύ τους,
 • να μη θέλει να είναι εμφανή τα προσωπικά του δεδομένα
 • να τα προστατεύει από όποιους τα αναζητούν.

Εκείνο που παρατηρώ, είναι μια παρεξήγηση όλων των παραπάνω από τον MARKELLOS. Η καλή του θέληση να εντάξει νέους χρήστες στη Βικιπαίδεια, τον κάνει να υπερβάλλει, να απογοητεύεται και τελικά να ενοχλείται. MARKELLOS, θα σε παρακαλέσω να καταλάβεις ότι η ανωνυμία είναι για ορισμένους χρήστες σημαντική τόσο που δεν επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμού. Θεωρώ ότι το να επιδίδεσαι σε κυνήγι της κάθε επεξεργασίας που είναι υπογεγραμμένη ανώνυμα, για να προσθέσεις το πρότυπο υπογραφής, είναι τελείως μη παραγωγικό. Η ανώνυμη υπογραφή είναι ένας τρόπος υπογραφής παρεχόμενος από την ίδια τη Βικιπαίδεια και το να ξαναϋπογράφεις με εμφάνιση της ip είναι υπερβολή. Προτείνω να χρησιμοποιήσεις το χρόνο σου παραγωγικότερα και να συνεργαστούμε σχετικά με τον παραπάνω προτεινόμενο οδηγό, όπου μπορείς να προσφέρεις καλύτερα την εμπειρία σου.18:26, 17 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Το πώς θα αφιερώσω το χρόνο μου είναι δικαίωμα μου. Το να με αναγκάζεις να αφιερώνω μέρος του χρόνου μου για να ανοίγω το ιστορικό για να καταλάβω το ποιος λέει τι δεν είναι και ότι καλύτερο. Ερμηνεύεις την πολιτική όπως σε συμφέρει. Φαντάσου άλλοι 2-3 να αποφασίσουν να μην υπογράφουν τα σχόλια τους. Με το να υπογράφεις τα σχόλια σου ούτε προσωπικά στοιχεία αποκαλύπτεις, ούτε ανώνυμος είσαι αφού οι ip σου υπάρχουν στο ιστορικό. Η πολιτική λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπογράφουμε τα σχόλια μας, έστω και με ip. Αν θέλεις να είσαι πραγματικά ανώνυμος και να μπορείς να συνεργαστείς για τη διαμόρφωση πολιτικής, η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία λογαριασμού.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:03, 17 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το να επαναλάβεις ότι δεν τα υπογράφω με βάση την πολιτική είναι μέγα ψεύδος και καλώ όποιον χρήστη θέλει να το επαληθεύσει αντιγράφοντας:

ο MARKELLOS λέει ότι δεν υπογράφω, αλλά υπογράφω~~~~~~~

Άλλωστε είναι πάντοτε εμφανές που τελειώνει κάτι το οποίο έχω γράψει.

Το ποιος λέει τι είναι κάτι που ο μόνος λόγος να σε ενδιαφέρει τη στιγμή που δεν προκαλείται από πρόβλημα περιεχομένου είναι η προσωπική σου περιέργεια, το οποίο ούτε σε αναγκάζω να κάνεις, ούτε με αφορά αν το κάνεις εφόσον δεν προκαλείς πρόβλημα.

"Αν θέλεις να είσαι πραγματικά ανώνυμος και να μπορείς να συνεργαστείς για τη διαμόρφωση πολιτικής, η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία λογαριασμού."

Θα σε παρακαλέσω να σεβαστείς την απόφαση μου ότι καλύτερη λύση είναι να συνεισφέρω χωρίς λογαριασμό. Η ip μου δεν διατηρείται επ' άπειρον στον isp λόγω νομοθεσίας, εν αντιθέσει με την πρότασή σου. Δεδομένου του μικρού αριθμού αλληλεπιδρούντων χρηστών, θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται αρκετές συζητήσεις σε άρθρα, παρά το ότι συμμετέχω στις ελάχιστες που γίνονται. Επίτρεψέ μου λοιπόν να θεωρώ το παρόν θέμα που ανακίνησες χάσιμο χρόνου και να αποχωρήσω. Καλή συνέχεια και ελπίζω να μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάτι πραγματικά παραγωγικό για τη Βικιπαίδεια.20:22, 17 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Άλλο να συνεισφέρει κανείς χωρίς λογαριασμό (απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμά του) και άλλο να αφήνει κείμενα σε συζητήσεις ανυπόγραφα ώστε ο κάθε αναγνώστης να ψάχνει ποιος είπε τι. Η "ανωνυμία" που επικαλείσαι δεν υφίσταται, γιατί ούτως ή άλλως η ΙΡ σου - όπως και κάθε συνεισφέροντος - αναγράφεται στο ιστορικό. Το ανυπόγραφο κείμενο σε μια συζήτηση απλά προκαλεί σύγχυση - το γιατί αναφέρεται παραπάνω. Θα πρέπει δηλαδή να κοιτάζει κάποιος το ιστορικό για να διαπιστώσει τι έχει γραφεί και από ποιον; Σε αυτού του είδους την ταλαιπωρία αναφέρεται ο MARKELLOS. --Ttzavarasσυζήτηση 20:34, 17 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν ισχύει. Πολλοί χρήστες υπογράφουν με διαφορετικό ψευδώνυμο, ανάμεσα τους και διαχειριστές χωρίς να υπάρξει σύγχυση. Το τι έχει γραφεί φαίνεται χωρίς το ιστορικό, το από ποιον έχει γραφεί δεν επηρεάζει το περιεχόμενο και η διαπίστωση δεν είναι αναγκαία αν δεν προκύπτει λόγος από το περιεχόμενο. Το ίδιο και η "ταλαιπωρία".21:18, 18 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Σιγά πια την ταλαιπωρία. Δεν σκάβει και με τον κασμά. Για άλλα κι άλλα, ενυπόγραφα, τα ξεψειρίζει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας ποιος είπε τι, πότε, πού, και πώς. 20:41, 17 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Δημιουργία παιχνιδιού για παιδιά (...και μεγάλα παιδιά)[επεξεργασία κώδικα]

Παιχνίδι Φιδάκι της wikipedia (είναι το πρώτο μου μήνυμα στην κοινότητα και έχω..τρακ...)

Είναι ένα παιχνίδι που παίζαμε παιδιά και σήμερα με τα παιδιά μας. Σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να είναι με στοιχεία που αφορούν "Ψάχνω ένα λήμμα", "δημιουργώ ένα λήμμα". Δηλαδή, το κάθε τετραγωνάκι που η Αφετηρία είναι "ψάχνω το λήμμα <...>", με πάει να ανακαλύψω τη wikipedia (διαφορετικά άρθρα ) αλλά και να γράψω ένα λήμμα (τα steps για να γράψω) και το Τέρμα είναι το λήμμα που έψαχνα στην αρχή. Θα έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον αν μπορεί να στηθεί διαδικτυακά (δηλ να μπορεί να παιχτεί σε πραγματικό χρόνο) αλλά και σαν web template μπορεί να το εκτυπώσουν και να διασκεδάσουν μαζί του παιδιά (Δ, Ε Στ δημοτικού και δευτεροβάθμιας). Το να είναι web based παιχνίδι απαιτεί προγραμματισμό. Το κομμάτι το γραφιστικό μπορούμε να το διασφαλίσουμε μέσω συνεργατών της ΕΕΛΛΑΚ, αν δεν υπάρχει διαθέσιμος κάποιος από την κοινότητα. Αν η κοινότητα βρίσκει οτι έχει ενδιαφέρον, θα θέλατε να κάνουμε μια ομάδα για να το δημιουργήσουμε?

Επίσης, θα μπορούσαμε να βρούμε άλλο ένα παιχνίδι για πιο μεγάλους πάντα με στόχο την εξοικείωση με τη wikipedia και τη συγγραφή λημμάτων.

--Krystallia Drystella 11:59, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η ιδέα είναι εξαιρετική!----Kvnstantinos pao 13Ακούω!!!! 15:55, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας ανδρών[επεξεργασία κώδικα]

Πήγα να βάλω μια παραπομπή,και χάλασε όλο το άρθρο.Αν μπορεί κάποιος,ας βάλει ξανά την προηγούμενη έκδοση.

Νομίζω ότι διόρθωσα το άρθρο αλλά επειδή δεν έχω γνώσεις επι του θέματος μπορεί να μου πει κάποιος ποια χρονιά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα Ο ΟΦ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ.?----Kvnstantinos pao 13Ακούω!!!! 19:56, 16 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Παραπομπές σε στήλες[επεξεργασία κώδικα]

Τα πρότυπα παραπομπών {{παραπομπές|2}} και {{παραπομπές|3}} δεν προβάλλονται. Υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτά; --Vagrand 10:48, 18 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Τι browser χρησιμοποιείς; --79.130.41.46 11:39, 18 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Google Chrome.--Vagrand 13:32, 18 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Chrome & Internet Explorer, ντεν παίζει.   ManosHacker 13:43, 18 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
ΟΚ, ευχαριστώ.--Vagrand 13:55, 18 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Παρουσίαση σε φοιτητές Χαρακόπειο[επεξεργασία κώδικα]

Την Πέμπτη 24 Νοε στις 17:00 προσκλήθηκα για μια παρουσίαση της Βικιπαίδεια (χωρίς εργαστήριο) στο Χαροκόπειο. Παρακαλώ για τη βοήθεια όποιου μπορεί. Νομίζω δεν θα είναι στο κεντρικό αλλά σε ένα απέναντι κτίριο, θα ενημερώσω μόλις μάθω.--Vrlab 11:02, 18 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Κοίταξα τα email μου και βλέπω πως υπάρχει και παράλληλη δράση από την ΕΕΛ/ΛΑΚ: κάλεσμα εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνάντηση-συζήτηση, που διοργανώνει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 18:00-21:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ.Κωνσταντίνου 48, αίθουσα "Μικρό Αμφιθέατρο". Πρόλαβα και δήλωσα για το Χαροκόπειο, βέβαια και μεταφέρω από το email μου εδώ για όποιον ενδιαφέρεται.   ManosHacker 12:59, 18 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

 • Η παρουσίαση θα είναι 45 λεπτά και μετά ενδεχόμενα συζήτηση. Ο χώρος είναι το κτίριο του τμ. Πληροφορικής του Χαροκόπειου, επί της οδού Χαροκόπου 89, στο 1ο όροφο (είναι απέναντι από το κεντρικό κτίριο).--Vrlab 10:45, 22 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και κράτησε περιπου 90' με τη συζήτηση και τις ερωτήσεις. Παρουσιάσαμε εγώ και ο Μάνος. Παρακολούθησαν 3 μέλη ΔΕΠ και περίπου 30 φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής. Θα ανεβάσω τον κορμό της παρουσίασης όπως διαμορφώθηκε και το ppt.--91.140.32.78 09:33, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Τρωικός πόλεμος[επεξεργασία κώδικα]

Διόρθωσα δύο φορές το παραπάνω άρθρο με πλήρως αιτιολογημένες διορθώσεις στην Συζήτηση, και δύο φορές την ίδια μέρα και σε διάστημα λίγων λεπτών οι FocalPoint και Ttzavaras το επανέφεραν στην προηγούμενη λανθασμένη μορφή του με ανεπαρκέστατες εξηγήσεις. Έχω παρακαλέσει στο Σημειωματάριο των διαχειριστών να επανέλθει το άρθρο στην διορθωμένη του μορφή για να αποφανθεί η κοινότητα των χρηστών. Βρίσκω εντελώς περιφρονητική αυτή την συμπεριφορά. ---Pagaeos 01:55, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Φαίνεται ότι μόνον οι δικές σας εξηγήσεις είναι επαρκείς, οι εξηγήσεις των άλλων είναι ανεπαρκέστατες. Αρχικά να απαντήσω στην "περιφρονητική συμπεριφορά": Βικιπαίδεια, πολιτική: "Αν δεν θέλετε το κείμενό σας να υποστεί επεξεργασία και να αναδιανεμηθεί κατά βούληση, τότε μην το καταχωρείτε εδώ.". Οι "ανεπαρκέστατες εξηγήσεις" βρίσκονται τόσο στη σελίδα συζήτησης του άρθρου όσο και στο λήμμα Ονομασίες των Ελλήνων και δεν τις μεταφέρω εδώ γιατί δεν κρίνω σκόπιμο να κουράσω την Κοινότητα, που μπορεί να τις διαβάσει στις σελίδες που παραπέμπω. Τέλος, δεν χρειάζεται διαχειριστής για να επαναφέρει το άρθρο σε προηγούμενη μορφή του. Τα συμπεράσματα στην Κοινότητα. --Ttzavarasσυζήτηση 10:23, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι το κύριο παράπονο του Pagaeos ήταν οι τυφλές επαναφορές του άρθρου σε παλιότερη έκδοση [11][12] που αναιρούσαν όχι μόνο τα σημεία διαφωνίας σχετικά με το όνομα Αχαιοί/Έλληνες αλλά αναιρούσαν και πολυάριθμες ακόμη διορθώσεις, πράγμα που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Αφού εκ των υστέρων επανέφερες τις υπόλοιπες διορθώσεις [13] όπως έπρεπε, ας θεωρηθεί ότι έγινε αντιληπτό το λάθος. -geraki Talk 16:54, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ας μην παρεξηγούμε την επιμέλεια του Ttzavaras: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχόμαστε 100 λάθη, επειδή στην επεξεργασία του τολμηρού χρήστη υπήρχαν και 100 σωστές διορθώσεις. Η έκδοση του άρθρου υπό την επεξεργασία του Pagaeos ήταν απαράδεκτη. Η αναστροφή έγινε με πλήρη σεβασμό προς το πρόσωπο του συνεισφέροντα. Εξηγήθηκε πλήρως η αναστροφή και δόθηκε πρόταση για να προηγηθούν επεξεργασίες που θα ήταν αποδεκτές. Δεν ήταν λάθος η αναστροφή, ούτε blind revert, κάτι που αναφέρεται σε αναστροφή επεξεργασίας με 2-3 σωστές διορθώσεις, ενώ υπήρχε π.χ. ένα μόνο λάθος, κάτι που διορθώνεται εύκολα και άμεσα. Προτεραιότητα έχει η προστασία της Βικιπαίδειας από συνεισφορές που δημιουργούν πρόβλημα σε άρθρα. --Focal Point 17:05, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αν το "παράπονο" δεν ήταν πλήρες εμπάθειας, θα μπορούσε να έχει λυθεί το θέμα με ένα μήνυμα σε σελίδα συζήτησης χρήστη (δικής μου ή του χρήστη Focal Point). Αυτό που μάλλον δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι η προστασία της ΒΠ προηγείται της "συνεισφοράς μου". --Ttzavarasσυζήτηση 17:17, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
@FocalPoint+Ttzavaras: Όχι δεν είστε υποχρεωμένοι να αποδεχτείτε τα 100 λάθη στην επεξεργασία (ήταν τόσα;) που είχε και 100 σωστές διορθώσεις αλλά ήσασταν υποχρεωμένοι να ξοδέψετε δύο λεπτά για αλλάξετε μόνο αυτά στα οποία διαφωνούσατε αντί να ξεμπερδέψετε με ένα μόνο κλικ αναιρώντας διορθώσεις που στον άλλο προφανώς χρειάστηκε αρκετό κόπο για να κάνει και δεν διαφωνούσατε με τις ίδιες. Anyway, προφανώς δεν γίνεται αντιληπτό. -geraki Talk 17:40, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Για να μέμφεσαι τους πάντες και τα πάντα βλέπω πάντα πρόθυμος. Για την εμπάθεια στην οποία αναφέρθηκα βεβαίως ούτε κουβέντα - παλαιά και δοκιμασμένη τακτική αλλά προσοχή - όχι με όλους. Από εμένα τέλος εδώ. --Ttzavarasσυζήτηση 21:09, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Εγώ διαπιστώνω ότι αμφότεροι εκφράζεστε επιθετικά (FocalPoint, Ttzavaras), κρίνοντας από το σημειωματάριο όπου αποδέχεστε την έκφραση "σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς;" ως μη επιθετική. Τα blind revert δείχνουν ίσως παροξυσμό της στιγμής που διορθώνεται. Διαπιστώνω επίσης επιθετικότητα προς βανδάλους στο αρχείο φραγής. Αναρωτηθείτε: σε ένα παιδί 15 χρονών που βανδαλίζει τελειώνει η ανθρωπιά σας και αρχίζει το μένος με σημαία την προστασία της Βικιπαίδειας;17:13, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Αρχικά προς Geraki : Δεν ήταν παράπονο, ήταν κατηγορία. Ttzavaras και FocalPoint εν αγαστή συμπνοία καταστρέφουν συνεισφορές μου (βλ. άρθρα Παλατινής Ανθολογίας). Τα αμέσως παραπάνω περί 100 λαθών, τολμηρού χρήστη, απαράδεκτης επεξεργασίας και πλήρους σεβασμού, δεν τα σχολιάζω. Επί της ουσίας τώρα : Τα λάθη βέβαια δεν διορθώθηκαν όλα. Φαίνεται επίσης ότι το άρθρο πρέπει να παραμείνει νοηματικά άθικτο. Τα περί εμφυλίου πολέμου και συμμάχων Ελλήνων που διέγραψα αναιρούνται παρακάτω από το ίδιο το άρθρο κι εν πάση περιπτώσει δεν έχουν ούτε μία παραπομπή. Τέλος, οι πηγές μου για το επίμαχο θέμα Αχαιών/Ελλήνων είναι αυτές ακριβώς που απαιτεί η Βικιπαίδεια : Δευτερογενείς και εντεύθεν. Πιστεύουν ορισμένοι ότι δεν ισχύει αυτό για το παρόν άρθρο ; Λέμε μήπως για τους Παλαιολόγους «Ρωμαίοι», όπως αποκαλούσαν εαυτούς οι ίδιοι, ή μήπως λέμε «Βυζαντινοί» ; Τι μαθαίναμε στο σχολείο και τι θα καταλάβουν τα παιδιά διαβάζοντας Βικιπαίδεια, αλίμονο ! ---Pagaeos 23:10, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Πώς μπορώ να φτιάξω εικόνες όπως τούτη??--The Trouper 20:48, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Θα τις επεξεργαστείς στον υπολογιστή σου (δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα, το πρόγραμμα ζωγραφικής των Windows αρκεί) κι όταν είσαι έτοιμος επιφορτώνεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου στην Βικιπαίδεια. Dimitrisss 21:36, 19 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
(έχω βάλει κάποιες παρατηρήσεις στο άρθρο που αναφέρει ο ΓκέοΤρου) Αν θέλεις να βάλεις δύο εικόνες ως μια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Πρότυπο:Double image (όπως εδώ). Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 11:02, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το φαντάστηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι τέτοιο... ΟΚ ευχαριστώ!--The Trouper 12:07, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Βίβιαν Λι και αξιόλογα άρθρα[επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά, να θυμήσω ότι η ψηφοφορία για το Βίβιαν Λι έχει λήξει εδώ και σχεδόν δύο μήνες;; Νομίζω έφθασε καιρός να κλείσει η συζήτηση. Πάλι καλά περνά ένας ανώνυμος και προειδοποιά για την λήξη των διμήνων - μήπως θα έπρεπε ένας χρήστης να αναλαμβάνει την ευθύνη να ειδοποιά για την λήξη των ψηφοφοριών, ή επειδή οι διαχειριστές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται και τόσο, να αναλάβει ο ίδιος να κλείνει τις ψηφοφορίες; Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 07:42, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ορθή η παρατήρηση, όμως πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι "δεν ενδιαφέρονται και τόσο" οι διαχειριστές, αλλά συνολικά η διαδικασία αξιολόγησης προσελκύει ελάχιστους χρήστες. Μήπως (όπως έλεγε και ο ManosHacker στη σχετική προηγούμενη συζήτηση) να γίνουν κάπου πιο εμφανή;11:18, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Τυπικά δεν χρειάζεται διαχειριστικά δικαιώματα για να κλείσει μια τέτοια συζήτηση αφού δεν χρειάζεται κάποιο διαχειριστικό εργαλείο (σε αντίθεση με την διαγραφή). Όπως και αν έχει, αν αφιερωνόμασταν στην γραφειοκρατία θα μπορούσαμε να έχουμε αυτόματες διαδικασίες ειδοποίησης. Θέλουμε όμως; Παίρνοντας τοις μετρητοίς τις οδηγίες για διάρκεια συζητήσεων κλπ το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα αναγνωρίζονταν σαν αξιόλογο ή θα αναγνωρίζονταν ένα άρθρο που χρειαζόταν αρκετές διορθώσεις ακόμη. Παράδειγμα: Προτάθηκε 7 Ιουνίου με την προτροπή ότι "αγγίζει την τελειότητα": αλλαγές από ημ/νία πρότασης. αλλαγές μετά την πρώτη παράταση αλλαγές μετά την λήξη της παράτασης. Το μεγαλύτερο μέρος των διορθώσεων έγινε αρκετά μετά από την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να είχε λήξει η συζήτηση-ψηφοφορία και μάλιστα σοβαρές διορθώσεις π.χ. νεκρές παραπομπές που προφανώς κανείς δεν έλεγξε. -geraki Talk 11:44, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ακριβώς πάνω στο ίδιο πνεύμα είχε γίνει η προηγούμενη συζήτηση, σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον η διαδικασία αξιολόγησης να γίνει πιο εμφανής και να προσελκύει περισσότερους χρήστες.11:56, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)
Γεράκι, τότε γιατί θεωρείται ευθύνη των διαχεριστών να κλείνουν την συζήτηση; Μήπως πρέπει να αλλάξει λίγο η διαμόρφωση του κανόνα; Θα συμφωνήσω με τον ανώνυμο, αλλά τι άλλο να κάνουμε;; Η κριτική άρθρων έχει καταντήσει δωμάτιο φαντασμάτων... και λίγοι μπαινοβγαίνουν.. Είναι και ο χρόνος των χρηστών, κάποιοι μπορούν να διαβάσουν τα άρθρα ήσυχα, ενώ άλλοι όχι.. Τι να κάνουμε; Να βάλουμε επιτροπή χρηστών που θα τα εξετάζει;; Έχεις καμιά ιδέα; Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 12:46, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ντέρμπι Αιωνίων αντιπάλων Μπάσκετ[επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμο και εγκυκλοπαιδικό να αρχίσω το άρθρο Ντέρμπι Αιωνίων αντιπάλων Μπάσκετ?.Θα έχει την δομή του άρθρου Ντέρμπι Αιωνίων αντιπάλων.----Kvnstantinos pao 13Ακούω!!!! 12:36, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Και δεν το ξεκινάς; Υπάρχει και στην αγγλική τέτοιο άρθρο, εδώ. Dimitrisss 18:09, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Στο λέω γιατί το έχω ξαναδημιουργήσει και χωρίς λόγο μου το διέγραψαν.----Kvnstantinos pao 13Ακούω!!!! 14:42, 22 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Έψαξα και βρήκα το διαγραμμένο αρχείο και -κυρίως- ποιος το διέγραψε και με ποια αιτιολογία. Τίποτα δεν μου κάνει εντύπωση πια. Τα πάντα εδώ είναι εκνευριστικά προβλέψιμα. Dimitrisss 15:44, 22 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ!Μπορείς να μου πεις που το βρηκες???----Kvnstantinos pao 13Ακούω!!!! 17:48, 24 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εδώ. Dimitrisss 20:51, 24 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Δεν είχα συγκρατήσει ότι ο λόγος είναι μη εγκυκλοπαιδικό!!!Αλλά είναι χαζός ο λόγος γιατί το άρθρο για το ποδόσφαιρο υπάρχει ήδη.Πως δηλαδή 2 άρθρα ίδιου περιεχομένου κρίνονται διαφορετικά??----Kvnstantinos pao 13Ακούω!!!! 20:16, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ας απαντήσει σ' αυτό κανένας άλλος, γιατί εγώ όταν τα λέω με περνάνε για γραφικό. Το άρθρο αυτό δεν προτάθηκε για διαγραφή και δεν συζητήθηκε η τύχη του στη σχετική σελίδα. Κάτι σε αποφασίζουμε και διατάσσουμε μου φέρνει η όλη ιστορία. Μετά φωνάζω εγώ και τρώω φραγές και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Dimitrisss 21:12, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν υπάρχει γιατρειά όπως φαίνεται. Εξακολουθούν να συμβαίνουν τα ίδια παρά τις τόσες διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει για τις αυθαίρετες διαγραφές. Το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να επανέλθει άμεσα και ο συγκεκριμένος διαχειριστής που έχει επαναλάβει τόσες φορές το ίδιο πράγμα, πρέπει να ενημερωθεί επιτέλους πως υπάρχουν και σελίδες συζήτησης, σελίδα για προτάσεις διαγραφής και ότι τέλως πάντων δεν είναι μόνος του. --Costas78 21:31, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Δε χρειάζεται απάντηση. Το επανέφερα ώστε να συζητηθεί η διαγραφή του, εφόσον υπάρχει αντίρρηση. Δείτε Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων (μπάσκετ) και πρόταση διαγραφής Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή/Νοεμβρίου 2011#Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων (μπάσκετ). --Focal Point 21:34, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Γεια χαρά σε όλους:) Μια γρήγορη απορία: πώς λέμε τα in-line citations στην ελληνική ΒΠ; Το χρειάζομαι για ένα άρθρο που γράφω... ευχαριστώ:)--Saintfevrier 10:21, 21 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ένθετες παραπομπές σε πηγές τεκμηρίωσης.   ManosHacker 10:43, 21 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ πολύ Μάνο!--Saintfevrier 11:28, 21 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συζήτηση για την ένταξη της Wikipedia στην Εκπαιδευτική Διαδικασία[επεξεργασία κώδικα]

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) οργανώνει συνάντηση με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 18:00-21:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ.Κωνσταντίνου 48, αίθουσα "Μικρό Αμφιθέατρο". Η πρόσκληση αρχικά απευθύνθηκε στις λίστες των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Wikipedia στην Εκπαιδευτική Διαδικασία, αλλά επειδή έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και όποιοι άλλοι το επιθυμούν.

Η συνάντηση είναι προπαρασκευαστική ενός γενικότερου καλέσματος και έχει θέμα: "Ένταξη της Wikipedia στην Εκπαιδευτική Διαδικασία".

Θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση της Wikipedia και θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησης της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση: http://go.eellak.gr/wikiedu Yiannis g

Θα συμμετάσχω επειδή έχω ειδοποιηθεί από την εργασία μου ήδη από τη Δευτέρα. Μου δημιουργείται όμως η εξής απορία: Γιατί για μια ακόμη φορά ειδοποιείται η κοινότητα μόνον 24 ώρες πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης; --Ttzavarasσυζήτηση 19:15, 23 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Πιστεύω Προφανώς γιατί η ειδοποίηση εδώ είναι τυπική και άνευ ουσίας. Αν κάποιος ήθελε να το γνωρίζουν οι συντάκτες της Βικιπαίδειας και αν ήθελε να συμμετάσχουν και αυτοί, θα τους είχε ενημερώσει ήδη για την πρόθεση πριν οριστικοποιηθεί η κράτηση και ξανά, άμεσα μετά το κλείσιμο της αίθουσας. Θα γινόταν δε η παραπάνω ειδοποίηση ως τελική υπενθύμιση. Αν βέβαια, επαναλαμβάνω, ήταν επιθυμητό να το γνωρίζουν και να συμμετάσχουν. --Focal Point 21:25, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το προφανώς είναι ανυπόστατο. Τελικά δεν έγινε συζήτηση ακριβώς επειδή δεν προσήλθε κόσμος. Επιχείρησα να περάσω αμέσως μετά την παρουσίαση που κάναμε με τον Vrlab στο Χαροκόπειο και η αίθουσα ήταν άδεια. Χωρίς να σημαίνει πως δεν είναι ανεύθυνο να ενημερώνεις τελευταία στιγμή.   ManosHacker 21:41, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλά Μάνο, το έσβησα το «Προφανώς» και το έθεσα ως έχει: «Πιστεύω» ή αλλιώς «είναι η άποψή μου». --Focal Point 22:55, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μετάφραση Άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε να μου προτείνετε έναν κατάλληλο ελληνικό τίτλο για τη μετάφραση του αγγλικού άρθρου drug. Το παραπάνω άρθρο δεν υπάρχει στα ελληνικά. Βέβαια στα ελληνικά υπάρχει το άρθρο φάρμακο με το αντίστοιχο Pharmaceutical drug στα αγγλικά και το ναρκωτικό με το αντίστοιχο Narkotic. Giodimi 20:10, 23 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μπορείς να το γράψεις με τον αγγλικό τίτλο και έπειτα να ζητήσεις βοήθεια στην συζήτηση του άρθρου καλύτερα. Μπορεί κάποιος να ξέρει κιόλας την ελληνική μετάφραση και του κάνει εντω μεταξύ μετάφραση . Άρα αν δεν ξέρεις την ακριβή μετάφραση γράψε το άρθρο και το μεταφράζουμε αργότερα . --*tony esopiλέγε 20:15, 23 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μεταφράζεται ´´δρόγη ´´ ουσια η οποια προερχεται απο τη φυση δες http://el.wiktionary.org/wiki/δρόγη Yiannis g

Μετάφραση όρου[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος από εσάς που έχει βιβλιογραφία πάνω στην ιστορία της τέχνης, γνωρίζει μια ωραία μετάφραση στα ελληνικά για τη λέξη «altarpiece». Τυπικά πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής, αρκετά μεγάλου μεγέθους, συχνά σε σχήμα ανάποδου U, που κοσμεί τον τοίχο πίσω από την Αγία Τράπεζα (αν μεταφράζεται έτσι και το altar) στις Καθολικές Εκκλησίες. Νομίζω πως συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «ρετάμπλ» από το λατινικό «retablorum», αλλά μήπως έχει αποδοθεί και με ελληνικό όρο; Atlantia 20:31, 24 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Γιατί λες ανάποδου U και δεν λες Π; --Παναγιώτα Ρόδη 20:37, 24 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συνήθως, και λόγω των τριών σκελών του "Π", αποδίδεται ως "τρίπτυχο". --Ttzavarasσυζήτηση 20:42, 24 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Οπως γράφει και ο Ttzavaras, τρίπτυχο (ή και δίπτυχο, πολύπτυχο εικόνων) (εικονοστάσιο;) Αναφέρεται και στο αντίστοιχο λήμμα της Αγγλικής http://en.wikipedia.org/wiki/Altarpiece Yiannis g

Το τρίπτυχο είναι διαφορετικό πράγμα, θυμίζει παράθυρο με ανοιχτά πατζούρια αν μου επιτρέπεται η παρομοίωση. Για παράδειγμα, αυτό. Τρίπτυχα χρησιμοποιούνταν σαν altarpieces, ειδικά στην πρώιμη Αναγέννηση και στο Βορρά. Ωστόσο εγώ αναφέρομαι σε κάτι σαν και αυτό. Τα περισσότερα που έχω υπόψιν μου είναι σε σχήμα ανάποδου U κι όχι Π, αν και πιθανώς αυτό να μην είναι κανόνας. Atlantia 08:13, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Στείλε ένα μήνυμα στον Knop92, είναι μέρος των σπουδών του. -geraki Talk 09:07, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η μόνη απόδοση του όρου «altarpiece» στα ελληνικά που έχω υπ' όψιν μου (ανεξαρτήτως του αριθμού των τεμαχίων που το αποτελούν) είναι «εικόνα βωμού» (Οι Μεγάλοι Ζωγράφοι, Μέλισσα, τόμος Από τον Τζιόττο στην Αναγέννηση, Μαντένια, πίνακας IV-V : Εικόνα βωμού του Αγίου Ζήνωνα. Στον ίδιο τόμο, Αντονέλλο ντα Μεσσίνα, πίνακας ΧIV : Εικόνα βωμού του Αγίου Κασσιανού. Επίσης, εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, λήμμα Πάχερ : Εικόνα βωμού των Πατέρων της Εκκλησίας). --- Pagaeos 16:29, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις (ομοίως και τον Knop92). Atlantia 13:54, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλημέρα, ένας διαχειριστής σελίδας στο Facebook, μπορεί να παραχωρήσει δικαιώματα χρήσης του κειμένου του;--Vagrand 13:12, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Προφανώς και μπορεί, αλλά δεν έχει νόημα συνήθως, καθώς δεν ελέγχεται από κανέναν για την αξιοπιστία αυτών που γράφει.   ManosHacker 13:21, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Και φυσικά εξυπακούεται, ότι πρέπει να κατέχει τα δικαιώματα του κειμένου, και όχι να το έχει αντιγράψει από κάπου αλλού. --Παναγιώτα Ρόδη 13:31, 25 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σωστή χρήση άδειας[επεξεργασία κώδικα]

Μόλις είδα ότι η Britannica χρησιμοποιεί στο άρθρο Mount Pelion (Όρος Πήλιο) μια φωτογραφία που είχα τραβήξει ο ίδιος και είχα ανεβάσει στα Commons (Αρχείο:Pinakates.JPG). Ο τρόπος χρήσης της είναι πολύ σωστός αφού διατηρεί την αναφορά στον φωτογράφο και την σωστή άδεια χρήσης (cc-by-sa) [14]. Αυτά για να τα βλέπουν όσοι καταπατούν τις άδειες χρήσης για υλικό που έτσι κι αλλιώς τους δίνεται ελεύθερα. -geraki Talk 08:54, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εν προκειμένω χάνεται η «διαφήμισή» μας, πως προέρχεται από τα Commons της Wikimedia.   ManosHacker 09:23, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Χμ... έξυπνο: Αποδίδουν το copyright στον φωτογράφο και «ξεχνούν» την Wikimedia. Καλό. --Focal Point 09:56, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Και να μην το ξεχάσω: Τα συγχαρητήριά μου στο Geraki για την δημοσίευση της φωτογραφίας του και σε άλλη εγκυκλοπαίδεια! Ελπίζω και σε άλλες δημοσιεύσεις. --Focal Point 09:57, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

@ManosHacker+FocalPoint: Για τις εικόνες δεν υπάρχει υποχρέωση, ούτε λόγος για αναφορά των Commons. Φαντάσου ότι μια εικόνα μπορεί να έχει φτάσει εκεί μέσω μιας πολύπλοκης διαδρομής (π.χ. ο φωτογράφος να την δημοσίευσε στο flickr ή να υπήρχε σε κάποιο άλλο site κλπ και από εκεί κάποιος τρίτος να την μετέφερε στα Commons. Με την σειρά του κάποιος τέταρτος δεν χρειάζεται να αναφέρει όλη αυτή την διαδρομή μέσων, αλλά μόνο τον δημιουργό.[15]
@FocalPoint: Δεν δημοσίευσα εγώ την φωτογραφία, δεν ξέρω πως βρέθηκε εκεί (δηλαδή αν επιλέχτηκε από προσωπικό της Britannica ή προτάθηκε από κάποιον τρίτο).
-geraki Talk 15:48, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μα ναι, και εγώ αυτό υπέθεσα ότι την έβαλαν μόνοι τους, για αυτό το λόγο θεώρησα σημαντικό να σε συγχαρώ. Αν το είχες προσπαθήσει θα ήταν λιγότερο αναπάντεχο. Τώρα είναι έκπληξη! --Focal Point 15:53, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η έκπληξη δεν είναι η ύπαρξη μιας κοινής φωτογραφίας στην Britannica αλλά η χρήση και διάδοση υλικού ελεύθερης χρήσης από αυτήν. Μπράβο και στην Britannica λοιπόν. -geraki Talk 17:03, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ουδετερότητα[επεξεργασία κώδικα]

Με αφορμή αυτό στο άρθρο Πατριάρχης Ανατόλιος, ζητώ την γνώμη της κοινότητας για το αν η πρόταση «Ο τάδε θανατώθηκε τότε από αιρετικούς» με παραπομπή στον ιστότοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι ουδέτερη και συνάδει με την πολιτική ουδέτερης οπτικής γωνίας της Βικιαπαίδειας. --85.73.72.220 10:41, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η ομάδα επίσημα και απο την Σουπερ λιγκ ονομάζεται SKODA ΞΑΝΘΗ έτσι θα πρότεινα την μετονομασία, αν αυτό ειναι δυνατό, του άρθρου Α.Ο. Ξάνθη καθώς ουσιαστικά αυτη η ομάδα δεν υφίσταται.--Thomaslaza13 11:23, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC) Νομίζω ότι αφού στο στο επίσημο σαιτ της σουπερ λιγκ αναφέρεται ως Scoda Xanthi στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας πάλι ως Scoda Xanthi στην αγγλική βικιπαίδεια έχει τίτλο Scoda Xanthi νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να αλλάξει η ονομασία.Στο κάτω κάτω και ο κόσμος την γνωρίζει ως scoda xanthi και βλέποντας μια σελίδα Ξανθη ΑΟ θα νομίζει ότι πρόκειται για μια μικρή ομάδα και όχι για μια μεγάλη όπως η scoda xanthi.Φιλικά----Kvnstantinos pao 13Ακούω!!!! 16:49, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Διαγραφή λογαριασμού[επεξεργασία κώδικα]

Μπορώ να διαγράψω τον λογαριασμό μου, και αν ναι πώς θα το κάνω;--Joannavam 12:02, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η συνεισφορά σου στη Βικιπαίδεια δεν μπορεί να σβηστεί. Ωστόσο μπορείς να ζητήσεις μετονομασία του λογαριασμού σου ή απλά να πάψεις να τον χρησιμοποιείς. Atlantia 13:58, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Κι εδώ για περισσότερα. --Γλαύκος ρίχτο 14:00, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Γαλαξείδι & Κριτική Άρθρων[επεξεργασία κώδικα]

Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Το άρθρο για το Γαλαξείδι, που ήταν υποφήφιο για αξιόλογο δεν τα κατάφερε τελικά και η αντίστοιχη συζήτηση κατέληξε στο αρχείο. Επειδή έγιναν, ωστόσο, πολλές προτάσεις για βελτιώσεις, αλλαγές, διορθώσεις, άφησα ένα αντίγραφο της συζήτησης και στο χώρο διεξαγωγής της κριτικής άρθρων. Αυτό προς βελτίωση του άρθρου κι όχι για να γίνει με το ζόρι αξιόλογο. Όποιος επιθυμεί να συνεχίσει την κουβέντα ας το κάνει εκεί ή στη σελίδα συζήτησης του άρθρου. Μόλις συμπληρωθούν δύο-τρεις μήνες χωρίς σχόλιο, η διαδικασία της κριτικής θα κλείσει όπως και για όλα τα άλλα άρθρα. Επίσης να παρακαλέσω για αποφόρτιση της ατμόσφαιρας στη συζήτηση γιατί τείνει προς το flame.

Και να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να σας παρακινήσω να χρησιμοποιείτε ενεργά τη σελίδα κριτικής άρθρων είτε ως διορθωτες είτε ως σχολιαστές. Για προφανείς λόγους η σελίδα των υποψήφιων αξιόλογων είναι πιο θελκτική, ωστόσο η κριτική είναι εκείνη που τελικά προσφέρει εγκυκλοπαιδική αξία στα άρθρα ακόμη κι αν δεν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που τα οδηγούν στη «βιτρίνα» μας. Atlantia 16:43, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Πες τα Χρυσόστομη :) Παρεπιπτόντως, τι σημαίνει flame; Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 17:05, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Flame στα αγγλικα σημαίνει φλόγα.Αλλά εδώ δεν ξέρω πως το εννοεί.----Kvnstantinos pao 13Ακούω!!!! 17:28, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

en:Flaming (Internet) --Focal Point 18:27, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Flame στην ορολογία του Διαδικτύου είναι όταν σε έναν ιστότοπο όπου ανταλάσσονται απόψεις, οξύνονται τα πνεύματα κι αρχίζει η ανταλλαγή ειρωνικών και προσβλητικών μηνυμάτων. Καυγάς σε απλά ελληνικά :-) Atlantia 19:34, 26 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συνεκδοχικά.Nestanaios 11:35, 27 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σαξωνία ή Σαξονία;[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί συνεργάτες, φτιάχνοντας το Αγγλοσαξωνικό χρονικό παρατήρησα πως έχουμε διπλή ορθογραφία για την Σαξωνία και τους Σάξωνες και ιδιαίτερα όταν έχουμε ονόματα όπως Όθων Α' της Σαξονίας, παρά το γεγονός ότι έχουμε ως κύριο άρθρο για την περιοχή υπό το όνομα Σαξωνία. Για λόγους ομοιομορφίας μήπως θα ήταν σκόπιμο να συμφωνήσουμε πώς θα γράφουμε αυτά τα ονόματα, με ω ή με ο; Ανεξάρτητα από το ποια ορθογραφία θα επιλεγεί, καλό είναι να είναι όλα ομοιόμορφα. Παρακαλώ για τις απόψεις σας. --Ttzavarasσυζήτηση 11:47, 27 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


η πύλη ελληνικής γλώσσας το έχει σαξονικός -ή -ό [saksonikós] Ε1 : που ανήκει ή αναφέρεται στη Σαξονία ή στους Σάξονες. [λόγ. < αγγλ. ή γαλλ. saxon -ικός] [16]--KAKTOS 11:53, 27 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Χρησιμοποιείται περισσότερο το "Σαξονία" . Πάντως όταν δεν βρίσκεται στον τίτλο αρκεί η ομοιομορφία εντός του ίδιου άρθρου (δηλαδή δεν χρειάζεται εκστρατεία για αλλαγή του σε όλη την εγκυκλοπαίδεια). -geraki Talk 13:08, 27 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μα γι' αυτό το έθεσα εδώ, επειδή και οι δύο ορθογραφίες βρίσκονται σε τίτλους (βλ. παραπάνω). --Ttzavarasσυζήτηση 13:12, 27 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ο Γούγλης τα φέρνει σχετικά ισόπαλα... Μια ενδιαφέρουσα άποψη εκφέρεται εδώ. Εγώ δεν είμαι φιλόλογος για να απαντήσω επιστημονικά, αλλά αν είναι και τα δύο εξίσου σωστά, οπτικά μου αρέσει καλύτερα με ω (σας ισοπέδωσα με την επιχειρηματολογία μου το ξέρω ). Atlantia 13:31, 27 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εφόσον δεν υπάρχει σωστό και λάθος, γιατί να υποστηρίξουμε εμείς τη μια πλευρά; Προτείνω να τα αφήσουμε ως έχουν. --Focal Point 13:51, 27 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητοί φίλοι, είναι απολύτως αναμενόμενο να επιδιώκεται ορθογραφική ομοιομορφία στο άρθρο και χαίρομαι που αυτό επισημαίνεται παραπάνω. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα θα ήθελα να προσθέσω μία σκέψη, ελπίζω χρήσιμη.

Τα κυριωνύμια Σάξονες, σαξονικός απαντούν γραμμένα με -ο- ήδη από τον 2ο αι. μ.Χ. (επί παραδείγματι στον Κλαύδιο Πτολεμαίο και στον Μαρκιανό), πράγμα λογικό επειδή το υστερολατινικό Saxo σχηματίζει γενική Saxonis με βραχύ -ο-. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλ. πρόκειται για γραφές καθιερωμένες πριν από τον ιωτακισμό και την ισοχρονία, είναι συνετό να διατηρούμε την καλύτερα παραδεδομένη γραφή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι και η απλούστερη. Συνεπώς, μπορούμε χωρίς δισταγμό να γράψουμε Σάξονες, Σαξονία και σαξονικός. Ευχαριστώ. Dr Moshe

Μεΐτζι ή Μεϊτζί[επεξεργασία κώδικα]

Στο άρθρο Μεταρρύθμιση Μεΐτζι: το Μεΐτζι υπάρχει σε βιβλιογραφία ή μεταφράστηκε αυθαίρετα από τα αγγλικά?? Σε δικιά μου εγκυκλοπαίδεια το βρίσκω Μεϊτζί.--The Trouper 11:12, 29 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συνάντηση με θέμα τον σχεδιασμό δράσεων για τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση της wikipedia από την τοπική αυτοδιοίκηση[επεξεργασία κώδικα]

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) οργανώνει συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με θέμα τον σχεδιασμό δράσεων για τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση της wikipedia από την τοπική αυτοδιοίκηση, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 18:00-21:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ.Κωνσταντίνου 48, αίθουσα "Μικρό Αμφιθέατρο"

Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

1. Εμπλουτισμός της wikipedia στα ελληνικά με θέματα ιστορικού, γεωγραφικού, πολιτιστικού, φυσικού, λαογραφικού, αρχαιολογικού αλλά και ευρύτερα τουριστικού ενδιαφέροντος για ένα Δήμο, με στόχο την ενίσχυση της φυσιογνωμίας κάθε περιοχής.

2. Εμπλουτισμός με αυτά τα θέματα, της Wikipedia σε άλλες γλώσσες με προτεραιότητα σε τουλάχιστον 5 από τις γλώσσες: Αγγλική, Γερμανική, Γαλλική, Ισπανική, Ιταλική, Ιαπωνική, Ρωσική, Κινεζική, Ολλανδική, Πορτογαλική.

3. Ενδυνάμωση της κοινότητας των εγκυκλοπαιδιστών, τοπικά σε κάθε δήμο, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτής της προσπάθειας.

4. Ευαισθητοποίηση των πολιτών για την χρήση και την αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας στην επαγγελματική και στην καθημερινή τους ζωή αλλά και ως στοιχείο ανάδειξης της περιοχής τους.

5. Ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους τοπικούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς κάθε δήμου ώστε ο εμπλουτισμός και η χρήση της εγκυκλοπαίδειας να συνδυαστεί με την εκπαιδευτική διαδικασία και την πολιτιστική δραστηριότητα, στο πλαίσιο του “Έτους της Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας - 2011” που έχει κηρύξει το Υπουργείο Παιδείας.

Harrylase ενυπόγραφο σχόλιο του χρήστη της 13:02, 28 Νοεμβρίου 2011 (UTC) [απάντηση]

Ποιοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επιβεβαιώσει ότι θα έρθουν;--Diu 14:32, 28 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι από τους Δήμους:Λαρισαίων, Ηρακλείου Κρήτης, Χολαργού-Παπάγου,Λαυρεωτικής και συγγραφικές ομάδες από τους Δήμους Λοκρών και Ρεθύμνου. Περιμένουμε απαντήσεις και από άλλους.

Κατά πρώτον όταν κάποιος εκπροσωπεί εδώ την ΕΛΛΑΚ καλό είναι να υπογράφει...Τα ανώνυμα σχόλια δεν ταιριάζουν σε αυτούς που πολλές φορές τους ξέρουμε κι από κοντά.
Όσον αφορά τις συμμετοχές παρακαλώ διευκρινίστε να πρόκειται για συμμετοχές αιρετών ή υπαλλήλων ή άλλων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης; Οι αιρετές περιφέρεις μπορούν να συμμετέχουν ή το πρόγραμμα αναφέρεται μόνον στους Δήμους; Αυτά πότε θα διευκρινιστούν; 84.205.231.42 12:10, 29 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται.Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν σίγουρα εκπρόσωποι από 5 Δήμους και από την Περιφέρεια Αττικής ο Π.Σύμβουλος κ. Ανδρουλακάκης Νικόλαος.Οι συγγραφικές ομάδες από τους Δήμους Λοκρών και Ρεθύμνου δυσκολεύονται και θα απαντήσουν τελικά αύριο. Harrylase(=Μπάμπης Εγγλέζος)

Για ποιούς λόγους...[επεξεργασία κώδικα]

Για ποιούς λόγους μπορεί να γίνει διαγραφή άρθρου;--Joannavam 18:25, 28 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλημέρα Joannavam. Νομίζω ότι οι παρακάτω συνδέσμοι θα σου φανούν χρήσιμοι:
--Vagrand 07:47, 29 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αριθμολογία[επεξεργασία κώδικα]

Παρατήρησα ότι η επεξεργασίες έχουν φτάσει τις 2992861 (με την δική μου τώρα) και άρα σε 4-5 μέρες το πολύ θα καταχωρηθεί η 3000000ή επεξεργασία. Έχω ωστόσο την εξής απορία, ξέρει κανείς γιατί στα Στατιστικά αναφέρονται 3.050.032 επεξεργασίες. Υποψιάζομαι τις εισαγωγές ιστορικού αλλά θα ήθελα επιβεβαίωση. --79.130.64.190 19:23, 28 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Πώς δημιουργείται το αρχείο των παλαιότερων συζητήσεων ενός χρήστη;--Joannavam 15:28, 29 Νοεμβρίου 2011 (έχω και μία ερώτηση στη σελίδα συζήτησής μου,αν θέλει και μπορεί κάποιος να μου απαντήσει,σας παρακαλώ. Ευχαριστώ!)


Το πιο απλό είναι ο χρήστης να μετακινήσει την σελίδα συζήτησής του σε μια άλλη (Ειδικό:ΜετακίνησηΣελίδας/Συζήτηση_χρήστη:Joannavam (Συζήτηση χρήστη:Joannavam/Αρχείο) και να αρχίσει μια νέα σελίδα συζήτησης (αφαιρώντας την ανακατεύθυνση). Άλλος τρόπος είναι να δημιουργήσει την σελίδα αρχείου και να κάνει αντιγραφή&επικόλληση το περιεχόμενο από την μια στην άλλη. --geraki Talk 16:15, 29 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Με τα χρόνια και διάφορους μεταφραστές σε διάφορα σημεία όπου γίνονται μεταφράσεις και σταδιακή εμφάνιση νέων λειτουργιών, οι σελίδες που καταγράφουν διάφορες ενέργειες (που δεν είναι επεξεργασίες σελίδων) έχουν διάφορα ονόματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους:

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα logs (μαζί με την ειδική σελίδα που τα "σερβίρει" Ειδικό:Log που τώρα αναφέρεται ως "μητρώο") θα ήταν καλό να αναφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Αρχείο, ημερολόγιο, ιστορικό, κατάλογο, μητρώο, καταγραφή; Ακούω προτάσεις. -geraki Talk 16:30, 29 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλύτερα Αρχείο. Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 16:35, 29 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Αν δεν προκύπτει κάποιο τεχνικό πρόβλημα με το μήκος του τίτλου, τότε καλό είναι να αναπτυχθούν περισσότερο (κάποιοι τουλάχιστον) ώστε να είναι εμφανές το που αναφέρονται. Υπό αυτό το δεδομένο, μια καλή λύση είναι κάποιο από τα μητρώο/αρχείο/κατάλογος/ιστορικό (με αυτή την σειρά προτίμησης) ακολουθούμενο από το καταγραφής και τα υπόλοιπα έτσι
--79.130.64.190 18:51, 29 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ιστορικό.   ManosHacker 20:54, 29 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ιωάννης Κόσσος[επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχουν 25 προτομές ηρώων του 1821, τις οποίες φιλοτέχνησε ο Κόσσος. Αν μπορεί κάποιος να τις φωτογραφήσει και να τις ανεβάσει στα κόμμονς. Είναι ελεύθερες από δικαιώματα. Ευχαριστώ. --Koursaros tou oneirou 09:16, 30 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Και όλως τυχαίως περνούσα από κει σήμερα το πρωί, αλλά δυστηχώς δεν είχα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή ...Κρίμα που δεν μας το είπες νωρίτερα. 84.205.231.42 10:56, 30 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Αν μπορείς, την επόμενη φορά που θα περάσεις (εσύ ή και όποιος άλλος βρίσκεται τυχαία στην Αθήνα και έχει ώρα) να βγάλεις φωτογραφία τις προτομές αυτές, οι οποίες είναι ελεύθερες από πνευματικά δικαιώματα διότι ο Κόσσος πέθανε το 1875, θα εμπλουτίσεις και τη συλλογή έργων του Κόσσου, αλλά και τα άρθρα των προσώπων που εικονίζονται. Ο Κόσσος είναι από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της νεώτερης Ελλάδας. Η φωτογράφιση των έργων του είναι μοναδική ευκαιρία εθελοντικής συνεισφοράς. Φιλικά, --Koursaros tou oneirou 11:52, 30 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μπορεί να πει κανείς..[επεξεργασία κώδικα]

Αν το Cyprus Music Awards είναι εγκυκλοπαιδικό;; (όπως και οι τελευταίες προσθήκες στο άρθρο της Lady Gaga) Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 16:28, 30 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Απλό: Όχι. -geraki Talk 16:41, 30 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Φυλλάδιο και παρουσιάσεις[επεξεργασία κώδικα]

Στις παρουσιάσεις που κάνουμε στον δεύτερο κύκλο δεν δίνεται φυλάδιο (τρίπτυχο) της Βικιπαίδειας. Έχει εξαντληθεί και παραδίδεται το τετράδιο της Μίνας μαζί με ένα φυλλάδιο της ΕΛΛ/ΛΑΚ και ένα της creative commons. Είναι νομίζω καιρός να τυπώσει το παράρτημα το λογότυπό του και τα σχετικά στο πίσω μέρος στο φυλλάδιο.   ManosHacker 19:06, 30 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]