Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision
Eurovision Song Contest (logo).svg
Το λογότυπο του διαγωνισμού (1956-σήμερα)
Είδος Διαγωνισμός τραγουδιού
Δημιουργός Μαρσέλ Μπεζενσόν
Σύνθεση μουσικής Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ
Διάρκεια 2 ώρες (ημιτελικοί)
3 ώρες & 30 λεπτά (τελικοί)
4 ώρες (τελικός 2015)
Αριθμός κύκλων 60 διαγωνισμοί
Παραγωγή
Παραγωγός EBU
Διανομέας Eurovision
Μετάδοση
Εικόνα 576i (SDTV) (1956–σήμερα)
720p (HDTV) (2003–σήμερα)
1080i (HDTV) (2007–σήμερα)
4K (UHDTV) (2013–σήμερα)
Προβολή 24 Μαΐου 1956 -
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Επίσημη Ιστοσελίδα
Ιστοσελίδα Παραγωγής

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision (αγγλικά: Eurovision Song Contest, γαλλικά: Concours Eurovision de la chanson, εφεξής Eurovision), είναι ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (European Broadcasting Union εφεξής EBU), στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση. Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία από την οποία προκύπτει το δημοφιλέστερο τραγούδι. Κάθε χώρα συμμετέχει μέσω της κρατικής της τηλεόρασης (που αποτελεί μέλος της EBU) και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Εκτός αυτού, αποτελεί το δημοφιλέστερο διαγωνισμό του είδους του που διοργανώνεται ανά τον κόσμο: ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, μεταδίδεται σε χώρες όπως: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ αν και αυτές οι χώρες δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στο διαγωνισμό συνήθως συμμετέχουν τραγούδια που εκπροσωπούν την ποπ μουσική. Εν τούτοις πολλές χώρες έχουν πειραματιστεί και με άλλα είδη μουσικής όπως η έθνικ, παραδοσιακές μουσικές από όλα τα μέρη του κόσμου, Λατινική, Ροκ, Ραπ και Χέβι Μέταλ. Κατά τη διάρκεια των ετών ο διαγωνισμός έχει μεταμορφωθεί από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα σε έναν θεσμό γιγαντιαίων διαστάσεων. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό με εξαίρεση το Λίχτενσταϊν, το Κόσοβο και το Βατικανό, ενώ η λέξη «Eurovision» είναι αναγνωρίσιμη σε όλη την Ευρώπη.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην δεκαετία του 1950 και ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη ακόμα ανακατασκευαζόταν, η EBU (με έδρα την Ελβετία), συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της EBU. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon ένα Γάλλο που εργαζόταν στην EBU. O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε σαν βάση το διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο (Ιταλία) και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Δορυφορική τηλεόραση τότε δεν υπήρχε και το λεγόμενο "Δίκτυο της Eurovision" αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες.

Το όνομα "Eurovision" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey. O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η μοναδική φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα καθε συμμετέχουσα χώρα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Ο πρώτος διαγωνισμός κερδίθηκε από την διοργανώτρια Ελβετία.

Μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του διαγωνισμού από το 2004 έως το 2014

Η μορφή του διαγωνισμού έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών, ωστόσο η κύρια μορφή του παραμένει η ίδια: Οι συμμετέχουσες χώρες εκπροσωπούνται από τραγούδια που πρέπει να ερμηνευτούν ζωντανά στο διαγωνισμό. Το πρόγραμμα μεταδίδεται ζωντανό και ταυτόχρονα από την EBU σε όλες τις συμμετέχουσες (και όχι μόνο) χώρες. Μια χώρα συμμετέχει εκπροσωπούμενη από τον τηλεοπτικό οργανισμό της που είναι μέλος της EBU. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αφού έχουν ερμηνευτεί όλα τα τραγούδια, υπάρχει η ψηφοφορία όπου η κάθε χώρα ψηφίζει τις υπόλοιπες και φυσικά δεν ψηφίζει το δικό της τραγούδι. Το τραγούδι που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους ανακηρύσσεται νικητής, ο συνθέτης και ο στιχουργός λαμβάνουν ένα βραβείο και η χώρα που εκπροσωπούν κερδίζει το δικαίωμα να διοργανώσει τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά (αν το επιθυμεί).

Η έναρξη του προγράμματος γίνεται από ένα (ή περισσότερους) παρουσιαστές να καλωσορίζουν τους θεατές στο διαγωνισμό, τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική γλώσσα. Οι χώρες που φιλοξενούν τον διαγωνισμό βρίσκουν την ευκαιρία να διαφημίσουν την χώρα τους σε ένα μεγάλο διεθνή τηλεοπτικό κοινό με τα βίντεο που μεταδίδονται κατά την διάρκεια των τραγουδιών (γνωστά ως card postal – έχουν σαν σκοπό να δώσουν χρόνο για την προετοιμασία της σκηνής). Το τραγούδι το οποίο κερδίζει το διαγωνισμό, κλείνει στο τέλος της βραδιάς τη διοργάνωση.

Το μουσικό θέμα που πρέπει να μεταδίδεται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες πριν και μετά την λήξη του διαγωνισμού είναι το "Te Deum" του Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ (Marc-Antoine Charpentier).

Ο τελικός διοργανώνεται κάποιο Σάββατο της Άνοιξης και μεταδίδεται στις 20:00 ώρα GMT (δηλαδή 21:00 CET - Ώρα Κεντρικής Ευρώπης και 22:00 ΕΕΤ - Ώρα Ανατολικής Ευρώπης). Συνήθως επιλέγεται κάποιο Σάββατο του Μαΐου, αν και έχει διοργανωθεί και κατά τον Μάρτιο και κατά τον Απρίλιο. Από το 2004, λόγω του αυξημένου αριθμού των συμμετεχόντων, διοργανώνεται ημιτελικός την Πέμπτη πριν τον τελικό. Για τον ίδιο λόγο από το 2008 διοργανώνονται 2 ημιτελικοί ο πρώτος την Τρίτη πριν τον τελικό και ο δεύτερος την Πέμπτη.

Χώρα υποδοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τους δύο πρώτους διαγωνισμούς που φιλοξενήθηκαν από την Ελβετία και τη Γερμανία, πλέον αποφασιστηκε ότι η νικήτρια χώρα θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό για το επόμενο έτος. [1] Ο νικητής του διαγωνισμού του 1957 ήταν η Ολλανδία, και η ολλανδική τηλεόραση αρνήθηκε να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Η ευθύνη της φιλοξενίας έγινε αποδεκτή το 1958. Σε όλα τα υπόλοιπα χρόνια ο κανόνας αυτός ήταν σε ισχύ, κάθε νικήτρια χώρα έχει φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το επόμενο έτος. Οι εξαιρέσεις είναι οι εξής:

 • 1960 - φιλοξενείται από το BBC στο Λονδίνο, όταν η Ολλανδία αν και νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς, παραχώρησε τη διοργάνωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό εκείνη την χρονιά.
 • 1963 - φιλοξενείται από το BBC στο Λονδίνο Όταν Γαλλία μειώθηκαν λόγω της δαπάνης. HAD, Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε μόνο την τέταρτη το 1962, το Μονακό και το Λουξεμβούργο (που ήρθε δεύτερος και τρίτος) είχαν επίσης μειωθεί.
 • 1972 - φιλοξενείται από το BBC στο Εδιμβούργο το Μονακό ήταν να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, αλλά αρνήθηκε. Παραμένει η μοναδική χώρα που κέρδισε το διαγωνισμό αλλά δεν φιλοξένησε ποτέ την Eurovision.
 • 1974 - φιλοξενείται από το BBC στην Μπράιτον Όταν το Λουξεμβούργο μειώθηκε λόγω δαπάνη. Το BBC έχει γίνει γνωστή ως ξενιστή από προεπιλογή, εάν η νικήτρια χώρα μειώθηκε.
 • 1980 - φιλοξενείται από την NOS στην Χάγη, όταν το Ισραήλ μειώθηκαν λόγω της δαπάνης, αφού ανέβασε την 1979 εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ, και Αυτό το γεγονός από την επιλεγείσα ημερομηνία για το διαγωνισμό (19 Απριλίου) ήταν Ημέρα Μνήμης του Ισραήλ. Εκείνη τη χρονιά. Οι Ολλανδοί προσφέρθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό μετά από αρκετούς άλλους τηλεοπτικούς φορείς (συμπεριλαμβανομένου του BBC) ήταν απρόθυμοι να το πράξουν. Η απροθυμία αυτών των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων για να οργανώσει το διαγωνισμό λόγω υπήρχαν ήδη Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που φιλοξενείται Τα τελευταία δύο χρόνια, εκτός από τις δαπάνες που συνεπάγονται.

Από το 1981 μέχρι σήμερα, όλοι οι διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν κέρδιζαν στη χώρα που κέρδισε το προηγούμενο έτος.


Συνθήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον διαγωνισμό του 2002, συνθήματα (ή θέματα) έχουν εισαχθεί στην παράσταση (2009 Όντας η μόνη εξαίρεση). Το σύνθημα αποφασίζεται από τον τηλεοπτικό σταθμό υποδοχής και με βάση το σύνθημα, το θέμα και η οπτική του σχεδιασμού αναπτύσσονται.

Eurovision Εβδομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή από το 1956:
  Συμμετοχή τουλάχιστον μία φορά
  Καμία συμμετοχή, ωστόσο μπορούν να το πράξουν
  Προοριζόταν για συμμετοχή, αλλά αργότερα αποχώρησαν
  Έχουν συμμετάσχει ως μέρος μίας άλλης χώρας, αλλά ποτέ ως ανεξάρτητο κράτος

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για συμμετοχή στα λεγόμενα Ενεργητικά Μέλη (Αctive members), σε αντίθεση με τα Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Members) της EBU. Ενεργητικά μέλη είναι αυτά που τα όρια τους εμπίπτουν στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο, ή αλλιώς αυτά που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η EBU έκανε μία εξαίρεση το 2015 στην Αυστραλία και της επέτρεψε την συμμετοχή γιατί αναμεταδίδει χρόνια τον διαγωνισμό και με την αφορμή της 60ης επετείου του διαγωνισμού.

Ο Ευρωπαϊκός τηλεοπτικός χώρος είναι η περιοχή που ορίζεται στα δυτικά από τα δυτικό όριο της περιοχής 1, στα ανατολικά από το μεσημβρινό 40° ανατολικά του Greenwich, στα νότια από τον 30ο παράλληλο και στα βόρεια ως να περικλείσει το δυτικό μέρος της πρώην ΕΣΣΔ, το βόρειο μέρος της Σαουδικής Αραβίας, όλες τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο θάλασσα και συμπίπτουν με αυτά τα όρια. Επίσης το Ιράκ, η Ιορδανία και το μέρος της Τουρκίας που βρίσκονται εκτός των παραπάνω ορίων, επίσης περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο. Ως δυτικό όριο της περιοχής 1 θεωρείται η νοητή γραμμή που φέρεται από τα δυτικά της Ισλανδίας κάθετα στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ενεργά Μέλη θεωρούνται οι τηλεοπτικοί οργανισμοί που η μετάδοσή τους είναι διαθέσιμη στο πληθυσμό της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα τους. Αν κάποιο ενεργητικό μέλος θέλει να συμμετέχει στον διαγωνισμό πρέπει να πληροί τους όρους του διαγωνισμού όπως αυτοί διαμορφώνονται κάθε χρόνο. Κύρια προϋπόθεση είναι να έχει μεταδώσει τον προηγούμενο διαγωνισμό ζωντανά και να πληρώσει το αντίτιμο της συμμετοχής της πριν τη λήξη της προθεσμίας για το έτος που θέλει να συμμετέχει.

Για να συμμετέχει μια χώρα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάγεται γεωγραφικά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα το 1980 το Μαρόκο (χώρα της Βόρειας Αφρικής), το οποίο δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, συμμετείχε στο διαγωνισμό (και μόνο για μια φορά, το 1980). To Ισραήλ που δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη αλλά στην νοτιοδυτική Ασία (Μέση Ανατολή), συμμετέχει στον διαγωνισμό ενεργά από το το 1973 αφού είναι εντός Ευρωπαϊκών τηλεοπτικών ορίων. Όλες οι χώρες που έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά στο διαγωνισμό αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα με το έτος της πρώτης εμφάνισής τους.

Το Baku Crystal Hall στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο χώρος διεξαγωγής του Διαγωνισμού το 2012
Η B&W Hallerne στην Κοπεγχάγη της Δανίας, ο χώρος διεξαγωγής του Διαγωνισμού το 2014
Το Ericsson Globe στην Στοκχόλμη της Σουηδίας ο χώρος διεξαγωγής του Διαγωνισμού το 2000 και το 2016


Έτος Πρώτη συμμετοχή
1956 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Flag of France.svg Γαλλία Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία Flag of Switzerland.svg Ελβετία Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1957 Flag of Austria.svg Αυστρία Flag of Denmark.svg Δανία Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1958 Flag of Sweden.svg Σουηδία
1959 Flag of Monaco.svg Μονακό
1960 Flag of Norway.svg Νορβηγία
1961 Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία[2]Flag of Spain.svg Ισπανία Flag of Finland.svg Φινλανδία
1964 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
1965 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1971 Flag of Malta.svg Μάλτα
1973 Flag of Israel.svg Ισραήλ
1974 Flag of Greece.svg Ελλάδα
1975 Flag of Turkey.svg Τουρκία
1980 Flag of Morocco.svg Μαρόκο
1981 Flag of Cyprus.svg Κύπρος
1986 Flag of Iceland.svg Ισλανδία
1991 Flag of Germany.svg Γερμανία
1992 Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο
1993 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη Flag of Croatia.svg Κροατία Flag of Slovenia.svg Σλοβενία
1994 Flag of Estonia.svg Εσθονία Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Civil Ensign of Hungary.svg Ουγγαρία Flag of Poland.svg Πολωνία Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Russia.svg Ρωσία Flag of Slovakia.svg Σλοβακία
1998 Flag of Macedonia.svg ΠΓΔΜ
2000 Flag of Latvia.svg Λετονία
2003 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2004 Flag of Albania.svg Αλβανία Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Flag of Belarus.svg Λευκορωσία
2005 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Flag of Moldova.svg Μολδαβία
2006 Flag of Armenia.svg Αρμενία
2007 Flag of Georgia.svg Γεωργία Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο Flag of Serbia.svg Σερβία Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία
2008 Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
2015 Flag of Australia.svg Αυστραλία[3]

Επέκταση του Διαγωνισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συμμετέχοντες στη Eurovision 1992. Κόκκινο Γιουγκοσλαβία: Το 1992 ήταν η τελευταία χρονιά που η χώρα συμμετείχε με την ονομασία αυτή.
Οι συμμετέχοντες στο 1994.

Η προσθήκη του ανατολικού και ο διαχωρισμός της Γιουγκοσλαβίας, έκαναν ότι χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε. Όσο περνά ο καιρός, ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έχει αυξηθεί από μόνο επτά συμμετοχές το 1956 σε περισσότερες από είκοσι έως τα τέλη του 1980. Το 1993 υπήρχαν είκοσι πέντε χώρες που συμμετέχουν στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης Μόλις Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σλοβενία, η οποία μόλις είχε διαχωριστεί από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Σερβία ντεμπούτο το 2007 με νίκη στην πρώτη του συμμετοχή σε φεστιβάλ. Το θέμα που προσέλκυσε περισσότερους συμμετέχοντες ήταν το 2008, με 43 χώρες, φθάνοντας τον ίδιο αριθμό στην έκδοση του 2011.

Λόγω του γεγονότος ότι το φεστιβάλ είναι ένα πρόγραμμα μεταδόθηκε ζωντανά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα έπρεπε να επιβληθούν για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια το προτεινόμενο όριο ήταν τρεις ώρες, αν και συχνά ξεπέρασε αυτή τη φορά. Το 2005, το πρόγραμμα διήρκεσε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες. Εκτιμάται ότι αυτή η διάρκεια διατηρείται για τις επόμενες εκδηλώσεις.

Από την τελική ψηφοφορία ατέρμονες δεδομένου ότι ψηφίζοντας περισσότερες από 40 χώρες έκαναν (όλους, συμπεριλαμβανομένων των αποβάλλεται στα ημιτελικά), σε πρόσφατες εκδόσεις έχουμε επιλέξει να δείχνει τα πρώτα 7 ψήφοι κάθε χώρα γρήγορα και αντιπροσωπευτικές κάθε χώρα λέει μόνο που δίνει τα 8, 10 και 12 πόντους. Έτσι, το Φεστιβάλ έχει έρθει για να έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα και πάλι μόλις πάνω από τρεις ώρες.

Προεπιλογές και υποβιβασμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993, υπήρχαν περισσότερες χώρες που επιθυμούν να εισέλθουν στο φεστιβάλ από λογικό να μεταδίδουν όλα τα τραγούδια του χρόνου. Από τότε, πολλά συστήματα ταξινόμησης έχουν προσπαθήσει να περιορίσει τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν στην εκδήλωση κάθε χρόνου. Έτσι, το φεστιβάλ 1993 εισήγαγε δύο νέα χαρακτηριστικά. Κατ 'αρχάς, μια προ-επιλογή πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα, κατά την οποία οι νέες χώρες θα αγωνιστεί για τρεις θέσεις για να εισέλθουν festival.26 Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία ​​και τη Σλοβακία έλαβαν μέρος σε kvalifikacija za Millstreet? και οι τρεις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σλοβενίας προσόντα για τη διεθνή τελικό. Δεύτερον, η «υποβιβασμού» εισήχθη. Οι έξι χώρες που θα βρίσκονται χαμηλότερα στο φεστιβάλ δείκτη του 1993 αναγκάστηκαν να μην εμφανιστεί την επόμενη έτος.26 Έτσι, το 1994, το φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο τρεις χώρες: Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρωσία.

Ο υποβιβασμός συνεχίστηκε την επόμενη χρονιά, αλλά το 1996, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα διαφορετικών προ-επιλογής, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλες οι χώρες. Ταινίες από όλα τα τραγούδια που αντιπροσωπεύουν κάθε χώρα στάλθηκαν σε μια κριτική επιτροπή εβδομάδες πριν από την παράσταση. Η κριτική επιτροπή επέλεξε τα τραγούδια που κατά τη γνώμη τους άξιζε να συμπεριληφθούν στο festival.37 Νορβηγία, ως χώρα υποδοχής το 1996 (όπως ο ίδιος κέρδισε το φεστιβάλ το 1995), προκριθεί αυτόματα για την τελική. Μία από τις χώρες που απέτυχαν να κάνουν το γύρο νοκ-άουτ το 1996 ήταν η Γερμανία. Καθώς η χώρα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες για το φεστιβάλ και είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης στην Ευρώπη, η απόφαση αυτή δεν ικανοποίησε ή στο γερμανικό δημόσιο ή τον UER.37

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η EBU αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο κανόνα, από το 2000 και μετά, τέσσερις χώρες θα είναι πάντα να χαρακτηριστεί απευθείας στον τελικό, ανεξαρτήτως της θέσης τους στις εκδόσεις δείκτη pasadas.26 Οι χώρες αυτές έχεις αυτή τη δυνατότητα για να είναι οι τέσσερις πιο σημαντικό από τον οργανισμό, χωρίς τις οποίες η παραγωγή του φεστιβάλ δεν θα ήταν δυνατόν χρηματοδότες. Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Λόγω της κατάστασης της «ανέγγιχτο» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η ομάδα ήταν γνωστή ως "Big Four" ("τεσσάρων μεγάλων" στα αγγλικά). Παρά την αυτόματη ταξινόμηση, τα αποτελέσματα από αυτές τις χώρες είχαν αρχίσει να γίνονται ακόμα και μέτρια στο 2005 για να πάρει τα τελευταία τέσσερα ψηφία. Στη συνέχεια, η κατάσταση βελτιώθηκε σχετικά, φτάνοντας στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δύο θέσεις στο top 10 το 2009, η Ισπανία το 2012 και το 2014 και η Γερμανία πήρε τη νίκη το 2010. Η νίκη σηματοδότησε αυτόματα τους προκριματικούς για τη Γερμανία, τόσο της Ποιότητα πρωταθλητές και ως μέλη της «Big Four», έτσι ώστε η EBU αποφάσισε ότι ο νικητής κατάταξή τους για την προηγούμενη εκδήλωση δεν θα μεταβιβαστούν σε μια άλλη χώρα, ιδιαίτερα από την Τουρκία πήρε τη δεύτερη θέση. Την ίδια χρονιά, όμως, η ανακοίνωση της επιστροφής του στην Ιταλία στο φεστιβάλ οδήγησε στην επέκταση του «Big Four» στο «Big Five», η RAI είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της UER.38

Ημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1997 έως το 2001, οι χώρες κατατάσσονται ανάλογα με το τελικό μέσο όρο των βαθμολογιών που έχουν δοθεί στις πέντε προηγούμενες εκδόσεις, οι χώρες με τις χειρότερες μέσους διαγράφηκαν. Ωστόσο, το σύστημα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη, διότι για πολλούς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το γεγονός ότι τα άσχημα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, δεν επηρεάζει την ποιότητα του ένα νέο τραγούδι για το επόμενο έτος. Το 2002 και το 2003, το αρχικό σύστημα να εξαλειφθεί το χειρότερο που ταξινομούνται επαναχρησιμοποιηθεί ενώ η EBU ετοίμαζε ό, τι αναμενόταν για να είναι μια πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα, στο οποίο θα υπάρχουν δύο παραστάσεις: ένα προκριματικό γύρο και η τελική. Σε αυτά τα δύο θα έχουν αρκετό χρόνο για να διαβιβάσει όλες τις καταχωρήσεις όλων των χωρών που επιθυμούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο. Ο προκριματικός γύρος είναι γνωστή ως "Eurovision ημιτελικός"

Gisela, ενεργώντας εκπρόσωπος της Ανδόρας στον πρώτο ημιτελικό της έκδοσης 2008.

Αυτό ημιτελικό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2004, για την εβδομάδα Τετάρτη Eurovision. Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα με μια παρόμοια μορφή με το μεγάλο φινάλε, των οποίων η μετάδοση παρέμειναν Σάββατο στις 20:00 GMT. Το 2005, το 2006 και το 2007, η ημιτελικό πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη εβδομάδα της Eurovision.

Στον ημιτελικό συμμετέχουσες χώρες των οποίων η θέση στην βαθμολογία του προηγούμενου φεστιβάλ δεν ήταν αρκετά καλή για να προκριθεί στον τελικό αμέσως. Μέχρι το 2007, για μια χώρα να προκριθεί στον τελικό ήταν απαραίτητο να τοποθετηθεί στην πρώτη δεκάδα πέρυσι. Ο κανόνας των τεσσάρων μεγάλων παρέμεινε έτσι τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε ασφαλισμένους του στο τέλος δεν επηρεάζουν την έκβαση των άλλων συμμετεχόντων τόπου. Για παράδειγμα, αν η Ισπανία είναι μεταξύ των κορυφαίων δέκα, η χώρα βρισκόταν στην 11η θέση είναι αυτή που παίρνει μέχρι το τέλος και έτσι sucesivamente.17

Από την εισαγωγή του στον ημιτελικό, κατέστη δυνατή για όλες τις χώρες να ψηφίσουν, αλλά δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα τη Γαλλία μπορούν να ψηφίσουν με χώρες στον ημιτελικό, αλλά δεν συμμετέχουν? Ομοίως, μια χώρα που δεν πέρασε στον ημιτελικό μπορούν να ψηφίσουν στον τελικό. Αφού οι ψήφοι ληφθεί σε ημιτελικό, κορυφαία βαθμολογία των χωρών ανακοινώνονται χωρίς συγκεκριμένη σειρά, αν και μεταξύ του 2004 και του 2007, η σειρά με την οποία το διαβαθμισμένο διαφημίζονται, καθορίζεται αρχική τους θέση στον τελικό. Η δημοσίευση των ψήφων των ημιτελικό κάνει την EBU μετά τον τελικό, υπονομεύοντας έτσι την επιρροή στο αποτέλεσμα το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, το 2007, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της EBU, αποφασίστηκε ότι από το 2008 το φεστιβάλ δύο ημιτελικούς, η οποία θα λάβει χώρα την Τρίτη και την Πέμπτη πριν από τον τελικό θα πραγματοποιηθεί. Η εισαγωγή του δεύτερου ημιτελικού είναι να αποτραπεί η ψηφοφορία μεταξύ των μπλοκ, και έτσι η Ελλάδα δεν μπορεί να ψηφίσει για Κύπρος, η Ιρλανδία το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων. Μόνο η χώρα υποδοχής και οι χώρες των Big Five θα περάσει αυτόματα στον τελικό, όπου θα ενταχθούν οι δέκα κορυφαίες χώρες σε κάθε ημιτελικό (το 2008 και το 2009 ήταν 9 κάθε ημιτελικό, συν το ένα δέκατο ταξινομηθεί "σωθεί" από την κριτική επιτροπή) για συνολικά 25 ή 26 συμμετέχοντες στην final.39 Οι έξι χώρες που δεν συμμετέχουν στα ημιτελικά οι (τα μέλη του "Big Five" και της χώρας υποδοχής) που απαιτούνται για την ζωντανή μετάδοση και να ψηφίσουν σε ένα από αυτά, ό, τι συνήθως διανέμονται τρεις σε κάθε ημιτελικό.

Οι νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτέχνες νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ABBA, οι νικητές της Eurovision 1974.

Ο παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια και ηθοποιός Ολίβια Νιούτον-Τζον αντιπροσώπευε το Ηνωμένο Βασίλειο στην έκδοση του 1974. Η πιο αξιοσημείωτη ομάδα της Eurovision του οποίου η καριέρα απογειώθηκε αμέσως μετά τη νίκη του στο Φεστιβάλ ΑΒΒΑ, οι οποίοι κέρδισαν την έκδοση του 1974 αντιπροσωπεύει τη Σουηδία με το τραγούδι "Waterloo". Στη συνέχεια, ABBA έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία. Υπογράμμισε επίσης ότι η Celine Dion, ήταν ακόμα άγνωστη στην Ευρώπη, κέρδισε το 1988 από την Ελβετία. Παρά το γεγονός ότι η νίκη του δεν ήταν η άμεση αιτία της τεράστιας επιτυχίας του αργότερα, τον βοήθησε να ηχογραφήσουν το πρώτο του αγγλόφωνο άλμπουμ και την πρώτη επιτυχία στην Ευρώπη, παρουσίασε κατά την έναρξη του φεστιβάλ το επόμενο έτος. Άλλοι καλλιτέχνες που έχουν φθάσει σε κάποιο βαθμό φήμη μετά τη νίκη του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision Gigliola περιλαμβάνουν Cinquetti ("Μη ho l'ήτα», Ιταλία 1964), η Γαλλία Gall ("Poupée της cire, poupée de son», Λουξεμβούργο 1965) Sandie Shaw («Κούκλας σε μια σειρά» στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1967), Massiel («La, La, La,« η Ισπανία το 1968), Σαλώμη (το "Live τραγούδι») στην Ισπανία το 1969, Βίκυ Λέανδρος («Après toi», Λουξεμβούργο 1972) Αδελφότητα του Ανθρώπου ("Αποθήκευση φιλιά σου για μένα», ΗΒ 1976), Marie Myriam ("L'Oiseau et l'enfant», Γαλλία 1977), ο Johnny Logan (ο οποίος κέρδισε δύο φορές από την Ιρλανδία, με το "Τι είναι άλλη μια χρονιά; "το 1980 και" Hold Me Now "το 1987), Bucks Fizz (« Κάνοντας μυαλό σας Up ", ΗΒ 1981), Nicole (" Ein bißchen Frieden », Γερμανία 1982), Dana International (" Diva ", Ισραήλ 1998), Olsen Brothers ("Fly σχετικά με τα φτερά της αγάπης», Δανία 2000), Έλενα Παπαρίζου («το My Number One", Ελλάδα 2005), Lena Meyer-Landrut ("Satellite", Γερμανία 2010), Loreen ("Euphoria" Σουηδία 2012), Κοντσίτα Wurst ("Rise σαν Φοίνιξ" της Αυστρίας το 2014) και Mans Zelmerlöw ("Heroes" Σουηδία το 2015). Πολλοί άλλοι νικητές περιλαμβάνουν καλλιτέχνες που κέρδισε το φεστιβάλ είναι γνωστό, αφού είχαν καθιερωθεί ως επιτυχημένους καλλιτέχνες, όπως ο Toto Cutugno ("Insieme: 1992", Ιταλία 1990), Κατρίνα & The Waves ("Shine Αγάπη a Light », ΗΒ για το 1997) ή Lordi (" Hard Rock Hallelujah "Φινλανδία 2006).


Raphael, εκπροσωπούμενη Ισπανία στα 1966 και 1967 εκδόσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι καλλιτέχνες που έκανε σχετικά μικρή επίδραση στον κόσμο της μουσικής από τη νίκη του φεστιβάλ, και τώρα είναι γνωστή μόνο για να είναι one-hit wonders.

Ωστόσο, πολλοί τραγουδιστές είχαν πριν ή μετά το φεστιβάλ διεθνούς αναγνώρισης παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισε, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε Ντομένικο Μοντούνιο (1958, 1959 και 1966), Françoise Hardy (1963), Νάνα Μούσχουρη (1963), Ραφαήλ (1966 και 1967), Cliff Richard (1968 και 1973), Χούλιο Ιγκλέσιας (1970), Κάτια Ebstein (1970, 1971 και 1980), Massimo Ranieri (1971 και 1973), Nicola di Bari (1972), Mocedades (1973), Olivia Newton John (1974), Οι Σκιές (1975), Αλ Μπάνο και Ρομίνα Πάουερ (1976 και 1985), Baccara (1978), Franco Μπατιάνο (1984), Paloma San Basilio (1985), Umberto Tozzi (1987, Lara Fabian (1988) Dulce Pontes (1991), Sergio Dalma (1991), Μία Μαρτίνι (1992), Alla Pugacheva (1997), Άννα Μαρία Jopek (1997), Νατάσα St-Pier (2001) Tatu (2003), η Kate Ryan (2006) , Serebro (2007), η Patricia Kaas (2009), Eric Saade (2011), Pastora Soler (2012), Engelbert Humperdinck (2012), Marco Mengoni (2013), Anouk (2013), Cascade (2013), Bonnie Tyler (2013 ) Donatan & Κλειώ (2014), Sanna Nielsen (2014), και Τζόνι Κας Ilse Delange ως μέρος του συγκροτήματος The Κοινή φανέτα (2014), Πωλίνα Gagarina, το Il Volo και Guy Sebastian? για να αναφέρουμε μερικές.

Νικητές χώρες Palmares[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιρλανδία κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων νίκες με επτά, μεταξύ των οποίων τρεις φορές στη σειρά από το 1992 έως το 1994. Δεύτερον, με 6 νίκες, Σουηδία. Κλείστε το βάθρο, με 5 νίκες η κάθε μία, έδεσαν τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και ακολουθούν η Ολλανδία με 4 νίκες. Τα πρώτα χρόνια του φεστιβάλ, είδα πολλές νίκες για τις «κλασσικές» χώρες Eurovision: Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των χωρών έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες: η τελική νίκη της Ολλανδίας το 1975, η Γαλλία το 1977 και το Λουξεμβούργο το 1983. Η τελευταία φορά που συμμετείχε στο Λουξεμβούργο το φεστιβάλ ήταν το 1993. Είναι ενδιαφέρον, Η Βρετανία έχει υπάρξει δεύτερη 15 φορές.

Στις πρώτες εκδόσεις του ΧΧΙ αιώνα έχουν επιτύχει οι χώρες θρίαμβο που ποτέ δεν είχε κερδίσει, πέντε εκ των οποίων εντάχθηκαν πρόσφατα στο μπλοκ (Εσθονία, Λετονία, την Ουκρανία, τη Σερβία και τη Ρωσία) και την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία, η οποία εξακολουθεί να είναι βετεράνοι στο φεστιβάλ, που είχαν κάνει ποτέ την πρώτη θέση. Το 2007, η Σερβία κέρδισε το ντεμπούτο του φεστιβάλ, 40 ενώ το 2006, η Φινλανδία πήρε την πρώτη νίκη του μετά από 45 χρόνια για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. Μέχρι το 2015, ο μεγαλύτερος συμμετεχόντων και ποτέ δεν έχει κερδίσει τη νίκη της χώρας είναι η Πορτογαλία, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 1964, χωρίς να είναι μεταξύ των κορυφαίων πέντε τραγούδια σε κάθε φεστιβάλ. Όσον αφορά τις χώρες που έχουν κερδίσει τουλάχιστον μία φορά, η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη winless, με συνολικά 46? τελευταία του νίκη ήταν το 1969 και πήρε τη δεύτερη θέση στις εκδόσεις του 1971, 1973, 1979 και 1995. Νορβηγία κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου αριθμού τελευταίες θέσεις στον τελικό, με 11.

Επίσης, Ελβετία (1956), η Ισπανία (1969), το Λουξεμβούργο (1973), το Ισραήλ (το 1979) και την Ιρλανδία (1993 και 1994) είναι οι μόνες χώρες που έχουν δει δικτυακούς αποκτήσει δικό της εκπρόσωπο.

Κατά τη διάρκεια των εκδόσεων που πραγματοποιήθηκε στο εικοστό πρώτο αιώνα, οι περισσότερες από τις νίκες έχουν έρθει από «νέες» χώρες (Εσθονία, το 2001, η Λετονία το 2002, η Ουκρανία το 2004, η Σερβία, το 2007, τη Ρωσία το 2008 και το Αζερμπαϊτζάν το 2011), ενώ οι χώρες » παραδοσιακό "έχουν γίνει νικητές να αυξάνεται (Δανία το 2000 και το 2013, η Νορβηγία το 2009, η Γερμανία το 2010, στη Σουηδία το 2012 και το 2015 και η Αυστρία το 2014). Επίσης αξιοσημείωτο νίκες σε χώρες όπως η Τουρκία, το 2003, στην Ελλάδα το 2005 και στη Φινλανδία το 2006 που έκανε το ντεμπούτο στις εκδόσεις του 1975, 1974 και 1961 αντίστοιχα.

Νικητές Διαγωνισμού Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ημερομηνία διεξαγωγής Πόλεις διεξαγωγής Νικήτριες χώρες Νικητήρια τραγούδια Ερμηνευτές Στιχουργοί Βαθμοί Όριο Δεύτερη θέση
1956 24 Μαΐου Flag of Switzerland.svg Λουγκάνο Flag of Switzerland.svg Ελβετία "Refrain" Lys Assia Géo Voumard, Émile Gardaz
Ποτέ δεν ανακοινώθηκαν, μέχρι στιγμής είναι άγνωστα.
Flag of Switzerland.svg Ελβετία (με άλλο τραγούδι)
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία (με 2 τραγούδια)
Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία (με 2 τραγούδια)
Flag of Belgium.svg Βέλγιο (με 2 τραγούδια)
Flag of France.svg Γαλλία (με 2 τραγούδια)
Flag of Italy.svg Ιταλία (με 2 τραγούδια)
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο (με 2 τραγούδια)
1957 3 Μαρτίου Flag of Germany.svg Φραγκφούρτη Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία "Net als toen" Corry Brokken Guus Jansen, Willy van Hemert &0000000000000031.00000031 &0000000000000014.00000014 Flag of France.svg Γαλλία
1958 12 Μαρτίου Flag of the Netherlands.svg Χίλβερσουμ Flag of France.svg Γαλλία "Dors, mon amour" André Claveau Pierre Delanoë, Hubert Giraud &0000000000000027.00000027 &0000000000000003.0000003 Flag of Switzerland.svg Ελβετία
1959 11 Μαρτίου Flag of France.svg Κάννες Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία "Een beetje" Teddy Scholten Dick Schallies, Willy van Hemert &0000000000000021.00000021 &0000000000000005.0000005 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1960 29 Μαρτίου Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο Flag of France.svg Γαλλία "Tom Pillibi" Jacqueline Boyer André Popp, Pierre Cour &0000000000000032.00000032 &0000000000000007.0000007 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1961 18 Μαρτίου Flag of France.svg Κάννες Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal Jacques Datin, Maurice Vidalin &0000000000000031.00000031 &0000000000000006.0000006 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1962 18 Μαρτίου Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of France.svg Γαλλία "Un premier amour" Isabelle Aubret Claude-Henri Vic, Roland Stephane Valade &0000000000000026.00000026 &0000000000000013.00000013 Flag of Monaco.svg Μονακό
1963 23 Μαρτίου Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο Flag of Denmark.svg Δανία "Dansevise" Grethe and Jørgen Ingmann Otto Francker, Sejr Volmer-Sørensen &0000000000000042.00000042 &0000000000000002.0000002 Flag of Switzerland.svg Ελβετία
1964 21 Μαρτίου Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Italy.svg Ιταλία "Non ho l'età" Gigliola Cinquetti Nicola Salerno, Mario Pinzeri &0000000000000049.00000049 &0000000000000032.00000032 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1965 20 Μαρτίου Flag of Italy.svg Νάπολη Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο "Poupée de cire, poupée de son" France Gall Serge Gainsbourg &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1966 5 Μαρτίου Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Austria.svg Αυστρία "Merci, Chérie" Udo Jürgens Udo Jürgens, Thomas Hörbiger &0000000000000031.00000031 &0000000000000015.00000015 Flag of Sweden.svg Σουηδία
1967 8 Απριλίου Flag of Austria.svg Βιέννη Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο "Puppet on a String" Sandie Shaw Bill Martin, Phil Coulter &0000000000000047.00000047 &0000000000000025.00000025 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1968 6 Απριλίου Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο Flag of Spain.svg Ισπανία "La, la, la" Massiel Manuel de la Calva, Ramón Arcusa &0000000000000029.00000029 &0000000000000001.0000001 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1969 29 Μαρτίου Flag of Spain.svg Μαδρίτη Flag of Spain.svg Ισπανία "Vivo cantando" Salomé Maria José de Cerato, Aniano Alcalde &0000000000000018.00000018
Λόγω ισοψηφίας
(4)
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο (το ίδιο τραγούδι)
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο "Boom Bang-a-Bang" Lulu Alan Moorhouse, Peter Warne
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία "De troubadour" Lenny Kuhr Lenny Kuhr, David Hartsema
Flag of France.svg Γαλλία "Un jour, un enfant" Frida Boccara Émile Stern, Eddy Marnay
1970 21 Μαρτίου Flag of the Netherlands.svg Άμστερνταμ Flag of Ireland.svg Ιρλανδία "All Kinds of Everything" Dana Derry Lindsay, Jackie Smith &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1971 3 Απριλίου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of Monaco.svg Μονακό "Un banc, un arbre, une rue" Séverine Jean-Pierre Bourtayre, Yves Dessca 128 &0000000000000012.00000012 Flag of Spain.svg Ισπανία
1972 25 Μαρτίου Flag of the United Kingdom.svg Εδιμβούργο Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο "Après toi" Βίκυ Λέανδρος Mario Panas, Klaus Munro, Yves Dessca 128 &0000000000000014.00000014 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1973 7 Απριλίου Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο "Tu te reconnaîtras" Anne-Marie David Claude Morgan, Vline Buggy 129 &0000000000000004.0000004 Flag of Spain.svg Ισπανία
1974 6 Απριλίου Flag of the United Kingdom.svg Μπράιτον Flag of Sweden.svg Σουηδία "Waterloo" ABBA Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Stig Anderson &0000000000000024.00000024 &0000000000000006.0000006 Flag of Italy.svg Ιταλία
1975 22 Μαρτίου Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία "Ding-a-dong" Teach-In Dick Bakker, Eddy Ouwens, Will Luikinga 152 &0000000000000014.00000014 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1976 3 Απριλίου Flag of the Netherlands.svg Χάγη Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man Tony Hiller, Lee Sheriden, Martin Lee 164 &0000000000000017.00000017 Flag of France.svg Γαλλία
1977 7 Μαΐου Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο Flag of France.svg Γαλλία "L'oiseau et l'enfant" Marie Myriam Jean Paul Cara, Joe Gracy 136 &0000000000000015.00000015 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1978 22 Απριλίου Flag of France.svg Παρίσι Flag of Israel.svg Ισραήλ "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) Izhar Cohen and the Alphabeta Nurit Hirsh, Ehud Manor 157 &0000000000000032.00000032 Flag of Belgium.svg Βέλγιο
1979 31 Μαρτίου Flag of Israel.svg Ιερουσαλήμ Flag of Israel.svg Ισραήλ "Hallelujah" (הללויה) Gali Atari with Milk and Honey Kobi Oshrat, Shimrit Orr 125 &0000000000000009.0000009 Flag of Spain.svg Ισπανία
1980 19 Απριλίου Flag of the Netherlands.svg Χάγη Flag of Ireland.svg Ιρλανδία "What's Another Year" Johnny Logan Shay Healy 143 &0000000000000015.00000015 Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
1981 4 Απριλίου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο "Making Your Mind Up" Bucks Fizz John Danter, Andy Hill 136 &0000000000000004.0000004 Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
1982 24 Απριλίου Flag of the United Kingdom.svg Χάρογκεϊτ Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία "Ein bißchen Frieden" Nicole Ralph Siegel, Bernd Meinunger 161 &0000000000000061.00000061 Flag of Israel.svg Ισραήλ
1983 23 Απριλίου Flag of Germany.svg Μόναχο Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès Jean-Pierre Millers, Alain Garcia 142 &0000000000000006.0000006 Flag of Israel.svg Ισραήλ
1984 5 Μαΐου Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Sweden.svg Σουηδία "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herrey's Torgny Söderberg, Britt Lindeborg 145 &0000000000000008.0000008 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1985 4 Μαΐου Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ Flag of Norway.svg Νορβηγία "La det swinge" Bobbysocks! Rolf Løvland 123 &0000000000000018.00000018 Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
1986 3 Μαΐου Flag of Norway.svg Μπέργκεν Flag of Belgium.svg Βέλγιο "J'aime la vie" Sandra Kim Jean-Paul Furnémont, Angelo Crisci, Rosario Marino Atria 176 &0000000000000036.00000036 Flag of Switzerland.svg Ελβετία
1987 9 Μαΐου Flag of Belgium.svg Βρυξέλλες Flag of Ireland.svg Ιρλανδία "Hold Me Now" Johnny Logan Johnny Logan 172 &0000000000000031.00000031 Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
1988 30 Απριλίου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of Switzerland.svg Ελβετία "Ne partez pas sans moi" Céline Dion Atilla Şereftuğ, Nella Martinetti 137 &0000000000000001.0000001 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1989 6 Μαΐου Flag of Switzerland.svg Λωζάνη Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία "Rock Me" Riva Rajko Dujmić, Stevo Cvikić 137 &0000000000000007.0000007 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1990 5 Μαΐου Flag of SFR Yugoslavia.svg Ζάγκρεμπ Flag of Italy.svg Ιταλία "Insieme: 1992" Toto Cutugno Toto Cutugno 149 &0000000000000017.00000017 Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1991 4 Μαΐου Flag of Italy.svg Ρώμη Flag of Sweden.svg Σουηδία "Fångad av en stormvind" Carola Stephan Berg 146 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 Flag of France.svg Γαλλία
1992 9 Μαΐου Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Ireland.svg Ιρλανδία "Why Me" Linda Martin Johnny Logan 155 &0000000000000016.00000016 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1993 15 Μαΐου Flag of Ireland.svg Μίλστριτ Flag of Ireland.svg Ιρλανδία "In Your Eyes" Niamh Kavanagh Jimmy Walsh 187 &0000000000000023.00000023 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1994 30 Απριλίου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of Ireland.svg Ιρλανδία "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington and Charlie McGettigan Brendan J. Graham 226 &0000000000000060.00000060 Flag of Poland.svg Πολωνία
1995 13 Μαΐου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of Norway.svg Νορβηγία "Nocturne" Secret Garden Rolf Løvland, Petter Skavland 148 &0000000000000029.00000029 Flag of Spain.svg Ισπανία
1996 18 Μαΐου Flag of Norway.svg Όσλο Flag of Ireland.svg Ιρλανδία "The Voice" Eimear Quinn Brendan J. Graham 162 &0000000000000048.00000048 Flag of Norway.svg Νορβηγία
1997 3 Μαΐου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο "Love Shine a Light" Katrina and the Waves Kimberley Rew 227 &0000000000000070.00000070 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1998 9 Μαΐου Flag of the United Kingdom.svg Μπέρμιγχαμ Flag of Israel.svg Ισραήλ "Diva" (דיווה) Dana International Svika Pick, Yoav Ginai 172 &0000000000000006.0000006 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1999 29 Μαΐου Flag of Israel.svg Ιερουσαλήμ Flag of Sweden.svg Σουηδία "Take Me to Your Heaven" Charlotte Nilsson Lars 'Dille' Diedricson, Marcos Ubeda 163 &0000000000000017.00000017 Flag of Iceland.svg Ισλανδία
2000 13 Μαΐου Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη Flag of Denmark.svg Δανία "Fly on the Wings of Love" Olsen Brothers Jørgen Olsen 195 &0000000000000040.00000040 Flag of Russia.svg Ρωσία
2001 12 Μαΐου Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Estonia.svg Εσθονία "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton and 2XL Ivar Must, Maian-Anna Kärmas 198 &0000000000000021.00000021 Flag of Denmark.svg Δανία
2002 25 Μαΐου Flag of Estonia.svg Ταλίν Flag of Latvia.svg Λετονία "I Wanna" Marie N Marie N, Marats Samauskis 176 &0000000000000012.00000012 Flag of Malta.svg Μάλτα
2003 24 Μαΐου Flag of Latvia.svg Ρίγα Flag of Turkey.svg Τουρκία "Everyway That I Can" Sertab Erener Demir Demirkan, Sertab Erener 167 &0000000000000002.0000002 Flag of Belgium.svg Βέλγιο
2004 15 Μαΐου Flag of Turkey.svg Κωνσταντινούπολη Flag of Ukraine.svg Ουκρανία "Wild Dances" Ruslana Ruslana, Oleksandr Ksenofontov 280 &0000000000000017.00000017 Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο
2005 21 Μαΐου Flag of Ukraine.svg Κίεβο Flag of Greece.svg Ελλάδα "My Number One" Έλενα Παπαρίζου Χρήστος Δάντης, Ναταλία Γερμανού 230 &0000000000000038.00000038 Flag of Malta.svg Μάλτα
2006 20 Μαΐου Flag of Greece.svg Αθήνα Flag of Finland.svg Φινλανδία "Hard Rock Hallelujah" Lordi Mr. Lordi 292 &0000000000000044.00000044 Flag of Russia.svg Ρωσία
2007 12 Μαΐου Flag of Finland.svg Ελσίνκι Flag of Serbia.svg Σερβία "Molitva" (Молитва) Marija Šerifović Saša Milošević Mare, Vladimir Graić 268 &0000000000000033.00000033 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2008 24 Μαΐου Flag of Serbia.svg Βελιγράδι Flag of Russia.svg Ρωσία "Believe" Dima Bilan Jim Beanz, Dima Bilan 272 &0000000000000042.00000042 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2009 16 Μαΐου Flag of Russia.svg Μόσχα Flag of Norway.svg Νορβηγία "Fairytale" Alexander Rybak Alexander Rybak 387 &0000000000000169.000000169 Flag of Iceland.svg Ισλανδία
2010 29 Μαΐου Flag of Norway.svg Όσλο Flag of Germany.svg Γερμανία "Satellite" Lena Julie Frost, John Gordon 246 &0000000000000076.00000076 Flag of Turkey.svg Τουρκία
2011 14 Μαΐου Flag of Germany.svg Ντίσελντορφ Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν "Running Scared" Ell & Nikki Stefan Örn, Sandra Bjurman, Iain Farquharson 221 &0000000000000032.00000032 Flag of Italy.svg Ιταλία
2012 26 Μαΐου Flag of Azerbaijan.svg Μπακού Flag of Sweden.svg Σουηδία "Euphoria" Loreen Thomas G:son, Peter Boström 372 &0000000000000113.000000113 Flag of Russia.svg Ρωσία
2013 18 Μαΐου Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Denmark.svg Δανία "Only Teardrops" Emmelie de Forest Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen, Thomas Stengaard 281 &0000000000000047.00000047 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
2014 10 Μαΐου Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Austria.svg Αυστρία "Rise Like a Phoenix" Conchita Wurst Charlie Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski, Julian Maas 290 52 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
2015 23 Μαΐου Flag of Austria.svg Βιέννη Flag of Sweden.svg Σουηδία "Heroes" Måns Zelmerlöw Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad 365 62 Flag of Russia.svg Ρωσία
2016 14 Μαΐου Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη
2017 20 Μαΐου
 • Το 1969, λόγω ισοψηφίας, το βραβείο μοιράστηκαν τέσσερις χώρες.

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του γεγονότος ότι τα τραγούδια για ένα διεθνές κοινό με ποικίλα μουσικά γούστα, όπως και οι χώρες ζητούν περισσότερες ψήφους όσο το δυνατόν, τα περισσότερα από τα τραγούδια που χαρακτηρίζονται στο διαγωνισμό ανήκουν στο είδος ποπ. Επιπλέον, καθώς ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια οπτική πανδαισία, πολλές παρουσιάσεις που προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή στους ψηφοφόρους με άλλα μέσα που δεν είναι ακριβώς η μουσική (όπως στολές Lordi τραγουδιστές ομάδα που επεδίωξαν να αποκτήσουν επιπλέον αναγνώριση για την καθοδήγησή τους σεξουαλική, κ.λπ.), η οποία έχει οδηγήσει πολλούς να επικρίνουν κάποια στοιχεία υποστηρίζοντας ότι η ποιότητα των παραστάσεων έχει μειωθεί, 41 αν και στην πραγματικότητα το φεστιβάλ έχει επικριθεί από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης από την αρχή σχεδόν. Άλλες επικρίσεις που σχετίζονται με την προτίμηση για την αγγλική γλώσσα τραγούδια σε βάρος των τοπικών γλωσσών, αν και αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν, και η υποχρεωτική προ-ηχογραφημένη μουσική από το 1998, αντί της χρήσης ορχήστρα .42 Οι επικρίσεις αυτές αποφεύγεται η γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ποπ παγκόσμια αγορά είναι στα αγγλικά ή τα περισσότερα από τα προγράμματα και τα τηλεοπτικά μουσικά γκαλά επίσης να απαλλάξει με ορχήστρες για χρόνια. Σήμερα, η ορχήστρα του φεστιβάλ θα πρέπει να παρασκευάζονται σε λιγότερο από δύο μήνες περίπου 40 θέματα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι πολιτικά επηρεάζεται όταν το κοινό δίνει πόντους βασισμένο στις διεθνείς σχέσεις των χωρών τους σε σχέση με τις μουσικές του επιδόσεις της canción.43 Στην πραγματικότητα, μια ανάλυση του συνόλου των ψήφων στην πραγματικότητα δείχνει ότι ορισμένες χώρες έχουν την τάση να ψηφίζουν για τους άλλους που έχουν πολιτικά ευθυγραμμισμένο με τη εισαγγελείς φεστιβάλ él.44 λένε ότι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες χώρες ψηφίζουν οι ίδιοι είναι επειδή μοιράζονται μια παρόμοια κουλτούρα και μουσικό γούστο, οπότε 45 τα τραγούδια έχουν την τάση να τους αρέσει από τις γύρω χώρες. Τουλάχιστον, αυτή είναι η εξήγηση που δίνει η συχνή ανταλλαγή των δώδεκα σημεία ανάμεσα στην Ελλάδα-Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία-Αρμενίας, Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας-Λευκορωσίας. Η συζήτηση είναι ανοιχτή για το αν θα ονομάσουμε πολιτική ευθυγράμμιση με το γεγονός ότι ιστορικά αντιμετωπίζουν χώρες όπως οι βαλκανικές περιοχές, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή μικρότερο βαθμό, τη Γαλλία και την Ισπανία, μοιράζονται επίσης σε ψηφοφορίες.

Μετά από αυτά τα τελευταία σχόλια, από το 2009 ο αριθμός των ενόρκων επέστρεψε, αυτή τη φορά αναμιγνύεται με televoting 50%. Οι ένορκοι σε αυτό το νέο σύστημα, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά δικαστήρια, αποτελούνται αποκλειστικά από επαγγελματίες που σχετίζονται με τη μουσική. Το 2009, μόνο το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε στον τελικό. Από το 2010, το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται επίσης στα ημιτελικά, 29 αλλά αυτό δεν έχει δείξει μεταβολές στην τάση της ψηφοφορίας.

Οι 20 καλύτερες συμμετοχές του διαγωνισμού σύμφωνα με τους βαθμούς τους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρες Έτη Τραγούδια Ερμηνευτές Βαθμοί Θέση
1. Flag of Norway.svg Νορβηγία 2009 Fairytale Alexander Rybak 387
2. Flag of Sweden.svg Σουηδία 2012 Euphoria Loreen 372
3. Flag of Sweden.svg Σουηδία 2015 Heroes Måns Zelmerlöw 365
4. Flag of Russia.svg Ρωσία 2015 A Million Voices Polina Gagarina 303
5. Flag of Finland.svg Φινλανδία 2006 Hard Rock Hallelujah Lordi 292
Flag of Italy.svg Ιταλία 2015 Grande amore Il Volo 292
7. Flag of Austria.svg Αυστρία 2014 Rise Like a Phoenix Conchita Wurst 290
8. Flag of Denmark.svg Δανία 2013 Only Teardrops Emmelie de Forest 281
9. Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2004 Wild Dances Ruslana 280
10. Flag of Russia.svg Ρωσία 2008 Believe Dima Bilan 272
11. Flag of Serbia.svg Σερβία 2007 Molitva Marija Šerifović 268
12. Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία & Μαυροβούνιο 2004 Lane moje Željko Joksimović 263
13. Flag of Russia.svg Ρωσία 2012 Party for Everybody Buranovskiye Babushki 259
14. Flag of Greece.svg Ελλάδα 2004 Shake It Σάκης Ρουβάς 252
15. Flag of Russia.svg Ρωσία 2006 Never Let You Go Dima Bilan 248
16. Flag of Germany.svg Γερμανία 2010 Satellite Lena 246
17. Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 2014 Calm After the Storm The Common Linnets 238
18. Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2007 Dancing Lasha Tumbai Verka Serduchka 235
19. Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 2013 Hold Me Farid Mammadov 234
20. Flag of Greece.svg Ελλάδα 2005 My Number One Έλενα Παπαρίζου 230
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2008 Shady Lady Ani Lorak 230

Οι γλώσσες των νικητήριων τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκες Γλώσσες Έτη Χώρες
30 Flag of the United States.svg Αγγλικά 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003,
2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν, Flag of Austria.svg Αυστρία, Flag of Germany.svg Γερμανία, Flag of Denmark.svg Δανία, Flag of Greece.svg Ελλάδα, Flag of Estonia.svg Εσθονία, Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο, Flag of Ireland.svg Ιρλανδία, Flag of Latvia.svg Λετονία, Flag of Norway.svg Νορβηγία, Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία, Flag of Ukraine.svg Ουκρανία, Flag of Russia.svg Ρωσία, Flag of Sweden.svg Σουηδία, Flag of Turkey.svg Τουρκία, Flag of Finland.svg Φινλανδία
14 Flag of France.svg Γαλλικά 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 Flag of Belgium.svg Βέλγιο, Flag of France.svg Γαλλία, Flag of Switzerland.svg Ελβετία, Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο, Flag of Monaco.svg Μονακό
3 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδικά 1957, 1959, 1969 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
Flag of Israel.svg Εβραϊκά 1978, 1979, 1998 Flag of Israel.svg Ισραήλ
2 Flag of Germany.svg Γερμανικά 1966, 1982 Flag of Austria.svg Αυστρία, Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
Flag of Norway.svg Νορβηγικά 1985, 1995 Flag of Norway.svg Νορβηγία
Flag of Sweden.svg Σουηδικά 1984, 1991 Flag of Sweden.svg Σουηδία
Flag of Italy.svg Ιταλικά 1964, 1990 Flag of Italy.svg Ιταλία
Flag of Spain.svg Ισπανικά 1968, 1969 Flag of Spain.svg Ισπανία
1 Flag of Denmark.svg Δανικά 1963 Flag of Denmark.svg Δανία
Flag of Croatia.svg Κροατικά 1989 Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία
Flag of Serbia.svg Σερβικά 2007 Flag of Serbia.svg Σερβία
 • Στο νικητήριο τραγούδι του 2004, υπήρχαν και δύο στροφές στα Ουκρανικά.

Μηδέν Βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Monica Zetterlund.jpg
Η Συμμετοχή της Ελβετίας το 2004, που δεν απέσπασε κανένα βαθμό
Η Ann Sophie στην Βιέννη, η Συμμετοχή της Γερμανίας το 2015, που δεν απέσπασε βαθμούς
Έτος[4] Χώρα[4] Τίτλος Τραγουδιού[4] Καλλιτέχνης[4]
1962 Flag of Belgium.svg Βέλγιο "Ton nom" Fud Leclerc
Flag of Spain.svg Ισπανία "Llámame" Victor Balaguer
Flag of Austria.svg Αυστρία "Nur in der Wiener Luft" Eleonore Schwarz
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία "Katinka" De Spelbrekers
1963 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία "Een speeldoos" Annie Palmen
Flag of Norway.svg Νορβηγία "Solhverv" Anita Thallaug
Flag of Finland.svg Φινλανδία "Muistojeni laulu" Laila Halme
Flag of Sweden.svg Σουηδία "En gång i Stockholm" Monica Zetterlund
1964 Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία "Man gewöhnt sich so schnell and das Schöne" Nora Nova
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία "Oração" António Calvário
Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία "Zivot je sklopio krug" Sabahudin Kurt
Flag of Switzerland.svg Ελβετία "I miei pensieri" Anita Traversi
1965 Flag of Spain.svg Ισπανία "Qué bueno, qué bueno" Conchita Bautista
Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία "Paradies, wo bist du?" Ulla Wiesner
Flag of Belgium.svg Βέλγιο "Als het weer lente is" Lize Marke
Flag of Finland.svg Φινλανδία "Aurinko laskee länteen" Viktor Klimenko
1966 Flag of Monaco.svg Μονακό "Bien plus fort" Tereza
Flag of Italy.svg Ιταλία "Dio come ti amo" Domenico Modugno
1967 Flag of Switzerland.svg Ελβετία "Quel coeur vas-tu briser?" Géraldine
1970 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο "Je suis tombé du ciel" David-Alexandre Winter
1978 Flag of Norway.svg Νορβηγία "Mil etter mil" Jahn Teigen
1981 Flag of Norway.svg Νορβηγία "Aldri i livet" Finn Kalvik
1982 Flag of Finland.svg Φινλανδία "Nuku pommiin" Kojo
1983 Flag of Spain.svg Ισπανία "¿Quién maneja mi barca?" Remedios Amaya
Flag of Turkey.svg Τουρκία "Opera" Çetin Alp og Short Wave
1987 Flag of Turkey.svg Τουρκία "Şarkım sevgi üstüne" Seyyal Taner og Grup Locomotif
1988 Flag of Austria.svg Αυστρία "Lisa, Mona Lisa" Wilfried
1989 Flag of Iceland.svg Ισλανδία "Það sem enginn sér" Daníel Ágúst
1991 Flag of Austria.svg Αυστρία "Venedig im Regen" Thomas Forstner
1994 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία "Lopšinė mylimai" Ovidijus Vyšniauskas
1997 Flag of Norway.svg Νορβηγία "San Francisco" Tor Endresen
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία "Antes do adeus" Celia Lawson
1998 Flag of Switzerland.svg Ελβετία "Lass ihn" Gunvor Guggisberg
2003 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο "Cry Baby" Jemini
2004 Flag of Switzerland.svg Ελβετία (Ημιτελικός) "Celebrate" Piero and the MusicStars
2009 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία (Α' Ημιτελικός) "Aven romale" Gipsy.cz
2015 Flag of Germany.svg Γερμανία "Black Smoke" Ann Sophie
Flag of Austria.svg Αυστρία "I Am Yours" The Makemakes

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Η Γιουγκοσλαβία απεικονίζεται μία φορά νικήτρια ως ενιαία χώρα, ενώ μία νίκη έχει η Σερβία με τη μορφή που είναι σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα .CE.BF.CF.81.CF.8C.CF.83.CE.B7.CE.BC.CE.B1.
 2. Συμμετείχε από το 1961 έως το 1992, οπότε και διαλύθηκε η χώρα στις εξής χώρες: Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ
 3. μόνο για μία φορά, με αφορμή την 60ή επέτειο του Διαγωνισμού. Ωστόσο σύμφωνα με την EBU η Αυστραλία μπορεί να γίνει μόνιμο μέλος της Eurovision, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί κάτι
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Eurovision.tv - History. Hentet 24. maj 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα