Apache OpenOffice

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
OpenOffice.org
Επιλογέας Εφαρμογών OpenOffice 3.0
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας8 Μαΐου 2012
Είδοςδωρεάν, εφαρμογή, λογισμικό σουίτας γραφείου
Διανομή
Έκδοση4.1.15 (22 Δεκέμβριος 2023)[1]
ΛειτουργικάGNU/Linux, Microsoft Windows, macOS, BSD
Διαθέσιμο σεΠάνω από 110 γλώσσες [2] (και στα ελληνικά)
ΠροκάτοχοςOpenOffice.org
Ανάπτυξη
Γραμμένο σεC++, Java
Άδεια χρήσηςΆδεια Apache, Έκδοση 2.0
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.openoffice.org/
Ελληνικός ιστότοπος
https://www.openoffice.org/el/
Αποθετήριο κώδικα
https://gitbox.apache.org/repos/asf/openoffice.git

Το Apache OpenOffice, γνωστό και σαν OpenOffice.org είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου (Writer), λογιστικό φύλλο (Calc), δημιουργό παρουσιάσεων (Ιmpress), πρόγραμμα σχεδίασης (Draw), διαχείριση βάσεων δεδομένων (Base) και μαθηματικών τύπων (Math). Λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες (Microsoft Windows, Solaris, Linux, Mac OS). Σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει μια συμβατή και ελεύθερη εναλλακτική του Microsoft Office. Υποστηρίζει το ISO/IEC πρότυπο OpenDocument (ODF) για την ανταλλαγή εγγράφων.

Το 2010 το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας που στήριζε το OpenOffice αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και να διακλαδώσει το πρόγραμμα ως LibreOffice.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σουίτα είναι περισσότερο γνωστή ως OpenOffice, αλλά η ονομασία αυτή αποτελεί εμπορικό σήμα μιας εταιρείας στην Ολλανδία και χρησιμοποιείται επίσης και από την Orange UK,[3] έτσι αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται επίσημα η ονομασία OpenOffice.org.[4]

Οι ρίζες του OpenOffice βρίσκονται στο StarOffice, που ξεκίνησε να αναπτύσσει η γερμανική εταιρεία StarDivision. Το 1999 η Sun Microsystems αγόρασε τον κώδικα της εφαρμογής, αρχικά για εσωτερική της χρήση καθώς κρίθηκε ότι η εξολοκλήρου αγορά μιας εταιρίας με σκοπό την ανάπτυξη και υποστήριξη μιας σουίτας γραφείου για χρήση της Sun θα κόστιζε λιγότερο από την πληρωμή αδειών στη Microsoft προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό της δεύτερης. Από τον Αύγουστο του 1999 η Sun άρχισε να διαθέτει την έκδοση 5.2 της εφαρμογής δωρεάν.

Ο πηγαίος κώδικας της σουίτας άρχισε να διανέμεται ως ελεύθερο λογισμικό τον Ιούλιο του 2000, με σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο του Microsoft Office από μια φθηνότερη, ίδιας ποιότητας και ελεύθερης προς τροποποίηση εναλλακτικής.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2005 η Sun ανακοίνωσε ότι αποσύρει την άδεια SISSL.[5] Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από το συμβούλιο της κοινότητας του OpenOffice.org ότι δεν θα συνεχίσει τη διπλή αδειοδότηση και οι επόμενες εκδόσεις θα χρησιμοποιούν μόνο την LGPL.[6]

Στις 27 Ιανουαρίου του 2010 η Oracle Corporation αγόρασε την Sun Microsystems και συνέχισε να υποστηρίζει την εφαρμογή, με το όνομα Oracle Open Office. Αργότερα το ίδιο έτος το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας που στήριζε το OpenOffice, υπό τη σκιά των εξελίξεων στο OpenSolaris, του οποίου την ανάπτυξη σταμάτησε η Oracle μετά την εξαγορά του μαζί με τη Sun, αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και να διακλαδώσει το πρόγραμμα ως LibreOffice, ιδρύοντας το Document Foundation για να υποστηρίξει το νέο εγχείρημα. Η Oracle κλήθηκε να παραχωρήσει το όνομα OpenOffice.org στην κοινότητα, όμως αρνήθηκε και αξίωσε την παραίτηση όσων συμμετείχαν στο Document Project από το Κοινοτικό Συμβούλιο του Open Office, κάτι που σήμανε και την οριστική ρήξη των σχέσεων μεταξύ της εταιρίας και της κοινότητας. Περίπου έξι μήνες αργότερα η Oracle ανακοίνωσε ότι σταματά την διάθεση πόρων για την εμπορική ανάπτυξη του OpenOffice.org και δώρισε τον κώδικα και το σήμα κατατεθέν στο Ίδρυμα Apache. Η σουίτα έγινε δεκτή από το Ίδρυμα και σήμερα αναπτύσσεται ως ένα από τα εγχειρήματά του με όνομα Apache OpenOffice, παραμένοντας ελεύθερο λογισμικό.

Η σουίτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεξεργαστής κειμένου (Writer) OpenOffice.org

Ο πηγαίος κώδικας της εφαρμογής διατίθεται με την Άδεια Apache, μετά την έκδοση 3.4, ενώ παλιότερες εκδόσεις με την GNU Lesser General Public License (LGPL). Υπάρχει διαθέσιμη σε 110 γλώσσες συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής[2], η οποία διαθέτει ελληνικό ορθογράφο και συλλαβισμό[7].

  • Επεξεργαστής κειμένου (Writer)
  • Υπολογιστικό φύλλο (Calc)
  • Παρουσιάσεις (Ιmpress)
  • Πρόγραμμα σχεδίασης (Draw)
  • Διαχείριση βάσεων δεδομένων (Base)
  • Μαθηματικοί τύποι (Math)

OpenOffice.org Basic[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η OpenOffice.org Basic είναι μια γλώσσα προγραμματισμού παρόμοια με τη Microsoft Visual Basic for Applications (VBA), αλλά με βάση τη StarOffice Basic. Εκτός από τις μακροεντολές, η έκδοση του OpenOffice.org της Novell υποστηρίζει τη Microsoft VBA από την έκδοση 2.0[8] ένα χαρακτηριστικό που ενσωματώθηκε μερικώς στην κύρια έκδοση με την έκδοση 3.0.

Φορητό ΟpenOffice.org[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φορητό OpenOffice.org διατίθεται στην ιστοσελίδα [1]. Μπορεί να μεταφερθεί σε ένα εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο (π.χ. USB stick) για χρήση κατευθείαν από το μέσο χωρίς την εγκατάσταση του σε υπολογιστή.

Συμβατότητα με Λ.Σ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Announcing Apache OpenOffice 4.1.15». 22 Δεκέμβριος 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουάριος 2024. 
  2. 2,0 2,1 «Language localization status». OpenOffice Language Localization Project. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2009. 
  3. «Orange launches 'Open Office'». ZDNet Article by David Meyer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2010. 
  4. «Why should we say "OpenOffice.org" instead of simply "OpenOffice"». OpenOffice.org Frequently Asked Questions. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2010. 
  5. «Sun announces the SISSL retirement». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2005. 
  6. «OpenOffice.org community council announcement of license change». Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2005. 
  7. «Ορθογραφικός έλεγχος, συλλαβισμός και θησαυρός». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2010. 
  8. «Open Office Novell Edition | Microsoft Office Alternative». Novell.com. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2009. 
  9. 9,0 9,1 «Openoffice.org». Download.openoffice.org. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2010. 
  10. OpenOffice bug tracker issue 89194. Retrieved December 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]