Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΕΚ Θεσσαλονίκης)
Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης
ΌνομαΑθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης
Ίδρυση27 Δεκεμβρίου 1925
Διάλυση1929 (απορροφήθηκε με τον Π.Α.Ο.Κ.)
Χρώματα          Μαύρο, Κίτρινο

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης) ήταν αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1925 και λειτούργησε έως και τον Μάρτιο του 1929, όπου απορροφήθηκε από τον Π.Α.Ο.Κ..

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης ακολούθησε η ανταλλαγή των πληθυσμών και ένας μεγάλος αριθμός από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από τους πρόσφυγες ιδρύθηκε στις 15/1/1923 στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Κωνσταντινούπολης, τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ερμής» (ο οποίος ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια)[1] και τον Αθλητικό Σύλλογο Πέραν. Από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης προέκυψε αρχικά η Βυζαντινή Αθλητική Ένωσις (Β.Α.Ε.) το 1923, το ενιαίο Αθλητικό Τμήμα στις 6 Απριλίου του 1924, η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης) το 1925 και 4 μήνες αργότερα (1926) ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.). Τα δύο σωματεία, Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης και Π.Α.Ο.Κ., συνυπήρξαν ως αντίπαλοι στο τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας για μία μόνο αγωνιστική περίοδο, αφού το ποδοσφαιρικό τμήμα αποσύρθηκε ήδη από το 1927, ενώ το Μάρτιο του 1929 η Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης διαλύθηκε, απορροφούμενη πλήρως από τον Π.Α.Ο.Κ., με πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και του προέδρου της Καραμαούνα.[2]

Η ίδρυση της Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης (1925)

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης) ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1925 και αποτέλεσε το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο η γενική συνέλευση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών δεν ενέκρινε τη δημιουργία του αθλητικού συλλόγου, κρίνοντας αντικαταστατικές τις διαδικασίες ίδρυσης. Αν και η Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Α.Σ. Άρη Θεσσαλονίκης (Βεντουρέλης, Μαλτέζος κλπ.) και τον Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης (Γεωργιάδης κλπ.), εντούτοις είχε ως αρχή της την ένταξη σ' αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και γενικότερα προσφύγων αθλητών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών του μητρικού πολιτιστικού σωματείου της ΕΚΘ κι έτσι το 1926 δημιουργήθηκε δεύτερο αθλητικό σωματείο, ο Π.Α.Ο.Κ.. Ο οποίος θέτοντας τον προσδιορισμό «Πανθεσσαλονίκειος» στην ονομασία του και εφαρμόζοντάς τον στην πράξη, άνοιξε τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου. Εμφανίζονται τα ιδρυτικά μέλη, και η σφραγίδα του συλλόγου με τον Δικέφαλο Αετό και τα αρχικά ΑΕΚΘ

Η αθλητική δραστηριότητα της Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα της Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης διέθετε τμήμα ποδοσφαίρου μέχρι το έτος 1927 (το οποίο αποδυναμώθηκε μετά τη φυγή αρκετών στελεχών του), καλαθοσφαίρισης, κολύμβησης, ποδηλασίας και στίβου. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης υπήρξε αξιόλογο και ένα από τα πρωτοπόρα στην ιστορία του αθλήματος. Έμφαση επίσης είχε δοθεί και στην κολύμβηση.

Το τμήμα ποδοσφαίρου συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας τις περιόδους 1925–1926 και 1926–1927. Παρά τις επιτυχίες των υπολοίπων τμημάτων, το τμήμα ποδοσφαίρου δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει και το φθινόπωρο του 1927 η Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης απέσυρε την ποδοσφαιρική ομάδα της από το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διάλυσή της. Συμμετείχε σε έναν αγώνα στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και μάλιστα απέναντι στον Π.Α.Ο.Κ., από τον οποίο ηττήθηκε με 4-0 στις 6 Μαρτίου του 1927. Αυτός υπήρξε ο πρώτος επίσημος αγώνας του Π.Α.Ο.Κ..[3] Το φίλαθλο κοινό της Θεσσαλονίκης τάχθηκε με το μέρος του Π.Α.Ο.Κ. και αποφασίστηκε πως δεν ήταν εφικτό να υπάρχουν 2 ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη.

Η τελευταία παρουσία της Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης στα αθλητικά δρώμενα σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1929, όταν συμμετείχε στους επίσημους αγώνες ανώμαλου δρόμου που διοργάνωσε η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης. Ένα μήνα αργότερα η Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης απορροφήθηκε από τον Π.Α.Ο.Κ.. Την ίδια αγωνιστική περίοδο 1928–1929 ο Π.Α.Ο.Κ. χρησιμοποίησε για τους αγώνες του το γήπεδο της Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν στο χώρο όπου σήμερα στεγάζεται η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., καθώς νωρίτερα δεν είχε έδρα και για τις προπονήσεις χρησιμοποιούσε μια αλάνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή το γήπεδο του Μ.Γ.Σ.Σ. Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.[4]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης ήταν ο Δικέφαλος Αετός, ο οποίος ήταν παρόμοιος με εκείνον της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Turkey - List of Foundation Dates». www.rsssf.org. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2023. 
  2. «Σαν σήμερα 11/12/1929: Επιστολή ΠΑΟΚ προς Ελευθέριο Βενιζέλο (ιστορικό ντοκουμέντο)». www.acpaok.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2023. 
  3. Γιαννάτος Σ., Για Πάντα Πρωταθλητές, τόμος 5, ΠΑΟΚ Ποδόσφαιρο - Μπάσκετ, ΣΚΑΪ βιβλίο, Αθήνα, 2009, σελ.12
  4. Γιαννάτος Σ., Για Πάντα Πρωταθλητές, τόμος 5, ΠΑΟΚ Ποδόσφαιρο - Μπάσκετ, ΣΚΑΪ βιβλίο, Αθήνα, 2009, σελ.13