Βικιπαίδεια:Συναίνεση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Yes check.svg Αυτή η σελίδα τεκμηριώνει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία της Βικιπαίδειας. Αποτελεί προϊόν ευρείας συναίνεσης και θεωρείται ότι, σχεδόν πάντα, πρέπει να την ακολουθούν όλοι οι χρήστες. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας, αλλά παρακαλείστε να μην προβείτε σε μείζονες αλλαγές της παρούσας πολιτικής, αν πρώτα δεν τις θέσετε σε συζήτηση με τη συμμετοχή όλων.

H συναίνεση αναφέρεται στην πρωταρχικό τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στη Βικιπαίδεια, και είναι αποδεκτή ως η καλύτερη μέθοδος για την επίτευξη των στόχων μας. Συναίνεση για την Βικιπαίδεια δεν σημαίνει ομοφωνία (η οποία, αν και ένα ιδανικό αποτέλεσμα, δεν είναι πάντα εφικτό), ούτε το αποτέλεσμα ψηφοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι η λήψη αποφάσεων προϋποθέτει μια προσπάθεια να ενσωματώσει τις εύλογες και δόκιμες ανησυχίες όλων των συντακτών, τηρώντας τους κανόνες της Βικιπαίδειας.

Αυτή η σελίδα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο νοείται η συναίνεση στη Βικιπαίδεια, πώς διαπιστώνεται αν έχει επιτευχθεί (και πώς να προχωρήσει αν δεν έχει), και ορισμένες εξαιρέσεις από την αρχή ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση.

Επίτευξη συναίνεσης[επεξεργασία κώδικα]

Οι συντάκτες φθάνουν συνήθως στη συναίνεση ως ένα φυσικό προϊόν της επεξεργασίας. Μετά την αλλαγή ή προσθήκη σε μια σελίδα, οποιοσδήποτε την διαβάζει μπορεί να επιλέξει είτε να αφήσει τη σελίδα ως έχει, είτε να την αλλάξει. Όταν οι συντάκτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την επεξεργασία, σχόλια και συζητήσεις στις σχετικές σελίδες συζήτησης συνεχίζουν τη διαδικασία προς τη συναίνεση.

Η συναινετική απόφαση λαμβάνει υπόψη όλες τις δόκιμες ανησυχίες που εγείρονται. Στην ιδανική περίπτωση, φτάνει με την απουσία των ενστάσεων, αλλά συχνά θα πρέπει να εδραιωθεί ως η ευρύτερη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί. Όταν δεν υπάρχει ευρεία συμφωνία, η δημιουργία συναίνεσης συνεπάγεται την προσαρμογή της πρότασης έτσι ώστε για να γίνει αποδεκτή από τους διαφωνούντες, χωρίς να χάσει όσους αποδέχονται την πρόταση.

Επίτευξη συναίνεσης μέσα από την επεξεργασία[επεξεργασία κώδικα]

Ένα απλουστευμένο διάγραμμα του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται συναίνεση. Όταν γίνεται επεξεργασία, άλλοι συντάκτες δύνανται να την αποδεχθούν ή να την αλλάξουν, ή να την αναιρέσουν. Επιδιώξτε μια συμβιβαστική λύση σημαίνει "προσπάθεια να βρεθεί μια γενικά αποδεκτή λύση», είτε μέσω της συνεχούς επεξεργασίας ή μέσω της συζήτησης.

Η συναίνεση είναι μια φυσιολογική και συνήθως σιωπηρή και αόρατη διαδικασία σε όλη την Βικιπαίδεια. Οποιαδήποτε επεξεργασία που δεν αμφισβητείται ή αναιρέθηκε από άλλο συντάκτη μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τη συναίνεση. Αν η επεξεργασία αργότερα αναθεωρηθεί από ένα άλλο συντάκτη χωρίς διαφωνία, μπορεί να θεωρηθεί ότι μια νέα συναίνεση έχει επιτευχθεί. Με τον τρόπο αυτό η εγκυκλοπαίδεια επεκτείνεται βαθμιαία και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μια επεξεργασία που δεν είναι με σαφήνεια μια βελτίωση μπορεί συχνά να βελτιωθεί με την αναδιατύπωσή της. Αν μια αναδιατύπωση δεν σώζει την επεξεργασία, τότε θα πρέπει να αναιρεθεί.

Κάθε τέτοια αναίρεση θα πρέπει να εξηγηθεί. Μια επιλογή είναι να αφήσετε μια σαφή σύνοψη επεξεργασίας στην οποία δηλώνετε γιατί η συγκεκριμένη επεξεργασία δεν θεωρείται ότι είναι μια βελτίωση στο λήμμα, ή ποιες πολιτικές ή κατευθυντήριες οδηγίες απαιτούσαν να αναιρεθεί η επεξεργασία. Περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει στη συνέχεια να αναληφθεί στη σελίδα συζήτησης του λήμματος. Προτιμώνται συνόψεις επεξεργασίας που εξηγούν με σαφήνεια την ένσταση. Ουσιαστικές, ενημερωτικές περιλήψεις επεξεργασιών δείχνουν ποια θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στις επόμενες προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το θέμα. Εναλλακτικά, η σύνοψη επεξεργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επισημάνει στους χρήστες την εκτενέστερη δική σας εξήγηση των ανησυχιών σας στην σελίδα συζήτησης. Επαναλαμβανόμενες επαναφορές είναι αντίθετες με την πολιτική της Βικιπαίδειας, εκτός από επαναφορές βανδαλισμού. Συχνά μια μικρή αλλαγή στη διατύπωση μπορεί να τερματίσει τις διαφωνίες.

Επίτευξη συναίνεσης μέσω της συζήτησης[επεξεργασία κώδικα]

Όταν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την επεξεργασία και μόνο, η διαδικασία διαμόρφωσης συναίνεσης γίνεται πιο σαφής: οι συντάκτες ανοίγουν μια ενότητα στη σελίδα συζήτησης και να προσπαθούν να επιλύσουν τη διαφορά μέσω της συζήτησης. Εδώ συντάκτες προσπαθούν να πείσουν τους άλλους, χρησιμοποιώντας λόγους που βασίζονται στην πολιτική, τις πηγές, και την κοινή λογική. Μπορούν επίσης να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις ή συμβιβαστικές λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις διαφωνίες. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία που να μην ικανοποιεί κανέναν απόλυτα, αλλά που όλοι αναγνωρίζουν ως μια λογική λύση. Η συναίνεση είναι μια συνεχής διαδικασία στη Βικιπαίδεια. Είναι συχνά καλύτερο να δεχτείτε μια λιγότερο-από-τέλεια συμβιβαστική λύση - με την κατανόηση ότι η σελίδα βελτιώνεται σταδιακά - από το να προσπαθήσετε να αγωνιστείτε για να εφαρμόσετε μια συγκεκριμένη "τέλεια" έκδοση αμέσως. Η ποιότητα των λημμάτων με μαχητικούς συντάκτες είναι, κατά κανόνα, πολύ χαμηλότερη από εκείνη των άρθρων όπου συντάκτες βλέπουν μακροπρόθεσμα.

Όταν συντάκτες έχουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση για την επίτευξη συναίνεσης, μια σειρά από διαδικασίες είναι διαθέσιμες για την επίτευξη συναίνεσης (τρίτες απόψεις, αιτήματα για σχολιασμό), και ακόμα πιο ακραίες διαδικασίες που θα οδηγούν σε αυστηρά μέτρα για τον τερματισμό της διαφοράς (παρέμβαση από διαχειριστή, επίσημη διαμεσολάβηση, και διαιτησία). Να θυμάστε, ωστόσο, ότι οι διαχειριστές κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την πολιτική και την συμπεριφορά των συντακτών και δεν θα αποφασίσουν το προβλήματα περιεχομένου με αυταρχικό τρόπο. Μπορούν να μπλοκάρουν συντάκτες για συμπεριφορές που παρενοχλούν τη διαδικασία συναίνεσης (όπως διορθοπόλεμο, κατάχρηση πολλαπλών λογαριασμών, ή την έλλειψη ευγένειας). Μπορούν επίσης να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το αν κάποιες επεξεργασίες είναι ή δεν είναι επιτρεπτές στο πλαίσιο της πολιτικής, αλλά συνήθως δεν θα υπερβαίνουν τέτοιες ενέργειες.

Οικοδόμηση της συναίνεσης[επεξεργασία κώδικα]

Συντάκτες που διατηρούν μια ουδέτερη, ανεξάρτητη και πολιτισμένη στάση μπορούν να φτάσουν συνήθως στη συναίνεση σχετικά με ένα λήμμα μέσα από τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω. Ωστόσο, οι συντάκτες βρίσκονται περιστασιακά σε αδιέξοδο, είτε επειδή δεν μπορούν να βρουν λογικές βάσεις για την επίλυση της διαφοράς ή επειδή γίνονται συναισθηματικά ή ιδεολογικά ευαίσθητοι στο να "κερδίσουν" ένα επιχείρημα. Αυτό που ακολουθεί είναι προτάσεις για την επίλυση δυσεπίλυτων διαφορών, μαζί περιγραφές των πολλών επίσημων και ανεπίσημων διαδικασιών που μπορούν να βοηθήσουν.

Οικοδόμηση συναίνεσης σε σελίδες συζήτησης[επεξεργασία κώδικα]

Να είστε τολμηροί, αλλά όχι ανόητοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσετε είναι μια επεξεργασία στο λήμμα, και μερικές φορές η ενέργεια μιας τέτοιας επεξεργασίας θα επιλύσει μια διαφορά. Χρησιμοποιήστε σαφής περιλήψεις επεξεργασίας που εξηγούν το σκοπό της επεξεργασίας. Εάν η επεξεργασία έχει αναιρεθεί, δοκιμάστε να κάνετε μια συμβιβαστική επεξεργασία που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των άλλων συντακτών. Οι περιλήψεις επεξεργασίας είναι χρήσιμες, αλλά μην προσπαθείτε να συζητήσετε τις διαφωνίες μέσα από πολλές περιλήψεις επεξεργασιών. Αυτό γενικά θεωρείται διορθοπόλεμος και ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις. Εάν μια επεξεργασία αναιρέθηκε και περαιτέρω αλλαγές φαίνεται πιθανό να έχουν την ίδια τύχη, δημιουργήστε μια νέα ενότητα στη σελίδα συζήτησης του λήμματος για να συζητήσετε το πρόβλημα.

Κατά τον προσδιορισμό της συναίνεσης, εξετάστε την ποιότητα των επιχειρημάτων, το ιστορικό για το πώς ήρθαν, οι αντιρρήσεις εκείνων που διαφωνούν, και την υπάρχουσα τεκμηρίωση στο namespace του εγχειρήματος. Η ποιότητα ενός επιχειρήματος είναι πιο σημαντική από ό, τι αν αντιπροσωπεύει μια μειοψηφική ή πλειοψηφική άποψη. Τα επιχειρήματα "απλά δεν μου αρέσει" και "απλά μου αρέσει" συνήθως δεν έχουν κανένα βάρος.

Περιορίστε τις συζητήσεις στη σχετική σελίδα σε συζήτηση των πηγών, εστίαση στο λήμμα, και την πολιτική. Η υποχρέωση στις σελίδες συνομιλίας είναι να εξηγήσετε γιατί μια προσθήκη, αλλαγή ή αφαίρεση βελτιώνει το άρθρο, και ως εκ τούτου την εγκυκλοπαίδεια. Άλλα ζητήματα είναι δευτερεύοντα. Η υποχρέωση αυτή ισχύει για όλους τους συντάκτες: συναίνεση μπορεί να θεωρηθεί αν συντάκτες σταματήσουν να ανταποκρίνονται σε συζητήσεις στην σελίδα συζήτησης, και συντάκτες οι οποίοι αγνοούν τις συζητήσεις στη σελίδα συζήτησης και ακόμα συνεχίζουν να επεξεργάζονται ή να αναιρούν το επίμαχο υλικό μπορεί να είναι ένοχοι παρενοχλητικής επεξεργασίας κάτι που συνεπάγεται κυρώσεις.

Ο στόχος της συζήτησης οικοδόμησης συναίνεσης είναι η επίλυση των διαφορών με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τους στόχους και τις πολιτικές της Βικιπαίδειας, θυμώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερους συνεισφέροντες. Συνεισφέροντες με καλές κοινωνικές δεξιότητες και καλές διαπραγματευτικές ικανότητες είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής από ό, τι εκείνοι που είναι λιγότερο ευγενικοί προς άλλους.

Οικοδόμηση συναίνεσης με προσέλκυση εξωτερικών απόψεων[επεξεργασία κώδικα]

Όταν συζητήσεις στη σελίδα συνομιλίας αποτυγχάνουν - γενικά επειδή δύο συντάκτες (ή δύο ομάδες συντακτών) απλά δεν μπορεί να δουν τις δυο πλευρές ενός θέματος - η Βικιπαίδεια έχει αρκετές καθιερωμένες διαδικασίες για την προσέλκυση εξωτερικών συντακτών για να προσφέρουν απόψεις. Αυτό είναι συχνά χρήσιμο να σπάσει απλά, με καλή πίστη αδιέξοδα, επειδή αμέτοχοι συντάκτες μπορεί να φέρουν νέες προοπτικές, και μπορεί να βοηθήσουν τους εμπλεκόμενους συντάκτες να δουν τη μέση λήση που δεν μπορούν να δουν από μόνοι τους. Τα κύρια μέσα για αυτό είναι τα εξής:

Τρίτες απόψεις
Οι τρίτες απόψεις προορίζονται για περιπτώσεις όπου ακριβώς δύο συντάκτες βρίσκονται σε διαμάχη. Ένα ουδέτερο τρίτο μέρος θα δώσει μια μη δεσμευτική γνώμη επί της διαφοράς.
Αγορά
Ουδέτερα διατυπωμένη κοινοποίηση της διαφοράς εδώ επίσης μπορεί να φέρει επιπλέον συντάκτες που μπορεί να βοηθήσουν.

Πολλές από αυτές τις συζητήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν δημοσκοπήσεις του ένα είδος ή άλλου. Αλλά καθώς η συναίνεση καθορίζεται από την ποιότητα των επιχειρημάτων (δεν υπολογίζονται με απλή πλειοψηφία), οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να θεωρούνται ως διαρθρωμένες συζητήσεις και όχι ψηφοφορίες. Στις απαντήσεις που δίνουν ξεχωριστές εξηγήσεις των θέσεων χρησιμοποιώντας της πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές της Βικιπαίδειας δίνεται το μεγαλύτερο βάρος.

Παγίδες και λάθη κατά την οικοδόμηση συναίνεσης[επεξεργασία κώδικα]

Τα παρακάτω είναι κοινά λάθη που γίνονται από συντάκτες κατά την προσπάθεια για την επίτευξη συναίνεσης:

Συζητήσεις εκτός wiki
Οι συζητήσεις σε άλλες ιστοσελίδες, φόρουμ, IRC, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή με άλλο τρόπο έξω από το εγχείρημα γενικά αποθαρρύνονται, και δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό της συναίνεσης "εντός-wiki." Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοια εκτός-wiki επικοινωνία μπορεί να δημιουργήσει υποψία και δυσπιστία. Οι περισσότερες σχετικές με την Βικιπαίδεια συζητήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται στη Βικιπαίδεια, όπου μπορούν να εποπτευθούν από όλους τους συμμετέχοντες.
Ψηφοθηρία, χρήση μαριονέτας
Οποιαδήποτε προσπάθεια να συγκεντρώσετε συμμετέχοντες σε μια συζήτηση κοινότητα έτσι ώστε να έχει ως αποτέλεσμα την πόλωση και τον μεροληπτικό επηρεασμό της συζήτησης είναι απαράδεκτη. Αν και είναι μια χαρά - ακόμη και ενθαρρύνεται - να καλέσετε κόσμο σε μια συζήτηση για να αποκτήσετε νέες γνώσεις και επιχειρήματα, δεν είναι αποδεκτό να καλέσετε μόνο τους ανθρώπους που ευνοούν μια συγκεκριμένη άποψη, ή να καλέσετε ανθρώπους με έναν τρόπο που θα επηρεάσει τις απόψεις τους για το θέμα. Η χρήση μιας εναλλακτικής προσωπικότητας ("μαριονέτα") για να επηρεάσετε τη συναίνεση είναι απολύτως απαγορευμένη. Ουδέτερα, ενημερωτικά μηνύματα στους πίνακες ανακοινώσεων της Βικιπαίδειας, σε Βικιεπιχειρήσες, ή συντάκτες επιτρέπεονται, αλλά ενέργειες που θα μπορούσαν εύλογα να ερμηνευθούν ως μια προσπάθεια να "γεμίσει η κάλπη» ή με άλλο τρόπο να θέσει σε κίνδυνο την διαδικασία επίτευξης συναίνεσης θεωρείται παρενοχλητική.
Μεροληπτική επεξεργασία
Η συνεχής, επιθετική επιδίωξη ενός συντακτικού στόχου θεωρείται παρενοχλητική, και θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι συντάκτες θα πρέπει να ακούν, να ανταποκρίνονται, και να συνεργάζονται για την οικοδόμηση ενός καλύτερου λήμματος. Συντάκτες που αρνούνται να επιτρέψουν οποιαδήποτε συναίνεση, εκτός από εκείνη που επιμένουν και που κωλυσιεργούν επ 'αόριστον για την επίτευξη αυτού του στόχου, διακινδυνεύουν να καταστραφεί η διαδικασία συναίνεσης.
Άγρα κοινού
Το ανέβασμα κατ 'ουσίαν του ίδιου θέματος σε πολλές σελίδες συζητήσεων, ή σε πολλούς διαχειριστές, δεν βοηθά. Δεν βοηθά να δοκιμάσετε διάφορα φόρουμ, με την ελπίδα να βρείτε ένα όπου μπορείτε να πάρετε την απάντηση που θέλετε. (Αυτό είναι επίσης γνωστό ως "ερώτηση στον άλλο γονέα".) Ερωτήματα που τίθενται στους πίνακες ανακοινώσεων θα πρέπει να διατυπώνονται όσο ουδέτερα είναι δυνατό, έτσι ώστε να πάρετε αμέτοχες και ουδέτερες επιπλέον απόψεις. Όταν υπάρχουν πολλά ζητήματα, τότε το ανέβασμα των επιμέρους θεμάτων στις σωστές σελίδες ανακοινώσεων μπορεί να είναι λογική, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως καλύτερο να δώσετε συνδέσμους για να δείξετε πού αλλού έχετε θέσει το ερώτημα.

Καθορισμός της συναίνεσης[επεξεργασία κώδικα]

Η συναίνεση καθορίζεται από την ποιότητα των επιχειρημάτων που δίνονται στις διάφορες πλευρές ενός ζητήματος, όπως φαίνεται μέσα από το φακό της πολιτικής της Βικιπαίδειας.

Επίπεδο συναίνεσης[επεξεργασία κώδικα]

Η συναίνεση ανάμεσα σε μια περιορισμένη ομάδα συντακτών, σε ένα τόπο και χρόνο, δεν μπορεί να υπερβεί τη συναίνεση της κοινότητας σε ευρύτερη κλίμακα. Για παράδειγμα, εάν δεν μπορεί να πείσουν την ευρύτερη κοινότητα ότι μια τέτοια ενέργεια είναι σωστή, οι συμμετέχοντες σε μία Βικιεπιχείρηση δεν μπορούν να αποφασίσουν ότι κάποια γενικά αποδεκτή πολιτική ή κατευθυντήρια οδηγία δεν ισχύει για αντικείμενα εμπίπτουν στο θεματικό τους πεδίο.

Η Wikipedia ένα υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής και συναίνεσης για αλλαγές σε πολιτικές και κατευθυντήριες οδηγίες από ό, τι σε άλλους τύπους λημμάτων. Αυτό είναι επειδή αντανακλούν την καθιερωμένη συναίνεση, και η σταθερότητα και η συνοχή είναι σημαντικές για την κοινότητα. Ως εκ τούτου, οι συντάκτες προτείνουν συχνά ουσιαστικές αλλαγές στη σελίδα συζήτησης πρώτα που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας συζήτησης πριν από την υλοποίηση της αλλαγής. Αλλαγές μπορεί να γίνουν χωρίς προηγούμενη συζήτηση, αλλά υπόκεινται σε ένα υψηλό επίπεδο ελέγχου. Η κοινότητα είναι πιο πιθανό να δεχτεί αλλαγές στην πολιτική, εάν γίνονται αργά και συντηρητικά, με ενεργές προσπάθειες να αναζητηθεί η γνωμοδότηση και η συμφωνία και από τους άλλους.