Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2024/Σεπτέμβριος - Οκτώβριος
Αυτή η σελίδα αποτελεί μέρος του Αρχείου συζητήσεων που έχουν γίνει στην Αγορά, και διατηρείται για ιστορικούς λόγους. Εάν έχετε κάτι για συζήτηση παρακαλούμε μεταβείτε στην Αγορά.
Κενά μεταξύ προτύπων
[επεξεργασία κώδικα]Καλησπέρα σας. Παρατήρησα σήμερα - ίσως συμβαίνει καιρό (αλλά δεν είμαι πολύ ενεργός τελευταία) - ότι τα πρότυπα (τα navigational boxes), όπου χρειάζεται παραπάνω από ένα, έχουν ένα αντιαισθητικό κι αναίτιο κενό μεταξύ τους κι επειδή συμβαίνει σε όλα, δεν ξέρω πώς μπορώ να το διορθώσω από μόνος μου. Μπορεί κάποιος να το δει; Ευχαριστώ! — ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 11:12, 23 Αυγούστου 2024 (UTC)
- Πράγματι, και σε εμένα αυτή η αλλαγή δεν φαίνεται καθόλου καλαίσθητη. Κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται το Module:Navbox/styles.css, το οποίο ενσωματώθηκε στο Πρότυπο:Πλαίσιο πλοήγησης στις 2 Αυγούστου. ΘΘεοχάρης (συζήτηση) 17:30, 23 Αυγούστου 2024 (UTC)
- Αντιαισθητικό πράγματι. Η σελίδα με την CSS που το αφορά είναι κλειδωμένη βέβαια. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 16:57, 28 Αυγούστου 2024 (UTC)
- Το κενό είναι σκόπιμο, ώστε το περιεχόμενο που προηγείται να μην κολλάει στο πλαίσιο πλοήγησης. Αν και αυτά τα πράγματα είναι υποκειμενικά, χωρίς την αναφορά σε "κενό" θα δυσκολευόμουνα να αντιληφθώ τι αντιαισθητικό υπάρχει.
- Περιμένω να παρουσιαστούν και άλλες γνώμες. Πάντως "διορθώνεται", δηλαδή και κενό να υπάρχει πάνω από το πρώτο πλαίσιο, και να μην υπάρχει κενό μεταξύ διαδοχικών πλαισίων. P.a.a (συζήτηση) 20:07, 28 Αυγούστου 2024 (UTC)
- Μεταξύ των διαδοχικών προτύπων καλό θα ήταν να μην υπάρχει κενό κατ'εμέ. Το κενό πάνω από το πρώτο πλαίσιο θα μπορούσε να παραμείνει. ✨ TeamGale [talk] 21:29, 28 Αυγούστου 2024 (UTC)
- Θα συμφωνήσω. Είναι καλύτερο στο μάτι χωρίς κενό.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 10:09, 1 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Συμφωνώ. Είναι καλύτερα να το φτιάξουμε να μην έχουν κενά. Και για το μάτι, κυρίως για την εμπειρία περιήγησης. NikosLikomitros (συζήτηση) 00:43, 2 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Θα συμφωνήσω. Είναι καλύτερο στο μάτι χωρίς κενό.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 10:09, 1 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Μεταξύ των διαδοχικών προτύπων καλό θα ήταν να μην υπάρχει κενό κατ'εμέ. Το κενό πάνω από το πρώτο πλαίσιο θα μπορούσε να παραμείνει. ✨ TeamGale [talk] 21:29, 28 Αυγούστου 2024 (UTC)
Έκανα την αλλαγή. Δείτε αν είναι αυτό που θέλετε P.a.a (συζήτηση) 10:14, 2 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Βικιμανία 2024
[επεξεργασία κώδικα]Εγώ, μαζί με τους @Magioladitis, @Geraki και @Sofia Chiali, από την Ελλάδα συμμετείχαμε στο συνέδριο της Βικιμανίας στην Πολωνία το μεγαλύτερο συνέδριο Βικιπαιδιστών.
Διαβάστε τι κάναμε εδώ. NikosLikomitros (συζήτηση) 01:53, 31 Αυγούστου 2024 (UTC)
- Συγχαρητήρια. Φαντάζομαι πως θα ήταν μοναδική εμπειρία. Ελπίζω να είδατε και κάποια από τα αξιόλογα αξιοθέματα της πόλης.Apokats (συζήτηση) 07:21, 31 Αυγούστου 2024 (UTC)
- @Apokats Ευχαριστώ. Είδαμε αξιοθέατα, οι οργανωτές είχαν κανονίσει και ξεναγήσεις. NikosLikomitros (συζήτηση) 00:38, 2 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Μετονομασία Πρότυπο:GFDL 1.3
[επεξεργασία κώδικα]Θα ήθελα να μετονομάσω το Πρότυπο:GFDL 1.3 σε Πρότυπο:GFDL 1.3-with-disclaimers και να αλλάξω τη χρήση στο Αρχείο:Greek Wikipedia tutorial.png. Το GFDL δεν πρέπει να έχει δηλώσεις αποποίησης ευθύνης ανά w:en:Wikipedia:GFDL standardization, αλλά μόνο ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να τις αφαιρέσει.
Βλέπω Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο_διαχειριστών#Μετονομασία_Πρότυπο:GFDL_1.3. MGA73 (συζήτηση) 17:18, 31 Αυγούστου 2024 (UTC)
Εκλογές για το διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Wikimedia - εισαγωγή
[επεξεργασία κώδικα]Αγαπητοί συνάδελφοι
Σε μερικές ώρες, ξεκινούν οι εκλογές για την επιλογή των τεσσάρων μελών προερχόμενων από την κοινότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Wikimedia. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα θα βρείτε εδώ.
Είμαι ένας από τους δώδεκα υποψηφίους των θέσεων αυτών και ζητώ την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία.
Το όνομά μου είναι Farah Jack Mustaklem (Fjmustak) και είμαι Παλαιστίνιος Βικιπαιδιστής επί σειρά ετών, με εκτεταμένη εμπειρία τόσο στα ίδια τα εγχειρήματα Wikimedia, όσο και σε διά ζώσης συναντήσεις και εκδηλώσεις. Στόχος μου είναι να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο και να προωθήσω στο κίνημα εποικοδομητικές αλλαγές στους ακόλουθους τομείς:
- Ενίσχυση της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο
- Δημιουργία Καταστατικού
- Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης
- Επικέντρωση στα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποψηφιότητά μου, σας καλώ να επισκεφθείτε τη σελίδα χρήστη μου (όπου θα βρείτε τις απαντήσεις μου στις ερωτήσεις της κοινότητας) καθώς και τη σελίδα υποψηφιότητάς μου. Το σύντομο βίντεο στα δεξιά παρουσιάζει μια σύντομη περίληψη της υποψηφιότητάς μου.
Εάν μοιράζεστε το ίδιο πάθος για οποιοδήποτε από τα θέματα που περιγράφονται παραπάνω, σας παροτρύνω να συμμετάσχετε στις εκλογές και να διαδώσετε την υποψηφιότητά μου. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου αν θέλετε να μάθετε περισσότερα ή να μοιραστείτε μαζί μου τους προβληματισμούς σας. --Fjmustak (συζήτηση) 12:51, 2 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Διόρθωση ανακατεύθυνσης
[επεξεργασία κώδικα]Το Αλβανός ανακατευθύνει στο λήμμα Αλβανία ενώ πιο ορθό θα ταν να ανακατευθύνει στο Αλβανοί. Αν μπορεί κάποιος να το διορθώσει θα το εκτιμούσα καθώς εμένα δε με αφήνει. 2A02:85F:F0B0:CC83:4835:67EF:EE7:38A0 13:28, 2 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Έγινε. 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 13:53, 2 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) Ευχαριστώ. Καλό μήνα και καλή συνέχεια. 2A02:85F:F0B0:CC83:4835:67EF:EE7:38A0 15:13, 2 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Announcing the Universal Code of Conduct Coordinating Committee
[επεξεργασία κώδικα]- Original message at wikimedia-l. You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Παρακαλώ βοηθήστε να γίνει μετάφραση στη γλώσσα σας
Hello all,
The scrutineers have finished reviewing the vote and the Elections Committee have certified the results for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) special election.
I am pleased to announce the following individual as regional members of the U4C, who will fulfill a term until 15 June 2026:
- North America (USA and Canada)
- Ajraddatz
The following seats were not filled during this special election:
- Latin America and Caribbean
- Central and East Europe (CEE)
- Sub-Saharan Africa
- South Asia
- The four remaining Community-At-Large seats
Thank you again to everyone who participated in this process and much appreciation to the candidates for your leadership and dedication to the Wikimedia movement and community.
Over the next few weeks, the U4C will begin meeting and planning the 2024-25 year in supporting the implementation and review of the UCoC and Enforcement Guidelines. You can follow their work on Meta-Wiki.
On behalf of the U4C and the Elections Committee,
RamzyM (WMF) 14:05, 2 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Have your say: Vote for the 2024 Board of Trustees!
[επεξεργασία κώδικα]Hello all,
The voting period for the 2024 Board of Trustees election is now open. There are twelve (12) candidates running for four (4) seats on the Board.
Learn more about the candidates by reading their statements and their answers to community questions.
When you are ready, go to the SecurePoll voting page to vote. The vote is open from September 3rd at 00:00 UTC to September 17th at 23:59 UTC.
To check your voter eligibility, please visit the voter eligibility page.
Best regards,
The Elections Committee and Board Selection Working Group
MediaWiki message delivery (συζήτηση) 12:14, 3 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Πλαίσιο πλοήγησης
[επεξεργασία κώδικα]Επικαιροποίησα, δοκιμαστικά, το πλαίσιο πλοήγησης. Βλέπετε κάτι που δεν θα έπρεπε να φαίνεται; Φαίνεται κάτι που δεν θα έπρεπε να βλέπουμε;
P.a.a (συζήτηση) 06:46, 5 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @P.a.a: Μου φαίνεται μια χαρά, απλώς έχω δύο διαφωνίες. Η πρώτη στα της Κατοχής. Η διαφωνία μου αφορά στο ότι και οι τρεις κυβερνήσεις φαίνονται μέρος της περιόδου του «Βασιλείου της Ελλάδας» ενώ μόνο η "εξόριστη" ήταν de jure συνέχεια αυτού. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε αυτό να φανεί στο infobox ειλικρινά, απλά το λέω μήπως βρεθεί μία λύση. Επίσης, η επταετία, νομίζω θα έπρεπε να αποτελεί υποκατηγορία (τύπου όπως είναι πάνω η ΠΕΕΑ κτλ), και να φαίνεται μισή στο Βασίλειο της Ελλάδας και μισή σε κανονική κατηγορία "Δικτατορία των Συντ/χων" η οποία θα αναφέρεται στην περίοδο αυτή της επταετίας που δεν υπήρχε μονάρχης. 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 22:42, 5 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Χρησιμοποίησα το πρότυπο Πρωθυπουργοί της Ελλάδας σαν παράδειγμα χρήσης του προτύπου Πλαίσιο πλοήγησης. Για το δεύτερο είναι ο λόγος. P.a.a (συζήτηση) 08:02, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- P.a.a Καλή δουλειά Popular Punk12 majestic Lies, 07:43, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Μπορούν να παραληφθούν τα αρχικά εκτός από τους συγγενείς για να μην υπάρχει σύχυση. Αφού είναι πίνακας ονομάτων ΠΘ και όχι κυβερνήσεων, ο κάθε ένας μνημονεύεται μία φορά. Η περίοδος της Κατοχής είναι διακριτή, γιατί δεν υπήρχε ανεξάρτητο κράτος, αλλά όχι και η Χούντα αν το σημαντικό είναι η πολιτειακή οργάνωση ή/και ανεξαρτησία της χώρας, οπότε Βασίλειο 1935-1941, Κατοχή 1941-1944 και ξανά Βασίλειο 1944-1974. --cubic[*]star 08:31, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Αλλαγές στον κώδικα για τα navboxes έκανε ο άνθρωπος (εδώ, εδώ, εδώ). Για αυτές ρωτάει. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 09:39, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Γιατί όχι; Τώρα που βρήκαμε P.a.a(P.a.a), να θάψουμε 5-6 issues. Χίλια συγγνώμη, P.a.a. --cubic[*]star 12:53, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Μαζί σου, αλλά σκέφτομαι ότι μέσα σ΄ όλα θα είχε νόημα ασχοληθείτε και με την πραγματική ερώτηση/θέμα που τέθηκε. Άλλωστε το υπόλοιπο, μάλλον εύλογο φτυάρισμα που αφορά το συγκεκριμένο navbox κολλάει περισσότερο στη σελ. συζήτησής του. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 13:13, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Γιατί όχι; Τώρα που βρήκαμε P.a.a(P.a.a), να θάψουμε 5-6 issues. Χίλια συγγνώμη, P.a.a. --cubic[*]star 12:53, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Αλλαγές στον κώδικα για τα navboxes έκανε ο άνθρωπος (εδώ, εδώ, εδώ). Για αυτές ρωτάει. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 09:39, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @P.a.a Καλό το βλέπω. NikosLikomitros (συζήτηση) 09:51, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Να πω και μερικά μικρά με την ευκαιρία. Το "π σ ε" προσωπικά θα προτιμούσα να είναι με μικρά γράμματα όπως το χουμε τώρα στο navbox, η αλλαγή του λεκτικού σε "Ανάπτυξη"/"Σύμπτυξη" είναι σωστή, αλλά το πρώτο γράμμα θα πρέπει να ναι μικρό κι όχι κεφαλαίο. Τέλος στα groups ίσως θα χε νόημα η στοίχιση να γίνεται αριστερά και όχι στο κέντρο (?) -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 09:51, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1: Ναι ξέρω ότι ότι στον κώδικα ήταν οι αλλαγές, για αυτό λέω ότι μου φαίνεται μια χαρά, απλώς παρατήρησα αυτό και το είπα επί τη ευκαιρία. Συμφωνώ με την λύση του @CubicStar, με την διαφορά βέβαια ότι το βασίλειο είναι έως το 73', και ο Μαρκεζίνης θα πρέπει να βρίσκεται και στο τέλος του βασιλείου και στην αρχή της δημοκρατίας. Δεν χρειάζεται ειδική διάκριση η επταετία, απλά θα μπορούσε να υπάρχει υποσημείωση για πρωθυπουργούς υπό πραξικοπιματική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων όμως και των πραξικοπηματιών του μεσοπολέμου. 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 12:13, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Δεν νομίζω ότι αναγνωρίζεται το δημοψήφισμα ενός νόθου καθεστώτος ως έγκυρο ως προς τα αποτελέσματά του. --cubic[*]star 12:54, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @CubicStar: Από την στιγμή που το βασιλικό καθεστώς δεν δημιούργησε κάποια σκιώδη κυβέρνηση ώστε να διεκδικήσει την εξουσία έστω και de jure, σημασία έχει τι ίσχυε στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Τα καθεστώτα κρίθηκαν ότι πήραν παρανόμως την εξουσία -κάτι που προφανώς ισχύει-, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η αποφάσεις των καθεστώτων αυτών είναι άκυρες, ήταν το επίσημο καθεστώς και οι επίσημες κυβερνήσεις της χώρας. Άλλωστε, και η περίοδος του Β' Βασιλείου της Ελλάδος, αντιδημοκρατικά και νόθα προέκυψε, από το πραξικόπημα του Κονδύλη. Πολιτειακά, έψαξα και βρήκα ότι το Β. της Ελλάδος λογίζεται ως η περίοδος μέχρι το 73', ενώ η Γ' Ελ. Δημοκρατία είναι από την μεταπολίτευση και ύστερα. Οπότε, θεωρώ ότι το διάστημα αυτό, λογίζεται ως μία περίοδος που η επίσημη ονομασία του κράτους ήταν "Ελληνική Δημοκρατία", αλλά χωρίς να ανήκει ούτε στην Β' ούτε στην Γ'. Για αυτό προτείνω και ένα νέο εμπλουτισμένο πλαίσιο. 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 13:15, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Δεν νομίζω ότι αναγνωρίζεται το δημοψήφισμα ενός νόθου καθεστώτος ως έγκυρο ως προς τα αποτελέσματά του. --cubic[*]star 12:54, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Με μικρά βλέπω τα π,σ και ε. Η σύμπτυξη και ανάπτυξη μπορούν να αποβάλλουν τα πρώτο κεφαλαίο, αλλά επειδή η μετάφρασή τους αντλείται από τα μηνύματα του συστήματος, αυτό σημαίνει πως η όποια αλλαγή εκεί θα μεταδοθεί παντού όπου χρησιμοποιούνται. P.a.a (συζήτηση) 07:05, 7 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @P.a.a: όπως το είπα δίκιο έχεις -εννοούσα το μέγεθος των π, σ, ε -όχι το αν είναι πεζά -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 07:23, 7 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Τα σύμπτυξη/ανάπτυξη με μικρό και χωρίς bold. Ενώ στα κινητά τα "groups" έχουν γίνει bold, τα "subgroups" [child navboxes] παραμένουν unbold, δηλ. τα εξόριστη κυβέρνηση, κατοχική κυβέρνηση, ΠΕΑΑ. 2A02:1388:2157:7996:0:0:228E:FF89 21:18, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Νομίζω πως στα κινητά υπάρχει έχουν προτεραιότητα τα στυλ που γράφονται ειδικά για αυτά. P.a.a (συζήτηση) 07:07, 7 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Αυτό έφτιαξε σήμερα μάλλον από μόνο του, ίσως ήταν θέμα χρόνου να μεταδοθούν οι αλλαγές. Κάτι ακόμα που παρατήρησα και είναι αρκετά ενοχλητικό είναι το εξής: μέχρι τώρα στα πλαίσια πλοήγησης που δεν οριζόταν το state, το default ήταν να είναι συμπτυγμένα σε περίπτωση που ήταν περισσότερα από ένα σε μια σελίδα, πλέον εφόσον δεν ορίζεται το state που είναι πολύ σύνηθες το default είναι να είναι αναπτυγμένα με αποτέλεσμα σε κάποιες σελίδες που υπάρχουν πολλά πλαίσια πλοήγησης και αρκέτα μεγάλα να καταλαμβάνουν πολύ χώρο από προεπιλογή που δεν είναι και πολύ ωραίο. 2A02:1388:2157:6E73:0:0:2302:FDDA 11:54, 7 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Βασικά αυτό γίνεται και σε περίπτωση που ορίζεται το state ως autocollapse, κάτι που προφανώς αντίκειται στον ορισμό του. Μόνο όταν ορίζεται σαφώς ως collapsed εμφανίζεται συμπτυγμένο από προεπιλογή. 2A02:1388:2157:6E73:0:0:2302:FDDA 12:01, 7 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Αυτό έφτιαξε σήμερα μάλλον από μόνο του, ίσως ήταν θέμα χρόνου να μεταδοθούν οι αλλαγές. Κάτι ακόμα που παρατήρησα και είναι αρκετά ενοχλητικό είναι το εξής: μέχρι τώρα στα πλαίσια πλοήγησης που δεν οριζόταν το state, το default ήταν να είναι συμπτυγμένα σε περίπτωση που ήταν περισσότερα από ένα σε μια σελίδα, πλέον εφόσον δεν ορίζεται το state που είναι πολύ σύνηθες το default είναι να είναι αναπτυγμένα με αποτέλεσμα σε κάποιες σελίδες που υπάρχουν πολλά πλαίσια πλοήγησης και αρκέτα μεγάλα να καταλαμβάνουν πολύ χώρο από προεπιλογή που δεν είναι και πολύ ωραίο. 2A02:1388:2157:6E73:0:0:2302:FDDA 11:54, 7 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Τη στιγμή που σας γράφω αυτό το autocollapse είναι χαλασμένο (δουλεύω σε σταθερό υπολογιστή με μεγάλη οθόνη σε Firefox). Please check. Atlantia talk 13:46, 7 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Φαίνεται πως έχουν γίνει διάφορες αλλαγές το τελευταίο διάστημα, από τις οποίες έχουν παραχθεί ορισμένες συγκρούσεις ή παράδοξα. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε το κεφαλαίο αρχικό γράμμα σε "Σύμπτυξη/Ανάπτυξη". Δεν θυμάμαι, αλλά υποθέτω προηγουμένως ήταν "απόκρυψη/εμφάνιση". Τουλάχιστον αυτό περιμένει να βρει ο κώδικας του MediaWiki:Common.js (γραμμή 134). Θα δοκιμάσω τις απαραίτητες αλλαγές σε ώρα χωρίς κίνηση μιας και το MediaWiki:Common.js επηρεάζει τα πάντα. P.a.a (συζήτηση) 17:13, 7 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Ανανέωσα και το MediaWiki:Common.js, νομίζω πλέον το autocollapse δουλεύει P.a.a (συζήτηση) 06:17, 8 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Σήμερα ήταν μια χαρά! Ευχαριστούμε για τη βοήθεια! Atlantia talk 19:32, 8 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Σχετικά με την επαναπρόταση διαγραφής λήμματος
[επεξεργασία κώδικα]Είχα ζητήσει και στο παρελθόν (δύο φορές) βοήθεια από άλλους συντάκτες σχετικά με το ζήτημα, αλλά επειδή δεν πήρα καμία απάντηση σκέφτηκα να ξαναενοχλήσω την κοινότητα με το ίδιο ζήτημα: «Θα ήθελα να προτείνω εκ νέου τη διαγραφή ενός λήμματος, η πρόταση διαγραφής του οποίου πριν από καιρό δεν είχε οδηγήσει στη δημιουργία σχετικής συναίνεσης. Σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη σελίδα Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή, αρχικό βήμα για την πρόταση διαγραφής ενός λήμματος είναι η τοποθέτηση στην κορυφή του λήμματος του κώδικα {{σγδ}}. Τοποθετώντας, ωστόσο, το {{σγδ}} στο λήμμα και ελέγχοντας την προεπισκόπησή πριν υποβάλω την επεξεργασία, διαπιστώνω ότι δημιουργείται γουικισύνδεσμος προς την ήδη υπάρχουσα σελίδα της προηγούμενης πρότασης διαγραφής του λήμματος. Τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί αυτό; Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια.». Ασμοδαίος (συζήτηση) 20:47, 5 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @Ασμοδαίος: Όλες οι σελίδες συζητήσεων διαγραφής είναι έτσι -> Συζήτηση:ΌνομαΛήμματος/Πρόταση διαγραφής. Απλώς μετακίνησε την αρχική συζήτηση διαγραφής χωρίς ανακατεύθυνση (πχ να γίνει "Συζήτηση:ΌνομαΛήμματος/Πρόταση διαγραφής 1") και φτιάξε τα λινκς προς την παλιά πλέον συζήτηση, για να μην χαθεί. Μετά βάζεις το {{σγδ}} στο λήμμα που θες κι ανοίγεις νέα σελίδα συζήτησης διαγραφής κατά τα γνωστά. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 06:59, 6 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- UnaToFiAN-1, ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση στο αίτημά μου. Θα περιμένω κάποιες μέρες μήπως υπάρξει κάποια διαφορετική πρόταση από άλλο συντάκτη της εγκυκλοπαίδειας, διαφορετικά θα προχωρήσω όπως προτείνετε. Παρεμπιπτόντως, οι ειδοποιήσεις προς άλλους συντάκτες δε φαίνεται να λειτουργούν όταν δε βρίσκονται μέσα σε μήνυμα που περιέχει την υπογραφή συντάκτη της εγκυκλοπαίδειας. Χαιρετισμούς, Ασμοδαίος (συζήτηση) 20:31, 8 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Λάμπρος Στεμνής, Create an ever-lasting body
[επεξεργασία κώδικα]Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα άρθρο για την performance του Λάμπρου Στεμνή με τίτλο Create an ever-lasting body. Όταν παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Art-Athina 2009 (21-24 Μάη) είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και είχε καλυφθεί από πολλά ΜΜΕ, παραδόξως όμως όλες οι πηγές στο διαδίκτυο έχουν εξαφανιστεί. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει; Ως προς τις πηγές εννοώ.
Μερικά στοιχεία για το έργο εδώ: Create an ever-lasting sin | Greek BDSM Community. — Dionysusσυζήτηση 11:58, 11 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
φωτογραφία στην προεπισκόπηση του άρθρου Φέιθ Ρίνγκολντ
[επεξεργασία κώδικα]Καλημέρα. Στην προεπισκόπηση του άρθρου Φέιθ Ρίνγκολντ δεν εμφανίζεται η φωτογραφία του άρθρου, όπως συμβαίνει, π.χ., στα άρθρα Ορλάν ή Νικ Βούισιτς. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει; Σας ευχαριστώ. — Dionysusσυζήτηση 07:56, 16 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Καλησπέρα. Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος;--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:59, 16 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Εδώ που είμαστε, αν μετακινήσεις τον δείκτη του ποντικιού πάνω στις λέξεις Φέιθ Ρίνγκολντ δεν εμφανίζεται η φωτογραφία που υπάρχει στο άρθρο (μόνο η αρχή από το εισαγωγικό κείμενο του άρθρου). Αντίθετα, αν μετακινήσεις τον δείκτη του ποντικιού πάνω στις λέξεις Ορλάν ή Νικ Βούισιτς εμφανίζονται οι αντίστοιχες φωτογραφίες (εκτός από τα εισαγωγικά κείμενα των άρθρων). — Dionysusσυζήτηση 07:25, 17 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Πρότυπο Collapsible List
[επεξεργασία κώδικα]Έχω παρατηρήσει ότι το πρότυπο collapsible list (δείτε εδώ) δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, εμένα τουλάχιστον και στο κινητό και στο λάπτοπ μου το βγάζει κανονικά και όχι αναδυοέμενα. Πχ, δείτε τμήμα από το λήμμα του ΣΥΡΙΖΑ:
Σε αυτό κανονικά θα έπρεπε να φαίνεται μόνο το "λίστα" και να σου εμφανίζει το υπόλοιπο κείμενο μόνο όταν πατάς πάνω. Θα μπορούσε κάποιος που έχει την δυνατότητα, να το φτιάξει; 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 10:28, 18 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Θα το κοιτάξω. P.a.a (συζήτηση) 21:05, 19 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Το πρότυπο είχε παλιό κώδικα που αφορά μόνο τα πλαίσια πληροφοριών και εκτός των άλλων εξορισμού αναπτυσσόμενα σε προβολή κινητού. Τον διόρθωσα. Άλλαξα όμως και το λήμμα αφού στο κυρίως περιεχόμενο του λήμματος (δηλ. εκτός infobox και navbox) δεν θα πρέπει να υπάρχει κρυμμένο περιεχόμενο -το πολύ να είναι αναπτυγμένο με επιλογή σύμπτυξης και όχι το ανάποδο), και το έκανα στήλες (αφού αν καταλαβαίνω καλά το θέμα ήταν το αν πιάνει πολύ χώρο). — Geraki (συζήτηση) 16:38, 21 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Δεν θα ήταν καλύτερα να υιοθετήσουμε το en:Module:Collapsible list; P.a.a (συζήτηση) 18:38, 21 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Μεταγραφή λέξεων
[επεξεργασία κώδικα]Καλησπέρα. Υπάρχει χρήστης που θα μπορούσε να (με) βοηθήσει με τη μεταγραφή/απόδοση λέξεων από τα ισπανικά ή και τα ρωσικά στα ελληνικά? -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 18:51, 19 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1 Ναι, μπορώ. NikosLikomitros (συζήτηση) 08:14, 20 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @NikosLikomitros: ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορείς να βοηθήσεις με τα ισπανικά ή τα ρωσικά; (ή και τα δυο); -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 15:39, 20 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1 Μπορώ και με τα δύο. NikosLikomitros (συζήτηση) 15:42, 20 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Α πολύ ωραία, θα σου στείλω μια πρώτη λίστα με ισπανικά τοπωνύμια μέσα στις ερχόμενες ημέρες. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 15:51, 20 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1: Ισπανικά μπορώ, επίσης, να αναλάβω, ενώ ρωσικά στο αυτί, όχι στην ομιλία. Εννοώ, δηλαδή, προφορές κτλ. 😅 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 16:42, 21 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @Εὐθυμένης: ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Ετοιμάζω ήδη λίστα λέξεων (κυρίως κομάρκες σε ό,τι αφορά τα ισπανικά) που δεν ξέρω πως να αποδώσω με ελληνικά γράμματα (και δεν πείθομαι ιδιαίτερα για ορισμένες από τις υπάρχουσες αποδόσεις εντός ΒΠ να πω την αλήθεια). Για τα ρώσικα πάλι για μεταγραφή λέξεων πρόκειται, κυρίως ονομάτων πλοίων του κόκκινου στόλου με τα οποία σκοπεύω να ασχοληθώ το προσεχές διάστημα. Στη δεύτερη περίπτωση δεν εννοώ να καταλάβω με τη καμία που στο καλό τονίζονται οι λέξεις. Από ναυτική ιστορία κάτι ξέρω, από τη ρωσική γλώσσα πάλι δυστυχώς γρι όπως φαίνεται. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 14:18, 22 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1: Ισπανικά μπορώ, επίσης, να αναλάβω, ενώ ρωσικά στο αυτί, όχι στην ομιλία. Εννοώ, δηλαδή, προφορές κτλ. 😅 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 16:42, 21 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Α πολύ ωραία, θα σου στείλω μια πρώτη λίστα με ισπανικά τοπωνύμια μέσα στις ερχόμενες ημέρες. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 15:51, 20 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1 Μπορώ και με τα δύο. NikosLikomitros (συζήτηση) 15:42, 20 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @NikosLikomitros: ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορείς να βοηθήσεις με τα ισπανικά ή τα ρωσικά; (ή και τα δυο); -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 15:39, 20 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Το wiki σας σύντομα θα είναι μόνο για ανάγνωση
[επεξεργασία κώδικα]Διαβάστε αυτό το μήνυμα σε άλλη γλώσσα • Παρακαλώ βοηθήστε να γίνει μετάφραση στη γλώσσα σας
Το Ἰδρυμα Wikimedia δοκιμάζει την εναλλαγή μεταξύ των πρωτευόντων και δευτερόντων κέντρων δεδομένων του. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι η Βικιπαίδεια και τα άλλα wiki του Wikimedia θα μπορούν να παραμείνουν ενεργά ακόμα και μετά από μία καταστροφή.
Όλη η κίνηση θα εναλλαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Η δοκιμή θα ξεκινήσει στις 15:00 UTC (18:00 ώρα Ελλάδος και Κύπρου).
Δυστυχώς, λόγω κάποιων περιορισμών του MediaWiki, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας κατά τη διάρκεια της μετατόπισης της κίνησης. Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση, και καταβάλλουμε προσπάθειες αυτή να ελαχιστοποιηθεί στο μέλλον.
Ένα μπάνερ θα προβληθεί σε όλα τα wiki 30 λεπτά πριν ξεκινήσει η επιχείρηση. This banner will remain visible until the end of the operation.
Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορείτε να διαβάσετε όλα τα wiki, αλλά όχι να τα επεξεργαστείτε.
- Η επεξεργασία θα είναι αδύνατη για έως και μία ώρα την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024.
- Αν προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε ή να αποθηκεύσετε μια σελίδα εκείνη την ώρα, θα δείτε ένα μήνυμα σφάλματος. Ελπίζουμε ότι δεν θα χαθούν επεξεργασίες εκείνη την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε. Αν δείτε το μήνυμα σφάλματος, παρακαλούμε περιμένετε μέχρι να επανέλθουν όλα στο κανονικό. Τότε θα μπορέσετε να αποθηκεύσετε την αλλαγή σας. Ωστόσο προτείνουμε να κρατήσετε ένα αντίγραφο των αλλαγών σας, για κάθε ενδεχόμενο.
Άλλα προβλήματα
- Οι εργασίες στο υπόβαθρο θα είναι πιο αργές και κάποιες μπορεί να ακυρωθούν. Οι κόκκινοι σύνδεσμοι πιθανώς να μην ενημερώνονται τόσο γρήγορα όσο συνήθως. Αν δημιουργήσετε μια σελίδα που ήδη συνδέεται από κάπου αλλού, ο σύνδεσμος θα παραμείνει κόκκινος για περισσότερο χρόνο από ότι συνήθως. Κάποια διεργασίες που απαιτούν ώρα να εκτελεστούν θα αναγκαστούν να σταματήσουν.
- Αναμένουμε ότι οι αναπτύξεις κώδικα θα γίνουν όπως κάθε άλλη εβδομάδα. Ωστόσο, ορισμένες κατά περίπτωση παγώσεις κώδικα θα μπορούσαν να συμβούν αμέσως, εάν η επιχείρηση τις απαιτήσει στη συνέχεια.
- Το GitLab δεν θα είναι διαθέσιμο για περίπου 90 λεπτά.
Το έργο αυτό ενδέχεται να αναβληθεί εάν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα στο wikitech.wikimedia.org. Οι όποιες αλλαγές θα ανακοινωθούν στο πρόγραμμα.
Παρακαλούμε μοιραστείτε αυτή την πληροφορία με την κοινότητά σας.Trizek_(WMF), 09:36, 20 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Πρόταση επαναδημιουργίας λήμματος
[επεξεργασία κώδικα]Πρόταση [1]
Το λήμμα (ως Πολακισμός) είχε γραφτεί παλιότερα και ορθώς διεγράφη. Διότι αναφερόταν ως πολιτικός όρος, γεγονός που δεν ευσταθεί. Επίσης τότε το παλιό λήμμα δεν είχε αξιόπιστες πηγές, και το ύφος του δεν ήταν το προβλεπόμενο.
Το παρόν λήμμα είναι σαφέστατα βελτιωμένο και πρωτίστως αναφέρεται ως Δημοσιογραφικός όρος στην Ελλάδα. Νομίζω ότι το λήμμα στην παρούσα μορφή πληροί το κριτήριο της Εγκυκλοπαιδικότητας.
Επίσης είναι πολύ εμπλουτισμένο από δευτερογενείς πηγές, οι οποίες είναι και αξιόλογες. Το ύφος του είναι επίσης ιδιαιτέρως ουδέτερο, και αναφέρει όλες τις απόψεις (δηλ. της κάθε πλευράς). Εισηγούμαι την έγκριση του παρόντος λήμματος G-Lignum (συζήτηση) 11:28, 21 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Δεν όμως ορθό πρώτα να επαναδημιουργείς το λήμμα και μετά να καταθέτεις πρόταση επαναδημιουργίας. Τυπικά ήταν για Γρήγορη διαγραφή (Γ4) αλλά στο μετακίνησα στο Χρήστης:G-Lignum/Πρόχειρο. Θα πρέπει πρώτα να καταθέσεις πρόταση στις Σελίδες για Διαγραφή (όχι στην Αγορά) και μόνο μετά θα μπορεί να γίνει λήμμα. — Geraki (συζήτηση) 17:05, 21 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Ζητάω συγνώμη. Δεν γνωρίζω καλά τους κανονισμούς, είναι αλήθεια αυτό! Σε ευχαριστώ για την μετακίνηση. G-Lignum (συζήτηση) 10:08, 22 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
CEE Meeting 2025 στην Θεσσαλονίκη
[επεξεργασία κώδικα]Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό που ανακοινώνουμε ότι η επόμενη συνάντηση Βικιπαιδιστών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το επόμενο Wikimedia CEE Meeting, θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη! Το Wikimedia Community User Group Greece, έχοντας καταθέσει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση, θα αναλάβει τη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση για το Wikimedia, τη Βικιπαίδεια και τα αδελφικά της εγχειρήματα στην περιοχή.
Η ελληνική κοινότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συνεργασιών με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη νεολαία, θα επιδιώξει να ενισχύσει περαιτέρω τον διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των Βικιπαιδιστών της ευρύτερης περιοχής. Η συμμετοχή πανεπιστημιακών φορέων και οργανισμών θα αποτελέσει κομβικό σημείο της συνάντησης, ενθαρρύνοντας τη νεότερη γενιά να συμβάλει ενεργά στη διάδοση της ελεύθερης γνώσης.
Ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και της ελληνικής κοινότητας Βικιπαιδιστών, νιώθω βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι η κοινότητά μας έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί να φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική εκδήλωση. Αυτή η επιτυχία αντικατοπτρίζει τη συλλογική μας προσπάθεια, τον ζήλο και την αφοσίωση όλων των μελών της ομάδας μας. Καλούμε όλους τους Βικιπαιδιστές να έχουν ένα ρόλο, να πάρουν μέρος, και να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα!
Η προετοιμασία για το Wikimedia CEE Meeting 2025 ξεκινά άμεσα, με σκοπό να παρουσιάσουμε ένα άρτιο και αξέχαστο συνέδριο, αντάξιο των προσδοκιών όλων των συμμετεχόντων. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια εκδήλωση ακόμα πιο αναβαθμισμένη και οργανωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με γνώμονα την προώθηση των αξιών της Βικιπαίδειας και την ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στις κοινότητες.
Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, θα αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για αυτή τη διεθνή συνάντηση, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνδυάσουν την ανταλλαγή γνώσεων με την εξερεύνηση των πολιτιστικών της θησαυρών. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε όλους τους Βικιπαιδιστές το 2025 στη χώρα μας για μια αξέχαστη εμπειρία! — Geraki (συζήτηση) 16:53, 21 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @Geraki: Καλησπέρα, έχουν "κλειδώσει" καθόλου οι ημερομηνίες; 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 14:51, 22 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @Εὐθυμένης Είναι νωρίς ακόμα. Τώρα ως σωματείο θα αρχίσουμε τις διαδικασίες αναζήτησης χώρου. Ψάχνουμε σε αρκετούς χώρους, και όταν καταλήξουμε σε κάτι θα ενημερώσουμε. Η διαδικασία αυτή πάντως θα πάρει κάποιο καιρό. NikosLikomitros (συζήτηση) 15:38, 22 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @NikosLikomitros: ΟΚ, ΟΚ. Για να ξέρω και εγώ να κάνω τον σχετικό απαραίτητο (προ)προγραμματισμό και να δω - πρακτικά - εάν και πώς με ποιον τρόπο μπορώ να βοηθήσω πιο έμπρακτα. 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 15:46, 22 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- Έχουμε προτεινόμενες ημερομηνίες από τέλος Σεπτεμβρίου ως το πρώτο ΣΚ του Νοεμβρίου, και υπόψη συγκεκριμένους χώρους. Αυτά θα τα έχουμε οριστικοποιήσει περίπου στον Ιανουάριο. — Geraki (συζήτηση) 10:55, 23 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
- @Εὐθυμένης Είναι νωρίς ακόμα. Τώρα ως σωματείο θα αρχίσουμε τις διαδικασίες αναζήτησης χώρου. Ψάχνουμε σε αρκετούς χώρους, και όταν καταλήξουμε σε κάτι θα ενημερώσουμε. Η διαδικασία αυτή πάντως θα πάρει κάποιο καιρό. NikosLikomitros (συζήτηση) 15:38, 22 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
'Wikidata item' link is moving. Find out where...
[επεξεργασία κώδικα]Hello everyone, a small change will soon be coming to the user-interface of your Wikimedia project. The Wikidata item sitelink currently found under the General section of the Tools sidebar menu will move into the In Other Projects section.
We would like the Wiki communities feedback so please let us know or ask questions on the Discussion page before we enable the change which can take place October 4 2024, circa 15:00 UTC+2.
More information can be found on the project page.
We welcome your feedback and questions.
MediaWiki message delivery (συζήτηση) 18:57, 27 Σεπτεμβρίου 2024 (UTC)
Αφύσικος τίτλος λημμάτων
[επεξεργασία κώδικα]Γράφω στην Αγορά για να θέσω υπόψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πλήθους συντακτών της εγκυκλοπαίδειας το εξής ζήτημα που αφορά μια σειρά λημμάτων: συγκεκριμένα, ο τίτλος των λημμάτων που αφορούν ελληνικές εκλογικές αναμετρήσεις έχει την εξής μορφή: «Ελληνικές βουλευτικές εκλογές [έτος]». Πρόκειται για μία φράση αφύσικη, αμάρτυρη στο συνήθη νεοελληνικό λόγο, στον οποίο κατά κανόνα της αναφοράς του έτους προτάσσεται το άρθρο «του». Το ότι αυτός (δηλαδή, με την πρόταξη του άρθρου) είναι ο φυσικός τρόπος προσδιορισμού του έτους σε μια νεοελληνική φράση φαίνεται (1) τόσο από το ότι στην πρώτη πρόταση του λήμματος -τουλάχιστον όσων λημμάτων έχω ελέγξει- εμφανίζεται η φράση με τη μορφή «Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του [έτους δείνα]» π.χ. στο λήμμα Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009 («Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2009») (2) όσο και από το γεγονός ότι η μορφή αυτή ήδη χρησιμοποιείται και στους τίτλους για τα δημοψηφίσματα (βλ. π.χ. Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015). Επιπλέον, το άρθρο είναι απαραίτητο για να δηλωθεί ότι το έτος είναι ετερόπτωτος προσδιορισμός σε γενική στη λέξη «εκλογές» φαίνεται από το ότι, όταν σε τίτλους λημμάτων αναφέρεται ο μήνας διεξαγωγής εκλογών, αυτός τίθεται σε γενική (π.χ. «Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2012»). Για τους λόγους αυτό, νομίζω ότι πρέπει ο τίτλος των σχετικών λημμάτων για εκλογικές αναμετρήσεις να αλλάξει από την τωρινή αφύσικη στο νεοελληνικό λόγο μορφή του με την προσθήκη του οριστικού άρθρου σε γενική πριν την αναγραφή του έτους, όπως ακριβώς ήδη γίνεται στα λήμματα για τα δημοψηφίσματα. Ασμοδαίος (συζήτηση) 08:06, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Συμφωνώ με την αλλαγή. Προς επίρρωση των όσων γράφεις είναι και το γεγονός ότι εντός των λημμάτων επιλέγεται, σχεδόν αποκλειστικά, η μορφή με το οριστικό άρθρο (π.χ. στις εκλογές του 1899....).--Diu (συζήτηση) 09:15, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Θα συμφωνήσω κι εγώ με όσα αναφέρει ο Ασμοδαίος --MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 09:20, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Κι εγώ βρίσκω πολύ λογική την πρόταση. Δυο επισημάνσεις σε περίπτωση που υιοθετηθεί από την ομάδα: αφενός η σύμβαση ονοματοδοσίας πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα λήμματα που αφορούν εκλογές (βλέπω παραδείγματα εντελώς τυχαία πως έχουμε και «Ιρανικές προεδρικές εκλογές 2017», «Αυστριακές προεδρικές εκλογές 2022» αλλά και «Αυστριακές βουλευτικές εκλογές (2024)» κτλ), αφετέρου θα πρέπει να διατηρηθούν οι τωρινοί τίτλοι των λημμάτων ως ανακατευθύνσεις διότι είναι βέβαιο πως θα σπάσουν πολλοί σύνδεσμοι εντός αλλά και εκτός ΒΠ. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 09:21, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- UnaToFiAN-1, για τους εκτός ΓΠ συνδέσμους δε γνωρίζω, αλλά αναρωτιέμαι γιατί δε θα μπορούσαν οι γουικισύνδεσμοι εντός γουικιπαίδειας να αλλάξουν με κάποιο μποτ και αν αυτό θα έλυνε το πρόβλημα. Ασμοδαίος (συζήτηση) 18:47, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Καλημέρα Ασμοδαίος. Μπορεί να γίνει η αλλαγή των συνδέσμων εντός ΒΠ με σκριπτάκι/μποτ ή ακόμα και με το εργαλείο FindAndReplace. Τις ανακατευθύνσεις όμως πρέπει να τις κρατήσουμε ούτως ή άλλως για τις εκτός ΒΠ συνδέσεις προς τα εδώ, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί η ΒΠ με πολλές μικροεπεξεργασίες και να καταστρωθούν αρκετά περίπλοκα σενάρια αντικατάστασης συνδέσμων, καθώς μιλάμε για πολλά διαφορετικά ονόματα λημμάτων. Επίσης όταν γίνονται τέτοιες δουλειές πάντα κάτι ξεμένει/σπάει και νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 05:34, 6 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Δεν θα συμφωνήσω με τον χαρακτηρισμό αφύσικος. Στο έργο που επιμελήθηκαν οι Βαμβακάς-Παναγιωτόπουλος «Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80» (ο υπότιτλος είναι «κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό» αλλά η δομή του είναι εγκυκλοπαίδειας) υπάρχουν τα λήμματα Εκλογές 1981, Εκλογές 1985 και Εκλογές 1989-1990. Επίσης Ευρωμπάσκετ 1987.
Στον φυσικό λόγο είναι όντως αφύσικη η απουσία του άρθρου. Σε τίτλους όμως η αίσθηση που έχω είναι πως πρόκειται για αποδεκτή επιλογή. P.a.a (συζήτηση) 16:55, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- P.a.a, η από πλευράς μου χρήση του όρου «αφύσικος» έγινε σε συμφωνία με την πολιτική της αγγλικής έκδοσης της γουικιπαίδειας για τα κριτήρια επιλογής του τίτλου ενός λήμματος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η «naturalness», δηλαδή η προτίμηση για ένα τίτλο τον οποίο «readers are likely to look or search for» και ταυτόχρονα τον οποίο «editors would naturally use to link to the article from other articles», δηλαδή εντός κειμένου ενός λήμματος, όπου υπάρχουν οι γουικισύνδεσμοι. Όπως συνεχίζει η πολιτική της αγγλικής γουικιπαίδειας, το εν λόγω κριτήριο ονοματοδοσίας σημαίνει ότι τίτλος ενός λήμματος της εγκυκλοπαίδειας θα πρέπει να είναι η φράση με την οποία το αντικείμενό του «[is] actually called [στη γλώσσα σύνταξης της εγκυκλοπαίδειας]». Νομίζω ότι αυτό συνεπάγεται ότι, εν προκειμένω, ο τίτλος των λημμάτων για τις εκλογές δεν πρέπει να έχει τη μορφή φράσης σε τηλεοπτικό διαφημιστικό δελτίο για το περιεχόμενο τηλεοπτική εκπομπής (όπου π.χ. ακούγεται «Ευρωεκλογές 2024 - από τις 19:00 στο MEGA»), αλλά τη μορφή με την οποία η διαδικασία αυτή "is actually called" στα ελληνικά, δηλαδή με το άρθρο πριν τη χρονολογία. Το Ευρωμπάσκετ 1987, όπως και η Eurovision 2004, φαίνεται να είναι περιπτώσεις που αναφέρονται έτσι επειδή είναι οι τίτλοι επίσημης διοργάνωσης, κάτι που δεν ισχύει για την περιγραφική αναφορά στις εκλογές. Διαφορετικά θα έπρεπε να μετατρέψουμε και τίτλους όπως «Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2023» σε «Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μάιος 2023» κ.ο.κ, μορφή που -φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσουμε ότι- δεν είναι αποδεκτή. Αυτός είναι -πιστεύω- ο λόγος για τον οποίο και γλώσσες στις οποίες ο αριθμός του έτους δε χρησιμεύει (όπως στα αγγλικά) ως επιθετικός προσδιορισμός (π.χ. "en:2019 Greek legislative election") δε δηλώνουν το έτος με τρόπο που δεν στη φυσική καθημερινή ομιλία (π.χ. fr:Élections législatives grecques de 2019 στα γαλλικά, es:Elecciones parlamentarias de Grecia de 2019 στα ισπανικά, it:Elezioni parlamentari in Grecia del 2019 στα ιταλικά κ.ο.κ.). Ασμοδαίος (συζήτηση) 18:45, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Ασμοδαίος βρίσκω πολύ ασαφές το κριτήριο της φυσικότητας, Υποψιάζομαι πως γι' αυτό απουσιάζει και κάποια παράδειγμα/αντιπαράδειγμα. Όμως, ακόμα κι αν δεχτούμε πως πρέπει να ικανοποιείται η συνθήκη για τίτλο τον οποίο «readers are likely to look or search for», υποστηρίζω χωρίς να μπορώ να το αποδείξω πως σε πληκτρολόγιο αφής κανείς και καμία δεν θα μπουν στον κόπο να βάλουν άρθρο πριν το έτος. Ακόμα κι αν κάποιοι έχουν πρόθεση να βάλουν άρθρο, μόλις γράψουν εκλογές και πριν προλάβουν να πατήσουν το πλήκτρο του ταυ, το λογισμικό του πληκτρολογίου θα τους εμφανίσει μια λίστα προτάσεων στη μορφή "εκλογές <χρονιά>". Συμφωνώ ότι ο τίτλος ενός λήμματος θα πρέπει να γράφεται όπως το αντικείμενο του λήμματος «[is] actually called [στη γλώσσα σύνταξης της εγκυκλοπαίδειας]». Αλλά θεωρώ πως ταυτόχρονα θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις καθιερωμένες πρακτικές της γλωσσικής κοινότητας για τους τίτλους συγκεκριμένα. Εν προκειμένω, όπως έδειξα με την επίκληση Βαμβακά-Παναγιωτόπουλου, η παράλειψη των άρθρων στους τίτλους δεν είναι μια περιθωριακή επιλογή. Μπορεί, ή χειρότερα πρέπει, να υιοθετηθεί παντού; Ασφαλώς όχι.
- Φέρνεις σαν παράδειγμα τον τίτλο Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2023 σε αντιδιαστολή με τον υποθετικό Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μάιος 2023. Και ενώ τα άρθρα απουσιάζουν και από τους δύο, δεν εξηγείς γιατί ο πρώτος συνιστά, ή έστω δεν παραβιάζει, τον φυσικό τρόπο ημερολογιακού προσδιορισμού σε μία φράση στα νεοελληνικά. Προφανώς γιατί ο δεύτερος, είτε σε φράση είτε σε τίτλο, πριν από φυσικός ή αφύσικος είναι αντιγραμματικός. Ή σε γενική ή σε αιτιατική θα είναι ο προσδιορισμός. Ενώ ο πρώτος, σαν τίτλος, στέκει μια χαρά έστω κι αν σε φράση πράγματι θα προταχθεί άρθρο. Αλλά όχι ένα, "του 2023". Θα πούμε και θα γράψουμε "του Μαΐου του 2023". Οπότε, στο πλαίσιο της φυσικότητας, αυτός είναι ο προτιμότερος τίτλος: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023.
- Αλλά νομίζω κανείς φυσικός ομιλητής δεν θα σχηματίσει ένα τέτοιο τίτλο. P.a.a (συζήτηση) 11:09, 6 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @P.a.a, όταν διαβάζω στην πολιτική ονοματοδοσίας λημμάτων της αγγλικής έκδοσης ότι ως τίτλος ενός λήμματος θα πρέπει να επιλεγεί ο όρος τον οποίο «readers are likely to look or search for», δεν αντιλαμβάνομαι ότι προτρεπόμαστε να λάβουμε υπόψη τη βαρεμάρα, τη νωθρότητα των επισκεπτών της εγκυκλοπαίδειας, που λογικά καταλήγει στην προτίμηση ενός τίτλου της μορφής: «Εκλογές Ελλάδα [έτος δείνα]», που κάθε άλλο παρά «φυσικός» είναι. Μπορεί να είναι εσφαλμένη αυτή η αντίληψη της πολιτικής, αλλά η γνώμη μου είναι πως όχι. Όπως επεξηγείται, αυτό που εννοεί η πολιτική εν προκειμένω είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πώς το αντικείμενο του λήμματος «is actually called [στη γλώσσα σύνταξης της εγκυκλοπαίδειας]». Η μαρτυρία του στο λεξικό των Βαμβακά-Π.Παναγιωτόπουλου καθιστά δόκιμη τη χρήση τίτλων χωρίς άρθρο πριν το έτος; Ίσως με την (κατά το ΛΚΝ) έννοια ότι «απαντά σε δόκιμους συγγραφείς», αλλά νομίζω όχι με την έννοια ότι «του οποίου η αξία είναι γενικά αναγνωρισμένη, που έχει, κατά κάποιο τρόπο, περάσει με επιτυχία μια άτυπη, όμως ουσιαστική και μακροχρόνια δοκιμασία».
- Σχετικά με τη διαφορά που επισημαίνει ο P.a.a μεταξύ τίτλων που περιέχουν αναφορά μόνο σε έτος και εκείνων που αναφέρονται σε μήνα και έτος, νομίζω ότι πρόκειται για μια διαφοροποίηση θεμιτή. Ανοίγω το ΙΕ΄ τόμο της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους και βλέπω ότι, αν και υπάρχει (σελ. 50) τίτλος για τις «Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις από τον Ιούλιο του 1917 ως το Νοέμβριο του 1918» (δηλαδή με άρθρο και να προτάσσεται του μήνα και να παρεμβάλλεται μεταξύ μήνα και έτους) άλλος τίτλος μιλάει για τις «Ελληνο-γερμανικές σχέσεις: Νοέμβριος 1915 - Μάιος 1916» (σελ. 34), ενώ όταν ο τίτλος του σχετικού υποκεφαλαίου αφορά τις εκλογές, παίρνει τη μορφή «Οι εκλογές της 31ης Μαΐου 1915 και η επιστροφή του Βενιζέλου στην εξουσία» (σελ. 26), δίχως να χρησιμοποιούνται άρθρα μεταξύ του μήνα και του έτους. Ελέγχοντας δε την (περιγραφική) Γραμματική των Χόλτον, Μάκριτζ και Φιλιππάκη-Γουώρμπερτον, διαβάζω (σελ. 110) ότι «The definite article is normally used with the more colloquial names of the months» [παραδειγματικές αναφορές από εκεί: στις είκοσι τέσσερις Σεπτεμβρίου, στις είκοσι τέσσερις του Σεπτέμβρη]. Νομίζω πως αυτό εξηγεί για ποιο λόγο δεν είναι απαραίτητη η χρήση του οριστικού άρθρου στους τίτλους λημμάτων που προσδιορίζουν το χρόνο τέλεσης των εκλογών με ακρίβεια μήνα. Αυτό, ωστόσο, το οποίο γίνεται αντιληπτό από τη χρήση κλιτού μέρους του λόγου στην περίπτωση αυτή [π.χ. Μαΐου] δεν μπορεί να δηλωθεί διαφορετικά στην περίπτωση τίτλων λημμάτων που αναφέρουν απλώς το έτος διεξαγωγής των εκλογών παρά μόνο με τη χρήση του οριστικού άρθρου. Παραταύτα δε θεωρώ προβληματικό να χρησιμοποιηθεί για λόγους ομοιομορφίας και άρθρο πριν το μήνα σε όσους τίτλους τον αναφέρουν -- δε σημαίνει αυτό ότι χρειάζονται δύο άρθρα, κατ' αναλογίαν με τον τίτλο που αναφέρει την ημερομηνία («Οι εκλογές της 31ης Μαΐου 1915 [...]») όπου υπάρχει μόνο ένα. ::::Χρήσιμο νομίζω ότι είναι να λάβουμε υπόψη και την πολιτική της αγγλικής γουικιπαίδειας που αφορά την αποσαφήνιση μεταξύ παρόμοιων τίτλων: αυτή θα πρέπει είτε να γίνεται «φυσικά», είτε με διάκριση του αποσαφηνίζοντος όρο με κόμμα ή παρενθέσεις. Στην περίπτωσή μας αυτό νομίζω ότι σημαίνει πως, εάν δε χρησιμοποιηθεί άρθρο, θα πρέπει ο τίτλος π.χ. «Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2004» να πάρει τη μορφή «Ελληνικές βουλευτικές εκλογές (2004)» «Ελληνικές βουλευτικές εκλογές, 2004». Κάτι παρόμοιο έχει ήδη γίνει στο λήμμα «Ενωτικό δημοψήφισμα (Κύπρος, 1950)». Θα μπορούσαν επομένως οι τίτλοι των λημμάτων για τις εκλογές να πάρουν τέτοια μορφή με τη χρήση κόμματος ή παρένθεσης. Θεωρώ, ωστόσο, καλύτερο να προτιμηθεί ο φυσικός τρόπος αποσαφήνισης μιας και μου φαίνεται πως το κριτήριο της φυσικότητας δεν είναι τόσο ασαφές ώστε να μη μας επιτρέπει να συμφωνήσουμε ότι «Στον φυσικό λόγο είναι όντως αφύσικη η απουσία του άρθρου». Ασμοδαίος (συζήτηση) 03:09, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Ομολογώ πως συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει το κριτήριο της φυσικότητας. Σε γνωστή ιστοσελίδα βλέπουμε τους τίτλους Ευρωπαϊκές εκλογές 2004, Europawahlen 2024, Élections européennes 2024, Elezioni europee 2024.
- Οκ, και τους Elecciones europeas de 2024, Eleições europeias de 2024.
- Αλλά δεν είναι μια ένδειξη πως δεν υπάρχει τίποτα το μη φυσικό στην παράλειψη του άρθρου στον τίτλο; P.a.a (συζήτηση) 18:53, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- P.a.a, εφόσον αυτό που επαναλαμβάνετε για τη σημασία του κριτηρίου της φυσικότητας δεν είναι ρητορική αποστροφή, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι ο ίδιος έχετε προηγουμένως αναφερθεί στη συζήτησή μας «[σ]τον φυσικό λόγο» και να παραπέμψω και πάλι σε αυτά έγραψα παραπάνω σχετικά με όσα συνοδεύουν την αναφορά στο κριτήριο αυτό στη σελίδα της σχετικής πολιτικής. Το ότι υπάρχουν τίτλοι για τη διαμόρφωση των οποίων δε φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη το κριτήριο αυτό δε συνεπάγεται κατά τη γνώμη μου ότι θα πρέπει και η γουικιπαίδεια να πάψει να το λαμβάνει υπόψη. Με άλλα λόγια, αυτό που λέω είναι ότι, παρά την ύπαρξη και του τίτλου «Élections européennes 2024» στην ιστοσελίδα που λινκάρετε, ορθώς από την άποψη του κριτηρίου της φυσικότητας το ομόθεμο γαλλικό λήμμα τιτλοφορείται «Élections européennes de 2024» και αντίστοιχα με τους συντάκτες της γαλλικής έκδοσης θα πρέπει να ενεργήσουμε και εμείς. Ασμοδαίος (συζήτηση) 05:54, 20 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Ασμοδαίος φυσικό λόγο εννοώ αυτόν που εκφέρεται από έναν ομιλητή προς έναν άλλο. Δεν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση ποτέ εγώ ή κάποιος άλλος να πει ή να γράψει "η πρωτοφανής αποχή στιγμάτισε τις ευρωεκλογές 2024". Και δεν έχει κάνει με την υποτιθέμενη ανάγκη να δηλωθεί η γενική στον χρονικό προσδιορισμό. Είναι φυσικός λόγος και η βασική γραμματική λύνει και δένει.
- Γιατί τότε, αφού δεν θα γράφαμε και δεν θα μιλούσαμε πότε έτσι, διαβάζουμε μια χαρά τον τίτλο "Ευρωεκλογές 2024";
- Γιατί οι τίτλοι δεν είναι φυσικός λόγος. Δεν διαλεγόμαστε με τίτλους. Ο τίτλος δεν έχει φωνή, είναι η πινακίδα "Βρίσκεστε εδώ". Σε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες νομίζω κανείς δεν θα σκοντάψει αν αντί για "Καλοκαιρινές διακοπές του 1998 στη Λήμνο" διαβάσει "Καλοκαιρινές διακοπές 1998 Λήμνος" Αυτό δεν είναι η πρόταση μου για το πως να διαμορφώνονται οι τίτλοι των λημμάτων. Απλά δείχνω πως στους τίτλους προκρίνεται η συντομία. Και αυτή η φυσική (no pun) ανάγκη είναι που απορρίπτει τη μορφή "του Μαΐου του 2023" σε τίτλο, παρότι έτσι ακριβώς θα μιλήσουμε και θα γράφουμε σε φυσικό λόγο. P.a.a (συζήτηση) 11:40, 20 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- P.a.a, ισχυρίζεστε ότι το γεγονός πως στο φυσικό λόγο δεν «υπάρχει περίπτωση» να αναφερθεί κανείς στο έτος διεξαγωγής εκλογών χωρίς άρθρο «δεν έχει κάνει με την υποτιθέμενη ανάγκη να δηλωθεί η γενική στον χρονικό προσδιορισμό», αλλά με τη «βασική γραμματική», η οποία «λύνει και δένει». Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε σε ποιο συγκεκριμένο κανόνα της βασικής γραμματικής αναφέρεστε [φαντάζομαι εννοώντας τη συνταξη ως τμήμα της γραμματικής], αν όχι σε αυτό που θεωρείτε «υποτιθέμενη ανάγκη»; Ευχαριστώ.
- Προκρίνετε το κριτήριο της συντομίας (το οποίο επίσης συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια καθορισμού τίτλου ενός λήμματος της πολιτικής της αγγλόγλωσσης έκδοσης), ωστόσο αναφέρετε ένα παράδειγμα τίτλου (ενός φωτογραφικού άλμπουμ) το οποίο χάριν -έστω- συντομίας καταλήγει σε μια μορφή λόγου τηλεγραφική, δηλαδή μη φυσική. Δεν έχω καταλάβει και αναρωτιέμαι, εφόσον όντως θεωρείτε ότι ως τίτλος είναι δίχως προβλήματα ο τίτλος του παραδείγματος που αναφέρετε, γιατί δεν προτείνετε κατ' αναλογία να ονομαστεί το σχετικό λήμμα π.χ. "Ευρωεκλογές Ελλάδα 2023"?; Η γνώμη μου είναι ότι, παρόλο που όντως υπάρχουν τέτοιοι «τηλεγραφικοί» τίτλοι, που δε λαμβάνουν υπόψη το φυσικό λόγο, ωστόσο, η πολιτική καλώς μας καλεί να συνδυάσουμε τη συντομία με το φυσικό λόγο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό κόστος ως προς τη συντομία με την επιλογή ενός τίτλου γραμματικά ορθού και σύμφωνου με τη φυσική ομιλία. Επαναλαμβάνω σχετικά με αυτό ότι, όπως σημείωσα παραπάνω, σε τίτλους όπου αναφέρεται έτος μετά από μήνα «δεν είναι απαραίτητη η χρήση του οριστικού άρθρου στους τίτλους λημμάτων που προσδιορίζουν το χρόνο τέλεσης των εκλογών με ακρίβεια μήνα» ((«δε σημαίνει αυτό ότι χρειάζονται δύο άρθρα, κατ' αναλογίαν με τον τίτλο που αναφέρει την ημερομηνία («Οι εκλογές της 31ης Μαΐου 1915 [...]») »)). Ασμοδαίος (συζήτηση) 04:14, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Ασμοδαίος τα άρθρα δηλώνει το γραμματικό γένος, τον αριθμό και την πτώση. Εξυπηρετεί πολύ τους ομιλητές που δεν έχουν κατακτήσει ακόμα τη γλώσσα, αλλά πρόκειται για ιδιότητες που σε γλώσσες όπως τα ελληνικά αποτυπώνονται στη μορφή των ουσιαστικών και των άλλων λέξεων που παίρνουν άρθρο. Συμβαίνει αυτή η αποτύπωση σε όλες τις λέξεις που παίρνουν άρθρο; Όχι, ένα εντελώς τυχαίο παράδειγμα είναι τα απόλυτα αριθμητικά που χρησιμοποιούνται σαν άκλιτα ουσιαστικά. Βέβαια αυτά είναι όλα ουδέτερου γένους και πάντα στον ενικό αριθμό. Μας μένει η πτώση. Ποια αμφισημία αναιρείται από την προσθήκη του άρθρου στον τίτλο "Ευρωεκλογές του 2024"; Κι αν υπάρχει κάποια, έστω υποκειμενική, γιατί η απουσία άρθρου από την πρώτη λέξη δεν γεννά απορία αν πρόκειται για ονομαστική ή αιτιατική;
- Νομίζω έδειξα αρκετά πειστικά πως η παράλειψη του άρθρου πριν από το έτος, πάντα σε τίτλους, δεν είναι κάποιο περιθωριακό φαινόμενο. Θα στοιχημάτιζα πως δεν είναι καν πρόσφατο, υποψιάζομαι πως μπορεί να φτάνει 40 χρόνια πίσω, στην υιοθέτηση του σχήματος ταμπλόιντ από τις εφημερίδες. Θα συμβεί κάποια καταστροφή αν στη Βικιπαίδεια προτιμηθεί στους τίτλους να μπαίνει άρθρο πριν το έτος; Απολύτως καμία. Όπως καμία καταστροφή δεν έχει αναφερθεί με την παρούσα μορφή. P.a.a (συζήτηση) 12:44, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @P.a.a: Αρχικά, να διευκρινίσω ότι η προτεινόμενη αλλαγή με τη συμπερίληψη του άρθρου στους τίτλους πριν την αναφορά του έτους δεν αποσκοπεί στο να αναιρέσει κάποια «αμφισημία», όπως - μάλλον άστοχα νομίζω για το λόγο αυτό - αναφέρετε στο τελευταίο σας μήνυμα, αλλά -όπως εξαρχής είχα γράψει- επειδή χωρίς το άρθρο προκύπτει «μία φράση αφύσικη, αμάρτυρη στο συνήθη νεοελληνικό λόγο» και ότι «το άρθρο είναι απαραίτητο για να δηλωθεί ότι το έτος είναι ετερόπτωτος προσδιορισμός σε γενική στη λέξη «εκλογές».» Γράφετε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, εκτός αν αναφερόμαστε σε «ομιλητές που δεν έχουν κατακτήσει ακόμα τη γλώσσα». Πώς αυτό συμβιβάζεται με αυτό που αρχικά είχατε γράψει ότι «Στον φυσικό λόγο είναι όντως αφύσικη η απουσία του άρθρου»;
- Γράφετε επίσης ότι η χρήση του άρθρου δε συναντάται στο νεοελληνικό λόγο όταν έχουμε να κάνουμε με αριθμητικά επίθετα που «χρησιμοποιούνται σαν άκλιτα ουσιαστικά [...] είναι όλα ουδέτερου γένους και πάντα στον ενικό αριθμό». Ωστόσο, στην καθομιλουμένη «[σ]υμβαίνει αυτή η αποτύπωση» της πτώσης με χρήση του άρθρου, τόσο γενικά με άκλιτα ουσιαστικά γένους ουδετέρου (π.χ. το άνορακ, του άνορακ, το βερμούτ του βερμούτ κ.ο.κ.) όσο και ειδικά με τα αριθμητικά επίθετα που χρησιμοποιούνται ως ονομασίες έτους, όταν π.χ. τραγουδάει κάποιος για την «πρώτη του δύο χιλιάδες». NB ότι στο παράδειγμα αυτό το αριθμητικό είναι πληθυντικού αριθμού, αλλά το άρθρο στον ενικό λόγω του εννοούμενου ουσιαστικού έτος. Θέλω να πω ότι στην πραγματικότητα δε φαίνεται να χρησιμοποιούνται ως άκλιτα ουσιαστικά τα αριθμητικά επίθετα που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σε έτη, αλλά τίθενται σε ονομαστική ως οιονεί ονομασίες του έτους, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους τίτλους λημμάτων μιας εγκυκλοπαίδειας, π.χ. όταν γίνεται λόγος «για την εισαγωγή του λήμματος «Άγιος Δημήτριος»» (και αυτό νομίζω ότι εξηγεί «γιατί η απουσία άρθρου από την πρώτη λέξη [του τίτλου ενός λήμματος] δεν γεννά απορία αν πρόκειται για ονομαστική ή αιτιατική»).
- Φαντάζομαι πάντως ότι αυτό που γράφετε περί παράλειψης του άρθρου σχετίζεται κυρίως με αυτό που έχετε προηγουμένως βάσιμα αναφέρει ότι δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο η ύπαρξη τίτλων που δεν ακολουθούν αυτό το κριτήριο της συμφωνίας των τίτλων με το φυσικό νεοελληνικό λόγο, το οποίο αναφέρεται στην αγγλική έκδοση. Πράγματι, «καμία καταστροφή» δεν πρόκειται να επέλθει εάν δε προστεθεί το άρθρο στους τίτλους -κττμγ καμία καταστροφή (φυσική, πυρηνική ή άλλη...) δεν πρόκειται να επέλθει και από οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στην εγκυκλοπαίδεια-, απλώς θα παραμείνουν οι τίτλοι των λημμάτων τίτλοι που είναι γραμματικοσυντακτικά ανορθόδοξοι και αφύσικοι στο φυσικό νεοελληνικό λόγο σε αντίθεση με ό,τι συνιστά το κριτήριο περί φυσικότητας των τίτλων των λημμάτων της εγκυκλοπαίδειας. Και αυτό κατ' εμέ αποτελεί επαρκή λόγο για να υιοθετηθεί η προτεινόμενη αλλαγή. Ασμοδαίος (συζήτηση) 08:46, 27 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Αν «το άρθρο είναι απαραίτητο για να δηλωθεί ότι το έτος είναι ετερόπτωτος προσδιορισμός σε γενική», τότε δεν είναι λογική συνέπεια πως η απουσία του προκαλεί αμφιβολία για το σε ποια πτώση είναι το έτος; Εφόσον δέχεστε πως δεν προκαλείται κάποια αμφισημία θα πρέπει να εγκαταλείψετε το Λόφο του Απαραίτητου και να υποχωρήσετε στις Θίνες του Αναμενόμενου.
- Δεν έγραψα ότι «η χρήση του άρθρου δε συναντάται στο νεοελληνικό λόγο όταν έχουμε να κάνουμε με αριθμητικά επίθετα». Έγραψα πως ενώ οι ιδιότητες που δηλώνει το άρθρο αποτυπώνονται στη μορφή των λέξεων που συνοδεύει, αυτό (η αποτύπωση) δεν συμβαίνει με τα απόλυτα αριθμητικά που χρησιμοποιούνται σαν άκλιτα ουσιαστικά. Και συνέχισα λέγοντας πως για το γένος και τον αριθμό ξέρουμε ότι πάντα πρόκειται για ουδέτερο και ενικό αντίστοιχα. Κι αμέσως αναρωτήθηκα, στην πτώση που αλλάζει «ποια αμφισημία αναιρείται από την προσθήκη του άρθρου στον τίτλο "Ευρωεκλογές του 2024"».
- Για τους τίτλους συζητάμε. Στην καθομιλουμένη το άρθρο είναι αναμενόμενο, στους τίτλους μια χαρά μπορεί να απουσιάζει. Ακόμα και την κατά λέξη παράθεση του τίτλου στην ονομαστική θα την κάνουμε μόνο εδώ στη Βικιπαίδεια. Οποιοσδήποτε τρίτος θα πει και θα γράψει "στην εισαγωγή του λήμματος για τον Άγιο Δημήτριο αναφέρεται πως ..." ή "το λήμμα του Αγίου Δημητρίου στην εισαγωγή δεν αναφέρει ότι ...". Χωρίς να παραξενευτεί που στον τίτλο δεν παραλείπεται το οριστικό άρθρο. P.a.a (συζήτηση) 13:38, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- P.a.a, όπως έγραψα και πριν, δεν υπάρχει ζήτημα αμφισημίας κατά τη γνώμη μου, αλλά πρόβλημα γραμματικοσυντακτικά λανθασμένης χρήσης της γλώσσας, που με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται σε ένα - με τον τρόπο του ΓΣ - "ελληνόμορφο Εσπεράντο". Ανάμεσα σε αυτό και στη διατύπωση που ακολουθεί τους κανόνες της φυσικής χρήσης της νεοελληνικής γλώσσας είναι η επιλογή που καλούναι να κάνουν όσοι μεταξύ των συντακτ-ρι-ών της εγκυκλοπαίδειας επιλέγουν να τοποθετηθούν στο προκείμενο ζήτημα, είναι η άποψή μου. Ασμοδαίος (συζήτηση) Ασμοδαίος (συζήτηση) 11:00, 29 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- P.a.a, εφόσον αυτό που επαναλαμβάνετε για τη σημασία του κριτηρίου της φυσικότητας δεν είναι ρητορική αποστροφή, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι ο ίδιος έχετε προηγουμένως αναφερθεί στη συζήτησή μας «[σ]τον φυσικό λόγο» και να παραπέμψω και πάλι σε αυτά έγραψα παραπάνω σχετικά με όσα συνοδεύουν την αναφορά στο κριτήριο αυτό στη σελίδα της σχετικής πολιτικής. Το ότι υπάρχουν τίτλοι για τη διαμόρφωση των οποίων δε φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη το κριτήριο αυτό δε συνεπάγεται κατά τη γνώμη μου ότι θα πρέπει και η γουικιπαίδεια να πάψει να το λαμβάνει υπόψη. Με άλλα λόγια, αυτό που λέω είναι ότι, παρά την ύπαρξη και του τίτλου «Élections européennes 2024» στην ιστοσελίδα που λινκάρετε, ορθώς από την άποψη του κριτηρίου της φυσικότητας το ομόθεμο γαλλικό λήμμα τιτλοφορείται «Élections européennes de 2024» και αντίστοιχα με τους συντάκτες της γαλλικής έκδοσης θα πρέπει να ενεργήσουμε και εμείς. Ασμοδαίος (συζήτηση) 05:54, 20 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Θα συμφωνήσω με την οπτική του P.a.a. Αυτό που θαρρώ ότι πρέπει να αλλάξει είναι οι τίτλοι στα λήμματα των ευρωεκλογών από "Ελληνικές ευρωεκλογές ..." σε "Ευρωεκλογές ... στην Ελλάδα". Hellas2018 (συζήτηση) 17:17, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Συμφωνώ. Το "του" είναι καλύτερο, συν το ότι πρέπει να εχουμε ενιαία ορθογραφία για τις εκλογές. NikosLikomitros (συζήτηση) 19:22, 5 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Ίσως κάνω λάθος, αλλά θα συμφωνήσω με τον αγαπητό P.a.a. Δε νομίζω πως είναι απαραίτητο το άρθρο στον τίτλο, αλλά μάλλον πλεονασμός. — Dionysusσυζήτηση 12:09, 17 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Dionysus, πώς δηλώνεται τη απουσία του άρθρου ότι η αναφορά στο έτος αποτελεί ετερόπτωτο προσδιορισμό στη λέξη εκλογές; Ασμοδαίος (συζήτηση) 05:54, 20 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Αγαπητέ Ασμοδαίος, χρειάζεται να δηλωθεί; Νομίζω πως όλοι το καταλαβαίνουν. (Τι διαβάζουν; Ελληνικές βουλευτικές εκλογές το 2009; Αν και αυτή η ανάγνωση, τώρα που το σκέφτομαι, δε μου φαίνεται λάθος. Ζητώ συγγνώμη αν γράφω ανοησίες. Τα Ελληνικά μου είναι περιορισμένα.) — Dionysusσυζήτηση 08:57, 20 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Αυτό που προτείνω είναι πως, εάν θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αναγνώστες εννοούν το άρθρο όταν διαβάζουν τον τίτλο (διότι έτσι λειτουργεί η ελληνική γλώσσα, όπως και κάποιες άλλες), συνεπάγεται με βάση το κριτήριο της φυσικότητας ότι αυτό θα πρέπει να καταγράφεται στον τίτλο. Ασμοδαίος (συζήτηση) 04:14, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Αγαπητέ Ασμοδαίος, χρειάζεται να δηλωθεί; Νομίζω πως όλοι το καταλαβαίνουν. (Τι διαβάζουν; Ελληνικές βουλευτικές εκλογές το 2009; Αν και αυτή η ανάγνωση, τώρα που το σκέφτομαι, δε μου φαίνεται λάθος. Ζητώ συγγνώμη αν γράφω ανοησίες. Τα Ελληνικά μου είναι περιορισμένα.) — Dionysusσυζήτηση 08:57, 20 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Invitation to Participate in Wiki Loves Ramadan Community Engagement Survey
[επεξεργασία κώδικα]Dear all,
Apologies for writing in English. Please help to translate in your language. We are excited to announce the upcoming Wiki Loves Ramadan event, a global initiative aimed at celebrating Ramadan by enriching Wikipedia and its sister projects with content related to this significant time of year. As we plan to organize this event globally, your insights and experiences are crucial in shaping the best possible participation experience for the community.
To ensure that Wiki Loves Ramadan is engaging, inclusive, and impactful, we kindly invite you to participate in our community engagement survey. Your feedback will help us understand the needs of the community, set the event's focus, and guide our strategies for organizing this global event.
Survey link: https://forms.gle/f66MuzjcPpwzVymu5
Please take a few minutes to share your thoughts. Your input will make a difference!
Thank you for being a part of our journey to make Wiki Loves Ramadan a success.
Warm regards,
User:ZI Jony 03:19, 6 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Wiki Loves Ramadan Organizing Team
Συζήτηση για μετονομασία στην αγγλική έκδοση
[επεξεργασία κώδικα]Καλησπέρα σε όλες και σε όλους, έχω κάνει αίτημα στην αγγλική έκδοση για μετονομασία της σελίδας Macedonian denar σε "Denar of North Macedonia" ή "North Macedonian denar", και το αναφέρω εδώ ώστε όποια ή όποιος ενδιαφέρεται να προσθέσει πολύτιμα επιχειρήματα στη συζήτηση για το Move Request.
Προσωπικά η αποψή μου ήταν να γίνει αλλαγή σε Denar of North Macedonia που είναι πιο κοντά στη Συμφωνία των Πρεσπών σε συνδυασμό με την επίσημη ονομασία που είναι σκέτο Denar. Το βασικό επιχείρημα ενάντια στην πρότασή μου είναι ότι για λόγους συνέπειας θα πρέπει να αναφέρεται το φορμάτ "επιθετικός προσδιορισμός και ονομασία νομίσματος" όπως για όλες τις άλλες χώρες, το οποίο το καταλαβαίνω και συμφωνώ, αλλά αυτό το επιχείρημα αναιρείται από το γεγονός πως για τη Βόρεια Μακεδονία συγκεκριμένα η αγγλική έκδοση φαίνεται να προτιμά το "of North Macedonia" όπως επιβεβαιώνεται από το Category:Nationality_law που η Βόρεια Μακεδονία είναι η μοναδική χώρα που δεν ακολουθεί το στάνταρ φόρματ. Φαίνεται να επικρατεί ένα δημιουργικό χάος και μία συνειδητή ασυνέπεια που θυμίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το κοινό όνομα και πιο λογικό για λόγους συνέπειας είναι το "North Macedonian denar" καθώς αναφέρεται στα περισσότερα αξιόπιστα αποτελέσματα στο ιντερνετ όπως τράπεζες και οργανισμοί και είναι η μορφή που χρησιμοποιείται για όλα τα νομίσματα, αλλά ως γνωστό θα πολεμηθεί με κάθε τρόπο από τους γείτονες μας στη Βόρεια Μακεδονία όπως κάνει κι επίσημα πλέον ο πρωθυπουργός τους.
Βασικός λόγος που το αναφέρω εδώ είναι επειδή κάποιος χρήστης κάλεσε άτομα από τη Βόρεια Μακεδονία να εκφράσουν άποψη, οπότε θεωρώ σημαντικό να εκφράσουν άποψη άτομα και από την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ! Open Free Eye (συζήτηση) 17:37, 6 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Σύνδεσμοι του web.archive.org δεν λειτουργούν
[επεξεργασία κώδικα]Γράφω αυτό μήνυμα απλά για όσους τυγχάνει να μην ξέρουν τι συμβαίνει (μιας και χρησιμοποιείται κατά πολύ το Internet Archive στο wikipedia).
Εδώ και λίγες μέρες δέχεται DDoS επιθέσεις, αφού προηγουμένως (πριν 2 εβδομάδες) είχε δεχθεί data breach που αφορούσαν λογαριασμούς στο εν λόγω site (δημοσιεύθηκαν στο HIBP αυτές τις μέρες). Είναι η τρίτη μέρα όπου γίνεται DDoS επίθεση (κάθε μέρα ξεχωριστά, όπου έμενε offline το site αφότου κατάφερναν να την κόψουν).
Άγνωστο το πότε θα επανέλθει το site αφού είναι ακόμη σε εξέλιξη όπως καταλαβαίνετε η επίθεση.
Πρόσφατο tweet για την τρέχουσα επίθεση (πριν 4 ώρες) jimkats (συζήτηση) 15:13, 10 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Jimkats Έχει επανέλθει αλλά μόνο για ανάγνωση τώρα. NikosLikomitros (συζήτηση) 19:19, 19 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Στάδια με αναδιπλούμενη ή με ανασυρόμενη/συρόμενη οροφή;
[επεξεργασία κώδικα]Καλησπέρα. Αναρωτιέμαι, μήπως στην Κατηγορία:Στάδια με αναδιπλούμενες οροφές το αναδιπλούμενες πρέπει να αλλάξει σε ανασυρόμενες ή συρόμενες; Τα 2 κομμάτια της οροφής των συγκεκριμένων σταδίων, από ότι έχω δει, σύρονται προς 2 αντίθετες μεριές και δεν διπλώνονται. ~~~ Apokats (συζήτηση) 11:27, 11 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Νομίζω πως έχεις δίκιο Apokats. Ας πουν και άλλοι γνώμη μήπως μας διαφεύγει κάτι -εφόσον το συμφωνήσουμε, θα πιάσω να αλλάξω την κατηγορία (γιατί πολλές φορές τα συζητάμε και μετά το ξεχνάμε χωρίς να τα φτιάξουμε τελικά). -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 06:03, 12 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Με μια αρτιότερη αναζήτηση, μάλλον καλύτερες αποδόσεις θα είναι είτε το εισελκόμενη οροφή είτε το πτυσσόμενη οροφή.Apokats (συζήτηση) 09:02, 12 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Apokats και UnaToFiAN-1: Δεν είναι όλα το ίδιο. Τα παρακάτω δεν είναι ίδια περίπτωση: [2], [3], [4], [5]. 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 08:59, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Καλά, προφανώς δεν είναι όλα το ίδιο -δεν χρειάζονται λινκς για αυτό. Όμως σιγά μην τα κατηγοριοποιούμε σε πολλαπλές κατηγορίες με βάση τον τρόπο που μαζεύουν-επεκτείνουν τη στέγη τους. Και που έχουμε κατηγορία για αυτό το πράγμα πολύ είναι κατά τη γνώμη μου. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 09:18, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1: Εχμ, ακολουθώντας - αν και σε κάπως πιο τραβηγμένο βαθμό προφανώς - ακριβώς αυτή τη λογική, τότε, δεν χρειάζεται να έχουμε και κατηγορίες για διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, αφού πχ. όλα εκκλησίες είναι, όλα οικίες είναι, όλα ναοί είναι, κ.ο.κ. 😏 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 09:24, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Καμία σχέση. Το αντίστοιχο στην αναλογία που κάνεις είναι τα στάδια και τα διαφορετικά είδη τους, που σαφώς έχει νόημα. Εδώ φτάνουμε όμως να θέλουμε να τα κατηγοριοποιούμε με βάση το είδος της στέγης (και γιατί όχι των κερκίδων, το είδος του τερέν, των τυροπιτάδικων που έχουν απέξω και το αν εξυπηρετούνται από ΜΜΜ...). Φυσικά η απάντηση στην υπερκατηγοριοποίηση που εισάγουμε άκριτα κυρίως από την αγγλική έκδοση δεν είναι η κατάργηση των κατηγοριών... -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 09:40, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1: Εχμ, ακολουθώντας - αν και σε κάπως πιο τραβηγμένο βαθμό προφανώς - ακριβώς αυτή τη λογική, τότε, δεν χρειάζεται να έχουμε και κατηγορίες για διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, αφού πχ. όλα εκκλησίες είναι, όλα οικίες είναι, όλα ναοί είναι, κ.ο.κ. 😏 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 09:24, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Καλά, προφανώς δεν είναι όλα το ίδιο -δεν χρειάζονται λινκς για αυτό. Όμως σιγά μην τα κατηγοριοποιούμε σε πολλαπλές κατηγορίες με βάση τον τρόπο που μαζεύουν-επεκτείνουν τη στέγη τους. Και που έχουμε κατηγορία για αυτό το πράγμα πολύ είναι κατά τη γνώμη μου. -- UnaToFiAN-1 (συζήτηση) 09:18, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Apokats και UnaToFiAN-1: Δεν είναι όλα το ίδιο. Τα παρακάτω δεν είναι ίδια περίπτωση: [2], [3], [4], [5]. 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 08:59, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @UnaToFiAN-1 και Εὐθυμένης:, από ότι, μάλλον, κατάλαβα από τις εικόνες των συνδέσμων, σε κάποια στάδια η κλειστή οροφή είναι μόνιμη. Άρα, μια πιθανή μετονομασία της κατηγορίας μπορεί να είναι Κατηγορία:Στάδια με εισελκόμενη ή μόνιμη κλειστή οροφή. Apokats (συζήτηση) 11:44, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Για να είναι κάτι αναδιπλούμενο πρέπει να είναι αρθρωτό ή εύκαμπτο ώστε να κάνει πτυχώσεις-δίπλες. Για να είναι κάτι ανασυρόμενο πρέπει να σηκώνεται ή περιστρέφεται. Τα συγκεκριμμένα δείχνουν να είναι με συρόμενες οροφές. Έχουμε στην χώρα μας παρόμοιο, αθλητικό χώρο με συρόμενη οροφή, το κολυμβητήριο στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, μισής ολυμπιακής διάστασης. (https://www.ilion.gr/wp-content/uploads/2020/03/DSC_0888-2b1.jpg , εδώ φαίνεται το άνοιγμα της στέγης, τα διαφορετικά συρόμενα φύλλα και κάπως και ο μηχανισμός). Alkis0 (συζήτηση) 15:38, 15 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Τελικά, θα καταλήξουμε κάπου; Έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε που τέθηκε το ζήτημα. Apokats (συζήτηση) 07:38, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Preliminary results of the 2024 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections
[επεξεργασία κώδικα]Hello all,
Thank you to everyone who participated in the 2024 Wikimedia Foundation Board of Trustees election. Close to 6000 community members from more than 180 wiki projects have voted.
The following four candidates were the most voted:
While these candidates have been ranked through the vote, they still need to be appointed to the Board of Trustees. They need to pass a successful background check and meet the qualifications outlined in the Bylaws. New trustees will be appointed at the next Board meeting in December 2024.
Learn more about the results on Meta-Wiki.
Best regards,
The Elections Committee and Board Selection Working Group
MPossoupe_(WMF) 08:25, 14 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Seeking volunteers to join several of the movement’s committees
[επεξεργασία κώδικα]Each year, typically from October through December, several of the movement’s committees seek new volunteers.
Read more about the committees on their Meta-wiki pages:
Applications for the committees open on 16 October 2024. Applications for the Affiliations Committee close on 18 November 2024, and applications for the Ombuds commission and the Case Review Committee close on 2 December 2024. Learn how to apply by visiting the appointment page on Meta-wiki. Post to the talk page or email cst@wikimedia.org with any questions you may have.
For the Committee Support team,
-- Keegan (WMF) (talk) 23:07, 16 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Το πρόγραμμα Microgrant του CEE Hub
[επεξεργασία κώδικα]Το πρόγραμμα Microgrant του CEE Hub είναι ακόμα ανοιχτό για υποβολές από τις κοινότητες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Από τον Οκτώβριο του 2024, δεχόμαστε προτάσεις και από τις κοινότητες της Κεντρικής Ασίας.
Το πρόγραμμα Microgrant του CEE Hub θα χρηματοδοτεί έργα που κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ.
Παρακαλούμε διαβάστε τα κριτήρια και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα. Η φόρμα αίτησης είναι διαθέσιμη στη σελίδα Meta, όπου θα χρειαστεί να απαντήσετε σε μερικές απλές ερωτήσεις.</nowiki>
Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τις αιτήσεις για το πρόγραμμα μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 σε αυτή τη σελίδα, ώστε να έχετε μια εικόνα για το τι έχουν ζητήσει άλλες κοινότητες.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας.
Περιμένουμε τις υποβολές σας! TRistovski-CEEhub (συζήτηση) 12:45, 18 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων
[επεξεργασία κώδικα]Εχω διαπιστώσει ότι όπως και πέρσι υπάρχουν φοιτητές που προσθέτουν λήμματα για κτήρια, που όπως έμαθα πέρσι ήταν μέρος του μαθήματος στην αρχιτεκτονική Ιωαννίνων. Πολλά έχουν κακή μετάφραση και άλλα λάθη. NikosLikomitros (συζήτηση) 23:12, 21 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Λήμματα για αρχιτέκτονες και κτίρια από νέους χρήστες
[επεξεργασία κώδικα]Καλησπέρα. Εδώ και κάποιες μέρες έχουν ανέβει αρκετά λήμματα για αρχιτέκτονες και κτίρια από νέους χρήστες. Βέβαια, όλα είναι από αυτόματη μετάφραση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Άμεση διαγραφή ή κρατάμε μόνο την πρώτη παράγραφο και τροποποιούμε το λήμμα; Επίσης, υποθέτω πως πρέπει να είναι κάποιου είδους «εργασία» από σχολή; Apokats (συζήτηση) 07:36, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Apokats: Έχει σχολιάσει σχετικά για το ζήτημα αυτό ο NikosLikomitros ακριβώς στην από πάνω ενότητα. Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, εκπαιδευτικοί οργανισμοί / ιδρύματα στέλνουν στη Βικιπαίδεια κόσμο - χρήστες, χωρίς αυτοί να γνωρίζουν τα βασικά, για το πώς λειτουργεί, πώς γράφεται ένα λήμμα, τί επιτρέπεται και τί όχι κτλ. Πονεμένη ιστορία, δυστυχώς, και που δεν είναι έτοιμη να τελειώσει. Όχι, όλα ή τουλάχιστον οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις πάνε για ταχεία διαγραφή. Διαφορετικά, θα καταλήξουμε όπως είμαστε τώρα, όπου πολλά μαθηματικά λήμματα ή πληροφορικής ή ιατρικής είναι... ακόμα με τις αυτόματες μεταφράσεις να έχουν ξεμείνει από ανάλογες ενέργειες στο παρελθόν. 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 08:35, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Εὐθυμένης Έτσι είναι. Έσβησα ένα από αυτά, το οποίο είχε τόσο κακή μετάφραση που τα λάθη ήταν πολλά από τις πρώτες γραμμές.
- Το καλύτερο, μιας και έχω γνώση του πράγματος, είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε ποιος στέλνει τους φοιτητές/φοιτήτριες στην Βικιπαίδεια χωρίς εκπαίδευση στα βασικά ώστε να τους κάνουμε μια παρουσίαση έστω και διαδικτυακά, να τους εξηγήσουμε πως λειτουργεί η Βικιπαίδεια, το εργαλείο μετάφρασης και όλους τους κανόνες. NikosLikomitros (συζήτηση) 08:48, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @NikosLikomitros: Επειδή, δυστυχώς, φοβάμαι πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις - προσωπικές πρωτοβουλίες καθηγητών, φοβάμαι πως θα είναι αρκετά δύσκολο κάτι τέτοιο. Θέλω να πω, έστω πως επρόκειτο για κεντρική πρωτοβουλία πχ. το πανεπιστημιακού ιδρύματος να "εντάξει" τη συγγραφή στη Βικιπαίδεια μέσα σε αριθμό τμημάτων ή μαθημάτων, τότε, εντάξει, νομίζω κάτι μπορεί να γίνει. Όμως, εδώ, μέχρι να βρεις και να επικοινωνήσεις με τον έναν καθηγητή και, το κυριότερο, να βρεις κάποιας μορφής απόκριση, μπορεί εύκολα να σου έχουν προκύψει άλλες 2-3 περιπτώσεις. Ειδικά σε περιόδους εξεταστικής ή παράδοσης εργασιών... 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 08:53, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Εὐθυμένης Συμφωνώ. Για κάθε προσπάθεια, άλλοι θα αποκριθούν, άλλοι όχι. Αλλά ισχύει ότι πρέπει να διδαχθούν αυτά σε ευρύ κοινό για να μειωθεί έστω αυτή η κατάσταση. Για τα λήμματα, στα ουζμπεκικά έχουν ακολουθήσει μια πιο αυστηρή πολιτική, και διαγραφουν παρά το κόστος αρκετά κακομεταφρασμένα λήμματα που έχουν προκύψει από το WikiStipendiya. NikosLikomitros (συζήτηση) 09:03, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @NikosLikomitros: Και πολύ καλά κάνουν. Το έχω ξαναπεί και θα συνεχίσω να το λέω αυτό, με κίνδυνο πάντοτε να χαρακτηριστώ ζηλωτής από μερικούς, σημαντικότερο θα πρέπει να είναι η ποιότητα όχι τα νούμερα. Εργαλεία έχουμε για τα νούμερα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σημαντικότερη, όμως, είναι η ποιότητα. Διαφορετικά, γιατί να κάτσω να διαβάσω ένα κακομεταφρασμένο λήμμα, ενώ μπορώ να βρω την πηγή του / το αρχικό σε γλώσσα, μάλιστα, που συνήθως γνωρίζω; 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 09:16, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Εὐθυμένης Συμφωνώ. Για κάθε προσπάθεια, άλλοι θα αποκριθούν, άλλοι όχι. Αλλά ισχύει ότι πρέπει να διδαχθούν αυτά σε ευρύ κοινό για να μειωθεί έστω αυτή η κατάσταση. Για τα λήμματα, στα ουζμπεκικά έχουν ακολουθήσει μια πιο αυστηρή πολιτική, και διαγραφουν παρά το κόστος αρκετά κακομεταφρασμένα λήμματα που έχουν προκύψει από το WikiStipendiya. NikosLikomitros (συζήτηση) 09:03, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @NikosLikomitros: Επειδή, δυστυχώς, φοβάμαι πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις - προσωπικές πρωτοβουλίες καθηγητών, φοβάμαι πως θα είναι αρκετά δύσκολο κάτι τέτοιο. Θέλω να πω, έστω πως επρόκειτο για κεντρική πρωτοβουλία πχ. το πανεπιστημιακού ιδρύματος να "εντάξει" τη συγγραφή στη Βικιπαίδεια μέσα σε αριθμό τμημάτων ή μαθημάτων, τότε, εντάξει, νομίζω κάτι μπορεί να γίνει. Όμως, εδώ, μέχρι να βρεις και να επικοινωνήσεις με τον έναν καθηγητή και, το κυριότερο, να βρεις κάποιας μορφής απόκριση, μπορεί εύκολα να σου έχουν προκύψει άλλες 2-3 περιπτώσεις. Ειδικά σε περιόδους εξεταστικής ή παράδοσης εργασιών... 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 08:53, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
'Wikidata item' link is moving, finally.
[επεξεργασία κώδικα]Hello everyone, I previously wrote on the 27th September to advise that the Wikidata item sitelink will change places in the sidebar menu, moving from the General section into the In Other Projects section. The scheduled rollout date of 04.10.2024 was delayed due to a necessary request for Mobile/MinervaNeue skin. I am happy to inform that the global rollout can now proceed and will occur later today, 22.10.2024 at 15:00 UTC-2. Please let us know if you notice any problems or bugs after this change. There should be no need for null-edits or purging cache for the changes to occur. Kind regards, -Danny Benjafield (WMDE) 11:29, 22 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Αγαπητέ CubicStar, πού την είδες τη σαφή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, όταν όλα τα έγραψα με δικά μου λόγια; Παρακαλώ πολύ, ένας διαχειριστής να επαναφέρει το άρθρο.
Και εάν θες να ξέρεις, CubicStar, αν είναι κάτι, δεν είναι παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά διαφήμιση. Αλλά δεν είναι ούτε διαφήμιση. Είναι απλά ένα εγκυκλοπαιδικό άρθρο. Ένα άρθρο για τη Βικιπαίδεια. — Dionysusσυζήτηση 18:33, 24 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Όσοι διαχεριστές ενδιαφέρονται να δουν το διαγραμμένο λήμμα και μετά εδώ (σελίδα 120-121) για την ελάχιστη παράφραση. Τα άλλα είναι ανάξια σχολιασμού. --cubic[*]star 22:53, 24 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Σε ευχαριστώ για την παράθεση του συνδέσμου CubicStar. — Dionysusσυζήτηση 07:52, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Δημοσιεύω εδώ, στην Αγορά, το αίτημά μου και όχι στο Σημειωματάριο διαχειριστών, διότι ίσως να θέλουν να πάρουν θέση στο θέμα και άλλοι βικιπαιδιστές. — Dionysusσυζήτηση 20:33, 24 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Προσπαθήσατε να κάνετε λήμμα για ένα ανύπαρκτο θεατρικό έργο;; ένα έργο που εμφανίζεται μόνο στο μυθιστόρημα; που δεν έχει παρασταθεί ποτέ; και μετά διαμαρτύρεστε κιόλας;; μου φαίνεται ότι μάλλον τρολλάρετε εδώ μέσα. 77.49.96.186 01:56, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Με προσβάλλετε κύριε. Δεν τρολάρω, αλλά δε ζω και στον γυάλινο πύργο μου. — Dionysusσυζήτηση 07:52, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Έριξα μια ματιά. Πράγματι το «με δικά μου λόγια» δεν υφίσταται. Γίνεται ξεκάθαρη παράφραση από το μυθιστόρημα με χρήση αυτούσιων φράσεων. Ούτως η άλλως ούτε εγκυκλοπαιδικό είναι το λήμμα. Και βέβαια δεν έχει ούτε μία παραπομπή.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 05:13, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Νόμιζα ότι το άρθρο ήταν εγκυκλοπαιδικό. Mea culpa. — Dionysusσυζήτηση 07:52, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Το λάθος εδώ δεν είναι ότι νόμιζες ότι το λήμμα ήταν εγκυκλοπαιδικό. Μπορεί και να ήταν. Το λάθος είναι ότι ανέβασες υλικό που παραβίαζε πνευματικά διακαιώματα. Η παράφραση ενός κειμένου δεν το καθιστά δικό μας έργο. Φρόντισε να μην το επαναλάβεις και αν το έχεις κάνει ξανά στο παρελθόν παρακαλώ να το επισημάνεις ώστε να αφαιρεθεί άμεσα το επίμαχο υλικό.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 08:03, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Δεν καταλαβαίνω. Όταν χρησιμοποιούμε ως πηγή ένα οποιοδήποτε κείμενο, δεν το παραφράζουμε; Δε λέμε αυτό που λέει; — Dionysusσυζήτηση 08:16, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Αυτό που είχες κάνει δεν ήταν το «να πεις τι λέει». Αντέγραφες ολόκληρες φράσεις και άλλαζες λέξεις που και που. Ένας τρόπος για να το αποφύγει κανείς αυτό είναι να χρησιμοποιεί περισσότερες από μία πηγές.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 11:55, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Εντάξει, κατανοητό, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. — Dionysusσυζήτηση 18:22, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Αυτό που είχες κάνει δεν ήταν το «να πεις τι λέει». Αντέγραφες ολόκληρες φράσεις και άλλαζες λέξεις που και που. Ένας τρόπος για να το αποφύγει κανείς αυτό είναι να χρησιμοποιεί περισσότερες από μία πηγές.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 11:55, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Δεν καταλαβαίνω. Όταν χρησιμοποιούμε ως πηγή ένα οποιοδήποτε κείμενο, δεν το παραφράζουμε; Δε λέμε αυτό που λέει; — Dionysusσυζήτηση 08:16, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Το λάθος εδώ δεν είναι ότι νόμιζες ότι το λήμμα ήταν εγκυκλοπαιδικό. Μπορεί και να ήταν. Το λάθος είναι ότι ανέβασες υλικό που παραβίαζε πνευματικά διακαιώματα. Η παράφραση ενός κειμένου δεν το καθιστά δικό μας έργο. Φρόντισε να μην το επαναλάβεις και αν το έχεις κάνει ξανά στο παρελθόν παρακαλώ να το επισημάνεις ώστε να αφαιρεθεί άμεσα το επίμαχο υλικό.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 08:03, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Κι εγώ δεν βλέπω "δικά μου λόγια". Επιπλέον, η οποιαδήποτε αναφορά έχει θέση στο λήμμα του βιβλίου, εκτός αν υπάρχουν δευτερογενείς αναφορές σε πλήθος και έκταση που δικαιολογούν ιδιαίτερο λήμμα P.a.a (συζήτηση) 07:53, 26 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Πρόσθεσα λίγα λόγια για τη Σιωπή στο άρθρο για το Κιβώτιο. — Dionysusσυζήτηση 08:11, 27 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Ερώτηση περί εγκυκλοπαιδικότητας άρθρων
[επεξεργασία κώδικα]Καλησπέρα και πάλι. Θα ήθελα να δημιουργήσω τρία άρθρα για τρία βιβλία του Γιαν Κοτ και συγκεκριμένα τα: Σαίξπηρ, ο σύγχρονός μας, Θεοφαγία: δοκίμια για την αρχαία τραγωδία και Ένα θέατρο ουσίας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, και ειδικά τον αγαπητό CubicStar, ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με τις συνεισφορές μου στη Βικιπαίδεια, αν τα τρία άρθρα καλύπτουν τα κριτήρια της εγκυκλοπαιδικότητας ώστε να προχωρήσω στη δημιουργία τους. Σας ευχαριστώ. — Dionysusσυζήτηση 18:40, 25 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Διαβάζω στο άρθρο για τον Γιαν Κοτ: «Θεωρείται από τους πιο σπουδαίους κριτικούς της θεατρικής τέχνης του 20ού αιώνα...». Και διαβάζω στη σελίδα Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (βιβλία): «Ένα βιβλίο καθίσταται γενικά εγκυκλοπαιδικό θέμα εάν επαληθεύσιμα πληροί μέσω επαληθεύσιμων πηγών, ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια: [...] 6. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι τόσο σημαντικός ιστορικά ώστε να θεωρείται εγκυκλοπαιδικό θέμα οποιοδήποτε από τα έργα του, ακόμα και αν παρουσιάζεται το φαινόμενο της απουσίας δευτερογενών πηγών.»
Συνεπώς είναι εγκυκλοπαιδικά τα τρία άρθρα που θέλω να δημιουργήσω. Σωστά ή λάθος; Σας ευχαριστώ. — Dionysusσυζήτηση 11:26, 26 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Dionysus Ο Κοτ, ως Κοτ είναι εγκυκλοπαιδικός. Όμως τα βιβλία του δεν είναι, και εγώ με μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο με το τίτλο του βιβλίου του βλέπω κυρίως αναρτήσεις σε βιβλιοπωλεία και 1-2 αναφορές που αφορούν το έργο του.
- Οπότε, το βιβλιο δεν είναι εγκυκλοπαιδικό κατά την γνώμη μου. NikosLikomitros (συζήτηση) 12:50, 26 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Όταν ο Γιαν Κοτ είναι τόσο σημαντικός ιστορικά, δε θεωρείται εγκυκλοπαιδικό θέμα οποιοδήποτε από τα έργα του; «... ακόμα και αν παρουσιάζεται το φαινόμενο της απουσίας δευτερογενών πηγών.»; — Dionysusσυζήτηση 08:16, 27 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Dionysus: Όχι, στην πραγματικότητα, μάλιστα, μπορεί να συμβεί μερικές φορές ένα έργο να είναι εγκυκλοπαιδικό, όμως, ο συγγραφέας του να μην είναι, είτε λόγω έλλειψης σχετικών πληροφοριών, είτε γιατί οι πληροφορίες αυτές καταπιάνονται σχεδόν αποκλειστικά με το έργο. 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 10:00, 27 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Τότε, μήπως θα έπρεπε να αλλάξει η οδηγία (Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (βιβλία)); — Dionysusσυζήτηση 12:57, 27 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Dionysus: Όχι, στην πραγματικότητα, μάλιστα, μπορεί να συμβεί μερικές φορές ένα έργο να είναι εγκυκλοπαιδικό, όμως, ο συγγραφέας του να μην είναι, είτε λόγω έλλειψης σχετικών πληροφοριών, είτε γιατί οι πληροφορίες αυτές καταπιάνονται σχεδόν αποκλειστικά με το έργο. 🏺ⲈⲨⲐⲨⲘⲈⲚⲎⲊ🏛️ ⲱⲑⲏⲥⲁⲧⲉ 10:00, 27 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Όταν ο Γιαν Κοτ είναι τόσο σημαντικός ιστορικά, δε θεωρείται εγκυκλοπαιδικό θέμα οποιοδήποτε από τα έργα του; «... ακόμα και αν παρουσιάζεται το φαινόμενο της απουσίας δευτερογενών πηγών.»; — Dionysusσυζήτηση 08:16, 27 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Εν πάση περιπτώσει, εάν τα βιβλία του Γιαν Κοτ δεν είναι εγκυκλοπαιδικά, τότε ίσως παραθέσω λίγα λόγια για τα βιβλία του Γιαν Κοτ μέσα στο άρθρο για τον Γιαν Κοτ. — Dionysusσυζήτηση 15:08, 27 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Επέτειος του ΟΧΙ
[επεξεργασία κώδικα]Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που διαθέτουν ιδανικά, με αφορμή την επέτειο της άρνησης του ελληνικού λαού να υποταχθεί σε ξένο κατακτητή. Τιμή και δόξα στους πεσόντες της περιόδου 1940-1944, του Μετώπου της Βορείου Ηπείρου, της Μάχης της Ελλάδας και της Κρήτης, αλλά και της Εθνικής Αντίστασης, που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την κυριαρχία του λαού της Ελλάδας, απέναντι σε εισβολείς, κατακτητές και εγχώριους συνεργάτες αυτών (άμεσων όπως οι κουκουλοφόροι, οι συνεργάτες, οι Ταγματασφαλίτες. αλλά και έμμεσων, δηλαδή όσων με τις πράξεις τους βοήθησαν ή δικαιολογούν μέχρι και σήμερα τους προηγούμενους). Είθε η επέτειος αυτή να μας υπενθυμίζει ότι πάντοτε θα πρέπει να μαχόμαστε για ένα έθνος που θα ζει με ελευθερία, δικαιοσύνη, κυριαρχία, λαοκρατία. 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 15:09, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Χρόνια Πολλά!! Ζητώ η 28η Οκτωβρίου! BILL1 (συζήτηση) 15:35, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- 6 μήνες μετά, η χώρα σου παραδόθηκε άνευ όρων στους Γερμανούς. 130.43.67.248 17:15, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Οι ιστορικές μου γνώσεις είναι λιγοστές, αλλά ας μην ξεχνάμε πως το Όχι του ελληνικού λαού στον ξένο εχθρό ειπώθηκε ενώ συγχρόνως στο εσωτερικό της η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. — Dionysusσυζήτηση 20:26, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Dionysus: Το ΟΧΙ ειπώθηκε από το καθεστώς εκείνης της περιόδου, το οποίο ετύγχανε να είναι δικτατορικό. Και δεν υποστηρίζω προσωπικά την δικτατορική μορφή του πολιτεύματος. Επίσης -παρόλο που ενστερνίζομαι την λογική να εορτάζουμε την αρχή του πολέμου διότι με ενδιαφέρουν περισσότερο τα ιδανικά και τα εκάστοτε "ΟΧΙ" παρά το αποτέλεσμα-, θεωρώ τραγικό ότι δεν έχουν καθιερωθεί τοπικές αργίες και εορτασμοί για την απελευθέρωση του κάθε τόπου της χώρας, όπως τραγική ήταν και η μη κυβερνητική εκπροσώπηση στην πρόσφατη επέτειο της απελευθέρωση των ΑΘηνών. Παρόλα αυτά, στο μέτωπο πολέμησαν για την πατρίδα μας, δημοκράτες, μεταξικοί, αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί. Όπως και στην αντίσταση, παρόλο που σαφώς η μεγαλύτερη οργάνωση ήταν αριστερή, οι απλοί αντάρτες μάχονταν απλώς για το ψωμί των οικογενειών τους και για την ελευθερία της πατρίδας τους, αυτά ήταν τα ιδανικά τους. Αυτούς τιμώ, σε αυτούς απευθύνεται το μήνυμα. Όσο για τον ανώνυμο, ναι συμφωνώ με την φράση του Βολταίρου, αλλά όχι όταν πρόκειται για τρολάκια, και όχι όταν προσβάλλεται η μνήμη πεσόντων. Σε μία ενότητα εθνικής επετείου, δεν κάνεις... κάζο. 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 22:12, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Γράφεις πολύ όμορφα Greek Rebel. Καθαρά. Και θα μείνω σε αυτό. — Dionysusσυζήτηση 07:46, 29 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- (Να σημειώσω μόνο παρενθετικά πως η φράση δεν είναι του Βολταίρου, αλλά της Έβελυν Μπεατρίς Χολ.) — Dionysusσυζήτηση 07:54, 29 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- σωστός, δεν το ήξερα αυτό... 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 14:47, 29 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- @Dionysus: Το ΟΧΙ ειπώθηκε από το καθεστώς εκείνης της περιόδου, το οποίο ετύγχανε να είναι δικτατορικό. Και δεν υποστηρίζω προσωπικά την δικτατορική μορφή του πολιτεύματος. Επίσης -παρόλο που ενστερνίζομαι την λογική να εορτάζουμε την αρχή του πολέμου διότι με ενδιαφέρουν περισσότερο τα ιδανικά και τα εκάστοτε "ΟΧΙ" παρά το αποτέλεσμα-, θεωρώ τραγικό ότι δεν έχουν καθιερωθεί τοπικές αργίες και εορτασμοί για την απελευθέρωση του κάθε τόπου της χώρας, όπως τραγική ήταν και η μη κυβερνητική εκπροσώπηση στην πρόσφατη επέτειο της απελευθέρωση των ΑΘηνών. Παρόλα αυτά, στο μέτωπο πολέμησαν για την πατρίδα μας, δημοκράτες, μεταξικοί, αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί. Όπως και στην αντίσταση, παρόλο που σαφώς η μεγαλύτερη οργάνωση ήταν αριστερή, οι απλοί αντάρτες μάχονταν απλώς για το ψωμί των οικογενειών τους και για την ελευθερία της πατρίδας τους, αυτά ήταν τα ιδανικά τους. Αυτούς τιμώ, σε αυτούς απευθύνεται το μήνυμα. Όσο για τον ανώνυμο, ναι συμφωνώ με την φράση του Βολταίρου, αλλά όχι όταν πρόκειται για τρολάκια, και όχι όταν προσβάλλεται η μνήμη πεσόντων. Σε μία ενότητα εθνικής επετείου, δεν κάνεις... κάζο. 𐌾ꭈⲉⲉϰ 𐍂ⲉꞗⲉℓ (εὖ διαλόγου xῶρος) 22:12, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Οι ιστορικές μου γνώσεις είναι λιγοστές, αλλά ας μην ξεχνάμε πως το Όχι του ελληνικού λαού στον ξένο εχθρό ειπώθηκε ενώ συγχρόνως στο εσωτερικό της η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. — Dionysusσυζήτηση 20:26, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Χρόνια πολλά. — Dionysusσυζήτηση 19:01, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Φοβάμαι πως καταχρώμαι τον χώρο της Αγοράς, αλλά θα ήθελα να προσθέσω και τούτο: Πιστεύω ότι και ο ιερότερος πόλεμος είναι αμαρτία, αλλά δεν έχω το δικαίωμα να το λέω όταν κάγκελα προστατεύουν το πλούσιο σπιτικό μου. Η Αγία Γαβριηλία Παπαγιάννη, όμως, είχε κάθε δικαίωμα να το λέει. Γκάντι. — Dionysusσυζήτηση 12:00, 29 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
CampaignEvents extension and the upcoming CEE Hub Office Hour
[επεξεργασία κώδικα]Some of you have already been in contact with the Event Registration tool, that we are using for our monthly Office Hours. As this tool is part of the wider CampaignEvents extension, we would dedicate our upcoming monthly Office Hour to this topic and during the call will be present as well Benedict Nnaemeka Udeh, who will have a short demo about this extension and will answer your questions.
The Office Hour will be held on 18th of November (Monday) at 17:00 CET. All the details about local time and how to register yourself are available on our Meta page.
In the meantime, you can check this Meta page about the extension, where you can find all the details about three key functionalities:
- Event Registration tool, allows campaign organizers to manage event registrations directly on the wiki. You can find instructions on how to use it here.
- Event list, global, automated list of events on the wikis. It can be accessed by going to SpecialːAllEvents.
- Invitation list, finding past contributors on the selected articles, that can be useful to be invited in the upcoming edit-a-thons, contests, campaigns, etc. You can view this video to see how it works.
You can find information on how this extension can be deployed on your Wikipedia here, which requires community discussion and consensus.
--MediaWiki message delivery (συζήτηση) 17:19, 28 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Final Reminder: Join us in Making Wiki Loves Ramadan Success
[επεξεργασία κώδικα]Dear all,
We’re thrilled to announce the Wiki Loves Ramadan event, a global initiative to celebrate Ramadan by enhancing Wikipedia and its sister projects with valuable content related to this special time of year. As we organize this event globally, we need your valuable input to make it a memorable experience for the community.
Last Call to Participate in Our Survey: To ensure that Wiki Loves Ramadan is inclusive and impactful, we kindly request you to complete our community engagement survey. Your feedback will shape the event’s focus and guide our organizing strategies to better meet community needs.
- Survey Link: Complete the Survey
- Deadline: November 10, 2024
Please take a few minutes to share your thoughts. Your input will truly make a difference!
Volunteer Opportunity: Join the Wiki Loves Ramadan Team! We’re seeking dedicated volunteers for key team roles essential to the success of this initiative. If you’re interested in volunteer roles, we invite you to apply.
- Application Link: Apply Here
- Application Deadline: October 31, 2024
Explore Open Positions: For a detailed list of roles and their responsibilities, please refer to the position descriptions here: Position Descriptions
Thank you for being part of this journey. We look forward to working together to make Wiki Loves Ramadan a success!
Warm regards,
The Wiki Loves Ramadan Organizing Team 05:11, 29 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
Αναφορά των τουρνουά που έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ
[επεξεργασία κώδικα]Παρακαλώ για τη συνδρομή των διαχειριστών για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στο λήμμα του μπασκετικού Παναθηναϊκού (δείτε εδώ).
Υπάρχει ένας χρήστης που επιμένει να προσθέτει στους τίτλους της ομάδας κάθε τυχαίο τουρνουά που έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός. Η δική μου επιχειρηματολογία είναι ότι οι τίτλοι αυτοί είναι σχεδόν μηδαμινής σημασίας για να αναφέρονται σε ένα ήδη τεράστιο λήμμα. Απλά το ξεχειλώνουν κι άλλο χωρίς λόγο. Τέτοιες αναφορές θα είχε νόημα να γίνονται στο λήμμα κάποιας μικρής ομάδας που έχει έλλειψη σε άλλους, πραγματικά σημαντικούς, τίτλους. Πρότεινα ως εναλλακτική να γίνει ένα νέο λήμμα από αυτόν, να προσθέσει αναλυτικότατα όλους τους πραγματικούς τίτλους, να βάλει όσους άλλους θέλει και να μπει μια υποσημείωση στο κυρίως λήμμα, αλλά δε βλέπω ενδιαφέρον να το κάνει.
Να σημειώσω ότι αυτή η "ιδέα" είναι νέα προσθήκη από τον φετινό Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε το λήμμα δεν περιείχε τα αδιάφορα τουρνουά.
Ας διαιτητεύσει κάποιος τρίτος για να το λήξουμε. Προσωπικά θα δεχθώ ό,τι αποφασιστεί. Green13gr (συζήτηση) 23:34, 29 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Είναι όμως απίστευτο ότι αυτός ο διορθωπόλεμος έχει ξεκινήσει στις 8 Οκτωβρίου (!) και δεν έχετε ανταλλάξει ούτε ένα μήνυμα, πόσο μάλλον να κάνετε συζήτηση! Αποκλείστε και οι δύο από την επεξεργασία της συγκεκριμένης σελίδας για τρεις ημέρες προκειμένου να το συζητήσετε στην ανάλογη σελίδα. — Geraki (συζήτηση) 07:47, 30 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Έγινε ανταλλαγή σχολίων στις συνόψεις επεξεργασίας. Έχει παραγίνει το κακό και με αυτό το θέμα. Οι σελίδες συζήτησής είναι ο χώρος που καταθέτουμε τα σχόλια και τα επιχειρήματά μας και όχι οι συνόψεις επεξεργασίας. Ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να καταθέσει και αυτός την άποψη του και να μπορεί οποιοσδήποτε συντάκτης να ανατρέξει οποτεδήποτε στο ιστορικό της συζήτησης.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 07:55, 30 Οκτωβρίου 2024 (UTC)
- Το "συζητήσαμε" (λανθασμένα) στα σχόλια των επεξεργασιών -όπως ειπώθηκε ήδη- και άκρη δε βγήκε και ούτε θα βγει. Οπότε ας αποφασιστεί από κάποιον τρίτο τι θα γίνει για να το λήξουμε. Green13gr (συζήτηση) 15:31, 30 Οκτωβρίου 2024 (UTC)