Βικιπαίδεια:Αγορά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αγορά της Βικιπαίδειας
Ο Περικλής αγορεύων στην Πνύκα
Οι αρχαίοι Έλληνες για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες, συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που του είχαν αποδώσει την ονομασία Αγορά, δηλαδή τόπος συνάθροισης. Παρόλο που στην Αγορά πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, ήταν κυρίως το μέρος όπου οι πολίτες συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν και δημιουργούσαν.

Έτσι και εμείς, οι χρήστες της ελληνικής Βικιπαίδειας, διαθέτουμε για την κοινότητα μια ψηφιακή Αγορά ώστε να μπορούμε ευκολότερα να συζητάμε, να ενημερωνόμαστε, να συνεννοούμαστε και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Ο πίνακας στα δεξιά, μας μεταφέρει σε διάφορους χώρους συζήτησης, ανακοινώσεων, βοήθειας, πληροφοριών και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και αφορά τη Βικιπαίδεια. Όσοι και όσες θέλουν να προσθέσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τον χώρο είναι ευπρόσδεκτοι και παροτρύνονται να το κάνουν.

Ανακοινώσεις

Γκαλερί - Βιβλιοθήκες - Αρχεία - Μουσεία[επεξεργασία κώδικα]

Διαγωνισμοί - Μαραθώνιοι - Εβδομάδες συγγραφής[επεξεργασία κώδικα]

Ομάδες χρηστών

Ανοιχτές ή εκκρεμείς συζητήσεις από τον προηγούμενο μήνα[επεξεργασία κώδικα]

instance of[επεξεργασία κώδικα]

Στα Wikidata η σημαντική ιδιότητα P31 (instance of) [1] έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως "είναι". Μήπως μια καλύτερη μετάφραση είναι το "παράδειγμα του/της" ή κάτι παρεμφερές; Xaris333 (συζήτηση) 12:32, 1 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Και το περίπτωση δεν νομίζω ότι θα πήγαινε άσχημα. Γιατί όμως να αλλάξει το είναι; Που υπάρχει θέμα; ~~ uℂρЭ 0υĜe 14:54, 1 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Μερικές φορές λεκτικά το "είναι" δεν ταιριάζει. Για παράδειγμα, το Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 2011-12 δηλώνεται ότι "είναι" "αγωνιστική περίοδος" αλλά και ότι "είναι" "Πρέμιερ Λιγκ" [2]. Και το είδα και σε άλλα παραδείγματα. Xaris333 (συζήτηση) 15:03, 1 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Η έννοια του "instance of" δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το "είναι". Όταν λέμε ότι το (αντικείμενο) Α είναι instance of (κατηγορία) Β σημαίνει ότι το Α είναι ένα Β. Επειδή το αντικείμενο Α μπορεί να έχει πολλές ιδιότητες, μπορεί να είναι instance of περισσότερες από μία κατηγορίες. Π.χ. η "Δευτέρα" είναι "instance of" "ημέρα της εβδομάδας" αλλά και "εργάσιμη". Το "είναι" χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι της ταυτότητας (το οποίο το instance of δεν είναι) οπότε η μετάφραση του instance of σε "είναι" ενέχει κινδύνους παρερμηνίας. Το πλησιέστερο που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι "είναι ένας/μία/ένα". Rentzepopoulos (συζήτηση) 15:36, 1 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
@Xaris333 Ο τίτλος των properties δεν είναι ανάγκη να ταιριάζει «λεκτικά». Ο ίδιος είναι απλά ένα βοηθητικό αναγνωριστικό. Το πως χρησιμοποιείται και θα εμφανίζεται, αν εμφανίζεται, εξαρτάται από την εφαρμογή που θα το χρησιμοποιεί. Η περιγραφή του d:Property:P31 καθορίζει αρκετά καλά το τρόπο ερμηνείας και χρήσης της ιδιότητας. --geraki (συζήτηση) 17:20, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Δεν νομίζω. Εξάλλου ούτε σε άλλες γλώσσες είναι ένα απλό "είναι". Xaris333 (συζήτηση) 17:56, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Το «είναι», είναι πολύ πιο κατανοητό από το πραγματικά περίεργο στα μάτια μου instance of. Πάντως η πρόταση "είναι ένας/μία/ένα", ήδη υιοθετήθηκε ως εναλλακτική ονομασία. Ας μην ξεχνάμε, ότι όσο πιο απλά είναι τα πράγματα τόσο πιο καλά. Σε άλλη περίπτωση, μεγαλύτερη ακρίβειας, αλλά με ορολογία που ξενίζει, θα κάναμε τα Βικιδεδομένα ακόμη λιγότερο φιλικά από ότι είναι. Την καλησπέρα μου. --Focal Point 19:14, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Μια εναλλακτική λύση είναι το «είναι τύπου» ή «είναι έκφανση του». Στην ποδοσφαιρική αγωνιστική περίοδο πρόκειται καθαρά για προγραμματιστική έννοια (αντικείμενο) όπως την περιγράφει ο Rentzepopoulos. Δεν ξέρω αν έχει νόημα σε ένα Infobox ως έχει. Ίσως χρειάζεται κάποιο ειδικό property «είναι αγωνιστική περίοδος διοργάνωσης» που είναι ειδικότερο και καλύτερα προσαρμοσμένο στην ανάγκη. Atlantia talk 07:56, 5 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Όταν το d:Property:P31 έχει πάνω από ένα claim, συνήθως πρόκειται για λάθος. Π.χ. το Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 2011-12 είναι αγωνιστική περίοδος και Πρέμιερ Λιγκ, η οποία Πρέμιερ Λιγκ είναι πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι πρωτάθλημα και αγωνιστική περίοδος. Άρα περιττεύει η δήλωση ότι το Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών τάδε είναι αγωνιστική περίοδος.

Υποθέτω πως ο λόγος που θεωρείται απαραίτητη η δήλωση ότι πρόκειται για αγωνιστική περίοδο είναι η ασάφεια του σε τι ακριβώς αναφέρεται το αντικείμενο Πρέμιερ Λιγκ. Νομίζω πως η κατάσταση θα ήταν τακτοποιημένη αν υπήρχε ένα αντικείμενο αγωνιστική περίοδος Πρέμιερ Λιγκ, του οποίου instance of θα ήταν κάθε πρωτάθλημα P.a.a (συζήτηση) 14:30, 5 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Αίτημα επαναφοράς λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Μεταφέρθηκε από το ΣΔ

Φέρνω σε γνώση τις παρακάτω δυο εργασίες Πανεπιστημιακών λειτουργών, που έχουν σχέση με το λήμμα μου Κατοχή του ελλαδικού χώρου 1453-1821 το οποίο έχει διαγραφεί ως "ανακριβές", "μη ουδέτερο" κλπ και αιτούμαι την επαναφορά του στη ΒΠ, με βάση τα νέα αυτά στοιχεία. Ευχαριστώ --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 07:15, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Πηγή 1 Πηγή 2

Σε τι θα διαφέρει το παραπάνω λήμμα από αυτό; Rentzepopoulos (συζήτηση) 08:11, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
@ Rentzepopoulos Είχε σαφέστατες και ουσιώδεις διαφορές με αυτό που παραθέσατε, με έμφαση στην κατοχή του ελλαδικού χώρου (Βενετοτουρκικοί πόλεμοι κλπ) και σε κάθε περίπτωση τα διαφορετικά περιεχόμενα θα έπρεπε να συγχωνευτούν, κάτι που δεν προτάθηκε καν, εκτός από εμένα, χωρίς να σχολιάσει άλλος, δείτε στο τέλος της συζήτησης Συζήτηση:Οθωμανική περίοδος στην Ελλάδα.--ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 08:29, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Η χρονική περίοδος 1453-1821 σηματοδοτείται από δύο γεγονότα τα οποία ορίζουν και το υπάρχον λήμμα: Την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και την κήρυξη της επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Συνεπώς, αν οι σαφείς και ουσιώδεις διαφορές αφορούν το περιεχόμενο του υπάρχοντος λήμματος σε σχέση με το νέο, σίγουρα θα πρέπει να ενσωματωθούν στο υπάρχον. Αλλιώς, θα έχουμε δύο λήμματα τα οποία αναφέρονται σημειολογικά στην ίδια περίοδο και στον ίδιο τόπο. Rentzepopoulos (συζήτηση) 09:24, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Για δικό μου θέμα συνδέθηκα, αλλά ας πω μια καλή κουβέντα και εδώ :)

Στην 1η πηγή και συγκεκριμένα στις σελίδες 9 και 10 βλέπω υπάρχει η ενότητα "Χρονολογικά και τοπικά όρια" στην οποία αναφέρονται πολλές από τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί στην συζήτηση για την διαγραφή του εδώ λήμματος σχετικά με το χρονικό και το γεωγραφικό πλαίσιο που τέθηκε. Επίσης αναφέρεται στο τέλος της ενότητος αυτής πως η έμφαση στα επόμενα 11 μαθήματα (τα οποία παρουσιάζουν πτυχές της Τουρκοκρατίας) θα δοθεί στους "ραγιάδες, δηλαδή στους χριστιανούς". Θυμάμαι επίσης πως στην σχετική συζήτηση για το λήμμα της ΒΠ είχε γίνει λόγος για το ότι πρέπει να μιλάμε κατά βάση για Ρωμιούς.

Με βάση αυτά νομίζω πως μπορεί να επαναφερθεί το λήμμα. Αλλά πρέπει όμως να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενό του λήμματος, το οποίο απείχε σημαντικά από το πόνημα που παρατέθηκε. Επίσης πιστεύω πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αναφορά στα "χρονολογικά και τοπικά όρια" και στα προβλήματα που υπάρχουν με αυτά, αφού πλέον υπάρχει και για αυτό το ζήτημα πηγή. Βέβαια για την Τουρκοκρατία υπάρχει ήδη λήμμα και μάλιστα αρκετά μεγάλο. Για την Βενετοκρατία χρειάζεται πολύ δουλειά.

Αυτά. Μια γνώμη είπα μιας και το είδα, μάλλον για καλό είναι. Την καλημέρα μου κι από δω. Καλή συνέχεια :) -- Spiros790 (συζήτηση) 08:30, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

@ Spiros790 Σ΄ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες και την άποψη που κατέθεσες, την εκτιμώ ιδιαίτερα. Καλημέρα, --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 08:37, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Η επαναφορά λήμματος αποφασίζεται από την κοινότητα με με ισχυρή στήριξη από χρήστες και όχι από τους διαχειριστές. Οι διαχειριστές θα εκτελέσουν απλά την απόφαση της κοινότητας για την επαναφορά ή παραμονή του λήμματος σε διεγραμμένη κατάσταση. Οπότε, η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει στην Αγορά--Kalogeropoulos (συζήτηση) 08:50, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Μεταφέρθηκε. Rentzepopoulos (συζήτηση) 09:24, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)


Σημείωση: Το λήμμα είχε διαγραφεί με βάση τη Συζήτηση:Κατοχή_του_ελλαδικού_χώρου_1453-1821/Πρόταση_διαγραφής. -geraki (συζήτηση) 10:11, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)


Πράγματι, δεδομένου ότι υπάρχουν πια πηγές, το λήμμα θα μπορούσε είτε να επαναφερθεί είτε να δημιουργηθεί εξ'αρχής με βάση τις πηγές. --Focal Point 19:18, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Σύμφωνα με τη συζήτηση το πρόβλημα δεν ήταν η μη ύπαρξη πηγών αλλά η επιλογή τίτλου και το περιεχόμενο που αποτελούσε fork του Οθωμανική περίοδος στην Ελλάδα και Βενετοκρατία στον ελλαδικό χώρο. Στα οποία λήμματα επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες πηγές. -geraki (συζήτηση) 20:13, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Το λήμμα Βενετοκρατία στον ελλαδικό χώρο είναι... τηλεγραφικό. Ακόμη, το λήμμα Οθωμανική περίοδος στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικό από το υπό συζήτηση διαγραφέν, "ελαφρά τη καρδία". Επίσης η συζήτηση της διαγραφής παρελκύστηκε σε άλλα ζητήματα, όπως οι... μαριονέτες μου (!) προκειμένου να μπλοκαριστούν επ' αόριστον (!!!) ο λογαριασμός της κόρης μου (χρήστης Leelee) και ο λογαριασμός Greekpulpmaniac που ανήκε στον κ. Γεώργιο Γερ. Βλάχο (και όχι φυσικά σε μένα). Περιμένω ουσιώδεις τοποθετήσεις λοιπόν σχετικά με το αίτημά μου. --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 05:23, 3 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Επειδή το λήμμα για την Τουρκοκρατία είναι πολύ μεγάλο συν το ότι δε μπορεί να περιέχει τη Βενετοκρατία, στο πλαίσιο που τίθεται από τα νέα ευρήματα-πηγές, το λήμμα μπορεί να έχει θέση (per Spiros790) ως spinoff αφήνοντας μικρή περίληψη στο spinner λήμμα. Αυτό είναι επιτρεπτό και επιθυμητό γιατί λύνει τα ζητήματα και του μεγέθους και της ασυμβατότητας περιεχομένου.   ManosHacker 07:56, 3 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Ισχυρό Symbol oppose vote.svg Κατά. της πρότασης επαναφοράς, η οποία δεν ευσταθεί. Θα παρακαλούσα οι χρήστες να εξετάζουν τα στοιχεία προσεκτικότερα: αμφότερες οι πηγές που προσκομίστηκαν κάνουν λόγο για 15ο έως 17ο αιώνα, άρα λήμμα που θα κάνει αναφορές μέχρι και τον 19ο, δεν μπορεί να συνταχθεί χωρίς πρωτότυπη σύνθεση/POV (βάσει των γνωστών πηγών τουλάχιστον). --Κόκκινος Ποταμός συζήτηση 08:22, 3 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Πολλά θέματα συζητάμε παράλληλα και αυτό δημιουργεί σύγχιση. Υπάρχει θέμα πηγών; μεγέθους; POV/OR; για καθένα από αυτά τα θέματα θα πρέπει να βρούμε λύση με την μοναδική προϋπόθεση της εγκυκλοπαιδικότητας, κάτι που αν δεν κάνω λάθος κανείς δεν αμφισβητεί. Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου το πιο βασικό θέμα είναι το αν τα υπάρχοντα λήμματα επικαλύπτουν το υπό συζήτηση και σε τι βαθμό. Θεωρώ ενδιαφέρουσα την πρόταση του ManosHacker η οποία λύνει τη σύγχιση που θα δημιουργούσε η απλή συνύπαρξη του νέου θέματος με το υπάρχον για την Οθωμανική περίοδο στην Ελλάδα. Από αυτό το σημείο και μετά, το θέμα των πηγών και του POV/OR εξαρτάται από τη μορφή που θα πάρει το νέο θέμα. Συνεπώς προτείνω πρώτα να υλοποιηθεί η πρόταση του Μάνου και μετά ας προχωρήσει ο ΑΝώΔυΝος και όποιος άλλος ενδιαφέρεται στη δημιουργία του νέου θέματος και βλέπουμε. Rentzepopoulos (συζήτηση) 13:50, 3 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Κατά. Τα υπάρχοντα λήμματα καλύπτουν εννοιολογικά το ζήτημα. Αν θέλει, ωστόσο, ο χρήστης μπορεί να εμπλουτίσει τα υπάρχοντα λήμματα --Kalogeropoulos (συζήτηση) 15:41, 3 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Symbol oppose vote.svg Κατά.. Δεν θεωρώ τόσο σημαντικό το αν έχει αντιμετωπιστεί η περίοδος αυτή (1453-1821) με ενιαίο τρόπο παρά το ότι υπάρχει μια σχετικά ανάλογη ενοποιητική διάθεση στους 2 τόμους της ΙΕΕ της Εκδοτικής Αθηνών που τιτλοφορούνται "Ο Ελληνισμός υπό ξένη κυριαρχία 1453-1669, 1669-1821". Φυσικά, αναφέρονται στον Ελληνισμό και όχι στον ελλαδικό χώρο (αλλά αυτά για τους στενά Ελλαδίτες, στην αντίληψη, είναι λεπτομέρειες). Σημαντικό δεν το θεωρώ γιατί σε ένα (κακογραμμένο) λήμμα της ΒΠ δεν μπορεί να συνωστίζονται δυο τόσο εκτεταμένες περίοδοι τη στιγμή που υπάρχουν διακριτά λήμματα για Βενετοκρατία, Τουρκοκρατία. Δεν χρειαζόμαστε κάποιο νέο λήμμα-ομπρέλλα για Βενετοκρατία, Τουρκοκρατία, Γαλλοκρατία (Επτάνησα), "Ιωαννιτοκρατία", "Γενουατοκρατία" κλπ. γιατί υπάρχει ήδη το λήμμα Ελληνική ιστορία. Αν υπήρχαν χρήσιμες πληροφορίες στο διαγραφέν λήμμα, κακώς εξαφανίστηκαν χωρίς συγχώνευση. αλλά δεν υπήρχαν, απ' όσο θυμάμαι.--Dipa1965 (συζήτηση) 21:08, 4 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Σαφέστατα Symbol oppose vote.svg Κατά. 1. Το θέμα του διαγραφέντος λήμματος είναι ταυτόσημο με το υπάρχον Οθωμανική περίοδος στην Ελλάδα 2. Αν δεν είναι, είναι pov, ανακριβές και πρωτότυπη έρευνα, γιατί σήμερα ελλαδικός χώρος νοείται η σημερινή γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας. Όταν λέμε π.χ. ευρήματα σκελετών που βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο, δεν εννουούμε ευρήματα που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Για τον ίδιο λόγο ο τίτλος του παραπάνω λήμματος είναι σωστός, γιατί εκτός που ο όρος Τουρκοκρατία δεν παραπέμπει στους Οθωμανούς Τούρκους, αλλά στους νυν απόγονούς τους, Τουρκους, αναφέρει στην Ελλάδα, κάνοντας ξεκάθαρο πού αναφέρεται (και επειδή λάθος είναι το τουρκοκρατία, γιατί δεν είχε μόνο η (αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε ως κράτος) Ελλάδα Οθωμανικό ζυγό 3. Η λέξη κατοχή σημαίνει (που έχει από τη συνέχεια της ιστορίας αποδειχθεί) πρόσκαιρη κτήση, και δεν έχει εδραιωθεί σε κράτος ή έστω ημιαυτόνομη οντότητα για μεγάλο ιστορικό διάστημα. Γι' αυτό και λέμε Κατοχή του Άξονα, Κατοχή της Σμύρνης, κ.τλ., και δεν λέμε π.Χ. Ελληνική κατοχή του βακτριανικού χώρου 256 π.Χ.-125 π.Χ. 4. Ήδη το 1453-1821 είναι ανακριβές από μόνο του, και αποτελεί μια σύμβαση, γιατί μέρη στον ελλαδικό χώρο (αυτό που σήμερα είναι Ελλάδα) είχαν ήδη κατακτηθεί από τους Οθωμανούς πριν το 1453: Διδυμότειχο 1361, περιοχές της βόρειας Ελλάδας και Μακεδονίας μετά την μάχη του 26 Σεπτεμβρίου 1371 στον Έβρο, Σέρρες 1383, Θεσσαλονίκη 1387-1403 και οριστικά το 1430, Θεσσαλία 1393 και μετά, Λεοντάριο και Άκοβο (Φαλαισία) 1395, προσωρινά η Αθήνα 1397, Ιωάννινα 1430. Τι δηλαδή, ελλαδικός χώρος είναι το Δυρράχειο και η Κωνσταντινούπολη και δεν είναι η Ελλάδα proper; Επίσης, Οθωμανικό ζυγό είχαμε και μετά το 1821: πρώτον, κράτος γίναμε το 1831, μέχρι τότε είμασταν Οθωμανική κτήση, και μετά, Οθωμανική Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου μέχρι το 1881, Οθωμανική Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη (ελληνική από το 1918 και μετά) και νησιά μέχρι το 1913. Τέλος, στο διάστημα αυτό από το ~1300-1922 (τέλος ύπαρξης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), η υποτέλεια, η αυτονομία, αλλαγή χεριών περιοχών, βαθμός αυτοδιοίκησης και διοίκησης κ.τ.λ., των περιοχών που είχε κατακτήσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία ποικίλουν τόσο, που ουσιαστικά πότε για αυτό το διάστημα δεν κατείχε τις ίδιες περιοχές με τον ίδιο τρόπο. Wolfymoza (συζήτηση) 12:28, 6 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Φαίνεται ότι η πρότασή μου, για την επαναφορά του λήμματος συναντά πολύ αρνητική ανταπόκριση από την κοινότητα, οπότε δεν έχει νόημα να επιμείνω. Αναγνωρίζω ότι το λήμμα Οθωμανική περίοδος στην Ελλάδα και σαν τίτλος και ως περιεχόμενο είναι πιο περιεκτικό και εύστοχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετανοώ για το υπό συζήτηση επαναφοράς λήμμα. Από την άλλη, το λήμμα περί Βενετοκρατίας στην Ελλάδα είναι ακόμη ελλειπέστατο και πιστεύω ότι μέσα σε αυτό θα είχαν χρήσιμη θέση μεγάλα τμήματα του κειμένου που ανάρτησα (στο λήμμα που διαγράφηκε) ιδιαίτερα περί των συνεχών Ενετοτουρκικών πολέμων. Αλλά αυτό το έργο αφήνω σε άλλους, να το αποφασίσουν και να κάνουν τη σχετική προσθήκη, είτε "υιοθετώντας" τα δικά μου κείμενα, είτε όχι. Δεν έχω φιλοδοξία να βλέπω κάθε λήμμα που αναρτώ να "στεριώνει" στη ΒΠ, εξάλλου το συγγραφικό μου έργο δεν εξαντλείται με τις συνεισφορές μου στην κοινότητα. Αυτό που ζητώ είναι σεβασμό στην προσπάθειά μου, κάτι που ουδόλως εισπράττω. Με κάθε ευκαιρία, δέχομαι φανερές ή κεκαλυμμένες "μομφές" από συγκεκριμένους χρήστες ή και διαχειριστές που με κάνουν να χάνω την αγαθή προαίρεσή μου για τα όποια κίνητρά τους, παρότι όλοι τους φροντίζουν να μου υπενθυμίζουν συνεχώς πόσα ελάχιστα γνωρίζω από την πολιτική, πόσο άδικο έχω που νομίζω ότι τα βάζουν προσωπικά με εμένα κλπ. Θα παρακαλούσα η παρούσα συζήτηση να θεωρηθεί ολοκληρωμένη με αποτέλεσμά της την απόρριψη του αιτήματός μου. Ωστόσο, καθώς άλλα ζητήματα βρίσκονται σε εξέλιξη, παρακαλώ πάρα πολύ να ενημερωθώ υπεύθυνα από περισσότερους των 1-2 διαχειριστών για το που και πως μπορώ να απευθύνω πρόταση αλλαγής των κριτηρίων εγκυκλοπαιδικότητας, ειδικά των ποδοσφαιριστών. Ευχαριστώ πολύ και αναμένω. Νίκος Δημ. Νικολαΐδης --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 09:53, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Φίλε Χρήστης:ΑΝώΔυΝος, εγώ δεν σε γνωρίζω, οπότε by default σε σέβομαι. Και γι'αυτό, και για όλα χωρίς εξαίρεση τα λήμματα για τα οποία έχω εκφράσει γνώμη, δεν με ενδιαφέρει και δεν κοιτάω ποτέ ποιος τα έγραψε εξ αρχής. Με ενδιαφέρει αντίθετα η παρούσα μορφή του κάθε λήμματος, τι γράφει, αν είναι ακριβή και ουδέτερα, αν είναι επαρκή για να παραμείνουν στη βικιπαίδεια. Ελπίζω μετά τη διευκρίνηση αυτή να μη θεωρείς τις παραπάνω παρατηρήσεις μου "μομφή". Είναι ό,τι είναι...παρατηρήσεις για το λημμα, όχι για εσένα, ή όποιον άλλον. Και επίσης, είναι ανοιχτές και φανερές, για να δεχτούν κατάρριψη ή παρατηρήσεις από τον οποιονδήποτε. Φιλικά, Wolfymoza (συζήτηση) 09:41, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

@ Wolfymoza Ούτε εγώ σε γνωρίζω αγαπητέ μου, καθώς δε με ενδιαφέρει ποιος υπογράφει πίσω από ένα "nickname" (το οποίο, παρεμπιπτόντως, στις άγριες εποχές που περνάμε, είναι μια ασφαλής "ασπίδα" για τους χρήστες, αφού ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει, υπό αυτή δε την έννοια μάλλον "κακό" μου κάνει η αναγνωρισιμότητα...) αλλά το μόνο για το οποίο κόπτομαι είναι όλοι να με αντιμετωπίζουν καλόπιστα, όπως κι εγώ βλέπω το "εγχείρημα" γιαυτό και δεν αποχωρώ οριστικά, όπως δε σου κρύβω, αρκετές φορές βρέθηκα σε πειρασμό να πράξω. Σε ευχαριστώ για την γνώμη σου, που είχες την καλοσύνη να καταθέσεις εδώ και να είσαι βέβαιος ότι δε σε θεωρώ έναν από εκείνους που άθελά τους ή ηθελημένα (δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω) με έχουν κατά καιρούς στοχοποιήσει σαν "μαύρο πρόβατο" της ελληνικής ΒΠ. Για οτιδήποτε άλλο θα ήθελες να συζητήσουμε ή ακόμη και για ενδεχόμενη εκ μέρους σου στήριξη της πρότασής μου περί αναθεώρησης των κριτηρίων εγκυκλοπαιδικότητας ειδικά για ποδοσφαιριστές, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου με προσωπικό μήνυμα. Καλή συνέχεια, --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 09:53, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Ψάχνοντας, βρίσκεις/θυμάσαι κλπ. Από τον χρήστη User sgo "ξαναζωντάνεψε" μια συζήτηση από παλιά, σχετικά με το αίτημά μου. Δείτε εδώ και παρακαλώ, εκφράστε άποψη. --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 11:11, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Συμμετοχή σε editathon για τις Υβριδικές τέχνες[επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Δεκεμβρίου διοργανώνεται ένα edit-a-thon για τις Υβριδικές τέχνες από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Hybrids [3] και θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο πολλαπλών εκδηλώσεων, στο νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η διοργάνωση της δράσης πραγματοποιείται με ιδίους πόρους από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Αν κάποιος συντάκτης με εμπειρία στη διεξαγωγή σεμιναρίων για τη χρήση της Βικιπαίδειας ενδιαφέρεται να συμμετέχει ώστε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες δίνοντάς τους οδηγίες για τη συγγραφή κι επεξεργασία λημμάτων παρακαλούμε να απαντήσουν στη συζήτηση ή να επικοινωνήουν μαζί μας στέλνοντας ένα email. EELLAK (συζήτηση) 09:51, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC) ΕΕΛΛΑΚ, 02 Δεκεμβρίου 2016

EELLAK Μπορώ να βοηθήσω. Σας έχω ήδη στείλει τα στοιχεία μου. -- Magioladitis (συζήτηση) 10:11, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Θα προσπαθήσω να περάσω και εγώ.--Diu (συζήτηση) 15:52, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Ενδιαφέρομαι και εγώ. Ggia (συζήτηση) 15:58, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Έμ αφού θα είστε όλοι εσείς να μην κι εγώ ότι θα προσπαθήσω να είμαι. Θα προσπαθήσω SMocking.gif --Glavkos (συζήτηση) 20:19, 7 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Πρόβλημα σχετικά με την ενεργοποίηση του Flow σε σελίδες συζήτησης χρήστη[επεξεργασία κώδικα]

Χαίρετε

Υπήρχε ένα πρόβλημα σχετικά με την ενεργοποίηση του Flow σε σελίδες συζήτησης χρήστη. Αυτή η διαδικασία ενεργοποίησης θα είναι ξανά διαθέσιμη ως λειτουργία Beta στις 5 Δεκεμβρίου 19:00 UTC.

Ευχαριστώ, Trizek (WMF) (συζήτηση) 10:38, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Citation Hunt[επεξεργασία κώδικα]

Σε συνεργασία με τους User:Astinson (WMF) και User:Surlycyborg ρυθμίστηκε και ενεργοποιήθηκε και για την ελληνική Βικιπαίδεια το εργαλείο Citation Hunt που ανιχνεύει λήμματα με φράσεις που έχουν [εκκρεμεί παραπομπή] και καθοδηγεί για την προσθήκη μίας όταν έχουμε κάποια διαθέσιμη σχετική. Είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας και επαληθευσιμότητας των λημμάτων. Δοκιμάστε την! -geraki (συζήτηση) 10:48, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Μαραθώνιος εικονογράφησης λημμάτων WLM 2016[επεξεργασία κώδικα]

LUSITANA WLM 2011 d.svg

Μετά την ανακήρυξη και την ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού Wiki Loves Monuments 2016 το Wikimedia Community User Group Greece διοργανώνει online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων με εικόνες από τον διαγωνισμό. Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι πέντε ημέρες, από τις 10 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2016.

Βασικές κατηγορίες όπου βρίσκονται οι εικόνες στα Commons:

 1. Images from Wiki Loves Monuments 2016 in Greece &
 2. Best images from Wiki Loves Monuments 2016 in Greece

Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ. Glavkos (συζήτηση) 17:58, 2 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Κόμμα ή οργάνωση[επεξεργασία κώδικα]

Ένα μικρό τυπολατρικό θέμα προς συζήτηση μετά από την διαφωνία με Συζήτηση χρήστη:Κόκκινος Ποταμός στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ είναι αν ένα μικρό "κόμμα" έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ή όχι ως οργάνωση από την στιγμή που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας του το θεωρεί ως "κόμμα". Το κόμμα όμως είναι εργαλείο της πολιτικής επιστήμης και συγκροτείται βάση ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών(μαζικότητα, απεύθυνση, δομές). Ο Κόκκινος Ποταμός μπερδεύει τις έννοιες και φτάνει στο σημείο να συγχέει την νομιμότητα στην αστική δημοκρατία με τη πέρασμα στην δομή του κόμματος. Σε ένα σημείο έφτασε να κατηγορεί τη οργάνωση του ΝΑΡ, ότι λέει ότι είναι οργάνωση για...διαφήμιση(!!). Ενώ είναι γνωστό ότι οι περισσότερες οργανώσεις της αριστεράς λένε ότι είναι κόμματα για ιστορικούς ή διαφημιστικούς λόγους. Άλλωστε το ίδιο το ΝΑΡ λέει πλέον ότι έφτασε μετά το γ' συνέδριο στο να γίνει κόμμα.

Επισείω τη προσοχή στη τυπολατρία που διακατέχει ορισμένους χρήστες. Αν κάνουμε τη παραδοχή αυτή, ότι λένε τα δικαστήρια είναι ανώτερο από εργαλεία της πολιτικής επιστήμης και αναφορές από τον Τύπο είναι α)τυπολατρία β) λάθος γ)επιβολή της μιας άποψης. Θέλω τις απόψεις σας, γιατί ο Κόκκινος Ποταμός με εξάντλησε στη συζήτηση ενώ την ξεκίνησα πραγματικά καλή τη πίστη, αλλά στο τέλος έριξα λευκή πετσέτα. Αν δε πείτε, θα τον αφήσω να βάλει τον Άρειο Πάγο παντού. Ευχαριστώ.--Istoria1944 (συζήτηση) 08:56, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Παράδειγμα το κόμμα ΚΚΕ(μ-λ) αναφέρει ότι φέρει το τίτλο του κόμματος για ιστορικούς λόγους, www.kkeml.gr/diadromi/, και στην ουσία η δομή του είναι ποιοτικά κατώτερη και είναι οργάνωση. Οκ, ψύλλοι στα άχυρα θα μου πείτε, αλλά αν ανοίξει ο ασκός του ότι λένε τα δικαστήρια είναι απόλυτη αλήθεια όπως προτείνει ο άλλος χρήστης, τότε θα είναι φωτιά στα άχυρα--Istoria1944 (συζήτηση) 09:03, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)


Είναι σαφές ότι η παντελής έλλειψη στοιχειώδους γνώσης για το τι είναι κόμμα στην πολιτική επιστήμη, οδηγεί χρήστες της Βικιπαίδειας σε αλλεπάλληλους διορθωπολέμους γύρω από λέξεις, των οποίων τη σημασία δεν κατανοούν. Δεν θα μπω στον κόπο της αναστροφής καν, αλλά η ουσία παραμένει και φυσικά η ποιότητα της Βικιπαίδειας που συναρτάται σε κομματικές διαμάχες, κάτι σαν τις οπαδικές διαμάχες. Το ζήτημα του οπαδισμού παραμένει--Kalogeropoulos (συζήτηση) 11:13, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Φυσικά ο διαχειριστής Kalogeropoulos, με κατηγορεί ξεκάθαρα ως ΝΑΡίτη, και απαξιεί να μας μεταλαμπαδεύσει τα φώτα του σε εμάς τους αμόρφωτους που είμαστε κομματόσκυλα(ή οργανωνόσκυλα) του ΝΑΡ(!!!). Έτσι δομήθηκε άλλωστε η Ελληνική Βικιπαίδεια. Αρκεί μια ειρωνεία, αρκεί μια ταμπελίτσα είσαι "χουλιγκάνος πολιτικού κόμματος" (δηλαδή υποκειμενικός). Σε τι διαφέρει ο Καλογερόπουλος από τον dgolitsis που με έλεγε "Σλάβο προπαγανδιστή" ή όπως με έλεγε ο Im-yd ότι κάνω προπαγάνδα για το ΕΑΜ; Σε τίποτα. Λάσπη στον ανεμιστήρα με ad hoc επιθέσεις. Αλλά φευ, αν γράψω καμία βρισούλα, αν πω κάνα "ρε" πέφτει φραγή. Αυτή είναι και η χρησιμότητα των διαχειριστών.
Δε πειράζει Καλογερόπουλου, κράτα την γνώση για τη πάρτη όπως ανερυθρίαστα τολμάς και γράφεις. Το κακό δεν είναι να είσαι άσχετος ή αστοιχείωτος όπως μπορεί να είμαι, καθώς τα λάθη είναι ανθρώπινα, και η γνώμη αλλάζει, ο κόσμος εξελίσσεται, το λάθος διορθώνεται, το κακό είναι να κρατάς τη σοφία για τη πάρτη σου. Εδώ είναι εγκυκλοπαίδεια, αν δε το κατάλαβες τόσα χρόνια που γράφεις. --Istoria1944 (συζήτηση) 11:31, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Και για να τελειώνουμε. Όποιος ξαναγράψει τέτοιο πράγμα για εμένα, είτε ότι είμαι πολιτικά χουλιγκάνος, είτε ότι κάνω προπαγάνδα υπερ κάποιου ιστορικού υποκειμένου και δε το τεκμηριώσει θα ζητάω -από εδώ και μπρος- την παραδειγματική τιμωρία του.
Ως εδώ. Η ασυλία στο να πετάνε μπούρδες, πρέπει να έχει και όρια--Istoria1944 (συζήτηση) 11:47, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Καλά θα πρέπει να μας πείσεις πρώτα για το λαϊκό δικαστήριο που προσπάθησες να στήσεις στο Σημειωματάριο και τις εκεί προσωπικές επιθέσεις σου κξατά χρήστη. Τώρα, αν επιλέγεις να θεωρείς τον εαυτό σου κομματόσκυλο ή οργανώσκυλο ή πολιτικό χουλιγκάνο, πρόβλημά σου. Αλλά το βαθύ πρόβλημα είναι ότι δεν αναφέρομαι μόνο σε εσένα. Και σαφώς δεν πρόκειται να αναλώσω τον πολύτιμο χρόνο μου σε σένα ή όποιον άλλο οπαδό, όσο και αν θέλεις να το πας προσωπικά. Τέλος--Kalogeropoulos (συζήτηση) 11:49, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Εντάξει βλέπω ότι το έπιασες το μήνυμα μου. Από εκεί και πέρα, ξαναγράφω: Δεν έχω πρόβλημα να με πει ο οποιοσδήποτε, αμόρφωτο, ηλίθιο, βλάκα, άσχετο, ανίδεο. Όποιος τολμήσει να μου αποδώσει ξανά κίνητρα προπαγάνδας ή κομματοσκυλίασης, θα τον πάω για φραγή μέχρι τελικής πτώσης. --Istoria1944 (συζήτηση) 12:00, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Και ποιο ήταν το μήνυμά σου να το καταλάβω και εγώ;--Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:18, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
 • Λένιν: περιγράφει παραστατικά τη διάρθρωση του κόμματος: «Ένας μικρός, συμπαγής πυρήνας από τους πιο σίγουρους, έμπειρους και ατσαλωμένους εργάτες, που έχει έμπιστους ανθρώπους στα κυριότερα διαμερίσματα και που συνδέεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες της πιο αυστηρής συνωμοτικότητας με την οργάνωση των επαναστατών, θα μπορέσει να εκπληρώσει ολοκληρωτικά, με την πιο πλατιά βοήθεια της μάζας και χωρίς να πάρει μια ορισμένη μορφή, όλες τις λειτουργίες μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης".--Vrahomarinaner (συζήτηση) 12:50, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Ποια είναι η διαφορά πολιτικής παράταξης και κόμματος;--Diu (συζήτηση) 12:56, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

 • «Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν’ αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.(Ροίδης)
 • Παράταξη:"συνεργασία ατόμων με κοινές ιδεολογικές ή πολιτικές αρχές και οργάνωση.--Vrahomarinaner (συζήτηση) 13:07, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Ο Γκράμσι αναφέρει τρία στοιχεία, τα οποία συνιστούν ένα κόμμα. Πρώτον, η μερίδα που προσεγγίζει την

οργάνωση από πίστη και ενθουσιασμό, χωρίς κριτική σκέψη, και οργανωτική ικανότητα. Δεύτερον, η μερίδα η οποία αποτελεί το κύριο συνεκτικό στοιχείο, οργανώνοντας το κόμμα σε εθνικά πλαίσια και δίνοντας το στίγμα του διεθνώς. 44 Τρίτον, το οργανικό τμήμα που διατηρεί την επαφή των δύο και εκπαιδεύει το πρώτο. 45 Η λειτουργία της τελευταίας μερίδας είναι οργανική, συνδέει την ηγεσία και τη βάση πνευματικά και ηθικά, παίζοντας το ρόλο του μεσολαβητή. 46 Πρόκειται για την ομάδα των οργανικών διανοουμένων, η οποία θα διαπαιδαγωγήσει τη μάζα των μελών της βάσης, για να φτάσει σε παρόμοια πνευματικά επίπεδα με εκείνα των ηγετών του κόμματος. http://www.theseis.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=559

Είναι προφανές ότι και με τον ορισμό του Γκράμσι οριακά το ΚΚΕ, θα μπορούσε να πάρει αυτόν τον χαρακτηρισμό. --Istoria1944 (συζήτηση) 13:08, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Αντιγράφω από το βιβλίο του καθηγητή συνταγματικού δικαίου, Κώστα Μαυριά: ως ορισμός του πολιτικούς κόμματος φαίνεται, σήμερα, γενικά αποδεκτός, ο ακόλουθος: ομάδα πολιτών που οργανώνονται προκειμένου να δράσουν από κοινού με στόχο την κατάληψη και άσκηση της κρατικής εξουσίας. Αντίστοιχα ο Διαμαντόπουλος αναφέρει ότι Κόμματα είναι διαρκείς οργανώσεις με αναγνωρίσιμα διαφοροποιητικά σύμβολα που επιδιώκουν τη λαϊκή συγκατάνευση - εκδηλούμενη με εκλογικές ή άλλες διαδικασίες - προκειμένου να γίνουν μέτοχοι της εξουσίας και να προωθήσουν έτσι το ιδεολογικά προσανατολισμένο πολιτικό τους πρόγραμμα. Γενικά η άποψη ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ό,τι λέει ο Άρειος Πάγος δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ο νόμος, άλλωστε, είναι του 3023/2002, και πριν ίσχυαν άλλες ρυθμίσεις. Τα κόμματα δε - ανεξάρτητα από το αν είχαν νομική προσωπικότητα - γίνονταν δεκτά από το ΣτΕ ως θεσμοί της Δημοκρατίας και ως υποκείμενα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.--Diu (συζήτηση) 13:10, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Diu σε ευχαριστώ για την συμβολή σου. Το θέμα είναι ότι υπάρχει α) ο αυτοπροσδιορισμός οργανώσεων β)μια παρακαταθήκη πολιτικών επιστημών της Αριστεράς που βρίσκει διαφορές μεταξύ κόμματος-οργάνωσης-ομίλου ιδεών κ.ο.κ γ)αναφορές από έντυπα που μιλάνε για οργάνωση και όχι για κόμμα. Για ποιο λόγο είναι ισχυρότερη η νομική αποτύπωση μιας συλλογικότητας; Εντάξει, ίσως είναι κακό παράδειγμα αυτό που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν λέμε ότι ο τάδε βιογραφούμενος είναι "φυσικό πρόσωπο".--Istoria1944 (συζήτηση) 13:19, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Κατ' εμέ η νομική αποτύπωση δεν είναι ισχυρότερη από τον αυτοπροσδιορισμό όταν μιλάμε για πολιτική παράταξη. Πιθανόν να μπορούσε να προστεθεί στο λήμμα ένα σχετικό κείμενο που να εξηγεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις αντιρρήσεις σχετικά με το αν είναι κόμμα, όμιλος ιδεών κ.λπ. (αν υπάρχουν αξιόπιστες τρίτες πηγές).--Diu (συζήτηση) 13:22, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Σε αυτό συμφώνησα από την πολύ αρχή. Στο να μπούνε όλες οι απόψεις, και να μην υπάρχει επιβολή της μιας άποψης είτε είναι του Αρείου Πάγου, είτε του ΝΑΡ. Να τονίσω μόνο Diu, ότι το ίδιο το ΝΑΡ, είναι στη διαδικασία μετάβασης σε κόμμα, δηλαδή ένας ΝΑΡίτης θα ήθελε να γραφεί τώρα ότι έγινε κόμμα το ΝΑΡ. Δηλαδή παρόλες τις κατηγορείς που έφαγα πάλι, εγώ είμαι αυτός που υπερασπίζομαι την ορθότητα, και οι άλλοι βγάζουν τη γραμμή που θα ήθελε το ΝΑΡ. Φυσικά αυτά τα έχω γράψει, δεκάδες φορές. Αλλά στη Βικιπαίδεια, άπαξ και υποστηρίξεις, κάτι από την αρχή, ακόμη και λάθος να κάνεις, το συμπέρασμα σου θα παραμείνει πάντα το ίδιο, ως διάλογος κωφών--Istoria1944 (συζήτηση) 13:28, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Καμία διαφορά δεν υπάρχει. Και ο Δημητρόπουλος τα ίδια λέει--Kalogeropoulos (συζήτηση) 13:13, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Ο Δημητρόπουλος εννοείς;--Diu (συζήτηση) 13:15, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Σωστά ∆ηµητρόπουλος Α.∆., 2009, Οργάνωση και Λειτουργία του κράτους, Θεσσαλονίκη, Σάκκουλας σσ. 44-46--Kalogeropoulos (συζήτηση) 13:19, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)


Diu, έχω κάθε καλή πρόθεση για συζήτηση, αλλά επιθυμώ να απέχω από συζητήσεις, μέχρις ότου τακτοποιηθεί το άλλο θέμα. Διάβασε αν δεν το'χεις κάνει ήδη, αυτό. Ευχαριστώ για την κατανόηση. --Κόκκινος Ποταμός YBR 13:30, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Όντως διαβάστε αυτά που έγραψε ο χρήστης. Είναι λίγο πρωτόγονος αντικομμουνισμός αυτά που γράφει: Τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικές Αριστεράς λένε ότι είναι οργανώσεις κλπ., γιατί έτσι θέλουν να αυτοπλασάρονται. Κομμουνιστική οργάνωση που δρα εντός των θεσμικών πλαισίων της Δημοκρατίας δεν υπάρχει.--Istoria1944 (συζήτηση) 13:32, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Σχεδόν καλή προσπάθεια. --Κόκκινος Ποταμός YBR 13:33, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Ευχαριστώ. --Istoria1944 (συζήτηση) 13:34, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Παιδιά αν υπάρχουν οι σχετικές πηγές ας προστεθούν όλες οι απόψεις. Αυτό επιβάλλεται από την πολιτική.--Diu (συζήτηση) 13:38, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)


 • Δεν καταλαβαίνω γιατί τσακώνεστε.Η οργάνωση είναι μια ευρύτερη έννοια από τον πολιτικό φορέα (κόμμα) που υπηρετεί.--Vrahomarinaner (συζήτηση) 13:42, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Η οργάνωση είναι όταν είσαι κόμμα και φας level drain ρε--Istoria1944 (συζήτηση) 13:49, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Εν τω μεταξύ ο Κόκκινος Ποταμός ρίχνει ότι κατηγορία θέλει, φυσικά χωρίς να τεκμηριώσει το οτιδήποτε. Πετάει έτσι εύκολα τις συμπαντικές του αλήθειες για τα κομμουνιστικά κόμματα που θέλουν να "αυτοπλασάρονται" ως οργανώσεις και όταν η πραγματικότητα τον διαψεύδει ::
(Γ' ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΝΑΡ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΚΟΜΜΑ:)Από πολλές πλευρές έχει έρθει η επείγουσα αναγκαιότητα το ΝΑΡ, αμέσως μετά το συνέδριο και στην πορεία προς το κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης, να ξεκόψει με τις παραλυτικές πρακτικές της χαλαρότητας, "
Από πολλές πλευρές έχει έρθει η επείγουσα αναγκαιότητα το ΝΑΡ, αμέσως μετά το συνέδριο και στην πορεία προς το KOMMA κομμουνιστικής απελευθέρωσης, να ξεκόψει με τις παραλυτικές πρακτικές της χαλαρότητας
μας λέει "σχεδόν καλή η προσπάθεια" γιατί και καλά γιατί σκορδοκαΐλα μας να τον τρολάρουμε. Εντάξει φυσικά δεν απευθύνομαι σε αυτόν, και ούτε στον Καλογερόπουλο που θέλει να το παίζει "ουδέτερος" μεταξύ δύο ακραίων. Μιλώ απολύτως λογικά, και έχω απαντήσεις σχεδόν τρολαρίσματα--Istoria1944 (συζήτηση) 13:44, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)


Εχουνε φτιάξει και επιτροπές για να γίνουν κόμμα.

http://www.narnet.gr/articles/%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%AF%CE%B4%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82

Που είναι ο Κόκκινος Ποταμός να τους πει ότι είναι ΗΔΗ κόμμα, και να τους πει και τις άλλες μεγάλες αλήθειες της ζωής;;--Istoria1944 (συζήτηση) 13:53, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

 • To "ρε" που πάει?Όσο για το Level σου,τρολλαρίσματα απαντήσεις αξίζει.--Vrahomarinaner (συζήτηση) 13:58, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Το "ρε"είναι αποτύπωση προφορικής ομιλίας σε γραπτό λόγο. Αν σε πειράζει να το διαγράψω. --Istoria1944 (συζήτηση)
 • Όχι να τ αφήσεις!Είναι αποτύπωση του μορφωτικού επιπέδου των ημιόνων.--Vrahomarinaner (συζήτηση) 14:10, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)


Οι «πρωτόγονοι αντικομμουνιστές» λέμε επιτροπή. Η πηγή λέει πρωτοβουλία. Παρεκτρέπεσαι... --Κόκκινος Ποταμός YBR 14:05, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Αυτή είναι η Ελληνική Βικιπαίδεια. Τρως άνετα μπαν για ένα "ρε" ή αν έγραψες επι τροχάδην επιτροπή αντί για πρωτοβουλία ενώ το θέμα ήταν να αποδείξεις ότι το ΝΑΡ λέει ΤΩΡΑ ότι γίνεται κόμμα. Και ο άλλος σε κατηγορεί για παραποίηση πηγών. Αν κατηγορείς πολιτικούς χώρους όπως εσύ ότι λένε για τους μύχιους σκοπούς τους ότι είναι οργάνωση (ενώ είναι κόμματα) δε τρέχει τίποτα. Τεσπα. Τα επιχειρήματα υπάρχουν, τα έγραψα πολλάκις. Αν κανείς έχει όρεξη να διαβάσει πίσω από ψεύτικες ευγένειες και να δει την ουσία ας το κάνει. --Istoria1944 (συζήτηση) 14:09, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Ευτυχώς, scripta manent. --Κόκκινος Ποταμός YBR 14:11, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικές Αριστεράς λένε ότι είναι οργανώσεις κλπ., γιατί έτσι θέλουν να αυτοπλασάρονται. Κομμουνιστική οργάνωση που δρα εντός των θεσμικών πλαισίων της Δημοκρατίας δεν υπάρχει --->Πρωτόγονος αντικομουνισμός περασμένων δεκαετιών. Όπου ο κομμουνιστής ως πολιτικό υποκείμενο χρησιμοποιεί μόνο πλάγιες μεθόδους για να επιτύχει τους σκοτεινούς σκοπούς του. Ενώ παράλληλα είναι και ψεύτες αφού εντός θεσμικών πλαισίων λειτουργούν ως υποκριτές. Τόνοι συκοφαντίας από τον Κόκκινο Ποταμό, αλλά δε τρέχει τίποτα μωρέ. Δεν έγινε και κάτι άμα βρίζουμε πολιτικά κόμματα συλλήβδην. Λε-πτο-μέ-ρει-ες--Istoria1944 (συζήτηση) 14:16, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Το ίδιο έγραψα και για το κόμμα της Δεξιάς λίγο παραπάνω. Συλλήβδην, γαργάρα... --Κόκκινος Ποταμός YBR 14:19, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Έγραψες αν θυμάμαι καλά, για ένα κόμμα της Μπακογιάννη που αυτοπροσδιοριζόταν ως κάτι που όντως δεν ήταν για λόγους διαφήμισης. Το ΠΑΣΟΚ έλεγε στο τίτλο του ότι ήταν κίνημα, όπως έλεγε το ΔΗΚΚΙ ότι είναι κίνημα κ.ο.κ. Η δομή και λειτουργία και των 2 δεν έδειχνε ότι ήταν κίνημα, καθώς το κίνημα είναι άλλο πράγμα σύμφωνα με τους πολιτικούς ορισμούς. Εγώ τουλάχιστον δε γνωρίζω κίνημα που να έχει αρχηγό ο οποίος να διαγράφει τους διαφωνούντες. Ξέρει κανείς κάτι άλλο;
Ο αντικομμουνισμός σου στο συγκεκριμένο σημείο βγήκε. Δε ξέρω αν είσαι γενικά αντικομμουνιστής και ούτε και με ενδιαφέρει. Να προσέχεις τις ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΕΣ κατηγορίες σου στα πολιτικά κόμματα. Αν θες να πεις κάτι να το τεκμηριώνεις. --Istoria1944 (συζήτηση) 14:28, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο. και μετά κάποιοι απαξιώνουν το Βυζάντιο επειδή οι τότε Βικιπαιδιστές αναλώνονταν σε ανούσιες διαμάχες για τη φύση, τη θέληση και την ενέργεια του Χριστού P.a.a (συζήτηση) 14:22, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Ναι άλλα έτσι αποδεικνύουμε την ακατάλυτη συνέχεια του Ελληνισμού. --Istoria1944 (συζήτηση) 14:32, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Istoria1944, δυσκολεύομαι να διαβάσω όλα τα παραπάνω, οπότε παρακαλώ θεώρησε ότι απαντώ στο αρχικό σου ερώτημα, παραφρασμένο ως «πως αποκαλούμε το υποκείμενο του λήμματος με όνομα ΧΧΧ, τη στιγμή που υπάρχουν οι απόψεις Α και Β», χωρίς να λάβω υπόψη τίποτε άλλο από όσα έχουν γραφεί παραπάνω:

 • στο λήμμα είναι αναγκαίο να εμφανίζονται, εφόσον είναι λογικό και το Α και το Β, με κάποιο τρόπο
 • σημαντικές είναι οι τρίτες και ανεξάρτητες πηγές (αν όλοι λένε ότι ο Άρης είναι σκύλος, τότε αρχίζουμε με το «Αρης ονομάζεται ον που χαρακτηρίζεται ως σκύλος της σαβάνας», πηγή 1, 2, 3
 • σημαντικότατη είναι η αυτοαναφορά: «αν και ο ίδιος θεωρεί του εαυτό του ... μικρόσωμη ζέβρα χωρίς ρίγες ...», πηγή 4 (αξιόπιστη, αφού είναι από συνέντευξή του και άποψη του ίδιου)
 • λιγότερο σημαντικές είναι οι επιστημονικές ορολογίες, τεχνικά ορθές ορολογίες, π.χ. στην παράγραφο καταγωγής «ο Άρης είναι Ροδεσιανός Ridgeback, διασταύρωση με Γκέκα»

Επί του θέματος:

 • Ως πολιτικός σχηματισμός που έχει λάβει μέρος σε εκλογές, έχει υποβάλει τα χαρτιά του ως κόμμα, άρα κάπου, σε κάποιο σημείο, μπορεί και να αναφερθεί ως κόμμα, μέσα στο λήμμα, κατά προτίμηση, εκεί που ταιριάζει (κοντά στο εκλογές, άλλα κόμματα κλπ). Θα ήταν λάθος να εξαφανίζαμε τη λέξη κόμμα από όλο το κείμενο, μόνο και μόνο για να μην εμφανιστεί
 • ως σχηματισμός που επιθυμεί να αναφέρεται ως «ψψψψ» (ούτε που με νοιάζει και δεν κάνω τον κόπο ούτε να κάνω σκρολ απ να δω πως ακριβώς θέλει να λέγεται), είναι απολύτως απαραίτητο να αναφέρεται ως «ψψψψ», κοντά στον τίτλο
 • αν οι πηγές κατά κύριο λόγο ακολουθούν το όνομα που θέλει ο ίδιος ο σχηματισμός, τότε το «ψψψψ» ανήκει ως κύριος χαρακτηρισμός
 • αν οι πηγές προτιμούν κάποιο άλλο χαρακτηρισμό «ζζζζ», τότε, πρώτα το «ζζζζ» και μετά το «ψψψψ» (το ΑΒΓ είναι «ζζζζ» που αυτοχαρακτηρίζεται ως «ψψψψ»)

Ελπίζω να σε βοήθησα. Τελειώνοντας να πω το συμπέρασμά μου: Δε μας νοιάζει η άποψη του FocalPoint γιατί η άποψή του είναι το ίδιο ισχυρή ή ανίσχυρη με του Istoria1944. Μας νοιάζουν οι πηγές, πηγές , πηγές και μας νοιάζει να αναφέρονται όλες οι μη περιθωριακές απόψεις που στηρίζονται από πηγές μέσα στο λήμμα. Καλή συνέχεια. --Focal Point 20:58, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

 • Με βάση τη διαχρονική εμπειρία αλλά και τις αρχές που έχουν διατυπωθεί για τη λειτουργία και το ρόλο των κομμάτων, δεν μπορεί να διατυπωθεί μια ενιαία θεωρία για το κόμμα. Στην πραγματικότητα εμφανίζονται κόμματα με σαφώς διαφορετικά οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα τα συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν θεμελιώδη διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα χαρακτηριστικά αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων. Αλλά και ανάμεσα στα αριστερά κόμματα υπάρχουν σαφείς διαφορές. Είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά ποπουλίστικων κομμάτων από τα χαρακτηριστικά των κομμάτων «νέου τύπου» που εγκαινίασε η λενινιστική αντίληψη. Και τα δύο προηγούμενα έχουν ουσιώδη διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα «κόμματα μελών». Ανεξάρτητα από το εάν οι καταστατικές αρχές των κομμάτων αυτών τηρούνται και σε ποιο βαθμό και μόνο η απλή ανάγνωσή τους καταδεικνύει τη διαφορά. Βέβαια υπάρχουν και μικρότερα σχήματα τα οποία συγκροτούνται χωρίς καμία καταστατική βάση και αρχή, απλώς ως ομάδες. Ένα από τα κεντρικά ζητούμενα στην σημερινή πολιτική συγκυρία είναι αν και σε ποιο βαθμό ο καταστατικός μας χάρτης, οι αρχές λειτουργίας και δράσης του κόμματος μας ανταποκρίνονται στις ανάγκες που οι ιστορικές στιγμές απαιτούν.

Η εμπειρία μας καταδεικνύει ότι κάθε κόμμα προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά που αντλεί από τις μονιμότερες ιδεολογικές, πολιτικές και στρατηγικές επιλογές του.

Συνήθως όταν συντάσσουμε ένα καταστατικό ή όταν θέλουμε να μιλήσουμε για την λειτουργία του κόμματος, περιοριζόμαστε σε κάποιες ρυθμίσεις που αναφέρονται στην σχέση ανάμεσα στα όργανα, στις οργανώσεις και στα μέλη. Αυτό ασφαλώς δεν είναι καθόλου δευτερεύον, το αντίθετο μάλιστα, ωστόσο δεν είναι αρκετό ή καλύτερα δεν αποτυπώνει με την αναγκαία πληρότητα το κόμμα ως θεσμό και ως δράση που αναφέρεται στο πολιτικό εποικοδόμημα και φυσικά στο πολιτικό σύστημα. Αν συνδυάσουμε τις δύο αυτές παραδοχές θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε τις βέλτιστες αποδόσεις στις ακόλουθες αναζητήσεις και διαπιστώσεις.

Το κόμμα είναι ένας θεσμός που λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή είναι προϋπόθεση το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα να επιτρέπει την λειτουργία των κομμάτων. Σε περιόδους που καταργούνται θεμελιώδεις λειτουργίες δημοκρατίας (πχ στρατιωτικά και δικτατορικά καθεστώτα) εμφανίζονται πολιτικές οργανώσεις και πολιτικά συστήματα που δραστηριοποιούνται έξω από το επίσημο πολιτικό σύστημα. Επίσης είναι πιθανόν ένα συγκεκριμένο κόμμα ή ομάδα πολιτών να εκτιμά ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στις λειτουργίες ενός συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος.

Τα πολιτικά συστήματα αποτελούν στοιχείο του συνολικού εποικοδομήματος ή πιο σωστά του πολιτικού εποικοδομήματος δεδομένου ότι κάθε δράση, κάθε έκφραση βούλησης ή κάθε διατύπωση αξιών και δικαιωμάτων ή κάθε θρησκευτική προτίμηση κλπ. αποτελούν πολιτική δραστηριότητα με την γενική έννοια του όρου. Σε κάθε χώρα το πολιτικό σύστημα αποτυπώνει την ιστορικότητα της, τους πολιτικούς συσχετισμούς της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και το σύστημα αξιών κάθε λαού. Η ιστορία έχει καταγράψει πολλές μορφές πολιτικών συστημάτων πολυκομματικά, μονοκομματικά ή και δικτατορικά πολιτικά συστήματα. Από τα προηγούμενα καταδεικνύεται ότι υπάρχουν αρκετοί τύποι πολιτικών συστημάτων. Κεντρικό ρόλο σε κάθε πολιτικό σύστημα διαδραματίζει η κυβέρνηση. Δηλαδή η πολιτική δύναμη που εντέλλεται να λειτουργήσει τους κρατικούς θεσμούς προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις συνολικότερες στρατηγικές της επιλογές. Ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύεται μια κυβέρνηση συναρτάται από τον χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος. Τούτων δεδομένων, κάθε κόμμα στο πλαίσιο των αρχών του, των θέσεων του αλλά και των καταστατικών του ρυθμίσεων, οφείλει εκτός από τις ρυθμίσεις για την εσωκομματική του λειτουργία, να διατυπώσει την σχέση του με όλο το πλέγμα τόσο των θεσμών του πολιτικού συστήματος, όσο και με το σύνολο των λειτουργιών του πολιτικού εποικοδομήματος (π.χ. σχέση κόμματος και θρησκευτικών οργανώσεων, ή σχέση κόμματος και δικαιοσύνης ή σχέση κόμματος με οικονομικά συμφέροντα ή με τα ΜΜΕ ή με το στρατό ή με τα πολύμορφα κινήματα ή με τα κινήματα δικαιωμάτων κλπ). Η σχέση κάθε κόμματος τόσο με τους θεσμούς του πολιτικού συστήματος όσο και με το σύνολο του πολιτικού εποικοδομήματος υπόκειται στους περιορισμούς του καταστατικού χάρτη κάθε χώρας (Σύνταγμα ή πλέγμα Νόμων) και φυσικά στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των κομμάτων, το οποίο θεσμοθετείται με Συνταγματική επιταγή. Είναι πιθανόν το Συνταγματικό πλαίσιο να παρουσιάζει ανελαστικότητες τέτοιες που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού πολιτικού σχεδίου το οποίο έχει εγκρίνει μεν ο λαός με την εκλογή αντίστοιχου πολιτικού κόμματος. Τότε είναι σαφές ότι στην κρίση του Λαού θα τεθεί η διαδικασία Συνταγματικής αναθεώρησης. (π. χ. Αν το Σύνταγμα απαγορεύει την ανεξιθρησκία ή περιορίζει την λατρευτική διαδικασία σε κάποια θρησκευτικά δόγματα, ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη έχει διαμορφώσει μια νέα συνείδηση στο Λαό πιο ανεκτική.

Με βάση όλα τα παραπάνω καθίσταται αναγκαίο όταν διατυπώνουμε αρχές και λειτουργίες ενός κόμματος και πολύ περισσότερο του κόμματος της Αριστεράς, είναι απόλυτα αναγκαίο να ορίζουμε και την σχέση αφ’ ενός της πολιτικής μας συλλογικότητας και αφ’ ετέρου κάθε μέλους ατομικά, με όλο τα φάσμα των θεσμών και των φαινομένων που εξελίσσονται γύρω μας, με όλο το πολιτικό εποικοδόμημα.--Vrahomarinaner (συζήτηση) 21
13, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
 • Πολιτικές παρατάξεις:συνήθως έχουμε δυο:

μία δημοκρατική μία ολιγαρχική «Κατά παράδοξο τρόπο», στις περισσότερες χώρες υπάρχει μία και μόνη πολιτική παράταξη: η ολιγαρχική.

Αυτές οι παράταξεις είναι βέβαια χωρισμένες σε φατρίες οι οποίες ερίζουν για την πολιτική εξουσία. Οι φατρίες αυτής της ολιγαρχικής ή της δημοκρατικής παράταξης έχουν την μορφή κομμάτων.--Vrahomarinaner (συζήτηση) 21:40, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)


Διάσπαση λήμματος πληροφορική[επεξεργασία κώδικα]

Συζήτηση:Πληροφορική#Διαχωρισμός λημμάτων / Πληροφορική και Επιστήμη υπολογιστών

Επαναφέρω το θέμα καθώς, κατά τη γνώμη μου, η διάσπαση του λήμματος είναι που πρέπει να δικαιολογηθεί, και όχι το αντίθετο. Δεν πιστεύω ότι το «όλοι οι συντάκτες είναι υπέρ της διάσπασης» είναι επαρκές επιχείρημα, ούτε έχει αντικρούσει κανείς την επιχειρηματολογία ή τις πηγές που ανέφερα. Και χωρίς τις πηγές ακόμα, το ότι στις περισσότερες ξενόγλωσσες Wikipedia το αντίστοιχο του αγγλικού λήμματος computer science είναι παραλλαγές του "informatique" θα έπρεπε να βάλει σε σκέψεις. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο από το ότι υπάρχει ήδη το άρθρο τεχνολογία πληροφοριών (επίσημη μετάφραση στα ελληνικά) για το IT, που o Gts-tg (χωρίς καμία τεκμηρίωση) αντιλαμβάνομαι ότι θεωρεί ως ορθό περιεχόμενο του όρου «πληροφορική».

Να υπενθυμίσω ότι ούτε το ελληνικό κράτος, ούτε τα ελληνικά ΑΕΙ κάνουν πουθενά οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ επιστήμης υπολογιστών και πληροφορικής. Ο ρόλος της Βικιπαίδειας δεν είναι να ξαναγράφει την πραγματικότητα κατά βούληση, με βάση την αγγλική γλώσσα. Η επιχειρούμενη διάσπαση, είναι απλά, καθαρά και ξάστερα αγγλισμός. -- JohnMad (συζήτηση) 22:21, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)