Βικιπαίδεια:Αγορά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Discurso funebre pericles.PNG
Αγορά

Αρχεία παλαιότερων συζητήσεων

2004 - 2005 - 2006 - 2007
2008 - 2009 - 2010 - 2011
2012 - 2013 - 2014 - 2015

Χρήσιμα
Ανακοινώσεις
Πολιτική
Σελίδες για διαγραφή
Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων
Σημειωματάριο διαχειριστών
Σημειωματάριο επίλυσης διαφωνιών
Συμμετοχή
Βοήθεια
Οδηγός για νέους χρήστες
Βικιπαίδεια:Βοήθεια

Γεια Χαρά, Βικιπαίδες!

Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. Έτσι κι εμείς, οι χρήστες της ελληνικής Βικιπαίδειας, διαθέτουμε μια ψηφιακή Αγορά για την κοινότητα για να συζητάμε, να συνεννοούμαστε καλύτερα και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Ο πίνακας στα δεξιά μας μεταφέρει σε διάφορους χώρους συζήτησης, ανακοινώσεων, βοήθειας, πληροφοριών και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και αφορά τη Βικιπαίδεια. Όσοι και όσες θέλουν να προσθέσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τοv χώρο είναι ευπρόσδεκτοι.

Πώς να αφήσετε ένα μήνυμα εδώ:

 • Πατήστε εδώ ή στον σύνδεσμο πιο πάνω και συμπληρώστε το θέμα/επικεφαλίδα του μηνύματος/συζήτησης.
 • Στο παράθυρο κάτω από την επικεφαλίδα γράψτε το μήνυμά σας.
 • Στο τέλος του μηνύματός σας βάλτε την υπογραφή σας: ~~~~
 • Αν θέλετε να αφήσετε μια απάντηση σε κάποιο ήδη υπάρχον μήνυμα, γράψτε την κάτω από το μήνυμα αρχίζοντας με ** ή :. Περισσότερα * ή : θα κάνουν την απάντησή σας να πάει δεξιότερα από το παραπάνω μήνυμα έτσι που να φαίνεται πιο ωραία και να μην μπερδεύεται με το προηγούμενο μήνυμα.

Ανακοινώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενημερωθείτε για την τροπολογία που έχει υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την Ελευθερία πανοράματος στις χώρες της ΕΕ. Αν θέλετε να βοηθήσετε διαβάστε πρώτα το σχετικό σχέδιο στην Αγορά και τη σχετική σελίδα συντονισμού.

Νέες δράσεις προώθησης‎
Νέες δράσεις εμπλουτισμού
Σχολείο για τη Βικιπαίδεια στην Αθήνα
Στην Καισαριανή Αττικής διεξάγονται διαρκή μαθήματα συγγραφής στη Βικιπαίδεια, για ενήλικες. Οι εγγραφές γίνονται εδώ. Η δράση υποστηρίζεται επίσημα από το Ίδρυμα Wikimedia[1].
Wikimedia Community User Group Greece
Εγκρίθηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα από την Affiliations Committee του Ιδρύματος Wikimedia η Wikimedia Community User Group Greece [2]. Όλοι οι χρήστες που ενδιαφέρονται για εξωστρεφείς δράσεις διεύρυνσης της Βικιπαίδειας είναι ευπρόσδεκτοι στην ομάδα είτε ως μέλη είτε ως συνεργάτες της. Περισσότερα...

Αιωρούμενες Κάρτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hi. The Hovercards trial (discussed at Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο_2015/Απρίλιος#Αιωρούμενες Κάρτες για όλους τους χρήστες - περιορισμένη δοκιμή) ended last week, and I was wondering if this community would like to have it turned back on permanently, whilst the data from analytics and the survey are examined? If so, it's a simple config change. Please let me know, so that I can pass the decision along. Thanks! (my apologies for writing in English. I've tried to keep this message short.) Quiddity (WMF) (συζήτηση) 01:06, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)


Προσωπικά τις βρίσκω ενοχλητικές, ειδικά χωρίς χρονοκαθυστέρηση. Τις έχω συνεχώς απενεργοποιημένες αλλά υπήρχε και αυτό το πρόβλημα που ήθελε και πάλι ρύθμιση απενεργοποίησης όταν γινόταν αποσύνδεση και επανασύνδεση. Δεν θεωρώ ότι βοηθούν τον αναγνώστη. Σε πολλά λήμματα μάλιστα χρειάζεται να ελέγχει κάποιος πως το συγκεκριμένο λήμμα θα φαινόταν σε μια αιωρούμενη κάρτα (όταν είναι σύνδεσμος σε ένα άλλο λήμμα) για να δει αν πράγματι παρουσιάζεται μια εισαγωγή για το θέμα, αν δεν διακόπτεται η πρόταση, ποια και αν φαίνεται η εικόνα κτλ... Φυσικά προσωπική άποψη είναι, από τη στιγμή που υπάρχει απενεργοποίηση και εφόσον λυθεί το πρόβλημα με την αποσύνδεση/επανασύνδεση, δεν θα με ενοχλεί η ύπαρξη τους. Αν το θέταμε σε ψηφοφορία, θα ψήφιζα να μην ενεργοποιηθούν σε κανένα. Δεν βλέπω τη χρησιμότητα τους και θεωρώ ότι είναι ενοχλητικές για τον ανώνυμο αναγνώστη που δεν έχει τη δυνατότητα απενεργοποίησης τους... καθαρά προσωπική άποψη :) Xaris333 (συζήτηση) 01:14, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)


Καλό είναι να παραμείνουν ενεργές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στον αναγνώστη (ο οποίος δεν έχει τις ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις πλοήγησης ενός hardcore συντάκτη). Το πρόβλημα απενεργοποίησης έχει αναφερθεί μόνο από δύο χρήστες, ενώ η λειτουργία χρησιμοποιείται από εκατοντάδες συντάκτες και χιλιάδες αναγνώστες. Καλό είναι λοιπόν να διατηρηθεί για να βλέπουμε και τις διορθώσεις σφαλμάτων και νέες λειτουργίες που μπορούν πλέον να ενσωματωθούν χωρίς να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα της έρευνας. -geraki (συζήτηση) 05:44, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)

Καλό είναι να μείνουν ανενεργές. Είναι intrusive και ενοχλητικές. Καλό είναι επίσης να μην μιλάμε εκ μέρους των αναγνωστών όντας οι ίδιοι hardcore συντάκτες. Το σωστό σχεδιαστικά είναι να ενεργοποιούνται αν και μόνο αν το επιθυμεί ο αναγνώστης (ίσως με επιλογή στην αριστερη μπάρα (?)). Η λειτουργία χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιείται από εκατοντάδες ανθρώπους γιατί δεν τους δίνεται άλλη επιλογή. Και οι δύο που παραπονεθήκαμε τις χρησιμοποιούμε, ούτε να τις απενεργοποιήσουμε δεν μπορούσαμε καλά καλά... -- Spiros790 (συζήτηση) 05:50, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)


Τότε δεν μπορεί να υποτεθεί ούτε ότι είναι "intrusive και ενοχλητικές" και για τους αναγνώστες... Όσο για τους συντάκτες, βλέπω ότι 280 χρήστες έχουν ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία ως beta, έναντι 2-3 που την βρίσκουν προβληματική. Έχουμε ένα μέτρο λοιπόν. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, δεν σου απενεργοποιούνται επειδή έχεις απενεργοποιημένη την αποθήκευση ιστορικού στον browser σου, κάτι που δεν κάνει ούτε ο τυπικός χρήστης, ούτε ο τυπικός αναγνώστης. -geraki (συζήτηση) 07:58, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
Ό,τι λέω -εκτός κι αν αναφέρω ρητά το αντίθετο- είναι δική μου άποψη. Δεν επικαλούμαι κανέναν άλλο ούτε κρύβω τις όποιες προθέσεις και απόψεις μου πίσω από υποθέσεις και στατιστικά της πλάκας. Συνεπώς τέτοιου είδους εξυπνάδες αλλού. Τις καρτούλες ως beta τις είχα ενεργοποιήσει παλιότερα και εγώ για να δω τι είναι... Επίσης πρόταση της μορφής "οκ αυτό δεν δουλεύει σε μερικούς διότι έχουν απενεργοποιημένη την αποθήκευση ιστορικού του browser τους" είναι λόγος απόλυσης. Σαν υπάλληλος στον χώρο του IT το αναφέρω αυτό. Τώρα αν νομίζεις ότι είναι ένας και δυο που δεν αποθηκεύουν το ιστορικό τους είσαι πολύ γελασμένος ή για την ακρίβεια δεν ξέρεις και πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάς. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:17, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
Παρεμπιπτόντως μιας και βγάζω το ψωμί μου στήνοντας πράγματα διαδικτυακά με υπόβαθρο σε πληροφοριακά συστήματα, επέτρεψε μου να κάνω καναδυό παρατηρήσεις όσον αφορά το interface μιας ιστοσελίδας... -- Spiros790 (συζήτηση) 08:24, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
Spiros790 Θα σε παρακαλέσω για μία και μοναδική φορά. Δεν βρισκόμαστε στον ίδιο φυσικό χώρο, δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο έκφρασης, δεν έχουμε την ίδια ηλικία. Εκφράσεις του τύπο "εξυπνάδες" και "στυλάκι" μπορεί να μην πειράζουν τους φίλους σου. Για εμένα είναι αφάνταστα ενοχλητικές, προσβλητικές και επιθετικές σε μια συζήτηση που λογικά δεν θα έπρεπε να οδηγείται σε τέτοια. -geraki (συζήτηση) 09:21, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
Και εγώ βρίσκω αφόρητα ενοχλητικό να αλλοιώνεις τα λεγόμενα μου για να βγάλεις τα συμπεράσματα που θες να βγάλεις εκ των προτέρων. Χαίρομαι που το αναφέρεις πάντως γιατί κάποια στιγμή πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά. Εσύ που είσαι μεγαλύτερος και άρα πιο ώριμος και συνετός κλπ κλπ από μένα που είμαι μικρός και ανώριμος και δεν ξερώ γω τι άλλο πρέπει να γίνεις πιο προσεχτικός σε κάποια πράγματα. Έχεις την Χ άποψη για το τάδε θέμα? Μια χαρά. Έχεις τα α, β, γ, δ επιχειρήματα για να την υποστηρίξεις? Επίσης μια χαρά. Μην επικαλείσαι την γνώμη του κοινού όμως... Παρακαλώ πολύ, δηλαδή με στατιστικά τους 280 που ενεργοποιήσαμε το feature πας να εκβιάσεις αποτέλεσμα? Μα σοβαρά τώρα? Έλεος. Δεν απευθύνεσαι σε ανοήτους... Όντως το θέμα είναι ήσσονος σημασίας, έχουμε δεν έχουμε καρτέλες μικρό το καλό ή το κακό, η πρακτική πάλι όχι. Τα ίδια (με άλλους χρήστες) πάθαμε πριν κάποιο καιρό όταν συμπεράνανε ότι ο αναγνώστης θέλει τις κατηγορίες γεννήσεων και θανάτων... Τώρα τι άλλαξε? Μήπως ότι τούτο το θες ενώ το άλλο όχι?. Εννοείται ότι δεν είμαστε φίλοι κι ότι δεν απευθύνομαι έτσι στους φίλους μου. Είναι λίγοι και τους εκλαμβάνω σαν αδερφούς αυτούς τους ανθρώπους. -- Spiros790 (συζήτηση) 09:34, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)


Όταν πρωτοεμφανίστηκαν ήταν γεμάτες εκνευριστικές ατέλειες. Έκτοτε, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ πιο πολύ ως αναγνώστης την ΒΠ. Δεν μου φάνηκαν ιδιαίτερα ενοχλητικές, πέρα από ορισμένες φορές που "κολλούσαν" και δεν έκλειναν, εμποδίζοντάς την ανάγνωση. Ίσως να μου φαίνονταν πιο ενοχλητικές αν ήθελα να γράψω, ή αν ήθελα να ελέγχω τις πρόσφατες αλλαγές. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν υπήρχαν στην εφαρμογή για τις κινητές συσκευές. Νομίζω πως μπορούσα να τις δω στην έκδοση για κινητά, όταν έμπαινα από κάποιον browser (δεν θυμάμαι να με ενόχλησαν), αλλά δεν θυμάμαι για την "επίσημη" εφαρμογή της Βικιπαίδειας. Γενικά πάντως, δεν με ενόχλησε. ΟΚ, ας κάνουμε δημοψήφισμα. VJSC263IO (συζήτηση) 08:19, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)

δεν έχει νόημα το "δημοψήφισμα" (είναι και επίκαιρο) διότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα το χρησιμοποιήσουν δεν είναι συντάκτες αλλά αναγνώστες και δεν μπορούμε πρακτικά να τους ρωτήσουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει για όλους επιλογή χρήσης ή όχι, χωρίς να υπάρχουν by default ιπτάμενα αντικείμενα στις σελίδες. Όσοι βολεύονται να τις χρησιμοποιούν, αλίμονο να το κάνουν -δεν νομίζω να θέλει κανείς να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εφόσον υλοποιήθηκε. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:27, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
Το ξέρω, απλά στην τελική, κάποιος πρέπει να την πάρει την απόφαση. Σίγουρα δεν μπορούμε να ρωτήσουμε, με κάποιον τρόπο, τους αναγνώστες; VJSC263IO (συζήτηση) 08:30, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
Αν πούμε ότι τις κρατάμε κάποιοι θα μείνουν παραπονεμένοι. Αν πάλι πούμε ότι τις βγάζουμε τελείως πάλι κάποιοι θα μείνουν παραπονεμένοι (και μάλλον θα σοφιστούν κάποια άλλη γύρω-γύρω μέθοδο για να τις ξαναφέρουν). Αν όμως απλώς δίνουμε στον καθένα την επιλογή χρήσης ή όχι, εννοείται και σε όσους δεν έχουν λογαριασμό, τότε όλοι θα κάνουμε αυτό που μας βολεύει κι όλα καλά. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:35, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
Τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρακτικά, κάθε φορά που θα μπαίνει κάποιος με μια δυναμική IP θα πρέπει να επιλέγει αν θέλει να εμφανίζονται ή όχι (εκτός και αν ο browser του αποθηκεύσει την επιλογή του). Δεν νομίζεις πως θα είναι κάπως ενοχλητικό αυτό; Εκτός και αν εμφανίζεται με την μορφή "κουμπιού" (ή κάτι παρόμοιο) σε κάποιο εμφανές σημείο. VJSC263IO (συζήτηση) 08:46, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
όλες οι μεγάλες ιστοσελίδες αποθηκεύουν τοπικά (δηλ. στον υπολογιστή μου, σου, του) cookies με κάποιες επιλογές και προτιμήσεις του χρήστη. Πρόκειται για μικροσκοπικές συμβολοσειρές που μπορούν να σώζουν πχ την γλώσσα προτίμησης κλπ κλπ. Έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά που μπαίνεις να κάνεις την ίδια επιλογή. Το κουμπί που λες είναι επίσης εφικτός τρόπος. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:51, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
Το μόνο που βρίσκω ενοχλητικό στις καρτέλες είναι ότι κολλάνε μερικές φορές και δεν εξαφανίζονται, δηλαδή ακόμα και όταν φύγει ο δείκτης του ποντικιού από τον σύνδεσμο η καρτέλα δεν εξαφανίζεται, και πρέπει να πάω το ποντίκι πάνω από ένα άλλο σύνδεσμο για να εξαφανιστεί ο προηγούμενος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν π.χ. κάποιος βλέπει τις καρτέλες σε ένα κατάλογο συνδέσμων όπου πολλοί σύνδεσμοι είναι κοντά ο ένας στον άλλο, και έτσι η καρτέλα κρύβει μέρος αυτών και δεν μπορούν να κλικαριστούν. Εκτός του σημείου αυτού όμως, τις βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμες και εύχρηστες. Gts-tg (συζήτηση) 08:51, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
εγώ βρίσκω για αρχή ιδιαίτερα ενοχλητικό ότι κάθε φορά που κουνάω το ποντίκι και έχει πολλά λινκς από κάτω φεύγουν ιπτάμενα πράγματα δεξιά κι αριστερά, δευτερευόντως ότι ενίοτε κολάνε, τρίτον ότι ανάλογα με την ρύθμιση της χρονοκαθιστέρησης πρέπει να περιμένω να κλείσει η καρτέλα για να δω τι έχει από πίσω, τέταρτον και κυριότερον ότι είναι χοντρή αλλαγή στο interface και δεν μου δίνεται επιλογή να μην εμφανίζονται. Δεν μας ρώτησε κανένας ούτως ή άλλως, τουλ. θα πάρουμε την δυνατότητα να τις απενεργοποιούμε (κι όσοι τις θέλουν να τις κρατήσουν, αλοίμονο). -- Spiros790 (συζήτηση) 08:57, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)


Στην αρχή με είχαν "ξενίσει" κι εμένα. Όμως, στην πορεία τις είδα με "καλό μάτι". Είναι αρκετά πληροφοριακές και ενεργούν σαν βοηθητικές σημειώσεις μέσα σε λήμματα. Προσωπικά με βοηθούν ως αναγνώστη και , επιπλέον, με παρακινούν να αναζητήσω/μάθω ακόμα περισσότερα για το αντικείμενο. Επιπλέον, μία εικόνα=χίλιες λέξεις και σε πολλές από τις κάρτες βλέπουμε και εικόνες. ----Lemur12να'στε καλά 09:14, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)
δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόταση να φύγουν και σίγουρα δεν ζητάω κάτι τέτοιο. πρέπει να υπάρχει επιλογή όμως, όχι επιβολή της βούλησης τριών, δέκα ή 280 ατόμων. Το σύνολο των χρηστών είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το δείγμα -- Spiros790 (συζήτηση) 09:20, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)

Τις θεωρώ απίστευτα ενοχλητικές, εκνευριστικές και δεν βλέπω κάποια χρησιμότητα (για μένα προφανώς). Πριν λίγο καιρό δεν μπορούσα να τις απενεργοποιήσω. Όχι απλά να απενεργοποιήσω και όταν συνδεθώ ξανά να πρέπει να ξανααπενεργοποιήσω. Είχαν κολλήσει, τις απενεργουποιούσα και δεν έφευγαν! Αν δεν λυθούν τέτοια προβλήματα είμαι υπέρ στο να είναι προαιρετικές. Αν αυτό το πρόβλημα λυθεί οριστικά τότε ας μείνουν μόνο όμως αν το wikimedia έχει υπαρκτά στοιχεία ότι είναι πράγματι εύχρηστες για τον μέσο αναγνώστη. —Ah3kal (συζήτηση) 10:15, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)


Οι αιωρούμενες κάρτες είναι αποδεκτές για εμένα. Υπάρχουν ακόμη θέματα βελτιστοποίησης - μικροπροβλήματα, αλλά είναι σαφέστατα στα χρήσιμα χαρακτηριστικά. Σημειώνω την ανάγκη να δουλεύει καλά το opt-out (δυνατότητα απενεργοποίησης) και βέβαια να μην κολλούν τα παράθυρα και μένουν ανοικτά. Προφανώς, αν από την παρούσα συζήτηση δεν γίνει προφανές το αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία. --Focal Point 10:51, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)

αφού μπορούμε να χουμε και τα δύο (όσοι τις θένε να τις χρησιμοποιούν κι όσοι δεν θένε να μην τις χρησιμοποιούν) δεν καταλαβαίνω σε τι θα χρησίμευε μια ψηφοφορία. -- Spiros790 (συζήτηση) 10:59, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)


Υπέρ της διατήρησης. Μόλις διορθωθεί το bug του Universal Language Selector θα μπορούν και οι μη συνδεδεμένοι χρήστες να απενργοποιούν τις κάρτες P.a.a (συζήτηση) 16:47, 27 Ιουνίου 2015 (UTC)


Τις βρήκα χρήσιμες στο γρήγορο έλεγχο λημμάτων/συνδέσμων και ότι πράγματι οι σύνδεσμοι οδηγούσαν εκεί που έπρεπε και όχι σε λάθος σελίδα. Να κάνω την ίδια παρατήρηση με τον VJSC263IO, όταν κολλούσαν και δεν έκλειναν όταν έφευγε ο σένσορας από πάνω τους και ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα αποεπιλογής/επιλογής στις ip. --C Messier 10:37, 28 Ιουνίου 2015 (UTC)


 • Μέχρι δύο μήνες πριν την υποχρεωτική δοκιμαστική εφαρμογή τους, οι κάρτες δεν είχαν το ενοχλητικό κόλλημα.
 • Οι κάρτες βοηθούν ιδιαίτερα τον αναγνώστη γιατί, χωρίς να ανοίγει πολλά παράθυρα, βοηθείται να καταλαβαίνει τι διαβάζει σε ένα λήμμα με άγνωστο σε αυτόν αντικείμενο.
 • Έναν συντάκτη τον ενοχλεί γιατί ενδεχομένως έχει άλλον στόχο, ιδίως αν πετάγονται πολύ γρήγορα ή αυθόρμητα ή κολλούν.
 • Είναι όμως και χρήσιμες στον συντάκτη για γρήγορο έλεγχο ποιότητας (εισαγωγές λημμάτων), καθώς και για έλεγχο των συνδέσμων.
 • Τα λάθη στη δοκιμαστική εφαρμογή τους ήταν:
  • Δεν ήταν παραμετροποιήσιμος ο χρόνος εμφάνισης, ώστε να βγει μέσος όρος για default τιμή, και μείναμε με ακραίες εντυπώσεις ναι/όχι
  • Δεν λαμβανόταν υπόψιν η επιλογή της μη εμφάνισης και οι κάρτες ξαναεμφανίζονταν σε όσους τους ενοχλούσαν.
  • Η μέτρηση αφορούσε μόνο τους συντάκτες! (συνδεδεμένους χρήστες - ρυθμίσεις) και όχι τους αναγνώστες (ασύνδετοι - cookies που λήγουν σε δύο πχ ημέρες).

   ManosHacker 13:08, 29 Ιουνίου 2015 (UTC)


Σημειώσεις:

 • Η μέτρηση αφορούσε κυρίως τους ασύνδετους αναγνώστες. Για συνδεδεμένους θα μπορούσαν να έχουν στοιχεία από όσους τις έχουν ενεργοποιημένες ως beta.
 • Η παραμετροποίηση του χρόνου εμφάνισης θα ακύρωνε την μέτρηση (αφού σκοπός της ήταν να μετρήσει τις ακούσιες εμφανίσεις με τον δεδομένο χρόνο).

--geraki (συζήτηση) 14:04, 29 Ιουνίου 2015 (UTC)

του αναγνώστες που δεν ξέρανε από που στο καλό κλείνει αυτό το πράγμα τους μετρήσατε? Ξέρω προσωπικά δυο ανθρώπους, που διαβάζουν συστηματικά στην ΒΠ, γνωρίζουν ότι ασχολούμαι και με ρωτήσανε... Τότε ανέφερα για πρώτη φορά ότι ΔΕΝ κλείνουν... Μάθαμε όλοι στατιστική βλέπω. Κάντε το να δουλεύει στοιχειωδώς σωστά, δώστε σε όλους (συντάκτες και αναγνώστες) την επιλογή να το χρησιμοποιούν ή να το απενεργοποιούν και καιρός να ασχοληθούμε με τίποτε πιο σοβαρό από τα ιπτάμενα καρτελάκια... -- Spiros790 (συζήτηση) 14:30, 29 Ιουνίου 2015 (UTC)
"Logged-out users can turn Hovercards off, via the cog-icon (settings saved in cookies or localstorage)." [3]
Κλείνουν λοιπόν. Φαίνεται ότι δεν κλείνουν σε κάποιους browsers που δεν έχουν default ρυθμίσεις. Αντί να φωνάζεις μπορείς να κάνει ένα σωστό bug report. Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι, δεν είναι σωστή επιλογή. -geraki (συζήτηση) 14:41, 29 Ιουνίου 2015 (UTC)
Δεν φωνάζω. Σιγά μην κάτσω να σκάσω για τις αιρούμενες καρτέλες. Το να σωζει επιλογή με cookie είναι αυτονόητο και θα πρεπε να υπάρχει εξ αρχής. Το ανέφερα και προχτές ούτως ή άλλως, εδώ πιο πάνω είναι. Σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να διαλέξουμε διατήρηση ή κατάργηση, μπορούμε να χουμε και τα δύο. Το cog-icon οι δύο προαναφερθέντες δεν το βρήκαν οι άνθρωποι, είναι και κάποιας ηλικίας δεν έχουν την εξοικειωση τη δική μας. ¨οχι δεν θα κάνω bug report "επδ δεν σώζει προτίμηση επδ δεν αποθηκεύει ο browser μου ιστορικό". Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά (αν όντως είναι αυτός ο λόγος όπως είπες φυσικά). Γενικώς το όλο πράγμα έγινε πολύ βιαστικά χωρίς να υπάρχει λόγος, δεν μας κυνηγάει κανείς ούτε είναι κάτι σημαντικό. -- Spiros790 (συζήτηση) 15:10, 29 Ιουνίου 2015 (UTC)

geraki, αν τυχόν γνωρίζεις τον κατάλληλο άνθρωπο ενημέρωσε για την ύπαρξη bug T100639. Δεν επηρεάζει μόνο τις αιωρούμενες κάρτες αλλά κάθε επέκταση και σκριπτ που χρησιμοποιεί το jStorage P.a.a (συζήτηση) 15:54, 29 Ιουνίου 2015 (UTC)

I'm totally put off with those cards. They turn an encyclopedia to a children's pup-up book. But since some of us seem to like them, let's consider a mid solution: A limited mumber of cards per article and a minimum distance between them.--Skylax30 (συζήτηση) 13:00, 30 Ιουνίου 2015 (UTC)

Είμαι κατά της εκ προοίμιου χρήσης των Αιωρούμενων Καρτών για τους συνδεδεμένους χρήστες. Όποιος το θεωρεί χρήσιμο και χρηστικό ας το ορίζει από τις προτιμήσεις. Για τους αναγνώστες από την άλλη θεωρώ ότι είναι κάτι χρήσιμο (θυμάμαι ότι το wordpress είχε αυτό το feature από το 2009 ή και ακόμα νωρίτερα) --Γλαύκος συζήτηση 07:14, 1 Ιουλίου 2015 (UTC)
Περίληψη

Η περίληψη έγινε με ευθύνη του Χρήστης:FocalPoint. Αν έκανα κάποιο λάθος, παρακαλώ μετακινήστε την άποψή σας στη σωστή κατηγορία.

Υπέρ της εκ των προτέρων ενεργοποίησης των Αιωρούμενων καρτών

 1. Χρήστης:geraki
 2. Χρήστης:VJSC263IO
 3. Χρήστης:Gts-tg
 4. Χρήστης:FocalPoint
 5. Χρήστης:P.a.a
 6. Χρήστης:C messier
 7. Χρήστης:ManosHacker
 8. Χρήστης:Giorgos ab1234

Κατά της εκ των προτέρων ενεργοποίησης των Αιωρούμενων καρτών

 1. Χρήστης:Xaris333
 2. Χρήστης:Ah3kal
 3. Χρήστης:Skylax30
 4. Χρήστης:Glavkos
 5. Χρήστης:Spiros790


Symbol opinion vote.svg Σχόλιο άνευ ουσίας η περίληψη -- Spiros790 (συζήτηση) 11:02, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

Ο Χρήστης:Quiddity (WMF) ζήτησε την άποψη της κοινότητας και την απόφασή της. Με βάση τα παραπάνω θα τον ενημερώσουμε ώστε να προχωρήσει στην αντίστοιχη ενέργεια για την εκ των προτέρων ενεργοποίηση των Αιωρούμενων Καρτών. --Focal Point 11:19, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

αφού αρκεί η γνώμη επτά ανθρώπων (με τους πέντε διαφωνούντες το σύνολο δώδεκα) μέσα σε μια αρχειοθετημένη συζήτηση όλα καλά. Ό,τι θετε σεις κάνετε μονίμως, σιγά μην αλλάξει τώρα.. Άντε βάλτε τις ήταν προαποφασισμένο ούτως ή άλλως. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:09, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

Οι μισοί διαφωνούν. Δεν υπάρχει συναίνεση για την ενεργοποίηση για όλους (ή δεν υπάρχει συναίνεση για την απενεργοποίηση, όπως το δει ο καθένας SHysterical.gif).

ΥΣ: Είμαι ο μόνος που θεωρεί λάθος την συνέχιση συζητήσεων σε σελίδα που υποτίθεται ότι είναι αρχειοθετημένη (και που υποτίθεται ότι δεν αλλάζει). Μέχρι πρόσφατα, μεταφερόταν η συζήτηση copy-paste στη νέα αγορά, όπου μπορούσαν να την δουν και περισσότερα άτομα. --C Messier 06:07, 5 Ιουλίου 2015 (UTC)

Σαφέστατα, τα ανοιχτά θέματα, αν είναι ακόμη ανοιχτά, πρέπει να αναφέρονται σε πλήρη μορφή στην τρέχουσα Αγορά και όχι στο Αρχείο της. Για το λόγο αυτό μεταφέρθηκε εδώ η συζήτηση. --Focal Point 07:32, 5 Ιουλίου 2015 (UTC)

Καλημέρα. Βλέποντας χρήστες να χρησιμοποιούν την βικιπαίδεια για έρευνα και γνώση, είδα μόνο θετικά σχόλια για τις καρτέλες συνεπώς και εγώ είμαι υπέρ. Νάστε όλοι καλά. Giorgos ab1234 07:55, 5 Ιουλίου 2015 (UTC)

Προβεβλημένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει κάποια γενική προτίμηση/σειρά με το ποιά από τα προβεβλημένα μπαίνουν στην 1η σελίδα; Ρωτάω γιατι την Αμέλια Έρχαρτ αν και καλό λήμμα είναι η 4η-5η φορά που την βλέπω φέτος. Gts-tg (συζήτηση) 10:00, 2 Ιουλίου 2015 (UTC)

Gts-tg, μπορείς να δεις το πρόγραμμα προβολής στον κώδικα της σχετικής σελίδας (κλειδωμένη γιατί βγαίνει στο πρωτοσέλιδο). Γενικά τα πρόσωπα μπαίνουν στις ημερομηνίες γέννησης/θανάτου, αλλά με 128 προβεβλημένα λήμματα σε 365 ή 366 μέρες όλα μπαίνουν τουλάχιστον δύο φορές και μερικά τρεις. Κάθε πρόταση για τροποποίηση του προγράμματος ευπρόσδεκτη! --cubic[*]star 20:31, 2 Ιουλίου 2015 (UTC)
Πολύ κατατοπιστικό, ευχαριστώ. Μάλλον το συγκεκριμένο λήμμα μου κάνει περισσότερο εντύπωση από άλλα και το θυμάμαι ευκολότερα. Gts-tg (συζήτηση) 22:20, 2 Ιουλίου 2015 (UTC)

Δυο εβδομάδες για να σώσουμε την ελευθερία πανοράματος στην Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Previous part of this topic in archive

Status update 3 July 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

It is going fast the past 24 hours and before. Therefore this update below, written bij my colleague Dimi_z who is for the Wikimedia movement following the political developments in the EU in the past weeks and years:

1. We have managed to find enough MEPs from various groups to file a positive amendment affirming Freedom of Panorama. The signatures were collected with the help of mainly the Dutch, German and Estonian ALDE members.
2. As a result of the big pressure we exercised and the fact that his own group publicly opposed him on this, Mr. Cavada has now called everyone in the European Parliament to vote to delete his wording, but also to oppose the amendment, as a compromise. It looks like there is a solid majority for this compromise.
3. Delegations form the second largest group, the S&D, have taken public positions against the Cavada text. They have however also let us know, that they wouldn't appreciate being cornered into voting for new (ALDE) amendment. The reasons they cite are mainly of procedural nature.
4. It would take a lot of pressure to get the positive amendment through. Such an aggressive campaign pushing for the absolute maximum this early on in the legislative process could, I am afraid, hurt our standing. Especially banners are only effective if they are used conservatively and there is an imminent threat. This threat is not given any longer, which we should all congratulate ourselves for. This is something we achieved! I want to personally thank each and every single one of the hundreds of people who worked on this.
5. We can still push for the positive amendment by ALDE! We can do this by writing and calling our MEPs personally and ask them to vote for it. We can also do this by joining the petition, which will ask all its signatories to to do the same.
6. What we can and should do now is invest in the contacts we established with MEPs and their assistants. Thank the ones who answered and promised to help! Invite them to a Wikipedia meet-up! Offer you expertise! Ask them to help you with FoP on the national level if you have none!
7. Maintaining contacts is also important, as the copyright reform dossier will come to the European Parliament sometime next year. If we make friends now, it will make our lives much easier next time around.
8. The vote on 9 July will go down as follows: First the positive amendment by ALDE will be voted on, then after that the "split" (meaning deletion) of the FoP paragraph. If the positive amendment passes, we would need the deletion to be rejected. If the positive amendment is rejected, we need the deletion to get a majority.

So Dimi and the rest of the team advices to switch off the CentralNotice banner in Greek and also not to create a Sitenotice banner instead.

As the community has decided to organise a banner by providing translations of the banner and the creation of a landing page, the community has to decide on this matter as well.

If no reaction follows in the following two days, or only confirming messages, we assume we can deactivate the banner in Greek. If your community decides to switch off the banner, please make this known at this page.

If you need more information or if you have questions, you can ask them through our helpline.

Thank you so much for all the work done! We have made our voice heard, with success! :-) Romaine (συζήτηση) 00:17, 3 Ιουλίου 2015 (UTC)

PS: I will try to keep you informed on this page about future developments. Romaine (συζήτηση) 00:17, 3 Ιουλίου 2015 (UTC)
Απ' ότι κατάλαβα η τροπολογία του κ. Καβάντα θα καταψηφιστεί, εφ' όσον ακόμα και ο ίδιος ζήτησε την διαγραφή της. Το S&D, στο οποίο ανήκει η Ελιά και το Ποτάμι, δείτε εδώ, θα καταψηφίσουν την συγκεκριμένη οδηγία. Παρόλα αυτά έχει μπει στο παιχνίδι μια θετική τροπολογία που έθεσε το κόμμα ALDE και στο οποίο δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει βουλευτες. Αυτήν την θετική τροπολογία δεν προτίθενται να την ψηφίσουν αρκετά κόμματα και θεωρώ ότι πρέπει να στείλουμε ξανα e-mail στους Έλληνες και Κύπριους βουλευτές, προτρέποντάς του να την ψηφίσουν, και αν αυτή δεν περάσει να καταψηφίσουν την οδηγία του Καβάντα. - - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 14:02, 3 Ιουλίου 2015 (UTC)
Μετά από το update του Romaine, καλούμαστε να αποφασίσουμε ως κοινότητα αν κρίνουμε σκόπιμη την παραμονή του μπάνερ στο βαθμό που ο κίνδυνος μιας αρνητικής εξέλιξης φαίνεται ότι έχει αποτραπεί. Εδώ ας εκφραστεί η κοινότητα για να ενημερώσουμε τη σχετική σελίδα. Εγώ θα έλεγα να μείνει το μπάνερ για μια μέρα ακόμα για ενημερωτικούς καθαρά λόγους και για να καταστεί συνείδηση το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις σε τόσο κρίσιμα θέματα στις Βρυξέλλες. Φυσικά αν οι περισσότεροι εκφραστούν διαφορετικά το μπάνερ θα αποσυρθεί.
Από την άλλη, συμφωνώ φυσικά με την πρόταση του SucreRouge να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τους Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές για την θετική τροπολογία που έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα ALDE. Η τροπολογία τους αναγνωρίζει πλήρως την ελευθερία πανοράματος για φωτογραφίες, βίντεο και άλλες εικόνες. Συνεπώς, οι επόμενες επιστολές, emails και tweets θα πρέπει να κινητοποιούν τους αντιπροσώπους μας Κύπριους και Έλληνες να ψηφίσουν υπέρ της εν λόγω τροπολογίας (ενδεχομένως αν υπάρχει η διάθεση και ο χρόνος να επεξεργαστούμε ένα νέο σχέδιο επιστολής για να γράψει ο καθένας μόνος του πάνω σε αυτό τη δική του επιστολή). --Γλαύκος συζήτηση 22:20, 3 Ιουλίου 2015 (UTC)

Συμφωνώ με την απενεργοποίηση του μπάνερ αλλά και με τη συνέχιση της προσπάθειας για ενημέρωση των ευρωβουλευτών και για τη διαγραφή του λεκτικού που ο ίδιος ο κος Cavada υποστηρίζει στο κείμενό του, αλλά και στην υποστήριξη του νέας θετικής πρότασης της ALDE. --Focal Point 10:40, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

Έχω ετοιμάσει εδώ το 2ο σχέδιο επιστολής για Ευρωβουλευτές. Όποιος έχει λίγο χρόνο, μπορεί να βοηθήσει καταθέτοντας την άποψή του στους εν Βρυξέλλες αντιπροσώπους μας μέσω των σχετικών emails. Ας κάνουμε άλλη μια προσπάθεια, δυναμώνοντας τη φωνή μας και ελπίζοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. --Γλαύκος συζήτηση 21:11, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

Bράβευση των εκπαιδευόμενων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγχαρητήρια στους καθηγητές και μαθητές για τη εξαιρετική τους προσπάθεια. Ένα ξεχωριστό μπράβο από μένα, φαντάζομαι κι από όλους, στο δικό μας διαχειριστή και Βικιπαιδιστή Magioladiti. --Γλαύκος συζήτηση 09:43, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

Ευχαριστώ πολύ. --Magioladitis (συζήτηση) 17:50, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

Meetups[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hi there,
I am in Greece now, and I want to know, if there are meetups in Greece. It isn't important if the meetup is in athens or elsewhere. Just tell me with {{ping|Rogi.Official}}. Thanks, --Rogi (συζήτηση) 09:51, 30 Ιουνίου 2015 (UTC)

{{ping|Rogi.Official}} I don't think we do.... Or, at least I am not aware of one. But I've been thinking about this very thing for some time. So, let's meet up. Any preferences on days/dates/times? Tsoukali (συζήτηση) 09:31, 1 Ιουλίου 2015 (UTC)
{Tsoukali: I am on a few islands now for about two weeks. But after that I'm back in Athens. are you interested? --Rogi (συζήτηση) 10:35, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)
Absolutely. I too have some travels coming up during July (15-25), but can certainly meet up after that. I see nobody else active in this discussion , so pm me and we can come up with a date that suits us both. Tsoukali (συζήτηση) 06:48, 5 Ιουλίου 2015 (UTC)

Πληροφορίες προσώπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου:

 • δεν δείχνει την περίοδο ακμής (floruit)
 • δείχνει με αγγλικά τον αιώνα: Γέννηση: 2. century

Παράδειγμα: Ιούλιος Πολυδεύκης, d:Q548104

--Focal Point 17:51, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

Μάλλον εδώ πρέπει να γίνει η αλλαγή Module:I18n/complex date. Δεν βρήκα πως. Δείτε και d:Property talk:P569#Problem with century in greek Xaris333 (συζήτηση) 20:02, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

Συνειρμός από αγγλική σε ελληνική έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψάχνοντας στα Commons για φωτό της χλωρίδας των φαραγγιών της Κρήτης, διαβάστηκε στην αγγλική έκδοση το λήμμα για το κοινότατο στα θερμά κλίματα μικρό δέντρο κρητικό σφεντάμι. Στο τέλος υπάρχει η πληροφορία ότι στη Βρετανία εισήχθη ως καλλωπιστικό το 1752. Αναρωτήθηκα πόσοι ακόμη αναγνώστες θα είπαν "στα τέτοια μας" εάν και πότε το φέραν στη συγκεκριμένη χώρα, ειδικά όταν το λήμμα πληροφορεί ότι το ίδιο έγινε σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Και ακόμη πιο ειδικά όταν την αγγλική έκδοση συμβουλεύονται υπερπολλαπλάσιοι μη Βρετανοί, από ότι ντόπιοι.

Το γεγονός αναφέρεται επειδή θύμισε ένα πρόσφατο αντίστοιχο ζήτημα με τον Ρουμπινστάιν και μία συναυλία του στο Ηρώδειο. Είναι αναμενόμενο ότι τέτοιες μη εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες εντάσσονται σε λήμματα όλων των γλωσσών, όταν κάποιος που τον ενδιαφέρουν κρίνει ότι θα ενδιαφέρουν και άλλους. Πάντως δεν έγινε και ο κακός χαμός που ξεσηκώσαμε εμείς με τον πιανίστα (αστήρικτες κατηγορίες περί canvassing, φραγές κλπ). Το στοιχείο περί Βρετανίας έχει περιληφθεί από την αρχική ακόμα δημιουργία του λήμματος πριν 7 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κάποιος να θέσει ζήτημα απομάκρυνσης. Αποκλείεται να μην το είδαν... --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 13:06, 5 Ιουλίου 2015 (UTC)