Βικιπαίδεια:Αγορά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Περικλής αγορεύων στην Πνύκα

Οι αρχαίοι Έλληνες για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες, συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που του είχαν αποδώσει την ονομασία Αγορά, δηλαδή τόπος συνάθροισης. Παρόλο που στην Αγορά πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, ήταν κυρίως το μέρος όπου οι πολίτες συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν και δημιουργούσαν.

Έτσι και εμείς, οι χρήστες της ελληνικής Βικιπαίδειας, διαθέτουμε για την κοινότητα μια ψηφιακή Αγορά ώστε να μπορούμε ευκολότερα να συζητάμε, να ενημερωνόμαστε, να συνεννοούμαστε και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Οι δείκτες με τα χρήσιμα, από κάτω, μας μεταφέρουν σε διάφορους χώρους συζήτησης, ανακοινώσεων, βοήθειας, πληροφοριών και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και αφορά τη Βικιπαίδεια. Όσοι και όσες θέλουν να προσθέσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τον χώρο είναι ευπρόσδεκτοι και παροτρύνονται να το κάνουν.


Αρχεία παλαιότερων συζητήσεων: 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019


Χρήσιμα: Ανακοινώσεις · Συμμετοχή · Πολιτική · Σελίδες για διαγραφή · Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων · Σημειωματάριο διαχειριστών · Βοήθεια
Ανακοινώσεις

📷🏰 Έναρξη Wiki Loves Monuments 2019 στην Ελλάδα[επεξεργασία κώδικα]

WLM Greece.svg

Ξεκίνησε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019 ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός Wiki Loves Monuments, που διεξάγεται για τέταρτη φορά και στην Ελλάδα.

To Wiki Loves Monuments είναι ένας διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώνεται από παραρτήματα και ομάδες χρηστών του Wikimedia. Το 2010 οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, και ακολούθησε η πανευρωπαϊκή διοργάνωση του 2011. Το Wiki Love Monuments 2012 διοργανώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και έλαβαν μέρος πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως ο Καναδάς, η Χιλή, η Ινδία, ο Παναμάς, η Γκάνα, οι Φιλιππίνες, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2016 διοργανώνεται και στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν ιστορικά μνημεία και ανεβάζουν τις φωτογραφίες στο Wikimedia Commons. Στη συνέχεια, αυτές οι εικόνες είναι διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση στη Wikipedia και όχι μόνο.

Ο φετινός διαγωνισμός διαρκεί από 1 Σεπτεμβρίου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2019. Διαβάστε περισσότερα για το πώς μπορεί κάποιος να πάρει μέρος, τους κανόνες, μάθετε για τα βραβεία, λύστε τις απορίες σας, δείτε τις διαγωνιστικές τοποθεσίες και τον κωδικό τους στον κατάλογο μνημείων και τόπων.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ζητήσει από το ευρύ κοινό, τους αναγνώστες και τους χρήστες της Wikipedia, φωτογράφους, χομπίστες κλπ, να τραβήξουν φωτογραφίες από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις ανεβάσουν στο Wikimedia Commons για χρήση στη Wikipedia.

Είναι σημαντικό για μας να θυμόμαστε ότι το έργο μας προς την ελεύθερη γνώση για όλους είναι πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα και διαγωνισμούς. Ο διαγωνισμός είναι ένα μέσο για ένα σκοπό. Σκοπός είναι να κινητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους να μοιραστούν στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, να βοηθήσουμε να φέρουν εκπληκτικές φωτογραφίες στη Wikipedia, τα Wikimedia Commons, τα Wikidata, και άλλα εγχειρήματά μας, και να τους βοηθήσαμε να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Οι φωτογραφίες που θα ανέβουν στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού και αφορούν μνημεία από την κλασική και ύστερη αρχαιότητα θα αποτελούν συμμετοχές και στην πρώτη διεξαγωγή του διαγωνισμού Wiki Loves Classics.

Επισημαίνεται ότι στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού το 2016, 2017 και 2018 επιφορτώθηκαν και συμμετείχαν πάνω από 8326 φωτογραφίες από πάνω από 500 συμμετέχοντες. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις φωτογραφίες, ήδη εικονογραφεί λήμματα της Βικιπαίδειας.

Το Wiki Loves Monuments στην Ελλάδα διεξάγεται υπό την επίβλεψη του Wikimedia Community User Group Greece, χρηματοδότηση από το Wikimedia Foundation, και υποστήριξη από το Inter Alia και το GLAM Hack.

-- Magioladitis (συζήτηση) 10:00, 1 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Συζήτηση περί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Ωραία, και τώρα που διώξαμε τον κακό Χρήστης:Cinadon36, ευκαιρία να σβήσουμε και κάποια ενοχλητικά λήμματα Υπόθεση Ηριάννας Β.Λ. Υπόθεση Novartis, όπως είχε γίνει παλιότερα προσπάθεια για την Ιστορία του αναρχισμού κ.λ.π. αντί να διορθωθούν, με παράλληλο αίτημα την μόνιμη φραγή του "εχθρού". Ζητάω από την κοινότητα να εξετάσει το περιεχόμενο των 2 αναφερθέντων λημμάτων. Η υπόδειξη για παραβίαση πν. δικαιωμάτων αφορά μια-δυο προτάσεις που περιγράφουν λόγια τρίτων και δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσαν να διατυπωθούν. Δεν αφορά λογοκλοπή π.χ. αυτούσια κομμάτια από το βιβλίο κάποιου συγγραφέα. Εξ' άλλου το πρότυπο/πινακίδα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν "η επεξεργασία και τροποποίηση του αρχικού κειμένου δεν αρκεί.." Αν κάνω κάπου λάθος ας με διορθώσει κάποιος Gomoloko (συζήτηση) 16:22, 6 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Γιατί δε το πράττεις εσύ; Εγώ έχω γράψει ότι έστω και ένας χρήστης αν ενδιαφερθεί θα τον βοηθήσω όσο μπορώ. Σβήσε τα κείμενα που συνιστούν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και γράφτα όπως εσύ θες. Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 16:36, 6 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Συμπληρώνω προς την κοινότητα, οτι ο λόγος ύπαρξης της ταμπέλας για το copyright, είναι για να μη γίνει μήνυση από κάποιον στη Βικιπαίδεια για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας όταν πχ υπάρχει εκτεταμένη αναπαραγωγή κατοχυρωμένου πνευματικού έργου (από ένα βιβλίο, μια δημοσίευση κλπ). Η χρησιμοποίηση 5-6 λέξεων στη σειρά ή 1-2 παραφρασμένων προτάσεων από αναδημοσιευμένα άρθρα μεταξύ των εφημερίδων, που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα γεγονός ή να μεταφέρουν τα λόγια κάποιου, είναι δύσκολο να διατυπωθούν και πολύ διαφορετικά. Η συγγραφή λημμάτων δε μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σύνθεση πηγών, όμως τα όρια σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυσδιάκριτα. Έτσι ανοίγω το θέμα και σε πιο παλιούς-έμπειρους χρήστες, ώστε να μας καθοδηγήσουν ανάλογα με το τι έκαναν οι ίδιοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις και πώς μπορούμε να σώζουμε τα λήμματα αντί να τα διαγράφουμε, ή να εξηγούμε σε όποιον ορίζουμε ως λάθος, το δικό μας ή κοινά αποδεκτό σωστό, αντί να τον διώχνουμε; Gomoloko (συζήτηση) 09:40, 7 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

@Gomoloko: Υπάρχει ανοικτή επιχείρηση ελέγχου των λημμάτων του Cinadon36, βλ. Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Προστασίας από Παραβιάσεις Πνευματικών Δικαιωμάτων/Cinadon36 & Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Προστασίας από Παραβιάσεις Πνευματικών Δικαιωμάτων/Cinadon36/Νέα Λήματα Αυτή πρέπει να είναι το επίκεντρο των παρεμβάσεων. Ελέγχουμε το λήμμα, αναφέρουμε τις παρατηρήσεις μας και, τέλος, ανάλογα με την περίσταση, προτείνουμε γρήγορη διαγραφή (βάζοντας τη σήμανση) ή, μετά από διορθωτικές παρεμβάσεις μας, τις καταγράφουμε συνοπτικά. (Πρβ. και τις συναφείς σελίδες Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Προστασίας από Παραβιάσεις Πνευματικών Δικαιωμάτων/CHE & Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Προστασίας από Παραβιάσεις Πνευματικών Δικαιωμάτων/CHE/Νέα λήμματα.) Αυτή η ιστορία με τις σημάνσεις παραβ. δικαιωμάτων κλπ., καθώς και τις υπεραναλυτικές, κουραστικές, καταγραφές στις σελ. συζήτησης των λημμάτων, δε διευκολύνουν την κατάσταση. ——Chalk19 (συζήτηση) 10:11, 7 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
ΥΓ. Επίσης, μια πρακτική συμβουλή: κάθε χρήστης ή χρήστρια που επιθυμεί να συμβάλει στον έλεγχο, να σχολείται καλύτερα με ένα λήμμα κάθε φορά· διαφορετικά δε βγαίνει εύκολα άκρη. ——Chalk19 (συζήτηση) 10:16, 7 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Update: Μετά από κάποια ενασχόληση με τα πνευματικά δικαιώματα, αφού έκανα μια βόλτα και από τη λίστα με τα λήμματα που πιθανόν έχουν πρόβλημα, συμπέρανα τα εξής. Το πρότυπο {copyright}} είναι μια πολύ ακραία επιλογή, γιατί ουσιαστικά "ρίχνει μαύρο" σε ολόκληρη τη σελίδα, πόσο μάλιστα αν δε δημιουργηθεί ανακατεύθυνση στην παλιά έκδοση για να υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης-διόρθωσης. Ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σίγουρες περιπτώσεις, όπως π.χ. Κώστας Κουλουφάκος (αν διαγραφεί κι αυτή η σελίδα-ορθά βέβαια, υπάρχει προσωρινό αντίγραφο στο πρόχειρό μου μαζί με την αυθεντική πηγή για καλύτερη κατανόηση), ή και σε περιπτώσεις όπως αυτή Συζήτηση:Τούρκοι έποικοι στη Bόρεια Κύπρο. Όταν υπάρχει υπόνοια ή διχογνωμία καλό είναι να χρησιμοποιείται η πιο λογική σήμανση {πιθανή παραβίαση copyright}} , η οποία βοηθά περισσότερο τη συζήτηση και επιπλεόν δε στερεί τη γνώση από δεκάδες ανθρώπους που μπορεί να αναζητήσουν ένα θέμα καθημερινά. Ακολουθωντας τις προτροπές που δόθηκαν και παραπάνω, περαιτέρω συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί σε κάθε λήμμα χωριστά.. Gomoloko (συζήτηση) 07:30, 8 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Δε γνώριζα την ύπαρξη αυτού του προτύπου. Θα χρησιμοποιώ μόνο αυτό. Όμως παρότι πολλοί χρήστες λένε τη γνώμη τους, κανεις δεν αφιερώνει λίγο χρόνο για τη διόρθωση.Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 07:38, 14 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Όταν η παραβίαση είναι σίγουρη, το σωστό είναι η χρήση του {{copyright}}. Η χρήση του {{πιθανή παραβίαση copyright}} είναι επιθυμητή μόνο όταν η παραβίαση δεν είναι σίγουρη. --Focal Point 09:21, 14 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Δεν μπορώ να σηκώσω την ευθύνη πάνω μου, ας δούνε τα λήμματα και άλλοι χρήστες και διαχειριστές. Εγώ δε θα ξαναβάλω το πρότυπο {{copyright}} για λόγους ευρύτερης συναίνεσης. Καλό είναι όμως, οι χρήστες να παίρνουν θέση στα λήμματα είτε υπέρ, είτε κατά, και όχι να μιλάνε γενικά στην Αγορά. Πράξεις, όχι λόγια. Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 15:56, 15 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Πέσαμε ?[επεξεργασία κώδικα]

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/wikipedia-down-not-working-google-stopped-page-loading-encyclopedia-a9095236.html 🤔 --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 21:42, 6 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Φαίνεται ότι έγινε επίθεση από χάκερ, έπεσε από επίθεση άρνησης υπηρεσιών, δες εδώ. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Ευρώπη. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 21:45, 6 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


Είναι επίθεση DDoS σε κόμβο για την Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

-- geraki (συζήτηση) 09:05, 7 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

  • Κι εγώ που νόμιζα ότι το internet στο σπίτι μου χάλασε... XD NickBlamp (συζήτηση) 09:37, 8 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Ορισμένες αβλεψίες στην κύρια πύλη[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετηθεί κόμμα δίπλα από τη λέξη "Βικιπαίδεια" στην προμετωπίδα της κεντρικής σελίδας, ούτως ώστε να θεωρηθεί το συγκεκριμένο τμήμα λόγου ως αυτοτελής περίοδο (και συνεπώς να τραπεί σε πεζό το πρώτο γράμμα της αμέσως επόμενης σειράς). Στην ενότητα "Παρουσίαση" θα διαπιστώσετε ότι περιττεύει ένα διάστημα πριν από την διπλή τελεία και ότι δεν χρησιμοποιείται με τον ορθό τρόπο η διπλή παύλα. Ίσως να ρίχνατε μια ματιά και στο πώς κατατάσσονται οι επιστήμες. Η πρόταση της αγαπητής Atlantia είναι, επί παραδείγματι, ενδιαφέρουσα. --93.113.121.122 19:25, 7 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

✔️ Έγιναν οι προτεινόμενες μικροδιορθώσεις. Το «σύννεφο» με πύλες πράγματι χρειάζεται αναθεώρηση (χρειάζεται ανανέωση και στις βασικές πύλες). Που είναι η πρόταση της Atlantia; - geraki (συζήτηση) 20:21, 7 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Αγαπητέ geraki, η πρότασή της εντοπίζεται στο απριλιανό αρχείο της Αγοράς. "Αλλαγή νομίζω χρειάζεται και το μενού «Τέχνη — Ιστορία — Επιστήμη — Τεχνολογία — Γεωγραφία — Αρχαιολογία». Είναι σαν να μην είναι η Γεωγραφία επιστήμη, ή η Γεωγραφία σημαντικότερη π.χ. από τα Μαθηματικά. Χρειάζονται ή πολλές επιλογές ή ελάχιστες κι όσο γενικότερες γίνεται, π.χ. Τέχνη — Τεχνολογία — Θετικές Επιστήμες — Κοινωνικές Επιστήμες — Βιογραφίες.". Φυσικά, ο καθένας μπορεί να προτείνει κάτι διαφορετικό. --91.140.89.170 09:27, 8 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Cite book[επεξεργασία κώδικα]

Γύρισα το {{cite book}} στο Module:Citation/CS1. Για τυχόν προβλήματα αφήστε μήνυμα P.a.a (συζήτηση) 08:39, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Καλησπέρα P.a.a. Ένα μικρό "πρόβλημα" που εντόπισα, δεν αναγνωρίζει την παράμετρο month, ενώ αυτή δίνεται ως επιλογή στην τεκμηρίωση του προτύπου. Φαντάζομαι απλά θα πρέπει να προστεθεί στον κώδικα... Ρίξε και μια ματιά και στα παραδείγματα που δίνονται στο ίδιο το πρότυπο αν μπορείς. Συγκεκριμένα στο "Ημερομηνία χωρίς ημέρα, εσωτερική παραπομπή τίτλου και εκδότη, id, σελίδες, τοποθεσία". Η παράμετρος day δεν αναγνωρίζεται επίσης, αλλά αυτή δεν είναι απαραίτητη πιστεύω αφού όταν υπάρχει πρέπει να χρησιμοποιείται η παράμετρος date. Ίσως θα πρέπει να τροποποιηθεί λίγο το παράδειγμα; Επίσης, στο ίδιο παράδειγμα στο πρότυπο (αλλά και στο προηγούμενο) φαίνεται ίδιο πρόβλημα μη αναγνώρισης με την παράμετρο coauthors. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 09:53, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Δεν υποστηρίζεται από το module. Μαζί με την year την κάνουμε date=Σεπτέμβριος 2019, αν και η year μόνη της υποστηρίζεται P.a.a (συζήτηση) 10:04, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Ούτε η coauthors υποστηρίζεται. Θα πρέπει να αλλάξει χειροκίνητα σε authorN για κάθε έναν P.a.a (συζήτηση) 10:05, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

P.a.a Και στο year υπάρχει η επιλογή δυνατότητα να βάλουμε μόνο μήνα και έτος από ό,τι είδα. Month & coauthors αφού δεν υποστηρίζονται ίσως θα πρέπει να αφαιρεθούν από την παράγραφο της χρήσης; Έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούνται; Γιατί και να χρησιμοποιηθούν δε θα εμφανιστούν στην παραπομπή παρά μόνο ως error. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 10:10, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Σκέφτηκα να προχωρήσω στις σχετικές αλλαγές και να διαμορφώσω τα παραδείγματα αναλόγως [1]. Αν απαιτείται κάποια βελτίωση ή υπάρχει κάτι λάθος, οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος να βοηθήσει :) Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 12:47, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


Διαφωνώ έντονα με τη μετατροπή του προτύπου {{cite book}} στο Module:Citation/CS1 και την τρoποποποίηση του Module:Citation/CS1 τοπικά.

Τα πρότυπα παραπομπών και το Module:Citation/CS1 καθώς και τα συνοδευτικά του που τα υλοποιούν προέρχονται από την αντιγραφή του κώδικα των αντιστοίχων στην αγγλόγλωση Βικιπαίδεια. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, συνέβαινε από πάντα, από την εποχή που γράφονταν σε wiki markup και όχι μόνο για αυτά τα πρότυπα. Καθώς οι έμπειροι προγραμματιστές δραστηριοποιούνται κυρίως στην αγγλόγλωσση Βικιπαίδεια είναι σχεδόν θεσμοθετημένη διαδηκασία να αναπτύσσονται εκεί τα πρότυπα και στη συνέχεια να μεταφέρονται σε άλλες γλώσσες. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του Module:Citation/CS1 γίνεται από τον χρήστη Trappist the monk και όλες οι σχετικές συζητήσεις και αιτήματα ανακατευθύνουν στη σελίδα en:Help talk:Citation Style 1. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνονται τοπικές τροποποιήσεις του κώδικα. Έχω τη γνώμη ότι θα πρέπει να ακολουθείται η «θεσμοθετημένη» διαδικασία, όποιες τροποποιήσεις να αιτούνται στη σελίδα en:Help talk:Citation Style 1 και κατά διαστήματα να ενημερώνεται ο κώδικας τοπικά, με αντιγραφή, με εξαίρεση το Module:Citation/CS1/Configuration στο οποίο γίνεται η τοπική προσαρμογή. Είναι προτιμότερο, όποιες μετατροπές σε αυτον τον ιδιαίτερα πολύπλοκο κώδικα ένος γκρουπ modules που αλληλοεπιδρούν, να γίνονται από αυτόν που τα γνωρίζει καλύτερα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πάψει να λειτουργεί σωστά και να μην υπάρχει διαρκής τοπική υποστήριξη. Εφόσον αρχίσουν να γίνονται τροποιήσεις τοπικά θα πάψει να είναι δυνατή η ενημέρωση κώδικα από την αγγλόγλωσση Βικιπαίδεια.

Το {{cite book}} παρουσιάζει δυσλειτουργίες όταν υλοποιείται από το Module:Citation/CS1. Από τη στοιχειώδη αντιληψή μου για έναν τομέα που είμαι αδαής, μετά από αρκετό ψάξιμο σε ιστοχώρους προγραμματισμού, έφτασα στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλήρης υποστήριξη των χαρακτήρων Unicode, άρα και των ελληνικών, από την τρέχουσα έκδοση της γλώσσας Lua (5.1.5) που είναι εγκατεστημένη στα εγχειρήματα Wikimedia. Ένα παράδειγμα θα δείτε στη σελίδα Φώτης Κόντογλου στις πηγές Αργυρίου Αλέξανδρος 2002α 2002β όπου εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος και οι σχετικές παραπομπές (85, 90, 98, 99 κ.α.) παύουν να δημιουργούν σύνδεσμο προς στην πηγή. Για το λόγο αυτό όταν εγώ επιχείρησα τη μετατροπή των προτύπων προχώρησα με το {{cite web}} που εμφανίζει διορθώσιμα σφάλματα και όχι το {{cite book}}.

Προτείνω λοιπόν την άμεση επαναφορά του {{cite book}} εκτός αν υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση που υπερκαλύπτει τα σφάλματα που δημιουργεί η μετατροπή, όχι μόνο και μόνο για να λέγεται ότι άλλαξε σε Module. Τέλος με αφορμή την [τελευταία τροποποίηση] του Module:Citation/CS1 από το χρήστη Geraki θα ήθελα να προτρέψω να υπάρχει κάποια επεξήγηση τέτοιων τροποποιήσεων σε πρότυπα και modules στη σύνοψη επεξεργασίας αν μπορεί να είναι σύντομη, στις σελίδες συζήτησης αν χρειάζεται να είναι λεπτομερής.
Αντιγόνη (συζήτηση) 17:20, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


@Αντιγόνη:, για την ανάγκη να μην γίνονται αλλαγές στον κώδικα δεν μπορώ να διαφωνήσω. Πρόκειται για module μεγάλης πολυπλοκότητας και θα είναι πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσουμε αν αρχίσουμε κάνουμε τοπικά τα δικά μας.

Με το unicode δεν υπάρχει θέμα. Δηλαδή υπάρχει, αυτό που αναφέρεις, και γι' αυτό το λόγο το Scribunto συνοδεύεται από τη βιβλιοθήκη Ustring. Αυτήν χρησιμοποιει το CS1. Κι έτσι δεν υπάρχει θέμα.

Για τα σφάλματα, αν εννοείς τις αναφορές λάθους για τις ημερομηνίες, συνήθως πρόκειται για πραγματικά λάθη.

Μπορούμε με μία κλάση css να τα κρύβουμε από τους μη συνδεδεμένους χρήστες, αλλά και όποιοι συνδεδεμένοι θέλουν επίσης μπορούν να μην τα βλέπουν με μια προσθήκη στο προσωπικό τους common.css

Όμως στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχεις δίκιο, με ένα περιέργο τρόπο.

Πήγαινε στο Module:Citation/CS1/Date validation και πάτα επεξεργασία κώδικα

Άλλαξε τις γραμμές 504 και 505 από

	elseif date_string:match("^[1-9]%d%d%d?%a?$") then							-- year; here accept either YYY or YYYY
		anchor_year, year=date_string:match("((%d%d%d%d?)%a?)");

σε

	elseif mw.ustring.match(date_string, "^[1-9]%d%d%d?%a?$") then							-- year; here accept either YYY or YYYY
		anchor_year, year=mw.ustring.match(date_string, "((%d%d%d%d?)%a?)");

Μην πατήσεις δημοσίευση, για τους λόγους που προανέφερες. Κάνε προεπισκόπηση της σελίδας Φώτης_Κόντογλου.

Βρήκαμε λοιπόν ένα ενοχλητικό bug. Χωρίς τη μετάβαση δεν ξέρω αν και πως θα το βρίσκαμε. Υπάρχει τρόπος να κάνουμε το CS1 να δουλεύει σωστά χωρίς να το χρησιμοποιήσουμε; P.a.a (συζήτηση) 20:12, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


Αντιγόνη, δεν διαφωνώ με αυτά που λες, με τις απαραίτητες επισημάνσεις: αν θέλουμε το Module:Citation/CS1 και τα προσαρτήματά του να είναι συνεχώς συγχρονισμένα (είναι λογικό και θεμιτό), τότε θα πρέπει να βρούμε τρόπο να είναι συνεχώς συγχρονισμένα. Ο τελευταίος συγχρονισμός έγινε σχεδόν ένα χρόνο πριν. Αφότου έγινε, χρειάστηκαν κάποιες τοπικές προσαρμογές για να αντιμετωπιστούν ορισμένα τοπικά ζητήματα που ανέδειξαν άλλοι χρήστες στην Αγορά: αυτή η προσαρμογή έγινε κατόπιν αυτής της παρατήρησης (θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαμε πρόσβαση στο MediaWiki:Common.css) και αυτή η προσαρμογή έγινε κατόπιν αυτής της απαίτησης. Ο συγχρονισμός όμως μόνο του Module:Citation/CS1 με εξαίρεση το Module:Citation/CS1/Configuration δεν είναι δυνατός, καθώς κατά την ανάπτυξη εισάγονται νέες variables που ορίζονται στο Module:Citation/CS1/Configuration. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτόματος. Πρέπει να είναι όμως τακτικός. Η τελευταία τροποποίηση είναι εισαγωγή λειτουργίας που υπάρχει στο μητρικό αγγλικό module (γραμμή 3027 κ.ε.) (αφορμή είναι η λειτουργία του InternetBotArchive, αλλά η έλλειψή της θα φαινόταν έτσι κι αλλιώς σε νεότερες εισαγωγές παραπομπών από την αγγλική ΒΠ - πιθανό να φαινόταν ήδη χωρίς να γίνει σημαντικά αντιληπτή). Αλλά έγινε και δύσκολα καθώς το αγγλικό και ελληνικό module έχουν αποσυγχρονιστεί σημαντικά -έστω και αν κάποιες αλλαγές είναι απλώς στη διαφορετική θέση κάποιων functions ή ο αριθμός κενών σε κάποιες γραμμές, έπρεπε να ελεγχθούν με εξωτερικό εργαλείο ώστε να μην ξεχαστεί κάτι αλλά και να μην πειραχθεί κάτι άσχετο (και ψάχνουμε να διορθώσουμε κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν θέλαμε να αλλάξουμε). Γενικά λοιπόν συμφωνώ ότι πρέπει να γίνονται ελάχιστες και τεκμηριωμένες τοπικές τροποποιήσεις αλλά και κατά διαστήματα να ενημερώνεται ο κώδικας με βάση την πηγή, εφόσον αυτά τα διαστήματα είναι τακτικά (έστω μηνιαία). - geraki (συζήτηση) 07:36, 11 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Πού πήγαν τα στατιστικά επισκέψεων;[επεξεργασία κώδικα]

Έχουν χαθεί από τις σελίδες των άρθρων εδώ και μερικές μέρες. Νομίζω και στις άλλες γλώσσες. Μόνο στην αγγλική βικιπαίδεια εμφανίζονται ακόμα. Μήπως συμπίπτει χρονικά με την DDOS επίθεση; Προσωρινό; Μόνιμο; Ξέρουμε κάτι γενικά ή υπάρχει κάποια αναφορά σχετικά; --Αρκάς (συζήτηση) 11:44, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Αρκάς, εμφανίζονται κανονικά [2]. Αφού λες ότι δεν το βλέπεις και σε άλλες γλώσσες (δεν υπάρχει όμως σε όλες τις ΒΠ ο σύνδεσμος, είναι τοπική προσαρμογή) εκτός από την Αγγλική, υποψιάζομαι ότι έχεις θέσει στις Καθολικές Προτιμήσεις την γλώσσα σε αγγλικά (οπότε π.χ. στην γαλλική, ρωσική και ελληνική ΒΠ βλέπεις το περιβάλλον στα αγγλικά αντί στην σχετική γλώσσα). Κάνοντας όμως αυτό γυρνάς στην προκαθορισμένη απλή διεπαφή για κάθε γλώσσα για οποιοδήποτε mediawiki, χωρίς τις τοπικές προσαρμογές. Γύρνα την γλώσσα στα ελληνικά και στην ελληνική ΒΠ θα το δεις κανονικά. - geraki (συζήτηση) 09:31, 11 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
Ευχαριστώ, θα το δω. --Αρκάς (συζήτηση) 10:07, 11 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
geraki, τελικά δεν έχω πειράξει κάτι όσον αφορά τις γλωσσικές ρυθμίσεις. Παρατηρώ εντωμεταξύ ότι άλλοτε λειτουργεί και άλλοτε όχι. Πχ. στο λινκ που μου έδωσες, όντως βλέπω τα λινκ όπως πριν, ενώ εδώ [3] όχι. Μήπως οφείλεται σε κάποιο από τα beta features; Γιατί εκεί όντως πειραματίζομαι κατά καιρούς. --Αρκάς (συζήτηση) 14:54, 11 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
Αρκάς Εδώ; Βασικά στείλε ένα screenshot, είναι απίθανο να σχετίζεται κάτι από τα beta features. - geraki (συζήτηση) 16:58, 11 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Διαγραφή του {{Πληροφορίες βραβείου}} ;;;[επεξεργασία κώδικα]

Μόλις τώρα το εντόπισα... Υπάρχει το πιο ολοκληρωμένο πρότυπο {{Πλαίσιο πληροφοριών βραβείου}} το οποίο είναι και συνδεδεμένο με το αντίστοιχο αγγλικό. Τα δύο πρότυπα δεν εντόπισα να φέρουν καμία αξιοσημείωτη διαφορά στον κώδικα (πέραν του χρώματος στο background του τίτλου), αλλά αν μπορεί να το ελέγξει και κάποιος πιο έμπειρος θα ήταν καλό πριν την οποιαδήποτε ενέργεια. Θα πρότεινα απλά ανακατεύθυνση στο πιο ολοκληρωμένο πρότυπο, αλλά αφού γινόταν χρήση του μόνο σε 3-4 λήμματα, τα οποία πλέον χρησιμοποιούν κι αυτά το ολοκληρωμένο πρότυπο, πιστεύω πως δεν χρειάζεται να διατηρηθεί. Αν τελικά υπάρχει συναίνεση για διαγραφή κι όχι ανακατεύθυνση, ας διαγραφεί και η σελίδα τεκμηρίωσής του. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 20:46, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Υπέρ στην ανακατεύθυνση του προς το ολοκληρωμένο. Η διαγραφή του πάντως δεν είναι κακή ιδέα, αρκεί (όποια απόφαση και να βγει) να εισαχθεί το ολοκληρωμένο πρότυπο αν το παλαιό χρησιμοποιείται ακόμη σε κάποιο λήμμα. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 20:49, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Δεν χρησιμοποιείται πια. Το χρησιμοποιούσαν μόνο 3-4 σελίδες στις οποίες εισήγαγα το ολοκληρωμένο. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 20:51, 10 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Δεδομένου ότι δε χρησιμοποιείται και ότι υπάρχει πιο ολοκληρωμένο, προχωρώ στη διαγραφή του. --Focal Point 09:29, 14 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Τώρα μάλλον καλύτερο θα ήταν να κάνουμε μετακίνηση του {{Πλαίσιο πληροφοριών βραβείου}} στο {{Πληροφορίες βραβείου}}. --Focal Point 09:32, 14 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

FocalPoint & Geraki SMirC-thumbsup.svg Πολύ καλύτερα έτσι πιστεύω. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 10:01, 14 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

«Περιττές» παράμετροι[επεξεργασία κώδικα]

Ένα «πρόβλημα» που εντόπισα πριν περίπου ένα μήνα αλλά ξεχάστηκα να το αναφέρω. Όταν σε ένα {{cite web}} είναι συμπληρωμένες και οι δύο παράμετροι work και website, το αναγνωρίζει ως λάθος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις παραμέτρους page και pages. Είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί κάπως; Ή είναι κάτι που το module δεν στηρίζει; Επειδή σε κάποιες παραπομπές είναι απαραίτητο να συμπληρώνονται και τα δύο. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στο {{cite book}}. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 10:58, 12 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


Τα website και work είναι συνώνυμα.

Για το page και το pages δεν υπάρχει σενάριο που να απαιτεί χρήση και των δύο. Αν to page έχει την τιμή 12 και το pages 41-43, σβήνεις το page και κάνεις το pages 12,41-43

Αν έχεις πρόχειρα κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα θα βοηθούσε να δούμε αν υπάρχει ζήτημα P.a.a (συζήτηση) 14:08, 12 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


P.a.a ΟΚ. Ευχαριστώ. Άρα για το website/work μπορεί να γίνεται κάποια "συνένωση". Σχετικά τώρα με το page/pages, θυμάμαι είχα κάνει μια τέτοια αλλαγή όπως την περιγράφεις όταν συνάντησα και τις δύο τιμές. Αλλά η αλλαγή αναιρέθηκε λέγοντας ο πληθυντικός αναφέρεται στο συνολικό αριθμό των σελίδων του βιβλίου ενώ ο ενικός στη συγκεκριμένη που έχει χρησιμοποιηθεί. Έμεινα με αυτό στο μυαλό, ίσως λάθος μου που δεν το έψαξα περαιτέρω τότε στην τεκμηρίωση του προτύπου. Απλά το ξαναθυμήθηκα τώρα επειδή το ξανασυνάντησα. Έχω την εντύπωση ωστόσο πως κάποιοι ίσως χρησιμοποιούν τον πληθυντικό με αυτό τον τρόπο, ως σύνολο σελίδων βιβλίου δηλαδή. Τουλάχιστον αυτό πρέπει να συμβαίνει στο λήμμα Ηφαιστίωνας όπου το 568 που υπάρχει στο pages αποτελεί το σύνολο των σελίδων. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 17:38, 12 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


Αυτό είναι λάθος, δεν βάζουμε ποτέ σε παραπομπή το σύνολο των σελίδων, μόνο τις σελίδες προς τις οποίες παραπέμπουμε. - geraki (συζήτηση) 11:30, 13 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Θα το διορθώνω όπου το βρίσκω, ελέγχοντας πρώτα αν το pages παραπέμπει όντως στο σύνολο (οπότε θα αφαιρείται) κι όχι απλά σε περισσότερες σελίδες παραπομπής (σύμπτυξη). Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 13:24, 13 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Πρόταση αφαίρεσης ανενεργών ρομπότ[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Εισηγούμαι την πρόταση της αφαίρεσης των δικαιωμάτων ρομπότ από ανενεργά ρομπότ που τοποθετούσαν τους διαβικιακούς συνδέσμους (μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2013). Αυτή η δουλειά πλέον έχει μετατεθεί στα Βικιδεδομένα και δεν είναι αναγκαία πλέον (αρκετές Βικιπαίδειες τα έχουν αφαιρέσει). Η επιχειρηματολογία και άλλων χρηστών είναι ευπρόσδεκτη. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 14:50, 15 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Αν και συμφωνώ με την πρόταση, Nikosgranturismogt ποιό ακριβώς πρόβλημα θεωρείς ότι μπορεί να υπάρξει αν δεν αφαιρεθούν τα δικαιώματα από τα ανενεργά ρομπότ;--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 15:14, 15 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

MARKELLOS, τα ανενεργά ρομπότ δεν προκαλούν προβλήματα στην ελληνική Βικιπαίδεια. Αλλά δεν χρειάζονται πλέον εφόσον αυτό που έκαναν έχει αντικατασταθεί με άλλο τρόπο (π.χ. διαβικιακοί σύνδεσμοι), έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και για μια πληθώρα άλλων λόγων, ανάλογα π.χ. με τι έργο έκανε το ρομπότ. Άλλη μια εξήγηση παρέχει και ο Xaris333, Υ.Γ. υπάρχει και ένα καινούριο ρομπότ, το InternetArchiveBot, το οποίο έκανε πριν από λίγες μέρες επεξεργασίες δοκιμαστικού τύπου. Επίσης καλή ιδέα είναι να θεσπιστεί ένα χρονικό όριο (π.χ. 2-3 χρόνια) και αν το ρομπότ έχει να κάνει πάνω από 2-3 χρόνια επεξεργασία, να αφαιρούνται τα δικαιώματα. Όπως στο Meta έχουν αποφασίσει να αφαιρούν τα δικαιώματα διαχειριστών αν δεν κάνουν επεξεργασία για 2-3 χρόνια, γιατί τότε να μην ισχύει και για τα ρομπότ. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 15:54, 15 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Συμφωνώ με την πρόταση. Επιπλέον, θεωρώ ότι γενικά πρέπει να αφαιρεθεί η ιδιότητα bot από όλα τα ανενεργά bot, δηλαδή από αυτά που έχουν χρόνια να κάνουν επεξεργασίες. Στον κατάλογο στη σελίδα Βικιπαίδεια:Bots υπάρχει bot που η τελευταία επεξεργασία του ήταν το 2009 [4]. Και με εξαίρεση το Gerakibot, η πιο πρόσφατη επεξεργασία των υπολοίπων ήταν το 2016. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε στη λίστα μας ανενεργά bot, με τη λογική ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες. Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στους χειριστές τους για να εκτελέσουν κάτι, αφού δεν τα χρησιμοποιούν. Κάποιοι μάλιστα δεν συνεισφέρουν καν στην ελληνική ΒΠ πλέον. Ποιος ο λόγος να έχουν λογαριασμό με δικαιώματα bot. Αν επιστρέψουν, μπορούν να ζητήσουν bot status. Xaris333 (συζήτηση) 15:47, 15 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Εφόσον τα bot είναι ανενεργά σε όλα τα εγχειρήματα Wikimedia για πάνω από 3 χρόνια, συμφωνώ. Αν είναι ενεργά έστω αλλού, προτείνω να παραμείνουν. --Focal Point 20:07, 15 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Στα global bot αναφέρεσαι; Επειδή αυτά δεν επηρεάζονται από μας. Θεωρώ δύσκολο να βρεθεί bot (όχι global bot) μη ενεργό στην ελληνική ΒΠ αλλά ενεργό σε άλλο εγχείρημα. Xaris333 (συζήτηση) 12:01, 16 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


OK, δεν είναι πρόβλημα να αφαιρεθεί το bot status από τα ανενεργά bot. Παρεμπιπτόντως υπάρχουν και άλλα ενεργά bot όπως το Emausbot που έχει τοπικό flag αλλά είναι πλέον και global bot οπότε δεν χρειάζεται το bot flag εδώ. - geraki (συζήτηση) 13:04, 16 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Ολυμπιακός καλαθοσφαίριση[επεξεργασία κώδικα]

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι θα αγωνίζεται στην Β2 με την ονομασία OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β’ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ [5]. Ωστόσο, στην Ευρωλίγκα θα αγωνίζεται ως Ολυμπιακός. Τι γίνεται με το λήμμα Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (καλαθοσφαίριση ανδρών); Πλέον έχουμε 2 ομάδες ή μία; Πάντως έχουμε 2 σήματα. Xaris333 (συζήτηση) 12:03, 16 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Είναι μία ομάδα με δυο ονομασίες-σήματα. Μπορεί να έχει όσα θέλει. Αν ήταν δύο ομάδες την ανακοίνωση θα την έκανε η «άλλη ομάδα». Παραμένει ΚΑΕ Ολυμπιακός, όπως έκανε και την ανακοίνωση. -- geraki (συζήτηση) 12:44, 16 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Προτάσεις σέ περίπτωση φραγής[επεξεργασία κώδικα]

Προτείνω :

  • Οι αιτἠσεις άρσεως φραγής νά προβάλλονται στό σημειωματάριο των διαχειριστών, διότι στην σελίδα συζήτησης του χρήστη σπάνια κάποιος θά τίς προσέξη.
  • Σε πρόταση φραγής κάποιου ήδη φραγμένου, να δικαιούται νά συμμετάσχη και ο ίδιος στην συζήτησή της.Σχολαστικος (συζήτηση) 17:42, 16 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Πρότυπο:Spoken Wikipedia[επεξεργασία κώδικα]

Μόλις έχω εντοπίσει πως το {{Spoken Wikipedia}}, αν και "κλείνει" κανονικά μέσα σε {{ }}, εσωκλείνει και ό,τι βρίσκεται κάτω από αυτό. Για παράδειγμα στο λήμμα Επίκουρος. Δεν έχω καταφέρει να καταλάβω πού είναι το λάθος... Είναι κάτι στον κώδικα του προτύπου; Κάποιο bug; Μία λύση είναι να μπαίνει εντελώς στο τέλος του λήμματος κάτω από όλα τα άλλα πρότυπα όπως συμβαίνει εδώ, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο εξυπηρετεί αυτό. Ας το ελέγξει κάποιος πιο ειδικός στον κώδικα μήπως και εντοπιστεί το πρόβλημα... Ευχαριστώ :) Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 21:17, 18 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Για αρχή, μετέφερα το πρότυπο της Ομιλούσας Βικιπαίδειας (Spoken Wikipedia) κάτω από το πρότυπο Επιμερισμός, ως μια λύση μέχρι να διορθωθεί από κάποιον εξειδικευμένο σε τεχνικά θέματα. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 21:21, 18 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Έμενε ανοιχτό ένα div. νομίζω ότι είναι εντάξει τώρα.—Ah3kal (συζήτηση) 03:40, 19 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
Ναι, τώρα λειτουργεί μια χαρά χωρίς προβλήματα. Να είσαι καλά Ah3kal. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 03:52, 19 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
Ακούγοντας το κείμενο, έχω να παρατηρήσω ότι ενώ θα περίμενα απλώς να διαβάζει το κείμενο του λήμματος, ωστόσο δεν κάνει κάτι τέτοιο, παρά είτε προσθέτει στοιχεία, είτε παραλλάζει ελαφρώς τα ήδη υπάρχοντα...Νομίζω ότι είναι θέμα. Πρέπει να διαβάζεται το λήμμα, και όχι άλλο παρεμφερές κείμενο. (Dor-astra (συζήτηση) 15:50, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC))
Το είχα προσέξει κι εγώ αυτό Dor-astra. Αυτό οφείλεται στο ότι το αρχείο είναι 11 χρόνων, οπότε το λήμμα σίγουρα άλλαξε μέσα σε αυτό το διάστημα. Αρχικά το είχα αφαιρέσει τελείως αλλά πριν αποθηκεύσω την αλλαγή, το επανέφερα επειδή δεν ξέρω τι κανόνας υπάρχει για κάτι τέτοιο. Σίγουρα είναι ένα θέμα για κάποιον που θα επιλέξει να ακούσει παρά να διαβάσει. Γνώμη μου είναι πως δε θα πρέπει να διατηρούνται τέτοια πολύ παλιά αρχεία. Και δεν ξέρω γενικά και αν όντως εξυπηρετούν, αφού τα λήμματα μεταβάλλονται συνεχώς με διορθώσεις ή νέες πληροφορίες. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 16:01, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
Συμφωνώ μαζί σου. Νομίζω ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2008 τελείωσε άδοξα, και μάλλον θα πρέπει να διαγραφούν...Ας το τακτοποιήσει κάποιος διαχειριστής.. (Dor-astra (συζήτηση) 16:14, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC))
Σίγουρα έχει υπέρ το να υπάρχει το ακουστικό υλικό (όπως το να βοηθάει άτομα που δεν μπορούν να διαβάσουν), αλλά όταν οι πληροφορίες δεν είναι σωστές ή λείπουν αρκετά από αυτά που περιέχει το λήμμα, τότε δεν ξέρω αν όντως βοηθάει. Θα ήταν χρήσιμο αν γινόταν σε λήμματα που είναι σταθερά και δεν μεταβάλλονται ή δεν πρόκειται να μεταβληθούν. Αλλά ακόμα και τα πιο σταθερά λήμματα θα μεταβληθούν σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα... Ήταν μια ωραία κίνηση αυτή η προσπάθεια το 2008, αλλά όπως λες τελείωσε άδοξα :/ Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 16:40, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αφαιρεθούν -εκτός αν περιέχουν σοβαρά σφάλματα. Αποτελούν προστιθέμενη αξία όπως οι εικόνες ενός λήμματος. Αν το δούμε και ανθρωπιστικά, φορτώνουμε πολλά λήμματα με υπερβολικό αριθμό εικόνων για το μέγεθός τους, ας υπάρχουν και για τους τυφλούς λίγοι τέτοιοι σύνδεσμοι σε μερικά λήμματα. - geraki (συζήτηση) 16:57, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)
SMirC-thumbsup.svg Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 19:59, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)


Το ηχητικό αρχείο δημιουργείται από χρήστες (με τη δική τους φωνή εννοώ) ή υπάρχει κάποιο καλό λογισμικό; Xaris333 (συζήτηση) 19:27, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Με τη δική τους φωνή από όσο έχω καταλάβει. Αλλά σίγουρα θα χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος ηχογράφησης ώστε να μπορούν να γίνονται διορθώσεις ή να αφαιρούνται οι εξωτερικοί ήχοι (αν υπάρχουν) για να είναι καθαρό. Rotating-golden-star.gifTeamGale [talk] 19:59, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

σχετικά με φωτογραφίες σε λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα την άποψη όσων χρηστων ενδιαφερονται, για ενα ζήτημα χρησιμοποίησης εικόνων στο λήμμα Στείρι Βοιωτίας. Υπάρχει διαφωνία μεταξύ εμού και του άλλου χρήστη ο οποίος όμως δυστυχώς αρνείται να συζητήσει. Για το θέμα έχω επιχειρηματολογήσει στη συζήτηση του λήμματος.--Dipa1965 (συζήτηση) 16:51, 20 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)