Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2006/Δεκέμβριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχείο Αγοράς

Αυτή η σελίδα αποτελεί μέρος του Αρχείου συζητήσεων που έχουν γίνει στην Αγορά, και διατηρείται για ιστορικούς λόγους. Εάν έχετε κάτι για συζήτηση παρακαλούμε μεταβείτε στην Αγορά.

2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022



Ο όγκος της σελίδας συζήτησης σε λήμματα όπως ο Σταυρός καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή κάθε τρίτου χρήστη. Δεν θέλω να επαναφέρω τη διαμάχη στο προσκήνιο. Αντίθετα θέλω να τονίσω την αδυναμία μας ως κοινότητα και την αδυναμία σας ως διαχειριστές του εγχειρήματος να "κλειδώσουν" και το θέμα και οι χρήστες πολύ νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή ακόμη και μια κεραία στο λήμμα που προανέφερα θα φέρει τον Δ' Παγκόσμιο Πόλεμο (ο Γ' συντελέστηκε ήδη στη σελίδα του λήμματος).

Βλέπετε ακολούθησα τις συμβουλές σας και έγινα ελληνόφωνος και όχι έλληνας. Για μένα έχει την ίδια αξία το τωρινό περιεχόμενο του λήμματος με το Σταυρό Χαλκιδικής, το Σταυρό του Νότου κλπ. Ποιος θα τολμήσει όμως να βάλει σελίδα αποσαφήνισης? Χρήστης:Kassianos

Κασσιανέ, ξέχασες πως να υπογράφεις μου φαίνεται. Σου διόρθωσα την υπογραφή, εκτός αν επίτηδες ήθελες κάποιος να γράψει για τον Κασσιανό. Η σελίδα που ζητάς είναι: Σταυρός (αποσαφήνιση). Θέλει σκέψη, προσπάθησα να την φτιάξω αλλά έκανα πίσω. Κάποιος θα βοηθήσει και θα τα καταφέρουμε. Παρακαλώ βοήθησε αν ενδιαφέρεσαι.
Χρόνος: Λίγο πριν τον Δ' Παγκόσμιο Πόλεμο
Τόπος: Ουτοπία της Βικιπαίδειας, ένας κόσμος λιγότερο επικίνδυνος από τον "πραγματικό"
Mission: Go to where no man (or woman - tribute to "en:The Life of Brian") has gone before (a small tribute to en:Gene Roddenberry).

ΥΓ: Αν και το λήμμα Σταυρός μου αρέσει πολύ περισσότερο τώρα, συμφωνώ μαζί σου ότι ως εγχείρημα έχουμε αδυναμίες, για τις οποίες δεν έχω πολλές λύσεις. Σημείωσε πάντως ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα η βικιπαίδεια χαρακτηρίστηκε ως "massive online social experiment", (FT magazine, Nov 11/12 2006, Technology Special), συνεπώς πράγματι το περιβάλλον είναι δύσκολο, δυναμικό και οι συμπεριφορές μας μελετώνται...τι νομίζεις ότι κάνει εδώ ο ΗΠΣΤΓ; Μας βλέπει σαν ποντίκια (μαζί και τον εαυτό του) και μας μελετά... --FocalPoint Συζήτηση 14:57, 26 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ευχαρίστως να βοηθήσω. STOP Εγχείρημα δεν σημαίνει απαραίτητα και πείραμα. STOP Η "διάθεση" δεν είναι καταναλωτικό προϊόν για να είναι πάντα ίδια - άλλες φορές είναι καλή, άλλες κακή. STOP 5.000 καλοπροαίρετοι χρήστες δεν κάνουν μια ουδετερότητα. STOP Οι φελλοί επιπλέουν - Τα διαμάντια γυαλίζουν και στο βόθρο. STOP Το τελευταίο που ξέχασα ήταν τα κλειδιά μου πριν 2 χρόνια (αλλά άνθρωπος είμαι κι εγώ) STOP Καλό απόγευμα σε όλους Αρ γιου τόκιν του μι?


"την αδυναμία σας ως διαχειριστές του εγχειρήματος να "κλειδώσουν" και το θέμα και οι χρήστες πολύ νωρίτερα": κάτι τέτοιο είναι αβασάνιστη κριτική. Το ότι δεν εμπλέχτηκε κάποιος διαχειριστής, οφείλεται σε δύο λόγους: α) δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι οι διαχειριστές κάθονται και διαβάζουν όλες τις σελίδες συζήτησης, ούτε ότι ελέγχουν κάθε αλλαγή που έγινε σε άρθρο. Αν είναι απαραίτητη η επέμβαση διαχειριστών, τότε θα πρέπει να ενημερωθούν (σημειωματάριο διαχειριστών). Αν προσέξεις, επέμβαση διαχειριστή έγινε μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα στην Αγορά. β) οι διαχειριστές έχουν παρατηρήσει πολλές φορές ότι αυτοί οι χρήστες προσθέτουν μεγάλο και άχρηστο όγκο κειμένου στην σελίδα συζήτησης. Κλειδώματα και φραγές όμως γι'αυτό το λόγο δεν μπορούν να γίνουν (και μόνο αυτό μπορούν να κάνουν παραπάνω οι διαχειριστές). Αδυναμία; Το λήμμα χώρισε μετά την αποκλιμάκωση που έφεραν οι φραγές, για τους ίδιους λόγους που είχαν προταθεί πολύ πριν, από διαχειριστές και μη. Δεν είναι όμως η ίδια η βία (φραγές) που έφερε αποτέλεσμα, αλλά το ότι ανάγκασε κάποιους να κοιτάξουν γύρω τους και να δουν που βρίσκονται και ότι υπάρχουν πολλές λύσεις εκτός από αυτό που σκέπτονται. Αυτό όμως θα έπρεπε να γίνεται χωρίς την χρήση βίας.

Σχετικά με τις αδυναμίες του εγχειρήματος και το "πείραμα": σ'αυτή ακριβώς την παρανόηση κρύβονται πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται. Άλλοι το περιγράφουν σαν massive online social experiment, άλλοι σαν massive online RPG, χωρίς να είναι κάτι από αυτά. Ένα πείραμα είναι πείραμα όταν σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί ως τέτοιο και με σκοπό την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων. Η Βικιπαίδεια ΔΕΝ είναι κοινωνικό πείραμα. Δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα για συγκεκριμένα θέματα όπως εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης, δημοκρατίας, αναρχίας ή οτιδήποτε άλλο. Οι περισσότεροι που συμμετέχουν, το κάνουν για να φτιάξουν μια εγκυκλοπαίδεια, όπως γράφει και η ταμπέλα της πρόσκλησης. Δεν υπάρχει καμία ταμπέλα που να προσκαλεί τον κόσμο να φτιάξει μια εναλλακτική κοινωνία, ούτε για να φτιάξει νέους φίλους, ούτε να διασκεδάσει, ούτε να διαδώσει τις ιδέες του. Η οργάνωση και οι κανόνες που υιοθετούνται, υπαγορεύονται από τον κοινά αποδεκτό σκοπό [και για τον οποίο ο καθένας έχει ενημερωθεί πριν ξεκινήσει να συμμετέχει (το γράφει στην ταμπέλα)]. Αν κάτι εξυπηρετεί στο να φτιάξουμε μια εγκυκλοπαίδεια, έχει καλώς, διαφορετικά δεν χρειάζεται όσο κι αν αλλού θα ήταν αποδεκτό. Συνεπώς ότι κοινωνικά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος από εδώ, μόνο ως εμπειρία μπορούν να χαρακτηριστούν και όχι ως συμπέρασμα πειράματος. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν κάποια από τα μέλη βλέπουν τον χώρο σαν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, και συμμετέχουν χωρίς να τους ενδιαφέρει για ποιο λόγο υπάρχει ο χώρος και για ποιο λόγο συμμετέχουν οι υπόλοιποι, και αρχίσουν να αμφισβητούν οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις δικές τους ιδέες ή σκοπούς. Το παρατράβηξα, μπορούμε να το συζητήσουμε άλλη φορά. Ωστόσο σ'αυτό ο Kassianos έχει δίκιο: "Εγχείρημα δεν σημαίνει απαραίτητα και πείραμα". Κανείς δεν πειραματίζεται εδώ. Η Βικιπαίδεια είναι προσπάθεια για την δημιουργία μιας εγκυκλοπαίδειας, και ακόμη κι αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει η εγκυκλοπαίδεια καμμία όρεξη δεν έχουν να πειραματιστούν (απλά θέλουν να γίνει το δικό τους). — Geraki ΣΜ - 2006-11-29T 08:00Z.

Η Βικιπαίδεια ΔΕΝ είναι κοινωνικό πείραμα. Δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα για συγκεκριμένα θέματα όπως εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης, δημοκρατίας, αναρχίας ή οτιδήποτε άλλο.

Και όμως ως πείραμα και μάλιστα ενδιαφέρον το περιγράφεις στι ένθετο του Βήματος Κώνσταντίνε--ΗΠΣΤΓ 11:11, 13 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

"Η Βικιπαίδεια εκτός από συγκεντρωμένη γνώση είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα. Εκατοντάδες χρήστες διαφορετικού επιπέδου γνώσεων, αντίληψης ή προκατάληψης συνεργάζονται για να συγκεντρώσουν αυτή την γνώση. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, και αξίζει κανείς να συμμετάσχει." (το τελευταίο κόπηκε από την δημοσιογράφο)

Δίπλα, δίπλα: Εκατοντάδες χρήστες διαφορετικού επιπέδου γνώσεων, αντίληψης ή προκατάληψης συνεργάζονται για να συγκεντρώσουν αυτή την γνώση. Δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα για συγκεκριμένα θέματα όπως εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης, δημοκρατίας, αναρχίας ή οτιδήποτε άλλο. Οι περισσότεροι που συμμετέχουν, το κάνουν για να φτιάξουν μια εγκυκλοπαίδεια. Αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτό που δεν πρόσεξες είναι το κοινωνικό πείραμα. Είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό που γράφω Κωνσταντίνε. Κάποιος χρήστης είχε γράψει ότι στην Βικιπαίδεια δεν έχει σημασία ο σκοπός αλλά ο τρόπος. Αυτό είναι στο οποίο διαφωνώ κάθετα. Αν για χάρη των σχέσεων μεταξύ των χρηστών ή οποιασδήποτε κοινωνικής ιδέας, κάνουμε κάτι άλλο εκτός από εγκυκλοπαίδεια, ο λόγος για τον οποίο μαζευτήκαμε θα έχει αποτύχει. Θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε τον χρόνο μας σε ένα οποιοδήποτε wiki. — Geraki ΣΜ - 2006-12-14T 10:17Z.

Συμφωνώ απόλυτα ως προς τα γραφόμενα περί σκοπού και τρόπου. Όσον αφορά στο κοινωνικό πείραμα ή μη είναι απλά θέμα προσδιορισμού, καθώς η συμμετοχή για οποιονδήποτε σκοπό είναι κοινωνικό εγχείρημα. Ωστόσο, όπως γράφεις κεντρική και μάλλον απόλυτη σημασία έχει στην προκειμένη περίπτωση η εγκυκλοπαίδεια, ο λόγος για τον οποίο δημιουργείται η συγκεκριμένη 'κοινωνία'. --ΗΠΣΤΓ 12:17, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ο φίλος παραπάνω δεν κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν το να αναφέρουμε αν υπάρχουν μπουζόκλειδα σε σχήμα σταυρού, ούτε ενδιαφέρει κανέναν αν βάλει αποσαφήνιση για όλα τα παραπάνω. Και για να τον βοηθήσω να καταλάβει, αν πάει σε ένα λήμμα που γράφει ότι "εν έτη 2006 υπάρχουν αεριωθούμενα αεροπλάνα" και εκεί απαιτήσει να σβηστεί αυτό και να γραφεί ότι "εν έτη 2006 ΔΕΝ υπάρχουν αεριωθούμενα αεροπλάνα", εκεί θα υπάρξει πρόβλημα και είναι φυσιολογικό. Και ΑΥΤΟ ήταν το πρόβλημα. Το περιεχόμενο.

Και τέλος πάντων, αν εσύ ή οποιοσδήποτε, έχεις βρει βιβλιογραφία που λέει ότι "ΔΕΝ υπάρχουν αεριωθούμενα αεροπλάνα", σεβάσου όμως τη βιβλιογραφία του άλλου που γράφει το αντίθετο και απλά πρόσθεσε τα όσα βρήκες εσύ.

Αν κάποιος θεωρεί ότι η διαμάχη οφειλόταν στη μετακίνηση, προφανώς δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Οι ατέλειωτες συζητήσεις αφορούν το περιεχόμενο.

Τα περί "πειραμάτων", "δικών τους ιδεών" κ.λπ. τα αντικρούει το ίδιο το κείμενο του λήμματος. Δεν αποτελεί ούτε πείραμα, ούτε προσωπική άποψη που θέλει κάποιος να επιβάλει. Πρόκειται για ένα κείμενο, που χωρίς ανάλογο προηγούμενο, στηρίζεται σε μια τεράστια βιβλιογραφία, και έφτασε στο σημείο, σχεδόν κάθε δεύτερη πρόταση να χρειάζεται βιβλιογραφικό στήριγμα για να καλύψει τις ατέλειωτες απαιτήσεις κάποιων χρηστών.

Να κλείσω λέγοντας ότι, ας κρατάμε μικρό καλάθι σε τέτοια ζητήματα αν δεν είμαστε γνώστες. Αν π.χ. κάποιος γράψει σε ένα λήμμα φυσικής οτιδήποτε, με το οποίο κάποιοι διαφωνούν, εγώ που είμαι παντελώς άσχετος, θα το διαβάσω και θα μείνω ατάραχος λέγοντας "γιατί φωνάζουν".


Και όσον αφορά την ατάκα: "απλά θέλουν να γίνει το δικό τους".

Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να "πειραματιστούμε" συνδυάζοντας όλες τις απόψεις. Βεβαίως, όλα είναι απλά αν μιλάμε για κάποια βιογραφία όπου κάποιος γεννήθηκε το 1850 ενώ για άλλους το 1852 και από εκεί και πέρα, η βιογραφία προχωρά.

Αμφιβάλω για το αν υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν δύο ΑΝΤΙΘΕΤΑ πιστεύω ή θεωρίες η μία μέσα στην άλλη, που έχουν διαφορετική ανάπτυξη, διαφορετικό περιεχόμενο και αντίθετα επιχειρήματα! Προσωπικά αυτό το "πείραμα", θεωρώ ότι λειτουργεί ΜΟΝΟ με την διακριτή παράθεση των διαφορετικών απόψεων.


Εκτός αν γράφουμε στην ΒΠ κάτι σαν το παρακάτω:

"Έξω είναι μέρα, αλλά ίσως και να είναι ακόμα νύχτα. Τα πουλιά κελαηδούν, αλλά μπορεί και όχι. Ο μεσημεριανός ήλιος φωτίζει τα πάντα, και στον ουρανό φέγγει το φεγγάρι με τα αστέρια."

Δηλ. σε κάθε μας φράση θα λέμε "κάποιοι θεωρούν αυτό, αλλά βέβαια κάποιοι άλλοι θεωρούν το άλλο και κάποιοι τρίτοι το παρ' άλλο". Και στην επόμενη φράση το ίδιο. Και στην μεθεπόμενη το ίδιο κ.ο.κ.

Ανυπομονώ πότε θα καταλάβουν κάποιοι ότι κάποια πράγματα συνδυάζονται σε μία ενότητα και κάποια άλλα όχι. Ίσως βέβαια να το καταλαβαίνουν αλλά να μην θέλουν να το παραδεχτούν. Ας κάνουν όμως τον κόπο, πέρα από γενικότητες να δείξουν επί της ουσίας, πως είναι δυνατόν να συνδυαστούν δύο ή περισσότερες απολύτως αντίθετες θεωρίες, και να βγάζει νόημα ο αναγνώστης, εκτός από την ολοκληρωμένη παράθεσή τους σε ξεχωριστές ενότητες.


Ας πάρει κάποιος για παράδειγμα, λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες που αφορούν ζητήματα όπου υπάρχουν πολλές έγκυρες απόψεις, όπως είναι οι σύγχρονες θεωρίες της θρησκείας, η Φιλοσοφία της θρησκείας ή η Ψυχολογία της Θρησκείας.

Εκεί λοιπόν, όπως είναι φυσιολογικό θα δει ταξινομημένες, τη μία κάτω από την άλλη τις θεωρίες του Τζέιμς, του Λιούμπα, του Φρόυντ, του Γιουνγκ, του Μπούλτμαν, του Χέγκελ, του Μουρ, του Ράσελ κ.λπ., ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει. Αν άρχιζαν να τις βάζουν τη μία μέσα στην άλλη, το λήμμα θα μετατρεπόταν σε τρελοκομείο

Έτσι λειτουργούν οι εγκυκλοπαίδειες, και αν θέλουμε εδώ να κάνουμε εγκυκλοπαίδεια, τότε ας δούμε πως δουλεύουν και να ακολουθήσουμε τις αρχές τους.


Papyrus 07:26, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ελπίζω "ο φίλος παραπάνω" να μην είμαι εγώ. Αν είμαι, γιατί από τα γραφόμενα σας αυτό προκύπτει, ηρεμήστε και προσπαθήστε να μην βλέπετε δαίμονες παντού. Ο Ιησούς έχει για μένα την ίδια αξία με τον Μωάμεθ, τον Βούδα, κλπ. χωρίς καμία πρόθεση προσβολής σε κανένα δόγμα. Τα συστήματα αξιών μου μην περιμένετε να είναι ίδια με τα δικά σας. Για μένα είναι πιο χρήσιμο το λήμμα Σταυρός να εξηγεί και τα μπουζόκλειδα, παρά μόνο τις τοποθετήσεις των Δογμάτων επ' αυτού. Ο φανατισμός δεν οδηγεί πουθενά. Περιμένω μια συγνώμη για την επίθεση σας εναντίον μου. User:Kassianos


Ασφαλώς και εσύ ήσουν ο "φιλαράκος" παραπάνω. Λέξη που αποτελεί φιλοφρόνηση σε σχέση με τις υβριστικές και προσβλητικές σου ατάκες:

  • "θέλω να τονίσω την αδυναμία μας ως κοινότητα και την αδυναμία σας ως διαχειριστές του εγχειρήματος να "κλειδώσουν" και το θέμα και οι χρήστες" (εσύ ο "καλός χρήστης" που συμβουλεύεις το κλείδωμά μας, των "κακών". Έλεος...)
  • "ακόμη και μια κεραία στο λήμμα που προανέφερα θα φέρει τον Δ' Παγκόσμιο Πόλεμο" (απαράδεκτος χαρακτηρισμός των χρηστών)
  • "ο Γ' συντελέστηκε ήδη στη σελίδα του λήμματος" (εξυπνάδες που επίσης αποτελούν απαράδεκτους χαρακτηρισμούς)
  • "Ποιος θα τολμήσει όμως να βάλει σελίδα αποσαφήνισης?" (φοβόμαστε, φοβόμαστε μας δέρνουν...)
  • "Ο όγκος της σελίδας συζήτησης...καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή κάθε τρίτου χρήστη" (στην πραγματικότητα μας ρίχνεις ευθύνες για το μήκος της συζήτησης. Έλεος και πάλι...)
  • "Ο φανατισμός δεν οδηγεί πουθενά" (μαζί μιλάμε, εσύ δεν είσαι φανατικός αφού για σένα όλα τα πιστεύω είναι ίδια, άρα ποιος να είναι;...)


Και μετά από όλα αυτά τα απαράδεκτα, ένα σωρό επιθέσεις από το πουθενά, χωρίς να έχω από πριν ανταλλάξει μαζί σου ούτε μία κουβέντα, έρχεσαι και έχεις την απαίτηση να λες:

"Περιμένω μια συγνώμη";


Ε, λοιπόν, θα περιμένεις σίγουρα πολλά χρόνια...

Ειδικά μετά από τέτοιες προσβολές, που από μόνες τους επιβάλλουν να μου ζητήσεις συγγνώμη εσύ, αν ακολουθήσω το σκεπτικό σου. Γιατί σε απάντηση του δικού σου χαρακτηρισμού μου ως φανατικού, σου απαντώ με ολύμπια ψυχραιμία.

Το λήμμα σταυρός, ακολουθεί τις ερμηνείες που συναντά κανείς σήμερα στα λεξικά. Αν κοιτάξεις στο ιστορικό θα δεις ότι αρχικά είχαμε γράψει και ερμηνείες όπως:

  • Καθετί που έχει σταυροειδές σχήμα.
  • Σημείο του μετώπου ανάμεσα στα φρύδια και στη ρίζα της μύτης.

αλλά οδηγούσε σε τεράστιο αριθμό ερμηνειών και τελικά όσοι ασχολήθηκαν αποφάσισαν να βάλουν τις ποιο διαδεδομένες. Εσύ μπορείς να προσθέσεις τις δικές σου ερμηνείες όπως για το μπουζόκλειδο.

Τα πολλά λόγια επίσης δεν οδηγούν πουθενά και είναι και φτώχεια. Γι' αυτό φρόντισε και τα έργα σου στη ΒΠ, όσο φροντίζεις τα λόγια. Έχουμε χορτάσει πλέον. Υπάρχουν 50 άνθρωποι που γράφουν στην ΒΠ και άλλοι 500 που κάνουν απλά βόλτες στις σελίδες ασκώντας κριτική σε όσους δουλεύουν (και μάλιστα, όχι μόνο δουλεύουν, αλλά πληρώνουν και από πάνω, για να μπορούν κάποιοι να αποκτήσουν ελέυθερη πρόσβαση στις γνώσεις...).

Papyrus 14:35, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Πρώτα θα σας ζητήσω συγνώμη από βάθους καρδιάς αν νομίζετε πως θίγω την αξιοπρέπεια σας, το έργο σας, τα πιστεύω σας και τη συνεισφορά σας στη Βικιπαίδεια. Αυτό οφείλω να το κάνω, καθώς δεν είμαι εντεταλμένο όργανο κανενός και εκφράζω μόνο δικές μου απόψεις και θέσεις. Θα συνεχίσω να σας μιλώ στον πληθυντικό, από σεβασμό, επειδή δεν σας γνωρίζω.
Θα ξεκινήσω από την τελευταία σας παρατήρηση και θα σημειώσω πως δεν είμαι έμμισθος ή άμισθος υπάλληλος του Wikimedia Foundation. Δεν είμαι ούτε γραφειοκράτης, διαχειριστής κλπ. και ούτε το επιθυμώ. Δεν θεωρώ επίσης τον εαυτό μου "ενεργό" μέρος της Βικιπαίδειας και δεν συνεισφέρω οικονομικά, ούτε απολαμβάνω μέρος των οικονομικών εισφορών άλλων. Σύμφωνα όμως με τους όρους του ιστοχώρου, μπορώ να συμμετέχω τόσο στις σελίδες συζήτησης, όσο και στις υπόλοιπες σελίδες του εγχειρήματος. (Παραξενεύομαι που σας αναγκάζουν εσάς να πληρώνετε).
Πράγματι η συνεισφορά μου είναι μικρή και ασήμαντη και όσο περνά ο καιρός μικραίνει περισσότερο. Προσπαθώ να είναι όμως χαμηλών τόνων και αναλογική. Με λίγα λόγια προσπαθώ να κρατώ μια ισορροπία, ανάμεσα στα νέα λήμματα που συγγράφω, τα λήμματα που επιμελούμαι, τα μηνύματα στις σελίδες των χρηστών και τα σχόλια στις σελίδες συζήτησης. Αν μπείτε στον κόπο να ρίξετε μια ματιά, θα δείτε πως δεν είμαι "θαμώνας" σε καμιά από τις κατηγορίες που ανέφερα.
Το βλέπετε όμως προσωπικά και πιστεύω πως αδικείται από αυτή την αντιμετώπιση μια μεγάλη μερίδα της κοινότητας. Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τόσο πολύ διαθέσιμο χρόνο να ασχοληθούμε και όταν ξεκλέβουμε λίγο χρόνο, προσπαθούμε να τον διαθέτουμε σε κάτι επιμορφωτικό, όπως την ανάγνωση της Βικιπαίδειας. Κακώς "ζυγίζετε" τη συνεισφορά μας και κρίνετε πρόσωπα από το πόσα χρήματα δώρισαν στον Jimmy W. "για να μπορούν κάποιοι να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στις γνώσεις..." (Ειλικρινά πίστευα πως αυτό το έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας, ανεπιτυχώς βέβαια).
Στην απάντηση σας τώρα στο "Ο όγκος της σελίδας συζήτησης...καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή κάθε τρίτου χρήστη" νομίζω πως έχω δίκιο. Είναι γνωστό σε όσους ασχολήθηκαν με τη Βικιπαίδεια παραπάνω από μια ώρα, πως για να συνεισφέρουν σε ένα λήμμα εποικοδομητικά και να γίνει δεκτή από τα υπόλοιπα μέλη η προσθήκη/αλλαγή τους, θα πρέπει να συμβουλευθούν τη σελίδα συζήτησης και να λάβουν υπόψη τους τις παρατηρήσεις των άλλων μελών. Όταν όμως η σελίδα συζήτησης είναι τόσες φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το λήμμα, αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν νομίζω να είμαι ο μόνος που πιστεύει πως είχατε υπερβεί (όλοι οι συμμετέχοντες) το λογικό μήκος μιας συζήτησης για ένα λήμμα.
Από την άλλη, παρανοήσατε την έκφραση "[...] την αδυναμία σας ως διαχειριστές του εγχειρήματος να "κλειδώσουν" και το θέμα και οι χρήστες". Επί της ουσίας, οι διαχειριστές έθεσαν σε φραγή κάποιους χρήστες απ' ότι κατάλαβα, αλλά για άλλους λόγους. Η δική μου θέση ήταν πως έπρεπε να σας αποτρέψουν αμφότερους να συνεχίσετε τον "πόλεμο" της επιμέλειας-επεξεργασίας του λήμματος (το έχω απαντήσει και σαν "edit war"), χωρίς αυτό να σημαίνει πως έπρεπε να σας αποπέμψουν. Θα μπορούσε να τεθεί το λήμμα σε μια μικρής διάρκειας "απαγόρευση επεξεργασίας", μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
"[...] ο Γ' συντελέστηκε ήδη στη σελίδα του λήμματος" και "ακόμη και μια κεραία στο λήμμα που προανέφερα θα φέρει τον Δ' Παγκόσμιο Πόλεμο" είναι πράγματι "εξυπνάδες". Είναι από αυτές που αποκαλούμε "χιούμορ". Άλλοι τις αντιλαμβάνονται κι άλλοι όχι. Λυπάμαι που το αντιληφθήκατε ως "απαράδεκτο χαρακτηρισμό", αλλά επειδή είστε άμεσα ενδιαφερόμενος ίσως να μην έχετε καθόλου άδικο. Είναι ίσως το μοναδικό που σας αποδίδω κάθε δίκιο. Δεν είστε υποχρεωμένος να αντιλαμβάνεστε το χιούμορ μου. Ζητώ ειλικρινά συγνώμη.
"Ποιος θα τολμήσει όμως να βάλει σελίδα αποσαφήνισης?" Σίγουρα όχι εγώ. Πιστεύω κανείς δεν έχει το θάρρος. Μπορεί να μη φοβάμαι κάποιον ή κάτι, αλλά δεν θα άντεχα μια επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης αναφορικά με το συγκεκριμένο λήμμα και το ίδιο συμβαίνει και με άλλους.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η απλοποίηση της αντιμετώπισης των θρησκειών σε καλές και κακές. Πως μπορεί να μην είναι το ίδιο σωστός ο ισλαμισμός με το χριστιανισμό? Πως μπορεί να είναι καλύτερη θρησκεία ο χριστιανισμός από το βουδισμό? Για τον πιστό κάθε Δόγματος, η θρησκεία του είναι σωστή. Αν είμαι "φανατικός" που στο σύστημα αξιών μου είναι σεβαστή αυτή η ισότητα, αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό σας (αν και πιστεύω πως μάλλον περί παρεξήγησης πρόκειται).
Δεν θα επανέλθω, καθώς είναι και ψυχοφθόρο και χρονοβόρο. Ο χρόνος που διέθεσα σήμερα να σας απαντήσω ήταν πράγματι κατά μία έννοια σπατάλη, καθώς είχα σκοπό να τον αφιερώσω σε συγκεκριμένο λήμμα "ευτελούς αξίας" όπως τα χαρακτηρίζετε. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως γλύτωσε η Βικιπαίδεια λίγη "υποκουλτούρα" ακόμη από μέρους μου...
Υ.Γ. Δεν περιμένω να μου ζητήσετε συγνώμη - ούτε μου είχε περάσει από το μυαλό πως θα το κάνατε ποτέ. Αντ' αυτού προτιμώ να μάθετε να "αποδεσμεύετε" τα λήμματα που επεξεργάζεστε - φαινόμενο πολύ σύνηθες στην ελληνική εκδοχή της Wikipedia. User:Kassianos

Αγαπητοί Κασσιανέ και Πάπυρε,
Επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις:

  • Αυτό με τον Δ' Παγκόσμιο ήταν καλό αστείο, έστω και αν ήταν δηκτικό.
  • Το λήμμα Σταυρός (αποσαφήνιση), απελευθερωμένο από το βάρος του Σταυρού του Χριστού έχει πάρει δική του πνοή
  • Το φαινόμενο της "αίσθησης ιδιοκτησίας άρθρου" δεν είναι ελληνικό μονοπώλιο, άλλωστε βοηθά ιδιαίτερα σε πολλές περιπτώσεις. Δηλώνω ότι και εγώ έχω "υιοθετήσει" κάποια άρθρα και τα "προσέχω". Αν είχαν στόμα θα σας έλεγαν αν είμαι καλός ή καταπιεστικός γονέας. Ευτυχώς δεν έχουν.

--FocalPoint Συζήτηση 08:01, 3 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


"Αν είμαι "φανατικός" ... αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό σας"
  • Σε χαρακτήρισα "φανατικό"; Που το έγραψα αυτό;
  • Δεν με αναγκάζει κανείς να πληρώνω. Θέλω να πληρώνω.
  • "ευτελούς αξίας" δεν χαρακτήρισα κανένα λήμμα. Είπα απλώς ότι καλό είναι τα λόγια να συνοδεύονται από έργα (λήμματα). Τίποτε περισσότερο. Κάθε τι που θα γράψεις όφελος για τους επισκέπτες και αναγνώστες θα είναι. Αυτοί άλλωστε αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είμαστε εδώ και αφιερώνουμε τον υπερπολύτιμο χρόνο μας.
  • Ο σεβασμός, μια που "δεν με γνωρίζεις", από τον πληθυντικό φαίνεται;...

Papyrus 08:21, 3 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Προβλήματα με τις εικόνες[επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες εικόνες δεν εμφανίζονται. Παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στο Συζήτηση βοήθειας:Πώς να προσθέσετε εικόνες σε μια σελίδα --Παν 22:56, 25 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δημιουργία πίνακα[επεξεργασία κώδικα]

Πώς μπορώ να φτιάξω ένα πίνακα όπως αυτόν σε αυτό το άρθρο; Ευχαριστώ. --Diamond συζήτηση 15:56, 26 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Πήγαινε στην σελίδα του προτύπου (εδώ) και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι κόπυ από την σελίδα επεξεργασίας και μετά αλλαγή όλων των αγγλικών στα ελληνικά αντιστοιχα. --Noumenorian συζήτηση 11:16, 19 Μάρτιος, 2024 (UTC)

Αλλάζουν οι καιροί[επεξεργασία κώδικα]

Καλό μήνα Βικιπαίδαροι. Ξεκινήστε να μετράτε αντίστροφα για το νέο έτος. --Κλεάνθης 02:28, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Bon Min που θα έλεγαν και οι Γάλλοι... :) --Lord Makro 06:49, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Ο Μάο Τσε Τουνγκ και η Wikipedia[επεξεργασία κώδικα]

Δημοσίευμα του Βήματος 1/12/06 (New York Times, Howard W. French):

Τα δύο πρόσωπα του Μάο Τσε Τουνγκ

Διαφέρει η αγγλική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia από την κινεζική

«Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ο Μάο Τσε Τουνγκ υπήρξε ο νικηφόρος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης που ίδρυσε το σύγχρονο κινεζικό κομμουνιστικό κράτος. Ηταν όμως και εκείνος που θεωρείται υπεύθυνος για τις μαζικές δολοφονίες αθώων Κινέζων κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του. Ανατρέχοντας στην κινεζική Wikipedia, ανακαλύπτουμε έναν άλλο Μάο, καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά στις εκκαθαρίσεις κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και στη βαρβαρότητα της λεγόμενnς «πολιτιστικής επανάστασης».

»Σταδιακά γίνεται αντιληπτό ότι σε ευαίσθητα ιστορικά ζητήματα της σύγχρονης Κίνας, όπως η Πολιτιστική Επανάσταση ή η σφαγή της Πλατείας Τιανανμέν, η κινέζικη εκδοχή διαφοροποιείται δραματικά από την αγγλοσαξονική. Και μάλιστα, ο χρήστης πολλές φορές έχει την εντύπωση ότι αυτά που διαβάζει έχουν περάσει από οφθαλμοφανή λογοκρισία από τους ίδιους τουε συντάκτες τους.

»Παράλληλα, δεδομένου ότι η Wikipedia «γράφεται» από τους ίδιους τους χρήστες, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην πανίσχυρη επιρροή της κινεζικής εκπαίδευσης, η οποία προωθεί την «αγιοποίηση» του εθνικού παρελθόντος. Αυτός ο στρουθοκαμηλισμόε ενισχύεται και από την απαγόρευση πρόσβασηε σε ξένες ιστοσελίδες καθώς και από τον κομφορμισμό των προσεκτικά λογοκριμένων μέσων ενημέρωσης της Κίνας.

»Εκτός από την περίπτωση του Μάο, υπάρχουν αρκετά ακόμη εθνικά ζητήματα που αγιοποιούνται ή παραποιούνται. Χαρακτηριστικότερο είναι το ζήτημα της Ταϊβάν, για το οποίο κάθε σπουδαστής μαθαίνει ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

»Αν κάποιος παραδεχθεί δημόσια ότι υπάρχει ιστορική βάση στην οποία μπορούν να στηριχθούν οι ΤαϊβανέΖοι προκειμένου να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, τότε βλέπει την καριέρα του να τερματίζεται άδοξα. Επιπλέον, ενώ η αγγλόφωνη έκδοση της Wikipedia εντοπίζει χρονικά τις πρώτες κινεζικές αποικίες στο νησί τον 16ο αιώνα, η κινεζική αναφέρει ότι η ανακάλυψη του νησιού από τους Κινέζους έγινε τον 3ο αιώνα μ.Χ.

»Μία άλλη κινεζική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, η Μπάιντου Μπάικε, παρακάμπτει έξυπνα τέτοιου είδους προβλήματα. Συγκεκριμένα, όποιος χρήστης αποπειραθεί να αναζητήσει το λήμμα που αφορά τη σφαγή της πλατείας Τιανανμέν, απλώς δεν θα βρει πρόσβαση σε αυτό».

Για την αντιγραφή, -- pvasiliadis  11:05, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Εντάξει, αυτό ισχύει λίγο πολύ και σε άλλες βικιπαίδειες. Διάβαζα τις προάλλες στην αγγλική έκδοση για τον πόλεμο στο Ιράκ, το Γκουαντανάμο και διάφορα σχετικά και εφριξα!. Και δεν τολμάς να κάνεις διόρθωση, είναι τόσοι πολλοί που το αλλάζουν σε χρόνο dt. --Lord Makro 13:16, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ας κοιτάμε τα του οίκου μας κι εμείς κι οι αγγλοσάξωνες που κάνουν απελευθερωτικούς πολέμους στη Σερβία, στο Ιράκ και αλλού. [Kassianos]

Τι κάνουμε όταν υπάρχουν δύο άτομα με το ίδιο ακριβώς ονοματεπώνυμο; Υπάρχει κάποια επίσημη γραμμή; Φαντάζομαι θα μπορούσαμε να βάζουμε την ιδιότητα του προσώπου, π.χ. Τάδε (ζωγράφος) και Τάδε (πολιτικός), το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει Δημήτριος Βότσης που υπήρξε δήμαρχος Πατρών αλλά και άλλος συνωνόματος που ήταν δήμαρχος Αγρινίου! Δήμαρχοι και οι δύο!!! Έχω φτιάξει ένα νέο Πρότυπο:Δήμαρχοι Αγρινίου και στο όνομα αυτό με παραπέμπει στον αντίστοιχο δήμαρχο Πατρών που υπάρχει ήδη. Θα πρέπει το Δημήτριος Βότσης (σκέτο) να γίνει αποσαφήνηση πάντως. --Lord Makro 14:17, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αυτό που προτείνεις στην αρχή είναι πάνω-κάτω η πιο σωστή λύση. Δηλαδή εδώ Δημήτριος Βότσης (δήμαρχος Αγρινίου) και Δημήτριος Βότσης (δήμαρχος Πατρέων) - Badseed απάντηση 13:10, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ναι, αυτή τη στιγμή φτιάχνω και τη σχετική σελίδα αποσαφήνισης. --Lord Makro 13:13, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Πρωθυπουργοί[επεξεργασία κώδικα]

Λέω να αντικαταστήσω τον κατάλογο των πρωθυπουργών με αυτό[1]. Τι λέτε?--Eonwe 21:40, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αυτό είναι λίστα, δεν είναι πρότυπο. Δεν εννοείς φαντάζομαι να μπει όλο αυτο στο άρθρο κάθε πρωθυπουργού; --Lord Makro 12:08, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Λάθος δικό μου:P. Όχι δεν εννοώ αυτό--Eonwe 12:18, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χαχα είπα κι εγώ!!! --Lord Makro 12:50, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δεν χρειάζεται αντικατάσταση, απλώς επέκταση του ίδιου πίνακα. Η διαφορά είναι απλώς στις δύο επιπλέον στήλες, το περιεχόμενο είναι σχεδόν το ίδιο. Περισσότερα στην αντίστοιχη σελίδα συζήτησης. — Geraki ΣΜ - 2006-12-03T 15:43Z.

Πρόταση: Δημιουργία οδηγού για τη Βικιπαίδεια σε μορφή .pdf[επεξεργασία κώδικα]

Στη Βικιπαίδεια υπάρχουν μια σειρά από σελίδες που αφορούν το πώς ψάχνει κανείς για ένα άρθρο αλλά και, πολύ περισσότερο, το πώς γράφει κανείς ένα καλό άρθρο, ποιες είναι οι πολιτικές κλπ. Για να τα βρει κανείς, όμως, όλα αυτά πρέπει να πηγαίνει από σελίδα σε σελίδα και να διαβάζει από την οθόνη κάποια σχετικά εκτενή κείμενα ή να τυπώνει κάποιες από τις σελίδες. Πιστεύω ότι θα μπορούσε από τα ήδη υπάρχοντα κείμενα που περιλαμβάνονται στη Βικιπαίδεια:Βοήθεια να φτιαχτεί ένας οδηγός -ή μπροσούρα αν προτιμάτε- με μέγεθος ως 30 σελίδες περίπου με ενιαία μορφοποίηση σε μορφή .pdf ή/και .doc. Αυτός ο οδηγός θα μπορεί πολύ πιο εύκολα να τον κατεβάσει κανείς και να τον διαβάσει ολόκληρο έτσι ώστε να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τη Βικιπαίδεια. Αναφέρομαι κυρίως στους τομείς που αφορά πολιτικές, τι είναι Βικιπαίδεια, κάτι ίσως για την ιστορία της, αλλά και κάποια τεχνικά θέματα. Ο οδηγός θα μπορούσε να ανανεώνεται/εμπλουτίζεται ανα κάποιους μήνες. Και θα είναι διαθέσιμος από τη σελίδα της Βοήθειας. Δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό τεχνικά, γιατί μιλάω για αρχείο .pdf, αλλά αν υιοθετήσουμε την ιδέα κάτι θα μπορούσε να γίνει -πιστεύω.--Valentin 19:56, 4 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Η διάθεση οδηγού pdf και η αποθήκευση του στον Η/Υ κάθε χρήστη καταργεί την έννοια της πολυεπεξεργασίας και μάλλον δεν συμβαδίζει και με την πολιτική της Βικιπαίδειας για τα πνευματικά δικαιώματα. --Χρήστης:Kassianos

Είχα σκεφτεί κάτι ανάλογο, αλλά για τα Βικιβιβλία (να υπάρχει δηλαδή εκεί κάτι σαν manual της Βικιπαίδειας). Η ιδέα με pdf νομιζω δεν είναι και τόσο βολική, τόσο από την άποψη της πολυεπεξεργασίας που λέει ο Κασσιανός, όσο και από την άποψη ότι πάντα θα χρειάζεται να συμπληρώνεται ή και να διορθώνεται, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών, την αύξηση της κίνησης κλπ. Πάντως, πάνω σε αυτή τη γραμμή σκέψης, αμφιβάλλω αν θα είναι χρήσιμος ένας οδηγός που θα περιέχει τα πάντα· κανείς δεν θα μπορεί να τον διαβάσει μονορούφι (και να το κάνει δηλαδή θα του μείνουν ελάχιστα πράγματα μέχρι να αρχίσει να τα ανακαλύπτει στην πράξη), το λογικότερο είναι κάποιος να χρειαστεί κάτι "επί του προκειμένου", μια πτυχή δηλαδή το όλου manual, που νομίζω μπορεί να το βρει εύκολα στη Βοήθεια. - Badseed απάντηση 02:11, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Πράγματι, η πρότασή μου παραβιάζει την αρχή της πολυεπεξεργασίας. Θα μπορούσε να είναι με τη μορφή Βικιβιβλίου για να λυθεί αυτό, αν και νομίζω ότι οι σχετικές σελίδες είναι αρκετά σταθερές. Πάντως, η ωφέλεια είναι κυρίως ότι, επειδή κανείς πιο εύκολα -ακόμα- μπορεί να διαβάσει ένα πιο εκτενές κείμενο αν είναι τυπωμένο, θα διευκόλυνε περισσότερο μια τέτοια μορφή. Φυσικά δε θα περιέχει τα πάντα, ούτε διαβάζοντας θα του μείνουν όλα όσα περιέχει, αλλά θα έχει ένα πλαίσιο και μια συνολική εικόνα για να ανατρέχει μετά στη Βοήθεια για τα συγκεκριμένα θέματα. Αλλιώς στη Βοήθεια και να χαθεί θα μπορούσε κανείς και να μην κατάβει το ακριβές νόημα της συμβουλής ή της πολιτικής. Η ιδέα για τα Βικιβιβλία, όσο το σκέφτομαι, είναι επίσης κατάλληλη και γιατί δε θα μπορούσε εύκολα να είναι έργο ενός ανθρώπου, αν και νομίζω οι εμπειρότεροι χρήστες θα έπρεπε να εμπλακούν για να έχει νόημα η προσπάθεια. --Valentin 13:07, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Εγώ δεν νομίζω ότι παραβιάζει κάτι. Η διάθεση ενός PDF είναι το ίδιο με την «Έκδοση εκτύπωσης» που παρέχει το λογισμικό για κάθε άρθρο. Πράγματι μπορεί να ωφελήσει κάποιους που μπορεί να θέλουν να διαβάσουν τα σχετικά κείμενα χωρίς να είναι συνδεδεμένοι στο internet, είτε τυπώνοντάς το είτε κουβαλώντας το σε μια δισκέτα. Το να συγκεντρωθούν μερικά κείμενα σε ένα PDF δεν είναι ούτε κάτι δύσκολο ούτε κάτι τρομερό. Εγώ προτίθεμαι να συμβάλλω σε αυτό. — Geraki ΣΜ - 2006-12-05T 21:35Z.

Συμφωνώ ότι δεν είναι θέμα παραβίασης, θεωρώ όμως το pdf "δύσκαμπτο" φορμάτ για αυτό το σκοπό. Όπως κι αν έχει, αν αποφασίσουμε να το κάνουμε μπορώ οφ κορς να βοηθήσω - Badseed απάντηση 02:39, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Συγχωρέστε με που επανέρχομαι στο θέμα, αλλά θα ήθελα να προσθέσω μερικά πράγματα ακόμη.
Από τη στιγμή που τυπικά η διανομή ενός βοηθήματος για τη Βικιπαίδεια συμβαδίζει με τη λειτουργία της και δεν παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, θα μπορούσε να γίνει "κράχτης" που θα προσέλκυε νέα μέλη στην κοινότητα.
Αν θυμάμαι καλά, υπάρχει στο πρότυπο pdf η δυνατότητα εσωτερικής σύνδεσης (links) άρθρων και σελίδων, ενώ παράλληλα μπορεί να παραπέμπει και στο διαδίκτυο για περαιτέρω πληροφορίες.
Αν προχωρήσουμε σε δημιουργία οδηγού, θα πρότεινα να γίνει λαμβάνοντας υπόψη ότι το αναγνωστικό κοινό που θα πρέπει να απευθυνθούμε θα είναι μη εξοικειωμένο με τη χρήση του διαδικτύου. Η Βικιπαίδεια χρειάζεται νέα μέλη και όχι επεξήγηση του κανονισμού της και της λειτουργίας της στα ήδη υπάρχοντα. Θα είναι καλό να γίνει και μια μικρή αναφορά σε άρθρα που πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύουν το εγχείρημα με τον καλύτερο τρόπο ως παραδείγματα (μία ή δύο παραγράφους) και στο τέλος να διατίθεται παραπομπή για τη συνέχιση της ανάγνωσης από το διαδίκτυο.
Ο οδηγός θα πρέπει να διατίθεται από την κύρια σελίδα της Βικιπαίδειας, ενώ αν αποσταλεί και με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε περιοδικά του χώρου των υπολογιστών (Computer για όλους, PC Win, RAM κλπ.) πιστεύω πως θα συμβάλλουν και θα τον προσθέσουν στο DVD που προσφέρουν - και ίσως κάνουν και μια αναφορά. Μπορεί να μοιάζει με "διαφήμιση" το τελευταίο, αλλά είναι για καλό σκοπό..
Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να βοηθήσω, αλλά τοποθετούμαι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης. (Kassianos)

Νέα κατηγορία[επεξεργασία κώδικα]

Έχω φτιάξει μια νέα κατηγορία, ονόματι "Ηγέτες εν ενεργεία". Σε αυτή πρέπει να ενταχθούν οι ηγέτες (Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί) 194 ανεξάρτητων κρατών, γι' αυτό θα ήθελα και τη βοήθεια όλων σας. Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσω; Ευπρόσδεκτα οποιαδήποτε σχόλια. --Lemur12 12:53, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Τι θα λέγατε να υπάρχει ένας πίνακας στην αρχική σελίδα της Βίκι που να ανακοινώνει τα νέα λήμματα της εβδομάδας, ίσως με κάποια επιπλέον ένδειξη αν πρόκειται για κείμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του; Αυτό ίσως θα αύξανε την αναγνωσιμότητα των νέων λημμάτων.--vasileios78 14:05, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Είναι λίγο προβληματικό από την άποψη ότι κάθε μέρα έχουμε κατά μέσο όρο 30-40 νέα λήμματα, οπότε για μια βδομάδα πάμε γύρω στα 200-250, και δεν ξέρω πού θα χωρέσουν όλα αυτά! Υπάρχει πάντως ήδη το λινκ "Νέα άρθρα" στην Κύρια Σελίδα. Θα μπορούσαμε ίσως να το προβάλλουμε λίγο περισσότερο - Badseed απάντηση 10:33, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δεν ήξερα ότι είναι τόσο πολλά! Ούτε και είχα προσέξει το λινκ μέχρι τώρα. Νομίζω όμως ότι θα άξιζε να δημιουργηθεί σελίδα με τα νέα λήμματα της εβδομάδας, χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Η παρούσα είναι αρκετά δυσανάγνωστη.--vasileios78 10:58, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δεν είναι πολλά. Έχουμε κάνει κοιλιά, από 30-40 σε 20-35/ημέρα. Η ιδέα πάντως με νέα λήμματα της προηγούμενης εβδομάδας είναι ωραία, αλλά όχι με όλα, αρκούν καμιά δεκαριά.--FocalPoint Συζήτηση 21:26, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Επίσης, είναι καινοτόμο και χρήσιμο το ότι η μπάρα εργαλείων του Mozilla Firefox έχει ένδειξη με τα νέα άρθρα της αγγλικής Βίκι.--vasileios78 10:16, 7 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Νομίζω οτι δεν θα πρέπει να επιλέγουμε ως αξιόλογα, άρθρα τα οποία έχουν μεταφραστεί, και συνεπώς έχουν μεταφερθεί απο άλλες βικιπαίδειες. Εσεις τι λέτε?--Eonwe 21:23, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αν καλύπτει τα κριτήρια γιατί όχι; Για παράδειγμα το Μακεδονία (ορολογία) είναι μετάφραση του αγγλικού που είναι κι εκεί featured. Ο ορισμός του αξιόλογου άρθρου θα πρέπει να είναι η ποιότητα του άρθρου, και όχι ποιός το έγραψε ή τί θέμα έχει. — Geraki ΣΜ - 2006-12-05T 21:38Z.

Το άρθρο σχετικά με την Μακεδονία αφορά γενικότερα τον Ελληνισμό και δεν θα μπορούσε να μην μπεί. Όμως άρθρα τα οποία έχουν τοποθετηθεί ως αξιόλογα στην Αγγλική Βικιπαίδεια δεν θα πρέπει να γίνονται και εδώ αξιόλογα ή τελος πάντων δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στην πρώτη σελίδα, αφού κατα τη γνώμη μου, η πρώτη σελίδα θα πρέπει να εκπροσωπεί την δυναμικότητα της κάθε Βικιπαίδειας.--Eonwe 22:26, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Επί παραδείγματι, πόσο μπορεί να ενδιαφέρει την ελληνική Βικιπαίδεια το κρίκετ, το οποίο ήταν σε κύριο άρθρο της αγγλικής Βικιπαίδειας. Ένα κατεξοχήν ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα, όπως παραδείγματος χάριν, ο Μίκης Θεοδωράκης ή η δραχμή, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον και θα κέντριζε πιο πολύ την προσοχή του μέσου πλοηγού στην εγκυκλοπαίδεια.--Lemur12 23:16, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Καταρχήν στην αγγλική Βικιπαίδεια υπάρχουν πολύ πλήρη θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος (δεν ασχολείται μόνο με το κρίκετ :)), και θα ήταν αμαρτία, αν κάποιος αποφάσιζε να μεταφράσει ένα τέτοιο, να μη γίνει Αξιόλογο λόγω "αλλοδαπής" καταγωγής. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα θέματα, καθώς στην τελική δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ακόμα και το κρίκετ δεν ενδιαφέρει κάποιους. Τα Αξιόλογα δεν (θα έπρεπε να) επιλέγονται μόνο λόγω θέματος, αλλά με βάση τα σχετικά κριτήρια αρτιότητας. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, Αξιόλογο θα γίνει και το "Λαχανάκια Βρυξελλών" ή η "Γκαρνταρόμπα της Βασίλισσας Ελισσάβετ", αν ειναι μέσα στα κριτήρια κι έχει πέσει η ανάλογη δουλειά. Επίσης, σκοπός των Αξιόλογων δεν είναι η διαφήμιση ή η προβολή και μόνο, αλλά (κυρίως) η μετάδοση "πλήρους εγκυκλοπαιδικής γνώσης", όπως είχε χαρακτηρίσει ο Dr. ένα άρθρο, ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι made in Βικιπαίδεια ή προέρχεται από μετάφραση (που αρκετές φορές πάντως ισοδυναμεί με εν μέρει ξαναγράψιμο του άρθρου). Σε γενικότερη προοπτική, ένα μεταφρασμένο αξιόλογο αντικατοπτρίζει και τη δυναμική της Wikipedia συνολικά σαν παγκόσμιο, ανοιχτό και ελεύθερο εγχείρημα - Badseed απάντηση 03:06, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Αν έγκριτοι επιστήμονες έχουν μεταφράσει στα Ελληνικά δοκιμασμένα και αναγνωρισμένα έργα ξένων επιστημόνων ενώ θα μπορούσαν ίσως να συγγράψουν οι ίδιοι, πόσο μάλλον αυτό είναι κατάλληλο στη Βίκι, όπου το στοιχείο του ερασιτεχνισμού και, αρκετές φορές, της προχειρότητας είναι ιδιαίτερα εμφανές! Επομένως, από το να έχουμε κακογραμμένα λήμματα με ανύπαρκτη τεκμηρίωση και βιβλιογραφία, είναι καλύτερο να έχουμε καλά, μεταφρασμένα λήμματα με πλούσια βιβλιογραφία. Και ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί η μετάφραση τέτοιων λημμάτων, η οποία συνήθως είναι δύσκολη και χρονοβόρα, είναι, αν φυσικά το αξίζουν ως προς το περιεχόμενο, να τυγχάνουν της προβολής τους ως αξιόλογων.--vasileios78 08:27, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό τους ως αξιόλογα αλλα με την προβολή τους στην κύρια σελίδα, η οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την βικιπαίδεια την ελληνική και όχι την αγγλική.-Eonwe 09:06, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ Eonwe, αν η "Γκαρνταρόμπα της Βασίλισσας Ελισσάβετ" είναι καλή, μόνο ένα τρόπο έχεις να πείσεις τον Badseed για να μην το βάλει: Να προτείνεις την "Γκαρνταρόμπα της Βασίλισσας Αμαλίας" (ιστορικό ελληνο-γερμανικό θέμα) ή/και την "Γκαρνταρόμπα του βλάχικου γάμου" (λαογραφικό Ελληνο-Βλάχικο θέμα), με την προϋπόθεση να είναι το ίδιο καλογραμμένα. Όσο για τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα περιμένουμε πως και πως είτε ως επιλεγμένο άρθρο είτε όχι.--FocalPoint Συζήτηση 18:44, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Σκέτη απελπισία--Eonwe 19:53, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

:))) --FocalPoint Συζήτηση 21:19, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Υπάρχει κάπου η πολιτική ή τα κριτήρια για τα Αξιόλογα; --Παν 13:39, 9 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Εδώ είναι Παν. --Κλεάνθης 14:02, 9 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συλληψη - Εγκυμοσυνη[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας Θα ηθελα να ρωτησω για ενα θεμα που με απασχολει! Πριν 1 μηνα ειχα μεινει εγκυος αλλα δυστυχως το εχασα. Μετα απο συγκαταθεση της γυναικολογου μου ξεκινησαμε παλι τις προσπαθειες. Πρωτη μερα της τελευταιας περιοδου μου (και αποβολης) ηταν 27 Οκτωβριου, στις 30 Νοεμβριου εκανα ενα τεστ του εμποριου που σου βγαζει το αποταλεσμα 5 μερες μετα τη συλληψη το οποιο ηταν αρνητικο. Σημερα 6 Δεκεμβριου και ακομα δεν εχω αδιαθετησει, λετε να εχω ακομα ελπιδες?! (σημειωση: ο κυκλος μου δεν ειναι σταθερος, συνηθως ειναι στις 30-35 ημερες) Σας ευχαριστω

Καλημέρα. Η Βικιπαίδεια δεν είναι ιατρικός οδηγός, και λόγω της ανοιχτής της φύσης (ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί οποιοδήποτε άρθρο ή συζήτηση) δεν μπορεί να παρέχει ασφαλείς ιατρικές πληροφορίες (δείτε και την Αποποίηση ευθυνών για ιατρικά άρθρα). Για οποιοδήποτε θέμα υγείας που σας απασχολεί, ρωτήστε τον/την γιατρό σας. Φιλικά Badseed απάντηση 10:16, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δεν κρατιέμαι, θα το προσθέσω! http://www.youtube.com/watch?v=woaVoywos7E -το μεσαίο κομμάτι είναι το καλύτερο.--Αρχίδαμοςμίλα μου 14:53, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Η προσφορά σου στην ανθρώπινη γνώση δεν μπορεί να περιγραφεί.--Eonwe 14:55, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Παίδες, κάποιος διαχειριστής να σβήσει τις παλιές κατηγορίες γεννήσεων (της μορφής <έτος γεννήσεις>) γιατί όσο υπάρχουν, έστω και κενές, όλο και κάποιος θα τις χρησιμοποιεί ενώ έχουμε κρατήσει τη μορφή <Γεννήσεις το έτος>. --Lord Makro 21:23, 10 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Έγινε. Με την ευκαιρία, μετέφερα και μετέτρεψα το πρότυπο Persondata {{Στοιχεία προσώπου}} για να το χρησιμοποιήσουμε στα άρθρα αντί να βάζουμε απ'ευθείας τις κατηγορίες. Η χρήση του αυτού του προτύπου έχει το πλεονέκτημα ότι αρκεί να περάσουν μια φορά τα στοιχεία στα άρθρα, και αφού υπάρχουν (με ενιαία μορφή σε όλα τα άρθρα) να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για οποιαδήποτε μελλοντική εφαρμογή, π.χ. ένα πρόγραμμα θα μπορεί να δημιουργεί αυτόματα λίστες ανθρώπων που γεννήθηκαν στο Λονδίνο το 1927 ή φυσικών που πέθαναν το 1957. Αντί λοιπόν να μπαίνουν τα άρθρα στις κατηγορίες γεννήσεων και θανάτου, μπορεί να χρησιμοποιείται το πρότυπο, που θα τα βάζει στις κατηγορίες (αφού φαίνεται ότι κάποιοι τις εκτιμούν) αλλά να είναι χρήσιμη αυτή η δουλειά και σε άλλες περιπτώσεις. — Geraki ΣΜ - 2006-12-11T 09:16Z.

Παράδειγμα αυτόματης δημιουργίας καταλόγων από την γερμανική βικιπαίδεια, όπου το πρότυπο χρησιμοποιείται σε 120.000 άρθρα: http://tools.wikimedia.de/~voj/pd/Geraki ΣΜ - 2006-12-11T 09:42Z.

Μια πρόταση σχετικά με τις κατηγορίες για τις γεννήσεις. Μήπως να έχουμε κατηγορίες μόνο για όσους γεννήθηκαν από το 1900 π.χ. και μετά; Υπάρχουν μερικές κατηγορίες για πριν το 1900 αλλά νομίζω πως δεν χρειάζονται, έχουν συνήθως μόνο ένα άτομο, σε αντίθεση με τις χρονιές του 20ου αιώνα που τα άτομα είναι σαφώς περισσότερα. Αν είναι να έχουμε κατηγορίες για όλα τα έτη θα διογκωθεί πολύ το πράγμα χωρίς να χρειάζεται. Για τα προ του 1900 άτομα υπάρχουν άλλωστε τα άρθρα για τα έτη όπου αναγράφονται γεννήσεις / θάνατοι. --Lord Makro 10:01, 11 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ κι εγώ ότι δεν χρειάζονται για όλα τα έτη, οπότε θα πρέπει να μετατρέψουμε το πρότυπο ώστε να κατηγοριοποιεί τα άρθρα από ένα έτος και μετά. Ας ξεκινήσουμε από το 1900, αν και αυτή την στιγμή έχουν λίγα άρθρα αυτές οι κατηγορίες επειδή απλά δεν είναι ενταγμένα όλα τα άρθρα. Νομίζω ότι αν εντάσσονταν στις κατηγορίες όλες οι βιογραφίες θα πηγαίναμε αρκετά πίσω (γύρω στο 1700). Το ότι δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ αυτές οι κατηγορίες στην ελληνική βικιπαίδεια έχει το καλό ότι χρειάζεται να γίνει μία φορά η δουλειά. Στην αγγλική βικιπαίδεια και στην γερμανική, τα άρθρα χρησιμοποιούν μεν το πρότυπο Persondata αλλά είναι ενταγμένα απ'ευθείας στις κατηγορίες, γιατί αυτή η δουλειά είχε γίνει πολύ πριν. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε για όλα τα άρθρα με μια επεξεργασία. — Geraki ΣΜ - 2006-12-11T 16:50Z.

Και το πρότυπο έτοιμο. Για έτη γέννησης ή θανάτου μετά το 1900 βάζει στις αντίστοιχες κατηγορίες τα άρθρα. Φυσικά το πρότυπο θα πρέπει να μπαίνει σε όλες τις βιογραφίες, αφού το σημαντικό και δυσκολότερο είναι να υπάρχουν τα στοιχεία. Το πως θα τα εκμεταλλευτούμε είναι δευτερεύον. — Geraki ΣΜ - 2006-12-11T 17:33Z.

Θαυμάσια! --Lord Makro 07:21, 12 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Λοιπόν φίλοι και φίλες. Έχουμε φτάσει στην αυγή της επικράτησης των αξιόλογων στη Βικιπαίδεια. Επειδή δεν είναι ακόμη, κατά τη γνώμη μου, απρόσκοπτα λειτουργική η επιλογή και παρουσίαση των αξιόλογων προτείνω τα εξής:

  • Με το πρώτο συμφωνώ. Πρέπει να είναι εύκολο το να μπορεί να βρει κάποιος την διαδικασία με την οποία χαρακτηρίστηκε κάποιο άρθρο αξιόλογο.
  • Με το δεύτερο συμφωνώ εν μέρει. Οι οδηγίες θα πρέπει να βρίσκονται στην σελίδα συζήτησης των Αξιόλογων άρθρων, σε υποσελίδα της, ή σε σελίδα σχετική με την Κύρια. Καλό είναι στην Βικιπαίδεια:Αξιόλογα άρθρα να μην αναφέρονται πολλά για την προβολή στην Κύρια Σελίδα. Όπως έχω ξαναγράψει πρέπει να σπάσει ο άμεσος συσχετισμός Αξιόλογα άρθρα=Προβολή στην Κύρια Σελίδα. Επηρεάζει πάρα πολύ το τρόπο που γράφονται τα άρθρα και τις συζητήσεις για τα υποψήφια (λαμβάνεται υπόψη το θέμα του άρθρου αντί το πως είναι γραμμένο κλπ.). — Geraki ΣΜ - 2006-12-13T 08:26Z.

Πολύ ωραία. Λες να δημιουργηθεί νέο πρότυπο ή να χρησιμοποιηθεί το παλαιό; --Κλεάνθης 12:56, 13 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Τρέχοντα γεγονότα στην κύρια σελίδα[επεξεργασία κώδικα]

Τα επιλεγμένα δεν ανανεώνονται καθόλου. Αντιθέτως ο Vassilisk κάνει εξαιρετική δουλειά στα τρέχοντα καθημερινά. Η εμφάνιση τους στην Κύρια Σελίδα θα τραβήξει το ενδιαφέρον των μη τακτικών χρηστών για προσθήκες σε αυτά. --Dead3y3 Συζήτηση 01:28, 13 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

  1. Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Τα επιλεγμένα δεν χρειάζεται καν να ανανεώνονται, απλώς είναι ελλειπή.
  2. Συμφωνούμε ότι ο Vassilisk κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά παραμένουν one man show (που σημαίνει ότι αν δεν μπορεί ο Vassilisk να συνεισφέρει για λίγες ημέρες, θα μείνουν κι αυτά πίσω).
  3. Για να μπαίνουν τρέχοντα γεγονότα στην Κύρια Σελίδα θα πρέπει να ξεδιαλέγονται τα περισσότερο σημαντικά των τελευταίων ημερών, όχι μόνο της τρέχουσας ημέρας (δεν μπορεί να είναι κενά για την μισή ημέρα). Θα πρέπει να γίνεται με εντελώς διαφορετική λογική από ότι γίνεται στην δική τους σελίδα.
  4. Δεν είναι και χαντακωμένα τα Τρέχοντα Γεγονότα, συνδέονται από το κεντρικό μενού και σίγουρα είναι δύσκολο να περάσει κάποιος επισκέπτης που περιεργάζεται απλώς την Βικιπαίδεια και να μην τα δει.
  5. Δεν είναι σημαντικό το αν θα τραβήξει το ενδιαφέρον των μη τακτικών χρηστών για προσθήκες σε αυτά. Δεν είμαστε ειδησεογραφικό site. Τα τρέχοντα γεγονότα είναι απλώς βοηθητικά (και γι'αυτό πρέπει να καταχωρούνται μόνο εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος γεγονότα). Αν είναι να τραβήξουμε την προσοχή κάποιων, θα πρέπει να είναι για προσθήκες σε εγκυκλοπαιδικά άρθρα όχι για να μεταφέρουν ειδήσεις.

Geraki ΣΜ - 2006-12-13T 08:11Z.

Βικιπύλη/Ιστορία (Ιούλιος Καίσαρας)[επεξεργασία κώδικα]

Έκανα μια ερώτηση στη σχετική σελίδα συζήτησης, αλλά μάλλον δεν την είδε κανείς ... Τέλοσπάντων, επειδή αυτές οι σελίδες είναι κάτι σαν βιτρίνα για την ΒΠ, θα έπρεπε να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. --Flyax 07:27, 13 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Απάντησα εκεί. — Geraki ΣΜ - 2006-12-13T 08:17Z.

Στην Βικιπαίδεια συζήτηση:Βικιπύλη είχε προταθεί οι Βικιπύλες να μετακινηθούν από το namespace Βικιπαίδεια σε ένα νέο namespace Πύλη. Για παράδειγμα η Βικιπαίδεια:Βικιπύλη/Αρχαιολογία να βρίσκεται στο Πύλη:Αρχαιολογία. Θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθούν τα namespaces (Πύλη: και Συζήτηση_πύλης:). Αν συμφωνείτε, μπορεί να γίνει η σχετική αίτηση στους developers του Wikimedia. — Geraki ΣΜ - 2006-12-14T 10:25Z.

Συμφωνώ--ΗΠΣΤΓ 12:08, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Και εγώ συμφωνώ. Από την αρχή το σημερινό όνομα μου φάνηκε λίγο μακρινάρι. Πάντως εμένα θα μου άρεσε περισσότερο το Βικιπύλη:Αρχαιολογία κλπ.--Valentin 13:57, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Είναι αυτό το κάτι τις που έχουμε όλοι μας με τη Βίκι βλέπεις. Και εγώ συμφωνώ με το Βικιπύλη.--FocalPoint Συζήτηση 15:48, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αν θεωρούμε ότι και οι Πύλες αποτελούν εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο δεν χρειάζεται (ή δεν είναι πρέπον) να το σημαδεύουμε με το όνομα της Βικιπαίδειας (χρήση και από άλλους, οπουδήποτε κλπ.), γι'αυτό προτείνω σκέτο Πύλη: (ή οτιδήποτε έξυπνο χωρίς βικι~) αντίστοιχα με το Portal:. — Geraki ΣΜ - 2006-12-14T 19:42Z.

Συμφωνώ με το ξεχωριστό namespace. Πύλη ή Βικιπύλη, δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση. --Dada* 20:06, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Τελικά τι θα γίνει ?. Προτείνω Ψηφοφορία. Αν με ρωτάται προτιμώ Πύλη. --Γαβρίλης 20:25, 22 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Κρυφτό εργαστήριο[επεξεργασία κώδικα]

Καλώς τους. Ξέρω τη ελληνική γλώσσα μόνο απο τη παρουσία μου στη χώρα στο παρελθόν δια 7 χρόνια. Παρ΄όλα αυτά με τη βοήθειά σας έχω γράψει πια μερικά λήμματα σχετικά με τα έντομα. Αποδείχτηκε, πως το πιό καλό είναι να προετοιμάζω τα άρθρα σε είδος εργαστήριο με τη ησυχία μου, μετά να καλέσω κάποιον Έλληνα για να το διορθώσει και μετά να το βάλω σαν λήμμα στη Βικιπαίδεια. Γι΄αυτό έκανα μια σχετική σελίδα χρήστης:Siga/Werkstatt. Μετά όμως κατάλαβα, πως όλα τα πρόχειρα και όλες οι ανοησίες γραμμένα εκεί μπορείς να τα βρεις στο Google. Δεν υπάρχει δυνατότητα για να κάνω τις προετοιμασίες μου για νέα άρθρα σε ένα τόπο, όπου μόνο οι χρήστες μπορούν να μπουν και που δεν φαίνεται στο Google? Και αν δεν έχει ακόμα, δεν μπορεί να φτιάχνει κάποιος κάποιο πρότυπο με αυτόν το σκοπό? Σασ ευχαριστώ. --Siga 10:45, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Thanks for the quick help --Siga 11:04, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Κρυσταλλάκια[επεξεργασία κώδικα]

Είμαι φοιτητρια του τμήματος γεωλογίας και αύριο δινω εξετασεις στο εργαστηριο κρυσταλλογραφιας και ψαχνω 1ωρα στο διαδυκτιο για μια σελιδα που να εχει τρισδιάστατα(όσο γίνεται)"κρυσταλλάκια" για να μπορεσω να μαθω καλύτερα τους άξονες συμμετρίας,τα επίπεδα και τα κέντρα συμμετρίας,τους δείκτες και μπλα μπλα μπλα...Βρήκα στην Βικιπαιδεία άρθρα για την κρυσταλλογραφία αλλά καμιά εικόνα που να τα δείχνει αρκετά παραστατικά.αν έχει κάποιος κάποια ιδέα για το που μπορώ να βρω κάτι σχετικό,please help me!

Για κοίτα μια εδώ για τα αγγλικό άρθρο περί τα πλέγματα Bravais (αυτό νομίζω εννοείς "κρυσταλλάκια"). Κάθε πλέγμα έχει και δικό του άρθρο που γράφει και τους άξονες συμμετρίας και πολλά άλλα. Καλή επιτυχία! - Badseed απάντηση 23:47, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Βοήθεια σε πρότυπο[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Μπορεί κάποιος να μου πή γιατί δεν εμφανίζεται το πρότυπο [2] εδω [3] αλλά εμφανίζετε εδώ [4] --tony esopi patra|Χείλωνλέγε 20:35, 18 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Τρελλά πράγματα. Και εγώ το ένα το βλέπω σωστά και το άλλο λάθος. Περίμενε μέχρι αύριο να τα ξαναδούμε, μπορεί να έχει καθυστερήσει να ενημερωθεί κάποιος server. Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις:

  • "μηχανήματα του διαβόλου παιδί μου"
  • "και στο 'λεγα, μην πατάς κουμπιά και το χαλάσεις"

--Εμένα οι συντοπίτες μου έγραψαν στον άγαλμά μου το όνομά μου Χίλων τώρα αν άλλαξαν γνώμη, τι με νοιάζει, έχω πεθάνει εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια 20:43, 18 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Σήμερα δουλεύει ΟΚ.--FocalPoint Συζήτηση 21:26, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Μάλλον γιατί έκανα μια μικρή επεξεργασία :) --Γαβρίλης 21:35, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Νόμισα ότι ήταν θαύμα, αλλά και η παρέμβασή σου ήταν φαίνεται θαυματουργή αν και σιωπηλή.--FocalPoint Συζήτηση 05:44, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Citizendium: Η «Επιτομή των Πολιτών»[επεξεργασία κώδικα]

Ρίξτε μια ματιά και εδώ για μια "σοβαρότερη" μετεξέλιξη της Wikipedia: The Citizendium Project. Επίσης το σχετικό άρθρο της αγγλόφωνης Wikipedia. -- pvasiliadis  22:38, 18 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Πιστεύω πως η πιο δόκιμη λέξη για να περιγράψει την κατάσταση σε αυτήν την κατηγορία (και σε πολλές άλλες) είναι: Μπάχαλον. Θα πρότεινα ένα συμμάζεμα με συμμετοχή πολλών. Αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Βικι-ΚΕΠ για να λάβουμε στάτους Βικιεπιχείρησης που θα σχετίζεται γενικά με το συμμάζεμα κατηγοριών. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:

  1. Θα συμμαζευτούν οι Κατηγορίες (duh!).
  2. Θα γίνει η Βικιπαίδεια πιο λειτουργική και θα υπάρχουν πιο σαφείς οδηγίες για την κατηγοριοποίηση (και εποπτικά λόγω της εφαρμογής).
  3. Θα ενισχυθεί το πνεύμα της κοινότητας Κάτω Βικιπαίδειας.
  4. Στο Βικι-ΚΕΠ έχει μια πολύ ωραία καθαρίστρια και μπορούμε να τη συναντήσουμε.

Ακούω... --Κλεάνθης 12:47, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Λυπάμαι Κλεάνθη δεν υπάρχει δέλεαρ για μένα... -- Ευγενία 12:51, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Πφφφ... Τα άλλα επιχειρήματα δηλαδή δε σε αγγίζουν; Θα βρούμε κάτι και για σένα! Και γέφυρες θα κάνουμε! Και ποτάμια θα φέρουμε! --Κλεάνθης Μαυρογυαλούρος 12:53, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συγγνώμη αλλά τη θέση στο Βικι-ΚΕΠ την έχω καπαρώσει. Ετοιμάστε τα χαρτιά σας, κάντε έναρξη στην Εφορία και μετά ελάτε σε μένα με ένα παράβολο να σας κάνω Βικιεπιχείρηση. Και μη μου στείλετε καμιά κοπελίτσα για να μου κάνει τα γλυκά μάτια, τα χαρτιά πρέπει να είναι εντάξει για να σας τα σφραγίσω.--Αρχίδαμοςμίλα μου 13:01, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]
Και ρουσφέτια λοιπόν;;; Και πριμοδοτεί νέα ήδη άθλησης; Μαύρο στο Μαυρογυαλούρο! (Εγώ μες στις γιορτές δε θα χω πρόσβαση, μετά -που θα έχετε προσλάβει κι άλλον κόσμο- ΟΚ) :) Ευγενία 13:08, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Εντάξει, άρχισαν οι δικαιολογίες. Παρακαλώ δηλώστε πρόθεση συμμετοχής για να δούμε αν υπάρχουν αρκετοί (που δεν το βλέπω). Επίσης δεκτές, ενστάσεις, προτάσεις, βάσεις, και προσοχή στις εκφράσεις. --Κλεάνθης 17:11, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Να συμμετάσχουμε, απλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ποσότητα εργασίας που πρέπει να γίνει, αλλά το τί εργασίες θα γίνουν. Αυτό που κύρια πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η ονομασία των κατηγοριών για τις χώρες ή κράτη ανά ήπειρο· Αφρικανικά κράτη ή Χώρες της Αφρικής; Αν συμφωνηθεί αυτό, μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες μαζικές μετακινήσεις κατηγοριών μέσω bot (εύκολα και χωρίς να γεμίζουν οι πρόσφατες αλλαγές), και να μείνουν μόνο λεπτομέρειες που πρέπει να διορθωθούν από τους χρήστες. — Geraki ΣΜ - 2006-12-20T 18:08Z.

Ακριβώς. Το αφρικανικά κράτη πχ δε μου φαίνεται καλύτερο από το Κράτη της Αφρικής, ή Χώρες της Αφρικής. Με βάση αυτό, προτείνω και μια ομοιομορφία για την κατηγοριοποίηση κρατών σε κάθε ήπειρο. Πέρα από αυτό, θέλουμε κάποιος μπαίνοντας στην κατηγορία:Χώρες να βλέπει όλες τις χώρες (ή ενδεχομένως μόνο τον κατάλογο χωρών); Η Χώρα που θέλει κάποιος να αναζητήσει κάποιος μέσα από την κατηγορία, θα αναζητείται μόνο προχωρώντας στην κατηγορία της ηπείρου; Επίσης υπάρχουν και ιδιαιτερότητες, όπως τα μη αναγνωρισμένα κράτη ή η κατηγορία για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Με αυτά τι γίνεται; Επεκτείνοντας θα έλεγα πως και η κατηγορία:Γεωγραφία θέλει το κατιτίς της από συμμάζεμα. --Κλεάνθης 18:26, 20 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συνεπώς Χώρες της Αφρικής, δεδομένου ότι η μαμά-κατηγορία είναι Χώρες. Θα μετακινήσω τις κατηγορίες ανάλογα. Στην κατηγορία:Χώρες δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνονται τα άρθρα που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στις υποκατηγορίες της (an article should not be in both a category and its subcategory [#]) (και μάλιστα πολλές χώρες έχουν την δική τους υποκατηγορία). Χάνεται το νόημα της κατηγοριοποίησης, κι έτσι κι αλλιώς υπάρχει ο αλφαβητικός κατάλογος χωρών. Οι υποκατηγορίες Μη αναγνωρισμένα κράτη (μη αναγνωρισμένες χώρες;), Χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. κλπ. θα πρέπει να είναι στην κατηγορία Χώρες. — Geraki ΣΜ - 2006-12-22T 16:33Z.

Ωραία συμφωνώ. Ας έχει κάθε χώρα την κατηγορία της. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα άρθρα για κάθε χώρα (Άρθρο για την ίδια τη χώρα, τι ελ ντι, σημαία, εθνόσημο). Η κατηγορία κάτω από την ήπειρο κτλ. --Κλεάνθης 21:59, 22 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Περί των Χριστουγέννων[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ οι διαχειριστές να επέμβουν στο λήμμα των Χριστουγέννων. Μολονότι η διαμάχη αφορά μία και μόνο λέξη, πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί προστασίας των άρθρων από άτομα που εσκεμμένα αλλοιώνουν τις πληροφορίες. Διότι προστασία των άρθρων σημαίνει προστασία των αναγνωστών.--Βασίλειος78 12:51, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Το έργο κυκλοφορεί στα ελληνικά; Αν ναι, βάλτε αυτή τη μετάφραση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον το πρωτότυπο είναι στα αγγλικά και το μεταφράζετε, τότε πρόκειται για δική σας παραποίηση. Εγώ έβαλα το κείμενο στο πρωτότυπο. Εσείς το αλλάξατε χωρίς να ρωτήσετε κανέναν μεταβάλλοντας το κείμενο. Αυτή η μεταβολή δημιούργησε τα προβλήματα, τα οποία προσπάθησα να ξεπεράσω κόντρα στην προκατάληψη προτείνοντας να μείνει το κείμενο όπως ήταν, αφού δεν είναι εδώ ο συγγραφέας να μας πει τι ακριβώς εννοεί.

Κανένα βιβλίο δεν μεταφράζεται με λεξικό, λέξη προς λέξη. Εφόσον η μετάφραση σας, δημιουργεί πρόβλημα στη κατανόηση του κειμένου καθώς ο συγγραφέας κινείται σε άλλο μήκος κύματος στην ίδια ακριβώς σελίδα, τότε εσείς είστε που ανακατέψατε τα πράγματα.

Papyrus 13:05, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Να σας το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ: το λήμμα Χριστούγεννα αυτές τις μέρες (πιθανότατα) θα δέχεται πολλές επισκέψεις λόγω των ημερών. Αρκετός κόσμος θα θέλει καταρχήν να το διαβάσει και κατά δεύτερον ίσως να το επεξεργαστεί. επομένως το κλείδωμα του άρθρου αποκλείεται. Αρκετοί ίσως να ρίξουν μια ματιά και στη σελίδα συζήτησης, και θα είναι κρίμα το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσουν να είναι μια μακροσκελέστατη διαμάχη για μια και μόνη λέξη. Έτσι λοιπόν προτείνω να αφήσετε το πνεύμα των ημερών να σας αγγίξει, να βρείτε μια διατύπωση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές ή να αφαιρέσετε εντελώς το επίμαχο απόσπασμα, και ξανατσακώνεστε μετά τις γιορτές - Badseed απάντηση 13:07, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ στην αφαίρεση του επίμαχου αποσπάσματος. Σας θερμοπαρακαλώ να σταματήσετε τις διαμάχες. Αν αισθάνεστε τόσο την ανάγκη να συμβιβαστείτε ή τέλος πάντων να βρείτε μια άκρη, ελάτε σε πιο άμεση και προσωπική επαφή (υπάρχουν κ email) και λύστε τις διαφορές μόνοι σας. Δε θέλω να φαντάζομαι ότι τα άρθρα οι σελίδες συζήτησης γίνονται πίστα. Φιλικά (πάντα). --Κλεάνθης 18:42, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Περί προστασίας των άρθρων[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω ότι εγείρεται ένα μείζον θέμα για την προστασία των άρθρων. Το πρόβλημα δεν είναι μία λέξη ή κάποιος συγκεκριμένος χρήστης. Το πρόβλημα είναι πώς μπορεί ένας οποιοσδήποτε χρήστης να γράφει κάτι τεκμηριωμένα ψευδές και να μην υπάρχει ένας μηχανισμός προστασίας. Μέχρι στιγμής εφαρμόζονται φραγές χρηστών και διαγραφές σελίδων σε περιπτώσεις βανδαλισμού, τριών επαναφορών, ύβρεως κ.λπ. Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι ανάλογο όταν κάποιος λέει απροκάλυπτα ψέμματα και όταν εκμεταλλεύεται τη φραγή των τριών επαναφορών για όσους προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση;--Βασίλειος78 15:04, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δεν τίθεται θέμα μη-χρήσης της προστασίας σελίδων. Για τη γενική ιδέα αυτού που λες ("Το πρόβλημα είναι πώς μπορεί ένας οποιοσδήποτε χρήστης να γράφει κάτι τεκμηριωμένα ψευδές"), μπορεί πάντα κάποιος χρήστης που έχει γνώσεις επί του θέματος να λάβει τεκμηριωμένη θέση ενάντια στο "ψεύδος" και να το δηλώσει στους διαχειριστές για να κλειδώσουν τη σελίδα. --Κλεάνθης 15:09, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Να υπενθυμίσω εδώ πάντως ότι ένα άρθρο δεν μπορεί να κλειδωθεί για πάντα. Επομένως, αυτό δεν είναι λύση. Για τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, και τις υπόλοιπες θρησκευτικού χαρακτήρα, να θυμίσω απλώς ότι οι τεκμηριωμένες αλήθειες του ενός θεωρούνται τεκμηριωμένα ψεύδη για τον άλλο και τούμπαλιν. Επομένως συμπέρασμα δεν πρόκειται να βγει, ούτε με το κλείδωμα ούτε με τις φραγές. Και σαφώς ούτε με την επ' αόριστο φραγή χρηστών, κάτι που γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις- Badseed απάντηση 15:21, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Να μου επιτρέψετε όμως να υπενθυμίσω κι εγώ ότι το πρόβλημα αφορούσε τη μετάφραση μιας κοινής φράσης, derivation from, και επομένως δεν πρόκειται για κάποιο υποκειμενικό θέμα που να χρήζει φιλοσοφικής ανάλυσης ή κατοχή διδακτορικού διπλώματος στη γλωσσολογία, ώστε να αποδοθεί σωστά. Έρχεται λοιπόν ένας και την αποδίδει: "συσχέτιση με", μετά "ξεκινά μαζί με", και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διότι θα φάμε φραγή λόγω των τριών επαναφορών. Επομένως, αν αυτά μπορούν να γίνονται, υπάρχουν παραθυράκια ώστε να επικρατεί η παραπληροφόρηση. Εκτός αν έχουν τα κότσια και τη δυνατότητα να επέμβουν αυτοί που κρατάνε το κλειδί στη Βικιπαίδεια.--Βασίλειος78 15:41, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ποιο κλειδί είναι αυτό άραγες; Το κλειδί της Βικιπαίδειας δεν το έχουν οι διαχειριστές. Είναι αφημένο για όλους μέσα στη γλάστρα με το ζουμπούλι (στις πολιτικές της). Η φραγή των τριών επαναφορών δεν έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, ούτε και το κλείδωμα το οποίο (στην αγγλική τουλάχιστον) γίνεται σε τυχαία έκδοση. Εδώ πέφτεις στην ίδια παρανόηση που έκανε και ο Diderot σχετικά με τη λειτουργία της ΒΠ: δεν είναι αυτοί που κρατάνε το κλειδί που σώζουν το εγχείρημα, αλλά η πολιτική. Τελικά, οι διαχειριστές της Βικιπαίδειας δεν διασφαλίζουν το επίπεδο της πληροφορίας (και πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού υπάρχουν θέματα στα οποία δεν είναι καν γνώστες, πόσο μάλλον ειδικοί): αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι διαχειριστές πρωτίστως (και γιαυτό τους ψηφίζει και ο κόσμος) είναι να εξασφαλίζεται καταρχήν μια ομαλή λειτουργία της Κοινότητας.

Τώρα για το συγκεκριμένο αν θες τη γνώμη μου, αφήστε το στο πρωτότυπο κι ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Προσωπικά θεωρώ (σαν χρήστης) ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αποδοθεί μια λέξη (από την άλλη βέβαια θα θεωρούσα παράλογο να προσθέσει ο Πάπυρος ένα κομμάτι κειμένου που χαντακώνει το δόγμα του) αλλά α) το θέμα μου είναι σχετικά διάφορο β)δεν πρόκειται να μπλεχτώ σε μια αδιέξοδη διαμάχη, όχι για μια λέξη, όχι χριστουγεννιάτικα και όχι μετά τους τσακωμούς που είχαμε τις τελευταίες μέρες. - Badseed απάντηση 18:42, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Διαμόρφωση πολιτικής[επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή/Δεκεμβρίου 2006#Ο Πύργος του Κόμη Φράκουλα, έκανα μια προσπάθεια να γράψω πράγματα στα οποία νομίζω ότι συμφωνούν αρκετοί στη Βικιπαίδεια:Σπουδαιότητα (περιοδικά)‎. Όσοι πιστοί προσέλθετε, κατά προτίμηση για συζήτηση: Βικιπαίδεια συζήτηση:Σπουδαιότητα (περιοδικά)‎.--FocalPoint Συζήτηση 20:27, 22 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Wikimedia Foundation website[επεξεργασία κώδικα]

Hello, Bikipaides Helenoi, and sorry in English. Thank you for your help to update Wikimedia:Δωρεά, it is now uploaded.

I found however it would be great if we see its two additional parts also translation. You may find there two narrow banners for navigation. I would invite you to meta to create those translation. If you are interested, plesae give a look to m:Translation requests/WMF/OurProjects2006 and Wikimedia:Template:Fundraising menu. Thanks! --Aphaia 07:23, 23 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, καλά να περάσετε όλοι και το σημαντικότερο υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.--Χείλωνλέγε 13:48, 24 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα και σε εσένα και στην οικογένειά σου, φίλε Τόνυ. Καλά να περάσεις. --Diamond συζήτηση 13:56, 24 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα Χριστούγεννα σε όλους σας! Να περάσετε ευτυχισμένα τις γιορτές με αυτούς που αγαπάτε...:) --Veron 23:47, 24 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Βικιπαιδιστές! --Lord Makro 00:04, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρόνια Πολλά και Χαρούμενες Γιορτές σε όλους!--Elena153 08:03, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χαρούμενα Χριστούγεννα, Ειρήνη και Σοφία σε όλους και όλες. --Flyax 08:15, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους και από εμένα! --Diamond συζήτηση 18:27, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρόνια πολλά στους Βικιπαίδες και στις Βικιπαιδούλες (Βικικορίτσια). Να είστε όλοι καλά. --Κλεάνθης 18:35, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρόνια πολλά με υγεία, χαρά και ευτυχία και είθε το 2007 να πιάσουμε τα 50.000 άρθρα --Jack-Jack

Χρόνια πολλά κι από μένα σε όλους, καλές γιορτές με υγεία και καλές συνεισφορές με πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης--Αρχίδαμοςμίλα μου 15:32, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ένα δεντράκι δώρο για όλα τα παιδιά της βικιπαίδειας --Χ είλωνλέγε 20:02, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Κάποιος προφανός μας κάνη διαφήμηση το προσωπό του --Χείλωνλέγε 11:00, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Και καλά κάνει!

Συνχώνευση άρθρων[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο άρθρα τα οποία μιλάνε για το ίδιο δάσος Θέλουν συνχώνευση Φολόη και Κάπελη --Χείλωνλέγε 11:34, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Υπάρχη κατηγορία δολοφόνοι ή κάτι σχετικό για να βάλουμε αυτόν εδώ Μεχμέτ Αλί Αγκτσά ;;; --Χείλωνλέγε 16:07, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Άγιοι με άλογο[επεξεργασία κώδικα]

Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιός Άγιος ανιπαριστάτε πάνω σε καφέ άλογο; Ευχαριστώ Πολύ Ναταλία Ο Άγιος Γεώργιος και Άγιος Δημήτριος αν είναι κι άλλος δεν ξέρω--Ευμήλοςλέγε 18:17, 27 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

To άρθρο χρειάζετε μετάφραση κάποιος το έβαλε στα αγγλικά. --Χείλωνλέγε 19:43, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αναρωτιέμαι αν πρέπει να έχουμε στην Βικιπαίδεια τέτοια άρθρα που παραμένουν ουσιαστικά αμετάφραστα για πολύ καιρό. Ποιό το νόημα, ας πάει κάποιος στην αγγλική wiki να το διαβάσει. --Lord Makro 19:55, 25 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Έχω γράψη αυτό το άρθρο Βαλκανικό κύπελο συλλόγων ποδοσφαίρου και θέλω ( δεν γνωρίζω καλά αγγλικά) να μου μεταφράση κάποιος δύο λέξεις : Details και Sariyer . Τις περνάο στο άρθρο και μόνος μου μόνο μετάφραση θέλω. --Χ είλωνλέγε 14:17, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Τόνυ details σημαίνει λεπτομέρειες, ενώ το Sariyer γράφεται Σαριγιέρ --Diamond συζήτηση 14:25, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

ευχαριστώ φίλε θα τα αλάξω άμεσα --Χ είλωνλέγε 15:05, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ένας διαχειριστής να το σβήση ρε παιδιά . --Χ είλωνλέγε 15:05, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ένας διαχειρηστής γρήγορα[επεξεργασία κώδικα]

Τι είναι αυτό ;;;;;;;;;;; Θέμης Πανταζάκος --Χ είλωνλέγε 19:37, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

το έχει βάλη και στα αγγλικά [5] επειδή δεν ξέρω αγγλικά κάντε τον κόπο ένας και ζητήστε διαγραφή.--Χ είλωνλέγε 19:41, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Έγινε ήδη. --Κλεάνθης 19:45, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ. Αυτό δεν το περίμενα να το δω . Πέσμου μετά εχω άδικο που ζητάω να γράψω και την δική μου βιογραφία στην βίκιπαίδεια ;;;;

Γράψτην... Θα στη σβήσω! Εκτός και αν είσαι μεγάλη μορφή. --Κλεάνθης 20:40, 26 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Θα την βάλω αλλά θα την σβήση ο Φόκαλ, θα είναι η πρώτη του συνεισφορά σαν διαχειριστής, (αν γίνη έτσι) Δεν ήξερα πιο πρότυπο να βάλω, Gov2u σαν διαφήμηση μου μοιάζη, μπορεί και να κάνω λάθος . για καλό και για κακό να κοιτάξη και κάποιος άλλος --Χ είλωνλέγε 17:20, 27 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χρώμα στις πρόσφατες αλλαγές[επεξεργασία κώδικα]

(Μεταφορά από Συζήτηση χρήστη:Dada)
Καλά έκανες και έβαλες λίγο χρώμα στις πρόσφατες αλλαγές. Όμως με το πράσινο και το κόκκινο δημιουργείται ένας συνειρμός "καλύτερα να προσθέτεις παρά να αφαιρείς", κάτι το οποίο δεν ισχύει απαραιτήτως, αφού 1. πολλοί βανδαλισμοί είναι προσθήκες λίγων γραμμάτων/κενών/επικεφαλίδων κλπ., 2. σε πολλά άρθρα μια αφαίρεση τούς είναι πιο απαραίτητη από μια προσθήκη και 3. το ζητούμενο είναι (τι πρωτότυπο!) η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Μήπως προκαταβάλλονται (υποσυνείδητα) έτσι οι χρήστες να μην αφαιρούν περιεχόμενο από τα άρθρα, ότι ένα μεγάλο πράσινο νούμεροείναι πιο καλό από ένα μικρό κόκκινο; (Απλή σκέψη είναι, υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί κανείς, απλά μου πέρασε και είπα να την μοιραστώ μαζί σου.--Κύριος Αρχίδαμοςέχετε κλείσει ραντεβού; 14:29, 27 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Πήρα την πρωτοβουλία να κάνω την αλλαγή στην εμφάνιση των πρόσφατων αλλαγών, κυρίως για να διακρίνονται πιο εύκολα και επίσης να ξεχωρίζουν μεταξύ τους οι προσθαφαιρέσεις χαρακτήρων στις σελίδες, αλλά πιθανόν να μην συμφωνούν όλοι. Αν θέλετε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κοινό χρώμα είτε προστίθεται κάτι σε μία σελίδα είτε αφαιρείται. Διαφορετικά το επαναφέρουμε στην εμφάνιση που είχε πρώτα (εξάλλου ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τις προσωπικές του ρυθμίσεις). --Dada* 14:56, 27 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δε νομίζω ότι αξίζει ευρύτερη συζήτηση, καλύτερα πολυχρωμία παρά μονοτονία--Αρχίδαμοςμίλα μου 15:01, 27 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Κι εγώ στην αρχή το είχα σκεφτεί αυτό που λέει ο Κύριος Αρχίδαμος, αλλά το συνήθισα αμέσως και δεν είναι και τρομερό. Μπορεί η πρόσθεση να είναι με πράσινο όπως τώρα και η αφαίρεση με μπλε. --Κλεάνθης 16:07, 27 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη[επεξεργασία κώδικα]

Μπήκε σε λειτουργία μια νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη του Παν/μίου Κρήτης. Περιέχει κυρίως καταλόγους βιβλιογραφίας, αν κατάλαβα καλά, αλλά και κάποια πλήρη κείμενα. Αντιγράφω από τη σημερινή Ελευθεροτυπία για όποιον ενδιαφέρεται:


anemi.lib.uoc.gr: Ενας θησαυρός γνώσεων

Η ψηφιακή διεύθυνση anemi.lib.uoc.gr δεν είναι απλώς και μόνο μια πανεπιστημιακή ιστοσελίδα με πληροφορίες: είναι ο νέος δικτυακός τόπος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που πριν από λίγες μέρες άνοιξε σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη του Διαδικτύου τις πύλες των ψηφιακών της συλλογών. Και τις έχει ανοίξει δωρεάν.

Τι μπορεί να βρει και να διαβάσει κάποιος μέσα στην Ανέμη, την ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον νεότερο Ελληνισμό; Τέσσερις μεγάλες συλλογές έχει στη διάθεσή του, και όλες τους θα εμπλουτίζονται σταθερά στο μέλλον. Είναι οι εξής:

- Ο Νεοελληνιστής, ψηφιακή βιβλιοθήκη βιβλιογραφιών, λεξικών και εγχειριδίων για τον νεότερο ελληνισμό. Η βάση παρέχει στον ερευνητή τη δυνατότητα να εντοπίσει στο Διαδίκτυο μία πλούσια βιβλιογραφία για όλους τους κλάδους των Νεοελληνικών Σπουδών.

- Το Ταμιευτήριο Ελληνικής Ψηφιακής Βιβλιογραφίας από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Στη συγκεκριμένη συλλογή θησαυρίζονται σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης τα έντυπα που ανήκουν στην περίοδο αυτή. Οπου είναι εφικτό, συνδέονται με τις σκαναρισμένες σελίδες του ίδιου του συγγράμματος.

- Ο Ανάχαρσις. Εδώ διατίθενται σε ψηφιακή μορφή τα σπάνια περιηγητικά κείμενα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορούν τον Ελληνισμό. Παρέχεται ακόμα άμεση πρόσβαση, μέσω υπερσυνδέσμων, σε περιηγητικά κείμενα αναλόγου περιεχομένου και άλλων φορέων πλοήγησης.

- Ο Μάρκος Μουσούρος. Πρόκειται για ψηφιακή βάση έντυπου και αρχειακού υλικού για την Κρήτη. Το υλικό προέρχεται κυρίως από τη συλλογή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στον ερευνητή-χρήστη παρέχεται επίσης η δυνατότητα να εντοπίσει άλλα ανάλογα βοηθήματα, των οποίων η ψηφιοποίηση δεν επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία, μπορεί όμως να τα αναζητήσει σε κάποια δημόσια ή ιδιωτική βιβλιοθήκη.

Η Ανέμη χρηματοδοτήθηκε από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης στα πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Εγινε πράξη από ερευνητική ομάδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστημονικούς υπεύθυνους τους καθηγητές πληροφορικής Χρήστο Νικολάου και νεοελληνικής φιλολογίας Αλέξη Πολίτη.

Ντ.Β.

και για την αντιγραφή εδώ --Αρχίδαμοςμίλα μου 16:50, 28 Δεκεμβρίου 2006 (UTC) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/12/2006[απάντηση]

Χαίρετε! Το πρώτο μου θέμα στην Αγορά. Απλά θα ήθελα να επισημάνω ότι στο παραπάνω άρθρο χρησιμοποιούνται περίεργοι χαρακτηρισμοί. Επειδή δεν είμαι σίγουρος για τις ενέργειες που πρεπει να γίνουν σε ότι το αφορά, το αναφέρω εδω. El-greco 01:00, 30 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Όπως έγραψες εδώ, έτσι διορθώνεις και εκεί. Διάβασε το Βικιπαίδεια:Μη διστάζετε και προχώρα. Εσύ είσαι τόσο συντάκτης όσο και όλοι.--FocalPoint Συζήτηση 08:07, 30 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]