Βικιπαίδεια:Υποθέστε καλή πίστη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η καλή πίστη είναι ένα βασικό στήριγμα για την Βικιπαίδεια.

Το τεκμήριο της καλής πίστης (πρόθεσης) αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Βικιπαίδεια. Είναι η παραδοχή ότι οι επεξεργασίες και τα σχόλια των συντακτών γίνονται με καλή πίστη. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν το έργο, όχι να του κάνουν κακό. Εάν αυτό ήταν αναληθές, ένα έργο όπως η Βικιπαίδεια θα ήταν καταδικασμένο από την αρχή. Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή δεν απαιτεί ότι οι συντάκτες εξακολουθούν να υποθέτουν την καλή πίστη με την παρουσία κάποιας προφανούς απόδειξης για το αντίθετο (βανδαλισμός). Η υπόθεση της καλής πίστης δεν απαγορεύει τη συζήτηση και την κριτική. Αντίθετα, οι συντάκτες δεν θα πρέπει να αποδίδουν τις δράσεις που επικρίνουν στον δόλο, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις δόλου.

Όταν υπάρχει διαφωνία, προσπαθήστε το καλύτερο των δυνατοτήτων σας να σας για εξηγήσετε και να επιλύσετε το πρόβλημα, όχι να προκαλέσετε περισσότερες συγκρούσεις, και έτσι να δώσετε στους άλλους την ευκαιρία να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο. Εξετάστε αν η διαφορά προέρχεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, και να αναζητήσετε τρόπους για την επίτευξη συναίνεσης.

Όταν υπάρχει αμφιβολία για την καλή πίστη, εξακολουθείτε εσείς να υποθέτετε καλή πίστη, όπου μπορείτε. Να είστε πολιτισμένος και να ακολουθήσετε τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών, αντί να επιτίθεστε ή να μπαίνετε σε διορθοπόλεμο με άλλους συντάκτες. Εάν επιθυμείτε να εκφράσετε αμφιβολίες για τη συμπεριφορά συναδέλφων Βικιπαιδιστών, παρακαλούμε να τεκμηριώσετε αυτές τις αμφιβολίες με συγκεκριμένες επεξεργασίες (diffs) και άλλη σχετική τεκμηρίωση, έτσι ώστε άλλοι να μπορούν να καταλάβουν τη βάση για τις ανησυχίες σας. Αν κακή συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται ότι οφείλεται σε κακή πίστη, είναι συνήθως καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της συμπεριφοράς χωρίς αναφορά στα κίνητρα, κάτι που ενδέχεται να επιδεινώσει περισσότερο την δυσαρέσκεια.

Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην επικαλείστε την αρχή πάρα πολύ επιθετικά, γιατί όπως μπορεί κανείς να κρίνει λανθασμένα ότι ένα άλλος ενεργεί με κακή πίστη, το ίδιο μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι λανθασμένα θεωρείται δεδομένη η κακή πίστη, και παραινέσεις να «υποθέσουν καλή τη πίστη" μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές υποθέσεις από άλλους αν μια αντιληπτή υπόθεση κακής πίστης δεν ήταν ξεκάθαρη.