Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση χρήστη:ManosHacker

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεια σου ManosHacker, καλώς ήρθες στη Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

Χαιρόμαστε να σε έχουμε στην παρέα μας και ελπίζουμε να βρεις ευχάριστο τον χρόνο που περνάς εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι γενικά εύκολη και αν έχεις αγάπη για τη γνώση, πνεύμα συνεργασίας και μεράκι, θα τα καταφέρεις μια χαρά!

Για να δεις τι έχουμε στον νου πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε, κάνε κλικ εδώ:
  Συνοπτική πολιτική και κανόνες 
Εγκυκλοπαιδικότητα

Στη Βικιπαίδεια δεν χωρούν τα πάντα. Πολλά πρόσωπα, γεγονότα κ.λ.π. δεν μπορούν να είναι μέρος της εγκυκλοπαίδειας, ως μη άξια αναφοράς. Η αναφορά από έγκριτες πηγές, οι βραβεύσεις και διακρίσεις, καθώς και η διαχρονικότητα των αναφορών παίζουν ρόλο στο τι έχει θέση στην εγκυκλοπαίδεια. Για κάποιες κατηγορίες λημμάτων έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας.

Χρήση αξιόπιστων πηγών

Στη Βικιπαίδεια η συγγραφή του περιεχομένου γίνεται βάσει δημοσιευμένων, έγκριτων και κατά κύριο λόγο δευτερογενών & ανεξάρτητων πηγών. Κάθε συντάκτης μπορεί να συνεισφέρει ανώνυμα και επί ίσοις όροις με όλους και δεν μπορεί να επιβάλλεται ατεκμηρίωτα μια άποψη ή θέση με την επίκληση ειδικότητας επί του θέματος. Ατεκμηρίωτα μέρη ενός λήμματος μπορούν να αφαιρούνται από τον καθένα, αν το περιεχόμενο δεν συνοδεύεται από εμβόλιμη τεκμηρίωση.

Επαληθευσιμότητα

Στη Βικιπαίδεια τα θέματα παρουσιάζονται σε πλαίσιο που τεκμηριώνεται από αξιόπιστες πηγές, όχι ως αληθή, καθώς η αλήθεια είναι πολλές φορές αμφιλεγόμενη σε προσωπικό, φιλοσοφικό, θρησκευτικό, επιστημονικό κλπ επίπεδο. Το Big Bang είναι η επικρατούσα επιστημονική θεωρία για την προέλευση του κόσμου, όχι η προέλευση του κόσμου. Ένα βιβλικό πρόσωπο δεν παρουσιάζεται ως το πρόσωπο που αναστήθηκε αλλά ως αυτό που σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, ή την Καινή Διαθήκη, αναστήθηκε.

Ουδέτερη οπτική γωνία

Η πολιτική για την ουδέτερη οπτική γωνία στη Βικιπαίδεια απαιτεί τα θέματα να αντιμετωπίζονται λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις κρατούσες απόψεις, χωρίς να λαμβάνεται θέση υπέρ ή κατά κάποιας από αυτές, αλλά αναλόγως της βαρύτητάς τους (βάσει των πηγών) να αποδίδεται δίκαια και ισορροπημένα το περιεχόμενο. Ταυτόχρονα το ύφος γραφής οφείλει να είναι αχρωμάτιστο και χωρίς σχολιασμούς, σε αντίθεση πχ με αυτό που συναντάται στον δημοσιογραφικό λόγο. Ένα παράδειγμα αντιμετώπισης λημμάτων υπό ουδέτερη οπτική γωνία είναι πως τα ιστορικά θέματα δεν πρέπει να παρουσιάζονται εθνοκεντρικά.

Όχι πρωτότυπη έρευνα

Ο τρίτος πυλώνας που καθορίζει το περιεχόμενο των λημμάτων, μαζί με την επαληθευσιμότητα και την ουδέτερη οπτική γωνία, είναι η μη αποδοχή πρωτότυπης έρευνας. Οτιδήποτε δεν αναφέρεται ρητά σε έγκριτη δημοσίευση (αξιόπιστη πηγή), αλλά εξάγεται ως συμπέρασμα ή αποτέλεσμα μαθηματικών ή λογικών πράξεων, ακόμα και πολύ απλών, από τον συντάκτη, δεν έχει θέση στη Βικιπαίδεια. Ομοίως δεν έχουν θέση ως καταξιωμένη γνώση, δημοσιευμένες καινοφανείς θεωρίες που δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα.

Προστασία δικαιωμάτων

Η άδεια χρήσης του περιεχομένου της Βικιπαίδειας είναι η CC BY-SA (αν δεν αναγράφεται διαφορετικά), σύμφωνα με την οποία μπορεί να γίνεται ελεύθερη χρήση του υλικού αυτού, ακόμη και εμπορική, αρκεί να γίνεται μνεία των δημιουργών του. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να παραλλάσσεται και να αναμειγνύεται, χωρίς όμως να μπορεί να τεθεί το παράγωγο έργο σε διαφορετική άδεια χρήσης που να αξιώνει περισσότερα ή λιγότερα δικαιώματα σε αυτό.


Στη Βικιπαίδεια δεν επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή περιεχομένου πηγών με πνευματικά δικαιώματα πιο περιορισμένα από το CC BY-SA. Απαγορεύεται και η αντιγραφή της δομής (άρθρωσης) στην οποία αναπτύσσεται ο λόγος σε μια τέτοια πηγή. Δεν αρκεί να αλλάζει κανείς τις λέξεις με συνώνυμες αλλά πρέπει να αφομοιώνει τη γνώση και να την επανασυνθέτει με δικό του, διαφορετικό λόγο, στα λήμματα, ώστε να προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα της πηγής.


Ομοίως προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα εικόνων, βίντεο και ήχων ενώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια ή παράγωγα έργα στη Βικιπαίδεια χωρίς άδεια, για ως και 70 έτη από τον θάνατο του δημιουργού τους.


Δεν επιτρέπεται να αναρτάται στη Βικιπαίδεια, ως ελεύθερο περιεχόμενο, πολυμεσικό υλικό από κτίρια, αγάλματα, έργα τέχνης κλπ που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο χώρο στην Ελλάδα, καθώς οι νόμοι της δεν επιτρέπουν την ελευθερία πανοράματος, προστατεύοντας τον δημιουργό ακόμα και για έργα του που εκτίθενται σε δημόσιους χώρους.


Τα μνημεία στην Ελλάδα πριν από το έτος 1830 εντάσσονται στον αρχαιολογικό νόμο στον οποίο αναφέρεται ρητά η ισχύς του και για την διάδοση απεικονίσεων μνημείων στο κοινό μέσω διαδικτύου. Η δημοσίευση φωτογραφιών και πολυμεσικού υλικού μνημείων στο διαδίκτυο υπόκειται σε τέλη που πρέπει καταβάλλονται σύμφωνα με άδεια που λαμβάνεται για τον σκοπό αυτό, η οποία διαρκεί από ένα ως και πέντε χρόνια. Ο τελευταίος όρος είναι ασύμβατος με τις ελεύθερες άδειες χρήσης της Wikipedia και των Wikimedia Commons.

Κανόνες αλληλεπίδρασης

Στη Βικιπαίδεια εμφανίζονται συχνά θέματα τα οποία είναι αμφιλεγόμενα ως προς το περιεχόμενο. Η πολιτική στη Βικιπαίδεια ορίζει κανόνες ευγενείας που οφείλουν να ακολουθούν οι συντάκτες όταν οι απόψεις τους διίστανται. Υπάρχουν κανόνες απεμπλοκής από αδιέξοδα και υποχρέωση ανταλλαγής επιχειρηματολογίας με βάση το αντικείμενο και όχι επί προσωπικού. Επίσης οφείλει κανείς, καταρχήν, να λειτουργεί με καλή πίστη ως προς τις προθέσεις των υπολοίπων συντακτών.

Συναίνεση

 • Κάθε επεξεργασία που παραμένει σε μια σελίδα σε βάθος χρόνου και δεν αμφισβητείται σε σελίδα συζήτησης, θεωρείται πως έχει τη συναίνεση των υπολοίπων συντακτών.
 • Κάθε νέα επεξεργασία που αναιρείται τεκμηριωμένα στην προηγούμενη σταθερή έκδοση μιας σελίδας, δεν έχει συναίνεση.
 • Η συναίνεση πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω συζήτησης, όταν δεν προκύπτει κατά τη φυσική αλληλουχία των επεξεργασιών μιας σελίδας.
 • Η συναίνεση επιτυγχάνεται όταν όλοι έχουν συμφωνήσει σε κοινά αποδεκτή λύση για ένα πρόβλημα, παρόλο που η λύση μπορεί να αφήνει δυσαρέσκεια σε μερικούς συντάκτες. Στη Βικιπαίδεια λαμβάνονται κατά καιρούς αποφάσεις και πλειοψηφικά, δηλαδή χωρίς συναίνεση, όταν δημιουργείται πρόβλημα που η συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί ή όταν γίνονται ψηφοφορίες για απόδοση ή αφαίρεση δικαιωμάτων σε χρήστες.

Συνοπτική πολιτική και κανόνες της Βικιπαίδειας
Για να δεις πώς γράφουμε ρίξε μια ματιά σε διάφορα λήμματα και κάνε κλικ εδώ
χωρίς να εμβαθύνεις πολύ στην αρχή σε ότι αφορά τα τεχνικά μέρη:
 Συγγραφή λήμματος 
Τρόποι επεξεργασίας

Στη Βικιπαίδεια συγγράφουμε με δύο κύριους τρόπους:Οπτική επεξεργασία

Πατώντας Επεξεργασία σε μια σελίδα, τη συγγράφουμε σε περιβάλλον που οι αλλαγές μας εμφανίζονται άμεσα στη οθόνη, και βοηθούμαστε από κουμπιά και αυτοματισμούς. Με οπτικό επεξεργαστή έχουμε ευκολία στη συγγραφή.
Επεξεργασία κώδικα
[[ ]]

Πατώντας Επεξεργασία κώδικα σε μια σελίδα τη συγγράφουμε «τυφλά», δηλαδή οι αλλαγές που πραγματοποιούμε δεν εμφανίζονται πριν πατήσουμε Προεπισκόπηση. Με επεξεργασία κώδικα έχουμε πλήρη έλεγχο στις συγγραφικές δυνατότητες.
Η παρούσα βοήθεια εστιάζει στον οπτικό επεξεργαστή και όπου βλέπουμε το σηματάκι σημαίνει πως δίνουμε οδηγίες για αυτόν. Η παρουσίαση της βοήθειας για επεξεργαστή κώδικα είναι συνεπτυγμένη και χρειάζεται κλικ στο εικονίδιο [[ ]].

Δημιουργία σελίδας

Η δημιουργία σελίδων στη Βικιπαίδεια γίνεται με:

Κλικ σε κόκκινους συνδέσμους

Κάνοντας κλικ σε έναν κόκκινο σύνδεσμο (σύνδεσμο σε σελίδα που δεν υπάρχει)
ξεκινά η δημιουργία σελίδας στη Βικιπαίδεια.

 • Η δημιουργία ξεκινά σε επεξεργαστή κώδικα, με κενή σελίδα.
 • Για οπτικό επεξεργαστή, κάνουμε κλικ, εκεί, στο:
  Αν θέλετε να ξεκινήσετε νέο λήμμα με τον οπτικό επεξεργαστή Visual Editor, πατήστε εδώ.

Αναζήτηση

 • Κάνουμε αναζήτηση του τίτλου της σελίδας στο πλαίσιο αναζήτησης της Βικιπαίδειας (πάνω δεξιά): Αναζήτηση σε Βικιπαίδεια     


 • Στην κορυφή των αποτελεσμάτων μας προτείνεται να δημιουργήσουμε τη σελίδα, με:
οπτικό επεξεργαστή (VE)
ή
[[ ]] επεξεργαστή κώδικα


Κουμπιά δημιουργίας

Μπορούν να δημιουργούνται λήμματα βασισμένα σε πρότυπα με προσχεδιασμένη μορφή. Η διαδικασία αυτή περνά από Το πρόχειρό μου (στον χώρο του χρήστη)
όπου το λήμμα ολοκληρώνεται και έπειτα μετακινείται στον κύριο χώρο λημμάτων.

Ενεργοποίηση αυτοματισμού


 • Αν δεν εμφανίζεται ο αυτοματισμένος μηχανισμός δημιουργίας: Νέα σελίδα
  1. Kάνουμε επεξεργασία κώδικα στη σελίδα
  2. Προσθέτουμε ή συμπληρώνουμε επακριβώς {{πρόχειρο χρήστη+}}
  3. Πατάμε Δημοσίευση αλλαγών

Μέσα στον χώρο εργασίας (Το πρόχειρό μου):


 • Πατάμε Νέα σελίδα και επιλέγουμε τύπο λήμματος, π.χ. γενικό λήμμα


 • Συμπληρώνουμε τον Τίτλο του λήμματος & πατάμε Δημιουργία προχείρουΤίτλος

Ο τίτλος κάθε λήμματος στη Βικιπαίδεια πρέπει να έχει:


Σαφήνεια
Παραδείγματα: Καρφίτσα (κόσμημα) , Λαγκάδα Χίου


Απλούστευση
Παραδείγματα: Ναυάγιο των Αντικυθήρων , Λαγκαδάς


Καθαρή σύνταξη
Ορθογραφία, τόνοι, πεζά γράμματα, ενικός.
Κεφαλαία μόνο για αρχικά ονομάτων, τόπων και ακρώνυμα


Ελληνική γλώσσα ως προτιμώμενη
Προτιμάται η ελληνική απόδοση, βάσει πηγώνχρήσης, δευτερευόντως)


(Τοποθετήστε το ποντίκι πάνω από τα υπογραμμισμένα, για επεξήγηση)
( Περισσότερα στην πολιτική ονοματοδοσίας σελίδων )


Παραπλήσιοι τίτλοι

Πολλές από τις σελίδες της Βικιπαίδειας έχουν τίτλους που:

 • μοιάζουν και χρειάζεται να ξεχωρίζουν γιατί αναφέρονται σε κάτι άλλο
 • είναι διαφορετικοί αλλά αναφέρονται στο ίδιο θέμα.

Αναλόγως της περίπτωσης χρησιμοποιούνται αντίστοιχα εργαλεία:


Συνώνυμοι τίτλοι (δημιουργία ανακατευθύνσεων)

Όταν το ίδιο θέμα μπορεί να έχει πολλούς τίτλους, επιλέγουμε έναν από αυτούς ως κύριο τίτλο. Οι δευτερεύοντες τίτλοι γίνονται ανακατευθύνσεις στον κύριο τίτλο:


 • Οι σύνδεσμοι σε συνώνυμους τίτλους οδηγούν στον κύριο τίτλο
 • Ο αναγνώστης μπορεί να αναζητά και τους συνώνυμους τίτλους


Μέθοδος 1
Δημιουργούμε νέα (κενή) σελίδα με τίτλο Καρτέσιος:


Με οπτικό επεξεργαστή


 • κλικ: πάνω δεξιά, (επιλογές σελίδας)


 • κλικ:  Ρυθμίσεις σελίδας


 • κλικ (τσεκ): «Ανακατεύθυνση αυτής της σελίδας σε»


 • συμπλήρωση τίτλου σελίδας: Σελίδα προορισμού για ανακατεύθυνση     
  • ( στο παράδειγμά μας συμπληρώνουμε Ρενέ Ντεκάρτ )


 • κλικ: Εφαρμογή αλλαγών


 • κλικ: Δημοσίευση σελίδας


[[ ]]
με επεξεργαστή κώδικα

 • τοποθετούμε #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ[[Ρενέ Ντεκάρτ]]


 • κλικ: Δημοσίευση σελίδαςΑν η σελίδα με τον συνώνυμο τίτλο προϋπάρχει χρειάζεται προσοχή, ώστε να μη χάνεται χρήσιμο περιεχόμενο της σελίδας, καθώς και το ιστορικό συνεισφορών των προηγούμενων συντακτών της.


Μέθοδος 2
Αν η σελίδα προϋπάρχει με δευτερεύοντα τίτλο, εκτελούμε Μετακίνηση

από τον δευτερεύοντα στον κύριο τίτλο. Ο τίτλος του λήμματος αλλάζει και δημιουργείται (αυτόματα) ανακατεύθυνση από τον δευτερεύοντα στον κύριο τίτλο.

Η Μετακίνηση βρίσκεται συχνά κάτω από το Περισσότερα  .
Δεν πρέπει να δημιουργούνται ανακατευθύνσεις (χειροκίνητα ή κατόπιν μετακίνησης) από δευτερεύοντα τίτλο σε δευτερεύοντα τίτλο. Οι ανακατευθύνσεις πρέπει να οδηγούν στον κύριο τίτλο.

[[ ]] Σημειώσεις αποσαφήνισης στην κορυφή του λήμματος
με επεξεργαστή κώδικα

Υπάρχουν λήμματα με παραπλήσιο τίτλο που πρέπει να διαχωρίζονται. Για τη Σπάρτη πχ πρέπει να υπάρχουν δύο λήμματα, ένα για την αρχαία πόλη-κράτος και ένα για τη σύγχρονη πόλη.
Στο λήμμα για τη σύγχρονη πόλη τοποθετούμε, σε επεξεργασία κώδικα, το

{{άλλεςχρήσεις4|στη σύγχρονη Σπάρτη|την αρχαία πόλη|Αρχαία Σπάρτη}}

ακριβώς πριν την εισαγωγή του λήμματος, και εμφανίζεται το:

Αυτή η σελίδα αφορά στη σύγχρονη Σπάρτη. Για την αρχαία πόλη, δείτε: Αρχαία Σπάρτη.
Αντίστοιχα, στο λήμμα για την αρχαία πόλη τοποθετούμε πριν την εισαγωγή το

{{άλλεςχρήσεις4|στην Αρχαία Σπάρτη|τη σύγχρονη πόλη|Σπάρτη}}

Αυτή η σελίδα αφορά στην Αρχαία Σπάρτη. Για τη σύγχρονη πόλη, δείτε: Σπάρτη.
Τα πρώτα δύο ορίσματα είναι προαιρετικά:

{{άλλεςχρήσεις4|στη σύγχρονη Σπάρτη||Αρχαία Σπάρτη}}

Αυτή η σελίδα αφορά στη σύγχρονη Σπάρτη. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αρχαία Σπάρτη.


{{άλλεςχρήσεις4||την αρχαία πόλη|Αρχαία Σπάρτη}}

Για την αρχαία πόλη, δείτε: Αρχαία Σπάρτη.


{{άλλεςχρήσεις4|||Σπάρτη (αποσαφήνιση)}}

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Σπάρτη (αποσαφήνιση).


Σελίδες αποσαφήνισης

Όταν υπάρχει χρήση του ίδιου όρου όρου σε πολλούς τίτλους λημμάτων δημιουργούμε σελίδα αποσαφήνισης

Παράδειγμα:

Σπάρτη (αποσαφήνιση)

Ο όρος Σπάρτη μπορεί να αναφέρεται στα εξής:

Περιοχές
Νησιά
Άλλα

Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.Αποφασίζουμε αν ο τίτλος θα περιέχει την επεξήγηση (αποσαφήνιση) ή όχι:

 • Αν υπάρχει τίτλος λήμματος με κυρίαρχη χρήση του όρου τότε τον κρατά χωρίς επεξήγηση και η σελίδα αποσαφήνισης συμπληρώνεται με το: (αποσαφήνιση)
 • Αν δεν ξεχωρίζει κάποιο από τα λήμματα που χρησιμοποιούν τον όρο, τότε η σελίδα αποσαφήνισης αποκτά την κυρίαρχη χρήση και δεν συμπληρώνεται το (αποσαφήνιση) στον τίτλο της.

Δημιουργούμε τη σελίδα:

 • Κάνουμε αναζήτηση του τίτλου της σελίδας στο πλαίσιο αναζήτησης της Βικιπαίδειας (πάνω δεξιά): Αναζήτηση σε Βικιπαίδεια     
 • Στην κορυφή των αποτελεσμάτων μας προτείνεται να δημιουργήσουμε τη σελίδα, με επεξεργαστή κώδικα ή οπτικό επεξεργαστή.


Με οπτικό επεξεργαστή
 • Επιλέγουμε οπτικό επεξεργαστή (VE) και επεξεργαζόμαστε τη σελίδα


 • Δημιουργούμε λίστες κουκκίδων με τα λήμματα που έχουν παραπλήσιο τίτλο


 • Τα λήμματα τα κάνουμε συνδέσμους με τους κρίκους:


 • Χωρίζουμε τις λίστες κουκκίδων σε θεματικές ενότητες, αν χρειάζεται, με χρήση επικεφαλίδων Παράγραφος  Επικεφαλίδα


 • Στο τέλος της σελίδας πατάμε {{ (διπλά άγκιστρα)
  και συμπληρώνουμε Αποσαφήνιση


 • Πατάμε Προσθήκη προτύπου και έπειτα Εισαγωγή


 • Δημοσιεύουμε τη σελίδα με Δημοσίευση σελίδας


[[ ]]
με επεξεργαστή κώδικα

 • Επιλέγουμε επεξεργαστή κώδικα και επεξεργαζόμαστε τη σελίδα
 • Με * δημιουργούμε λίστες κουκκίδων
 • Με [[ ]] δημιουργούμε συνδέσμους σε λήμματα
 • Με == == δημιουργούμε επικεφαλίδες
 • Στο τέλος της σελίδας τοποθετούμε το {{αποσαφήνιση}}


 • κλικ: Δημοσίευση σελίδας

Παραλλαγή εμφάνισης

Το « iPhone » γράφεται με το πρώτο γράμμα ( i ) πεζό, όμως ο τίτλος ενός λήμματος ξεκινά πάντα με κεφαλαίο γράμμα.

Για να εμφανίζεται το πρώτο γράμμα πεζό κάνουμε το εξής:


Με οπτικό επεξεργαστή
 • κλικ: πάνω δεξιά, (επιλογές σελίδας)


 • κλικ:  Προχωρημένες ρυθμίσεις


 • συμπλήρωση πεδίου (δεξιά) «Εμφανιζόμενος τίτλος» με:  iPhone 


 • κλικ: Εφαρμογή αλλαγών


 • κλικ: Δημοσίευση σελίδας


[[ ]]
με επεξεργαστή κώδικα

 • τοποθετούμε {{DISPLAYTITLE:iPhone}}


 • κλικ: Δημοσίευση σελίδας

Δομή λήμματος

Διακρίνονται τρία βασικά μέρη σε μια σελίδα λήμματος:

 • Εισαγωγική ενότητα: Μικρή περιεκτική απόδοση του θέματος
 • Κορμός ανάπτυξης: Ανάπτυξη του θέματος σε ενότητες
 • Τεκμηρίωση: Στήριξη του περιεχομένου με πηγές


Πλήρης δομή

Πριν το λήμμα

Πριν την εισαγωγή τοποθετούνται βοηθητικά στοιχεία:

 • Σημειώσεις αποσαφήνισης, για διευκρίνηση μεταξύ λημμάτων με παραπλήσιο τίτλο (και σύνδεση προς αυτά)
 • Σημάνσεις για γρήγορη διαγραφή ή πρόταση διαγραφής (έπειτα από συζήτηση)
 • Σημάνσεις για έλλειψη πηγών / παραπομπών, ουδετερότητας κλπ
 • Γεωγραφικές συντεταγμένες (κάνοντας κλικ οδηγούν σε χάρτες)
 • Κουτί πληροφοριών (δομημένος πίνακας πληροφόρησης στα δεξιά της σελίδας)
 • Πλαίσιο πλοήγησης (θεματική πλοήγηση στα δεξιά της σελίδας)
 • Εικόνες (εμφάνιση στα δεξιά σε μικρογραφίες)


Λήμμα (εισαγωγική ενότητα - κορμός ανάπτυξης)


Μετά το λήμμα

Μετά τον κορμό τοποθετούνται βοηθητικά και επιπρόσθετα στοιχεία:

 • Εργογραφία / δημοσιεύσεις: λίστα με κουκκίδες αν πρόκειται για πρόσωπο
 • Δείτε επίσης : λίστα συνδέσμων προς συναφή λήμματα της Βικιπαίδειας
 • Σημειώσεις : σημείο αυτόματης εμφάνισης εμβόλιμων επεξηγήσεων και παρατηρήσεων
 • Παραπομπές : σημείο αυτόματης εμφάνισης εμβόλιμων παραπομπών
 • Βιβλιογραφικές πηγές : πηγές στις οποίες αναφέρονται οι παραπομπές
 • Προτεινόμενη βιβλιογραφία
 • Εξωτερικοί σύνδεσμοι : σύνδεσμοι προς ιστοσελίδες εκτός Βικιπαίδειας, προς Βικιλεξικό, Wikimedia Commons κλπ, που αφορούν άμεσα το θέμα


Κάτω μέρος

Επιπλέον στοιχεία:

 • {{αποσαφήνιση}} : σήμανση πως πρόκειται για σελίδα αποσαφήνισης
 • Προηγούμενος - επόμενος : σύνδεσμοι-κουτιά προς προηγούμενα και επόμενα πρόσωπα (αξιώματα)
 • Λοιπά κουτιά πλοήγησης : οριζόντια κουτιά πλοήγησης
 • {{authority control}} : σύνδεση προς καταλόγους βιβλιοθηκών
 • {{DEFAULTSORT:}} : ευρετηρίαση στις κατηγορίες με διαφοροποιημένο τίτλο
 • Κατηγορίες : κατηγοριοποίηση του λήμματος
 • Πρότυπα επέκτασης : σήμανση πολύ μικρών λημμάτων προς επέκτασηΕισαγωγική ενότητα

Ξεκινάμε χωρίς επικεφαλίδα

 • Ο τίτλος του λήμματος δεν επαναλαμβάνεται ως επικεφαλίδα.
 • Αν τοποθετηθεί επικεφαλίδα πριν την πρώτη πρόταση, η εισαγωγική ενότητα εκτοπίζεται, λανθασμένα, μετά τον πίνακα περιεχομένων του λήμματος.

Επαναλαμβάνουμε τον τίτλο με έντονα γράμματα

Επαναλαμβάνουμε τον τίτλο του λήμματος με έντονα γράμματα στην αρχή της πρώτης πρότασης, με σκοπό να ορίσουμε άμεσα το θέμα, πριν από οποιαδήποτε περιγραφή.

Ορίζουμε με το ρήμα «είναι»

Στην πρώτη πρόταση ορίζουμε το αντικείμενο του λήμματος, συνήθως με το ρήμα είναι:

Το ηλεκτρόνιο είναι υποατομικό σωματίδιο που φέρει στοιχειώδες ηλεκτρικό φορτίο.

Η Έλλη Λαμπέτη (13 Απριλίου 1926 – 2 Σεπτεμβρίου 1983) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.


Εκεί που θα είχαμε επανάληψη δεν χρησιμοποιούμε το «είναι»:

Ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999 με ένταση 5,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56:50 τοπική ώρα, και προκάλεσε 143 με 152 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.


Γράφουμε περιληπτικά τα βασικά στοιχεία του θέματος

 • Στην εισαγωγική ενότητα μπορούμε να τοποθετήσουμε περιληπτικά τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του θέματος.
 • Στον περιληπτικό λόγο τα κύρια σημεία δεν παραλείπονται και δεν αλλοιώνεται η ουδέτερη οπτική γωνία του λήμματος.Σύνδεσμοι

Εσωτερικοί σύνδεσμοι


Λέξεις ή φράσεις που συνδέουν σε σελίδες της Βικιπαίδειας με σκοπό τη βοήθεια του αναγνώστη.


 • Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι προς υπάρχουσες σελίδες είναι μπλε, και προς σελίδες που δεν υπάρχουν ακόμα, είναι κόκκινοι.
 • Στο κείμενο των λημμάτων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εσωτερικοί σύνδεσμοι, προς την Ελληνική Βικιπαίδεια.


Τοποθέτηση


Με οπτικό επεξεργαστή
 • κλικ: στη λέξη που θέλουμε να συνδέσουμε με σελίδα της Βικιπαίδειας
 • κλικ: στους κρίκους: ψηλά, στη γραμμή εργαλείων
 • στο παράθυρο που εμφανίζεται προτείνονται τίτλοι σελίδων
 • κάνουμε κλικ στη σελίδα που θέλουμε να συνδέσουμε
 • προτιμούμε να συνδέουμε σε σελίδες αντί σε ανακατευθύνσεις
 • αποφεύγουμε τις σελίδες αποσαφήνισης
Δεν βγαίνουν προτάσεις:

 • Αν η λέξη που συνδέουμε διαφέρει από τον τίτλο του λήμματος που επιθυμούμε, την αλλάζουμε στο πλαίσιο αναζήτησης ώστε να λάβουμε σωστά αποτελέσματα. Παράδειγμα: η λέξη «Γερμανούς» δεν δίνει αποτέλεσμα, ενώ το «Γερμανός» δίνει.
 • Αν η σελίδα που θέλουμε να συνδέσουμε δεν υπάρχει ακόμα και πρέπει να υπάρχει, πατάμε το Έγινε και δημιουργείται κόκκινος σύνδεσμος.
Μπορούμε να έχουμε επιλέξει περισσότερες λέξεις μαζί για να δημιουργήσουμε σύνδεσμο, κάνοντας κλικ με το ποντίκι πριν από το πρώτο γράμμα της πρώτης και τραβώντας ως και το τελευταίο γράμμα της τελευταίας λέξης. Οι λέξεις που επιλέγουμε γίνονται μπλε. Κάνοντας κλικ στους κρίκους ακολουθούμε τα υπόλοιπα βήματα.


[[ ]]
με επεξεργαστή κώδικα

 • σύνδεσμος σε λήμμα: [[θηλαστικό]]θηλαστικό
 • σύνδεσμος σε λήμμα: [[φυτό|φυτού]]φυτού
 • σύνδεσμος σε λήμμα: [[Αθηνά]]ςΑθηνάς


Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Συνδέουν σε σελίδες εκτός της Βικιπαίδειας και δεν χρησιμοποιούνται στο κείμενο.


Οι εξωτερικοί σύνδεσμοι τοποθετούνται, στα λήμματα, σε ελάχιστα μέρη:

 • Μέσα στις παραπομπές, οι οποίες καρφιτσώνονται δίπλα σε αυτό που επαληθεύουν, όμως εμφανίζονται συγκεντρωμένες στο κάτω μέρος της σελίδας
 • Στην ενότητα Πηγές, που τοποθετείται μετά την ενότητα των παραπομπών
 • Στην ενότητα Εξωτερικοί σύνδεσμοι στο τέλος της σελίδας


Τοποθέτηση


Με οπτικό επεξεργαστή
 • επιλέγουμε τη φράση που θέλουμε να συνδέσουμε με σελίδα ίντερνετ (url)
 • κλικ: στους κρίκους: ψηλά, στη γραμμή εργαλείων
 • στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε (με κλικ) Εξωτερικός σύνδεσμος
 • πατάμε Del για καθάρισμα του πλαισίου συμπλήρωσης
 • συμπληρώνουμε ή κάνουμε επικόλληση το url
 • πατάμε το Έγινε


[[ ]]
με επεξεργαστή κώδικα

 • Ξεκινάμε με [
 • Τοποθετούμε τη διεύθυνση ίντερνετ (url) - Το url δεν περιέχει ποτέ κενά
 • Αφήνουμε ένα κενό
 • Συμπληρώνουμε το κείμενο που θα εμφανίζεται στη θέση του url
 • Κλείνουμε με ]

[http://dschool.edu.gr Ψηφιακό σχολείο]Ψηφιακό σχολείο

Τεκμηρίωση

Την τεκμηρίωση δεν τη συμπληρώνουμε στο τέλος της σελίδας.

Την καρφιτσώνουμε στο κείμενο, εκεί που τελειώνει κάθε πρόταση.

Κάθε καρφίτσωμα δημιουργεί μια αυτόματη αρίθμηση που οδηγεί σε παραπομπή

η οποία εμφανίζεται εκτός του κειμένου, σε λίστα, προς το τέλος της σελίδας.


Τοποθέτηση παραπομπών


Με οπτικό επεξεργαστή

Οι παραπομπές καρφιτσώνονται με το κουμπί   Παραπομπή


Αυτόματη συμπλήρωση

Οι παραπομπές προς διαδικτυακές σελίδες συμπληρώνονται αυτόματα αν διαθέτουμε το URL τους. Ομοίως και για βιβλία (ISBN), επιστημονικές δημοσιεύσεις (DOI) και ιατρικές δημοσιεύσεις (PMED).


Κλικ →   Παραπομπή


Ακολουθούμε ένα ανάποδο Π (4 σημεία):


1. (πάνω αριστερά):   Κλικ → Αυτόματα


2. (κάτω αριστερά):    Συμπληρώνουμε ή κάνουμε επικόλληση το URL

π.χ. http://www.example.com     


3. (κάτω δεξιά):         Κλικ → Δημιουργία και περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα


4. (πάνω δεξιά):        Αν η πηγή αναγνωριστεί, πατάμε Εισαγωγή


Χειροκίνητη συμπλήρωση

Η χειροκίνητη προσθήκη παραπομπής δίνει τέσσερις φόρμες
(ιστότοπος, βιβλίο, ειδήσεις, περιοδικό) για επιλογή και συμπλήρωση,
αλλά και εντελώς ελεύθερη μορφή παραπομπής (βασική μορφή)


1. Κλικ →   Παραπομπή


2. Κλικ → Χειροκίνητα


3. Επιλέγουμε τύπο παραπομπής, π.χ. Ιστότοπος


4. Συμπληρώνουμε τη φόρμα


5. Κλικ → Εισαγωγή


Αν βγει μήνυμα πως λείπει απαιτούμενο πεδίο, μπορούμε να επιλέξουμε Συνέχεια όπως και αν έχει


Επαναχρησιμοποίηση

Αν θέλουμε να καρφιτσώσουμε την ίδια παραπομπή αλλού στο λήμμα,
δεν την δημιουργούμε ξανά. Υπάρχει διαθέσιμη για επαναχρησιμοποίηση:


1. Κλικ →   Παραπομπή


2. Κλικ → Επαναχρησιμοποίηση


3. Εμφανίζεται αριθμημένη λίστα με τις διαθέσιμες παραπομπές


4. Επιλέγουμε (με κλικ) την παραπομπή για επαναχρησιμοποίηση


Αν δεν βρίσκουμε εύκολα την παραπομπή στη λίστα χρησιμοποιούμε την
 Αναζήτηση εντός των τρεχόντων παραπομπών   Σημείο εμφάνισης παραπομπών

Οι παραπομπές που καρφιτσώνονται στο κείμενο συγκεντρώνονται σε αριθμημένη λίστα, σε ειδικό σημείο της σελίδας του λήμματος.


Προσχεδιασμένη σελίδα

Όταν ένα λήμμα έχει ξεκινήσει με προσχεδιασμένη σελίδα,
το σημείο εμφάνισης των παραπομπών έχει τοποθετηθεί από πριν.


Άδεια σελίδα

Σε μια άδεια σελίδα το σημείο εμφάνισης τοποθετείται στο τέλος του λήμματος, μετά από τις ενότητες «Εργογραφία», «Δείτε επίσης» ή «Σημειώσεις» αν υπάρχουν:Με οπτικό επεξεργαστή
 • Κλικ στην κενή γραμμή που θα τοποθετηθεί η ενότητα


 • Κλικ → Παράγραφος  Επικεφαλίδα
  • εναλλακτικά, πληκτρολόγηση: ==


 • Συμπλήρωση: Παραπομπές


 • ↵ Enter (αλλαγή γραμμής)


 • Κλικ → Εισαγωγή 
  →  Περισσότερα
 →  Κατάλογος παραπομπών


[[ ]]
με επεξεργαστή κώδικα

== Παραπομπές ==
<references />Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

Όταν οι παραπομπές στηρίζονται σε βιβλιογραφία,
οι βιβλιογραφικές πηγές τοποθετούνται, καλύτερα, σε χωριστή ενότητα:


Παράδειγμα:

κείμενο 1 που τεκμηριώνεται με παραπομπή [1]

κείμενο 2 που τεκμηριώνεται με παραπομπή [2]

Παραπομπές
 1. Γκόλμαν, σελ 137-140
 2. Γκόλμαν, σελ 199-201
Βιβλιογραφικές πηγέςΜε οπτικό επεξεργαστή

Οι παραπομπές στη βιβλιογραφία τοποθετούνται χειροκίνητα, με βασική μορφή:

Παραπομπές σε βιβλιογραφία

1. Κλικ →   Παραπομπή


2. Κλικ → Χειροκίνητα


3. Κλικ → Βασική μορφή


4. Συμπληρώνουμε το ελάχιστο διακριτικό του βιβλίου, και αριθμό σελίδας:

Προτιμητέα σειρά:
 • Επώνυμο κύριου συγγραφέα ή επιμελητή + αριθμός σελίδας
 • Επώνυμο κύριου συγγραφέα ή επιμελητή + έτος έκδοσης + αριθμός σελίδας
 • Τίτλος βιβλίου + αριθμός σελίδας


5. Κλικ → Εισαγωγή


Η συμπλήρωση της λίστας με τα στοιχεία των βιβλίων μπορεί να γίνει με το χέρι,

ή τυποποιημένα, με δύο τρόπους:
Βιβλιογραφικές πηγές σε προσχεδιασμένη σελίδα

 • πηγαίνουμε στην ενότητα Βιβλιογραφικές πηγές


 • δημιουργούμε αντίγραφο φόρμας για επόμενη χρήση:
 • κλικ → τίτλος.
 • Ctrl+C
 • Κλικ λίγο δεξιότερα (στον κενό χώρο), και ↵ Enter
 • Ctrl+V


 • κλικ → τίτλος. (αρχικό)


 • κλικ → Επεξεργασία


 • συμπληρώνουμε τα πεδία (εκτός του αριθμού σελίδας)


 • κλικ → Εφαρμογή αλλαγών


 • κλικ → Συνέχεια όπως και αν έχει

Βιβλιογραφικές πηγές σε άδεια σελίδα

 • Κλικ στην κενή γραμμή που θα τοποθετηθεί η ενότητα


 • Κλικ → Παράγραφος  Επικεφαλίδα
  • εναλλακτικά, πληκτρολόγηση: ==


 • Συμπλήρωση: Βιβλιογραφικές πηγές


 • ↵ Enter (αλλαγή γραμμής)


 • Κλικ →


 • Κλικ →   Παραπομπή


 • Συμπλήρωση είτε αυτόματα (ISBN) είτε χειροκίνητα (βιβλίο)


 • Κλικ → Εισαγωγή


 • Κλικ δεξιότερα στον κενό χώρο και ↵ Enter


 • Συμπλήρωση επόμενης βιβλιογραφικής πηγής ( κλπ … )


 • Κλικ → Δημοσίευση αλλαγώνΑπαραίτητο βήμα:

[[ ]]


 • Κλικ Επεξεργασία κώδικα δίπλα στο Βιβλιογραφικές πηγές


 • Αφαίρεση των <ref></ref> που τυλίγουν τις βιβλιογραφικές πηγές, σε όλα τα στοιχεία της λίστας


 • Κλικ → Δημοσίευση αλλαγών[[ ]]
με επεξεργαστή κώδικα

Οτιδήποτε τυλίγεται ανάμεσα στα <ref> και </ref> αντικαθίσταται από αυτόματη αρίθμηση και γίνεται υποσημείωση.

Οι παραπομπές εμφανίζονται στο σημείο που τοποθετείται το «μαγνητάκι»: <references />.

Το νερό είναι απαραίτητο στις γνωστές μορφές ζωής<ref>Γενική Χημεία, εκδ.Τραυλός, σελ.539</ref>

== Παραπομπές ==
<references />

Το νερό είναι απαραίτητο στις γνωστές μορφές ζωής[1]

...

Παραπομπές
 1. Γενική Χημεία, εκδ.Τραυλός, σελ.539
Φόρμες συμπλήρωσης παραπομπών (για αντιγραφή → επικόλληση):

<ref>
{{cite book
 |author  = 
 |title   = 
 |chapter  = 
 |publisher = 
 |editor  = 
 |url    = 
 |year   = 
 |place   = 
 |pages   = 
 |isbn   = 
}}</ref>
<ref>
{{cite journal
 |author = 
 |journal = 
 |title  = 
 |url   = 
 |volume = 
 |issue  = 
 |year  = 
 |pages  = 
 |issn  = 
 |doi   = 
}}</ref>
<ref>
{{cite web
 |author   = 
 |title   = 
 |url    = 
 |publisher = 
 |date    = 
 |accessdate = 
}}</ref>
<ref>
{{cite news
 |author   = 
 |title   = 
 |url    = 
 |newspaper = 
 |agency   = 
 |pages   = 
 |date    = 
 |accessdate = 
}}</ref>
Προσθήκη ετικέτας - επαναχρησιμοποίηση παραπομπής

Ονοματίζουμε την πρώτη παραπομπή:

<ref name="ΚαθημερΘαύμα">Καθημερινή, «Θαύμα στην Τήνο», σελ 5, 14 Αυγ 2014</ref>

Στο εξής τη χρησιμοποιούμε μόνο με το όνομά της (προσοχή στη σύνταξη):

<ref name="ΚαθημερΘαύμα"/>Διάρθρωση ενοτήτων

Ένα λήμμα στη Βικιπαίδεια μπορεί να αναπτύσσεται σε ενότητες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της θεματολογίας γίνονται τίτλοι στις ενότητες αυτές.

Οι τίτλοι των ενοτήτων δημιουργούν, αυτόματα, πίνακα περιεχομένων, με:

Σαφήνεια • Απλούστευση • Καθαρή σύνταξη • Τάξη


Με οπτικό επεξεργαστή

Ιεράρχηση τίτλων:

 • Επικεφαλίδα: κλικ → Παράγραφος  Επικεφαλίδα
εναλλακτικά, πληκτρολόγηση: ==
 • Πληκτρολόγηση: Σπουδές


 • Επίπεδο 2: κλικ → Παράγραφος  Επίπεδο 2
εναλλακτικά, πληκτρολόγηση: ===
 • Πληκτρολόγηση: Μεταπτυχιακά


[[ ]]
με επεξεργαστή κώδικα

== Σπουδές ==
...

=== Μεταπτυχιακά ===
...


Παράδειγμα:

Γεώργιος Γεωργίου

Ο Γεώργιος Γεωργίου (1900 - 1968) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός.

Πρώτα χρόνια

...

Σπουδές

...

Μεταπτυχιακά

...Μορφή & πρακτικές

Περιορίζουμε τη χρήση έντονων γραμμάτων στο κείμενο, συνήθως μόνο στην εισαγωγή όπου επαναλαμβάνεται ο τίτλος του λήμματος. Ομοίως αποφεύγουμε μεγάλου μεγέθους γράμματα. Αν κάτι είναι εξαιρετικά σημαντικό για να τονιστεί, τα μεγαλύτερα γράμματα ενός τίτλου ενότητας ίσως είναι κατάλληλη επιλογή, αν αυτό πράγματι βοηθά το λήμμα να διαρθρωθεί σωστά. Αν χρειάζεται να τονιστούν κάποια σημεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλάγια γράμματα.


Οι προτάσεις είναι καλό να μένουν μικρές. Η χρήση τελείας αντί για κόμμα, όπου είναι δυνατό, βοηθά τον καθαρό λόγο.


Αποφεύγουμε τις πολύ μεγάλες παραγράφους κειμένου. Χωρίζουμε σε περισσότερες παραγράφους που δημιουργούν λευκό κενό και χρησιμοποιούμε υποενότητες (με τίτλους) ή λίστες με κουκκίδες ενδιάμεσα, που βοηθούν την αναγνωσιμότητα διακόπτοντας το συνεχές γκρίζο του μεγάλου κειμένου.


Οι εικόνες είναι καλό να διασπείρονται ομοιόμορφα στο λήμμα και να ακολουθούν την ενότητα στην οποία ανήκουν. Αν μια ενότητα είναι μικρή και οι εικόνες που συνδέονται με αυτήν απομακρύνονται πολύ ή εκτοπίζουν αισθητά άλλες εικόνες από την ενότητα που ανήκουν οι δεύτερες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γκαλερί.


Μια ενότητα που παρουσιάζει θέμα για το οποίο έχει γραφτεί ξεχωριστό λήμμα, αναφέρεται στο θέμα περιληπτικά και συνδέει, κάτω από την επικεφαλίδα της, με το κύριο λήμμα για το θέμα αυτό.


Χρησιμοποιούμε ελληνικά εισαγωγικά: «»

Ύφος γραφής

Αποφεύγουμε τη σύνταξη του λόγου με θέσφατα και συμπεράσματα, όπως:

σίγουραβεβαίωςείναι φανερό ότι…άραεπομένωςοπότεσυνεπώςκατά συνέπειαως εκ τούτουαφού… τότε


Γράφουμε σε τρίτο πρόσωπο και όχι π.χ.:

πηγαίνω - πηγαίνεις - ανεβαίνουμε - ανεβαίνετε


Γράφουμε σε αόριστο χρόνο και όχι ενεστώτα:

το 1930 μετακομίζει μετακόμισε…


Δεν εισαγάγουμε ασαφή και υποκειμενικά στοιχεία:

ψηλόμεγάλοζεστόπανέμορφοκαλό


Δεν κάνουμε σχόλια


Όταν μεταφέρουμε σχόλια πηγών, χρησιμοποιούμε:

Ο … είπε …


Όταν μεταφέρουμε θέσεις για θέματα που οι απόψεις διίστανται, γράφουμε:

Σύμφωνα με τον … , …Συγγραφή λήμματος
Ο οπτικός επεξεργαστής είναι βασικό εργαλείο συγγραφής στη Βικιπαίδεια
κυρίως για νέους συντάκτες:
Οδηγός χρήσης του οπτικού επεξεργαστή κειμένων
Οδηγός χρήσης του οπτικού επεξεργαστή κειμένων
Για προετοιμασία σελίδων με βάση έτοιμες φόρμες κάνε κλικ εδώ,
συμπλήρωσε επακριβώς στην αρχή της σελίδας το κείμενο: {{πρόχειρο χρήστη+}}
και πάτησε εκεί Δημοσίευση αλλαγών
Αν επιθυμείς να εργαστείς με κώδικα wiki και λιγότερο με τον οπτικό επεξεργαστή,
θα σου είναι χρήσιμη η εργαλειοθήκη:
 Εργαλειοθήκη 
Κώδικας wiki

 • Όχι κενός χαρακτήρας για εσοχή στην αρχή των παραγράφων
 • Διπλό έντερ για νέα παράγραφο

 • '''έντονο κείμενο'''
 • ''πλάγιο κείμενο''
 • <sup>εκθέτες</sup>
 • <sub>δείκτες</sub>

έντονο κείμενο:
πλάγιο κείμενο:
εκθέτες
δείκτες

                     
 • <s>διακριτή διαγραφή</s>
 • <u>υπογράμμιση</u>
 • <big>μεγάλα</big>
 • <small>μικρά</small>

διακριτή διαγραφή:
υπογράμμιση:
μεγάλα
μικρά


Διάρθρωση
ενοτήτων:
 

== Πρώτα χρόνια ==
== Σπουδές ==
== Επαγγελματική σταδιοδρομία ==

 


=== Μεταπτυχιακά ===
=== Έντυπα μέσα ===

 ==== Εκδοτική δράση ====


 • σύνδεσμος σε λήμμα: [[θηλαστικό]]θηλαστικό
 • σύνδεσμος σε λήμμα: [[φυτό|φυτού]]φυτού
 • σύνδεσμος σε λήμμα: [[Αθηνά]]ςΑθηνάς

Λίστα
με κουκκίδες:
* Νερό
* Ζάχαρη
** λευκή
** καστανή
* Αλεύρι
 • Νερό
 • Ζάχαρη
  • λευκή
  • καστανή
 • Αλεύρι
             
Αριθμημένη
λίστα:
# Πρωτεΐνες
# Λίπη
## κορεσμένα
## ακόρεστα
# Υδατάνθρακες
 1. Πρωτεΐνες
 2. Λίπη
  1. κορεσμένα
  2. ακόρεστα
 3. Υδατάνθρακες

Εξωτερικός σύνδεσμος: [http://dschool.edu.gr Ψηφιακό σχολείο]Ψηφιακό σχολείο


Συζητήσεις:

 • :::::::::: → εσοχή κειμένου
 • ~~~ → υπογραφή χωρίς ημερομηνία
 • ~~~~ → πλήρης υπογραφή
 • ~~~~~ → μόνο ημερομηνία

 • Σχόλιο (κρυμμένο κείμενο): <!-- σχόλιο -->
 • Ενωτικό κενό διάστημα (non breaking space) &nbsp;
 • Ενωτική παύλα (non breaking dash) &ndash;
 • Αλλαγή γραμμής <br />

Φόρμες τεκμηρίωσης

Σύνταξη παραπομπών τεκμηρίωσης, για χρήση τους στα λήμματα με αντιγραφή και επικόλληση.

<ref>
{{cite web
 |author   = 
 |title   = 
 |url    = 
 |publisher = 
 |date    = 
 |accessdate = 
}}</ref>
<ref>
{{cite book
 |author  = 
 |title   = 
 |chapter  = 
 |publisher = 
 |editor  = 
 |url    = 
 |year   = 
 |place   = 
 |pages   = 
 |isbn   = 
}}</ref>
<ref>
{{cite journal
 |author = 
 |journal = 
 |title  = 
 |url   = 
 |volume = 
 |issue  = 
 |year  = 
 |pages  = 
 |issn  = 
 |doi   = 
}}</ref>
<ref>
{{cite news
 |author   = 
 |title   = 
 |url    = 
 |newspaper = 
 |agency   = 
 |pages   = 
 |date    = 
 |accessdate = 
}}</ref>

          

<ref>
{{cite conference
 | conference = 
 | location  = 
 | author   = 
 | title   = 
 | date    = 
 | url    = 
 | book-title = 
 | publisher = 
 | pages   = 
 | isbn    = 
 | doi    = 
 | accessdate = 
}}</ref>
<ref>
{{cite video
 |speaker   = 
 |speakerlink = 
 |title    = 
 |work    = 
 |url     = 
 |time    = 
 |producer  = 
 |publisher  = 
 |hostsite  = 
 |date    = 
 |language  = 
 |accessdate = 
}}</ref>

accessdateΑποθήκευση πηγής στο Internet Archive (επικόλληση διεύθυνσης ιστοσελίδας + Save Page)

Παραπομπές και υποσημειώσεις

Παραπομπές

Οι παραπομπές (αφορούν αριθμό σελίδας βιβλίου ή σελίδα ιστοτόπου) χρησιμοποιούνται για τεκμηρίωση που ενσωματώνεται στο κείμενο του λήμματος.
Οτιδήποτε τυλίγεται ανάμεσα στα <ref> και </ref> αντικαθίσταται από αυτόματη αρίθμηση και γίνεται υποσημείωση.

Το νερό είναι απαραίτητο στις γνωστές μορφές ζωής<ref>Γενική Χημεία, εκδ.Τραυλός, σελ.539</ref>

Οι παραπομπές εμφανίζονται στο σημείο που τοποθετείται το «μαγνητάκι»: <references /> ( ή {{παραπομπές}} ).

== Παραπομπές ==
<references />

Αποτέλεσμα:

Το νερό είναι απαραίτητο στις γνωστές μορφές ζωής[1]


Παραπομπές
 1. Γενική Χημεία, εκδ.Τραυλός, σελ.539


Επαναχρησιμοποίηση παραπομπής

(με χρήση ετικέτας)

<ref name="ΚαθημερΘαύμα">Καθημερινή, «Θαύμα στην Τήνο», σελ 5, 14 Αυγ 2014</ref>
<ref name="ΚαθημερΘαύμα"/>


Παραπομπές σε βιβλιογραφική πηγή

κείμενο 1 που τεκμηριώνεται με παραπομπή [1]

κείμενο 2 που τεκμηριώνεται με παραπομπή [2]


Παραπομπές
 1. Συναισθ. Νοημοσύνη, σελ 137-140 (Αισιοδοξία)
 2. Συναισθ. Νοημοσύνη, σελ 199-201 (Τοξικές σκέψεις)


Βιβλιογραφικές πηγές


Σημειώσεις

Οι υποσημειώσεις σχολιάζουν / επεξηγούν το κείμενο του λήμματος.
Οτιδήποτε τυλίγεται ανάμεσα στα <ref group="σημ."> και </ref> γίνεται υποσημείωση.

Η προτομή του Παρμενίδη<ref group="σημ.">Οι προτομές των προσωκρατικών φιλοσόφων δεν απεικονίζουν
το πραγματικό τους πρόσωπο, είναι μεταγενέστερες.</ref> αφήνει την εντύπωση ότι... 

Οι σημειώσεις εμφανίζονται εκεί που τοποθετείται το «μαγνητάκι»: <references group="σημ." />.

== Σημειώσεις ==
<references group="σημ." />

Αποτέλεσμα:

Η προτομή του Παρμενίδη[σημ. 1] αφήνει την εντύπωση ότι...


Σημειώσεις
 1. Οι προτομές των προσωκρατικών φιλοσόφων δεν απεικονίζουν το πραγματικό τους πρόσωπο, είναι μεταγενέστερες.


Σημειώσεις με τεκμηρίωση

Οι υποσημειώσεις μπορούν να περιέχουν και τεκμηρίωση, πρέπει όμως να χρησιμοποιείται η σύνταξη:
{{refn|group="σημ."|σημείωση<ref>παραπομπή</ref>}}.

Η κύρια διαλογιστική πράξη του ιατρομάντη ήταν η ἐγκοίμησις{{refn|group="σημ."
|[[ρήμα]]: ''ἐγκοιμάω'', η τελετουργία του ύπνου για αποκάλυψη θείου οράματος<ref>
{{cite book
 |author  = Koowon Kim
 |title   = Incubation as a Type-Scene in the Aqhatu, Kirta, and Hannah Stories
 |chapter  = Introduction
 |publisher = BRILL
 |url    = https://books.google.gr/books?id=2zxlyvip-DcC&pg=PA7&lpg=PA7&dq=%CE%B5%CE%B3%CE...
 |year   = 2011
 |place   = Leiden, The Netherlands
 |pages   = 7
 |isbn   = 9789004202399
}}</ref>}}

== Σημειώσεις ==
<references group="σημ." />

== Παραπομπές ==
<references />

Αποτέλεσμα:

Η κύρια διαλογιστική πράξη του ιατρομάντη ήταν η ἐγκοίμησις[σημ. 1]


Σημειώσεις
 1. ρήμα: ἐγκοιμάω, η τελετουργία του ύπνου για αποκάλυψη θείου οράματος[1]
Παραπομπές
 1. Koowon Kim (2011). «Introduction». Incubation as a Type-Scene in the Aqhatu, Kirta, and Hannah Stories. Leiden, The Netherlands: BRILL. σελ. 7. ISBN 9789004202399. 


Σήμανση λημμάτων

 • {{πηγές|15|07|2024}}
 • {{χωρίς παραπομπές|15|07|2024}} / {{πηγές ενότητας|15|07|2024}} / {{πηγή}}
 • {{ουδετερότητα}} / {{άποψη ενότητας}}
 • {{ανακρίβεια}} / {{ανακρίβεια ενότητας}}
 • {{ασαφές}} ή {{ασαφές|κείμενο}} ή {{ασαφές|κείμενο|αιτιολόγηση}}
 • {{πρωτότυπη έρευνα}}
 • {{τεχνικό}}
 • {{copyright}}
 • {{διαφήμιση}}
 • {{αυτοβιογραφία}}

 • {{διαγραφή|αιτιολόγηση}} (ταχεία διαγραφή χωρίς συζήτηση)
 • {{εγκυκλοπαιδικότητα}}
 • {{πρόταση διαγραφής}} (δεν καλύπτονται τα κριτήρια ταχείας διαγραφής)

 • {{αποσαφήνιση}}
 • #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ[[]]
 • {{άλλεςχρήσεις4|στη σύγχρονη Σπάρτη|την αρχαία πόλη|Αρχαία Σπάρτη}} (προαιρετικά τα ορίσματα 1 και 2)


 • {{σε χρήση|ώρα=~~~~~}}
 • {{υπό κατασκευή}}

 • {{ενσωμάτωση κειμένου|en|Albert Einstein|oldid=}} (oldid: ιστορ. λήμματος, κλικ ημ/νία, αριθμ. στο τέλος γρ. διευθύνσεων)
 • {{translated page|el|Άλμπερτ Αϊνστάιν|version=}} (για αγγλική Wikipedia, χρήση στη σελ. συζήτησης, εκεί)

Εικόνες - βίντεο - ήχοι

Επιφόρτωση αρχείου στο Wikimedia Commons
Θέματα νόμων copyright στα Wikimedia Commons
Επιφόρτωση αρχείου στη Βικιπαίδεια - κριτήρια εύλογης χρήσης
Αναζήτηση εικόνων, με ελεύθερη άδεια χρήσης, στο διαδίκτυο

Αναζήτηση βάσει φωτογραφίας: drag'n'drop σε παράθυρο αναζήτησης Google Chrome

Μετατροπή mp4 βίντεο σε συμβατό με τη Βικιπαίδεια (webm)


Εικόνα, βίντεο, ήχος σε πλαίσιο
[[Αρχείο:Lobodon carcinophagus on sea ice.jpg | μικρογραφία | λεζάντα (εικόνας)]]
[[Αρχείο:Phoques crabiers.ogv | μικρογραφία | αριστερά | 300px | λεζάντα (βίντεο)]]
λεζάντα (εικόνας)
λεζάντα (βίντεο)


Γκαλερί εικόνων
(εξίσωση ύψους, στοίχιση στο κέντρο)
<gallery mode="packed" heights=175>
Αρχείο:Astronotus_ocellatus.jpg|Oscar
Αρχείο:Salmonlarvakils.jpg|Salmon Larva
Αρχείο:Georgia Aquarium - Giant Grouper.jpg|Giant grouper
</gallery>


Καθάρισμα αναδίπλωσης κειμένου γύρω από εικόνα:
{{clear}}


Παραχώρηση άδειας χρήσης εικόνας / βίντεο / ήχου
 • Για αδημοσίευτο ερασιτεχνικό υλικό που απεικονίζει πρόσωπα χρειάζεται απλώς επιφόρτωση από ανώνυμο λογαριασμό του δημιουργού και δήλωση πως είναι προσωπικό του έργο. Το υλικό πρέπει να έχει δημιουργηθεί με τη συγκατάθεση του προσώπου που απεικονίζεται.
 • Υλικό που έχει δημοσιευτεί, ακόμη και ερασιτεχνικά, τελεί υπό πνευματικά δικαιώματα και χρειάζεται επιβεβαίωση της κυριότητας για τη δωρεά.
 • Για υλικό από επαγγελματία φωτογράφο πρέπει να αποδεικνύεται η παραχώρηση των δικαιωμάτων του επί αυτού (σε παγκόσμια κλίμακα).


Επιστολή προς το απεικονιζόμενο πρόσωπο ή τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου:

Αγαπητέ/ή κ. ΧΧΧΧΧ

Για να ολοκληρωθεί η αποδοχή της φωτογραφίας ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Βικιπαίδεια παρακαλώ να αποσταλεί από τον κάτοχο των πνευματικών της δικαιωμάτων το παρακάτω κείμενο με email στη διεύθυνση permissions-commons@wikimedia.org. Η διεύθυνση email του αποστολέα πρέπει να επαληθεύει την ταυτότητά του, πχ να συνδέεται με μια έγκυρη δική του ιστοσελίδα και ο σύνδεσμος προς αυτήν να συμπεριλαμβάνεται στην υπογραφή στο email. Στην περίπτωση που πρόκειται για έργο επαγγελματία φωτογράφου χρειάζεται να είναι και τυπικά εξασφαλισμένο πως τα δικαιώματά του στο έργο παραχωρούνται για ελεύθερη χρήση από οποιονδήποτε, ακόμη και εμπορική, και εκτός Ελλάδος.

I hereby affirm that I, ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ, am the sole owner of the exclusive copyright of File:ΑΡΧΕΙΟΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.jpg uploaded on Wikimedia Commons.

I agree to publish the above-mentioned content under the free license: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 Unported and GNU Free Documentation License (unversioned, with no invariant sections, front-cover texts, or back-cover texts).

I acknowledge that by doing so I grant anyone the right to use the work in a commercial product or otherwise, and to modify it according to their needs, provided that they abide by the terms of the license and any other applicable laws.

I am aware that this agreement is not limited to Wikipedia or related sites.

I am aware that I always retain copyright of my work, and retain the right to be attributed in accordance with the license chosen. Modifications others make to the work will not be claimed to have been made by me.

I acknowledge that I cannot withdraw this agreement, and that the content may or may not be kept permanently on a Wikimedia project.

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ

Copyright holder

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Σας ευχαριστώ, ΑΑΑΑΑ


Παρτιτούρες
<score vorbis="1">
 \transpose c g \relative c' {
 \key c \minor
 \time 4/4
  c4 e8 e g4 g      % (text after the % is just a comment)
  <c es g>2 <c es g>   % angle brackets create chords
  es4 d( ces b)     % parentheses create ties
  a4. r8 a4 a      % r creates rests
  e-- e-> e-. g\fermata % accents and other signs
  \bar "|."
 }
</score>

 \transpose c g \relative c' {
 \key c \minor
 \time 4/4
  c4 e8 e g4 g     % (text after the % is just a comment)
  <c es g>2 <c es g>  % angle brackets create chords
  es4 d( ces b)     % parentheses create ties
  a4. r8 a4 a      % r creates rests
  e-- e-> e-. g\fermata % accents and other signs
  \bar "|."
 }
Μαθηματικές φόρμουλες - Χάρτες - Πίνακες

Τοποθετούμε τον tex κώδικα (προσοχή, όχι ελληνικά από το πληκτρολόγιο) ανάμεσα στα:

<math></math>

Υψομετρικός χάρτης


Γεωγραφικές συντεταγμένες
(εμφανίζεται πάνω δεξιά στη σελίδα)
{{coord| | |display=title}}
37°21′49″N 22°00′45″E / 37.3635749°N 22.0125456°E / 37.3635749; 22.0125456

(συμπληρώνουμε από τη γραμμή διευθύνσεων του Google Maps, τους δύο αριθμούς μετά το @)


Χάρτης γεωγραφικού εντοπισμού (Ελλάδα)
{{Location map|Ελλάδα
|label=
|lat=
|long=
|position= right
|width= 272
|float= right
|caption= Θέση στον χάρτη της Ελλάδας
}}
Ίσαρης is located in Greece
Ίσαρης
Ίσαρης
Θέση στον χάρτη της Ελλάδας
(συμπληρώνουμε από τη γραμμή διευθύνσεων του Google Maps,

τους δύο αριθμούς μετά το @)

Χάρτης πολλαπλού γεωγραφικού εντοπισμού (Ρωσία)
{{Location map+ | Ρωσία
| width = 500
| float=center
| places =
 {{Location map~ | Ρωσία
  | label = Πένζα
  | position = left
  | lat_deg = 53.2065339
  | lon_deg = 45.0066646 }}
 {{Location map~ | Ρωσία
  | label = Ούφα
  | position = bottom
  | lat_deg = 55.1407069
  | lon_deg = 55.97308 }}

...

 {{Location map~ | Ρωσία
  | label = Βλαδιβοστόκ
  | lat_deg = 43.131417
  | lon_deg = 131.9117816
  | mark=Locator Dot2.gif
  | marksize = 12 }}
 | caption = Η περιπέτεια της Τσεχοσλοβακικής Λεγεώνας
}}
ManosHacker is located in Ρωσία
Σαμάρα
Σαμάρα
Πένζα
Πένζα
Καζάν
Καζάν
Ούφα
Ούφα
Τσελιαμπίνσκ
Τσελιαμπίνσκ
Αικατερίνμπουργκ
Αικατερίνμπουργκ
Όμσκ
Όμσκ
Τομσκ
Τομσκ
Κρασνογιάρσκ
Κρασνογιάρσκ
Ιρκούτσκ
Ιρκούτσκ
Βλαδιβοστόκ
Βλαδιβοστόκ
Μόσχα
Μόσχα
Η περιπέτεια της Τσεχοσλοβακικής Λεγεώνας


Πίνακας με τίτλους γραμμών και στηλών
{| border="1" class="wikitable"
|+ Τίτλος πίνακα
! Στήλη 1
! Στήλη 2
! Στήλη 3
|-
! Γραμμή 1
| κελί 2 || κελί 3
|-
! Γραμμή Α
| κελί Α || κελί Β
|}
Τίτλος πίνακα
Στήλη 1 Στήλη 2 Στήλη 3
Γραμμή 1 κελί 2 κελί 3
Γραμμή Α κελί Α κελί Β


Πίνακας με ταξινόμηση στηλών
Δοκιμάζουμε κλικ στα βελάκια
{| class="wikitable sortable"
|+ Τίτλος πίνακα
|-
! Γράμματα
! Αριθμοί
! Ημερομηνίες
! class="unsortable" | Χωρίς ταξινόμηση
|-
| δ || 20 || 24/11/2008 || Αυτή
|-
| β || 6 || 23/03/2004 || η
|-
| α || 8 || 05/07/2004 || στήλη
|-
| γ || 4 || 08/12/1492 || δεν
|-
| ε || 0 || 13/08/1601 || ταξινομεί.
|}
Τίτλος πίνακα
Γράμματα Αριθμοί Ημερομηνίες Χωρίς ταξινόμηση
δ 20 24/11/2008 Αυτή
β 6 23/03/2004 η
α 8 05/07/2004 στήλη
γ 4 08/12/1492 δεν
ε 0 13/08/1601 ταξινομεί.


Πίνακας με εικόνες
κεντράρισμα πίνακα, πλάτος στήλης, στοίχιση εικόνας, στοίχιση κελιού, στοίχιση γραμμής
<center>
{| class="prettytable"
! colspan="3" | Τίτλος πίνακα
|-
! Στήλη1
! style="width:150px" | Στήλη2
! Στήλη3
|-
| [[Αρχείο:StarIconBronze.png | 80px | center]]
| [[Αρχείο:StarIconGold.png  | 80px | center]]
| [[Αρχείο:StarIconGreen.png | 80px | center]]
|-
| style="text-align: left"  | Α
| style="text-align: center" | Β
| style="text-align: right" | Γ
|- style="text-align: center"
| Λεζάντα 1
| Λεζάντα 2
| Λεζάντα 3
|}
</center>
Τίτλος πίνακα
Στήλη1 Στήλη2 Στήλη3
Α Β Γ
Λεζάντα 1 Λεζάντα 2 Λεζάντα 3


Οριζόντια παράθεση στοιχείων

<div style="display: flex; flex-wrap:wrap;">

Τίτλος πίνακα
Στήλη1 Στήλη2 Στήλη3
Α Β Γ
Λεζάντα 1 Λεζάντα 2 Λεζάντα 3
Ίσαρης is located in Greece
Ίσαρης
Ίσαρης
Θέση στον χάρτη της Ελλάδας
λεζάντα (εικόνας)

</div>

προαιρετικά ορίσματα:

 • justify-content:flex-start;
 • justify-content:flex-end;
 • justify-content:center;
 • justify-content:space-between;
 • justify-content:space-around;

στοίχιση στο κέντρο, οριζόντια και κατακόρυφα, flex για αλλαγή γραμμής:

<div style="display: flex; flex-wrap:wrap; justify-content: center; align-items: center;">

</div>


Πολύστηλη ταξινόμηση

{{div col|colwidth=20em}}

* 1922 ''Η κωμωδία των παρεξηγήσεων'' του [[Σαίξπηρ]]
* 1922 ''The Wheel'' του Τζέημς Φάγκαν
* 1922 ''The Masque of Comus'' του [[Τζον Μίλτον]]
* 1923 ''Η Ζωή των Εντόμων'' των αδελφών Κάρελ και Γιόζεφ Τσάπεκ
* 1923 ''Η θεία του Charley'' του Μπράντον Τόμας
* 1924 ''Ο προσηλυτισμός του κάπταιν Μπράσμπαουντ'' του [[Τζορτζ Μπέρναρντ Σω]]
* 1924 ''Mr Pim Passes By'' του Άλαν Αλεξάντερ Μιλν
* 1924 ''Love for Love'' του Γουίλιαμ Κόνγκριβ

{{div col end}}

 • 1922 Η κωμωδία των παρεξηγήσεων του Σαίξπηρ
 • 1922 The Wheel του Τζέημς Φάγκαν
 • 1922 The Masque of Comus του Τζον Μίλτον
 • 1923 Η Ζωή των Εντόμων των αδελφών Κάρελ και Γιόζεφ Τσάπεκ
 • 1923 Η θεία του Charley του Μπράντον Τόμας
 • 1924 Ο προσηλυτισμός του κάπταιν Μπράσμπαουντ του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω
 • 1924 Mr Pim Passes By του Άλαν Αλεξάντερ Μιλν
 • 1924 Love for Love του Γουίλιαμ Κόνγκριβ


Αποφθέγματα / αποσπάσματα

{{απόφθεγμα|Η αγάπη είναι ένα θύμα<br />του σωματέμπορα εγωισμού μας | [[Κική Δημουλά]] }}
Η αγάπη είναι ένα θύμα
του σωματέμπορα εγωισμού μας

Κική Δημουλά


{{απόσπασμα|
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,<br />
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,<br />
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,<br />
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
|[[Κωνσταντίνος Καβάφης]], ''Ιθάκη''
}}

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.Διάφορα


 • Αυτόματα κουτιά πληροφοριών →
 • {{πληροφορίες προσώπου}}
 • {{πληροφορίες καλλιτέχνη}}
 • {{πληροφορίες συγγραφέα}}
 • {{πληροφορίες πολιτικού}}
 • {{πληροφορίες επιστήμονα}}
 • {{πληροφορίες στρατιωτικού}}
 • {{πληροφορίες μονάρχη}}
 • {{πληροφορίες ποδοσφαιριστή}}
 • {{πληροφορίες δημοσιογράφου}}
 • {{πληροφορίες Αγίου}}


 • {{πόλη}}
 • {{κωμόπολη χωριό}}
 • {{αρχαίος δήμος}}
 • {{κουτί πληροφοριών αρχαίας τοποθεσίας}}
 • {{Διοικητική Διαίρεση (Κύπρος)}}


 • {{πληροφορίες ποταμού}}
 • {{πληροφορίες βουνού}}
 • {{πληροφορίες κτιρίου}}


 • {{πληροφορίες ταινίας}}
 • {{πληροφορίες βιντεοπαιχνιδιού}}
 • {{πληροφορίες εταιρείας}}
 • {{πληροφορίες έργου τέχνης}}
 • {{κουτί πληροφοριών περιοδικού}}


 • {{κουτί πληροφοριών ποδοσφαιρικού συλλόγου}}
 • {{κουτί πληροφοριών ποδοσφαιρικής διοργάνωσης}}
 • {{κουτί πληροφοριών εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας}}
 • {{κουτί πληροφοριών διεθνούς ποδοσφαιρικής διοργάνωσης}}
 • {{Κουτί πληροφοριών Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου}}


 • Ηλικία σήμερα
  {{ηγη|1993|2|24}} → 24 Φεβρουαρίου 1993 (1993-02-24) (31 ετών)
 • Ηλικία θανάτου
  {{ηθηλ|1993|2|24|1923|5|15}} → 24 Φεβρουαρίου 1993 (69 ετών)
 • Ηλικία σε γεγονός
  {{ηγη2|1988|6|10|1961|7|4|df=y}} (1961-07-04)4 Ιουλίου 1961 (26 ετών)


 • Διεύθυνση επικοινωνίας για δήλωση παραχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων
  permissions-el@wikimedia.org (κείμενο αποστολής email)
Προτάσεις ρυθμίσεων


Οι προτιμήσεις μου

Αν η χρωματική επισήμανση κώδικα εξαφανίζεται συχνά:

 • Εμφάνιση
  • Κοινά CSS/JavaScript για όλα τα θέματα | Προκαθορισμένη JS
syntaxHighlighterConfig = {
  timeout: 500,
}


Προτιμήσεις στην αγγλική:
 • Gadgets
  • Editing
   • Editing mode: Show me both editing tabs βοηθά στην αντιγραφή πηγών τεκμηρίωσης


Πρότυπα διασύνδεσης σε αδελφικά εγχειρήματα
{{βικιλεξικό}}
{{commons|τίτλος (αγγλικά)}} ή {{commonscat|κατηγορία (αγγλικά)}}
Σύνδεσμος σε λήμμα που πραγματεύεται εκτενώς το θέμα μιας ενότητας
{{κύριο|Κλίμακα Ρίχτερ}}
Κύριο λήμμα: Κλίμακα Ρίχτερ
Συνδέσεις προς συγκεκριμένες παραγράφους (ενότητες) λημμάτων
η ενέργεια αυτή διαδίδεται μέσω των [[σεισμός#Σεισμικά κύματα|σεισμικών κυμάτων]]

η ενέργεια αυτή διαδίδεται μέσω των σεισμικών κυμάτων

(Προσοχή στα κεφαλαία-πεζά του τίτλου της παραγράφου, δηλαδή μετά το #)
Διαφοροποίηση τίτλου λήμματος
{{DISPLAYTITLE:iCarly}}


Βικιλεξικό
Βικιφθέγματα
Εργαλειοθήκη


Υπάρχουν κι άλλα που θα ανακαλύψεις στη συνέχεια, όπως περιεχόμενο στην εγκυκλοπαίδεια που συνδέεται με τα Wikidata, κάνε όμως την αρχή κι είμαστε εδώ και για αυτά!

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής ().

Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά. Καλή συνέχεια! Εξωστρεφής δράση

Δημιουργία λογαριασμών


Προτίθεμαι να συνδέσω ο ίδιος τους τρεις τελευταίους λογαριασμούς με τον παρόντα, κατά την διάρκεια τρεχουσών εκπαιδεύσεων, προς επίδειξη και επεξήγηση.


Συζήτηση χρήστη:ManosHacker[επεξεργασία κώδικα]

Αρχείο:
Μάρ 2010-Οκτ 2011
Οκτ 2011-Δεκ 2013
2013-2020

Καλώς τον νέο[επεξεργασία κώδικα]

... Μετά από αυτή την εισαγωγή σου εύχομαι καλές συνεισφορές! Φιλικά, Atlantia 14:55, 20 Μαρτίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ Μάνο, το λήμμα χρειάζεται ασφαλώς επιμέλεια ως προς τη μορφοποίησή του - υπάρχουν πολλά bold και υπογραμμισμένα σημεία καθώς και πολλά κεφαλαία. Συνεπώς η επισήμανση επιμέλειας καλό είναι να παραμείνει, όλο και κάποιος χρήστης θα βρεθεί να το "φτιάξει" έτσι όπως υπαγορεύουν οι κανόνες μορφοποίησης της ΒΠ. Αν τη βγάλουμε, όποιος θέλει να συνεισφέρει δεν θα το κάνει, αφού θα νομίζει ότι δεν χρειάζεται! Ευχαριστώ και καλές συνεισφορές! --Ttzavarasσυζήτηση 22:25, 21 Μαρτίου 2010 (UTC)[απάντηση]

καλημέρα, παρακαλώ να αφαιρεθεί η φραγή της ip εξ αιτίας του λογαριασμού Bcc rack attack, είναι λογαριασμός εργαστηρίου Wikipedia. Ευχαριστώ.     ManosHacker 09:50, 1 Οκτωβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

ΟΚ αλλά παρακαλώ όχι τέτοιους πειραματισμούς--Kalogeropoulos (συζήτηση) 09:51, 1 Οκτωβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]
Ευχαριστώ πολύ.   ManosHacker 10:00, 1 Οκτωβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Μαθητικός διαγωνισμός[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή νομίζω ότι ασχολείσαι με τον μαθητικό διαγωνισμό ήθελα να σου επισημάνω αυτό εδώ Δημήτριος-Θεμιστοκλής- Τιμολέων Βισβίζης Δώρα Σ. (συζήτηση) 17:35, 20 Φεβρουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

Στα κινητά έχει τα θεματάκια του 2A02:1388:215A:E25B:0:0:60E7:12BB 12:54, 19 Οκτωβρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

Τεχνογνωσία[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Ασχολούμαι, ίσως έχεις δει με την οργάνωση δραστηριοτήτων εξωστρέφειας το τελευταίο καιρό. Ειχα παλέψει αρκετά για την διεξαγωγή εργαστηρίου για την ημέρα της γυναίκας, και παρά τα επιχειρήματα που έδωσα, και οι δύο φορείς που προσέγγισα απάντησαν αρνητικά με την πρόφαση της έλλειψης χώρου. Επειδή βλέπω ότι παλιά ήσουν πολύ δραστήριος με τα σχολεία Βικιπαίδειας, έχεις να μου προτείνεις συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο να εξασφαλιστεί η συναίνεση του φορέα που διαχειρίζεται το χώρο που θέλουμε να κάνουμε κάποια δράση, αλλά και γενικότερα ποιος είναι ο βελτιστος τρόπος κατά την γνώμη σου για προσεγγίσεις που αφορούν συνεργασίες με Βικιπαιδιστές; NikosLikomitros (συζήτηση) 13:55, 23 Μαΐου 2024 (UTC)[απάντηση]

Γεια σου NikosLikomitros. Πολύ πρόσφατα συστάθηκε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που σημαίνει πως οι δράσεις που αφορούν την ισότητα των φύλων εντάσσονται έκτοτε στη Διαύγεια και πιστεύω πως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες αυτό τον καιρό. Δοκίμασε να ζητήσεις να γίνει εργαστήρι συγγραφής για την ημέρα του πατέρα, που πλησιάζει.   ManosHacker 06:18, 26 Μαΐου 2024 (UTC)[απάντηση]