Βικιπαίδεια:Σχετικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το παρόν είναι εισαγωγή στο εγχείρημα Βικιπαίδεια για τους επισκέπτες. Υπάρχει επίσης εγκυκλοπαιδικό λήμμα για τη Βικιπαίδεια.

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia στα αγγλικά (προφέρεται: [ˌwiːkiˈpiːdiə] μεταγραφή: γου-ι-κι-πί-ντι-α) είναι πολυγλωσσική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχόμενου. Το όνομα Wikipedia είναι λέξη σύνθετη, η οποία σχηματίστηκε από τις λέξεις «wiki» (είδος συλλογικού ιστοτόπου) και «εγκυκλοπαίδεια». Τα λήμματα της Βικιπαίδειας περιλαμβάνουν συνήθως συνδέσμους που οδηγούν τον χρήστη σε σχετικές σελίδες της Βικιπαίδειας με επιπλέον πληροφορίες.

Η Βικιπαίδεια γράφεται από εθελοντές από όλο τον κόσμο που συνεργάζονται για τον σκοπό αυτόν. Οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να επεξεργαστεί λήμματα, απλώς πατώντας κλικ σε μία από τις καρτέλες «Επεξεργασία» και «Επεξεργασία Κώδικα» που εμφανίζονται στην κορυφή της κάθε σελίδας. Από την ίδρυσή της το 2001, η Βικιπαίδεια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ιστοτόπους αναφοράς στο διαδίκτυο, προσελκύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Υπάρχουν πάνω από 75.000 ενεργοί συνεισφέροντες που εργάζονται σε περισσότερα από 50.000.000 λήμματα σε περισσότερες από 310 γλώσσες.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 6.249.009 λήμματα στα Αγγλικά και 188.472 λήμματα στα Ελληνικά (14/2/2021). Καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάνουν δεκάδες χιλιάδες αλλαγές και δημιουργούν χιλιάδες νέα λήμματα για την ενίσχυση της γνώσης που βρίσκεται στην εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Αντίστοιχα στην ελληνική έκδοση υπάρχουν 200.626 λήμματα. Οι επισκέπτες δεν χρειάζονται εξειδικευμένα προσόντα για να συμβάλουν, δεδομένου ότι πρωταρχικός ρόλος τους είναι να γράψουν λήμματα που καλύπτουν την υφιστάμενη γνώση. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών και από οποιοδήποτε πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον μπορούν να γράψουν λήμματα στη Βικιπαίδεια.

Τα περισσότερα από τα λήμματα μπορούν να τροποποιηθούν από οποιονδήποτε με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οποιοσδήποτε είναι ευπρόσδεκτος να προσθέσει πληροφορίες, πηγές ή παραπομπές, αρκεί να σέβεται την πολιτική και τις οδηγίες της Βικιπαίδειας. Επισημαίνεται ότι λανθασμένες, αμφιλεγόμενες ή ατεκμηρίωτες πληροφορίες υπόκεινται σε διαγραφή. Επίσης, επεμβάσεις που δημιουργούν αστείο ή προσβλητικό περιεχόμενο αναιρούνται. Οι καλοπροαίρετοι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για παροράματα ή λάθη όταν προσθέτουν ή βελτιώνουν πληροφορίες, καθώς άλλοι συντάκτες παρέχουν συμβουλές ή τα διορθώνουν, ενώ και το λογισμικό της Βικιπαίδειας είναι προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει την εύκολη αναίρεση των πιο συνηθισμένων συντακτικών λαθών.

Επειδή η Βικιπαίδεια είναι συνεχής εργασία στην οποία, κατ' αρχήν, ο καθένας μπορεί να συμβάλει, διαφέρει από μια έντυπη πηγή αναφοράς σε σημαντικά σημεία. Ειδικότερα, παλαιότερα λήμματα τείνουν να είναι πιο πλήρη και ισορροπημένα, ενώ τα νεότερα λήμματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να περιέχουν σημαντική παραπληροφόρηση, μη εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο ή βανδαλισμό. Οι χρήστες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό για να λαμβάνουν έγκυρη ενημέρωση και να αποφεύγουν παραπληροφόρηση που έχει προστεθεί πρόσφατα και δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί. Ωστόσο, σε αντίθεση με μια έντυπη πηγή αναφοράς, η Βικιπαίδεια ενημερώνεται συνεχώς με τη δημιουργία ή την ενημέρωση των λημμάτων σχετικά με τα γεγονότα της επικαιρότητας μέσα σε λίγες ώρες, λεπτά ή και δευτερόλεπτα, και όχι σε μήνες ή χρόνια όπως στις έντυπες εγκυκλοπαίδειες.

Αν δεν το έχετε κάνει, σας καλούμε να διαθέσετε μερικά λεπτά για να διαβάσετε Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια, ώστε να κατανοήσετε με ποιον τρόπο να συμβουλευτείτε ή να συμβάλετε στη Βικιπαίδεια. Περισσότερες πληροφορίες για βασικά ζητήματα φαίνονται παρακάτω. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε, δοκιμάστε τις Συχνές Ερωτήσεις ή υποβάλετε ερωτήσεις στην Αγορά. Για βοήθεια σχετικά με την επεξεργασία και άλλα θέματα, δείτε Βικιπαίδεια:Βοήθεια.

Δεδομένα για την ελληνική Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια λειτουργεί με την έκδοση 1.38.0-wmf.9 (6639f89) του λογισμικού MediaWiki. Αυτή τη στιγμή έχει 200.626 λήμματα εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, ενώ στο σύνολό της έχει 599.915 σελίδες στις οποίες έχουν γίνει 9.152.385 επεξεργασίες. Τοπικά στην ελληνική Βικιπαίδεια έχουν επιφορτωθεί μέχρι τώρα 18.192 αρχεία, όπως εικόνες, αρχεία ήχου, pdf κτλ. Έχουν δημιουργήσει λογαριασμό σε αυτήν 346.173 χρήστες, εκ των οποίων ενεργοί είναι οι 1.227 και δικαιώματα διαχειριστή έχουν 22 χρήστες.

Αυτές οι πληροφορίες ισχύουν ως προς τις 12:58 την 5 Δεκεμβρίου 2021. (Ανανέωση)

Περισσότερα για τη Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Πώς να εξερευνήσετε τη Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή στη συγγραφή της Βικιπαίδειας[επεξεργασία κώδικα]

Επικοινωνία[επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια έργα[επεξεργασία κώδικα]

The European Culture Channel - ARTE Entreprise Terms of service | Pinterest Policy

Άλλες συνδέσεις[επεξεργασία κώδικα]