Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Σύστημα ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Κύπρου είναι μια σειρά αλληλοσυνδεόμενων πρωταθλημάτων για τις ποδοσφαιρικές ομάδες στην Κύπρο. Το σύστημα έχει ιεραρχική δομή με προβιβασμό και υποβιβασμό μεταξύ των πρωταθλημάτων διαφορετικών επιπέδων. Τα τρία κορυφαία πρωταθλήματα διοργανώνονται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), το τέταρτο από την Συνομοσπονδία Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου (ΣΤΟΚ).και τα υπόλοιπα από τοπικές ομοσπονδίες.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορυφαίο πρωτάθλημα είναι η Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου, στην οποία συμμετέχουν 14 ομάδες. Ακολουθούν, κατά επίπεδο, η Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου και η Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου στις οποίες συμμετέχουν 14 και 16 ομάδες αντίστοιχα.

Ακολουθεί η Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ στην οποία συμμετέχουν 14 ομάδες. Στη συνέχεια ακολουθούν τα αγροτικά πρωταθλήματα τα οποία ελέγχονται από τη ΣΤΟΚ. Κάθε πρωτάθλημα αφορά μια γεωγραφική περιοχή και μπορεί να χωρίζεται σε επιμέρους κατηγορίες.

Κάθε πρωτάθλημα καθορίζει τους δικούς του κανόνες, αλλά σε όλα τα πρωταθλήματα κάθε ομάδα αναμετριέται με όλες τις υπόλοιπες με τη νίκη να επιβραβεύεται με 3 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 και η ήττα με 0. Στον πίνακα βαθμολογίας οι ομάδες κατατάσσονται με βάση τους βαθμούς που συγκεντρώνουν (πρώτη η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς και τελευταία η ομάδα με τους λιγότερους). Σε περίπτωση ισοβαθμιών, κάθε πρωτάθλημα καθορίζει τους δικού του κανόνες.

Στο τέλος κάθε ποδοσφαιρικής περιόδου, οι πρώτες ομάδες κάθε πρωταθλήματος προβιβάζονται σε ανώτερη κατηγορία και οι τελευταίες υποβιβάζονται σε χαμηλότερη κατηγορία. Ο προβιβασμός στην Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ προκύπτει από το πρωτάθλημα ένταξης που διοργανώνει η ΣΤΟΚ. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ένταξης είναι οι πρώτες ομάδες κάθε πρωταθλήματος Α΄ κατηγορία που διεξάγουν οι τοπικές ομοσπονδίες. Επιπρόσθετα, η ΣΤΟΚ διοργανώνει πρωτάθλημα πρωταθλητριών στο οποίο συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες κάθε περιόδου των τοπικών ομοσπονδιών. Η διοργάνωση αυτή πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων των τοπικών ομοσπονδιών.

Προβιβασμός και υποβιβασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου (επίπεδο 1, 14 ομάδες): Η πρώτη ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια (δεν υπάρχει προβιβασμός). Οι τελευταίες τρεις υποβιβάζονται.
  • Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου (επίπεδο 2, 14 ομάδες): Οι πρώτες τρεις προβιβάζονται. Οι τελευταίες τρεις υποβιβάζονται.
  • Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου (επίπεδο 3, 16 ομάδες): Οι πρώτες τρεις προβιβάζονται. Οι τελευταίες τρεις υποβιβάζονται.
  • Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ (επίπεδο 4, 14 ομάδες). Οι πρώτες τρεις προβιβάζονται. Οι τελευταίες τέσσερις υποβιβάζονται στα αγροτικά πρωταθλήματα.
  • Αγροτικό ποδόσφαιρο (επίπεδο 5, 6 και 7): Με τον όρο «αγροτικό ποδόσφαιρο» στο κυπριακό ποδόσφαιρο ονομάζονται οι διοργανώσεις που διεξάγονται από τις δώδεκα τοπικές ομοσπονδίες οι οποίες είναι μέλη της Συνομοσπονδία Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου (ΣΤΟΚ). Κάθε τοπική ομοσπονδία διεξάγει δικά της πρωταθλήματα (από 1 έως 3 επίπεδα). Οι πρώτες ομάδες κάθε πρωταθλήματος συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ένταξης ΣΤΟΚ το οποίο διεξάγεται μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων αυτών με το σύστημα νοκ-άουτ. Οι τέσσερις νικητές των αγώνων ένταξης της ΣΤΟΚ προβιβάζονται στην Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ και οι υπόλοιπες συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των τοπικών ομοσπονδιών από τις οποίες προέρχονται. Επιπλέον, κάθε χρόνο, μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων και των κυπέλλων των τοπικών ομοσπονδιών η ΣΤΟΚ διοργανώνει το πρωτάθλημα ΣΤΟΚ (με το σύστημα νοκ-άουτ) στο οποίο συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες κάθε τοπικής ομοσπονδίας. Η νικήτρια ομάδα δεν αποκομίζουν κάποιο όφελος.

Κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμμετοχή σε κάθε πρωτάθλημα επηρεάζει τη διοργάνωση κυπέλλου στην οποία συμμετέχει κάθε ομάδα.

  • Κύπελλο Κύπρου: Ομάδες Α' και Β΄ κατηγορίας.
  • Κύπελλο Γ΄ κατηγορίας και Επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ: Ομάδες Γ΄ κατηγορίας και Επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ.
  • Αγροτικό ποδόσφαιρο: Κάθε τοπική ομοσπονδία διεξάγει δική της διοργάνωση κυπέλλου. Οι κυπελλούχες ομάδες κάθε τοπικής ομοσπονδίας συμμετέχουν στο κύπελλο ΣΤΟΚ. Η διοργάνωση αυτή πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κυπέλλων των τοπικών ομοσπονδιών.

Σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την τρέχουσα δομή του συστήματος. Για κάθε κατηγορία αναφέρεται η επίσημη ονομασία της και ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν. Οι ομάδες κάθε κατηγορίας μπορούν να προβιβαστούν στην κατηγορία που βρίσκεται από πάνω της και να υποβιβαστούν στην κατηγορία που βρίσκεται από κάτω της.

Επίπεδο

Πρωτάθλημα/Κατηγορία

1

Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου
(Πρώτη κατηγορία)
14 ομάδες – 3 υποβιβασμοί

2

Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου
(Δεύτερη κατηγορία)
14 ομάδες – 3 προβιβασμοί, 3 υποβιβασμοί

3

Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου
(Τρίτη κατηγορία)
16 ομάδες – 3 προβιβασμοί, 3 υποβιβασμοί

4

Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ
14 ομάδες – 3 προβιβασμοί, 4 υποβιβασμοί

5

ΑΟΚΝΕΛ
10 ομάδες[1]

ΑΠΟΕΣΠ
12 ομάδες[2]

ΕΠΕΛ
11 ομάδες[3]

Α΄ ΕΠΟΛ
12 ομάδες[4]

Α΄ ΕΠΟΠΛ
12 ομάδες

ΟΠΝ ΣΕΚ
12 ομάδες[5]

Α΄ ΠΑΑΟΚ
13 ομάδες[6]

ΠΑΟ
9 ομάδες[7]

ΠΟΑΛ
12 ομάδες

Α΄ ΠΟΕΛ
12 ομάδες[8]

ΠΟΑΣΠ
12 ομάδες – 3υ.[9]

ΠΟΕΠΑ

6

ΑΟΚΝΕΛ
6 ομάδες[10]

Β΄ ΕΠΟΛ
8 ομάδες[4]

Β΄ ΕΠΟΠΛ
17 ομάδες

Β΄ ΠΑΑΟΚ
13 ομάδες[6]

Β΄ ΠΟΕΛ
12 ομάδες[8]

ΠΟΑΣΠ
12 ομάδες – 3π.[11]

7

Γ΄ ΠΟΕΛ
10 ομάδες[8]

Οι ομάδες της περιόδου 2015-2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Ο. Αγία Νάπα, ΑΕΚ Λάρνακας, ΑΕΛ Λεμεσού, Ανόρθωση Αμμοχώστου, ΑΠΟΕΛ, Απόλλων Λεμεσού, Άρης Λεμεσού, Δόξα Κατωκοπιάς, Ένωσις Νέων Παραλιμνίου, Εθνικός Άχνας, Ερμής Αραδίππου, Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, Ομόνοια, Πάφος FC

ΑΕΖ Ζακακίου, ΑΣΙΛ Λύσης, Αναγέννηση Δερύνειας, Διγενής Βορόκλινης, Ελπίδα Ξυλοφάγου, ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς, Ε.Ν. ΘΟΪ Λακατάμιας, Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς, Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών, Νίκος & Σωκράτης Ερήμης, Οθέλλος Αθηαίνου, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Ομόνοια Αραδίππου, ΠΑΕΕΚ

ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, Χαλκάνορας Ιδαλίου Ακρίτας Χλώρακας, Αλκή Ορόκλινη, Αμαθούς Αγίου Τύχωνα, Αχυρώνας Λιοπετρίου, Διγενής Μόρφου, Εθνικός Άσσιας, Εθνικός Λατσιών, Ένωση Νέων Ύψωνα, Ηρακλής Γερολάκκου, Κούρης Ερήμης, ΜΕΑΠ Πέρα Χωρίου-Νήσου, Ολυμπιάς Λυμπιών, Π.Ο. Ξυλοτύμβου 2006, Ορμήδεια FC

Άδωνις Ιδαλίου, ΑΕΝ Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων-Αχερίτου, ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου, ΑΣΠΙΣ Πύλας, Ελπίδα Αστρομερίτη, Ένωσις Κοκκινοτριμιθιά, Κόρνος FC 2013, Λειβαδιακός/Σαλαμίνα Λειβαδιών, Λένας Λεμεσού, Ονήσιλος Σωτήρας 2014, Πέγεια 2014, Σπάρτακος Κιτίου, Φοίνικας Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, Φρέναρος FC 2000

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]