Ενωτικό δημοψήφισμα (Κύπρος, 1950)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με την ονομασία ενωτικό δημοψήφισμα είναι γνωστή η διαδικασία συλλογής υπογραφών το 1950 στην Κύπρο με αίτημα την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Χρονικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κύπρος μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπό βρετανική κυριαρχία. Οι δυο μεγαλύτερες κοινότητες ήταν οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι. Οι μεν ελληνοκύπριοι επιθυμούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ενώ οι τουρκοκύπριοι αντιτίθεντο σε τέτοια προοπτική. Εν τω μεταξύ το Κομμουνιστικό Κομμα στην Κύπρο ολοένα και μεγάλωνε σε πολιτική απήχηση, πράγμα που ανησυχούσε την Εθναρχία (δηλαδή την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου) που ήταν ο παραδοσιακός εκφραστής των Ελληνοκύπριων.

Η ιδέα για διεξαγωγή ενωτικου δημοψηφίσματος το οποίο να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικο επιχείρημα για προώθηση του σκοπού της Ενωσης προήλθε αρχικά από το ΑΚΕΛ, το οποίο το πρότεινε στην Εθναρχία. Ομως η Εκκλησία αποφάσισε να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία των κινήσεων διοργανώνοντας μοναχή της το δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα, το οποίο ουσιαστικα ηταν συλλογή υπογραφών διεξίχθη στις 15 και 22 Ιανουαρίου 1950, 2 διαδοχικες κυριακες. Οι ψηφοφόροι ή υπογράφοντες επρεπε να επιλέξουν ενα εκ των δύο επιλογών: «ΑΞΙΟΥΜΕΝ, ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ή «ΕΝΙΣΤΑΜΕΘΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Παρότι υπήρξαν αναφορές για νοθεία (παράδειγμα ένα ατομο υπόγραφε για ολη του την οικογένεια), είναι γενικα παραδεκτό πως ανεδειξε την πλειοψηφικη θεληση αναμεσα στους ελληνοκύπριους για Ενωση με την Ελλάδα.

Αποτελέσματα του δημοψηφίσματος[1]
Επιλογή Ψήφοι Ποσοστά
Υπέρ 215.108 95,71 %
Κατά 9.639 4,29 %
Σύνολο 224.747 100 %


Οι τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ήταν ενάντια στην προοπτική ενωσης της Ελλάδας, αντιτάχθηκαν του δημοψηφίσματος με μαζικές διαδηλώσεις.

Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα μοιράστηκε η Εκκλησία με το ΑΚΕΛ. Δημιουργηθηκαν απο ελληνοκύπριους δυο ξεχωριστές ομάδες/αποστολές, μια απο την Δεξια που απευθυνόταν σε χωρες της Δυσης και μια απο το ΑΚΕΛ που απευθυνοταν σε χωρες του ανατολικου μπλοκ. Και οι δυο αποστολές απευθυνθηκαν οπως αποδείκτηκε σε ωτα μη ακουόντων καθώς καμια χώρα (δυτική ή ανατολική) ήταν πρόθυμη να στηρίξει το αιτημα για Ένωση.

Το δημοψήφισμα του 1950 συζητείται στην Βουλή της Κύπρου το 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2017 προκλήθηκε πολιτική κρίση στην Κύπρο, που επηρέασε τις συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017 εγκρίθηκε από την Βουλή της Κύπρου τροπολογία που εισηγήθηκε το ΕΛΑΜ και αφορούσε τη μνημόνευση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 στις σχολικές αίθουσες [2][3]. Όλα τα κομματα την υπερψήφισαν, εκτός από τον ΔΗΣΥ που τήρησε αποχή και το ΑΚΕΛ που καταψήφισε. [2]. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία κρίσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό καθώς η τουρκική πλευρά ισχυριζόταν πως ήταν απαράδεκτη η επαναφορά της ενωτικής πολιτικής από τους ελληνοκύπριους.[4]

Στις 8 Απριλίου 2017 η Βουλή υπερψήφισε διάταξη η οποία ακύρωσε εμμέσως την προηγούμενη τροπολογία, με ψήφους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]