Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας
Ίδρυση2007
Διάλυση8 Ιουλίου 2013 (2013-07-08)[1]
ΠροκάτοχοςΟικολογική Παρέμβαση
Συγχωνεύθηκε σεΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΙδεολογίαΟικοσοσιαλισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Διεθνής προσχώρησηΔιεθνές Οικοσοσιαλιστικό Δίκτυο (ΕΙΝ)
Χρώματακόκκινο, πράσινο
Ιστότοπος
www.ecosocialists.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας είναι ελληνική πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007.

Αρχικό σχήμα ήταν ο Σύνδεσμος Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, ο οποίος συμμετείχε με δυο μέλη του στην πρώτη διεθνή συνάντηση οικοσοσιαλιστών που έγινε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Τον Νοέμβριο του 2007, μετά τη διάσπαση και διάλυση της Οικολογικής Παρέμβασης στην οποία συμμετείχαν τα περισσότερα από τα μέλη του Συνδέσμου, ο Σύνδεσμος μετεξελίχθηκε στην πολιτική οργάνωση Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας.

Οι Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας πραγματοποίησαν την πρώτη τους πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Ιανουάριο του 2008 και τη δεύτερη τον Μάρτιο του 2010. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη είναι το ανώτατο όργανο. Την ευθύνη για την Οργάνωση και λειτουργία, έχει η επταμελής Κεντρική Γραμματεία και η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή. Διατηρούν Τοπικές Οργανώσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Λευκάδα.

Εντάχθηκαν το 2008 στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνιστώσα, με εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα του σχήματος (Κεντρική Γραμματεία, Συντονιστικό Συμβούλιο, επιτροπές κλπ). Στις εκλογές του 2009 συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με έναν υποψήφιο βουλευτή. Είναι μέλη του Διεθνούς Οικοσοσιαλιστικού Δικτύου (Ecosocialist International Network).

Το 2013 ακολούθησαν τις προτάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισαν την παύση της αυτόνομης δράσης τους και την ένταξη των μελών τους στο νέο ενιαίο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2017 τα μέλη των Οικοσοσιαλιστών παραιτήθηκαν από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία συμμετείχαν κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση για διάφορες πολιτικές της στον Αθλητισμό, την Υγεία, τα Εργασιακά κλπ.

Το 2020 ενεργοποιήθηκαν και πάλι ως πολιτική ομάδα.

Εκδίδουν την εφημερίδα "Οικοσοσιαλιστής".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]