Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις σελίδες για διαγραφή λαμβάνονται οι αποφάσεις για το αν κάποια προβληματικά λήμματα θα πρέπει να διαγραφούν ή όχι, σύμφωνα με την πολιτική διαγραφής, την πολιτική εγκυκλοπαιδικότητας και το τι δεν είναι η Βικιπαίδεια. Συνήθως οι καταχωρήσεις θα παραμένουν εδώ, για τουλάχιστον πέντε ημέρες για να δίνεται η ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν τη γνώμη τους, και κατόπιν θα εκτελείται η απόφαση που δημιουργήθηκε από τη συναίνεση των χρηστών.


Αρχείο
Αυτού του μήνα
Φεβρουαρίου 2024
Ιανουαρίου 2024
Δεκεμβρίου 2023
Παλιότερες

Καλώς ήρθατε στις συζητήσεις διαγραφής όπου προτείνονται λήμματα (ή άλλες σελίδες) για διαγραφή όταν διαπιστώνεται ότι εμπίπτουν στην πολιτική διαγραφής αλλά όχι στην άμεση διαγραφή. Κάθε άποψη είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο μόνο δόκιμα επιχειρήματα που βασίζονται στην σχετική πολιτική έχουν μεγαλύτερο βάρος έναντι μη υποστηριζόμενων δηλώσεων. Να έχετε υπόψη ότι η χρήση πολλαπλών λογαριασμών για την ενίσχυση μιας οπτικής γωνίας θεωρείται σοβαρή επίθεση στην εμπιστοσύνη της κοινότητας και ότι σχολιασμός προσώπων αντί των λημμάτων θεωρείται παρενόχληση.
Συνήθως οι προτάσεις διαγραφής (ή συγχώνευσης, ανακατεύθυνσης κλπ) σχετίζονται με την Εγκυκλοπαιδικότητα. Μελετήστε την σχετική πολιτική πριν εκφράσετε άποψη.

Όταν ένα λήμμα πληροί τα κριτήρια για γρήγορη διαγραφή, μην την καταχωρείτε εδώ, αλλά ακολουθήστε εκείνες τις οδηγίες. Κοιτάξτε για εναλλακτικές ενέργειες στην Βικιπαίδεια:Πολιτική διαγραφής, και αν δεν υπάρχουν, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

Πώς να προτείνετε την διαγραφή ενός λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Για να προτείνετε ένα λήμμα ή μια οποιαδήποτε άλλη σελίδα της Βικιπαίδειας για διαγραφή:

  • Επεξεργαστείτε τη σελίδα του λήμματος και τοποθετήστε στην κορυφή της τον κώδικα
{{σγδ}}
Καλό θα ήταν να ειδοποιήσετε το χρήστη που δημιούργησε τη σελίδα ή όποιον άλλον χρήστη ενδιαφέρεται για αυτό, τοποθετώντας στη σελίδα συζήτησής του τον κώδικα:
{{subst:εδ|Τίτλος λήμματος}}—~~~~
  • Προσθέστε στη λίστα προτάσεων την παράμετρο {{Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Πρόταση διαγραφής}} και αποθηκεύστε.
  • Πατήστε στον «κόκκινο σύνδεσμο», ώστε να δημιουργηθεί η σχετική σελίδα συζήτησης.
  • Τοποθετήστε τον τίτλο της σελίδας ως σύνδεσμο και επικεφαλίδα 2ου επιπέδου:
== [[Τίτλος σελίδας]] ==
  • Κάτω από τον τίτλο τοποθετήστε τον εξής κώδικα:
{{συζήτηση διαγραφής|Τίτλος σελίδας|αποτέλεσμα=|διαχειριστής=}}
  • Στη συνέχεια γράψτε τον λόγο για τον οποίο προτείνετε τη διαγραφή του λήμματος. Υπογράψτε με τις τέσσερις περισπωμένες και αποθηκεύστε τη σελίδα.

Πώς να προτείνετε επαναδημιουργία ενός λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

* {{Συζήτηση:ΟΝΟΜΑ_ΛΗΜΜΑΤΟΣ/Πρόταση επαναδημιουργίας|ΟΝΟΜΑ_ΛΗΜΜΑΤΟΣ (πρόταση επαναδημιουργίας)}}

  • Δημοσιεύστε τις αλλαγές
  • Κάντε κλικ στον κόκκινο σύνδεσμο που δημιουργήσατε
  • Προσθέστε στον επεξεργαστη κειμένου τον κωδικα:
== [[Συζήτηση:ΟΝΟΜΑ_ΛΗΜΜΑΤΟΣ/Πρόταση επαναδημιουργίας|ΟΝΟΜΑ_ΛΗΜΜΑΤΟΣ (πρόταση επαναδημιουργίας)]] ==
{{συζήτηση διαγραφής|ΟΝΟΜΑ_ΛΗΜΜΑΤΟΣ |
|αποτέλεσμα= 
|διαχειριστής= 
}}
  • Γράψτε τους λόγους που δικαιολογούν την επαναδημιουργία λήμματος
  • Δημοσιεύστε τις αλλαγές.

Πώς να εκφράσετε την γνώμη σας για ένα λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Για να πείτε την γνώμη σας για ένα λήμμα, γράψτε κάτω από την επικεφαλίδα του την γνώμη σας. Δικαιολογήστε την γνώμη σας και εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους έχετε αυτή την γνώμη για την τύχη του συγκεκριμένου λήμματος. Η κρίση σας θα πρέπει να εξαρτάται από το πόσο το συγκεκριμένο λήμμα είναι σύμφωνο με την πολιτική και τις οδηγίες της Βικιπαίδειας, και όχι από την συμπάθεια, αντιπάθεια ή ενδιαφέρον που μπορεί να έχετε για το συγκεκριμένο θέμα. Αν διαφωνείτε με κάποια σχετική πολιτική ή οδηγία, εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να εκφράσετε και να υποστηρίξετε εκείνη την άποψη· κάντε το στην ανάλογη σελίδα. Μια αιτιολογημένη γνώμη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ένα μονολεκτικό «διαγραφή» ή «διατήρηση».

Τρόπος προσθήκης σχολίων[επεξεργασία κώδικα]

Προσθέστε το κυρίως σχόλιό σας ως στοιχείο μη αριθμημένου καταλόγου, π.χ:

* '''Διαγραφή'''. Οι πρωθυπουργοί χωρών δεν είναι σημαντικά πρόσωπα. Οπότε και αυτός, ο οποίος  
αποτελεί το θέμα του λήμματος, δεν είναι.

Αν θέλετε να απαντήσετε σε σχόλιο άλλου χρήστη, να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε εξ' ολοκλήρου (βλ. #Τροποποίηση της γνώμης σας) κάποιο δικό σας, τοποθετήστε το κείμενο με εσοχή:

:Κείμενο με εσοχή
::Και άλλο κείμενο με εσοχή, στοιχισμένο περισσότερο προς το κέντρο της σελίδας.
:::Κτλ.

Συνήθη σχόλια[επεξεργασία κώδικα]

Αν θέλετε μπορείτε να τονίσετε με έντονη γραφή την κύρια στάση σας χρησιμοποιώντας κάποιο από τα ακόλουθα πρότυπα:

  • Διαγραφή.: απλή διαγραφή της σελίδας και του κειμένου του λήμματος. Χρησιμοποιήστε το πρότυπο {{δγρ}}
  • Διατήρηση.: απλή διατήρηση της σελίδας και του κειμένου του λήμματος. Χρησιμοποιήστε το πρότυπο {{δτρ}}
  • Ουδέτερο.: ουδέτερότητα. Χρησιμοποιήστε το πρότυπο {{ουδ}}
  • Συγχώνευση.: το περιεχόμενο του λήμματος συγχωνεύεται σε ένα άλλο. Η σελίδα του πρωταρχικού λήμματος μετατρέπεται συνήθως σε ανακατεύθυνση. Χρησιμοποιήστε το πρότυπο {{συγχ}}
  • Διαχωρισμός: το περιεχόμενο του λήμματος μοιράζεται σε επιμέρους λήμματα. Η σελίδα του πρωταρχικού λήμματος μετατρέπεται συνήθως σε ανακατεύθυνση ή διαγραφέται. Χρησιμοποιήστε το πρότυπο {{δχρ}}
  • Μεταφορά: το περιεχόμενο του λήμματος μεταφέρεται σε ένα αδελφικό εγχείρημα της Βικιπαίδειας: Βικιλεξικό, Βικιθήκη, Βικιβιβλία, Βικιφθέγματα, Βικιεπιστήμιο, Wikimedia Commons, Wikispecies, Wikinews, Meta, ή σε άλλη γλωσσική εκδοχή της Βικιπαίδειας. Η τοπική σελίδα του λήμματος διαγράφεται.
  • Τροποποίηση: τροποποίηση του κειμένου του λήμματος ώστε να πληρoί κριτήρια που έχουν να κάνουν με την πρόταση διαγραφής. Το λήμματος διατηρείται.

Μπορείτε απλά να σχολιάσετε χρησιμοποιώντας το πρότυπο {{σχόλιο}}: Σχόλιο και γράφοντας το σχόλιό σας.

Αν έχετε μια απορία, μην διστάσετε να ρωτήσετε τους συμμετέχοντες στην συζήτηση. Μπορείτε να το κάνετε με το πρότυπο {{ερ}}: Ερώτηση. και γράφοντας την ερώτησή σας.

Η χρήση των παραπάνω προτύπων ή συγκεκριμένων φράσεων ΔΕΝ είναι απαραίτητη για να ληφθεί υπόψη η γνώμη σας, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει το περιεχόμενο αυτής.

Τροποποίηση της γνώμης σας[επεξεργασία κώδικα]

Αν επανεξετάσατε τα στοιχεία που αφορούν ένα λήμμα και θέλετε να αλλάξετε την στάση σας ως προς την διαγραφή του, κάντε τα εξής. Διαγράψτε το κείμενο που περιγράφει γενικά την προηγούμενη στάση σας, όχι σβήνοντάς το, αλλά περιλαμβάνοντας τον κώδικα <s>...<s/> στα δύο άκρα του.

Παραδείγματος χάριν, αν είχατε τοποθετήσει το εξής σχόλιο:

Διαγραφή. Οι πρωθυπουργοί χωρών δεν είναι σημαντικά πρόσωπα. Οπότε και αυτός, ο οποίος αποτελεί το θέμα του λήμματος, δεν είναι.

...και βρίσκετε ξαφνικά ότι οι πρωθυπουργοί χωρών είναι σημαντικά πρόσωπα, οπότε θέλετε να διατηρήσετε το λήμμα, κάντε το εξής στον κώδικα:

'''Διατήρηση.''' <s>'''Διαγραφή.'''</s>
Οι πρωθυπουργοί χωρών <s>δεν</s> είναι σημαντικά πρόσωπα. Οπότε και αυτός, ο οποίος αποτελεί το 
θέμα του λήμματος, <s>δεν<s/> είναι.

Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την γνώμη σας απλά διαγράφοντας μεμονωμένες λέξεις, διαγράψτε όλο το σχόλιο σας με <s>...</s> και τοποθετήστε ένα καινούργιο αμέσως κάτω από αυτό, με εσοχή.

Εγκυκλοπαιδικότητα[επεξεργασία κώδικα]

Ένας από τους λόγους διαγραφής είναι η Εγκυκλοπαιδικότητα όπως αυτή έχει συμφωνηθεί στη Βικιπαίδεια. Μπορείτε λοιπόν να συμβουλευτείτε τη σχετική οδηγία στο σύνδεσμο: Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα. Επίσης μπορεί ένα λήμμα να περιλαμβάνεται ρητά ή κατά το πνεύμα στα παραδείγματα για πράγματα που δεν μπορεί να περιλαμβάνει η Βικιπαίδεια.

Αρχείο προτάσεων[επεξεργασία κώδικα]