Κατάλογος κρατών ανά ήπειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα κριτήρια κατάρτισης του καταλόγου που ακολουθεί είναι τα εξής:

  • Ανεξάρτητα κράτη, συνιστώντα μέρη ομοσπονδιακών κρατών, αυτόνομες περιοχές, εξαρτημένες περιοχές, νησιά σε μεγάλη απόσταση από το επικυρίαρχο σε αυτά κράτος, είτε είναι ακατοίκητα είτε όχι.
  • Ο κατάλογος παρατίθεται ανά ήπειρο.
  • Καθώς ο γεωπολιτικός χάρτης μεταβάλλεται, γίνεται προσπάθεια τήρησης του καταλόγου, κατά το δυνατόν, ενημερωμένου.

Βόρεια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειότερη Αμερική

Flag of Greenland.svg Γροιλανδία, Αυτοδιοικούμενη περιοχή του Flag of Denmark.svg Βασιλείου της Δανίας

Flag of Canada.svg Καναδάς, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  • Οι δέκα επαρχίες έχουν καθεστώς συνιστώσας πολιτείας και τα τρία εδάφη έχουν κάποιο βαθμό μικρότερης αυτονομίας:

Flag of France.svg Νήσοι Αγίου Πέτρου & Μιχαήλ, Υπερπόντια Κοινότητα της Γαλλίας

Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  • Οι 49 πολιτείες που βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια) είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία), ενώ η κάθε πολιτεία (συμπεριλαμβανόμενης και της Χαβάης, που βρίσκεται στην Ωκεανία), έχει τους δικούς της νόμους και το δικό της σύνταγμα:

Flag of Bermuda.svg Βερμούδες, υπερπόντιο έδαφος του Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Mexico.svg Μεξικό, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  • Οι 31 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Πόλης του Μεξικού είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία), ενώ η κάθε πολιτεία, έχει τους δικούς της νόμους και το δικό της σύνταγμα:

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

Flag of France.svg Νήσος Κλίπερτον, ή Νήσος του Πάθους, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Κεντρική Αμερική

Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Belize.svg Μπελίζ, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Honduras.svg Ονδούρα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Panama.svg Παναμάς, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 67,59% των εδαφών της στην Βόρειο Αμερική και το 32,41% στην Νότιο Αμερική

Δυτικές Ινδίες - Καραϊβική

Νήσοι Μπαχάμας

Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες, Κυρίαρχο κράτος

Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Νήσοι Τερκς και Κέικος, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Μεγάλες Αντίλλες

Flag of Colombia.svg Άγιος Ανδρέας και Πρόνοια, Νησιωτική Επαρχία της Κολομβίας, την διεκδικεί η Νικαράγουα

Τα υπόλοιπα μπάγκος της περιοχής που τα διεκδικούν κάποια άλλα κράτη:

  • Μπάγκος Αλίκης, βυθισμένη ανύψωση χωρίς νησίδες ή κης, το διεκδικεί η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Μπάχο Νουέβο (Νέος Ύφαλος), ακατοίκητος ύφαλος με μικρές νησίδες, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Τζαμάικα, και ίσως και η Ονδούρα
  • Μπάγκος Σερρανίγια (Βουναλάκι), Νήσος με πολλά μικρά κης μέσα σε μια πρώην ατόλλη, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως η Ονδούρα και η Τζαμάικα

Τα παρακάτω μπάγκος είναι εκτός του διαμερίσματος:

  • Μπάγκος Ροζαλίντας, βυθισμένη ατόλλη, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Θάντερ Νολλ (Βροντερή Πρόσχωση), πρόσχωση υφάλου από κοραλλιογεννή άμμο, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα

Flag of Cayman Islands.svg Κέιμαν Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Cuba.svg Κούβα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα, Κυρίαρχο κράτος

  • Μπάγκος Πέδρο, μεγάλη πρόσχωση από άμμο και κοράλλια, με 4 κης και άλλους βράχους και πολλούς βυθισμένους υφάλους και βράχους
  • Μοράντ Κης, παράκτια νησιωτική ομάδα

Flag of the United States.svg Νήσος Ναβάσσα, ακατοίκητο νησί, μη οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών, το διεκδικεί η Αϊτή

Flag of Haiti.svg Αϊτή, Κυρίαρχο κράτος

Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Flag of the United States.svg Ηνωμένων Πολιτειών, με καθεστώς Κοινοπολιτείας (ελεύθερη σύνδεση)

Μικρές Αντίλλες

Υπήνεμες Νήσοι

Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, οργανωμένο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of France.svg Γαλλικός Άγιος Μαρτίνος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

Flag of the Netherlands.svg Ολλανδικός Άγιος Μαρτίνος, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Flag of France.svg Άγιος Βαρθολομαίος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

Flag of Saba.svg Σάμπα, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

Flag of Sint Eustatius.svg Άγιος Ευστάθιος, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  • Flag of Nevis.svg Νέβις, Νήσος με σημαντική αυτονομία εντός της Ομοσπονδίας και δικαίωμα απόσχισης ύστερα από δημοψήφισμα

Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Κυρίαρχο κράτος Ομοσπονδιακής μορφής

Flag of Montserrat.svg Μοντσερράτ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of France.svg Γουαδελούπη, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Προσήνεμες Νήσοι

Flag of Dominica.svg Δομινίκα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Venezuela.svg Άβες Νήσος (Νήσος των Πουλιών), τμήμα των Ομοσπονδιακών Εξαρτήσεων Βενεζουέλας (το διεκδικεί και η Δομινίκα)

Flag of France.svg Μαρτινίκα, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Grenada.svg Γρενάδα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Κυρίαρχο κράτος

Νότια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήνεμες Αντίλλες

Flag of Bonaire.svg Μποναίρ, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

Flag of Curaçao.svg Κουρασάο, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Flag of Aruba.svg Αρούμπα, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Γουιάνες

Flag of Guyana.svg Γουιάνα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Suriname.svg Σουρινάμ, Κυρίαρχο κράτος

Flag of France.svg Γαλλική Γουιάνα, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Άνδεις

Flag of Colombia.svg Κολομβία, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 99,995% των εδαφών της στην Νότιο Αμερική και το 0,005% στην Βόρειο Αμερική

Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Ecuador.svg Εκουαδόρ, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Peru (state).svg Περού, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Bolivia (state).svg Βολιβία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Νότιος Κώνος

Flag of Paraguay.svg Παραγουάη, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Flag of Argentina.svg Αργεντινή, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Chile.svg Χιλή, Κυρίαρχο κράτος

Ανατολική Νότιος Αμερική

Flag of Brazil.svg Βραζιλία, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 26 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Μπραζίλια είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

Bandeira do Distrito Federal (Brasil).svg Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Μπραζίλιας

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη, Κυρίαρχο κράτος

Υποανταρκτικοί Νήσοι

Flag of Falkland Islands.svg Νήσοι Φώκλαντ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (το διεκδικεί και η Αργεντινή)

Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς, ακατοίκητο υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (το διεκδικεί και η Αργεντινή)

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μακαρονησία

Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο, Κυρίαρχο νησιωτικό κράτος

Flag of Madeira.svg Νήσοι Μαδέιρα, Αυτόνομη περιοχή της Flag of Portugal.svg Πορτογαλίας

Flag of the Canary Islands.svg Κανάριες Νήσοι, Αυτόνομη περιοχή της Flag of Spain.svg Ισπανίας

Βόρεια Αφρική

Flag of Spain.svg Περιοχές της Ισπανίας, που βρίσκονται γεωγραφικά στην Αφρική (εκτός από τις Κανάριες Νήσους):

Flag of Morocco.svg Μαρόκο, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Δημοκρατία της Σαχάρας, Αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της Σαχαραβικής Δημοκρατίας και του Μαρόκου

  • Flag of Western Sahara.svg Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία. Η Ισπανία εγκατέλειψε την περιοχή το 1975-1976. Με την αποχώρηση των Ισπανών ο ΟΗΕ πρότεινε το διαχωρισμό της περιοχής σε τρία τμήματα και την παραχώρηση εδαφών στο Μαρόκο, την Αλγερία και τη Μαυριτανία. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1976, το Μέτωπο Πολισάριο ανακήρυξε την περιοχή ως ανεξάρτητη χώρα με το όνομα Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας. Οι τρεις χώρες αρνήθηκαν και παραιτήθηκαν του δικαιώματος, με αποτέλεσμα να προταθεί από τον ΟΗΕ η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Έκτοτε, το Μαρόκο κατέλαβε το δυτικό τμήμα και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και έως και σήμερα το κατέχει και το διεκδικεί. Από το 1991 ισχύει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προσπαθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για το τελικό καθεστώς της περιοχής
  • Μέτωπο Πολισάριο, Το Μέτωπο Πολισάριο έλεγχει τα ανατολικά τμήματα, και είναι το Εθνικό επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα που εκπροσωπεί τους Σαχράουι ώστε να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, απομακρύνοντας τους Μαροκινούς από τη Δυτική Σαχάρα. Έχει θέση παρατηρητή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το 1979, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν το μέτωπο Πολισάριο ως εκπρόσωπο του λαού της Δυτικής Σαχάρας

Flag of Algeria.svg Αλγερία, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Tunisia.svg Τυνησία, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Italy.svg Πελάγους Νήσοι και Παντελλερία, Ιταλικά Νησιά πλησιέστερα στις ακτές της Τυνησίας και κατά συνέπεια γεωγραφικά στην Αφρική

Flag of Malta.svg Μάλτα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Libya.svg Λιβύη, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Egypt.svg Αίγυπτος, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 93,65% των εδαφών της στην Αφρική (το μεγαλύτερο μέρος της χώρας) και το 6,35% στην Ασία (ανήκει γεωγραφικά, μόνο η Χερσόνησος του Σινά)

Flag of United Nations.svg Τρίγωνο Μπιρ Ταουΐλ, περιοχή κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν, η οποία δεν διεκδικείται από καμία χώρα. Όταν αναφέρεται σε σχέση με το γειτονικό Τρίγωνο Χαλάιμπ, μερικές φορές αναφέρεται ως παρά το τετράπλευρο σχήμα της περιοχής.

Flag of United Nations.svg Τρίγωνο Χαλάιμπ, διεκδικείται εξίσου από την Αίγυπτο και το Σουδάν, ενώ σήμερα ελέγχεται ντε φάκτο από την Αίγυπτο. Όταν, το 1899, διευθετήθηκαν τα σύνορα των δύο χωρών, η Χαλάιμπ ανήκε στην Αίγυπτο αλλά το 1902 μια νέα διευθέτηση η πόλη δόθηκε στο Σουδάν. Από τότε η κάθε χώρα δέχεται τη συμφωνία που της δίνει την περιοχή.

Flag of Sudan.svg Σουδάν, Κυρίαρχο κράτος

  • Flag of Darfur.svg Νταρφούρ, περιοχή ανθρωπιστικής κρίσης στο δυτικό Σουδάν, λόγω της σύγκρουσης επαναστατικών ομάδων με κυβερνητικά στρατεύματα, ενώ ορισμένες περιοχές της, ελέγχονται από Αυτονομιστές Αντάρτες, που χρηματοδοτούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει παρακλάδια σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Δυτική Αφρική

Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Senegal.svg Σενεγάλη, Κυρίαρχο κράτος

Flag of The Gambia.svg Γκάμπια, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισσάου, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Guinea.svg Γουινέα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Sierra Leone.svg Σιέρρα Λεόνε, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Liberia.svg Λιβερία, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Cote d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Ghana.svg Γκάνα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Benin.svg Μπενίν, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Togo.svg Τόγκο, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Nigeria.svg Νιγηρία, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος Οι 36 πολιτείες της Νιγηρίας είναι (η Ομοσπονδιακή Περιοχή Πρωτεύουσης δεν αποτελεί πολιτεία):

Flag of Niger.svg Νίγηρας, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Mali.svg Μάλι, Κυρίαρχο κράτος

Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Chad.svg Τσαντ, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Cameroon.svg Καμερούν, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα, Κυρίαρχο κράτος

  • Αποτελείται από ένα ηπειρωτικό τμήμα, το Ρίο Μούνι, και ένα νησιωτικό με το νησί Μπιόκο στα ανοικτά του Καμερούν και το νησί Αννομπόν πολύ νοτιότερα, ενδιάμεσα στα 2 βρίσκονται τα νησιά Αγίου Θωμά και Πρίγκηπα

Flag of Sao Tome and Principe.svg Άγιος Θωμάς & Πρίγκηπας, Κυρίαρχο κράτος

Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό, Κυρίαρχο κράτος

Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κυρίαρχο κράτος

Flag of the United Kingdom.svg Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Norway.svg Μπουβέ, ακατοίκητη εξάρτηση του Βασιλείου της Νορβηγίας

Νότια Αφρική

Flag of Angola.svg Ανγκόλα, Κυρίαρχο κράτος

  • Καμπίντα, εξωτερική επαρχία, και αποσπασμένο έδαφος της Ανγκόλας στα σύνορα μεταξύ Κονγκό και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού

Flag of Namibia.svg Ναμίμπια, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα, Κυρίαρχο κράτος

Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Lesotho.svg Λεσότο, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Eswatini.svg Εσουατίνι, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Malawi.svg Μαλάουι, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Zambia.svg Ζάμπια, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε, Κυρίαρχο κράτος

Ανατολική Αφρική

Flag of Eritrea.svg Ερυθραία, Κυρίαρχο κράτος

Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία, Κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος

  • Η Αιθιοπία απαρτίζεται από 2 πόλεις και 9 εθνολογικές διοικητικές περιοχές:
  • Πόλεις