Μπούργκενλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπούργκενλαντ
Σημαία Έμβλημα
Βασικές πληροφορίες
Χώρα: Αυστρία
Πρωτεύουσα: Άιζενστατ
Κωδικός ISO 3166: AT-1
Ιστοσελίδα: ktn.gv.at
Τοποθεσία
Χάρτης
Πολιτική
Κυβερνήτης: Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ (SPÖ)
Ψήφοι: 3 (από 62)
Στατιστικά
Έκταση: 3.962 τ.χλμ
Πληθυσμός: 293.433
Πυκνότητα: 0 κατ./τ.χλμ
Χάρτης διοικητικών περιφερειών
Χάρτης

Το Μπούργκενλαντ (γερμανικά: Burgenland, ουγγρικά: Őrvidék) είναι το ανατολικότερο και πιο αραιοκατοικημένο ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας. Έχει έκταση 3.966 τ.χλμ. και πληθυσμό 293.433 (1η Ιανουαρίου 2019). Η πρωτεύουσα είναι το Άιζενστατ.

Η περιοχή του Μπούργκελαντ αποτελούσε γερμανόφωνο κομμάτι του ουγγρικού βασιλείου επί Αυστροουγγαρίας, και μετά την διάλυση της τελευταίας προσαρτήθηκε στις 30 Αυγούστου 1921 στην Αυστρία ως ομόσπονδο κρατίδιο. Η ονομασία Μπούργκενλαντ είναι τεχνητή, λόγω του ότι δεν αποτελούσε ιστορική επαρχία, και σημαίνει «χώρα των κάστρων».

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπούργκενλαντ έχει πολύ εκτεταμένα σύνορα: Στη δύση συνορεύει με τα κρατίδια της Κάτω Αυστρίας και της Στυρίας. Στα βορειοανατολικά έχει σύνορα με τη Σλοβακία, Ουγγαρία στην ανατολή και με τη Σλοβενία στον απώτατο νότο. Το Μπούργκενλαντ και η Ουγγαρία μοιράζονται τη Λίμνη Νοϊζίντλερ (Neusiedler).[1]

Αποτελείται από δύο ανεξάρτητες πόλεις (Statutarstädte) και επτά νομούς με σε συνολικά 171 δήμους. Έχει μήκος 166 χλμ. από Βορρά προς Νότο, αλλά πολύ στενότερο από τη δύση στην ανατολή.

Ανεξάρτητες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαρχιακοί νομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κρατιδιακή συνέλευση (Landtag) αποτελείται από 36 έδρες. Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Ιανουαρίου 2020, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία με 19 έδρες , το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) κέρδισε 11 έδρες, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) κέρδισε 4 έδρες και το Πράσινο Κόμμα κέρδισε 2 έδρες. Για τις περιφερειακές εκλογές δόθηκε δικαίωμα ψήφου στην Μπούργκενλαντ και σε άτομα ηλικίας 16 ετών το 2003, με τη μείωση του ορίου ηλικίας.

Ο κυβερνήτης Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ ορκίστηκε για μία ακόμη θητεία στις 17 Φεβρουαρίου 2020, μαζί με την πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτρια, την Άστριντ Άιζενκοπφ.[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gunnar Strunz (2012). Burgenland: Natur und Kultur zwischen Neusiedler See und Alpen. Trescher Verlag. ISBN 978-3-89794-221-9. 
  2. «Hans Peter Doskozil zum Landeshauptmann des Burgenlandes gewählt». burgenland.spoe.at (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020.