Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°48′N 21°25′E / 54.800°N 21.417°E / 54.800; 21.417

Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΡωσία
Διοικητική υπαγωγήΡωσία[1]
Γεωγραφική υπαγωγήΒαλτικά κράτη
ΠρωτεύουσαΚαλίνινγκραντ
Διοίκηση
 • Κυβερνήτης του Όμπλαστ του ΚαλίνινγκραντΑντόν Αλιχάνοφ
Έκταση15.100 km²
Πληθυσμός1.018.624 (1  Ιανουαρίου 2021)
Γεωγραφικές συντεταγμένες54°48′0″N 21°25′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ (ρωσικά: Калинингра́дская о́бласть) είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο καθώς και εξκλάβιο της Ρωσίας. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Βαλτικής και δε συνδέεται εδαφικά με τη Ρωσία, αλλά περιβάλλεται από τη Λιθουανία (Β,Α) και την Πολωνία (Ν).

Πρωτεύουσά της είναι το λιμάνι Καλίνινγκραντ (431.902 κάτοικοι - απογραφή 2010), το οποίο μέχρι το 1945 έφερε τη γερμανική ονομασία Κένιγκσμπεργκ ή Καινιξβέργη (Κένινγκσμπεργκ). Στην πραγματικότητα η περιφέρεια αποτελείται από την ενδοχώρα του Κένιγκσμπεργκ, όταν ήταν πρωτεύουσα ενός γερμανικού κρατιδίου, της Ανατολικής Πρωσίας. Περιήλθε υπό σοβιετικό έλεγχο κατά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού το 1944 και αναγνωρίσθηκε οριστικά ως σοβιετική κτήση ένα χρόνο αργότερα, με τη Συμφωνία του Πότσδαμ ανάμεσα σε ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε προτιμήθηκε να ενταχθεί στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρωσίας, παρά στην αντίστοιχη της Λιθουανίας, μολονότι εδαφικά συνόρευε μόνο με τη δεύτερη.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000.000 Γερμανοί είχαν εγκαταλείψει το Κένιγκσμπεργκ τις μέρες πριν την είσοδο του Κόκκινου Στρατού. Από όσους απέμειναν, οι περισσότεροι προωθήθηκαν στη Γερμανία μετά τη συνθηκολόγησή της. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία εκσλαβισμού της περιοχής: τα τοπωνύμια άλλαξαν, οι βιομηχανίες και οι υποδομές κρατικοποιήθηκαν, και δόθηκαν κίνητρα σε σοβιετικούς πολίτες να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί - κυρίως προερχόμενους από πόλεις ή χωριά που είχαν καταστραφεί από τη Βέρμαχτ.

Σήμερα ο πληθυσμός είναι κυρίως ρωσικής καταγωγής (82,4%). Άλλες εθνότητες που απαντώνται συχνά στην περιφέρεια είναι οι Λευκορώσοι (5,3%) και οι Ουκρανοί (4,9%).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ
Ο Ποταμός Ανγκράπα, στην Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ

Η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ αποτελεί θύλακα της Ρωσίας ο οποίος είναι περιτριγυρισμένος από την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βαλτική Θάλασσα. Μεγαλύτερος ποταμός της είναι ο Πρεγκόλια. Ξεκινά ως συμβολή των ποταμών Ίνστρουτς και Ανγκράπα και χύνεται στη Βαλτική Θάλασσα μέσω της Λιμνοθάλασσας του Βίστουλα. Το μήκος ροής του ποταμού υπό την ονομασία Πρεγκόλυα είναι 123 χλμ., 292 χλμ., συμπεριλαμβανομένου του Ανγκράπα.

Σημαντικότερα, μεταξύ άλλων, γεωγραφικά χαρακτηριστικά της:

Σημαντικότερες πόλεις:

Ρώσικα Γερμανικά † Λιθουανικά † Πολωνικά †
Μπαλτίισκ Балтийск Pillau Piliava Piława
Τσερνιαχόφσκ Черняховск Insterburg Įsrutis Wystruć
Γκούσιεφ Гусев Gumbinnen Gumbinė Gąbin
Καλίνινγκραντ Калининград Königsberg Karaliaučius Królewiec
Σοβιέτσκ Советск Tilsit Tilžė Tylża

† Προ 1946 (οι ονομασίες στη γερμανική γλώσσα χρησιμοποιούνταν επίσης στις σχετικές ελληνικές αναφορές τους)

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημερινός κυβερνήτης (από το 2010) της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ είναι ο Νικολάι Τσουκάνοβ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γκεόργκι Μπόος. Η εκλογική διαδικασία για την πέμπτη θητεία της Δούμας της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ έλαβαν χώρα στις 13 Μαρτίου 2011.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια Καλίνινγκραντ είναι ανεπτυγμένη. Η περιφέρεια ανακηρυχθεί ειδική οικονομική ζώνη και το ΑΕΠ, σύμφωνα με στατιστικά του 2006 είναι 115 δισεκατομμύρια ρούβλια και το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι 155,669 ρούβλια το 2007.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ρωσικά) OKTMO. www.gks.ru/metod/classifiers.html. Ανακτήθηκε στις 13  Μαρτίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kaliningrad Oblast στο Wikimedia Commons