Κινέζοι Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Κινέζοι Χαν, ή απλώς Χαν, είναι η κυρίαρχη εθνότητα της Κίνας, αποτελώντας το 92% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Αποτελούν επίσης την κυρίαρχη εθνότητα της Ταϊβάν (95% του πληθυσμού), και της Σιγκαπούρης (76% του πληθυσμού). Επίσης, αποτελούν το 23% του πληθυσμού της Μαλαισίας, και περίπου το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι Κινέζοι Χαν είναι η μεγαλύτερη εθνότητα στον κόσμο με πάνω από 1,3 δις μέλη.

Το όνομα Χαν προέρχεται από τη δυναστεία Χαν της Κίνας, που διαδέχθηκε τη σημαντική αλλά μικρής διάρκειας δυναστεία Τσιν. Η περίοδος της δυναστείας Χαν θεωρείται ως η πρώτη "Χρυσή Εποχή" της περιόδου της Αυτοκρατορικής Κίνας, λόγω της προβολής ισχύος και επιρροής της σε ένα μεγάλο τμήμα της Ασίας. Ως αποτέλεσμα της δόξας της δυναστείας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα εξωτερικά ζητήματα, πολλοί Κινέζοι ξεκίνησαν να προσδιορίζουν τους εαυτούς τους ως Χαν, μια ονομασία που συνεχίζεται έως σήμερα. Παρομοίως, η κινεζική γλώσσα από τότε έφτασε να ονομάζεται γλώσσα Χαν.

Ο ιδρυτής της δυναστείας Χαν, αυτοκράτορας Λιου Πανγκ, αρχικώς είχε αναγνωριστεί ως βασιλιάς της περιοχής Χαν-τσουνγκ μετά την ανατροπή της δυναστείας Τσιν, ένας τίτλος που αργότερα συντμήθηκε στο "Ο βασιλιάς των Χαν". Το όνομα Χαν-τσουνγκ με τη σειρά του προήρχετο από τον ποταμό Χαν, που ρέει ανάμεσα στις πεδιάδες της περιοχής. Ο ποταμός Χαν με τη σειρά του όφειλε το όνομά του σε εκφράσεις όπως Τιεν-χαν (δηλ. "ο Ουράνιος Ποταμός"), Γιν-χαν (δηλ. "ο Ασημένιος Ποταμός"), Σινγκ-χαν (δηλ. "Ο Ποταμός Αστέρι") ή Γιουν-χαν (δηλ. "Ο Ποταμός Σύννεφο"), όλα τους παλαιά κινεζικά ποιητικά παρατσούκλια για τον Γαλαξία μας.

Πριν από την περίοδο της δυναστείας Χαν, οι αρχαίοι Κινέζοι λόγιοι χρησιμοποιούσαν στα κείμενά τους τον όρο Χουά-σιά, ήτοι οι "Μεγαλοπρεπείς Σιά", προκειμένου να περιγράψουν την κυρίως Κίνα ως μια περιοχή θαυμαστής ευημερίας και πολιτισμού, ενώ οι απλοί Κινέζοι αναφέροντο ως "Χουά" ή "Σιά". Οι παραπάνω όροι συνέβαλαν στην ανάπτυξη του όρου Χουά-ρεν (δηλ. "οι άνθρωποι Χουά"), ενός όρου που χρησιμοποιείται συχνά σήμερα από τους Κινέζους εκτός της χώρας για να προσδιορίσουν την εθνική τους ταυτότητα-προέλευση, καθώς και στην ανάπτυξη ενός φιλολογικού ονόματος για την Κίνα, του ονόματος Τσουνγκ-χουά (δηλ. "οι κεντρικοί Χουά").

Προϊστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προϊστορία της εθνότητας των Χαν είναι στενά περιπεπλεγμένη τόσο με τα γραπτά αρχεία όσο και με τη μυθολογία. Οι Κινέζοι Χαν έλκουν την καταγωγή τους από μια συνομοσπονδία γεωργικών φυλών της Νεολιθικής/πρώιμης Eποχής του Xαλκού, οι οποίες ζούσαν κατά μήκος του λεκανοπεδίου Κουάνγκ-τσουνγκ και του λεκανοπεδίου του Κίτρινου ποταμού στη σημερινή βόρεια Κίνα.

Συγγραφείς της περιόδου των δυναστειών των Δυτικών Τσόου και Χαν ανάγουν την αρχαία καταγωγή των Κινέζων Χαν σε πληροφορίες βασισμένες σε υλικό θρύλων και μύθων της περιόδου της δυναστείας Σανγκ, ενώ ο διάσημος Κινέζος ιστορικός Σιμά Τσιεν τοποθετεί τη βασιλεία του "Κίτρινου Αυτοκράτορα" (Χουάνγκ-τι), του μυθικού ηγέτη της συνομοσπονδίας φυλών Γιόου-σιονγκ, στην αρχή της κινεζικής ιστορίας. Ο "Κίτρινος Αυτοκράτορας" παραδοσιακά θεωρείται ότι ενσωμάτωσε στις δυνάμεις του τις δυνάμεις της γειτονικής συνομοσπονδίας φυλών Σεν-νουνγκ, μετά την ήττα του αρχηγού της δεύτερης, "Αυτοκράτορα-Φλόγα" (Γιαν-τι) στη μάχη της Παν-κουάν. Η νεοδημιουργηθείσα από τη συγχώνευση συνομοσπονδία φυλών Γιαν-χουάνγκ, νίκησε τον εχθρό από τα ανατολικά, τη φυλή Τσι-γιόου από τη συνομοσπονδία φυλών Τσιου-λι, στη μάχη του Τσουό-λου, και επέβαλαν την πολιτιστική τους κυριαρχία στην περιοχή των Κεντρικών Πεδιάδων. Μέχρι σήμερα, οι Κινέζοι Χαν αναφέρονται στους εαυτούς τους ως απογόνους των Γιαν και Χουάνγκ (δηλ. των δυνάμεων των αυτοκρατόρων Γιαν-τι και Χουάνγκ-τι από τις οποίες προέκυψε η συνομοσπονδία φυλών Γιαν-χουάνγκ).

Ιστορική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]