Βαλλωνική Περιοχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Περιφέρεια Βαλλωνίας
H σημαία της Περιφέρειας Βαλλωνίας
Σημαία
Χώρα Βέλγιο Βέλγιο
Πρωτεύουσα Ναμύρ
Διοίκηση
 • Υπουργός-πρόεδρος Ρουντί Ντεμότ
Επίσημες γλώσσες Γαλλικά, Γερμανικά
Έκταση 16.844 χλμ²
Πληθυσμός 3.546.329 (εκτιμήσεις 2012)
Πυκνότητα 211 κατ./χλμ²
Κωδικός ISO 3166 BE-WAL
Ιστοσελίδα wallonie.be
Χάρτης

Η Βαλλωνική Περιοχή (γαλλικά: Région Wallonne, γερμανικά: Wallonische Region) ή Περιφέρεια Βαλλωνίας είναι η, κατά κύριο λόγο, Γαλλόφωνη περιοχή που αποτελεί μία από τις τρεις ομόσπονδες περιοχές του Βελγίου. Πρωτεύουσά της είναι η Ναμύρ και επίσημες γλώσσες της είναι τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Δημογραφία και γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλλωνική Περιοχή καταλαμβάνει το νότιο μέρος του Βελγίου. Έχει έκταση 16.844 χλμ² (55,18% του Βελγίου) και αποτελείται από τις ακόλουθες επαρχίες:

Στις μεγαλύτερες πόλεις της περιλαμβάνονται οι Λιέγη, Ναμύρ, Σαρλρουά, Μονς, Τουρναί, Αρλόν, Μπαστόν κ.α.

Τα Γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα στους περισσότερους δήμους. Τα Γερμανικά (με Γαλλικές υπηρεσίες) είναι η επίσημη γλώσσα σε εννέα ανατολικούς δήμους που ανήκαν στη Γερμανία μέχρι το 1918 και αποτελούν τώρα τη Γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου. Αρκετοί Γαλλόφωνοι δήμοι διαθέτουν υπηρεσίες στα Ολλανδικά ή τα Γερμανικά (ή και τα δύο).

Η ποικιλία των Γαλλικών που ομιλούνται στη Βαλλωνία είναι τα Βελγικά Γαλλικά, που διαφέρουν από τα πρότυπα Γαλλικά της Γαλλίας σε διάφορους βαθμούς ανάλογα με τον ομιλητή. Η Γαλλική γλώσσα που χρησιμοποιείται στη διοίκηση και τα μέσα είναι πολύ παρόμοια στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Μια χαρακτηριστική διαφορά είναι η χρήση των λέξεων για τον αριθμό εβδομήντα septante και τον αριθμό ενενήντα nonante στο Βέλγιο σε αντίθεση με τα soixante-dix και quatre-vingt-dix στη Γαλλία.

Το 1990, το Βέλγιο αναγνώρισε επίσης επίσημα τα Σαμπενουά, Γκομαί, Πικαρδιανά και Βαλλωνικά ως τοπικές γλώσσες. Οι διάλεκτοι των Βαλλωνικών και των Πικαρδιανών ήταν οι κυριαρχούσες γλώσσες των Βαλλώνων μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα Γαλλικά ήταν η γλώσσα της ανώτερης τάξης. Με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στα Γαλλικά, οι διάλεκτοι αυτοί βρέθηκαν σε συνεχή οπισθοχώρηση. Σήμερα γίνεται προσπάθεια αναζωογόνησης των Βαλλωνικών διαλέκτων: μερικά σχολεία προσφέρουν γλωσσικά μαθήματα στα Βαλλωνικά, τα οποία επίσης ομιλούνται σε μερικά ραδιοφωνικά προγράμματα, αλλά η προσπάθεια αυτή παραμένει πολύ περιορισμένη.

Η Βαλλωνία απαρτίζεται και από τη Γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 23 Απριλίου 1993, το Βέλγιο είναι ομόσπονδο κράτος, γεωγραφικά χωρισμένο σε τρεις Περιοχές και γλωσσολογικά χωρισμένο σε τρεις Κοινότητες. Η Βαλλωνική Περιοχή είναι μία από τις τρεις περιοχές (νότια περιοχή, κυρίως Γαλλόφωνη, με πληθυσμό 3.360.000), και οι άλλες δύο περιοχές είναι η Φλαμανδική Περιοχή (βόρεια περιοχή, κυρίως Ολλανδόφωνη, με πληθυσμό 5.900.000) και η Περιοχή Βρυξελλών-Πρωτεύουσας (επισήμως δίγλωσση Γαλλο/Ολλανδόφωνη αλλά κυρίως Γαλλόφωνη, με πληθυσμό 980.000).

Το κτίριο του κοινοβουλίου της Βαλλωνίας στη Ναμύρ

Η Βαλλωνική περιοχή έχει κοινοβούλιο (ένα σώμα με 75 μέλη εκλεγμένα κάθε πέντε χρόνια) και κυβέρνηση υπεύθυνη έναντι του κοινοβουλίου.

Η σύνθεση του κοινοβουλίου για το νομοθετικό σώμα 2009-2014 είναι:

Επικεφαλής της κυβέρνησης, αποκαλούμενος Ministre-Président, μέχρι το 2005 ήταν ο Ζαν-Κλοντ Φαν Καουβενμπέργκε. Έκτοτε ανέλαβε τη θέση του ο Ελιό ντε Ρούπο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]