Δημοκρατία της Κριμαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το ρωσικό πολίτευμα της Κριμαίας. Για το ουκρανικό πολίτευμα της Κριμαίας, δείτε: Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.
Δημοκρατία της Κριμαίας

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΡωσία
Διοικητική υπαγωγήΡωσία[1][2]
Γεωγραφική υπαγωγήΚριμαία
ΠρωτεύουσαΣυμφερόπολη
ΓλώσσεςΡωσικά, Ουκρανικά και Κριμαϊκή γλώσσα
Διοίκηση
 • Πρωθυπουργός της Κριμαίας[4]Γιούρι Γκότσανιουκ (από 2019)[3]
Έκταση26.081 km²
Πληθυσμός1.896.393 (1  Ιανουαρίου 2022)[5]
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°56′53″N 34°6′15″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Κριμαίας (ρωσικά: Республика Крым, ουκρανικά: Республіка Крим) είναι το κατοχικό καθεστώς της Ρωσίας στην Κριμαία, μετά το ρωσικό δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου 2014.

Στις 16 Μαρτίου 2014, η φιλορωσική κυβέρνηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που δεν αναγνωρίστηκε από την ουκρανική κυβέρνηση, πραγματοποίησε παράνομο δημοψήφισμα με την ένοπλη υποστήριξη της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η λεγόμενη επιτροπή δημοψηφίσματος, το 96,77% των ψηφοφόρων ψήφισε την ένταξη στη Ρωσία. Η Κριμαία κήρυξε την ανεξαρτησία της και ενώθηκε με τη Ρωσία δύο ημέρες μετά. Η Ουκρανία και η πλειοψηφία των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν αναγνωρίζουν τη ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο, την προβολή ρωσικών ενεργειών - κατά τη διάρκεια και μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα του 2014 - ως παράνομη προσάρτηση ουκρανικής επικράτειας και συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το ουκρανικό καθεστώς δηλ. την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. Αναφορές από τον ΟΗΕ επέκρινε τις περιστάσεις που περιβάλλουν το δημοψήφισμα, ειδικά με την παρουσία των παραστρατιωτικών ομάδων αυτοάμυνας και αδιευκρίνιστους στρατιώτες. Η Ρωσία, με τη σειρά της, αναφέρθηκε στο Κοσσυφοπέδιο και το Νότιο Σουδάν, όταν υποστήριξε ο ΟΗΕ απόσχιση τους.

Στις 18 Μαρτίου 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε συνθήκη προσχώρησης με τους ψευδοηγέτες της Κριμαίας, η οποία διευκρίνισε ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη θα ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία ως ξεχωριστές πολιτικές οντότητες. Στις 21 Μαρτίου, η συνθήκη προσχώρησης επικυρώθηκε και η δημιουργία δύο νέων φορέων στη Ρωσική Ομοσπονδία σημαδεύτηκε από ένα χαιρετισμό 30 όπλων κάτω από ένα εκτελεστικό διάταγμα του Ρώσου Προέδρου.

Η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι ένα από τα δύο συστατικά φορέων της Ρωσίας που περιλαμβάνονται στη Κριμαία, μαζί με την ομοσπονδιακή πόλη της Σεβαστούπολης.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκτελεστική εξουσία αντιπροσωπεύεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Κυβερνήτη (επίσημα ονομάζεται Επικεφαλής της Δημοκρατίας). Η αρχή και η λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας και το Συμβούλιο των Υπουργών της Κριμαίας που καθορίζεται από το Σύνταγμα της Κριμαίας και άλλων Κριμαίας νόμους, καθώς και από την τακτική των αποφάσεων διενεργείται από το Συμβούλιο. Το νομοθετικό σώμα είναι ένα κοινοβούλιο των 100 εδρών, μετονομάστηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Κριμαίας.

Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια, στο πλαίσιο της δικαστικής εξουσίας της Ρωσίας. Πολλοί Τάταροι της Κριμαίας ο οποίοι αρνήθηκαν να πάρουν ρωσική υπηκοότητα και να δηλώσουν Τάταροι και αυτοπροσδιορίστηκαν Τούρκοι της Κριμαίας έχουν αποκλειστεί από την κατοχή κρατικών και δημοτικών θέσεων εργασίας και έχουν χάσει τα πολιτικά δικαιώματα τους με αποτέλεσμα στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μεταναστεύσουν στην Τουρκία.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή της Ομοσπονδιακής περιοχής της Κριμαίας του 2014 (Ρωσικά: Перепись населения в Крымском федеральном округе (2014)), η εθνοτική σύνθεση του πληθυσμού ολόκληρης της χερσονήσου της Κριμαίας αυτή τη στιγμή αποτελείται από τις ακόλουθες αυτο-αναφερόμενες ομάδες:

  • Ρώσοι: 1.188.978 (65,2%)
  • Ουκρανοί: 291.603 (16,0%)
  • Τάταροι της Κριμαίας: 201.526 (10,6%)
  • Έλληνες: 82.254 (3,2%)
  • Σέρβοι: 17.919 (1,0%)
  • Αρμένιοι: 9.634 (0,5%)

Μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας αρκετοί Τάταροι της Κριμαίας έχουν εξαφανιστεί ή έχουν βρεθεί νεκροί μετά που τους είχαν δηλώσει ως αγνοούμενους. Οι αρχές της Κριμαίας δηλώνουν αυτούς τους θανάτους και τις εξαφανίσεις ότι συνδέονται με το «κάπνισμα μιας απροσδιόριστης ουσίας» και πηγαίνουν στη Συρία ως εθελοντές στο συριακό εμφύλιο πόλεμο. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι οι εξαφανίσεις αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας κατά των Τατάρων της Κριμαίας.

Η Κριμαία υποδιαιρείται σε 25 περιοχές: 14 περιφέρειες και 11 δήμους, επίσημα γνωστές ως «περιοχές που κυβερνώνται από αστικά συμβούλια».[6] Η πόλη της Σεβαστούπολης, ενώ ανήκει στην κριμαϊκή χερσόνησο, διαχωρίζεται διοικητικά από την υπόλοιπη Κριμαία και συγκροτεί έναν από τους δύο ειδικούς δήμους της Ουκρανίας.

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικές υποδιαιρέσεις της Κριμαίας
Διοικητικές υποδιαιρέσεις της Κριμαίας
1. Περιφέρεια Μπακτσίσαραϊ
2. Περιφέρεια Μπελογκόρσκι
3. Περιφέρεια Ντζανκόι
4. Περιφέρεια Κίροβσκι
5. Περιφέρεια Κρασνογκβαρντίσκι
6. Περιφέρεια Κρασνοπερεκόπσκ
7. Περιφέρεια Λένινσκι
8. Περιφέρεια Νίζνεγκορσκι
9. Περιφέρεια Πέρβομισκ
10. Περιφέρεια Ροζντόλνογιε
11. Περιφέρεια Σάκι
12. Περιφέρεια Συμφερόπολης
13. Περιφέρεια Σοβέτσκ
14. Περιφέρεια Τσόρνομορσκ

Πόλεις δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

15. Δήμος Αλούστα
16. Δήμος Αρμιάνσκ
17. Δήμος Ντζανκόι
18. Δήμος Ευπατορίας
19. Δήμος Κερτς
20. Δήμος Κρασνοπερεκόπσκ
21. Δήμος Σάκι
22. Δήμος Συμφερόπολης
23. Δήμος Σουντάκ
24. Δήμος Θεοδοσίας
25. Δήμος Γιάλτας

Μείζονες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της Κριμαίας με τις μείζονες πόλεις.

Έλληνες της Κριμαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή της Κριμαίας συναντάται ένας ιστορικός πληθυσμός Ελληνικής καταγωγής Ορθόδοξων Χριστιανών. Το μέρος του πληθυσμού που χρησιμοποιούσε για γλώσσα την ελληνική έφερε το όνομα «Ρουμέοι», ενώ το ταταρόφωνο τμήμα τους το όνομα «Ουρούμοι». Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Ελλήνων της Κριμαίας υπέστη δραστική μείωση, με αρχή την περίοδο του τέλους του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν υποχρεώθηκαν σε έξοδο από την Κριμαία με κύριο προορισμό εγκατάστασης την περιοχή της Μαριούπολης. Στην ίδια περιοχή τις επόμενες δεκαετίες μετακόμισε, εκμεταλλευόμενοι ευνοϊκές ρυθμίσεις της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, και ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων του Πόντου. Το Ουκρανικό κράτος δεν αναγνώρισε τους Έλληνες της Κριμαίας ως «γηγενείς εθνότητες», παρά μόνο τους Τατάρους και τους Καραΐτες, αν και ο πληθυσμός τους προϋπήρχε στην περιοχή. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τα πράγματα άλλαξαν και οι Έλληνες απολαμβάνουν πλέον πολύ καλύτερη μεταχείριση ενώ αναγνωρίζονται ως γηγενής πληθυσμός πολλές φορές μάλιστα περισσότερο από τους Τατάρους ενώ ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]