Ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας γνωστότεροι με το όνομα Αβορίγινες, (στα Αγγλικά «Aborigines») όπως προσδιορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, θεωρούνται όσοι κάτοικοι της χώρας κατάγονται βιολογικά από τους αυτόχθονες κάτοικους της ηπείρου.[1]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας πιθανόν ήρθαν από την ΝΑ Ασία τουλάχιστον πριν από 40 - 45.000 έτη.[2] Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 400.000 περίπου αυτόχθονες, χωρισμένοι σε 500 περίπου διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν χαθεί. Αυτές οι φυλές ζούσαν νομαδική ζωή ως κυνηγοί τροφοσυλλέκτες και η επαφή τους με τους ευρωπαίους αποίκους υπήρξε καταλυτική, καθώς έμαθαν την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και υπέστησαν μεταβολικές διαταραχές που επέβαλαν οι νέες διατροφικές συνήθειες[3].

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γη είναι κατοικημένη από τα προγονικά πνεύματα.

Κοινωνική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Αβορίγινες χορηγήθηκε πλήρης αυστραλιανή υπηκοότητα το 1967 και συμπεριλήφθηκαν στην απογραφή του 1971, με εκτιμώμενο πληθυσμό 140.000 περίπου άτομα. Η «Πράξη για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων στη Γη» τέθηκε σε ισχύ το 1976, ενώ η Πράξη για την Πολιτιστική Κληρονομιά των Αυτοχθόνων και των Νησιωτών το 1984 έγινε εξαιτίας της δημογραφικής αύξησης που οδήγησε τους αυτόχθονες στον πληθυσμό των 300.000 στα μέσα της δεκαετίας 1990[ασαφές][4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Plevitz, Loretta D & Croft, Larry (2003) "Aboriginality Under The Microscope: The Biological Descent Test In Australian Law" QUT Law & Justice Journal Number 7 Accessed 21/2/2011.
  2. «Native Australians» στο World Encyclopedia. Philip's, 2008. Oxford University Press.
  3. «aborigines» στο A Dictionary of Public Health. Ed. John M. Last, 2007. Oxford University Press
  4. "Native Australians" στο World Encyclopedia. Philip's, 2008. Oxford University Press.