Βόρεια Αμερική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 48°10′N 100°10′W / 48.167°N 100.167°W / 48.167; -100.167

Παγκόσμιος χάρτης με την θέση της Βόρειας Αμερικής

Η Βόρειος Αμερική είναι το τμήμα της Αμερικής που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Βρέχεται στο Βορρά από τον Αρκτικό ωκεανό, ανατολικά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, νοτιοανατολικά από την Καραϊβική Θάλασσα, και στη δυτική της πλευρά από τον Ειρηνικό ωκεανό. Προς το νότο βρίσκεται η Νότιος Αμερική. Καλύπτει έκταση περίπου 24.490.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου 4,8% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη ή περίπου 16,4% της ξηράς. Σύμφωνα με την μέση εκτίμηση πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών για το 2018 ο πληθυσμός της εκτιμάται σε 587.615.976 κατοίκους.[1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βόρειος και Νότιος Αμερική ονομάστηκαν, κατά γενική παραδοχή, από τον Γερμανό χαρτογράφο Μάρτιν Βαλντσιμέλλερ κατά το όνομα του Ιταλού εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι. Ο Βεσπούτσι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που υποστήριξε ότι η Αμερική δεν ήταν οι Ανατολικές Ινδίες, αλλά μια διαφορετική, άγνωστη μέχρι τότε ήπειρος. Ο Βεσπούτσι ανακάλυψε τη Νότιο Αμερική και ακολούθησε τις ακτές της Κεντρικής ώσπου έφτασε στη Βόρεια, συνδέοντας έτσι τις δικές του ανακαλύψεις με αυτές του Χριστόφορου Κολόμβου λίγα χρόνια πριν.

Μια δεύτερη και λιγότερο διαδεδομένη εκδοχή αναφέρει ότι η ήπειρος ονομάστηκε κατά τον Άγγλο έμπορο Ρίτσαρντ Αμερίκε από το Μπρίστολ, που πιστεύεται ότι χρηματοδότησε το ταξίδι του Τζον Κάμποτ από τη Βρετανία στη Νέα Γη στα 1497. Μια μειοψηφική άποψη αναφέρει πως η Αμερική πήρε το όνομά της από ένα Ισπανό ναύτη που έφερε το αρχαίο βησιγοτθικό όνομα Αμαϊρίκ. Τέλος λέγεται πως το όνομα έχει προέλθει από κάποια γλώσσα των ιθαγενών λαών της Αμερικής.[2]

Ιστορικές ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βόρειος Αμερική, ή κάποια μέρη της, κατά το παρελθόν, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο αποικισμού, αναφέρονταν και με άλλα ονόματα.

 • Το ισπανικό τμήμα αναφερόταν και ως Νέα Ισπανία.
 • Οι Ισπανοί αποκαλούσαν τη Βόρειο Αμερική «Φλώριδα», που τελικά έγινε το όνομα της πολιτείας των ΗΠΑ.
 • Οι Άγγλοι χρησιμοποιούσαν το όνομα Βιρτζίνια προς τιμή της βασίλισσας Ελισάβετ (που στα αγγλικά αποκαλούνταν The Virgin Queen, η παρθένος βασίλισσα). Ο Τζων Ντη πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το όνομα Ατλαντίς, πιστεύοντας ότι πρόκειται για τη χαμένη ήπειρο που περιέγραψε ο Πλάτων.
 • Το βορειότερο τμήμα αναφερόταν και ως Νορουμπέγκα (Norumbega),
 • Δύση

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνθετική δορυφορική φωτογραφία της Βόρειας Αμερικής

Η Βόρειος Αμερική αποτελεί το βόρειο τμήμα της Αμερικής. Το όριό της προς νότο είναι τα σύνορα Κολομβίας-Παναμά σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, ή η Διώρυγα του Παναμά σύμφωνα με κάποιες άλλες ή ακόμα και ο Ισθμός του Τεουαντεπέκ για αυτούς που ορίζουν τη Βόρειο Αμερική ως το κομμάτι ξηράς που βασίζεται πάνω στην Καραϊβική πλάκα. Πριν να ανυψωθεί η Κεντρική Αμερική, η περιοχή ήταν βυθισμένη στη θάλασσα. Τα νησιά των Δυτικών Ινδιών σκιαγραφούν μια βυθισμένη πλέον γέφυρα γης που κάποτε ένωνε τη Βόρειο με τη Νότιο Αμερική μέσω της Φλώριδος και της Βενεζουέλας.

Η ηπειρωτική ακτογραμμή έχει μεγάλο μήκος και είναι αρκετά ανώμαλη. Ο Κόλπος του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη υδάτινη εσοχή της ηπείρου, με δεύτερο τον κόλπο του Χάντσον. Γνωστός είναι επίσης ο κόλπος του Αγίου Λαυρεντίου και ο κόλπος της Καλιφόρνιας.

Η ήπειρος περιβάλλεται από πολυάριθμα νησιά, τα περισσότερα από τα οποία συγκεντρώνονται στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος, τις Μεγάλες και Μικρές Αντίλλες, το Αρχιπέλαγος Αλεξάντερ και τις Αλεούτιες νήσους. Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που αποτελεί αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας, βρίσκεται επάνω στη Βορειοαμερικάνικη πλάκα και γεωγραφικά αποτελεί μέρος της Βόρειας Αμερικής. Οι Βερμούδες δεν είναι μέρος της Αμερικής αλλά νησί που σχηματίστηκε από την ανύψωση της Μεσοωκεάνιας ράχης περίπου εκατό εκατομμύρια χρόνια πριν, θεωρείται όμως ουσιαστικά μέρος της Βόρειας Αμερικής, ειδικά λόγω των ιστορικών, πολιτικών και πολιτιστικών δεσμών τους με τη Βιρτζίνια και άλλες περιοχές.

Φυσική γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιζηματογενή, Ηφαιστειογενή, Πλουτώνεια και Μεταμορφωσιγενή πετρώματα στη Βόρεια Αμερική

Το μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Αμερικής βρίσκεται πάνω στη Βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα. Κάποια τμήματα της Καλιφόρνιας και του δυτικού Μεξικού αποτελούν τα όρια της Ειρηνικής Πλάκας, και οι δυο πλάκες συναντιούνται στο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Το νότιο τμήμα και το μεγαλύτερο μέρος των Δυτικών Ινδιών βρίσκεται πάνω στην Καραϊβική Πλάκα, ενώ οι πλάκες Χουάν ντε Φούκα και Κόκος βρίσκονται ανάμεσα στην Ειρηνική και Βορειοαμερικάνικη πλάκα.

Η ήπειρος μπορεί γενικά να χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες περιοχές: τις Μεγάλες Πεδιάδες που απλώνονται από τον Κόλπο του Μεξικού ως τον Αρκτικό Καναδά, το γεωλογικά νεότερο δυτικό τμήμα με τα Βραχώδη Όρη, τις ερήμους στα δυτικά, την Καλιφόρνια και την Αλάσκα, τις πεδιάδες της Καναδικής Ασπίδος στα βορειοανατολικά και την ανατολική περιοχή που περιλαμβάνει τα Απαλάχια Όρη, την ανατολική ακτή και τη χερσόνησο της Φλώριδος. Το Μεξικό, με τα εκτεταμένα οροπέδια και τις Αμερικανικές Κορδιλιέρες ανήκει μορφολογικά περισσότερο στο δυτικό τμήμα, αν και οι ανατολικές παρόχθιες πεδιάδες εκτείνονται νότια κατά μήκος του Κόλπου.

Τα όρη της δύσεως είναι χωρισμένα στη μέση. Το ένα τμήμα αποτελεί η κυρίως οροσειρά των Βραχωδών και το άλλο οι οροσειρές του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον και τη Βρετανική Κολομβία. Στη μέση βρίσκεται ο μεγάλος κρατήρας, ένα βαθύπεδο που περιέχει χαμηλότερα βουνά και επίπεδες ερήμους. Η ψηλότερη κορφή είναι το όρος ΜακΚίνλεϊ ή Ντενάλι στην Αλάσκα.

Ανθρωπογεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Υόρκη, μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και μια από τις μητροπόλεις του κόσμου
Το Τορόντο, η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά και πέμπτη μεγαλύτερη της Βόρειας Αμερικής, καθώς και μια από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινότητες του πλανήτη

Οι κύριες γλώσσες στη Βόρειο Αμερική είναι τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά. Ο όρος Αγγλοαμερική χρησιμοποιείται για τις αγγλόφωνες χώρες της Αμερικής, κοινώς τις ΗΠΑ και τον Καναδά (στον οποίο δεύτερη επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά), αλλά μερικές φορές και για το Μπελίζ και ορισμένα τμήματα της Καραϊβικής. Ο όρος Λατινική Αμερική αναφέρεται γενικά στο χώρο νότια των ΗΠΑ όπου κυριαρχούν λατινογενείς γλώσσες, ειδικότερα στο Μεξικό, τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής και τη Νότιο Αμερική.

Η Γαλλική γλώσσα έχει παίξει ιστορικά σημαντικό ρόλο στη Βόρειο Αμερική και παραμένει κύρια γλώσσα σε μερικές περιοχές. Ο Καναδάς έχει δύο επίσημες γλώσσες, καθώς τα γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα στο Κεμπέκ και μαζί με τα αγγλικά επίσημη γλώσσα στο Νιου Μπράνσγουικ. Άλλα μέρη όπου ομιλείται η γαλλική είναι οι Γαλλικές Δυτικές Ινδίες και ο Σαιν Πιερ και Μικελόν, καθώς και η Λουιζιάνα των ΗΠΑ όπου είναι επίσημη γλώσσα. Η Αϊτή συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία για ιστορικούς κυρίως λόγους, αλλά οι Αϊτινοί μιλούν Κρεόλ καθώς και γαλλικά. Η Κρεόλ, αν και προέρχεται από τα γαλλικά, δεν αποτελεί διάλεκτό τους αλλά ξεχωριστή γλώσσα.

Από κοινωνική και πολιτιστική άποψη, η Βόρειος Αμερική αποτελεί μια καλά καθορισμένη και διακριτή οντότητα. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιο πολιτισμό και παραδόσεις, καθώς είναι και οι δύο πρώην Βρετανικές αποικίες. Λόγω των ιστορικών αυτών δεσμών έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μια κοινή πολιτισμική και οικονομική αγορά. Αντίστοιχα, οι Λατινόφωνες χώρες αποτέλεσαν στο παρελθόν αποικίες της Ισπανίας. Στο Μεξικό και τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπου άνθισε ο πολιτισμός των Μάγια, οι λαοί διατηρούν κοινές παραδόσεις που δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Η Κεντρική Αμερική και η Λατινόφωνη Καραϊβική έχουν ιστορικά περισσότερα κοινά στοιχεία λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι το Μεξικό, μετά την ανεξαρτησία του από την Ισπανία, δεν προώθησε την ιδέα μιας Κεντροαμερικανικής Ένωσης και παρέμεινε σχετικά απομονωμένο.

Από οικονομική άποψη, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είναι οι πλουσιότερες και πιο αναπτυγμένες χώρες της ηπείρου, ακολουθούμενες από το Μεξικό, μια πρόσφατα βιομηχανοποιημένη χώρα. Οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι πολύ λιγότερο αναπτυγμένες. Οι πιο σημαντικές οικονομικές ολοκληρώσεις της περιοχής είναι η Καραϊβική Κοινότητα και Κοινή Αγορά (CARICOM), η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) και πιο πρόσφατα η Κεντροοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (CAFTA). Η τελευταία είναι παράδειγμα της οικονομικής αλληλοστήριξης που επιζητούν τα περιφερειακά κράτη της περιοχής προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Ο πληθυσμός της Βορείου Αμερικής είναι έντονα φυλετικά και εθνοτικά διαφοροποιημένος. Οι τρεις κύριες εθνοτικές ομάδες είναι οι λευκοί, οι Μεστίζο και οι μαύροι (κυρίως Αφροαμερικάνοι και έγχρωμοι της Καραϊβικής). Υπάρχουν σημαντικές μειονότητες Ινδιάνων και Ασιατών, καθώς και άλλες εθνοτικές ομάδες.

Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν βρετανικές αποικίες κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, και μοιράζονται την ίδια γλώσσα, τα αγγλικά. Η Γροιλανδία διατηρεί κάποιους δεσμούς με τους ιθαγενείς πληθυσμούς των Εσκιμώων στον Καναδά, ωστόσο θεωρείται περισσότερο ως νορβηγική χώρα και έχει ισχυρούς δεσμούς με την Δανία της οποίας αποτελεί κτήση.

Η ισπανική γλώσσα είναι σε καθολική χρήση στο Μεξικό, σε ευρεία χρήση ως 2η γλώσσα στις περισσότερες νότιες περιοχές των ΗΠΑ, καθώς και στα διάφορα κράτη των νησιών του Ατλαντικού. Στο βόρειο Μεξικό, ιδιαίτερα στο Μόντερεϊ, Τιχουάνα, Σιουδάδ Χουάρεζ, και Μεξικάλι, η πολιτισμική επιρροή των ΗΠΑ είναι εμφανής.[3]

Χώρες και περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικός χάρτης της Βόρειας Αμερικής

Η Βόρειος Αμερική συχνά χωρίζεται σε υποπεριοχές, δεν υπάρχει όμως κάποιος επίσημος διαχωρισμός. Η Κεντρική Αμερική αποτελεί το νότιο τμήμα της περιοχής, αλλά το βόρειο όριό της καθορίζεται διαφορετικά ανάλογα με την πηγή. Από γεωφυσική άποψη, η περιοχή της Κεντρικής Αμερικής ξεκινά στον Ισθμό του Τεχουαντεπέκ στο Μεξικό, δηλαδή στα όρια των Πολιτειών Καμπέτσε, Τσιάπας, Ταμπάσκο, Κιντάνα Ρου και Γιουκατάν.[4] Κατά τον ΟΗΕ το Μεξικό αποτελεί τμήμα της Κεντρικής Αμερικής· αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει το Μεξικό, όπως και το Μπελίζ. Από γεωπολιτική άποψη το Μεξικό συνήθως δεν θεωρείται μέρος της Κεντρικής Αμερικής.[5]

Ο όρος Μεσοαμερική χρησιμοποιείται κάποιες φορές για να περιγραφούν συλλογικά το Μεξικό και οι Χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, και μπορεί να αφορά και την Κολομβία και τη Βενεζουέλα που βρίσκονται στη Νότια Αμερική.

Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα
ή Εξαρτημένο Έδαφος
Έκταση
(τ.χλμ.)
Πληθυσμός
Πυκνότητα πληθυσμού
(ανά km²)
Πρωτεύουσα
Βόρεια Αμερική
Flag of Bermuda.svg Βερμούδες (Ηνωμένο Βασίλειο) 54 63.779 1.181,1 Χάμιλτον
Flag of Greenland.svg Γροιλανδία (Δανία) 2.166.086 56.025 0,03 Νουούκ (Γκόντχαμπ)
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής [6] 9.629.091 325.719.178 33,8 Ουάσινγκτον
Flag of Canada.svg Καναδάς 9.984.670 37.058.856 3,7 Οττάβα
Flag of Mexico.svg Μεξικό 1.964.375 124.737.789 63,5 Πόλη του Μεξικού
Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Σαιν Πιερ και Μικελόν (Γαλλία) 242 6.034 24,9 Σαιν Πιέρ
Καραϊβική
Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 539 169.115 313,8 Κάστρις
Flag of Saint Barthelemy.svg Άγιος Βαρθολομαίος (Γαλλία) 21 9.427 448,9 Γουσταβία
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 389 109.557 281,6 Κίνγκσταουν
Flag of Sint Eustatius.svg Άγιος Ευστάθιος (Ολλανδία) 21 3.543 168,7 Οράνιεστατ
Flag of Saint-Martin (fictional).svg Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) 54 35.107 650,1 Μαριγκό
Flag of Sint Maarten.svg Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) 34 40.535 1.192,2 Φίλιπσμπουργκ
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 261 55.850 214 Μπαστέρ
Flag of Haiti.svg Αϊτή 27.750 11.411.527 411,2 Πορτ-ο-Πρενς
Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι (ΗΠΑ) 347 106.405 306,6 Σαρλότ Αμαλί
Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα (Ηνωμένο Βασίλειο) 91 13.452 147,8 Δε Βάλεϊ
Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 442 86.295 195,2 Σαιντ Τζονς
Flag of Aruba.svg Αρούμπα (Ολλανδία) 180 111.350 618,6 Οράνιεστατ
Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (Ηνωμένο Βασίλειο) 151 28.054 185,8 Ρόουντ Τάουν
Flag of France.svg Γουαδελούπη (Γαλλία) 1.628 400.186 245,8 Μπας-Τερ
Flag of Grenada.svg Γρενάδα 344 111.467 324,0 Σαιντ Τζόρτζις
Flag of Dominica.svg Δομινίκα 751 71.293 94,9 Ροζό
Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 48.671 10.266.149 210,9 Σάντο Ντομίνγκο
Twemoji 1f1f0-1f1fe.svg Κέιμαν Νήσοι (Ηνωμένο Βασίλειο) 264 61.361 232,4 Τζωρτζτάουν
Flag of Cuba.svg Κούβα 109.886 11.221.060 102,1 Αβάνα
Flag of Curaçao.svg Κουρασάο (Ολλανδία) 444 160.012 360,4 Βίλλεμσταντ
Snake Flag of Martinique.svg Μαρτινίκα (Γαλλία) 1.128 383.911 340,3 Φορ-ντε-Φρανς
Flag of Montserrat.svg Μοντσεράτ (Ηνωμένο Βασίλειο) 102 4.922 48,3 Πλίμουθ[7]
Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 430 277.821 646,1 Μπρίτζταουν
Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 13.943 381.320 27,3 Νασσάου
Flag of Bonaire.svg Μποναίρ (Ολλανδία) 294 15.666 53,3 Κράλεντικ
Flag of the United States.svg Νήσος Ναβάσσα (ΗΠΑ) 5 0 0
Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο (ΗΠΑ) 8.870 3.337.177 380,7 Σαν Χουάν
Flag of Saba.svg Σάμπα (Ολλανδία) (Ολλανδία) 13 1.824 140,3 Δε Μπότομ
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Νήσοι Τερκς και Κέικος (Ηνωμένο Βασίλειο) 430 39.792 92,5 Κόκμπερν Τάουν
Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 10.991 2.728.864 248,3 Κίνγκστον
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 5.128 1.359.193 265,1 Πορτ οφ Σπέιν
Κεντρική Αμερική
Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 108.890 17.302.084 158,9 Πόλη της Γουατεμάλας
Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 21.041 6.643.359 315,7 Σαν Σαλβαδόρ
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 51.100 5.003.402 97,9 Σαν Χοσέ
Flag of Belize.svg Μπελίζ 22.966 398.050 17,3 Μπελμοπάν
Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 130.373 6.393.824 49 Μανάγουα
Flag of Honduras.svg Ονδούρα 112.492 9.012.229 80,1 Τεγουσιγάλπα
Flag of Panama.svg Παναμάς 75.320 4.158.783 55,2 Πόλη του Παναμά
Σύνολο 24.500.898 579.335.570 23,6

Μεγαλύτερες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολιτική περιοχή Πληθυσμός Έκταση (τ.χλμ) Χώρα
Πόλη του Μεξικού 21.163.226 7.346 Flag of Mexico.svg
Νέα Υόρκη 19.949.502 17.405 Flag of the United States.svg
Λος Άντζελες 13.131.431 12.562 Flag of the United States.svg
Σικάγο 9.537.289 24.814 Flag of the United States.svg
Ντάλας 6.810.913 24.059 Flag of the United States.svg
Χιούστον 6.313.158 26.061 Flag of the United States.svg
Τορόντο 6.054.191 5.906 Flag of Canada.svg
Φιλαδέλφεια 6.034.678 13.256 Flag of the United States.svg
Ουάσινγκτον 5.949.859 14.412 Flag of the United States.svg
Μαϊάμι 5.828.191 15.896 Flag of the United States.svg

Στοιχεία του 2011

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, και το Μεξικό, έχουν σημαντικά και ανεπτυγμένα οικονομικά συστήματα. Οι ΗΠΑ διαθέτουν την μεγαλύτερη οικονομία από όλες τις χώρες, καθώς και την μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.[8] Το 2014, υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά 54.980 εκατομμύρια δολάρια, και επίσης αποτελεί την πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένη οικονομία.[8]

Κατάταξη Χώρα ΑΕΠ (εκτιμώμενος μελλοντικός) (2014)
εκατομμύρια σε δολάρια Αμερικής
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 17.419.000
2 Flag of Mexico.svg Μεξικό 2.148.884
3 Flag of Canada.svg Καναδάς 1.595.975
4 Flag of Cuba.svg Κούβα 234.193
5 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 138.511
6 Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 125.630
7 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 119.811
8 Flag of Panama.svg Παναμάς 80.811
9 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 71.234
10 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 51.193
Κατάταξη Χώρα ΑΕΠ (τρέχων) (2014)
εκατομμύρια σε δολάρια Αμερικής
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 17.419.000
2 Flag of Canada.svg Καναδάς 1.786.655
3 Flag of Mexico.svg Μεξικό 1.291.062
4 Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 103.135
5 Flag of Cuba.svg Κούβα 77.150
6 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 64.058
7 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 58.728
8 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 49.553
9 Flag of Panama.svg Παναμάς 46.213
10 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 28.874


Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος καλύπτει μια έκταση 48.000 km (30.000 mi) σε μήκος, και περνά μέσα από τις περισσότερες χώρες της ηπείρου. Δεν υπάρχει επίσημος υπολογισμός του μήκους καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς δεν έχουν προσδιορίσει ποιοι δρόμοι αποτελούν τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, και το Μεξικό έχει πολλά τμήματα του δρόμου που συνδέουν με τις ΗΠΑ. Το συνολικό μήκος του δρόμου εκτιμάται πως είναι περίπου 26.000 km (16.000 mi).

Ο πρώτος διαπειρωτικός σιδηρόδρομος στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάστηκε κατά την δεκαετία του 1860, ενώνοντας το δίκτυο των ανατολικών ΗΠΑ με την Καλιφόρνια και την υπόλοιπη δυτική ακτή στον Ειρηνικό. Ολοκληρώθηκε στις 10 Μαΐου του 1869 στην Γιούτα, και συνέβαλε καθοριστικά στην μεγιστοποίηση των μεταφορών εμπορευμάτων και μετακινήσεις των πολιτών.[9] Ωστόσο παρά τα τεχνολογικά του επιτεύγματα και το μέγεθος του, υπήρχε ήδη ο καναδικός σιδηρόδρομος από το 1867, ο οποίος διέθετε ήδη πάνω από 2.055 km (1.277 mi) γραμμών συνδέοντας το Οντάριο στα δυτικά, με τις ακτές στον Ατλαντικό ανατολικά.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα δημοφιλή αθλήματα είναι όπως παρακάτω:[10][11]

Διοργάνωση Άθλημα Κύρια
χώρα
Ίδρυση Ομάδες Έσοδα
US$ (δισ.)
Μέση
παρακολούθηση
Εθνική Ομοσπονδία Αμερικανικού Ποδοσφαίρου Αμερικάνικο ποδόσφαιρο Ηνωμένες Πολιτείες 1920 32 9.0 &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","67.604
Μπέιζμπολ Μεγάλης Κατηγορίας Μπέιζμπολ Ηνωμένες Πολιτείες
Καναδάς
1869 30 8.0 &0000000000030458.00000030.458
NBA Καλαθοσφαίριση Ηνωμένες Πολιτείες
Καναδάς
1946 30 5.0 &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","17.347
Εθνική Διοργάνωση Χόκεϊ Χόκεϋ Ηνωμένες Πολιτείες
Καναδάς
1917 30 3.3 &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","17.720
Liga MX Ποδόσφαιρο Μεξικό 1943 18 0.6[12] &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","25.557
Μεγάλη Κατηγορία Ποδοσφαίρου Ποδόσφαιρο Ηνωμένες Πολιτείες
Καναδάς
1994 20 0.5 &0000000000021574.00000021.574

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Επίσημη εκτίμηση πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, αναθεώρηση 2017
 2. The Naming of America: Fragments We've Shored Against Ourselves, Jonathan Cohen
 3. Emmot, Robert (1 June 2011). «Special report: If Monterrey falls Mexico falls – Reuters». Reuters. 
 4. Μπριτάννικα, λήμμα "Κεντρική Αμερική"
 5. The American Heritage Dictionary, λήμμα "Κεντρική Αμερική"
 6. Συμπεριλαμβάνει τη Χαβάη που γεωφυσικά δεν ανήκει στη Βόρεια Αμερική αλλά στην Ωκεανία.
 7. Λόγω των εκρήξεων του ηφαιστείου Σουφριέ Χιλς από το 1995, το μεγαλύτερο μέρος του Πλίμουθ καταστράφηκε και η διοίκηση μεταφέρθηκε στο Μπρέιντς
 8. 8,0 8,1 «United States, Economy». U.S. Central Intelligence Agency. Ανακτήθηκε στις 1 June 2011. 
 9. «Ceremony at "Wedding of the Rails", May 10, 1869 at Promontory Point, Utah». World Digital Library. 10 May 1869. Ανακτήθηκε στις 20 July 2013. 
 10. "The ‘Big Five’ in North American Pro Sports", FiveThrityEight, Nate Silver, 4 April 2014.
 11. "MLS vs the major leagues: can soccer compete when it comes to big business?", Guardian.com, 12 March 2014.
 12. "Premier League wages dwarf those around Europe", Daily Mail Online, 17 November 2014.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα North America της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).