Μεσόγειο κράτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
  Μεσόγεια κράτη και ενκλάβια.
  Διπλά μεσόγεια κράτη.

Μεσόγειο ή αλλιώς περίκλειστο ονομάζεται το κράτος που δεν διαθέτει διέξοδο στη θάλασσα, δηλαδή σε κάποιον από τους πέντε ωκεανούς και τις θάλασσές τους ή σε κάποια από τις τέσσερις μεγάλες κλειστές θάλασσες (Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική και Περσικός Κόλπος).

Το περίκλειστο κράτος δεν πρέπει να συγχέεται με το περίκλειστο έδαφος (ενκλάβιο) - το δεύτερο είναι τμήμα ενός κράτους που βρίσκεται αποκομμένο εντός ξένων κρατών (π.χ. το Καμπιόνε ντ' Ιτάλια της Ιταλίας).

Σήμερα υπάρχουν 44 μεσόγεια κράτη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και κάποια που έχουν πρόσβαση σε μεγάλες αλμυρές λίμνες που συμβολικά αποκαλούνται θάλασσες (π.χ το Καζακστάν στην Κασπία), καθώς και άλλα που διαθέτουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά μόνο μέσω πλωτών ποταμών (όπως η Ουγγαρία μέσω του Δούναβη).

Ανάμεσα στα παραπάνω υπάρχουν και δύο, το Λίχτενσταϊν και το Ουζμπεκιστάν, τα οποία αποκαλούνται «διπλά μεσόγεια» διότι όχι μόνο είναι μεσόγεια, αλλά και συνορεύουν μόνο με άλλα μεσόγεια κράτη.

Τα περίκλειστα κράτη αποτελούν ειδική περίπτωση του Δικαίου της Θάλασσας.[1] Σύμφωνα με τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, τα περίκλειστα κράτη πρέπει να έχουν δίοδο προς τη θάλασσα μέσω γειτονικών τους, παρακτίων κρατών, μέσω συμφωνίας μεταξύ τους.[2]

Κατάλογος ανά ήπειρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα μεσόγεια κράτη βρίσκονται στην Αφρική, συνολικά 16. Στην Ευρώπη υπάρχουν 15, στην Ασία 11 και στην Αμερική 2.

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δίκαιο της θάλασσας, Πρόγραμμα Σπουδών, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών & Πολιτικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ανάκτηση 17/11/2013
  2. Συνέντευξη του Ιωάννου Κρατερού στον Παντελή Σαββίδη, Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 18/9/1995