Ελληνοκύπριοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνοκύπριοι, Έλληνες Κύπριοι ή απλώς Κύπριοι αποκαλούνται οι Έλληνες της Κύπρου. Ο συνήθης όρος (της κοινής νεοελληνικής) για τον κυπριακό ελληνισμό, που χρησιμοποιείται από Έλληνες της Ελλάδας, της Κύπρου ή του εξωτερικού, είναι Κύπριος,-ία και σπανιώτερα Κυπριώτης,-ισσα. Στην κυπριακή διάλεκτο, ο αντίστοιχος όρος είναι Κυπραίος ή Κυπραία.

Ο όρος "Ελληνοκύπριοι", και σπανιότερα "Έλληνες Κύπριοι", χρησιμοποιείται κυρίως στον δημοσιογραφικό και πολιτικό λόγο. Με τον όρο αυτό οι Έλληνες της Κύπρου αντιδιαστέλλονται από την Τουρκοκυπριακή μειονότητα της νήσου (Τούρκους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας), τους εποίκους (Τούρκους που έχουν μεταφερθεί παράνομα από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο), τους Ελλαδίτες (Έλληνες κατοίκους της Ελλάδας) και τους υπόλοιπους Έλληνες.

Στην Κύπρο, για να αποδοθεί η ιδιότητα του πολίτη της Δημοκρατίας χρησιμοποιείται ο όρος "Υπηκοότητα" ή συνηθέστερα "Ιθαγένεια" και όχι "Εθνικότητα". Συνεπώς με τον όρο "Ελληνοκύπριος" εννοούμε έναν Κύπριο ως προς την υπηκοότητα και Έλληνα ως προς το έθνος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία Ελλήνων στην Κύπρο χρονολογείται απ' τον 14ο περίπου αιώνα π.Χ. Το νησί εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο ελληνικού πολιτισμού με την εγκατάσταση Μυκηναίων/Αχαιών μεταξύ του 13ου και του 11ου αιώνα π.Χ. και Δωριέων τον 11ο αιώνα π.Χ.

Σήμερα υπάρχουν 640.000 Έλληνες Κύπριοι στην Κύπρο, 270.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 100.000 στην Ελλάδα, και περίπου 100.000 σε διάφορες άλλες χώρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γ. Μπαμπινιώτη Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Κέντρο Λεξικολογίας
  • Η Κύπρος Με Μια Ματιά, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Κυπριακή Δημοκρατία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]