Προτάσεις για Ασσυριακή αυτονομία στο Ιράκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα ασσυριακά χωριά στο σημερινό Ιράκ.

Σε όλη την ιστορία, υπήρχαν μερικές προτάσεις για τη δημιουργία μιας αυτονομίας ή ενός ανεξάρτητου κράτους για τους Ασσύριους που ομιλούν τα Συριακά στο βόρειο Ιράκ.

Ιστορικά προτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μανιφέστο της Ούρμια της Ελεύθερης Ενωμένης Ασσυρίας, 1917
  • Προτεινόμενος διακανονισμός της Κοινωνίας των Εθνών για τους Ασσύριους, 1935 [1]
  • Εθνική Αναφορά των Ασσύριων των Ηνωμένων Εθνών, 1945. [2]
  • Περίπτωση του Δημοκρατικού Κόμματος Μπετ-Ναχράιν για την Ασσυριακή αυτονομία. [3][4]

Τρέχουσες προτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πεδιάδες της Νινευής εντός της επαρχίας Νινευής

19ο κυβερνείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί του παρόντος, δύο μεγάλα Ασσυριακά κόμματα (Ασσυριακό Δημοκρατικό Κίνημα και Χαλδαϊκό Συριακό Ασσυριακό Λαϊκό Συμβούλιο) καλούν για τη δημιουργία του 19ου κυβερνείου, το οποίο θα ενσωματώνει τις επαρχίες Σεχάν, Αλ-Χαμντανίγια και Τελ Κεππέ του κυβερνείου Νινάουα. Η πρόταση αυτή προωθείται από τα δύο παραπάνω κόμματα όπως ένα νέο κυβερνείο για όλες τις μειονότητες που ζουν εκεί. Διάφορες εκτιμήσεις λένε ότι ο πληθυσμός του νέου κυβερνείου θα έχει την ακόλουθη εθνο-θρησκευτική σύνθεση:

Εθνοτικές ομάδες Θρησκεία Γλώσσα % (εκτίμηση)
Ασσύριοι Χριστιανισμός Συριακά 40-45
Σαμπάκοι Σαμπακισμός Σαμπάκι, Αραβικά 10-15
Γιαζίντι Γιαζιντισμός Κουρδικά 35-40
Άλλοι (Σουνίτες, Κούρδοι, Σουνίτες Άραβες) μέχρι 10%

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Το Μέλλον για τους Χριστιανούς στο Ιράκ στις Βρυξέλλες. [5] Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είχαν συμμετέχοντες που εκτείνεται από Ασσυριακές/Χαλδαϊκές/Συριακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων από την Ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση. Το συνέδριο μποϊκοταρίστηκε από το Ασσυριακό Δημοκρατικό Κίνημα, τους Γιους της Μεσοποταμίας, το Ασσυριακό Πατριωτικό Κόμμα, τη Χαλδαϊκή Καθολική Εκκλησία και την Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής. Οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες πολιτικές οργανώσεις υπέγραψαν έγγραφο. [6]

Υποστήριξη – Η πρόταση υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των Σιιτικών Αραβικών και Κουρδικών κομμάτων.

  • Τζαλάλ Ταλαμπανί, Πρόεδρος του Ιράκ[7]
  • Δημοκρατική Πατριωτική Συμμαχία του Κουρδιστάν
  • Σαντριστικό Βουλευτικό μπλοκ[8]
  • Μπλοκ του Ισλαμικού Κόμματος Ντάουα του Ιρακινού Πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι
  • Οι τρεις κύριοι Συριακοί Χριστιανοί Επίσκοποι στην περιοχή, ένας Συριακός Καθολικός και δύο Συριακοί Ορθόδοξοι το 2017, άρχισε να υποστηρίζει την ιδέα της προστατευόμενης περιοχής για τος Συριακούς Χριστιανούς. Όμως ο Πατριάρχης έχει δηλώσει η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι άλλες ανησυχίες.

Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα έχουν επίσης ασχοληθεί με το ζήτημα:

  • Το σουηδικό κόμμα Folkpartiet έχει δηλώσει πλήρη στήριξη μιας Ασσυριακής διοίκησης με την ενεργοποίηση του Άρθρου 125.[9]
  • Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, μέσω του Εργατικού, Φιλελεύθερου και Δημοκρατικού Κόμματος έχουν δηλώσει υποστήριξη σε αυτόνομη Ασσυριακή πολιτεία στο Ιράκ. [10][11]

Αντίθεση - Το σχέδιο έλαβε αντίθεση από τους Σουνίτες Άραβες, που αποτελούν την πλειοψηφία της πόλης της Μοσούλης.

  • Αλ-Χάντμπα[12]
  • Κίνημα Δικαιοσύνης και Μεταρρύθμισης (Σουνίτες Άραβες)[13]

Ασσυριακή Διοικητική Περιφέρεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες Ασσυριακές οργανώσεις επίσης καλούν για τη δημιουργία μιας Ασσυριακής Διοικητικής Περιφέρειας στο Βόρειο Ιράκ, η οποία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές:[14]

Κυβερνείο Νινάουα
  • Αλ-Χαμντανίγια
  • Αλ-Σεχάν
  • Τελ Κεππέ
Κυβερνείο Ντοχούκ
  • Σιμέλε
  • Κοιλάδα Νάχλα
  • Πεσχαμπούρ
  • Κοιλάδα Σάπνα

Αρκετά Ασσυριακά πολιτικά κόμματα συγκαλέθηκαν για να υπογράψουν ένα έγγραφο θέσης την 6η Μαρτίου 2017, σχετικά με το μέλλον της Πεδιάδας της Νινευής[15]. Το έγγραφο θέσης ζητούσε τη δημιουργία της επαρχίας της Κοιλάδας της Νινευής που θα αυτοδιοικείται από τον Ασσυριακό πληθυσμό της Πεδιάδας της Νινευής.

Ενσωμάτωση στην περιοχή του Κουρδιστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί Κούρδοι πολιτικοί έχουν προωθήσει δημοσίως την προσάρτηση της περιοχής στη Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ως τέταρτο κυβερνείο (μετά τα Ντοχούκ, Ερμπίλ και Σλεμάνι). Κάποια Ασσύριοι ισχυρίζονται ότι το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μασούντ Μπαρζανί εκφοβίζουν τον πληθυσμό στο να ζητούν τη προσάρτηση της περιοχής τους. Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και ο πληθυσμός έχει διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θέμα, όπως αποκαλύφθηκε από έγγραφο που κυκλοφόρησε στοWikiLeaks το 2011:[16]

Κάποια Ασσυριακά πολιτικά κόμματα [17] έχουν καλέσει για τη δημιουργία μιας κυβερνόμενης από τους Ασσύριους Επαρχίας Πεδιάδας της Νινευής, ως μέρος της ΠΚΚ. Η επαρχία θα περιλαμβάνουν τις επαρχίας Τελ Κεππέ, Αλ-Χαμντανίγια και Σεχάν και θα κυβερνάται από το τοπικό Ασσυριακό πληθυσμό της περιοχής. Μέρη της Πεδιάδας της Νινευής προσαρτήθηκαν παράνομα και ήταν υπό τη δικαιοδοσία των ΠΚΚ και Πεσμεργκά, με αποτέλεσμα την ένταξη τμημάτων της Πεδιάδας της Νινευής ως "αμφισβητούμενη περιοχή" και, συνεπώς το Ιρακινό Κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2017 θα διεξαχθεί στο κατεχόμενο έδαφος.

Αυτόνομη Περιφέρεια Αλ-Ραφιντάιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Μαρτίου 2017, τρεις φορείς που εκπροσωπούν Ασσύριους, Γιαζίντι και Τουρκμένιους εξέδωσαν κοινή δήλωση, ζητώντας ημιαυτόνομη περιοχή στο Βόρειο Ιράκ. Η ιδέα ωθήθηκε προς τα εμπρός από το Ίδρυμα Διάσωσης των Τουρκμενίων, το Ανεξάρτητο Ανώτατο Συμβούλιο των Γιαζίντι και την Οργάνωση Αλ Ραφιντάιν[18].

Το έργο προτάθηκε σύμφωνα με το Ιρακινό Σύνταγμα του 2005, το οποίο δίνει στις μειονότητες το δικαίωμα στην αυτονομία ή την αυτοδιοίκηση σε υπομονάδες της επικράτειας (Κεφάλαιο 1, Ενότητες 5, 112, 115 και 116).

Ο Αλί Ακράμ Αλ-Μπαγιάτι του Ιδρύματος Διάσωσης των Τουρκμένιων δήλωσε ότι "Η πρόταση περιφέρειας για τις μειονότητες είναι σύμφωνα με το Ιρακινό Σύνταγμα και δεν έρχεται σε αντίθεση με την γενική κίνηση για το μοίρασμα των εξουσιών και να επιτραπεί στις μειονότητες να διαχειρίζονται τις δικές τους υποθέσεις".

Το καντόνι θα περιλαμβάνει τρεις συνεχείς περιοχές: Σιντζάρ, Ταλ Αφάρ και Πεδιάδα της Νινευής[19].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.atour.com/government/un/20040404a.html
  2. http://www.atour.com/Assyrian_Nation.shtml
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  4. http://www.betnahrain.net/Autonomy/acfa.htm
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  6. https://www.scribd.com/document/352513487/The-Future-of-the-Nineveh-Plain
  7. «Iraqi President Supports Assyrian Autonomous Region». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  8. Multiple Arab Parties Support Nineveh Plains Self-Rule Project
  9. Swedish Liberal Party Votes to Support Assyrian Administrative Area in Iraq, Assyrian International News Agency
  10. http://www.aina.org/news/20140820172735.htm
  11. http://www.aina.org/news/2013060419009.htm
  12. «Christian organizations in the United States calling for the development of the province in the Nineveh Plain and granting autonomy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  13. Sunni Arabs Oppose to New Province in Ninewa Plateau
  14. Proposed Assyrian Administrative Region Assyrian International News Agency
  15. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  16. «Viewing cable 08BAGHDAD2139, NINEWA: DIVERSITY OF VIEWS FROM ASSYRIAN CHRISTIAN». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  17. http://www.fredaprim.com/pdfs/2006/KDPandNinevehPlain-Assyria.pdf
  18. http://www.agos.com.tr/en/article/18082/we-believe-that-trump-will-support-christian-autonomous-region-in-iraq
  19. http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/03/rafedin-minorities-iraq-nineveh-plain-autonomy.html