Οαχάκα (πολιτεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 16°53′53″N 96°24′51″W / 16.89806°N 96.41417°W / 16.89806; -96.41417

Η θέση της πολιτείας στο Μεξικό

Η Οαχάκα ή Οαξάκα (ισπανικά: Oaxaca, επίσημα Estado Libre y Soberano de Oaxaca) είναι μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Η πολιτεία χωρίζεται σε 571 δήμους, από τους οποίους οι 418 διοικούνται από ένα σύστημα Usos y costumbres (Έθημα και παραδόσεις)[1] με αναγνωρισμένες μορφές αυτοδιοίησης. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας είναι η Οαχάκα ντε Χουάρες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έχει 3.801.962 κατοίκους (κατατάσσεται 10η).

Η Οαχάκα έχει έκταση 93.793 χλμ² (5η μεγαλύτερη). Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Μεξικό.[2] Συνορεύει με τις πολιτείες Γκερρέρο στα δυτικά, Πουέμπλα στα βορειοδυτικά, Βερακρούς στα βόρεια και Τσιάπας στα ανατολικά. Στα νότια έχει εκτεταμένη ακτογραμμή στον Ειρηνικό. Το ανάγλυφο της Οαχάκα είναι ανώμαλο με τις οροσειρές Σιέρρα Μάδρε ντελ Σουρ και Σιέρρα Μάδρε Οαχάκα να κυριαρχούν. Ανάμεσα στις οροσειρές υπάρχουν λίγες κοιλάδες, με σημαντικότερες τις κεντρικές κοιλάδες, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα.

Η πολιτεία είναι γνωστή για τους αυτόχθονες λαούς της, από τους οποίους γνωστότεροι είναι οι Ζαποτέκοι και οι Μιξτέκοι, ενώ αναγνώριζονται επίσημα ακόμη 14 φυλετικές ομάδες. Οι πολιτισμοί αυτοί έχουν διατηρηθεί καλύτερα εξαιτίας του έντονου αναγλύφου της πολιτείας που τους απομόνωσε. Οι περισσότεροι ζουν στη περιοχή των κεντρικών κοιλάδων, η οποία είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός εξαιτίας των αρχαιολογικών της τόπων, όπως το Μόντε Αλμπάν, τα ντόπια τεχνουργήματα και πολιτισμό. Ένας άλλος σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι το Ουατούλκο. Μαζί με τις πολιτείες Βερακρούς και Τσιάπας έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα όσον αφορά τον αριθμό ειδών αμφίβιων, ερπετών, θηλαστικών και φυτών.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα