Κασμίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 34°30′N 76°00′E / 34.5°N 76°E / 34.5; 76

Χάρτης του Κασμίρ

Το Κασμίρ (Κασμίρι کٔشِیر}} / कॅशीर, Χίντι कश्मीर, Ουρντού کشمیر, Ουιγκούρ كەشمىر, Σίνα کشمیر) είναι η βορειοδυτική περιοχή της ινδικής υποηπείρου. Έως τα μέσα του 19ου αιώνα ο όρος Κασμίρ υποδήλωνε γεωγραφικά μόνο την κοιλάδα Κασμίρ μεταξύ των μεγάλων Ιμαλαΐων και της οροσειράς Πιρ Παντζάλ. Σήμερα υποδηλώνει μεγαλύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το υπό ινδική διοίκηση Τζαμού και Κασμίρ (στο οποίο περιλαμβάνονται η Τζαμού, η κοιλάδα Κασμίρ και το Λαντάκ), οι υπό πακιστανική διοίκηση αυτόνομες περιοχές Αζάντ Κασμίρ και Γκιλγκίτ–Μπαλτιστάν, όπως επίσης οι υπό κινεζική διοίκηση περιοχές Ακσάι Τσιν και η περιοχή Τρανς-Καρακορούμ.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Nilamata Purana περιγράφει την προέλευση της κοιλάδας από τα νερά, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται και από επιφανείς γεωλόγους, και δείχνει πώς το ίδιο το όνομα της γης προήλθε από τη διαδικασία αποξήρανσης - Ka σημαίνει «νερό» και Shimir σημαίνει «να αποξηράνει». Ως εκ τούτου, το Κασμίρ σημαίνει «γη αφυδατωμένο από το νερό». Υπάρχει επίσης μια θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι η ονομασία Κασμίρ μπορεί να προέρχεται από μια συρρίκνωση του Kashyap-mira ή Kashyapmir ή Kashyapmeru, το «» «Θάλασσα ή βουνό των Kashyapa» «», ο σοφός ο οποίος πιστώνεται με την στραγγισμένο τα νερά του αρχέγονου λίμνη Satisar, ότι Κασμίρ ήταν πριν από αναγεννημένο. Η Nilamata Purana δίνει το όνομα Kashmira με το (Κασμίρ Valley περιλαμβάνει η Wular Λίμνη) Mira», που σημαίνει τη λίμνη θάλασσα ή το βουνό του Sage Kashyapa.“”“Mira”“”στα σανσκριτικά σημαίνει Ωκεανό ή το όριο, θεωρώντας ότι είναι μια ενσωμάτωση της Ούμα και είναι το Κασμίρ ότι ο κόσμος γνωρίζει σήμερα. Οι Κασμίρ, όμως, το αποκαλούν «» Kashir «», το οποίο έχει προέλθει φωνητικά από το Κασμίρ. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν ως « «Kasperia» «Kashyapa-Pura, που έχει ταυτιστεί με Kaspapyros του Εκαταίου (apud Στέφανο Βυζάντιο) και Kaspatyros της Ηρόδοτος (3.102, 4.44). Κασμίρ είναι επίσης πιστεύεται ότι είναι η χώρα σημαίνει Πτολεμαίου“”“Kaspeiria”» ».“”Κασμίρ“”είναι μια αρχαϊκή γραφή της σημερινής Κασμίρ, και σε ορισμένες χώρες εξακολουθεί να είναι γραμμένες με αυτόν τον τρόπο. μια φυλή της σημιτικής καταγωγής, που ονομάζεται“”“Kash”“”(που σημαίνει μια βαθιά κάθετο στη μητρική διάλεκτο), πιστεύεται ότι ιδρύθηκε στις πόλεις της Kashgar, δεν πρέπει να συγχέεται με τη φυλή Kashyapi από την Κασπία Kashan και. Η γης και οι άνθρωποι ήταν γνωστοί ως «Kashir» από την οποία «Κασμίρ» επίσης προέρχεται από εκεί. Ονομάστηκε «» Kaspeiria «» από τον αρχαίων Ελλήνων. Στην κλασική λογοτεχνία Ηρόδοτος αποκαλεί Kaspatyrol . [1] Xuanzang, ο κινεζική μοναχός ο οποίος επισκέφθηκε το Κασμίρ σε 631 μ.Χ.] ονομάζεται το Kia-shi-mi-lo . Θιβέτ ans αποκάλεσε Khachal, που σημαίνει "χιόνι y βουνού". [2] Είναι και ήταν μια χώρα της ποταμού s, λίμνης s και αγριολούλουδα s. Το ποταμός Jhelum διατρέχει όλο το μήκος της

Συνοπτική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το πρώτο μισό της πρώτης χιλιετίας η περιοχή του Κασμίρ έγινε σημαντικό κέντρο του Ινδουισμού και αργότερα του Βουδισμού. Αργότερα, κατά τον ένατο αιώνα, γνώρισε άνθιση ο σαϊβισμός του Κασμίρ, σέκτα του σαϊβισμού[3]. Το 1349 ο Σαχ Μιρ έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος κυβερνήτης του Κασμίρ, αναγορεύοντας τη Σαλατίν-ι-Κασμίρ ή δυναστεία Σαχ Μίρι[4]. Για τους επόμενους πέντε αιώνες κυβέρνησαν το Κασμίρ μουσουλμάνοι μονάρχες ανάμεσά τους και οι Μογγόλοι, από το 1526 έως το 1751 και η Αυτοκρατορία των Ντουράνι, από το 1747 έως το 1820[4]. Εκείνη τη χρονιά οι Σιχ υπό τον Ραντζίτ Σιγχ προσάρτησαν το Κασμίρ[4]. Το 1846, μετά την ήττα των Σιχ στον πρώτο Αγγλο-Σιχ πόλεμο, και την προσάρτηση της περιοχής από τους Βρετανούς με τη συνθήκη του Αμρίτσαρ ο Ράτζα (βασιλέας) του Τζαμού, Γκούλαμπ Σιγχ, έγινε ο νέος κυβερνήτης του Κασμίρ. Η διακυβέρνηση των απογόνων του, υπό την εποπτεία του Βρετανικού Στέματος διήρκεσε έως το 1947, όταν το πριγκιπάτο Τζαμού και Κασμίρ έγινε αμφισβητούμενη περιοχή, διοικούμενη πλέον από τρεις χώρες: Ινδία, Πακιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. P. Ν Κ Bamzai, «Πολιτισμός και Πολιτική Ιστορία του Κασμίρ», Vol. 1 (New Delhi: MD Εκδόσεις, 1994), σελ. 4-6
  2. name = Bamzai4.6
  3. Basham, A. L. (2005) The wonder that was India, Picador. Pp. 572. ISBN 0-330-43909-X, p. 110.
  4. 4,0 4,1 4,2 Imperial Gazetteer of India, volume 15. 1908. Oxford University Press, Oxford and London. pp. 93–95.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]