Νούναβουτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 73°N 091°W / 73°N 91°W / 73; -91

Νούναβουτ

Σημαία
Ικαλούιτ
Ινουίτ, Αγγλικά και Γαλλικά
Νέλι Κουσούγκακ
Πολ Κουάσα (συναινετική κυβέρνηση)
 • Σύνολο
 • % Νερό

2.038.722 km2
160.935 (7,9%)
Πληθυσμός
 • Απογραφή 2011 
 • Πυκνότητα 

31.906[1]  
0,02 κατ./km2 
Α.Ε.Π. (PPP)
 • Ολικό  (2013)
 • Κατά κεφαλή 

C$2,445 δις[2]  
C$69.068  
UTC-5, UTC-6, UTC-7
Χωριό Ινουίτ κοντά στο Frobisher Bay το 1865.
Βορειοανατολική ακτή της νήσου Μπάφιν.
Κάτοικος του Νούναβουτ.

Το Νούναβουτ (αγγλικά/γαλλικά: Nunavut) είναι η νεότερη και η μεγαλύτερη σε έκταση διοικητική διαίρεση του Καναδά. Το Νούναβουτ είναι ομοσπονδιακό έδαφος του Καναδά, δηλαδή περιφέρεια υπό τον άμεσο έλεγχο της καναδικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το Νούναβουτ χωρίστηκε επίσημα από τα Βορειοδυτικά Εδάφη την 1η Απριλίου του 1999, μέσω του νόμου Νούναβουτ[3]. Η δημιουργία του Νούναβουτ οδήγησε στην πρώτη σημαντική αλλαγή στο πολιτικό χάρτη του Καναδά από την ενσωμάτωση της επαρχίας Νέα Γη και Λαμπραντόρ το 1949. Πρωτεύουσα του Νούναβουτ είναι το Ικαλούιτ (πληθ. 6.699 άτομα), που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Μπάφιν.

Η συνολική του έκταση φτάνει τα 2.093.190 τ.χλμ., αλλά ο πληθυσμός του ανέρχεται μόλις σε 31.906 άτομα (απογραφή 2011). Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής (~85%) είναι αυτόχθονες Ινουίτ, που συγγενεύουν φυλετικά με τους Εσκιμώους της Βόρειας Ευρώπης και της Γροιλανδίας.

Η λέξη Νούναβουτ σημαίνει Η Δική μας Γη στην γλώσσα Ινούκτιτουτ των αυτοχθόνων Ινουίτ. Η γλώσσα Ινούκτικουτ είναι, μαζί με τα αγγλικά και τα γαλλικά, επίσημη γλώσσα του Νούναβουτ.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο της νομοθετικής συνέλευσης στο Ικαλουίτ

Το Νούναβουτ διοικείται από έναν επίτροπο που διορίζεται από τον ομοσπονδιακό υπουργό Ζητημάτων Αυτοχθόνων και Βορρά. Ο ρόλος του επιτρόπου είναι συμβολικός και εθιμοτυπικός, σε αντιστοιχία με εκείνον του Αντικυβερνήτη.[4]

Το Νούναβουτ εκλέγει έναν βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά, κάτι που το καθιστά ως την μεγαλύτερη σε έκταση εκλογική περιφέρεια παγκοσμίως. Το κοινοβούλιο (Νομοθετική Συνέλευση) αποτελείται από μη κομματικά μέλη. Το κοινοβούλιο σχηματίζεται έπειτα από συναίνεση.[5] Ο αρχηγός της κυβέρνησης (πρωθυπουργός, αγγλ. Premier), εκλέγεται από τα μέλη της νομοθετικής συνέλευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός Πολ Όκαλικ προέβη στη σύσταση ενός συμβουλευτικού συμβουλίου αποτελούμενου από 11 ηλικιωμένους, με στόχο να ενσωματώσει την κουλτούρα των Ίνουιτ και τη γνώση της παράδοσης στις πολιτικές και κυβερνητικές αποφάσεις.[6]

Εκλογές 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις πιο πρόσφατες εκλογές, στις 30 Οκτωβρίου 2017, εξελέγησαν 22 μη κομματικοί.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμαΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nunavut της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).