Βοϊβοντίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αυτόνομη Επαρχία Βοϊβοντίνας
Аутономна Покрајина Војводина
Autonomna Pokrajna Vojvodina
Vajdaság Autonóm Tartomány

Σημαία

Εθνόσημο
Σερβικά, Ουγγρικά, Σλοβακικά, Κροατικά, Ρουμανικά, Ρουσίνικα.
Χώρα
Σερβία Σερβία
 • Σύνολο
21.504 km2
Πληθυσμός
 • Εκτίμηση 2015 
 • Απογραφή 1991 
 • Πυκνότητα 

2.031.992  
1.956.196  
94,51 κατ./km2 
Νόμισμα Σερβικό δηνάριο (RSD)
 • Θερινή ώρα (UTC +1)
(UTC +2)
Internet TLD .rs

Η Βοϊβοντίνα, επίσημα Αυτόνομη Επαρχία της Βοϊβοντίνας (σερβικά: Аутономна Покрајина Војводина, Autonomna Pokrajna Vojvodina, ουγγρικά: Vajdaság Autonóm Tartomány) είναι μία αυτόνομη επαρχία της Σερβίας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Χώρας, στην πεδιάδα της Παννονίας. Ο πληθυσμός της είναι λίγο περισσότερο από 2.030.000 κάτοικοι. Πρωτεύουσά της είναι το Νόβι Σαντ με πληθυσμό 388.490 κατοίκους. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας είναι η Σουμπότιτσα. Στην Βοϊβοντίνα ομιλούνται έξι συνολικά γλώσσες. Κυρίαρχη είναι η Σερβική και δεύτερη είναι η Ουγγρική. Οι Ούγγροι είναι και η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Βοϊβοντίνας.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Βοϊβοδίνα στις Σλάβικες γλώσσες σημαίνει απλά Δουκάτο. Η Βοϊβοδίνα ονομαζόταν στο παρελθόν Σερβική Βοϊβοδίνα αλλά το πρόθεμα πλέον δεν χρησιμοποιείται αφού η επαρχία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους της Σερβίας πάνω από 1 αιώνα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βοϊβοδίνα τοποθετείται στο βόρειο τμήμα του κράτους της Σερβίας και συνορεύει εκτός από την κεντρικη Σερβία, με την Ουγγαρία στα βόρεια, την Ρουμανία, στα ανατολικά, την Κροατία και την Βοσνία στα δυτικά. Διασχίζεται από τους μεγάλους ποταμούς, τον Δούναβη και την Τίσα. Οι ποταμοί αυτοί διαιρούν την Βοϊβοντίνα σε τμήματα της Σιρμίας και της Μπαράνια και τις περιφέρειες Μπάτσκα και Μπανάτ (Βανάτο). Η έκταση της Βοϊβοδίνας είναι 21.504 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για μεγάλο και εύφορο λεκανοπέδιο, το οποίο με τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις του 1919 και του 1945 χωρίστηκε σε κλήρους και διαμοιράστηκε μεταξύ των γεωργικών συνεταιρισμών και των ακτημόνων γεωργών.

Κυριότερες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας είναι το Νόβι Σαντ, ενώ άλλα σημαντικά αστικά κέντρα είναι η Σουμπότιτσα, το Σόμπορ και το Πάντσεβο.

Πρωτογενής και δευτερογενής τομέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερο διαδεμομένες είναι οι καλλιέργειες του σιταριού και του καλαμποκιού, ενώ στις πόλεις της περιοχής αυτής υπάρχουν πολλές βιομηχανίες τροφίμων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάστρο στο Νόβι Σαντ-Πετροβαραντίνσκα Τβρντάβα

Η περιοχή της Βοϊβοντίνας ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στα βασίλεια της Ουγγαρίας και της Κροατίας μέχρι τον 16ο αι., οπότε την κατέλαβαν οι Τούρκοι, μαζί με τα υπόλοιπα εδάφη της Βαλκανικής. Μετά τους Τούρκους έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας για να ενσωματωθεί τελικά στην Γιουγκοσλαβία μετά την ήττα των Αυστριακών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  • Το 1974 ο Τίτο παραχώρησε αυτονομία στη Βοϊβοντίνα, όπως και στο Κοσσυφοπέδιο, μέσα στα πλαίσια της ομόσπονδης Σερβίας, για να αμβλύνει τις διενέξεις με τους μειονοτικούς πληθυσμούς. Μετά τα τραγικά γεγονότα της δεκαετίας του 1990 και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, η ουγγρική μειονότητα άσκησε πιέσεις για ανεξαρτησία, αλλά οι ιδιαιτερότητες της περιοχής δεν οδήγησαν σε κλιμάκωση της έντασης, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της ευρύτερης πρώην Γιουγκοσλαβίας.[1]

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ούγγροι με τις εθνικές τους ενδυμασίες
Χορευτικό συγκρότημα Σέρβων

Η Βοϊβοδίνα κατοικείται από αρκετές εθνικές ομάδες. Κυρίαρχη εθνική ομάδα είναι οι Σέρβοι (74%), ενώ υπάρχει σημαντική μειονότητα Ούγγρων (περίπου το 14%) και μικρότερες μειονότητες άλλων πρώην Γιουγκοσλαβικών εθνοτήτων όπως Κροατών αλλά και Σλοβένων, Ρουμάνων κ.ά.

Κυρίαρχη γλώσσα είναι η Σέρβικη (περίπου 77%) και δεύτερη η Ουγγρική. Επίσης ένα μικρό ποσοστό το πληθυσμού μιλάει Σλοβενικά και Ρουμάνικα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό το πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι με ποσοστό 78% ενώ ένα ποσοστό κοντά στο 20% είναι Χριστιανοί Καθολικοί (κυρίως οι πληθυσμοί ουγγρικής και κροατικής καταγωγής).[2]


Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Ιούνιο του 2016 πρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο Ιγκόρ Μίροβιτς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ. 5, σ. 429 ISBN 960-8177-55-3
  2. Education in the AP Vojvodina

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]