Βόρεια Αφρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
  Βόρεια Αφρική (κατά τον ΟΗΕ)
  γεωγραφική Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης και της ανωτέρω περιοχής

Η Βόρεια Αφρική είναι η βορειότερη περιοχή της Αφρικής. Πολιτικά είναι χωρισμένη από την υποσαχάρια Αφρική. Τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Δυτική Σαχάρα, τη Λιβύη, το Μαρόκο, το Σουδάν και την Τυνησία.

Ορισμένες φορές συνηθίζεται να περιλαμβάνονται και οι ισπανικές Κανάριες Νήσοι και η πορτογαλική Μαδέρα, ενώ γεωγραφικά, η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Μαυριτανία, το Μάλι, ο Νίγηρας, το Νότιο Σουδάν, το Τζιμπουτί και το Τσαντ περιλαμβάνονται εξίσου στο βόρειο τμήμα της ηπείρου.

Οι κάτοικοι της Βόρειας Αφρικής χωρίζονται γενικά κατά τις κύριες γεωγραφικές περιοχές της Βόρειας Αφρικής: το Μαγκρέμπ, την έρημο Σαχάρα και την Κοιλάδα του Νείλου.

Η βορειοδυτική Αφρική πιστεύεται ότι κατοικείται από Βέρβερους από την αρχή της ιστορίας, ενώ στη βορειοανατολική Αφρική κατοίκησαν οι Αιγύπτιοι, διάφορες φυλές της Ερυθραίας, Αβησσύνιοι και Νούβιοι. Τον 7ο αιώνα, μετά την κυριαρχία των Αράβων, η περιοχή πέρασε μια περίοδο εξαραβσιμού και εξισλαμισμού, κάτι που καθόρισε την πολιτιστική της ταυτότητα.

Πολλές νομαδικές φυλές, όπως οι Βεδουίνοι, διατηρούν έναν παραδοσιακό ποιμενικό τρόπο ζωής στις παρυφές της ερήμου, μετακινώντας τα κοπάδια τους (αιγοπρόβατα, καμήλες) από περιοχή σε περιοχή, περνώντας τα σύνορα των χωρών για να βρουν βοσκοτόπια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα