Αυστραλασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυστραλασία

Η Αυστραλασία φέρεται ως πολιτικό - γεωγραφικός και μόνο όρος, χωρίς καμία ιδιαίτερη πολιτική προέκταση, της περιοχής του ΝΔ. Ειρηνικού Ωκεανού που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Γουινέα και πολλά μικρότερα νησιωτικά συμπλέγματα - αρχιπελάγη της περιοχής αυτής, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται νότια - νοτοανατολικά (Ν.ΝΑ.) της Ινδονησίας.

Ο γεωγραφικός προσδιορισμός αυτός επινοήθηκε από τον Σαρλ ντε Μπρος στο Histoire des navigations aux terres australes (1756). Το παρήγαγε από τη Λατινική φράση "νότια της Ασίας" και διαφοροποίησε την περιοχή από την Πολυνησία και τον νοτιοανατολικό Ειρηνικό (Magellanica). Ο όρος Αυστραλασία χρησιμοποιείται μερικές φορές (καταχρηστικά) για να περιγράψει μόνο την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, εν απουσία άλλης λέξης για την περιγραφή των δύο χωρών.

Από πολιτικής και πολιτιστικής άποψης, η ονομασία αυτή έχει μικρή πρακτικότητα, καθώς ενώ και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι σχετικά πλούσιες, κυρίαρχα αγγλόφωνες χώρες και όμοιες σε πολλούς τομείς, μοιράζονται λίγα κοινά με τις άλλες χώρες στην περιοχή. Ο όρος δεν είναι δημοφιλής στη Νέα Ζηλανδία επειδή φαίνεται να δίνει έμφαση στην Αυστραλία και να υπαινίσσεται φαινομενικά πως η περιοχή είναι μέρος της Ασίας. Αντιθέτως, προτιμάται ο όρος Ωκεανία, αν και αυτός έχει μια μάλλον διαφορετική σημασία, και συχνά η Αυστραλία θεωρείται από τους Νεο Ζηλανδούς πως δεν είναι μέρος της Ωκεανίας.

Από βιολογικής απόψεως όμως, η Αυστραλασία είναι μια διακριτή περιοχή με κοινή εξελικτική ιστορία και πολλά μοναδικά φυτά και ζώα, μερικά εκ των οποίων κοινά σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ άλλα ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα μέρη αλλά με κοινή γενεαλογία.

Η βιολογική διαχωριστική γραμμή από την Ασία είναι η Γραμμή Γουάλλας, που αντιπροσωπεύει τα όρια μεταξύ των δύο ηπειρωτικών πλακών. Τα Σουλαουέζι και Λομπόκ βρίσκονται στα ανατολικά, στην Αυστραλασιανή πλευρά της γραμμής και το Βόρνεο και Μπαλί βρίσκονται στη δυτική, την Ασιατική πλευρά.

Στο παρελθόν, ο όρος Αυστραλασία έχει χρησιμοποιηθεί για περιγράψει ομάδες συνεργαζόμενων Αυστραλών και Νεοζηλανδών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται το 1905 όταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συνδύασαν τους καλύτερους παίκτες τους τένις για να διαγωνιστούν στο δειθνές τουρνουά του "Κυπέλλου Δαυίδ", (Ντέιβις Καπ), και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 και του 1912.

  • Ο όρος αυτός δεν χρησιμοποιείται στη ναυτιλία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Australasia στο Wikimedia Commons