Μεγάλη Κομόρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία της Μεγάλης Κομόρας.

Η Μεγάλη Κομόρα (Grande Comore) (επίσημη ονομασία Ngazidja και γνωστή ως Ngasidja) είναι νησί στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής. Αποτελεί το μεγαλύτερο νησί του κράτους Κομόρες. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ανήκουν στην εθνότητα των Κομοριανών. Ο πληθυσμός της το 2006 ήταν γύρω στους 316.600 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μορονί, που αποτελεί επίσης την εθνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 2002, κυβερνάται από έναν εκλεγμένο Πρόεδρο, όπως και τα άλλα νησιά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει πολύ περιορισμένες εξουσίες.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση της Μεγάλης Κομόρας στο αρχιπέλαγος των Κομορών

Επί πολλούς αιώνες, η Μεγάλη Κομόρα ήταν χωρισμένη σε δεκάδες σουλτανάτα, μεταξύ των οποίων τα Μπαμπάο, Ιτσάντρα, Μιτσαμιχούλι, Μπατζίνι, Χάμπου, Ουασίλι, Χαμάχαμε, Μπούντε, Χάμβου και ΛαΝτόμπ. Οι σουλτάνοι ήταν επίσης γνωστοί ως falmes.

To 1886 ο κυβερνήτης του Bambao, Σαΐντι Αλί ιμπν Σαΐντι Ομάρ, ένωσε τα σουλτανάτα της Μεγάλης Κομόρας και ιδρύθηκε ένα κράτος, η Njazidja, με τα υπόλοιπα σουλτανάτα να παραμένουν αυτόνομα. Τον ίδιο χρόνο η Γαλλία εγκαθίδρυσε προτεκτοράτο στο νησί. Το 1893 ο Σαΐντι Αλί εξορίστηκε. Το νησί προσαρτήθηκε από τους Γάλλους το 1911 και τα σουλτανάτα καταργήθηκαν. Η Μεγάλη Κομόρα ενώθηκε με το Ανζουάν και το Μοελί και συστάθηκε η Ομοσπονδία των Κομορών, το 1975.

Το 1997 το κράτος Κομόρες άρχισε να παραπαίει, με την απόσχιση δύο νησιών, του Ανζουάν και του Μοελί. Η Μεγάλη Κομόρα ήταν το μοναδικό νησί που παρέμεινε υπό ομοσπονδιακό έλεγχο. Έως το 2002, όμως, η Μεγάλη Κομόρα επανενώθηκε με τα άλλα νησιά υπό ένα νέο Σύνταγμα. Πρόεδρος της Μεγάλης Κομόρας εξελέγη τον Μάιο του 2002 ο Αμπντού Σουλέ Ελμπάκ με ποσοστό μόλις 17% των ψήφων από τον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο πήρε 60% και παρέμεινε στο αξίωμα έως τη διεξαγωγή νέων εκλογών, τον Ιούνιο του 2007. Στις εκλογές εκείνες εξελέγη πρόεδρος ο Μοχάμεντ Αμπντουλγουαχάμπ, ο οποίος στις 23 Μαΐου 2009 ορκίστηκε στο αξίωμα του Κυβερνήτη. Στις 23 Μαΐου 2011 νέος κυβερνήτης ανέλαβε ο Μουινί Μπαρακά Σαΐντ Σοϊλιχί (Mouigni Baraka Said Soilihi). Έπειτα από τις εκλογές του 2016 νέος κυβερνήτης εξελέγη ο Χασανί Χαμαντί, ο οποίος ορκίστηκε στις 23 Μαΐου.

2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς ήταν υποψήφιος ξανά για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο κυβερνήτης Ασανί Αμαντί έλαβε άδεια σύμφωνα με το Σύνταγμα και αντικαταστάθηκε προσωρινά από τον Αμπντουραχίμ Σαΐντ Μπακάρ στις 13 Φεβρουαρίου 2019.[1] Κυβερνήτρια εξελέγη η Μουντίν Σιτί Φαρουατά, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 23 Μαΐου 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Συντεταγμένες: 11°35′S 43°20′E / 11.583°S 43.333°E / -11.583; 43.333