Αζαγουάντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανεξάρτητο Κράτος του Αζαγουάντ
État Indépendant de l'Azawad

Σημαία
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Γκάο
γαλλική, Τουαρέγκ (de facto)

Το «Αζαγουάντ» ή «Αζαγουάδ» εκτείνεται στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας του Μαλί και είναι μη αναγνωρισμένο κράτος. Περιλαμβάνει τις τρεις επαρχίες του βορείου Μαλί, τις περιοχές Τομπουκτού, Κιντάλ και Γκαό, καθώς και μέρος της περιοχής Μόπτι, αλλά δεν αποτελεί διοικητική περιφέρεια της χώρας.

Στις 6 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ, που αποτελείται κυρίως από αντάρτες της φυλής των Τουαρέγκ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του «Κράτους του Αζαγουάντ». Η κίνηση αυτή δε βρήκε μεγάλη αντίσταση από πλευράς της διεθνώς αναγνωρισμένης κεντρικής κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του στρατού, καθώς αυτός είναι αποδιοργανωμένος μετά από το πρόσφατο κίνημα χαμηλόβαθμων αξιωματικών.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία η περιοχή βρίσκεται, το Μάρτιο του 2012, στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Η Γαλλία, που έχει πολύ στενές σχέσεις με την πρώην αποικία της, απέρριψε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Αζαγουάντ. Το ίδιο έπραξε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εν μέσω φόβου περί γενικευμένης αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Τις 27 Μαΐου 2012 ανακοινώθηκε ότι το Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA) των ανταρτών Τουαρέγκ και η ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ Ντιν («Υπερασπιστές της Πίστεως») συμφώνησαν να συγχωνευθούν και να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Η Άνσαρ Ντιν φαίνεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.[1]

Αρχίζοντας τον Ιανουάριο του 2013, οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι και της Γαλλίας κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών προς τα νότια και τους επόμενους δύο μήνες ανακατέλαβαν τις μεγάλες πόλεις του βόρειου Μάλι, με αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να καταφύγουν σε απομονωμένες περιοχές και σε γειτονικές χώρες.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]