Γαλικιανή γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλικιανή
lingua galega και galego
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσαΓαλικία, στην Ισπανία
ΡυθμιστήςReal Academia Galega
ISO 639-1gl
ISO 639-2glg
ISO 639-3glg
SIL-
Ποσοστό των ομιλητών της γαλικιανής γλώσσας στη Γαλικία

Η γαλικιανή γλώσσα (lingua galega /galego) είναι μια ρομανική γλώσσα που μιλιέται στην περιοχή της Γαλικίας. και εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με την πορτογαλική. Από πολλούς γλωσσολόγους θεωρείται ότι είναι δύο μορφές της ίδιας γλώσσας. Από το 1982 είναι επίσημη γλώσσα μαζί με τα ισπανικά στην Αυτόνομη Κοινότητα της Γαλικίας και έχει περίπου 3 εκατομμύρια ομιλητές!

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύγχρονη γλώσσα προέρχεται από την Γαλικιανή-πορτογαλική, η οποία (μαζί με τα οξιτανικά) ήταν η γλώσσα της ποίησης των τροβαδούρων στην Ιβηρική χερσόνησο στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Όμως, στη Γαλικία από το 14ο αιώνα άρχισε η παρακμή της γλώσσας, λόγω του ξεπεσμού της τοπικής αριστοκρατίας και της αύξησης της επιρροής της Καστίλης. Αντίθετα, η πορτογαλική έγινε επίσημη γλώσσα της Πορτογαλίας από τον 13ο αιώνα.

Η περίοδος από τα τέλη του 14ου μέχρι τις αρχές του 18ου ονομάζεται από τους μελετητές της γλώσσας Séculos Escuros, δηλαδή σκοτεινοί αιώνες. Στη διάρκεια αυτών των αιώνων η γαλικιανή γλώσσα δε χρησιμοποιείται επίσημα ενώ η λογοτεχνία παρακμάζει. Αυτή η περίοδος ακολουθείται από την Αναγέννηση (Rexurdimento) που εγκαινιάζεται το 1863, χρονιά στην οποία δημοσιεύεται το έργο Cantares Gallegos της Ροσαλία ντε Κάστρο.

Η χρήση της απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο. Μετά την πτώση της δικτατορίας στην Ισπανία, αναγνωρίστηκε ως επίσημη γλώσσα της Γαλικίας, και χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.

Στις 17 Μαΐου γιορτάζεται η Ημέρα των Γαλικιανών Γραμμάτων, που αφιερώνεται κάθε χρόνο σε έναν νεκρό συγγραφέα σε γαλικιανή γλώσσα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikipedia
Wikipedia