Σουηδοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Σουηδοί (σουηδικά: Svenskar) είναι σκανδιναβικός λαός ο οποίος ζει κυρίως στην Σουηδία. Σουηδοί ζουν και σε γειτονικές χώρες, όπως η Φινλανδία. Στην αρχαιότητα οι Σουηδοί ήταν ένα γερμανικό φύλο το οποίο συμμετείχε στις μεγάλες εισβολές που σάρωσαν τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μέχρι τον 10ο αιώνα οι σκανδιναβικές ζούσαν σε μικρά βασίλεια. Η γερμανική φυλή των Σουηδών ζούσε στην Σβέαλαντ και γειτνίαζε με τους Γότθους της Σκανδιναβίας στο νότο. Η ενοποίηση της Σουηδίας ήταν μακρά διαδικασία και ανάλογα με τα σύνορα διέφερε η γεωγραφική εξάπλωση των Σουηδών και της Σουηδικής γλώσσας.

Η σουηδόφωνη μειονότητα στη Φινλανδία (finlandssvenskar) προέκυψε από την μακραίωνη Σουηδική διοίκηση της Φινλανδίας. Άλλες εθνοτικές ομάδες έχουν χτίσει μια σουηδική ταυτότητα. Για παράδειγμα, μέχρι το 1658, όταν η Σουηδία κατέκτησε την Σκανία, οι κάτοικοι ήταν Δανοί που μιλούσαν την σκανική διάλεκτο (skånska). Ομοίως, τον 17ο αιώνα μετανάστευσαν πολλοί Βαλλόνοι στην Σουηδία, όπως και πολλές εθνότητες αργότερα. Αντίθετα, σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ζουν μεγάλες κοινότητες ατόμων Σουηδικής καταγωγής, αποτέλεσμα της μαζικής μετανάστευσης στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεγαλύτερη από τις περιοχές που κατοικούν οι Σουηδοί σήμερα είναι η Σουηδία, την οποία κατάκτησαν οι εθνογλωσσικοί πρόγονοι τους. Έχουν σημαντική παρουσία στο ανατολικό μισό της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Μικρότερες κοινότητες Σουηδών ζουν στην Βόρεια Ευρώπη και αλλού. Οι Σουηδοί ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές στις βορειοανατολικές και ανατολικές ακτές της Βαλτικής. Μοιράζονται μια χιλιόχρονη ιστορία διαμονής στα εδάφη της Σουηδίας και των γειτονικών περιοχών. Πέρα από την Σουηδία υπάρχει μια μακραίωνη παρουσία των Σουηδών στην Φινλανδία, όπου μιλούν την διάλεκτο των σουηδικών της Φινλανδίας (finnlandssvenska) η οποία ανήκει στις ανατολικές σουηδικές διαλέκτους. Επίσης, οι Σουηδοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των νήσων Ώλαντ, αυτόνομη περιοχή της Φινλανδίας. Η σουηδική διάλεκτος που μιλάνε εκεί εμφανίζει περισσότερες ομοιότητες με τις σουηδικές διαλέκτους της Σουηδίας και όχι της Φινλανδίας. Η Εσθονία είχε επίσης μια μεγάλη σουηδική μειονότητα μέχρι την Σοβιετική προσάρτηση της χώρας, το 1940 και το 1944. Λόγω των μεταναστεύσεων από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, υπάρχουν ομάδες Σουηδών μεταναστών οι οποίες ζουν στην Αμερική (ιδιαίτερα στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν) και στην Ουκρανία .

Σήμερα, οι Σουηδοί τείνουν να μεταναστεύουν κυρίως προς τις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία), προς τις αγγλόφωνες χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο). Επίσης μεταναστεύουν προς την Ισπανία και την Γερμανία[1].

Ιστορικά, το Βασίλειο της Σουηδίας (μέχρι το 1809) είχε πολύ μεγαλύτερη έκταση από το σημερινό Βασίλειο της Σουηδίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Σουηδική Αυτοκρατορία (1611-1721). Αυτό συνέβαινε γιατί η Φινλανδία ανήκε στη Σουηδία, ενώ πριν το 1721 η Σουηδία κατείχε και άλλες περιοχές που σήμερα ανήκουν στην Ρωσία, Εσθονία και Λετονία (βλέπε Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος). Μετά το 1721 η Φινλανδία παρέμεινε σουηδική μέχρι το 1809. Επειδή πριν το 1809 δεν υπήρχε φινλανδική εθνότητα, δεν ήταν ασυνήθιστο ορισμένες πηγές να αναφέρουν τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς ως ένα έθνος (Σουηδοί). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Νέας Σουηδίας (σουηδική αποικία στην Αμερική), όπου ορισμένοι "Σουηδοί" έποικοι ήταν στην πραγματικότητα φινλανδικής καταγωγής.

Απόγονοι Σουηδών και σουηδόφωνοι εκτός Φινλανδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Φινλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αυτό το λήμμα αποτελεί μια μετάφραση του γαλλικού λήμματος.