Ανύψωση Μουτσουάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ανύψωση Μουτσουάρ (στα Γαλλικά Mouchoir σημαίνει μαντήλι χεριού, στα Ισπανικά λέγεται επίσης και Banco de Pañuelo Blanco δηλαδή Ανύψωση λευκού μαντηλιού χειρός) βρίσκεται νοτιοανατολικά των Νήσων Τερκς στις γεωγραφικές συντεταγμένες 20°57′Β, 70°42′Δ, και γεωγραφικά είναι συνέχεια του Αρχιπελάγους των Μπαχάμας (ή Λουκάγιαν). Είναι τμήμα των Νήσων Τερκς και Κέικος και πέφτουν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους. Το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας πλευράς της πλυμμηρίζεται από 2 ομάδες κοραλλιογεννών υφάλων. Ένας βράχος βάθους 1,8 μέτρων βρίσκεται ανάμεσα στις 2 ομάδες. Υπάρχουν πολυάριθμα ρηχά τμήματα στην ανύψωση όπου σπάει το κύμα. Ο Βορειοανατολικός Κυματοθραύστης είναι ένας επικίνδυνος βράχος στα βορειοανατολικά.

Το Πέρασμα Μουτσουάρ, που χωρίζει την Ανύψωση Μουτσουάρ από τις Νήσους Τερκς, είναι περίπου 26 χμ πλατύ και πολύ βαθύ. Το Πέρασμα της Ασημένιας Ανύψωσης χωρίζει την Ανύψωση Μουτσουάρ από την Ασημένια Ανύψωση μακρύτερα στα νοτιοανατολικά, που ανήκει στην Δομινικανή Δημοκρατία.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mouchoir Bank της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).