Μαρωνίτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρωνίτες
Cedar flag.svg
Σημαία του Λιβάνου το διάστημα 1918–1920
Συνολικός πληθυσμός
3.198.600[1]
Θρησκεία
Χριστιανισμός (Μαρωνιτικός Καθολικός)

Οι Μαρωνίτες (συριακά: ܡܖ̈ܘܢܝܐ, αραβικά: لموارنة) αποτελούν εθνοτικοθρησκευτική κοινότητα που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Πήραν το όνομά τους από τον ερημίτη Ιωάννη Μάρωνα και μετέπειτα Άγιο Μάρωνα (350-410 μ.Χ.), ο οποίος έζησε κοντά στο Όρος Ταύρος που βρίσκεται στην περιοχή της Απάμειας στη Συρία, τότε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

O Άγιος Μάρωνας προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος κάτω από τη δική του πνευματική καθοδήγηση, και οι μαθητές του σχημάτισαν τον πυρήνα της Μαρωνιτικής Εκκλησίας. Πνευματική κεφαλή της Εκκλησίας αυτής, μετά τον Πάπα, είναι ο Πατριάρχης (ο Λατίνος Πατριάρχης) Αντιοχείας και πάσης Ανατολής. Η λειτουργία της γίνεται στη συριακή γλώσσα, αν και η δημώδης γλώσσα των Μαρωνιτών είναι η Αραβική. Υπάρχουν ενδείξεις πως για αρκετούς αιώνες ανήκαν στους μονοθελήτες.

Το υψηλότερο ποσοστό Μαρωνιτών σε σχέση με άλλες θρησκείες καταγράφεται στον Λίβανο. Μαρωνιτικές κοινότητες συναντώνται επίσης στη Νότια Ευρώπη, καθώς και στη Νότια και Βόρεια Αμερική, όπου μετανάστευσαν κατά τον 19ο αιώνα, κατόπιν διώξεων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Maronite Church". Britannica Encyclopedia of World Religions, Encyclopædia Britannica, 2006