Σονόρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Συντεταγμένες: 29°38′46″N 110°52′08″W / 29.64611°N 110.86889°W / 29.64611; -110.86889

Η θέση της πολιτείας στο Μεξικό

Η Σονόρα (ισπανικά: Sonora, επίσημα Estado Libre y Soberano de Sonora) είναι μια από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Χωρίζεται σε 72 δήμους και πρωτεύουσά της είναι το Ερμοσίγιο. Η Σονόρα βρίσκεται στο δυτικό βόρειο Μεξικό. Συνορεύει στα ανατολικά με την Τσιουάουα, στα νότια με τη Σιναλόα και στα βορειοδυτικά με τη Μπάχα Καλιφόρνια. Στα βόρεια συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις πολιτείες Αριζόνα και Νέο Μεξικό. Στα δυτικά βρέχεται από τον κόλπο της Καλιφόρνια.

Η Σονόρα έχει έκταση 179.503 χλμ² (2η μεγαλύτερη). Γεωγραφικά χωρίζεται σε τρία μέρη, την οροσειρά Δυτική Σιέρρα Μάδρε, τους λόφους και τις πλαγιές των βουνών και τα παράλια του κόλπου. Το κλίμα της είναι ερημικό ή ημιερημικό και διαθέτει επίσης βοσκότοπους. Μόνο σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει αρκετή βροχόπτωση για να υποστηρίξει διαφορετικούς τύπους χλωρίδας.

Στη Σονόρα ζουν τουλάχιστον 8 διαφορετικές φυλές ιθαγενών. Είναι οικονομικά σημαντική για την αγροτική παραγωγή, τα κοπάδια (ιδίως βοοειδών), τα ορυχεία από την αποικιακή περίοδο και το καθεστώς της ως συνοριακή πολιτεία μετά το αμερικανομεξικανικό πόλεμο. Από τον 20ό αιώνα μέχρι σήμερα οι κυρίαρχοι τομείς της οικονομίας της πολιτείας είναι η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η βιομηχανία, οι οποίοι προσελκύουν μετανάστες από το υπόλοιπο Μεξικό.

Επίσης στην Σονόρα, όπως και στην γειτονική Αριζόνα, δεν χρησιμοποιείται θερινή ώρα, και είναι μαζί με την Κιντάνα Ρόο οι πολιτείες του Μεξικού που δεν χρησιμοποιούν την θερινή ώρα. Επίσης, έχει διαφορά ώρας από την Ελλάδα 9 ώρες τον χειμώνα και 10 το καλοκαίρι.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα