Τατζίκοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Τατζίκοι θεωρούνται αρχαίος λαός ιρανικής καταγωγής που αποτελεί περίπου το μισό πληθυσμό του σημερινού Τατζικιστάν (= Χώρα των Τατζίκων).

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνολικός πληθυσμός των Τατζίκων υπολογίζεται σήμερα περί τα 20.000.000 άτομα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος, περίπου το 1/3 διαμένει, στο Ουζμπεκιστάν, άλλο 27% στο Αφγανιστάν, και το υπόλοιπο μοιράζεται στην ίδια χώρα, το Πακιστάν και το Ιράν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τατζίκοι θεωρούνται κληρονόμοι ενός παλαιού πολιτισμού μόνιμα εγκατεστημένων (όχι νομάδων) στο ιρανικό οροπέδιο απ΄ όπου και εξαπλώθηκαν στη γύρω κεντρική Ασία κατά τους προϊστορικούς χρόνους σε μια έκταση που εκτείνονταν από την Κασπία θάλασσα μέχρι τα σύνορα της Κίνας. Βρέθηκαν υπό τη δυναστεία τω Αχαιμενιδών και τη δυναστεία των Σασανιδών όπου η περσική επίδραση υπήρξε πολύ μεγάλη. Αργότερα όταν τουρκικά φύλα μετανάστευσαν στη περιοχή που διέμεναν οι Τατζίκοι άσκησαν και αυτά μεγάλη επίδραση στον πολιτισμό τους.

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γλώσσα τους είναι η τατζική ή τατζικική που κατά τους γλωσσολόγους αποτελεί ένα μικτό ιδίωμα της αρχαΐζουσας περσικής φαρσί και δαρικής, επηρεασμένη με πολλά δάνεια γλωσσών των γύρω λαών η οποία γράφεται με κυριλλική γραφή ή αραβική γραφή.

Θρήσκευμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προς το θρήσκευμα οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι Σουνίτες, κάποιοι εξ αυτών είναι Σιίτες και κάποιοι πολύ λιγότεροι που ζουν απομακρυσμένοι σε ορεινές περιοχές ακολουθούν τον ζωροαστρισμό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.57ος, σελ.8.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]