Βικιπαίδεια:Επιμέλεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στη Βικιπαίδεια, Επιμέλεια είναι η διόρθωση και διαμόρφωση ορισμένων λημμάτων έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται στην Πολιτική για τα λήμματα της Βικιπαίδεια, και γενικά να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο εμφάνισης και περιεχομένου. Βασική κατηγορία όπου συγκεντρώνονται τα λήμματα που θέλουν επιμέλεια καθώς και πιο εξειδικευμένες κατηγορίες επιμέλειας είναι η Κατηγορία:Επιμέλεια Βικιπαίδειας.

Βασικά βήματα[επεξεργασία κώδικα]

Η επιμέλεια περιλαμβάνει ορισμένα βασικά βήματα:

Πνευματικά δικαιώματα[επεξεργασία κώδικα]

  • Έλεγχο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Πολλές φορές τα λήμματα που βρίσκονται στην κατηγορία «Επιμέλεια», έχουν δημιουργηθεί με απλή επικόλληση κειμένου από άλλες σελίδες. Πριν ξεκινήσετε την επιμέλεια, καλό είναι να ελέγξετε αν το λήμμα παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, και αν ναι, να το σημάνετε με το πρότυπο {{copyright}}. Ο έλεγχος μπορεί εύκολα να γίνει κάνοντας αναζήτηση για κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις του κειμένου σε κάποια απ' τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης. Κάντε αυτό σαν πρώτο βήμα, γιατί αν τελικά το λήμμα διαγραφεί, ο κόπος σας θα πάει χαμένος.
  • Έλεγχο του τίτλου του λήμματος. Αν ο τίτλος δεν συμφωνεί με την πολιτική τιτλοδότησης, το λήμμα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα σωστό τίτλο. Με τη μετακίνηση ο παλιός τίτλος γίνεται ανακατεύθυνση στον καινούριο. Αν ο παλιός τίτλος είναι εξώφθαλμα λάθος (π.χ. όλα κεφαλαία ή μη συνηθισμένο ορθογραφικό λάθος) σημάνετέ τον για γρήγορη διαγραφή.

Ορθογραφία[επεξεργασία κώδικα]

  • Ορθογραφική και γραμματική διόρθωση σύμφωνα με τους κανόνες της νεοελληνικής γλώσσας. Για την απόδοση/μετάφραση ξένων ονομάτων και όρων θα βρείτε πληροφορίες στην Πολιτική και το Βικιπαίδεια:Μεταφράσεις όρων.

Μορφοποίηση[επεξεργασία κώδικα]

  • Μορφοποίηση του κειμένου, τοποθετώντας μια εισαγωγή, δημιουργώντας εσωτερικούς σύνδεσμους, ενότητες κι επικεφαλίδες. Όταν, δημιουργώντας έναν εσωτερικό σύνδεσμο, δεν είστε σίγουροι για την ονομασία του λήμματος που θέλετε να δείχνει ο σύνδεσμος, συμβουλευτείτε τη σελίδα που περιέχει όλα τα λήμματα και, για λέξεις με πολλαπλή σημασία, το Βικιπαίδεια:Αποσαφήνιση.

Παραρτήματα[επεξεργασία κώδικα]

  • Οργάνωση των παραρτημάτων, δηλαδή παραπομπών, βιβλιογραφίας και εξωτερικών συνδέσμων, με μεταφορά τους στο κάτω μέρος της σελίδας σε μορφή λίστας.

Κατηγορία[επεξεργασία κώδικα]

  • Τελειώνοντας την επιμέλεια, μην ξεχνάτε να κατηγοριοποιήσετε το λήμμα σε κάποια απ' τις υπάρχουσες κατηγορίες. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια κατηγορία είναι η σωστή, δείτε το Ειδικό:Κατηγορίες, όπου υπάρχουν όλες οι κατηγορίες. Δημιουργήστε μια καινούργια κατηγορία αν χρειάζεται, συμβουλευόμενοι όμως πρώτα το Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αριστοτέλης όπου έχει γίνει σχετική συζήτηση για τις κατηγορίες.

Πρόσθετα[επεξεργασία κώδικα]

Ακόμα μπορείτε:

  • Να εισάγετε εικόνες, πίνακες ή διαγράμματα.
  • Να δημιουργήσετε στο τέλος της σελίδας το παράρτημα Δείτε επίσης, με συνδέσμους προς άλλα σχετικά λήμματα της Βικιπαίδειας.
  • Αν υπάρχει το σχετικό υλικό, μπορείτε να δημιουργήσετε συνδέσμους και προς τη Βικιθήκη, τα Βικιφθέγματα ή άλλα αδερφικά εγχειρήματα.
  • Να εισάγετε τους διαγλωσσικούς συνδέσμους (ιντερβίκι - interwiki) για σύνδεση με το αντίστοιχο λήμμα σε άλλες γλώσσες.