Καζάχοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καζάκοι)

Οι Καζάχοι είναι λαός που κατοικεί κυρίως στο Καζαχστάν και στα γειτονικά τμήματα της αυτόνομης περιφέρειας Σινκιάνγκ Ουιγκούρ της Κίνας. Ανήκουν στον μογγολοειδή φυσικό τύπο, αλλά μιλούν μια τούρκικη γλώσσα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπήρχαν περίπου 6.556.000 Καζάχοι του πρώην ΕΣΣΔ και 800.000 περίπου στην Κίνα.

Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των Καζάχων ήταν νομαδικός. Κατοικούσαν σε θολωτές φορητές σκηνές (γιούρτες ή γκερ) και μετακινόυνταν εποχικά σε αναζήτηση βοσκοτόπων. Εξέθρεψαν άλογα, πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή και λίγες καμήλες.

Οι Καζάχοι διαιρούνταν σε τρεις κύριες ομάδες, τη Μεγάλη, τη Μεσαία και τη Μικρή ορδή, που καταλάμβαναν το ανατολικό, το κεντρικό και το δυτικό τμήμα του Καζαχστάν αντίστοιχα. Κάθε ορδή υποδιαιρούνταν σε μικρότερες ομάδες. Βασική μονάδα της κοινωνικής οργάνωσης ήταν η εκτεταμένη οικογένεια, που περιλάμβανε τους γονείς, τα ανύπαντρα παιδιά και τους παντρεμένους γιους με τις οικογένειες τους.

Η νομαδική ζωή άρχισε βαθμιαία να περιορίζεται. Γύρω στο 1934 μόνο μια νομαδική ομάδα υπήρχε στην τότε ΕΣΣΔ, ενώ στο Σινκιάνγκ υπήρχαν πολλές ομάδες νομάδων, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τους παραχωρήθηκε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη πολιτικά περιοχή, η αυτόνομη περιοχή Ιλί Καζαχ, καθώς και δυο αυτόνομες περιφέρειες στο ανατολικό Σινκιάνγκ.