Ρουμάνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης με τη γεωγραφική κατανομή των Ρουμάνων στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι Μολδαβοί

Οι Ρουμάνοι (ρουμ.:Români) είναι έθνος της νοτιοανατολικής Ευρώπης που κατάγονται από τη Ρουμανία, μιλούν τη Ρουμάνικη γλώσσα και αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της Ρουμανίας.

Ο Ρουμανικός λαός ορίζεται ως έθνος με την έννοια ότι μοιράζονται μια κοινή πολιτιστική ταυτότητα, έχουν κοινή καταγωγή και έχουν ως μητρική τη ρουμανική γλώσσα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία[1] της Ρουμανίας από το 1991, μπορούν να πάρουν τη ρουμανική ιθαγένεια και απόγονοι δεύτερης και τρίτης γενιάς Ρουμάνων πολιτών εφόσον, μιλούν άπταιστα τη γλώσσα της χώρας και είναι σε θέση να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκείς γνώσεις στη ρουμανική ιστορία και τον πολιτισμό.

Κατά μία ερμηνεία των αποτελεσμάτων της απογραφής[2] στη γειτονική Μολδαβία, οι Μολδαβοί συνυπολογίζονται ως Ρουμάνοι, που σημαίνει ότι αποτελούν την πλειοψηφία και σ' αυτή τη χώρα. Οι Ρουμάνοι αποτελούν επίσης εθνική μειονότητα σε διάφορες γειτονικές χώρες.

Ο συνολικός αριθμός των Ρουμάνων ανέρχεται στα 23.782.990[3], αποτελώντας το 90% των κατοίκων της Ρουμανίας και το 70% των κατοίκων της Μολδαβίας, στην οποία ομιλείται η Ρουμάνικη γλώσσα. Επίσης στην Μολδαβία η Ρουμάνικη γλώσσα ονομάζεται και Μολδαβική γλώσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]