Εγνατία Οδός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον αυτοκινητόδρομο της Βόρειας Ελλάδας. Για την οδό της Θεσσαλονίκης, δείτε: Οδός Εγνατία (Θεσσαλονίκη). Για για την αρχαία ρωμαϊκή οδό, δείτε: Αρχαία Εγνατία Οδός.
Αυτοκινητόδρομος 2
Εγνατία Οδός
Autokinetodromos A2 number.svg
Egnatia-Ioannina.JPG
Η Εγνατία Οδός κοντά στα Ιωάννινα.
A2 Map 2018.jpg
Η διαδρομή του Αυτοκινητόδρομου 2
Πληροφορίες δρόμου
Τμήμα τηςEuropean Road 90 number DE.svg
Μήκος670 χλμ
Τηλ. SOS1077
Σημαντικοί κόμβοι
Δυτικό τέρμαΗγουμενίτσα
Ανατολικό τέρμαΚήποι
Τοποθεσίες
ΠεριφέρειεςΉπειρος, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία & Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Σημαντικές πόλειςΗγουμενίτσα, Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή & Αλεξανδρούπολη
Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων
Αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας

Ο Αυτοκινητόδρομος 2 (Α2), γνωστός και ως Εγνατία Οδός, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χιλιόμετρα και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90. Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους στη Θράκη. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1994 και 2009 και 2014.[1]

Η σύγχρονη Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε κοντά στην Εθνική Οδό 2 την οποία και αντικατέστησε στο μεγαλύτερο ποσοστό της στο τμήμα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τους Κήπους. Το όνομά της προέρχεται από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια σχεδόν περιοχή. Επίσης αντικατέστησε την Εθνική Οδό 4 στο τμήμα Αλεξάνδρεια - Κοζάνη, την Εθνική Οδό 20 στο τμήμα Κοζάνη - Σιάτιστα, την Εθνική Οδό 15 στο τμήμα Σιάτιστα - Γρεβενά, την Επαρχιακή Οδό Γρεβενών - Μετσόβου στο τμήμα Γρεβενά - Μέτσοβο και την Εθνική Οδό 6 στο τμήμα Παναγία - Ηγουμενίτσα.

Εταιρία συντήρησης της είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε., της οποίας κύριος μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο και ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης συντηρεί ένα τμήμα του Α.Θ.Ε κοινό με την Εγνατία Οδό από το Κλειδί Ημαθίας μέχρι το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και ένα τμήμα της Εξωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού ξεκίνησε το 1994. Ένα μέρος της Εγνατίας Οδού μήκους 24 χλμ. (κοινό τμήμα Εγνατίας Οδού - Α.Θ.Ε (Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων) είχε ολοκληρωθεί το 1988.[2] Επίσης ένα τμήμα το οποίο διατρέχει η Εγνατία Οδός μήκους 69 χλμ. είχε ολοκληρωθεί πριν το ίδιο έτος ως Εθνική Οδός.[2] Μέχρι το 2003 είχαν παραδοθεί 355 χιλιόμετρα εκ των οποίων: 35 στην Ήπειρο, 69 στη Δυτική Μακεδονία, 77 στην Κεντρική Μακεδονία και 174 στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.[2] Το 2004 ολοκληρώθηκαν τα υπόλοιπα τμήματα στον άξονα Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη εκτός από κάποια μικρά τμήματα που ολοκληρώθηκαν το 2008.

Η γέφυρα Αράχθου της Εγνατίας υπό κατασκευή το 2008

Το 2004 ξεκίνησαν τα έργα στην Ήπειρο, στα Γρεβενά και στη Βέροια. Το 2005 διανοίχτηκαν οι σήραγγες Μετσόβου και Δρίσκου. Στα τέλη του 2005, διανοίχτηκε και η σήραγγα Δωδώνης. Το 2006 παραδόθηκε το τμήμα Μεγάλο Περιστέρι - Άραχθος με τη σήραγγα Δεματίου και τη σήραγγα Ζαγορίου. Τότε ξεκίνησε και η κατασκευή της Γέφυρας Άραχθου. Το 2007 ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες στη Βέροια μαζί με τον Κόμβο Πολύμυλου. Το 2008 παραδόθηκε η Σήραγγα Δρίσκου, η μεγαλύτερη σήραγγα της Εγνατίας Οδού και η δεύτερη μεγαλύτερη σήραγγα της Ελλάδας μετά τη Σήραγγα Τεμπών Τ2. Μαζί με τη Σήραγγα Δρίσκου, παραδόθηκε το τμήμα Δρίσκος - Ιωάννινα. Στις αρχές του 2009, παραδόθηκαν τα τμήματα Μέτσοβο - Μεγάλο Περιστέρι, ο ένας κλάδος της Γέφυρας Αράχθου και το Μέτσοβο - Παναγία. Τον Μάιο παραδόθηκε το τμήμα Ιωάννινα - Παραμυθιά με τη σήραγγα Δωδώνης. Στα τέλη του 2009 παραδόθηκε το τελευταίο τμήμα του βασικού άξονα Παναγία - Γρεβενά και ο άλλος κλάδος της Γέφυρας Αράχθου.

Η Εγνατία Οδός ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ως προς τον βασικό της άξονα το 2009, ενώ στις 10 Μαΐου 2014 ολοκληρώθηκε και τυπικά στο σύνολο της, με την παράδοση στην κυκλοφορία και των δύο κλάδων της Γέφυρας Περιστερίου στην περιοχή του Μετσόβου.[3]

Το 2009 ξεκίνησε η κατασκευή σταθμών διοδίων. Μέχρι τότε η διέλευση ήταν δωρεάν. Όταν παραδόθηκε η σήραγγα Δρίσκου, το 2008, ο σταθμός διοδίων Παμβώτιδας είχε ολοκληρωθεί στο κτήριο της από την ΑΕΓΕΚ. Όμως δεν λειτουργούσε μέχρι το 2017. Μπορεί να θεωρηθεί ο πρώτος (ως κτήριο) μετωπικός σταθμός διοδίων της Εγνατίας Οδού.

Το 2011 έγινε τοποθέτηση καινούργιων πινακίδων. Μια μεγάλη αλλαγή ήταν στις σήραγγες. Μέχρι τότε κάθε όνομα των σηράγγων βρισκόταν στην πινακίδα με το μήκος της σήραγγας, όπως σε κάθε άλλο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας. Όμως άλλαξε και μπήκε μια πινακίδα που γράφει "Σήραγγα Χ" που Χ είναι το όνομα της σήραγγας αυτής. Πριν την Καβάλα τοποθέτησαν σύγχρονες πινακίδες αυτοκινητόδρομου και σε άλλα μέρη της Εγνατίας Οδού.

Το 2013 δόθηκε στην κυκλοφορία πολλοί ανισόπεδοι κόμβοι όπως του Κατσίκα, του Ανηλίου και πολλοί άλλοι. Ήταν προγραμματισμένοι να δοθούν στην κυκλοφορία μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις στην κατασκευή τους. Τότε άνοιξε και ο ανισόπεδος κόμβος Δρίσκου που παλιότερα ήταν το τέλος του αυτοκινητόδρομου μέχρι το 2009 με την παράδοση της Γέφυρας Αράχθου.


Ταυτότητα του έργου και διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος έχει δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ένα με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα κι ένα με κατεύθυνση προς Κήπους Έβρου, χωριζόμενα από διαχωριστική νησίδα στη μέση. Κάθε ρεύμα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης και στο τμήμα Κλειδί - Λαγκαδάς τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 130 χλμ/ώρα. Ο αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει πλήθος σηράγγων και γεφυρών, καθώς διέρχεται διαμέσου του ορεινού αναγλύφου της οροσειράς της Πίνδου και πλησίον του ορεινού όγκου του Βερμίου. Ο συνολικός αριθμός των δίδυμων οδικών σηράγγων επί της Εγνατίας Οδού είναι 73, με συνολικό μήκος 100 χιλιόμετρα (σε μονό κλάδο, 50 χλμ. κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου) και συνολικό κόστος κατασκευής 1800 εκατομμυρίων ευρώ.[4]

Τροφοδοτείται από τέσσερα λιμάνια και έξι αεροδρόμια. Τη διαχείριση και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε.[5], η οποία κατασκευάζει παράλληλα και πέντε κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν την Εγνατία με τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Όλο το έργο της Εγνατίας Οδού κοστολογείται κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο οι σήραγγες κοστολογούνται κοντά στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει:

 • 63 κόμβοι σύνδεσης με οδικό δίκτυο.
 • 177 μεγάλες γέφυρες, συνολικού μήκους 42 χλμ.
 • 350 άνω και κάτω διαβάσεις εισόδου - εξόδου.
 • 73 σήραγγες μέγιστου μήκους 4,8 χλμ. και συνολικού μήκους 50 χλμ.
 • 43 περάσματα ποταμών.
 • 11 διασταυρώσεις με σιδηροδρομικές γραμμές.

Η περιοχή επιρροής και εξυπηρέτησης συγκεντρώνει:

 • Το 36% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
 • Το 33% του συνολικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.
 • Στον πρωτογενή τομέα, το 54% της συνολικής γεωργικής γης της χώρας και το 65% της αρδευόμενης έκτασης. Στο δευτερογενή τομέα, το 41% της συνολικής απασχόλησης στη βιομηχανία-βιοτεχνία της χώρας.
 • Το 51% της εξορυκτικής δραστηριότητας της χώρας. [6]

Γέφυρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εγνατία Οδός διαθέτει 42 χιλιόμετρα γεφυρών, οι οποίες αποτελούν το 6% του συνολικού μήκους του άξονα, καθώς περίπου και το 12% της συνολικής δαπάνης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ποικιλία του εδαφικού ανάγλυφου, σε συνδυασμό και με περιβαλλοντικούς όρους. Πρόκειται για δίδυμες γέφυρες, με ανεξάρτητους φορείς ανά κλάδο κυκλοφορίας, σύμφωνα με την πρακτική των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων. Για την κατασκευή των γεφυρών, έχουν εφαρμοστεί, όλες σχεδόν οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής.[7]

Σήραγγες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εγνατία Οδός είναι ένας από τους άξονες με τις περισσότερες σήραγγες στην Ευρώπη. Διαθέτει 73 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων γεγονός που σημαίνει ότι αποτελούν 7% του μήκους του οδικού άξονα, ενώ το κόστος κατασκευής τους είναι περίπου το 30% της συνολικής δαπάνης κατασκευής της Οδού. Οι σήραγγες είναι σχεδιασμένες με προδιαγραφές 21ου αιώνα. Καθοριστικό στοιχείο του σχεδιασμού τους αποτελεί η πρόβλεψη εγκάρσιων διαδρόμων διαφυγής μεταξύ των κλάδων της σήραγγας για την περίπτωση πυρκαγιάς. Επίσης, ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου γενικώς της ασφαλούς λειτουργίας των σηράγγων. Το κόστος των σηράγγων κυμαίνεται από 8.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους έως 30.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους [8]. Οι σημαντικότερες κατασκευασμένες σήραγγες:

 • Σήραγγα Δρίσκου (4.600 μ.)
 • Σήραγγα Μετσόβου (3.500 μ.).
 • Σήραγγα Δωδώνης (3.360 μ.)
 • Σήραγγα Παγγαίου (2.400 μ.)
 • Σήραγγα Καστανιά (2.225 μ.)
 • Σήραγγα Ανήλιου (2.100 μ.)

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Map

Ο Αυτοκινητόδρομος 2 διασχίζει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, από τα δυτικά στα ανατολικά: ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο, διέρχεται από πολλές σημαντικές πόλεις της Μακεδονίας, με κυριότερη τη Θεσσαλονίκη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, συνεχίζει ανατολικά στη Θράκη, περνώντας από την Αλεξανδρούπολη, και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους στον ποταμό Έβρο.

Στην περιοχή της Ηπείρου, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έως την Παναγιά, η Εγνατία Οδός έχει τετράιχνη διατομή πλάτους 22 μέτρων και το συγκεκριμένο τμήμα υπήρξε τεχνικά το δυσκολότερο στην κατασκευή, καθώς ο αυτοκινητόδρομος διέρχεται διαμέσου του ορεινού όγκου της Πίνδου. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της Εγνατίας είναι κατασκευασμένα στο συγκεκριμένο τμήμα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών δίδυμων σηράγγων και γεφυρών. Το συνολικό κόστος κατασκευής του αυτοκινητόδρομου στο τμήμα του στην Ήπειρο ανέρχεται σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (50%).[9]

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, από την Παναγιά μέχρι τον Πολύμυλο Κοζάνης, ο αυτοκινητόδρομος έχει τετράιχνη διατομή πλάτους 24,5 μέτρων, ή 22 μέτρων στα ορεινά δυσχερή τμήματα. Το συνολικό κόστος κατασκευής αυτού του τμήματος ανέρχεται σε 933 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[10]

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, από τον Πολύμυλο μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα, ο αυτοκινητόδρομος έχει τετράιχνη διατομή πλάτους 24,5 μέτρων, ή 22 μέτρων στα ορεινά δυσχερή τμήματα, ενώ στο τμήμα Κλειδί–Θεσσαλονίκη–Δερβένι η διατομή γίνεται εξάιχνη. Το συνολικό κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου τμήματος είναι περίπου 1298 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Οδικοί Άξονες».[11]

Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, από τον Στρυμόνα μέχρι τους Κήπους, ο αυτοκινητόδρομος έχει τετράιχνη διατομή πλάτους 24,5 μέτρων, ή 22 μέτρων στα ορεινά δυσχερή τμήματα. Η συνολική δαπάνη κατασκευής αυτού του τμήματος ανέρχεται σε περίπου 1042 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[12]

Η Εγνατία ενώνει πολλές ελληνικές πόλεις. Καθώς είναι αυτοκινητόδρομος, δεν περνάει μέσα από αυτές, αλλά μέσω παρακάμψεων, διέρχεται λίγα χιλιόμετρα έξω από αυτές, ώστε να διατηρεί τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και κυρίως, να επιτρέπει στους οδηγούς να συνεχίζουν την πορεία τους με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Ο Αυτοκινητόδρομος 2 περνάει πλησίον των εξής πόλεων:

Διασταυρώσεις με άλλους άξονες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εγνατία Οδός είναι το ελληνικό τμήμα του διευρωπαϊκού άξονα Ε90. Διασταυρώνεται ανισόπεδα με τους παρακάτω αυτοκινητοδρόμους (από τα δυτικά προς τα ανατολικά):

Κάθετοι άξονες Εγνατίας Οδού
Όνομα Περιφερειακές ενότητες που διατρέχει Πρόοδος Σημειώσεις
Autokinetodromos A29 number.svg

Κάθετος Άξονας Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής

Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα (μερικώς) 72/72 χλμ. Ολοκληρωμένος
Autokinetodromos A27 number.svg

Κάθετος Άξονας Κοζάνης - Νίκης

Κοζάνη, Φλώρινα 40/79 χλμ. Ολοκληρωμένος:

Κοζάνη - Πτολεμαΐδα, Φλώρινα - Νίκη

υπό μελέτη:

αναβάθμιση του τμήματος Πτολεμαΐδα - Φλώρινα (υπάρχει προς το παρόν ως οδός ταχείας κυκλοφορίας)

Autokinetodromos A24 number.svg

Κάθετος Άξονας Χαλκιδικής (Θεσσαλονίκη - Νέα Μουδανιά)

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική 72/72 χλμ. Ολοκληρωμένος

απουσία ΛΕΑ, πράσινης σήμανσης

Autokinetodromos A25 number.svg

Κάθετος Άξονας Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα

Θεσσαλονίκη, Σέρρες 105/105 χλμ. Ολοκληρωμένος

υπό μελέτη αναβάθμιση τμήματος Κάτω Χριστός - Σιδηρόκαστρο.

Autokinetodromos A22 number.svg

Κάθετος Άξονας Καβάλας- Εξοχής

Δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη 0/112 χλμ. υπό σχεδιασμό
Autokinetodromos A23 number.svg

Κάθετος Άξονας Ροδόπης

Ροδόπη 23/23 χλμ. Ο Υπάρχον δρόμος, δεν είναι αυτοκινητόδρομος

ως οδός ταχείας κυκλοφορίας

Autokinetodromos A21 number.svg

Κάθετος Άξονας Έβρου (Αρδάνιο - Ορμένιο)

Έβρος 0/0 χλμ. Ο Υπάρχον δρόμος, δεν είναι αυτοκινητόδρομος το υπάρχον τμήμα δεν είναι αυτοκινητόδρομος, και δεν υπάρχουν σκέψεις να γίνει
Κύριοι αυτοκινητόδρομοι
Όνομα Περιφερειακές ενότητες που διατρέχει Σημειώσεις
Autokinetodromos A5 number.svg

Ιόνια Οδός

Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα (μερικώς), Ιωάννινα Ολοκληρωμένος

Μελλοντική επέκταση προς Κακαβιά.

Υπό δημοπράτηση το τμήμα από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο (75 χλμ.)

Υπό μελέτη το τμήμα από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό και την Τσακώνα

Autokinetodromos A3 number.svg

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας

Φθιώτιδα, Καρδίτσα, Τρίκαλα (μελλοντικά και Γρεβενά) Road-sign-works.svg Μελλοντική σύνδεση υπό μελέτη
Autokinetodromos A1 number.svg

Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι

Αττική, Βοιωτία (μόνο το ανατολικό της τμήμα), Εύβοια (μερικώς), Φθιώτιδα, Μαγνησία (μόνο το δυτικό της τμήμα), Λάρισα, Πιερία, Ημαθία (μερικώς), Θεσσαλονίκη, Κιλκίς (μόνο το δυτικό της τμήμα) Ολοκληρωμένος

Το τμήμα Γέφυρα Αξιού - Πολύκαστρο δεν είναι αυτοκινητόδρομος, αλλά οδός ταχείας κυκλοφορίας.

Λοιποί οδικοί άξονες
Όνομα Περιφερειακές ενότητες που διατρέχει
Tabliczka E853.svg

(Κακαβιά-Ιωάννινα)

GR-EO-4α.svg

(Βέροια - Έδεσσα)

Ημαθία, Πέλλα Ο Υπάρχον δρόμος, δεν είναι αυτοκινητόδρομος. Γίνεται σταδιακά αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Βέροιας-Σκύδρας, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας.
Tabliczka E92.svg

(Ηγουμενίτσα-Βόλος)

Ξάνθη - Εχίνος Ξάνθη Ο Υπάρχον δρόμος, δεν είναι αυτοκινητόδρομος. Γίνεται σταδιακά αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Ξάνθης-Θερμών, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος κόμβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκινητόδρομος Α2, Εγνατία Οδός
Κόμβος[13] Κατεύθ. Κήποι Κατεύθ. Ηγουμενίτσα Σημειώσεις Παρ. Λωρίδες
Εγνατία Οδός (Ηγουμενίτσα - Κλειδί)
 Έξοδος Λιμανιού Ηγουμενίτσας  GR-EO-102.svg  ΕΟ 102 Tabliczka E55.svg Ε 55:
Βόρεια: BSicon BOOT.svg Ηγουμενίτσα, Νέα Σελεύκεια, Γίτανα, Φιλιάτες, Σαγιάδα
BSicon BOOT.svg Ακτοπλοϊκά Δρομολόγια για Κέρκυρα, Παξούς και Ιταλία (Ανκόνα και Μπάρι)
Νότια: Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα
Σήραγγα 50 μ. στην έξοδο
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (1) Ηγουμενίτσας  Περιφερειακή οδός Ηγουμενίτσας: Ηγουμενίτσα Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (1Α) Βασιλικού  Καρτέρι, Βασιλικός Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Βασιλικού (590 μ.) Σήραγγα Βασιλικού (400 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα (240 μ.) Σήραγγα (270 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Μεσοβουνίου (520 μ.) Σήραγγα Μεσοβουνίου (530 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Γρίκας (700 μ.) Σήραγγα Γρίκας (710 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (2) Νεοχωρίου  GR-EO-18.svg  ΕΟ 18:
Βόρεια: Νεράιδα, Φιλιάτες, Σαγιάδα, Μαυρομάτι (Τελωνείο),
Αλβανία: Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Βουθρωτό, Τζάρα, Αλβανική Ριβιέρα
Νότια: Παραμυθιά, Μαργαρίτι, Πάργα, Καναλλάκι, Πρέβεζα
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Κρυσταλλοπηγής (848 μ.) Γέφυρα Κρυσταλλοπηγής (638 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Νεοχωρίου (515 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Κρυσταλλοπηγής (180 μ.) Σήραγγα Κρυσταλλοπηγής (200 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σελιανής (480 μ.) Σήραγγα Σελιανής (480 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Αγίου Κωνσταντίνoυ (970 μ.) Σήραγγα Αγίου Κωνσταντίνoυ (1.190 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Se ischelter (160 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Κουμαριάς (820 μ.) Σήραγγα Κουμαριάς (846 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Τύριας Σταθμός Διοδίων Τύριας Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (3) Σελλών-Τύρια  Τύρια, Ελευθεροχώρι, Σέλλες Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ3 (350 μ.) Σήραγγα Σ3 (342 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ2 (840 μ.) Σήραγγα Σ2 (870 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (3Α) Βουτσαράς  Βουτσαράς, Πολύγυρος, Χωριά δήμου Δωδώνης, Γραμμένο Ημίκομβος

Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 90

Ευρωπαϊκή Οδός 92

 Έξοδος (4) Δωδώνης  GR-EO-17.svg  ΕΟ 17: Ιωάννινα, Italian traffic signs - icona zona archeologica.svg Δωδώνη Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Δωδώνης (3.347 μ.) Σήραγγα Δωδώνης (3.347 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Διασταύρωση (4Α) Πεδινής  Autokinetodromos A5 number.svg Ιονία Οδός (Α5):
Βόρεια (μελλοντικά): Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια, Πωγώνι, Κόνιτσα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία
Νότια: Δωδώνη, Πέρδικα, Άρτα, Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
[14] 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (5) Ιωαννίνων  GR-EO-5.svg ΕΟ 5 Tabliczka E951.svg Ε 951 Tabliczka E853.svg Ε 853:
Βόρεια: Airplane silhouette.svg Ιωάννινα (Βιομηχανική Περιοχή, Πανεπιστημιούπολη και Κέντρο), Πορθμεία για Νησί Ιωαννίνων, Ανατολή, Καλπάκι, Κόνιτσα, Πάπιγκο, Mountain icon (Noun Project).svg Τύμφη, Κακαβιά (Τελωνείο)
Αλβανία: Κακαβιά, Αργυρόκαστρο, Δρόπολη, Δερβιτσάνη, Αυλώνας
Νότια: Μπιζάνι, Mountain icon (Noun Project).svg Βόρεια Τζουμέρκα, Φιλιππιάδα, Πρέβεζα, Άρτα
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (5Α) Παμβώτιδας  Ιωάννινα, Κατσικάς, Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Παμβώτιδα, Μόνη Δουραχάνης, Λιγκιάδες, Πέραμα Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Παμβώτιδας Σταθμός Διοδίων Παμβώτιδας Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα T1 (200 μ.) Σήραγγα T1 (200 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Δρίσκου (4.563 μ.) Σήραγγα Δρίσκου (4.563 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα T5 (100 μ.) Σήραγγα T5 (100 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Αράχθου Μήκος=1036 μ. Ύψος=76 μ Ποταμός Άραχθος 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (6) Αράχθου-Ζαγορίου  Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα T6 (310 μ.) Σήραγγα T6 (310 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Αράχθου (2.633 μ.) Σήραγγα Αράχθου (2.633 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (6Α) Περιστερίου  GR-EO-6.svg ΕΟ 6: Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Τεχνητή λίμνη Αωού, Mountain icon (Noun Project).svg Βάλια Κάλντα Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ1 (395 μ.) Σήραγγα Σ1 (270 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ2 (145 μ.) Σήραγγα Σ2 (145 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Ανθοχωρίου (701 μ.) Σήραγγα Ανθοχωρίου (701 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Boτονοσίου (477 μ.) Γέφυρα Boτονοσίου (491 μ.) Ποταμός Μετσοβίτικος 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Boτονοσίου (515 μ.) Σήραγγα Boτονοσίου (530 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Μεγαλορρέματος (473 μ.) Γέφυρα Μεγαλορρέματος (484 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Δύο Κορυφών (700 μ.) Σήραγγα Δύο Κορυφών (700 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Κρημίνου (1.100 μ.) Σήραγγα Κρημίνου (1.095 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Καλαμιών (767 μ.) Σήραγγα Καλαμιών (780 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (7) Μετσόβου  Κατάρα GR-EO-6.svg ΕΟ 6:
Μέτσοβο, Παναγία, Καλαμπάκα, Τρίκαλα
Σήραγγα 402 μ. στην έξοδο
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90

Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92

[15] 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Αγίου Νικολάου (350 μ.) Σήραγγα Αγίου Νικολάου (500 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Ανήλιου (2.000 μ.) Σήραγγα Ανήλιου (2.000 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (7Α) Ανηλίου  Skiicon.svg Ανήλιο Ημικόμβος
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90

Tabliczka E92.svg Ευρωπαϊκή Οδός 92

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Μετσόβου (3.589 μ.) Σήραγγα Μετσόβου (3.548 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Μαλακάσι A (100 μ.) Σήραγγα Μαλακάσι A (400 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Κωσταράκου (700 μ.) Σήραγγα Κωσταράκου (700 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Μετσοβίτικου (537 μ.) Γέφυρα Μετσοβίτικου (538 μ.) Ποταμός Μετσοβίτικος 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Μαλακάσι Σταθμός Διοδίων Μαλακάσι Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Μαλακάσι Β (300 μ.) Σήραγγα Μαλακάσι Β (300 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Μαλακάσι Γ (200 μ.) Σήραγγα Μαλακάσι Γ (200 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (7Β) Παναγίας  GR-EO-6.svg ΕΟ 6, Tabliczka E92.svg Ε 92:

Παναγία, Μαλακάσι, Καλαμπάκα, Τρίκαλα

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Παναγίας (2.700 μ.) Σήραγγα Παναγίας (2.700 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Συρτού (1.600 μ.) Σήραγγα Συρτού (1.600 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Αγίας Τριάδας (302 μ.) Σήραγγα Αγίας Τριάδας (367 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Αγίας Παρασκευής (490 μ.) Σήραγγα Αγίας Παρασκευής (495 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Αγνατερού (714 μ.) Σήραγγα Αγνατερού (723 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Πριόνια (777 μ.) Σήραγγα Πριόνια (777 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cut and Cover (50 μ.) Cut and Cover (50 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Βελανιδιάς (642 μ.) Σήραγγα Βελανιδιάς (642 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Νίκα (470 μ.) Σήραγγα Νίκα (470 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Λαγκαδίων (420 μ.) Σήραγγα Λαγκαδίων (420 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Ζίγκρας (390 μ.) Σήραγγα Ζίγκρας (440 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Κοίλωματος (1.080 μ.) Σήραγγα Κοίλωματος (1.030 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Καρατσά (760 μ.) Σήραγγα Καρατσά (780 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Διασταύρωση Road-sign-works.svg (8) Αγίας Παρασκευής (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας/Α3)  Autokinetodromos A3 number.svg Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας:
Κηπουρείο, Μετέωρα, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία
Road-sign-works.svgΔημοπράτηση το 2017
Ολοκλήρωση μετά το 2021

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
[16] 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Βενέτικου (530 μ.) Γέφυρα Βενέτικου (630 μ.) Ποταμός Βενέτικος 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Βενέτικου (685 μ.) Σήραγγα Βενέτικου (685 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Γρεβενών (STRATA)
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Κόμβος Γρεβενών - Βενέτικου - Αγίας Παρασκευής
 Έξοδος (8Α) Βενετικού  Κρανιά, Μαυραναίοι, Κηπουρείο, Mountain icon (Noun Project).svg Skiicon.svg Βασιλίτσα, Σαμαρίνα, Mountain icon (Noun Project).svg Σμόλικας Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
[17] 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (8Β) Δυτικός Γρεβενών  GR-EO-15.svg  ΕΟ 15:
Βόρεια: Γρεβενά, Έλατος, Mountain icon (Noun Project).svg Βόιο
Νότια: Ελευθεροχώρι, Άγιοι Θεόδωροι, Δεσκάτη, Αγιόφυλλο
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (9) Ανατολικός Γρεβενών  GR-EO-15.svg  ΕΟ 15: Γρεβενά Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (9Α) Ταξιάρχη  Άγιος Γεώργιος, Ταξιάρχης Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Γρεβενίτη (920 μ.) Γέφυρα Γρεβενίτη (920 μ.) Ποταμός Γρεβενίτης 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Ταξιάρχη (263 μ.) Σήραγγα Ταξιάρχη (256 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Αλιάκμονα Ποταμός Αλιάκμονας 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Διασταύρωση (9Β) Σιάτιστας Δυτικός  Autokinetodromos A29 number.svg Αυτοκινητόδρομος 29:
Σιάτιστα, Άργος Ορεστικό, Καστοριά, Ιεροπηγή, Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Πρέσπες, Κρυσταλλοπηγή (Τελωνείο)

Αλβανία: Βίγλιστα, Κορυτσά, Πόγραδετς, Ελμπασάν, Τίρανα

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (10) Σιάτιστας Ανατολικός  GR-EO-15.svg ΕΟ 15 GR-EO-20.svg ΕΟ 20:
Σιάτιστα, Νεάπολη, Πεντάλοφος, Πυρσόγιαννη, Αετομηλίτσα, Κόνιτσα
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Σιάτιστας Σταθμός Διοδίων Σιάτιστας Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (11) Καλαμιάς  GR-EO-20.svg  ΕΟ 20:

Χωριά Δήμου Κοζάνης: Ξηρολίμνη, Καλαμιά, Αλωνάκια

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Διασταύρωση (12) Κοζάνης-Κοίλων  Autokinetodromos A27 number.svg Αυτοκινητόδρομος 27 Tabliczka E65.svg Ε 65:
Βόρεια: Ποντοκώμη, Μαυροδένδρι, Πτολεμαΐδα, Νυμφαίο, Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Βεγορίτιδα, Mountain icon (Noun Project).svg Skiicon.svg Καϊμακτσαλάν, Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα, Αμύνταιο, Φλώρινα, Νίκη (Τελωνείο)
Βόρεια Μακεδονία: Μπίτολα, Οχρίδα, Κρούσοβο, Πρίλεπ


Νότια: GR-EO-3.svg  ΕΟ 3 Tabliczka E65.svg Ε 65: Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Λίμνη Πολυφύτου, Σέρβια, Ελασσόνα, Τύρναβος, Λάρισα
Ανατολικά: GR-EO-4.svg  ΕΟ 4: Δρέπανο, Κοιλάδα
Δυτικά: GR-EO-4.svg  ΕΟ 4 GR-EO-20.svg  ΕΟ 20: Κοζάνη, Κοίλα, Κρόκος

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (13) Πολύμυλου  GR-EO-4.svg  ΕΟ 4: Άγιος Δημήτριος, Πολύμυλος, Καστανιά, Παναγία Σουμελά, Mountain icon (Noun Project).svg Βέρμιο, Βέροια (Παλιός δρόμος) Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Πολυμύλου Σταθμός Διοδίων Πολυμύλου Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα ΣN13 (780 μ.) Σήραγγα ΣN13 (780 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ6 (160 μ.) Σήραγγα Σ6 (158 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ7 (369 μ.) Σήραγγα Σ7 (300 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ8 (112 μ.) Σήραγγα Σ8 (98 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ9 (180 μ.) Σήραγγα Σ9 (180 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ10 (2244 μ.) Σήραγγα Σ10 (2239 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ11 (463 μ.) Σήραγγα Σ11 (453 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ12 (510 μ.) Σήραγγα Σ12 (490 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ13 (802 μ.) Σήραγγα Σ13 (798 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ14/15 (240 μ.) Σήραγγα Σ14/15 (100 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ1 (745 μ.) Σήραγγα Σ1 (780 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ2 (366 μ.) Σήραγγα Σ2 (356 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ3 (199 μ.) Σήραγγα Σ3 (178 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ4 (200 μ.) Σήραγγα Σ4 (200 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σ5 (180 μ.) Σήραγγα Σ5 (160 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Βέροια 1 (300 μ.) Σήραγγα Βέροια 1 (300 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Βέροια 2 (200 μ.) Σήραγγα Βέροια 2 (200 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (14) Βέροιας  Βόρεια: Βέροια, Νάουσα, Κοπανός, Skiicon.svg 3-5 Πηγάδια, Σκύδρα, Έδεσσα, Αριδαία, Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Λουτρά Πόζαρ
Νότια: Αγία Βαρβάρα, Italian traffic signs - icona zona archeologica.svg Βεργίνα
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (14Α) Μέση  GR-EO-4α.svg  ΕΟ 4α: Βέροια, Άγιος Γεώργιος, Νάουσα, Σκύδρα, Έδεσσα Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
[18] 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (15) Koυλούρας 

Χωριά Δήμου Βέροιας: Μακροχώρι, Κουλούρα, Διαβατός
Χωριά Δήμου Αλεξάνδρειας:Σταυρός, Μελίκη

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (16) Νησελίου  GR-EO-1.svg ΕΟ 1:
Βόρεια: Αλεξάνδρεια, Sinnbild Eisenbahn.svg Πλατύ, Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Italian traffic signs - icona zona archeologica.svg Πέλλα
Νότια: Κυψέλη, Μεγάλη Γέφυρα, Αιγίνιο, Κολινδρός, Μεθώνη, Κατερίνη
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πλατάνου
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Κοινό τμήμα Αυτοκινητόδρομου ΑΘΕ - Εγνατίας Οδού (Κλειδί - Καλοχώρι)
 Διασταύρωση (17) Κλειδιού  Κοινό τμήμα με Α1

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90

3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
Γέφυρα Λουδία Ποταμός Λουδίας 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (18) Μαλγάρων 

Νέα Μάλγαρα, Κύμινα

Κοινό τμήμα με Α1

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Tabliczka E75.svg Ευρωπαϊκή Οδός 75
Autokinetodromos A1 number.svg Α1 (Α.Θ.Ε.)

Διόδια (μελλοντικά)[19] 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Μαλγάρων Σταθμός Διοδίων Μαλγάρων Σταθμός διοδίων 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
Γέφυρα Αξιού Ποταμός Αξιός 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Διασταύρωση (19) Αξιού  Autokinetodromos A1 number.svg Αυτοκινητόδρομος Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι (Α1) Tabliczka E75.svg Ε 75:
Βόρεια: Άγιος Αθανάσιος, Γέφυρα, Πολύκαστρο, Εύζωνοι (Τελωνείο),

Βόρεια Μακεδονία: Γευγελή, Βελεσά, Στρώμνιτσα, Σκόπια, Σερβία: Νις, Βελιγράδι

Κοινό τμήμα με Α1

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90

3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (19Α) Χαλάστρας  Χαλάστρα, Ανατολικό Ημικόμβος
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια (μελλοντικά)[19] 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (20) Σίνδου  Pictograma Zona industrial.PNG Σίνδος, Α.Τ.Ε.Ι. Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
Γέφυρα Γαλλικού Ποταμός Γαλλικός 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
Εγνατία Οδός (Καλοχώρι - Κήποι)
 Έξοδος (21/Κ1) Καλοχωρίου  Νέα Δυτική Είσοδος Θεσσαλονίκης GR-EO-1β.svg ΕΟ 1β:
Ανατολικά: BSicon BOOT.svg Θεσσαλονίκη: ΚΤΕΛ Μακεδονία, Δικαστήρια, Λαδάδικα, Πλατεία Αριστοτέλους, Τσιμισκή, Κέντρο
Νότια:Καλοχώρι
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (22/Κ2) Ιωνίας  GR-EO-2.svg Εθνική Οδός 2 / Ε86:
Δυτικά: Χαλκηδόνα, Italian traffic signs - icona zona archeologica.svg Πέλλα, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Φλώρινα
Ανατολικά: Διαβατά, Νέα Μαγνησία, Ελληνικά Πετρέλαια, Κορδελιό, Μενεμένη, Θεσσαλονίκη (Παλαιά Δυτική είσοδος)
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Εξωτερική Περιφερειακή
Θεσσαλονίκης
[20] 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Θεσσαλονίκης Σταθμός Διοδίων Θεσσαλονίκης (Ωραιόκαστρο) Σταθμός διοδίων 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Διασταύρωση (23/Κ4) Ευκαρπίας   Autokinetodromos A24 number.svg Αυτοκινητόδρομος 24:
Ανατολικά: Θεσσαλονίκη, Άγιος Πάυλος, Τριανδρία, Τούμπα, Καλαμαριά, Airplane silhouette.svg Μακεδονία, Καρδία, Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Χαλκιδική
Οδός Λαγκαδά GR-EO-2.svg ΕΟ 2:
Νότια: Ωραιόκαστρο, Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Νεάπολη, Θεσσαλονίκη, Πολίχνη
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Εξωτερική Περιφερειακή
Θεσσαλονίκης
3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (23Α) Γηροκομείου  Aiga downarrow inv.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-32 - 110 kph.svg Όριο ταχύτητας 110
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (23Β) Δερβένι 
 • Σύνδεση με παράπλευρο δίκτυο
 • Λαγυνά
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Διασταύρωση (24) Λαγκαδά  Autokinetodromos A25 number.svg Αυτοκινητόδρομος 25 Tabliczka E79.svg Ε 79:

Βόρεια: Άσσηρος, Ξυλόπολη, Λαχανάς, Σέρρες, Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Προμαχώνας (Τελωνείο)
Βουλγαρία: Κούλατα, Πετρίτσι, Σαντάνσκι, Μπάνσκο, Μπλαγκόεβγκραντ, Σόφια
Δυτικά: GR-EO-12.svg ΕΟ 12 GR-EO-65.svg ΕΟ 65: Λητή, Δρυμός Κιλκίς, Δοϊράνη
Νότια: GR-EO-2.svg ΕΟ 2: Λαγυνά, Λαγκαδίκια, Κορώνεια, Βόλβη, Ρεντίνα, Σταυρός, Ασπροβάλτα
Ανατολικά: Λαγκαδάς

Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-36.svg Τέλος ορίου ταχύτητας 110
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Ανάληψης Σταθμός Διοδίων Ανάληψης Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (25) Προφήτη  Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (25Α) Βαϊοχωρίου  Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (26) Ρεντίνας  Ρεντίνα, Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Σταυρός, Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Ιερισσός, Ακτές Στρυμονικού Κόλπου,

BSicon BOOT.svg Ουρανούπολη, Πορθμεία για Τρυπητή και Άγιο Όρος

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cut and Cover 1 (140 μ.) Cut and Cover 1 (140 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cut and Cover 2 (150 μ.) Cut and Cover 2 (140 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Βρασνών (160 μ.) Σήραγγα Βρασνών (160 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (27) Ασπροβάλτας  GR-EO-2.svg ΕΟ 2: Βρασνά, Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Νέα Βρασνά, Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Ασπροβάλτα Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Ασπροβάλτας Σταθμός Διοδίων Ασπροβάλτας Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Ασπροβάλτας (246 μ.) Σήραγγα Ασπροβάλτας (233 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Παγγαίου (2.400 μ.) Σήραγγα Παγγαίου (2.400 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cut and Cover 1 (250 μ.) Cut and Cover 1 (250 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cut and Cover 2 (95 μ.) Cut and Cover 2 (95 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (27Α) Κερδυλίων  Νέα Κερδύλια, Italian traffic signs - icona zona archeologica.svg Αμφίπολη Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Στρυμόνα Ποταμός Στρυμόνας 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (28) Στρυμώνα  Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Οφρύνιο  GR-EO-2.svg ΕΟ 2:
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Οφρύνιο, Κάριανη, Ελευθερές, Αμμόλοφοι, Νέα Πέραμος, Καβάλα (Παλιός δρόμος)
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-73d.svg Υποχρεωτική έξοδος οχημάτων
που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία
Ημικόμβος
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (28A) Γαληψού  Ορφάνιο, Γαληψός Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (28Β) Μουσθένης  Μουσθένη Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Μουσθένης Σταθμός Διοδίων Μουσθένης Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (28Γ) Ελευθερούπολης  Ελευθερούπολη, Παλαιοχώρι, Mountain icon (Noun Project).svg Παγγαίο Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Συμβόλου (1.135 μ.) Σήραγγα Συμβόλου (1.115 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (29) Αγίου Ανδρέα  GR-EO-2.svg ΕΟ 2: Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος Aiga downarrow inv.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-32 - 80 kph.svg Όριο ταχύτητας 80
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-73d.svg Υποχρεωτική έξοδος οχημάτων
που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία
Σήραγγα Καβάλας (240 μ.) Σήραγγα Καβάλας (240 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (30) Παλιού  Ο κόμβος δεν λειτουργεί (υπό σχεδιασμό)
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-36.svg Τέλος ορίου ταχύτητας 80
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Παλιού (236 μ.) Σήραγγα Παλιού (232 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cut and Cover 7 (232 μ.) Cut and Cover 7 (180 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cut and Cover 9 (232 μ.) Cut and Cover 9 (230 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (31) Αγίου Σύλλα  GR-EO-12.svg ΕΟ 12:
Βόρεια: Italian traffic signs - icona zona archeologica.svg Φίλιπποι, Δοξάτο, Δράμα, Κάτω Νευροκόπι, Εξοχή (Τελωνείο)
Βουλγαρία: Γκότσε Ντέλτσεφ
Νότια: BSicon BOOT.svg Καβάλα
Aiga downarrow inv.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-32 - 100 kph.svg Όριο ταχύτητας 100
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Καβάλας Σταθμός Διοδίων Καβάλας Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (32) Άσπρης Άμμου  GR-EO-2.svg ΕΟ 2: Καβάλα, Πορθμεία για Θάσο, Λήμνο και Λέσβο Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-36.svg Τέλος ορίου ταχύτητας 100
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (32α) Νέας Καρβάλης  GR-EO-2.svg ΕΟ 2: Νέα Καρβάλη Ημικόμβος
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Kάστρου (203 μ.) Σήραγγα Kάστρου (201 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (32Α) Πέρνης  Airplane silhouette.svg Καβάλα, Πέρνη Ημικόμβος
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (33) Χρυσούπολης  Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι, BSicon BOOT.svg Κεραμωτή, Πορθμεία για Θάσο Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Νέστου (456 μ.) Ποταμός Νέστος 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Νέστου (300 μ.) Σήραγγα Νέστου (300 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (34) Βανιανού
Ξάνθη Δυτικά
 
GR-EO-2.svg ΕΟ 2:
Πετροχώρι, Ξάνθη, Σταυρούπολη, Πομακοχώρια Ξάνθης (Εχίνος, Θέρμες) (Τελωνείο)
Βουλγαρία: Ζλάτογκραντ, Σμόλιαν
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (35) Βαφέικων  GR-EO-2.svg ΕΟ 2
Βόρεια: Ξάνθη
Νότια: Νέα Κεσσάνη,Άβδηρα, Τοπείρος, Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Πόρτο Λάγος-Βιστωνίδα, Φανάρι, Κομοτηνή (Ε.Ο.2)
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια (μελλοντικά) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Ίασμου Σταθμός Διοδίων Ίασμου Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (36) Ιάσμου  Ίασμος, Πομακοχώρια Ροδόπης Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (37) Koμοτηνής Δυτικός  GR-EO-2.svg ΕΟ 2
Νότια: Ξάνθη (Ε.Ο.2), Νέα Καλλίστη, Αίγειρος
Βόρεια: Κομοτηνή
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (38) Koμοτηνής Ανατολικός  GR-EO-empty.svg Κάθετος Άξονας Ροδόπης:
Κομοτηνή, Κάλχας, Οργάνη, Νυμφαία (Τελωνείο)
Βουλγαρία: Μακάζα, Κίρτζαλι, Φιλιππούπολη, Στάρα Ζαγόρα, Ασένοβγκραντ
Ρουμανία: Βουκουρέστι, Πλοϊέστι, Σινάια
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (38Α) ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής  Pictograma Zona industrial.PNG Κομοτηνή, Φύλακας, Θρυλόριο Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
[21] Διόδια (μελλοντικά) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Μέστης Σταθμός Διοδίων Μέστης Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Λίσσου (433 μ.) Ποταμός Λίσσος 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (39) Mέστης  GR-EO-2.svg ΕΟ 2: Σάπες, Αρίσβη, Άρατος Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (40) Mάκρης  GR-EO-2.svg ΕΟ 2: Μάκρη, Νέα Χιλή, Αλεξανδρούπολη Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (41) Αλεξανδρούπολης  GR-EO-53.svg ΕΟ 53:
Βόρεια: Αισύμη, Δέρειο, Μεταξάδες, Πεντάλοφος, Ορμένιο
Νότια: BSicon BOOT.svg Αλεξανδρούπολη, Πορθμεία για Σαμοθράκη
Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (42) ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης  Pictograma Zona industrial.PNG Αλεξανδρούπολη, Άβαντας Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - R-35.svg Σταθμός Διοδίων Αρδανίου Σταθμός Διοδίων Αρδανίου Σταθμός διοδίων 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (43) Αρδάνιου  GR-EO-51.svg ΕΟ 51 Tabliczka E85.svg Ε 85:
Βόρεια: Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κυπρίνος, Νέα Βύσσα, Καστανιές (Τελωνείο με Τουρκία), Ορμένιο (Τελωνείο με Βουλγαρία), Τριεθνές σημείο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας

Βουλγαρία (Δυτικά): Καπιτάν Αντρέεβο, Ιβαΐλοβγκραντ, Σβίλενγκραντ, Χάσκοβο, Βάρνα
Τουρκία (Ανατολικά): Καραγάτς, Αδριανούπολη, Ουζούν Κιοπρού, Χαριούπολη, Σαράντα Εκκλησιές
GR-EO-2.svg ΕΟ 2:
Νότια: Φέρες, Κήποι

Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Τελωνείο Τελωνείο Κήπων  Μελλοντικά Αναβάθμιση Επίσης:
Tabliczka E90.svg Ευρωπαϊκή Οδός 90
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Τέλος Αυτοκινητόδρομου
Γέφυρα Έβρου (810 μ.) Τμήμα της GR-EO-2.svg ΕΟ 2
Υπό μελέτη αναβάθμιση
Ποταμός Έβρος
[22]
Σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας
 Τελωνείο Τελωνείο Υψάλων  Tabliczka E84.svg Ε 84 Tabliczka E90.svg Ε 90:
: Κεσσάνη, Μάλγαρα, Καλλίπολη, Τσανάκκαλε (μέσω της Γέφυρας Ελλησπόντου), Ραιδεστός, Σηλυβρία, Κωνσταντινούπολη
Πηγή: Ιστοσελίδα Motorway exit list
          Ιστοσελίδα Η Σήμανση του Αυτοκινητόδρομου-Αρίθμηση ανισόπεδων κόμβων Εγνατίας Οδού Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine.

Χρονοαπόσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονοαπόσταση
Από Προς Με το προϋπάρχoν δίκτυο Με την Εγνατία Οδό
Ηγουμενίτσα Κήποι 11 ώρες και 30' 6 ώρες και 10'
Ηγουμενίτσα Ιωάννινα 1 ώρα και 45' 45'
Ιωάννινα Θεσσαλονίκη 5 ώρες 2 ώρες και 15'
Θεσσαλονίκη Καβάλα 2 ώρες και 15' 1 ώρα και 15'
Καβάλα Αλεξανδρούπολη 2 ώρες και 20' 1 ώρα και 15'
Αλεξανδρούπολη Κήποι 25' 15'
Ο χάρτης της Εγνατίας οδού με όλους τους κάθετους άξονες

Θανατηφόρες διελεύσεις αρκούδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εγνατία οδός είναι γνωστή και ως ο δρόμος όπου βρίσκουν τον θάνατο πολλές αρκούδες που προσπαθούν να τον διασχίσουν, εξαιτίας της απουσίας επαρκώς ισχυρών προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος του δρόμου. Εξαιτίας των ελλειπών μέτρων, έχουν σκοτωθεί δεκάδες αρκούδες από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος.[23] Σύμφωνα με δημοσίευμα, μόνο τους 9 πρώτους μήνες του 2012, έχασαν τη ζωή τους 8 αρκούδες, ενώ η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι καφέ αρκούδες (Ursus arctus) που έχουν απομείνει στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε μόλις 250.[24]

Τον Μάρτιο του 2014, άλλη μία αρκούδα, ηλικίας τεσσάρων ετών, σκοτώθηκε εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού από διερχόμενο όχημα στο τμήμα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστα - Γρεβενά». Όπως αναφέρθηκε, η αρκούδα έφθασε στο οδόστρωμα καθώς στο σημείο υπήρχε ένα κενό διάστημα περίπου 30-40 μέτρων στην υπό κατασκευή ενισχυμένη περίφραξη. Ο φράχτης είχε αρχίσει να τοποθετείται σταδιακά από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ από το καλοκαίρι του 2013, δεν είχε όμως ολοκληρωθεί ακόμα. Το ζώο μεταφέρθηκε στον κτηνιατρικό σταθμό του φιλοζωικού σωματείου ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, αλλά τελικά πέθανε από εσωτερική αιμορραγία και τα πολλαπλά κατάγματα που είχε υποστεί.[25]

Ιστορικό διοδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα διόδια που τοποθετήθηκαν στην Εγνατία Οδό ήταν τα διόδια Πολυμύλου, τα οποία λειτούργησαν τον Σεπτέμβριο του 2010[26]. Στις 12 Νοεμβρίου 2011 λειτούργησε και ο σταθμός διοδίων Ίασμου[27], ενώ λίγες μέρες αργότερα στις 19 Νοεμβρίου λειτούργησε ο σταθμός διοδίων Μαλακασίου[28] και στις 25 Νοεμβρίου λειτούργησε και ο σταθμός διοδίων Λαγκαδά (Ανάληψης)[29]. Στις 9 Δεκεμβρίου 2011 λειτούργησαν τα διόδια Τυρίας[30], ενώ στις 11 Ιουνίου 2013 τοποθετήθηκε και ο σταθμός διοδίων Μουσθένης. Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 λειτούργησαν και οι σταθμοί διοδίων Παμβώτιδας και Μέστης[31]. Στις 20 Νοεμβρίου 2019 λειτούργησαν τα διόδια του Ωραιοκάστρου, έξω από τη Θεσσαλονίκη[32], ενώ στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους λειτούργησαν τα διόδια Ασπροβάλτας[33]. Στις 20 Ιανουαρίου 2021 λειτούργησαν τα διόδια Σιάτιστας[34], ενώ στις 5 Φεβρουαρίου λειτούργησαν τα διόδια Αρδανίου[35]. Τέλος, στις 10 Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησαν να λειτουργούν τα διόδια της Καβάλας[36], τα οποία αρχικά θα βρισκόταν στην παράκαμψη της Καβάλας, όμως τελικά αποφασίστηκε να κατασκευαστούν ανατολικότερα[37].

Διόδια Εγνατίας Οδού
Σταθμός Κατεύθυνση Κήποι Κατεύθυνση Ηγουμενίτσα Έτος λειτουργίας
Τυρίας Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2011
Παμβώτιδας Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2017
Μαλακασίου Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2011
Σιάτιστας Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2021
Πολυμύλου Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2010
Μαλγάρων Σε λειτουργία Σε λειτουργία 1986
Θεσσαλονίκης (Ωραιόκαστρο) Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2019
Ανάληψης Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2011
Ασπροβάλτας Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2019
Μουσθένης Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2013
Καβάλας Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2022
Ίασμου Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2011
Μέστης Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2017
Αρδανίου Σε λειτουργία Σε λειτουργία 2021


Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Εγνατία Οδός». www.hellenicaworld.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2018. 
 2. 2,0 2,1 2,2 «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Παρουσίαση της Εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., του Κυρίου άξονα της Εγνατίας οδού και των Καθέτων αξόνων. Καινοτομίες της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Παράδειγμα επιλογής χάραξης. Η Βόρεια Χάραξη Μετσόβου στο τμήμα Περιστέρι-Μέτσοβο.» (PDF). Νοέμβριος 2003. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2017. 
 3. «Ολοκληρώθηκε και τυπικά η Εγνατία Οδός- Στην κυκλοφορία η γέφυρα Περιστερίου». ypodomes.com. 16 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-01-24. https://web.archive.org/web/20150124173329/http://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/egnadia-odos/item/25031-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτμεβρίου 2014. 
 4. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020. 
 5. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017. 
 6. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2016. 
 7. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2016. 
 8. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2016. 
 9. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
 10. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
 11. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
 12. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
 13. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». www.egnatia.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
 14. ypodomes.com Αρχειοθετήθηκε 2016-11-19 στο Wayback Machine.: Ιόνια Οδός: Τα τελευταία εμπόδια πριν τη λειτουργία του Αυτοκινητόδρομου
 15. kathimerini.gr:[νεκρός σύνδεσμος] Ποιος πέρασε από την Κατάρα και δεν φοβήθηκε
 16. ypodomes.com: Αρχειοθετήθηκε 2016-11-20 στο Wayback Machine. Αυτοκινητόδρομος Ε65: Στο Κηπουρειό Γρεβενών οριστικά η κατάληξη του βόρειου τμήματος
 17. vasilitsa.com: Αρχειοθετήθηκε 2016-11-12 στο Wayback Machine. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ
 18. pkm.gov.gr: Αρχειοθετήθηκε 2020-01-27 στο Wayback Machine. ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ – ΒΕΡΟΙΑ – ΝΑΟΥΣΑ – ΣΚΥΔΡΑ – Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ, Τμήμα Εγνατία Οδός – Πατρίδα» / ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
 19. 19,0 19,1 Voria.gr. «Κυκλώνουν με πλευρικά διόδια τα Μάλγαρα και τη Χαλάστρα». Κυκλώνουν με πλευρικά διόδια τα Μάλγαρα και τη Χαλάστρα. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
 20. elter.gr: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης από Κ1 έως Κ4
 21. ypodomes.com: Αρχειοθετήθηκε 2016-05-21 στο Wayback Machine. Εγνατία Οδός: Στην κυκλοφορία αύριο ο Ανισόπεδος Κόμβος στο ΒΙΠΕ Κομοτηνής
 22. protothema.gr: Νέα γέφυρα στους Κήπους ετοιμάζουν από κοινού Ελλάδα και Τουρκία
 23. «Νεκρή μία ακόμη αρκούδα στην Εγνατία Οδό». www.protothema.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2016. 
 24. «Όγδοη καφέ αρκούδα νεκρή στην Εγνατία το 2012 – Απομένουν 250 μέλη του είδους». econews.gr. 4 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-10-29. https://web.archive.org/web/20141029162438/http://www.econews.gr/2012/09/04/arkouda-nekri-egnatia-ioannina/. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014. 
 25. «Νεκρή Αρκούδα από τροχαίο στην Εγνατία Οδό». Newsbeast.gr. 31 Μαρτίου 2014. http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/661348/nekri-arkouda-apo-trohaio-stin-egnatia-odo-/. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014. 
 26. «Εγνατία Οδός: Στα 2,80 η τιμή διοδίων, από τα μέσα του μήνα ξεκινά ο Πολύμυλος - ypodomes.com». https://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/egnatia-odos/item/813-%CE%B5%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-280-%CE%B7-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82. Ανακτήθηκε στις 2018-11-06. [νεκρός σύνδεσμος]
 27. «Εγνατία Οδός: πρεμιέρα με διαδηλώσεις στο σταθμό διοδίων στον Ίασμο - ypodomes.com». https://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/egnatia-odos/item/9106-%CE%B5%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF. Ανακτήθηκε στις 2018-11-06. [νεκρός σύνδεσμος]
 28. «Εγνατία Οδός: σε λειτουργία και ο σταθμός διοδίων στο Μαλακάσι, ο πρώτος στην Ήπειρο - ypodomes.com». https://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/egnatia-odos/item/9278-%CE%B5%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%83%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%84%CE%B7%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF. Ανακτήθηκε στις 2018-11-06. [νεκρός σύνδεσμος]
 29. «Εγνατία Οδός: σε λειτουργία από σήμερα τα νέα διόδια στο Λαγκαδά - ypodomes.com». https://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/egnatia-odos/item/9460-%CE%B5%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AC. Ανακτήθηκε στις 2018-11-06. [νεκρός σύνδεσμος]
 30. «Εγνατία Οδός: νέα διόδια στην Τύρια Θεσπρωτίας από την Παρασκευή 9/12, δείτε τις ταρίφες! - ypodomes.com». https://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/egnatia-odos/item/9813-%CE%B5%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE-9-12-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B5%CF%82. Ανακτήθηκε στις 2018-11-06. [νεκρός σύνδεσμος]
 31. «Τέσσερα νέα διόδια στην Εγνατία Οδό, του Γιώργου Λιάλιου | Kathimerini». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-12-23. https://web.archive.org/web/20171223125019/http://www.kathimerini.gr/936943/article/epikairothta/ellada/tessera-nea-diodia-sthn-egnatia-odo. Ανακτήθηκε στις 2018-11-06. 
 32. Voria.gr. «Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα με ουρές για τα διόδια Ωραιοκάστρου (φωτο)». Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα με ουρές για τα διόδια Ωραιοκάστρου (φωτο). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 
 33. «Σε λειτουργία τα διόδια της Ασπροβάλτας στη Θεσσαλονίκη, πώς διαμορφώνονται οι τιμές». Newsbeast.gr. 4 Δεκεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2019. 
 34. Team, E.-Ptolemeos (20 Ιανουαρίου 2021). «Ξεκίνησε η λειτουργία των διοδίων στη Σιάτιστα – Το αντίτιμο και για τα πλευρικά διόδια στην Καλαμιά – Δείτε το ΦΕΚ και τι προβλέπει για τις εκπτώσεις». e-ptolemeos.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2021. 
 35. «Σε λειτουργία και τα διόδια Αρδανίου Έβρου». www.xronos.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2021. 
 36. Ιωάννου, Βασίλης (3 Νοεμβρίου 2022). «Ξεκινά η λειτουργία των μετωπικών διοδίων της Καβάλας». KAVALA POST. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2023. 
 37. «Τέλος τα διόδια στην Παράκαμψη- Η Εγνατία οδός ΑΕ τα μεταφέρει πιο ανατολικά». Καβάλα, Πρωϊνή, Ραδιόφωνο, Εφημερίδα της Καβάλας, νέα, καβάλα ειδήσεις, μικρές αγγελίες. 4 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]