Σήραγγα Μετσόβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σήραγγα Μετσόβου είναι σήραγγα της Εγνατίας Οδού (Α2), η οποία βρίσκεται κοντά στο Μέτσοβο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες σήραγγες ολόκληρου του άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο κάθε κλάδος της σήραγγας Μετσόβου έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα. Δόθηκε στην κυκλοφορία το 2009 μαζί με το τμήμα Μέτσοβο - Παναγία. Αυτή η σήραγγα παρακάμπτει σε μεγάλο βαθμό την επικίνδυνη Εθνική Οδό 6 (το συγκεκριμένο τμήμα γνωστό ως Κατάρα, όπου το μέγιστο υψόμετρο στον αυχένα της Κατάρας φτάνει τα 1.690 μέτρα). Βρίσκεται μεταξύ της Σήραγγας Μαλακασίου Α και της Σήραγγας Ανηλίου (μαζί με τον ανισόπεδο κόμβο Ανηλίου).

Η κατασκευή της άρχισε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2009. Αυτή η σήραγγα κατασκευάστηκε από την κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Για λίγα χρόνια υπήρχαν πινακίδες της ΑΚΤΩΡ πριν τη σήραγγα μέχρι που αφαιρέθηκαν γύρω στο 2011.

Η Σήραγγα Μετσόβου είναι από τις πιο σύγχρονες σήραγγες της Εγνατίας Οδού μετά τις σήραγγες στο τμήμα Παναγία - Γρεβενά. Σε κάθε κατεύθυνση της σήραγγας, υπάρχουν πόρτες διέλευσης στον αντίθετο κλάδο της σήραγγας. Υπάρχουν κάθε λίγα μέτρα τηλέφωνα SOS και πυροσβεστικές φωλιές για το σενάριο της έκτακτης ανάγκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]