Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σήραγγα Μετσόβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σήραγγα Μετσόβου
Χάρτης
Είδοςοδική σήραγγα
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°45′56″N 21°13′21″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Μετσόβου
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση2009

Η Σήραγγα Μετσόβου είναι διπλή σήραγγα της Εγνατίας Οδού (Α2), η οποία βρίσκεται κοντά στο Μέτσοβο, στην περιοχή του Ανηλίου. Είναι μια από τις μεγαλύτερες σήραγγες ολόκληρου του άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο κάθε κλάδος της σήραγγας Μετσόβου έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα. Δόθηκε στην κυκλοφορία το 2009 μαζί με το τμήμα Μέτσοβο - Παναγία. Αυτή η σήραγγα παρακάμπτει σε μεγάλο βαθμό την επικίνδυνη Εθνική Οδό 6 (το συγκεκριμένο τμήμα γνωστό ως Κατάρα, όπου το μέγιστο υψόμετρο στον αυχένα της Κατάρας φτάνει τα 1.690 μέτρα). Βρίσκεται μεταξύ της Σήραγγας Μαλακασίου Α και της Σήραγγας Ανηλίου (μαζί με τον ανισόπεδο κόμβο Ανηλίου).

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετία του 80

Ξεκίνησε η κατασκευή της Σήραγγας Μετσόβου ως μόνη σήραγγα στα μέσα της δεκαετίας του 80[1] στην περιοχή του Ανηλίου. Ολοκληρώθηκε το 1995 (εγκαινιάστηκε το 1993)[2] αλλά δεν υπήρχε δρόμος που την χρησιμοποιούσε και για πολλά χρόνια η σήραγγα ήταν αχρησιμοποίητη.

Δεκαετία του 2000

Την περίοδο 1999 - 2000 δημιουργήθηκε σχέδιο κατασκευής του τμήματος Μέτσοβο - Παναγία. Το σχέδιο προέβλεπε την εκμετάλλευση της υφιστάμενης σήραγγας στο Μέτσοβο (κλάδος προς Ιωάννινα) και την κατασκευή του δεύτερου κλάδου της Σήραγγας Μετσόβου. Όμως προέβλεπε και την κατασκευή 6 επιπλέον σηράγγων για να πραγματοποιηθεί η ένωση. [3]

Στο τμήμα Μέτσοβο - Παναγία της Εγνατίας Οδού υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις (λόγω έλλειψης χρηματοδότησης) με αποτέλεσμα η σήραγγα με το υπόλοιπο τμήμα να δοθεί σε κυκλοφορία το 2009 (αρχικά προγραμματισμένο το 2004).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]