Παναγία Μαλακασίου Τρικάλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°47′43″N 21°19′48″E / 39.79528°N 21.33000°E / 39.79528; 21.33000

Παναγία
Παναγία is located in Greece
Παναγία
Παναγία
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΜετεώρων
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΤρικάλων
Υψόμετρο800 μέτρα
Πληθυσμός329 (2011)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΝέα Κουτσούφλιανη
Ταχ. κώδικας422 00

Η Παναγία (πρώην Νέα Κουτσούφλιανη)[1] είναι χωριό του νομού Τρικάλων του δήμου Δήμου Μετεώρων ενώ παλαιότερα υπαγόταν στον Δήμο Μαλακασίου. Ανήκει γεωγραφικά στην ορεινή Καλαμπάκα, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Τρικάλων και στα σύνορα Θεσσαλίας και Ηπείρου. Έχει υψόμετρο 800 μέτρα και κυκλώνεται από γιγάντιες ορεινές διακλαδώσεις της Πίνδου, που την προστατεύουν από τους ανέμους και τις απότομες καιρικές αλλαγές.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παναγιά είναι χτισμένη δίπλα στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων και 40 χιλιόμετρα από την τελευταία πόλη. Στεφανώνεται από τα βουνά του Ζυγού και των Χασίων, αλλά και το ίδιο ξεπροβάλλει μέσα από τα τεράστια δάση σαν κορώνα της Θεσσαλίας. Είναι το μεγαλύτερο από τα δέκα χωριά της Ορεινής Καλαμπάκας και αποτελείται από δυο οικισμούς: την Παλιά Κουτσούφλιανη (σημερινός Πλατάνιστος) και την Νέα Κουτσούφλιανη (σημερινή Παναγία). Η θερμοκρασία το καλοκαίρι φθάνει τους 30°-35° Κελσίου και το χειμώνα κατεβαίνει στους –10°. Όμως η έλλειψη υγρασίας, η μεγάλη ξηρότητα της ατμόσφαιρας και οι τεράστιες δασωμένες εκτάσεις δημιουργούν υγιεινό κλίμα και ευχάριστο όλες τις εποχές. Ιδιαίτερα τα κρύα νερά το καλοκαίρι και τα χιόνια που φθάνουν το ένα μέτρο στο κέντρο του χωριού τον χειμώνα, κάνουν την διαμονή θελκτική.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παναγιά ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 1898, όταν οι Κουτσουφλιανιώτες αντιλήφθηκαν την παραχώρηση του χωριού τους στην Τουρκία, κατά την οριοθέτηση μετά τον ατυχή για την Ελλάδα Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Τότε οι Κουτσουφλιανιώτες περιφρόνησαν την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, την πίεση της Τουρκίας και την Ρουμανική προπαγάνδα και πήραν ομόφωνα την μεγάλη δική τους απόφαση. Έκαψαν το χωριό τους και εγκαταστάθηκαν στον μικρό οικισμό που υπήρχε γύρω από την Ι.Μ. Λιμποχόβου, ιδρύοντας τη Νέα Κουτσούφλιανη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]