Ιόνια Οδός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Traffic Sign GR - KOK 2009 OMOE-KSA 2003 - PI-27 - squared - VCT.svg
Aυτοκινητόδρομος 5
Ιονία Οδός
Autokinetodromos A5 number.svg
Antirio F28-18.jpg
Η Ιόνια Οδός διασχίζοντας τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
A5 Map.jpg
Η διαδρομή του Αυτοκινητόδρομου 5.
Πληροφορίες δρόμου
___________Τμήμα της European Road 55 number DE.svg και της European Road 951 number DE.svg
Μήκος:______________196 χλμ
Σημαντικοί κόμβοι
Βόρειο τέρμα:_________Autokinetodromos A2 number.svg Α2 στα Ιωάννινα

_________Autokinetodromos A52 number.svg Α52 στην Αμβρακία
________ Νότιο τέρμα:_________Autokinetodromos A8 number.svg Α8 στο Ρίο

Μελλοντικά: _________ Autokinetodromos A7 number.svg Α7 στον Πύργο και αργότερα στην Τσακώνα

Τοποθεσία
Περιφέρειες:__________Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα,
____________________Πελοπόννησος

Σημαντικές___________Ιωάννινα, Άρτα,
πόλεις:______________Μεσολόγγι, Πάτρα

Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων
Αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας

Ο Αυτοκινητόδρομος 5 (Α5) (γνωστός και ως Ιόνια Οδός) είναι αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα με μήκος 196 χλμ, που αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 55 (Ε55) από το Αντίρριο μέχρι και τον Α/Κ Αμβρακίας (κόμβος με αυτοκινητόδρομο 52). Από εκεί έως τη σύνδεσή του με την Εγνατία οδό, στον κόμβο Πεδινής, αποτελεί την Ευρωπαϊκή οδό 951 (Ε951). Σε μεγάλο ποσοστό ο αυτοκινητόδρομος αντικατέστησε την Εθνική Οδό 5, στο τμήμα από το Ρίο μέχρι την Φιλιππιάδα.

Κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρία είναι η Νέα Οδός Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει και ένα τμήμα του Α1.

Η Ιόνια Οδός αποτελεί έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο, ενώ και οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), που δεν παραδόθηκαν με τα εγκαίνια του έργου το 2017, βρίσκονται σε λειτουργία.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυτοκινητόδρομος 5 διασχίζει την Δυτική Ελλάδα, διερχόμενος από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο.

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυτοκινητόδρομος 5 περνάει πλησίον των εξής πόλεων:

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετία του 2000: Το ζήτημα της Κλόκοβας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κλόκοβα (Παλιοβούνα) είναι ο ορεινός όγκος που συναντά ο οδηγός αμέσως μετά το Αντίρριο. Ο δρόμος της Παλαιάς Εθνικής Οδού είναι κυριολεκτικά κρεμασμένος πάνω στο βουνό και τις περισσότερες φορές η διέλευση του βουνού γίνεται σε «καραβάνια», καθώς αν υπάρχουν προπορευόμενα φορτηγά ο οδηγός υποχρεούται σε αργή πορεία, μιας και ο δρόμος είναι τόσο στενός και επικίνδυνος που δεν μπορούν να γίνουν προσπεράσεις. Όταν ανακοινώθηκε η κατασκευή της Ιόνιας Οδού το 2007 σε αυτή την περιοχή της Κλόκοβας ήταν προγραμματισμένη να γίνει διαπλάτυνση στην υφιστάμενη ΕΟ με ταυτόχρονη κυκλοφορία των οχημάτων. Αυτό απορρίφθηκε αμέσως, καθώς θα ήταν πολύ προβληματικό λόγω της γεωγραφίας του μέρους. Η απόφαση για σήραγγα υπήρξε η πλέον ορθή, όμως η κρίση μετά το 2009 εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ανάχωμα για την κατασκευή της.

Δεκαετία του 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Νοέμβριο του 2012 που είχε ανακοινωθεί η κατασκευή ολόκληρου του άξονα από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα υπήρχε έντονη φημολογία για «κούρεμα» του τμήματος στην Κλόκοβα. Το ζήτημα γύρω από τη Κλόκοβα ήταν η χάραξη. Τον Ιούλιο του 2014 ανακοινώθηκε τελικά πως ξεκινά η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας[1]. Παρά ταύτα η διάνοιξη αυτή δεν ξεκίνησε όπως προβλεπόταν, λόγω έλλειψης άδειας περιβαλλοντικών όρων. Μέχρι το Μάρτιο του 2015 είχαν ολοκληρωθεί μόνο κάποιες προκαταρκτικές εργασίες προκειμένου να μην μείνει το έργο πίσω.[2] Τελικά, τον Απρίλιο δόθηκε η άδεια για τη διάνοιξη της σήραγγας και τον επόμενο μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες στην περιοχή. Η διάνοιξη πραγματοποιήθηκε και από τις δύο κατευθύνσεις της σήραγγας ταυτόχρονα για την ταχύτερη ολοκλήρωση της, ενώ χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά, καθώς αποδείχθηκε ότι το έδαφος ήταν κατάλληλο για τον τρόπο αυτό. Στις 28 Ιουνίου 2016, μόλις 13 μήνες αφού ξεκίνησε η διάνοιξη, η σήραγγα διανοίχθηκε πλήρως, σπάζοντας ένα μεγάλο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.[3][4]

Ο αυτοκινητόδρομος εγκαινιάστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.[5]

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυτοκινητόδρομος 5 εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ξεκινώντας από το Ρίο Αχαΐας, διέρχεται βόρεια -κοντά από το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα- και καταλήγει στα Ιωάννινα, όπου συνδέεται με την Εγνατία Οδό.

Οι νομοί που διασχίζει διαδοχικά είναι οι Αχαΐας (για λίγο, στην περιοχή του Ρίου), Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων.

Στοιχεία έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τεχνικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:[6]

 • 196 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) και διαχωριστικό τύπου New Jersey
 • 19 ανισόπεδους κόμβους
 • 133 άνω και κάτω διαβάσεις
 • 4 δίδυμες σήραγγες
 • 24 γέφυρες
 • 4 μετωπικοί και 5 πλευρικοί σταθμοί διοδίων
 • 5 ΣΕΑ (4 και στις δύο κατευθύνσεις)

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίρριο – Νότιο άκρο Παράκαμψης Αγρινίου, μήκους 42,9 χλμ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του ακολουθεί νέα χάραξη και τοπικά ακολουθεί την υφιστάμενη εθνική οδό. Επίσης, στο τμήμα αυτό κατασκευάστηκαν :

 • 4 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά (Α/Κ Αντιρρίου, Α/Κ Γαβρολίμνης, Α/Κ Ευηνοχωρίου, Α/Κ Μεσολογγίου).
 • 3 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 4.400 μ. (σήραγγα Μακύνειας 600μ., σήραγγα Κλόκοβας 2900μ, σήραγγα Καλυδώνας 900μ) και λοιπά υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 700 μ.
 • 41 Γέφυρες άνω των 20 μ. συνολικού μήκους 2.800 μ. Από τις γέφυρες αυτές, 9 είναι άνω των 100 μ. συνολικού μήκους 1.800 μ.
 • 27 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου.

Στις 13/4/2017 δόθηκε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο κομμάτι από το τμήμα αυτό και πιο συγκεκριμένα το τμήμα από τις σήραγγες της Κλόκοβας μέχρι το νότιο άκρο της παράκαμψης Αγρινίου. Το υπόλοιπο κομμάτι Αντίρριο-σήραγγα Κλόκοβας δόθηκε στην κυκλοφορία στη 1/6/2017.

Παράκαμψη Αγρινίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα αυτό δόθηκε στην κυκλοφορία στις 28 Μαΐου του 2009[7] και ήταν το δεύτερο τμήμα της Ιόνιας Οδού που παραδόθηκε μετά την παράκαμψη Άρτας, ενώ είχε και την πρωτιά να είναι το μοναδικό τμήμα αυτοκινητόδρομου στην Δυτική Ελλάδα. Έχει μήκος 34 χιλιόμετρα και εκτείνεται από το Αιτωλικό έως τον Κουβαρά παρακάμπτοντας την πόλη του Αγρινίου. Περιλαμβάνει τους 4 κόμβους: Αιτωλικού, Αγγελόκαστρου, Ρίγανης και Κουβαρά καθώς και την γέφυρα του ποταμού Αχελώου. Σε αυτό το τμήμα έχει προστεθεί και ένας σταθμός διοδίων (Αγγελοκάστρου), ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί στις 24/4/2017.

Παράκαμψη Αγρινίου – Παράκαμψη Άρτας, μήκους 53 χλμ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη εθνική οδό. Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, κατασκευάστηκε νέο οδικό δίκτυο μήκους 38 χλμ. Επίσης, στο τμήμα αυτό κατασκευάστηκαν :

 • 3 ανισόπεδοι κόμβοι (Α/Κ Αμβρακίας, Α/Κ Αμφιλοχίας, Η/Κ Κομποτίου) με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
 • 9 Γέφυρες άνω των 20 μ. συνολικού μήκους 1.100 μ. Από τις γέφυρες αυτές, 3 είναι άνω των 100 μ. συνολικού μήκους 870 μ.
 • 37 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου (δεν περιλαμβάνονται τα τεχνικά των ανισόπεδων κόμβων).

Σε αυτό το τμήμα περιλαμβάνεται και η λεγόμενη παράκαμψη Αμφιλοχίας, μήκους 25 χιλιομέτρων, η οποία εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία στις 27 Δεκεμβρίου 2016.

Παράκαμψη Άρτας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα αυτό που εκτείνεται από το Κομπότι Άρτας έως την Φιλιππιάδα έχει συνολικό μήκος 17 χιλιόμετρα και μπορεί να χωριστεί σε 2 υποτμήματα. Το πρώτο του τμήμα (Άρτα Βόρεια-Φιλιππιάδα) μήκους 9 χιλιομέτρων δόθηκε στην κυκλοφορία το 2003 και ήταν ουσιαστικά το πρώτο τμήμα της Ιόνιας Οδού που παραδόθηκε. Ήταν επίσης το πρώτο τμήμα αυτοκινητόδρομου στην Ήπειρο μέχρι να δοθούν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού. Το δεύτερο τμήμα (Σελλάδες-Άρτα Βόρεια) μήκους 8 χιλιομέτρων παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2011 με εξαίρεση την γέφυρα του βόρειου κόμβου της Άρτας που ήταν ημιτελής. Η τελευταία ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία στις 22 Νοεμβρίου του 2013.

Βόρειο άκρο Παράκαμψης Άρτας – Εγνατία Οδός, μήκους 50 χλμ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την παλαιά εθνική οδό. Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, κατασκευάστηκε νέο οδικό δίκτυο μήκους 39 χλμ. Επίσης, στο τμήμα αυτό κατασκευάστηκαν:

 • 6 ανισόπεδοι κόμβοι (Α/Κ Φιλιππιάδας, Η/Κ Αμμότοπου, Α/Κ Γοργόμυλου, Α/Κ Τερόβου, Α/Κ Αυγού, Α/Κ Πεδινής (σύνδεση με Εγνατία Οδό) με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
 • 1 Σήραγγα (Αμπελιάς) μήκους 950 μ.
 • 17 Γέφυρες άνω των 20 μ. συνολικού μήκους 4.760 μ. Από τις γέφυρες αυτές, 10 είναι άνω των 100 μ. συνολικού μήκους 4.550 μ.
 • 36 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2017, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Φιλλιπιάδα - Πέρδικα (36 χλμ.) μειώνοντας την απόσταση Άρτα - Ιωάννινα από την 1 ώρα που απαιτούταν, στα 20 με 30 λεπτά[8]. Το υπόλοιπο τμήμα από την Πέρδικα έως και την σύνδεση με την Εγνατία Οδό (14 χλμ.) δόθηκε στην κυκλοφορία στις 3 Αυγούστου του 2017, λόγω καθυστέρησης στις απαλλοτριώσεις.

Συνολική πρόοδος έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο τμήμα της Ιόνιας Οδού Άρτα Βόρεια-Φιλιππιάδα, μήκους 9 χιλιομέτρων, δόθηκε στην κυκλοφορία το 2003. Ακολούθησε η παράδοση στην κυκλοφορία της Παράκαμψης Αγρινίου (Χαλίκι-Κουβαράς), μήκους 34 χιλιομέτρων, στις 28 Μαΐου του 2009[7]. Το τμήμα Σελλάδες-Άρτα Βόρεια, μήκους 8 χιλιομέτρων, παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2011, με εξαίρεση τη γέφυρα του βόρειου κόμβου της Άρτας, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία στις 22 Νοεμβρίου του 2013. Το τμήμα Κουβαράς - Αμφιλοχία (Παράκαμψη Αμφιλοχίας) μήκους 25 χλμ. αποδόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016. Μαζί με αυτό το τμήμα αναμενόταν να παραδοθεί και το τμήμα Γαβρόλιμνη - Κεφαλόβρυσο (33 χλμ.), που, λόγω εργασιών που εκκρεμούσαν, παραδόθηκε στην κυκλοφορία αργότερα.[9] . Το τμήμα Φιλιππιάδας-Πέρδικας Ιωαννίνων, μήκους 36 χλμ., δόθηκε στην κυκλοφορία στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Λίγο αργότερα, στις 12 Απριλίου 2017, αποδόθηκε στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη σε μήκος σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου, η σήραγγα Κλόκοβας, η οποία διανοίχτηκε σε χρόνο ρεκόρ (14 μήνες). Ταυτόχρονα, δόθηκε το τμήμα Γαβρόλιμνη - Κεφαλόβρυσο. Την 1η Ιουνίου 2017 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Αντίρριο-Σήραγγα Κλόκοβας, συνδέοντας πλέον την Ιόνια Οδό με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου [10] και στις 26 Ιουλίου του 2017 το τμήμα Αμφιλοχία-Σελλάδες (Παράκαμψη Αμφιλοχίας-Άγιος Δημήτριος Άρτας)[11], δημιουργώντας έναν συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο μήκους 182 χιλιομέτρων ( Αντίρριο - Πέρδικα ). Τέλος, στις 3 Αυγούστου του 2017 δόθηκε στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα (14 χλμ) Πέρδικα-Εγνατία (ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στην χώρα, λόγω του ορεινού ανάγλυφου του εδάφους που διασχίζει), ολοκληρώνοντας τον αυτοκινητόδρομο των 196 χιλιομέτρων δεκατέσσερα χρόνια μετά την παράδοση του πρώτου τμήματός του .

Σταθμοί διοδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιόνια Οδός περιλαμβάνει 4 Μετωπικούς & 5 Πλευρικούς Σταθμούς Διοδίων[12]

α. Μετωπικοί:

 • Κλόκοβας στη Χ. Θ. 10+100
 • Αγγελοκάστρου στη Χ. Θ. 57+212
 • Μενιδίου στη Χ. Θ. 111+300
 • Τερόβου στη Χ. Θ. 187+600

β. Πλευρικοί:

 • 2 στον Α/Κ Γαβρολίμνης στη Χ. Θ. 14+300
 • 2 στον Α/Κ Μεσολογγίου στη Χ. Θ. 27+530
 • 2 στον Α/Κ Κουβαρά στη Χ. Θ. 75+500
 • 2 στον Α/Κ Άρτας στη Χ. Θ. 135+400
 • 2 στον Α/Κ Γοργόμυλου στη Χ. Θ. 163+110

Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιόνια Οδός συνδέεται με τους παρακάτω αυτοκινητόδρομους:

Κάθετοι Ιόνιας Οδού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Περιφερειακές ενότητες που διατρέχει Πρόοδος Σημειώσεις
Autokinetodromos A52 number.svg

Αμβρακία Οδός (Μελλοντικά)

Αιτωλοακαρνανία άγνωστο/48,5 χλμ. Υπό κατασκευή
Autokinetodromos A581 number.png

Πάτρα-Λιμάνι Πάτρας

Πάτρα 5/5 χλμ.

Κύριοι αυτοκινητόδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Περιφερειακές ενότητες που διατρέχει Πρόοδος Σημειώσεις
Autokinetodromos A2 number.svg

Εγνατία Οδός

ΘεσπρωτίαΙωάννιναΤρίκαλαΓρεβενάΚοζάνη,

 ΗμαθίαΘεσσαλονίκηΣέρρεςΚαβάλαΞάνθηΡοδόπηΈβρος

670/670 χλμ. Ολοκληρωμένος
Autokinetodromos A8 number.svg

Ολυμπία Οδός

ΑττικήΚορινθίαΑχαΐα 205/205 χλμ. Ολοκληρωμένος
Autokinetodromos A7 number.svg

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου

Μορέας (Μελλοντικά)

ΚορινθίαΑργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία 155/155 χλμ. Ολοκληρωμένος

Κατάλογος κόμβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκινητόδρομος 5

Αυτοκινητόδρομος 5 (Ιόνια Οδός)
Κόμβος Κατεύθ. Τσακώνα Κατεύθ. Ιωάννινα/Κακαβιά Σημειώσεις Παρ. Λωρίδες
 Road-sign-p34.svg Τελωνείο Κακαβιάς (Kakavijë) 


European Road 853 number DE.svg Ε 853, SH4-AL.svg SH 4 : Αυλώνας, Δυρράχιο, Τίρανα
Σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας
 Road-sign-p34.svg Τελωνείο Κακαβιάς 


Υπο σχεδιασμό αναβάθμιση 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Κτίσματα 


GR-EO-22.svg ΕΟ 22 European Road 853 number DE.svg Ε 853: Κτίσματα Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
European Road 853 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Δελβινάκι, Πωγωνιανή 


Δελβινάκι, Πωγωνιανή Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
European Road 853 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Καλπάκι 


GR-EO-20.svg  ΕΟ 20:
Ανατολικά: Καλπάκι, Κόνιτσα, Πυρσόγιαννη, Αετομηλίτσα, Πεντάλοφος, Mountain icon (Noun Project).svg Σμόλικας
Νότια: European Road 853 number DE.svg Ε 853
Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
European Road 853 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Ελεούσα
Ιωάννινα Βόρεια
 


GR-EO-20.svg  ΕΟ 20 European Road 853 number DE.svg Ε 853:
Νότια: ΕλεούσαAirplane silhouette.svg Ιωάννινα, Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Παμβώτιδα
Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
European Road 853 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-Kreuz-grün.svg (19) Πεδινή 


Autokinetodromos A2 number.svg Εγνατία Οδός Υπό σχεδιασμό προς Κακαβιά

Επίσης:

Tabliczka E853.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853

Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951

2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα Αμπελιάς (950 μ.) Σήραγγα Αμπελιάς (950 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Επισκοπικού
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (18) Αβγό 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Κρυφόβου 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (17) Τέροβο 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Τερόβου
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Τσαγκαρόπουλου 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (16) Γοργόμυλος 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Διόδια 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Γυμνοτόπου 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (15) Αμμότοπος 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Ημίκομβος 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Φιλιππιάδας
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (14) Φιλιππιάδα

Πρέβεζα Βόρεια 


2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα Σκαμνιάς (200 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (13) Άρτα 


Διόδια 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Αράχθου (200 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (12) Κομπότι 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Μενιδίου
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Μενιδίου 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (11) Αμφιλοχία Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αμφιλοχίας
κατεύθυνση προς Αντίρριο,υπόγεια διάβαση και προς Ιωάννινα 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-Kreuz-grün.svg (10) ΚΑΔ Αμβρακίας

Λευκάδα, Πρέβεζα Νότια, Αεροδρόμιο Ακτίου 


Autokinetodromos A52 number.svg Αυτοκινητόδρομος 52 Tabliczka E952.svg Ευρωπαϊκή Οδός 952 Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αμβρακίας
κατεύθυνση προς Ιωάννινα 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (9) Κουβαράς

Αγρίνιο Βόρεια Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Διόδια 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (8) Ρίγανη 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E952.svg Ευρωπαϊκή Οδός 952
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Αγγελόκαστρου
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Αχελώου (200 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (7) Αγγελόκαστρο 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (6) Άγιος Ηλίας 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (5) Χαλίκι

Αγρίνιο Νότια, Καρπενήσι 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg  (4) Μεσολόγγι 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Διόδια 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα Καληδώνας (1.200 μ.) Σήραγγα Καληδώνας (1.200 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ευηνοχωρίου
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg  (3) Ευηνοχώρι 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Ημίκομβος 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Εύηνου (100 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg  (2) Γαβρολίμνη 


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Διόδια 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Κλόκοβας
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα Κλόκοβας «Κένταυρος Νέσσος» (2.950 μ.) Σήραγγα Κλόκοβας «Κένταυρος Νέσσος» (2.950 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα Μακύνειας (542 μ.) Σήραγγα Μακύνειας (542 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (1) Αντίρριο 


2 lanes down.png 2 lanes up.png
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Γέφυρας
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (2.883 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Ρίο-Λιμάνι 


Επίσης:
Tabliczka E65.svg Ευρωπαϊκή Οδός 65
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Κοινό τμήμα με Περιμετρική Οδό Πατρών
 AB-Kreuz-grün.svg ΚΑΔ Ρίο 


Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (26) Πάτρα Ανατολική 


Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Μποζαΐτικα» (188 μ.) Σήραγγα «Μποζαΐτικα» (188 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Αγία Βαρβάρα» (645 μ.) Σήραγγα «Αγία Βαρβάρα» (645 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Πατρέας» (210 μ.) Σήραγγα «Πατρέας» (210 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Εύμηλος» (211 μ.) Σήραγγα «Εύμηλος» (211 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Αρχαιολογικός» (457 μ.) Σήραγγα «Αρχαιολογικός» (457 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Γηροκομείο» (826 μ.) Σήραγγα «Γηροκομείο» (826 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (27) Εγλυκάδα 


Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (28) Γλαύκος 


Autokinetodromos A581 number.png Αυτοκινητόδρομος 581 Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (29) Οβρυά 


Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (30) Παραλία, Μιντιλόγλι 


Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (31) Πάτρα Δυτική 


Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Τέλος Περιμετρικής Οδού Πατρών
Υπό μελέτη επέκταση μέχρι Τσάκωνα
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (32) Πάτρα ΒΙ. ΠΕ. 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (33) Κάτω Αχαΐα 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (34) Καραίικα 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (35) Βάρδα 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (36) Λεχαινά, Κυλλήνη 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Πηνειού
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (37) Γαστούνη 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (38) Αμαλιάδα 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (39) Χανάκια 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (40) Πύργος Βόρεια 


Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Άγιος Γεώργιος» (386 μ.) Σήραγγα «Άγιος Γεώργιος» (352 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Κολίρι» (348 μ.) Σήραγγα «Κολίρι» (296 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg Road-sign-works.svg (41) Πύργος Ανατολική 


GR-EO-74.svg  ΕΟ 74 Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Αλφειού
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (42) Aλφειός 


Υπό Σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (43) Aνεμοχώρι 


Υπό Σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (44) Σαμικό 


Υπό Σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (45) Ζαχάρω 


Υπό Σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (46) Γιαννιτσοχώρι, Φιγάλεια 


Υπό Σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Σήραγγα «Ελιά» (238 μ.) Σήραγγα «Ελιά» (187 μ.) 2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Νέδα
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (47) Καλό Νερό, Κυπαρισσία 


Υπό Σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Περιστερίου
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (48) Δώριο 


Υπό Σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
Γέφυρα Πάμισου
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (49) Ζευγολατιό 


Υπό Σχεδιασμό
Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-AS-grün.svg (50) Μελιγαλάς 


Επίσης:
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.png 2 lanes up.png
 AB-Kreuz-grün.svg (51) Τσακώνα 


Autokinetodromos A7 number.svg Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55 Tabliczka E65.svg Ευρωπαϊκή Οδός 65: Κόρινθος, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Καλαμάτα 2 lanes down.png 2 lanes up.png

Μελλοντικές επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επέκταση προς Κακαβιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την παράδοση ολόκληρου του αυτοκινητόδρομου, τη σκυτάλη παίρνει το τμήμα Κοσμηρά-Σύνορα με Αλβανία. Πρόκειται για τη φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, μήκους 60 χιλιομέτρων, όπου θα μειώσει ακόμη περισσότερο την χρονοαπόσταση από Αθήνα μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το έργο αυτό είναι πολύ ώριμο μελετητικά. Σε πρώτη φάση θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα, Κοσμηρά-Καρυές Ιωαννίνων και στη συνέχεια το υπόλοιπο (Καρυές-Καλπάκι). Η επέκταση αυτή αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων των γύρω περιοχών, αλλά και των Ιωαννιτών, όπου κυρίως σε περιόδους μαζικής μετακίνησης οχημάτων, βιώνουν ένα κυκλοφοριακό σοκ. Επιπλέον, με την εν λόγω επέκταση πρόκειται να ανέλθει σε υψηλά επίπεδα η τοπική οικονομία, κυρίως λόγω τουρισμού αλλά και λόγω της ευκολότερης μετακίνησης εμπορευμάτων. Η επέκταση της Ιονίας Οδού προς Κακαβιά θα συνδέσει την Κόνιτσα, το Πωγώνι και τα Ζαγοροχώρια με τα Ιωάννινα και τις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου, φέροντας της πιο κοντά και με ασφάλεια.

Κάθετη σύνδεση με Αγρίνιο και Πρέβεζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι η Ιόνια Οδός ανέλαβε να βγάλει από την οδική απομόνωση μια περιοχή της χώρας η οποία, κατά γενική ομολογία, είχε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο οδικό δίκτυο, και να προσφέρει ταχύτητα και ασφάλεια, τα ζητήματα δεν λείπουν. Αποτελεί αντικείμενο δριμείας κριτικής το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός του δρόμου, ήδη προ δεκαετίας, προέβλεπε πως ο αυτοκινητόδρομος θα περνούσε αρκετά μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου (με εξαίρεση το Μεσολόγγι και την Άρτα) και περαιτέρω δεν ελήφθη καμιά μέριμνα να υπάρξει κάποια λύση από αυτές που εφαρμόζονται σε ανάλογες περιπτώσεις, με την κάθετη σύνδεση των πόλεων με τους αυτοκινητοδρόμους. Ο Αυτοκινητόδρομος 5 αφήνει εκτός το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που παρακάμπτει, το Αγρίνιο, οι κάτοικοι του οποίου πρέπει να διανύσουν αποστάσεις 21 χιλιομέτρων βόρεια και 22 χιλιομέτρων νότια για να εισέλθουν στην Ιόνια Οδό, αλλά και την Πρέβεζα (στην τελευταία το πρόβλημα εμφανίζεται πάντως μικρότερο, δεδομένου του ότι ο Α/Κ Αμβρακίας συνδέει τον Αυτοκινητόδρομο με τον υπό κατασκευή Α52 και κατ' επέκταση με την πόλη της Πρέβεζας). Από τον αρμόδιο υπουργό έχει αναφερθεί πως οι συνδέσεις είναι υπό μελέτη και σύντομα θα δημοπρατηθεί η κατασκευή τους, αλλά προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί καμιά εξέλιξη[13] [14][15] .

Τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε μελέτη της κάθετης σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό , η οποία εκπονήθηκε δωρεάν από μελετητικό γραφείο Πολιτικού Μηχανικού με καταγωγή από την πόλη του Αγρινίου και παραδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου σαν δωρεά στο ελληνικό δημόσιο διαμέσου του δημάρχου Αγρινίου και του Υπουργού Υποδομών,προκειμένου το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε σε έξι περίπου μήνες η μελέτη να είναι 100% ώριμη για δημοπράτηση εφόσον εξεβρεθεί χρηματοδότηση για την αποπεράτωσή της. [16] Η σύνδεση θα αξιοποιεί τον Α/Κ Αγγελοκάστρου και το κόστος της υπολογίζεται περί τα 77 εκατομμύρια ευρώ.Συνολικά, προβλέπει την κατασκευή κάθετης σύνδεσης 13,4 χιλιομέτρων με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση,κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην περιοχή που προβλέπεται το νέο Βιομηχανικό Πάρκο Αγρινίου,5 Κυκλικών Κόμβων (Round about),3 Άνω και 5 Κάτω Διαβάσεων,4 Γεφυρών,14 Κιβωτοειδών Οχετών,ανακατασκευή και κατασκευή νέου τοπικού οδικού δικτύου κάθετων και παράπλευρων οδών και αποκατάσταση Αρδευτικού Δικτύου σε μήκος 4.5 Km. Οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις αναμένεται να αφορούν σε περίπου 1,400 στρέμματα.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 η δωρεάν μελέτη εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο [17],ώστε να ακολουθήσει η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να κατατεθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια και το ΥΠΕΝ[18].

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιονία Οδός Α5 Google Maps

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ιόνια Οδός: Ξεκινά η διάνοιξη Κλόκοβας, 1.600 άτομα στο έργο». www.ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 2016-05-06. 
 2. «Ιόνια Οδός: Αναμένονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τη διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας». ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 2016-05-06. 
 3. Ιόνια Οδός: Διανοίχθηκε η Σήραγγα Κλόκοβας σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. ypodomes.com. 30 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017.
 4. «Σπίρτζης: Η κατασκευή ρεκόρ της Σήραγγας Κλόκοβας υποψήφιa για το Ρεκόρ Γκίνες». ypodomes.com. 1-6-2017. Ανακτήθηκε στις 11-6-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 5. Εγκαινιάστηκε η Ιόνια Οδός, ο δρόμος που αλλάζει τη μοίρα της Ηπείρου. ypodomes.com. 5 Σεπτεμβρίου 2017.
 6. Σε 1 ώρα και 40 λεπτά το Αντίρριο - Ιωάννινα. youtube.com. 29 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. (video)
 7. 7,0 7,1 «Ιόνια Οδός: Παραδόθηκε η παράκαμψη Αγρινίου - ypodomes.com». https://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/ionia-odos/item/169-%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%88%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85. Ανακτήθηκε στις 2018-10-10. 
 8. Στην κυκλοφορία άλλα 36 χλμ. της Ιονίας Οδού. kathimerini.gr. 22.02.2017. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017.
 9. Ιόνια Οδός: Εγκαινιάζεται το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο την Μεγάλη Τετάρτη. ypodomes.com. 11 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017.
 10. «Ιόνια Οδός: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το Αντίρριο-Κλόκοβα». ypodomes.com. 1-6-2017. Ανακτήθηκε στις 11-6-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 11. «Στην κυκλοφορία το τμήμα Αμφιλοχία-Σελλάδες Άρτας της Ιόνιας Οδού». naftemporiki.gr. 26-7-2017. Ανακτήθηκε στις 27-7-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 12. «Τιμές Διοδίων Τελών (Ιόνια Οδός)». neaodos.gr. Ανακτήθηκε στις 3/8/2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 13. «Πακέτο οι συνδέσεις Αγρινίου και Πρέβεζας είπε για πρώτη φορά ο Σπίρτζης». agriniocultute.gr. 12-4-2017. Ανακτήθηκε στις 11-6-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 14. «Σπίρτζης σε Τσαπανίδου: Άμεσα η σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό σε ένα πακέτο μικρότερων έργων». agriniopress.gr. 2-6-2017. Ανακτήθηκε στις 11-6-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 15. «Σπίρτζης: "Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού σηματοδοτεί νέα έργα"». ert.gr. 3-8-2017. Ανακτήθηκε στις 3-8-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 16. «Παραδόθηκε η μελέτη της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια». agriniopress.gr. 10-2-2018. Ανακτήθηκε στις 11-2-2018.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 17. «ΘΕΜΑ: Έγκριση εκπόνησης μελέτης με τίτλο: « Οδική Σύνδεση Aγρινίου με την Ιόνια Οδό και Περιφερειακή Οδός Αγρινίου» με σκοπό τη δωρεά αυτής στο Ελληνικό Δημόσιο». diavgeia.gov.gr. 6-6-2018. Ανακτήθηκε στις 24-6-2018.  line feed character in |title= at position 43 (βοήθεια); Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 18. «Ιόνια Οδός: Παραδόθηκε στο Υποδομών η μελέτη για τη σύνδεση Αγρινίου, τα επόμενα βήματα». ypodomes.com. 12-6-2018. Ανακτήθηκε στις 24-6-2018.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)