Ιόνια Οδός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Aυτοκινητόδρομος 5
Ιονία Οδός
Autokinetodromos A5 number.svg
Antirio F28-18.jpg
Η Ιόνια Οδός διασχίζοντας τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
A5 Map.jpg
Η διαδρομή του Αυτοκινητόδρομου 5
Πληροφορίες δρόμου
Τμήμα τηςEuropean Road 55 number DE.svg και European Road 951 number DE.svg
Μήκος200 / 424 χλμ.
Σημαντικοί κόμβοι
Βόρειο τέρμαAutokinetodromos A2 number.svg Α2 στα Ιωάννινα
Autokinetodromos A52 number.svg Α52 στην Αμβρακία
Νότιο τέρμαAutokinetodromos A8 number.svg Α8 στο Ρίο
Το 2024 :στον Πύργο και αργότερα στην Τσακώνα
Τοποθεσίες
ΠεριφέρειεςΉπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος
Σημαντικές πόλειςΙωάννινα, Άρτα, Μεσολόγγι, Πάτρα
Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων
Αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας

Ο Αυτοκινητόδρομος 5 (Α5) (γνωστός και ως Ιόνια Οδός) είναι αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που, σε πλήρη ολοκλήρωση, θα διασχίζει κατακόρυφα την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο από τον ανισόπεδο κόμβο Τσάκωνας στη συμβολή με τον Αυτοκινητόδρομο 7, έως την Κακαβιά στα βόρεια σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο νέος υπό κατασκευή άξονας Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα αποτελεί τυπικά τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου 5 από το 2008.[1] Από το 2020 γίνονται προσπάθειες για την υλοποίηση και της βόρειας επέκτασης του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά.

Αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 55 (Ε55) από την Τσακώνα (κόμβος με Α7) μέχρι και τον Α/Κ Αμβρακίας (κόμβος με αυτοκινητόδρομο 52). Από εκεί έως τη σύνδεσή του με την Εγνατία οδό, στον κόμβο Πεδινής, αποτελεί την Ευρωπαϊκή οδό 951 (Ε951). Τέλος, από τον κόμβο Πεδινής μέχρι τα σύνορα Κακαβιάς θα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Οδού 853 (Ε853). Σε μεγάλο ποσοστό ο αυτοκινητόδρομος αντικατέστησε την Εθνική Οδό 5, στο τμήμα από το Ρίο μέχρι την Φιλιππιάδα.

Κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρία για το τμήμα από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα (ανισόπεδος κόμβος με Εγνατία Οδό) είναι η Νέα Οδός Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει και ένα τμήμα του Α1. Για το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Ολυμπία Οδός Α.Ε.

Η Ιόνια Οδός αποτελεί, στο τμήμα Αντίρριο-Ιωάννινα με μήκος 196 χιλιόμετρα, έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο, ενώ και οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), που δεν παραδόθηκαν με τα εγκαίνια του έργου το 2017, βρίσκονται πλέον σε λειτουργία.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυτοκινητόδρομος 5 διασχίζει την Δυτική Ελλάδα, διερχόμενος από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο.

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυτοκινητόδρομος 5 περνάει πλησίον των εξής πόλεων:

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετία του 2000: Το ζήτημα της Κλόκοβας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κλόκοβα (Παλιοβούνα) είναι ο ορεινός όγκος που συναντά ο οδηγός αμέσως μετά το Αντίρριο. Ο δρόμος της Παλαιάς Εθνικής Οδού είναι κυριολεκτικά κρεμασμένος πάνω στο βουνό και τις περισσότερες φορές η διέλευση του βουνού γίνεται σε «καραβάνια», καθώς αν υπάρχουν προπορευόμενα φορτηγά ο οδηγός υποχρεούται σε αργή πορεία, μιας και ο δρόμος είναι τόσο στενός και επικίνδυνος που δεν μπορούν να γίνουν προσπεράσεις. Όταν ανακοινώθηκε η κατασκευή της Ιόνιας Οδού το 2007 σε αυτή την περιοχή της Κλόκοβας ήταν προγραμματισμένη να γίνει διαπλάτυνση στην υφιστάμενη ΕΟ με ταυτόχρονη κυκλοφορία των οχημάτων. Αυτό απορρίφθηκε αμέσως, καθώς θα ήταν πολύ προβληματικό λόγω της γεωγραφίας του μέρους. Η απόφαση για σήραγγα υπήρξε η πλέον ορθή, όμως η κρίση μετά το 2009 εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ανάχωμα για την κατασκευή της.

Δεκαετία του 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Νοέμβριο του 2012 που είχε ανακοινωθεί η κατασκευή ολόκληρου του άξονα από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα υπήρχε έντονη φημολογία για «κούρεμα» του τμήματος στην Κλόκοβα. Το ζήτημα γύρω από τη Κλόκοβα ήταν η χάραξη. Τον Ιούλιο του 2014 ανακοινώθηκε τελικά πως ξεκινά η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας[2]. Παρά ταύτα η διάνοιξη αυτή δεν ξεκίνησε όπως προβλεπόταν, λόγω έλλειψης άδειας περιβαλλοντικών όρων. Μέχρι το Μάρτιο του 2015 είχαν ολοκληρωθεί μόνο κάποιες προκαταρκτικές εργασίες προκειμένου να μην μείνει το έργο πίσω.[3] Τελικά, τον Απρίλιο δόθηκε η άδεια για τη διάνοιξη της σήραγγας και τον επόμενο μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες στην περιοχή. Η διάνοιξη πραγματοποιήθηκε και από τις δύο κατευθύνσεις της σήραγγας ταυτόχρονα για την ταχύτερη ολοκλήρωση της, ενώ χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά, καθώς αποδείχθηκε ότι το έδαφος ήταν κατάλληλο για τον τρόπο αυτό. Στις 28 Ιουνίου 2016, μόλις 13 μήνες αφού ξεκίνησε η διάνοιξη, η σήραγγα διανοίχθηκε πλήρως, σπάζοντας ένα μεγάλο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.[4][5]

Ο αυτοκινητόδρομος εγκαινιάστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.[6]

Στοιχεία έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τεχνικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνοπτικά, το έργο, στο τμήμα από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα (ανισόπεδος κόμβος με Εγνατία Οδό), περιλαμβάνει:[7]

 • 196 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) και διαχωριστικό τύπου New Jersey
 • 19 ανισόπεδους κόμβους
 • 133 άνω και κάτω διαβάσεις
 • 4 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 11,2 χιλιομέτρων, με μεγαλύτερη τη δίδυμη σήραγγα Κλόκοβας μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων
 • 24 γέφυρες συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων
 • 4 μετωπικοί και 5 πλευρικοί σταθμοί διοδίων
 • 5 ΣΕΑ (4 και στις δύο κατευθύνσεις)

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγνατία Οδός – Βόρειο άκρο Παράκαμψης Άρτας, μήκους 50 χλμ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την παλαιά εθνική οδό. Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, κατασκευάστηκε νέο οδικό δίκτυο μήκους 39 χλμ. Επίσης, στο τμήμα αυτό κατασκευάστηκαν:

 • 6 ανισόπεδοι κόμβοι (Α/Κ Φιλιππιάδας, Η/Κ Αμμότοπου, Α/Κ Γοργόμυλου, Α/Κ Τερόβου, Α/Κ Αβγού, Α/Κ Πεδινής (σύνδεση με Εγνατία Οδό) με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
 • 1 Σήραγγα (Αμπελιάς) μήκους 950 μ.
 • 17 Γέφυρες άνω των 20 μ. συνολικού μήκους 4.760 μ.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2017, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Φιλιππιάδα - Αβγό (36 χλμ.) μειώνοντας την απόσταση Άρτα - Ιωάννινα από την 1 ώρα που απαιτούταν, στα 20 με 30 λεπτά.[8] Το υπόλοιπο τμήμα από την Πέρδικα έως και την σύνδεση με την Εγνατία Οδό (14 χλμ.) δόθηκε στην κυκλοφορία στις 3 Αυγούστου του 2017, λόγω καθυστέρησης στις απαλλοτριώσεις. Την συντήρηση της έχει αναλάβει η Νέα Οδός Α.Ε.

Παράκαμψη Άρτας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα αυτό που εκτείνεται από το Κομπότι Άρτας έως την Φιλιππιάδα έχει συνολικό μήκος 17 χιλιόμετρα και μπορεί να χωριστεί σε 2 υποτμήματα. Το πρώτο του τμήμα (Άρτα Βόρεια-Φιλιππιάδα) μήκους 9 χιλιομέτρων δόθηκε στην κυκλοφορία το 2003 και ήταν ουσιαστικά το πρώτο τμήμα της Ιόνιας Οδού που παραδόθηκε. Ήταν επίσης το πρώτο τμήμα αυτοκινητόδρομου στην Ήπειρο μέχρι να δοθούν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού. Το δεύτερο τμήμα (Σελλάδες-Άρτα Βόρεια) μήκους 8 χιλιομέτρων παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2011 με εξαίρεση την γέφυρα του βόρειου κόμβου της Άρτας που ήταν ημιτελής. Η τελευταία ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία στις 22 Νοεμβρίου του 2013. Κατασκευάστηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και την συντήρηση της έχει αναλάβει η Νέα Οδός Α.Ε.

Παράκαμψη Άρτας – Παράκαμψη Αγρινίου, μήκους 53 χλμ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη εθνική οδό. Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, κατασκευάστηκε νέο οδικό δίκτυο μήκους 38 χλμ. Επίσης, στο τμήμα αυτό κατασκευάστηκαν :

 • 3 ανισόπεδοι κόμβοι (Α/Κ Αμβρακίας, Α/Κ Αμφιλοχίας, Η/Κ Κομποτίου) με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
 • 9 Γέφυρες άνω των 20 μ. συνολικού μήκους 1.100 μ.

Σε αυτό το τμήμα περιλαμβάνεται και η λεγόμενη παράκαμψη Αμφιλοχίας, μήκους 25 χιλιομέτρων, η οποία εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία στις 27 Δεκεμβρίου 2016. Την συντήρηση της έχει αναλάβει η Νέα Οδός Α.Ε.

Παράκαμψη Αγρινίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα αυτό δόθηκε στην κυκλοφορία στις 28 Μαΐου του 2009[9] και ήταν το τρίτο τμήμα της Ιόνιας Οδού που παραδόθηκε μετά την παράκαμψη Άρτας, ενώ είχε και την πρωτιά να είναι το μοναδικό τμήμα αυτοκινητόδρομου στην Δυτική Ελλάδα. Έχει μήκος 34 χιλιόμετρα και εκτείνεται από το Αιτωλικό έως τον Κουβαρά παρακάμπτοντας την πόλη του Αγρινίου. Περιλαμβάνει τους 4 κόμβους: Αιτωλικού, Αγγελόκαστρου, Ρίγανης και Κουβαρά καθώς και την γέφυρα του ποταμού Αχελώου. Σε αυτό το τμήμα έχει προστεθεί και ένας σταθμός διοδίων (Αγγελοκάστρου), ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί στις 24/4/2017. Την συντήρηση της έχει αναλάβει η Νέα Οδός Α.Ε.

Νότιο άκρο Παράκαμψης Αγρινίου – Αντίρριο, μήκους 42,9 χλμ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του ακολουθεί νέα χάραξη και τοπικά ακολουθεί την υφιστάμενη εθνική οδό. Επίσης, στο τμήμα αυτό κατασκευάστηκαν :

 • 4 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά (Α/Κ Αντιρρίου, Α/Κ Γαβρολίμνης, Α/Κ Ευηνοχωρίου, Α/Κ Μεσολογγίου).
 • 3 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 4.400 μ. (σήραγγα Μακύνειας 600μ., σήραγγα Κλόκοβας 2900μ, σήραγγα Καλυδώνας 900μ)
 • 41 Γέφυρες άνω των 20 μ. συνολικού μήκους 2.800 μ.

Στις 13/4/2017 δόθηκε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο κομμάτι από το τμήμα αυτό και πιο συγκεκριμένα το τμήμα από τις σήραγγες της Κλόκοβας μέχρι το νότιο άκρο της παράκαμψης Αγρινίου. Το υπόλοιπο κομμάτι Αντίρριο-σήραγγα Κλόκοβας δόθηκε στην κυκλοφορία στη 1/6/2017. Την συντήρηση της έχει αναλάβει η Νέα Οδός Α.Ε.

Αντίρριο – Ρίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου είναι το πιο σημαντικό έργο και τμήμα της Ιόνιας Οδού. Ολοκληρώθηκε το 2004. Μέχρι το 2017 η γέφυρα είχε κωδικό 5α διότι ήταν επέκταση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου. Τώρα ανήκει στην Ιόνια Οδό με κωδικό Α5 και είναι το δεύτερο πιο παλιό τμήμα της Ιόνιας Οδού μετά από την Παράκαμψη Άρτας. Στη 1/6/2017 ενώθηκε η Ιόνια Οδός από την Σήραγγα Κλόκοβας μέχρι το τμήμα Αντίρριο - Ρίο και ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Ιόνιας Οδού με εξαίρεση το τμήμα Αβγό - Εγνατία Οδός. Η Γέφυρα ενώνει την Περιμετρική Πατρών (Τμήμα της Ιόνιας Οδού) με το τμήμα Αντίρριο - Ιωάννινα. Την συντήρηση της έχει αναλάβει η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Σε αυτό το τμήμα, βρίσκονται τα πιο ακριβά διόδια της Ιόνιας Οδού. Η τιμή υπήρχε πριν την κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Τα διόδια βρίσκονται από την μεριά του Αντιρρίου. Επίσης δεν έχουν αλλάξει τις πινακίδες ώστε να δείχνουν ακόμη τους κωδικούς 5α και και να χαρακτηρίζουν την οδό ως ταχείας κυκλοφορίας που στην πραγματικότητα είναι αυτοκινητόδρομος.

Ο Νέος Κόμβος Ρίου δεν ανήκει στη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε αλλά ανήκει στην Ολυμπία Οδός Α.Ε. Επίσης, ο κόμβος ανήκει ταυτόχρονα στη Περιμετρική Πατρών. Είναι ένας κόμβος που συνδέει την Ολυμπία Οδό, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών με την Περιμετρική Πατρών και την Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Ο Παλαιός Κόμβος Ρίου κατασκευάστηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και άνηκε στην Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου Πατρών (ΕΟ8α). Ήταν ένας απλός ανισόπεδος κόμβος που ένωνε το Ρίο με την ΕΟ8α. Αργότερα το 2003, άνηκε και στην Περιμετρική Πατρών που εκεί άρχιζε. Το 2004 ενώθηκε με την Νέα Γέφυρα και όλο αυτό το τμήμα άνηκε στην ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε μέχρι το 2018 που ολοκληρώθηκε ο Νέος Κόμβος Ρίου από την Ολυμπία Οδός Α.Ε.

Υπάρχει ακόμα η εναλλακτική επιλογή της χρήσης Ferry για το τμήμα αυτό. Χρησιμοποιήται ακόμα επειδή είναι φθηνό σε σχέση με τα διόδια στη Γέφυρα.

Περιμετρική Οδός Πατρών (Ρίο – Μιντιλόγλι)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιμετρική Οδός Πατρών είναι αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας που διασχίζει περιμετρικά την Πάτρα. Κατασκευάστηκε το 2003 και έχει μήκος 20 χλμ. Διαθέτει κόμβους με εξόδους-εισόδους προς διάφορες περιοχές της πόλης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της. Τα δύο άκρα της βρίσκονται στο Μιντιλόγλι και το Ρίο. Επίσης, στο βόρειο τμήμα της διέρχεται από έξι σήραγγες (τούνελ) μετρίου και μικρού μήκους. Κατά περιοχές στον αυτοκινητόδρομο διαφέρει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των οχημάτων που κινούνται σε αυτόν, ωστόσο το μέγιστο όριο είναι τα 120 χιλιόμετρα την ώρα.

Η Περιμετρική Οδός Πατρών έγινε μέρος της Ιόνιας Οδού το 2008. Την συντήρηση της έχει αναλάβει η Ολυμπία Οδός Α.Ε.

Συνολική πρόοδος έργου (ολοκληρωμένα τμήματα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο τμήμα της Ιόνιας Οδού Άρτα Βόρεια-Φιλιππιάδα, μήκους 9 χιλιομέτρων, δόθηκε στην κυκλοφορία το 2003. Το ίδιο έτος παραδόθηκε και η Περιμετρική Οδός Πατρών, η οποία έγινε μέρος της Ιόνιας Οδού το 2008. Ακολούθησε η παράδοση στην κυκλοφορία της Παράκαμψης Αγρινίου (Χαλίκι-Κουβαράς), μήκους 34 χιλιομέτρων, στις 28 Μαΐου του 2009[9]. Το τμήμα Σελλάδες-Άρτα Βόρεια, μήκους 8 χιλιομέτρων, παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2011, με εξαίρεση τη γέφυρα του βόρειου κόμβου της Άρτας, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία στις 22 Νοεμβρίου του 2013. Το τμήμα Κουβαράς - Αμφιλοχία (Παράκαμψη Αμφιλοχίας) μήκους 25 χλμ. αποδόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016. Μαζί με αυτό το τμήμα αναμενόταν να παραδοθεί και το τμήμα Γαβρόλιμνη - Κεφαλόβρυσο (33 χλμ.), που, λόγω εργασιών που εκκρεμούσαν, παραδόθηκε στην κυκλοφορία αργότερα.[10] . Το τμήμα Φιλιππιάδας-Πέρδικας Ιωαννίνων, μήκους 36 χλμ., δόθηκε στην κυκλοφορία στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Λίγο αργότερα, στις 12 Απριλίου 2017, αποδόθηκε στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη σε μήκος σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου, η σήραγγα Κλόκοβας, η οποία διανοίχτηκε σε χρόνο ρεκόρ (14 μήνες). Ταυτόχρονα, δόθηκε το τμήμα Γαβρόλιμνη - Κεφαλόβρυσο. Την 1η Ιουνίου 2017 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Αντίρριο-Σήραγγα Κλόκοβας, συνδέοντας πλέον την Ιόνια Οδό με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου [11] και στις 26 Ιουλίου του 2017 το τμήμα Αμφιλοχία-Σελλάδες (Παράκαμψη Αμφιλοχίας-Άγιος Δημήτριος Άρτας)[12], δημιουργώντας έναν συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο μήκους 182 χιλιομέτρων ( Αντίρριο - Πέρδικα ). Τέλος, στις 3 Αυγούστου του 2017 δόθηκε στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα (14 χλμ) Πέρδικα-Εγνατία (ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στην χώρα, λόγω του ορεινού ανάγλυφου του εδάφους που διασχίζει), ολοκληρώνοντας τον αυτοκινητόδρομο των 196 χιλιομέτρων δεκατέσσερα χρόνια μετά την παράδοση του πρώτου τμήματός του.

Σταθμοί διοδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιόνια Οδός περιλαμβάνει 4 Μετωπικούς & 5 Πλευρικούς Σταθμούς Διοδίων[13]

α. Μετωπικοί:

 • Κλόκοβας στη Χ. Θ. 10+100
 • Αγγελοκάστρου στη Χ. Θ. 57+212
 • Μενιδίου στη Χ. Θ. 111+300
 • Τερόβου στη Χ. Θ. 187+600

β. Πλευρικοί:

 • 2 στον Α/Κ Γαβρολίμνης στη Χ. Θ. 14+300
 • 2 στον Α/Κ Μεσολογγίου στη Χ. Θ. 27+530
 • 2 στον Α/Κ Κουβαρά στη Χ. Θ. 75+500
 • 2 στον Α/Κ Άρτας στη Χ. Θ. 135+400
 • 2 στον Α/Κ Γοργόμυλου στη Χ. Θ. 163+110

Μελλοντικές επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα Πάτρα - Πύργος (γνωστό και ως Μιντιλόγλι - Πύργος) είναι ένα υπό κατασκευή έργο το οποίο θα συνδέει το Μιντιλόγλι και κατ' επέκταση την Πάτρα με την πόλη του Πύργου. Στις αρχές του 2020 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος θα ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα έως το 2023, αν και αναμένεται η έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.[14]

Τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά (σύνορα με Αλβανία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα Πεδινή Ιωαννίνων - Κακαβιά (σύνορα χώρας με την Αλβανία), μήκους περίπου 55 χιλιομέτρων, αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Χωρίζεται σε δύο υποτμήματα, το πρώτο από την Πεδινή μέχρι το Καλπάκι και το δεύτερο από το Καλπάκι μέχρι την Κακαβιά. Το πρώτο υποτμήμα (Πεδινή-Καλπάκι) είναι ώριμο μελετητικά και σχεδιάζεται να έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 340 εκατομμύρια ευρώ. Για το δεύτερο υποτμήμα (Καλπάκι-Κακαβιά) σχεδιάζονται 2+1 λωρίδες κυκλοφορίας και οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το Connecting Europe Facility της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[15] Από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει εγκριθεί μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης μελέτης κόστους-οφέλους η οποία το έκρινε ως οριακά σκόπιμο, δεδομένων των χαμηλών ημερήσιων ροών οχημάτων και της δυσκολίας χρηματοδότησης.[16]

Το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά δεν υλοποιήθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013, βρέθηκε εκτός του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέχρι το 2019 οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ήταν περιορισμένες.[17] Στις αρχές του 2020 έγινε γνωστό ότι το έργο τελικά θα προχωρήσει μέσω της σύμβασης παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, ενώ και η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει με 30 εκατομμύρια ευρώ στο κόστος κατασκευής.[15] Τον Ιούλιο του 2020, με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την ωρίμανση και υλοποίηση της επέκτασης Ιωάννινα-Κακαβιά ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου.[16]

Κάθετη σύνδεση με Αγρίνιο και Πρέβεζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι η Ιόνια Οδός ανέλαβε να βγάλει από την οδική απομόνωση μια περιοχή της χώρας η οποία, κατά γενική ομολογία, είχε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο οδικό δίκτυο, και να προσφέρει ταχύτητα και ασφάλεια, τα ζητήματα δεν λείπουν. Αποτελεί αντικείμενο δριμείας κριτικής το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός του δρόμου, ήδη προ δεκαετίας, προέβλεπε πως ο αυτοκινητόδρομος θα περνούσε αρκετά μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου (με εξαίρεση το Μεσολόγγι και την Άρτα) και περαιτέρω δεν ελήφθη καμιά μέριμνα να υπάρξει κάποια λύση από αυτές που εφαρμόζονται σε ανάλογες περιπτώσεις, με την κάθετη σύνδεση των πόλεων με τους αυτοκινητοδρόμους.[εκκρεμεί παραπομπή] Ο Αυτοκινητόδρομος 5 αφήνει εκτός το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που παρακάμπτει, το Αγρίνιο, οι κάτοικοι του οποίου πρέπει να διανύσουν αποστάσεις 21 χιλιομέτρων βόρεια και 22 χιλιομέτρων νότια μέσω της παλαιάς εθνικής οδού για να εισέλθουν στην Ιόνια Οδό, αλλά και την Πρέβεζα (στην τελευταία το πρόβλημα εμφανίζεται πάντως μικρότερο, δεδομένου του ότι ο Α/Κ Αμβρακίας συνδέει τον Αυτοκινητόδρομο με τον υπό κατασκευή Α52 και κατ' επέκταση με την πόλη της Πρέβεζας). Από τον αρμόδιο υπουργό έχει αναφερθεί πως οι συνδέσεις είναι υπό μελέτη και σύντομα θα δημοπρατηθεί η κατασκευή τους, αλλά προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί καμιά εξέλιξη.[18] [19][20]

Τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε μελέτη της κάθετης σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό , η οποία εκπονήθηκε δωρεάν από μελετητικό γραφείο Πολιτικού Μηχανικού με καταγωγή από την πόλη του Αγρινίου και παραδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου σαν δωρεά στο ελληνικό δημόσιο διαμέσου του δημάρχου Αγρινίου και του Υπουργού Υποδομών,προκειμένου το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε σε έξι περίπου μήνες η μελέτη να είναι 100% ώριμη για δημοπράτηση εφόσον εξεβρεθεί χρηματοδότηση για την αποπεράτωσή της. [21] Η σύνδεση θα αξιοποιεί τον Α/Κ Αγγελοκάστρου και το κόστος της υπολογίζεται περί τα 77 εκατομμύρια ευρώ.Συνολικά, προβλέπει την κατασκευή κάθετης σύνδεσης 13,4 χιλιομέτρων με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση,κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην περιοχή που προβλέπεται το νέο Βιομηχανικό Πάρκο Αγρινίου, 5 Κυκλικών Κόμβων (Round about), 3 Άνω και 5 Κάτω Διαβάσεων, 4 Γεφυρών, 14 Κιβωτοειδών Οχετών, ανακατασκευή και κατασκευή νέου τοπικού οδικού δικτύου κάθετων και παράπλευρων οδών και αποκατάσταση Αρδευτικού Δικτύου σε μήκος 4,5 χλμ. Οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις αναμένεται να αφορούν σε περίπου 1.400 στρέμματα.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 η δωρεάν μελέτη εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο [22],ώστε να ακολουθήσει η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να κατατεθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια και το ΥΠΕΝ[23].

Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιόνια Οδός συνδέεται με τους παρακάτω αυτοκινητόδρομους:

Κάθετοι Ιόνιας Οδού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Περιφερειακές ενότητες που διατρέχει Πρόοδος Σημειώσεις
Autokinetodromos A52 number.svg

Αμβρακία Οδός (Μελλοντικά)

Αιτωλοακαρνανία 15/48,5 χλμ. Στην κυκλοφορία το τμήμα Άκτιο-Βόνιτσα.

Υπό κατασκευή

Autokinetodromos A581 number.png

Πάτρα-Λιμάνι Πάτρας

Πάτρα 5/5 χλμ. Ολοκληρωμένος

ως οδός ταχείας κυκλοφορίας

Κύριοι αυτοκινητόδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Περιφερειακές ενότητες που διατρέχει Πρόοδος Σημειώσεις
Autokinetodromos A2 number.svg

Εγνατία Οδός

ΘεσπρωτίαΙωάννιναΤρίκαλαΓρεβενάΚοζάνη,

 ΗμαθίαΘεσσαλονίκηΣέρρεςΚαβάλαΞάνθηΡοδόπηΈβρος

670/670 χλμ. Ολοκληρωμένος
Autokinetodromos A8 number.svg

Ολυμπία Οδός

ΑττικήΚορινθίαΑχαΐα 205/205 χλμ. Ολοκληρωμένος
Autokinetodromos A7 number.svg

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου

Μορέας (Μελλοντικά)

ΚορινθίαΑργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία 155/155 χλμ.

Κατάλογος κόμβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκινητόδρομος 5

Αυτοκινητόδρομος 5 (Ιόνια Οδός)
Κόμβος Κατεύθ. Αντίρριο/Τσακώνα Κατεύθ. Ιωάννινα/Κακαβιά Σημειώσεις Παρ. Λωρίδες
 Τελωνείο Συνοριακός Σταθμός Κακαβιάς (Αλβανία)  European Road 853 number DE.svg Ε 853, SH4-AL.svg SH 4 : Κακαβιά, Καλογοραντζή, Δρόπολη, Αργυρόκαστρο, Αυλώνας, Δυρράχιο, Τίρανα Υπό σχεδιασμό
Αδριατική Οδός:
Μελλοντική σύνδεση της Ιόνιας Οδού, με Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία.
Σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας
 Τελωνείο Συνοριακός Σταθμός Κτισμάτων  Υπο σχεδιασμό αναβάθμιση 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (23) Κτίσματα  GR-EO-22.svg ΕΟ 22 European Road 853 number DE.svg Ε 853: Κτίσματα Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
European Road 853 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853
3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (22) Δελβινάκι  Δελβινάκι, Πωγωνιανή Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
European Road 853 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853
3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (21) Καλπάκι  GR-EO-20.svg  ΕΟ 20:
Ανατολικά: Καλπάκι, Κόνιτσα, Πυρσόγιαννη, Αετομηλίτσα, Πεντάλοφος, Mountain icon (Noun Project).svg Σμόλικας, Καστοριά
Νότια: European Road 853 number DE.svg Ε 853
Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
European Road 853 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853
3 lanes down.svg Lanes 3 up.gif
 Έξοδος (20) Ελεούσα  GR-EO-20.svg  ΕΟ 20 European Road 853 number DE.svg Ε 853:
Νότια: ΕλεούσαAirplane silhouette.svg Ιωάννινα, Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Παμβώτιδα, Ηγουμενίτσα (μέσω της ΕΟ 6)
Υπό σχεδιασμό
Επίσης:
European Road 853 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Υπό μελέτη επέκταση προς Κακαβιά Arrow north.svg
 Διασταύρωση (19) Εγνατία Οδός  Autokinetodromos A2 number.svg Εγνατία Οδός, European Road 90 number DE.svg Ε 90, European Road 92 number DE.svg Ε 92:

Δυτικά: Δωδώνη, BSicon BOOT.svg Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, (προσωρινή διαδρομή προς Κακαβιά)

Ανατολικά: Κατσικάς, Τζουμέρκα, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη

Υπό σχεδιασμό προς Κακαβιά

Επίσης:

Tabliczka E853.svg Ευρωπαϊκή Οδός 853

Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Αμπελιάς (950 μ.) Σήραγγα Αμπελιάς (950 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Επισκοπικού
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (18) Αβγό  Αβγό, Επισκοπικό Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Κρυφόβου 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (17) Τέροβο  Τέροβο, Μυροδάφνη Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Τερόβου
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Τσαγκαρόπουλου 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (16) Γοργόμυλος  Νέος Γοργόμυλος, Λούρος Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Γυμνοτόπου 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (15) Αμμότοπος  Αμμότοπος, Έλατος, Λίμνη Πουρναρίου Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Ημίκομβος 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Φιλιππιάδας
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (14) Φιλιππιάδα   GR-EO-5.svg  ΕΟ 5: Φιλιππιάδα, Λούρος, Πρέβεζα Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Σκαμνιάς (200 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Αράχθου (200 μ.) Άραχθος ποταμός 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (13) Άρτα  GR-EO-30.svg  ΕΟ 30: Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (12) Κομπότι  Κομπότι, Σελλάδες, Αμφιλοχία Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Μενιδίου
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Μενιδίου 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (11) Αμφιλοχία  Βόρεια: Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Κομπότι, Μενίδι

Δυτικά: Πρέβεζα, Άκτιο

Νότια: Αγρίνιο, Αγγελόκαστρο, Πάτρα, Αθήνα


Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αμφιλοχίας
κατεύθυνση προς Αντίρριο,υπόγεια διάβαση και προς Ιωάννινα 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Διασταύρωση (10) Αμβρακία Οδός  Autokinetodromos A52 number.svg Αυτοκινητόδρομος 52 Tabliczka E952.svg Ευρωπαϊκή Οδός 952 Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55: Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Λίμνη Αμβρακία, Βόνιτσα, Άκτιο, Πρέβεζα, Αεροδρόμιο Ακτίου, Υποθαλάσσια Σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου, Λευκάδα
Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αμβρακίας
κατεύθυνση προς Ιωάννινα 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (9) Κουβαράς   GR-EO-5.svg  ΕΟ 5, Tabliczka E952.svg Ευρωπαϊκή Οδός 952, Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55: Κουβαράς, Λίμνη Στράτου, Αγρίνιο
Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (8) Ρίγανη  Ρίγανη, Αστακός Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E952.svg Ευρωπαϊκή Οδός 952
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Αγγελόκαστρου
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Αχελώου (200 μ.) Αχελώος ποταμός 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (7) Αγγελόκαστρο  GR-EO-40.svg  ΕΟ 40, Tabliczka E952.svg Ευρωπαϊκή Οδός 952: Αγγελόκαστρο, Αγρίνιο Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (6) Άγιος Ηλίας  Παραϊόνια Οδός: Άγιος Ηλίας, Πεντάλοφο, Γουριά Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (5) Χαλίκι  GR-EO-5.svg  ΕΟ 5:

Βορειοανατολικά: Παναιτώλιο, Αγρίνιο

Νοτιοδυτικά: Νεοχώρι, Κατοχή, Αιτωλικό

Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος  (4) Μεσολόγγι  GR-EO-5.svg ΕΟ 5: Μεσσολόγγι, Αγγελόκαστρο Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Καληδώνας (1.200 μ.) Σήραγγα Καληδώνας (1.200 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ευηνοχωρίου
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος  (3) Ευηνοχώρι  Ευηνοχώρι Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Ημίκομβος (από/προς Πάτρα) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Εύηνου (100 μ.) Εύηνος ποταμός 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος  (2) Γαβρολίμνη  GR-EO-5.svg  ΕΟ 5: Γαβρολίμνη, Κάτω Βασιλική Επίσης:
Tabliczka E951.svg Ευρωπαϊκή Οδός 951
Tabliczka E55.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Κλόκοβας
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Κλόκοβας «Κένταυρος Νέσσος» (2.950 μ.) Σήραγγα Κλόκοβας «Κένταυρος Νέσσος» (2.950 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Μακύνειας (542 μ.) Σήραγγα Μακύνειας (542 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (1) Αντίρριο  Επίσης:

European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cyprus road sign toll post.svg
Σταθμός Διοδίων Αντιρρίου
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (2.883 μ.) Πατραϊκός κόλπος 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Ρίο  Ρίο, Πάτρα, Παλαιά Εθνική Οδος 8 (Αθήνα-Κόρινθος-Πάτρα) Επίσης:

European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

European Road 65 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 65

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Διασταύρωση (25) Ολυμπία Οδός  Autokinetodromos A8 number.svg Ολυμπία Οδός European Road 65 number DE.svg Ε 65:
Ανατολικά: Ψαθόπυργος, Αίγιο, Δερβένι, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Κόρινθος, Μέγαρα, Ελευσίνα, Αθήνα
Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (26) Πάτρα Ανατολική (κατεύθυνση προς Πύργο) 


GR-EO-8α.svg ΕΟ 8α: Πάτρα, Μποζαΐτικα (Προάστιο), Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) Ημίκομβος

Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55 Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Χαράδρου Χάραδρος ποταμός 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (26) Πάτρα Ανατολική (κατεύθυνση προς Αθήνα)  Μποζαΐτικα (Προάστιο), Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο), Πάτρα Ημίκομβος

Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55 Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα «Μποζαϊτικα» (188 μ.) Σήραγγα «Μποζαϊτικα» (188 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα «Αγία Βαρβάρα» (645 μ.) «Αγία Βαρβάρα» (645 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Γ5 (350 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα «Πατρέας» (210 μ.) Σήραγγα «Πατρέας» (210 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Μειλίχου Μείλιχος ποταμός 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα «Εύμηλος» (211 μ.) Σήραγγα «Εύμηλος» (211 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα «Αρχαιολογικός» (457 μ.) Σήραγγα «Αρχαιολογικός» (457 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Γ9 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (26Α) Μικρή περιμετρική  Αμπελόκηποι, Ανθούπολη, Πάτρα, Μικρή περιμετρική Πάτρας Υπό σχεδιασμό

Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55 Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Γ9Α 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Γηροκομείου (826 μ.) Σήραγγα Γηροκομείου (826 μ.) 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Γ5 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (27) Εγλυκάδα, Πάτρα 2  Εγλυκάδα, Πάτρα Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (28) Γλαύκος, Πάτρα 3  Οδός Γλαύκου:
Italian traffic signs - icona mare fiume lago.svg Γλαύκος, Περιβόλα, BSicon BOOT.svg Πάτρα
Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (29) Οβρυά, Πάτρα 4  Βόρεια: Οβρυά, Χατζηλιάκο, Κρήνη, Λιμάνι Πάτρας, Μικρή περιμετρική Πατρών
Νότια: Παραλία Αχαΐας, Ιτιές, Λεύκα, Πάτρα, Πύργος = (Όταν ολοκληρωθεί το κομμάτι Πάτρα-Πύργος του αυτοκινητόδρομου 5)
Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος (30) Παραλία, Μιντιλόγλι  GR-EO-9.svg ΕΟ 9: Παραλία Αχαΐας, BSicon BOOT.svg Πάτρα Ημικόμβος
Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Περιμετρική Οδός Πατρών

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 OMOE-KSA 2003 - PI-27a - squared - VCT.svg Τέλος ολοκληρωμένου αυτοκινητοδρόμου. Εκτροπή κυκλοφορίας μέσω Εθνικής Οδού 9. (Πάτρα-Πύργος-Πύλος Μεσσηνίας)
 Έξοδος Road-sign-works.svg (31) Πάτρα-Βιομηχανική Περιοχή  Καμίνια, Pictograma Zona industrial.PNG Πάτρα Road-sign-works.svg 2024
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cyprus road sign toll post.svg
Road-sign-works.svg
Σταθμός Διοδίων Κάτω Αχαΐας
Road-sign-works.svg 2024 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (32) Κάτω Αχαΐα  Κάτω Αχαΐα, Airplane silhouette.svg Άραξος Road-sign-works.svg 2024
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Κάτω Αχαΐας
Road-sign-works.svg 2024 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (33) Καραίικα  Καραίικα, Λάππας, Airplane silhouette.svg Άραξος Road-sign-works.svg 2024
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (34) Βάρδα  GR-EO-9.svg ΕΟ 9 European Road 55 number DE.svg Ε 55: Βάρδα, Νέα Μανωλάδα, Μανωλάδα Road-sign-works.svg 2024
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (35) Λεχαινά, Κυλλήνη  Λεχαινά, Airplane silhouette.svg Ανδραβίδα, BSicon BOOT.svg Κυλλήνη Road-sign-works.svg 2024
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Πηνειού Road-sign-works.svg 2024

Πηνειός ποταμός

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (36) Γαστούνη  Γαστούνη, Βαρθολομιό, Καβάσιλα, Λευκοχώρι Road-sign-works.svg 2024
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (37) Αμαλιάδα  Αμαλιάδα, Σαβάλια Road-sign-works.svg 2024
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
Διόδια 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πύργου
Road-sign-works.svg 2024 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Cyprus road sign toll post.svg
Road-sign-works.svg
Σταθμός Διοδίων Πύργου
Road-sign-works.svg 2024 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg (38) Πύργος Βόρεια  GR-EO-9.svg ΕΟ 9 European Road 55 number DE.svg Ε 55: Πύργος, Κατάκολο Road-sign-works.svg 2024
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Άγιος Γεώργιος (386 μ.) Σήραγγα Άγιος Γεώργιος (352 μ.) Road-sign-works.svg Άγνωστο 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Κολίρι (348 μ.) Σήραγγα Κολίρι (296 μ.) Road-sign-works.svg Άγνωστο 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Road-sign-works.svg Πύργος Ανατολική  GR-EO-74.svg ΕΟ 74:
Δυτικά: Πύργος
Ανατολικά: Italian traffic signs - icona zona archeologica.svg Αρχαία Ολυμπία, Λαγκάδια, Βυτίνα, Βλαχέρνα, Λεβίδι, Τρίπολη
Road-sign-works.svg Άγνωστο
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Αλφειού Υπο σχεδιασμό

Αλφειός ποταμός

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Αλφειός  Αλφειούσα, Επιτάλιο Υπο σχεδιασμό
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Ανεμοχώρι  GR-EO-9.svg ΕΟ 9 European Road 55 number DE.svg Ε 55: Ανεμοχώρι Υπο σχεδιασμό
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Σαμικό  GR-EO-9.svg ΕΟ 9 European Road 55 number DE.svg Ε 55: Σαμικό, Καλλίκωμο, Κρέστενα Υπο σχεδιασμό
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Ζαχάρω  Ζαχάρω, Ανδρίτσαινα Υπο σχεδιασμό
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Γιαννιτσοχώρι, Φιγάλεια  GR-EO-9.svg ΕΟ 9 European Road 55 number DE.svg Ε 55: Γιαννιτσοχώρι, Νέα Φιγαλεία, Πετράλωνα, Φιγαλεία Υπο σχεδιασμό
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Σήραγγα Ελιά (238 μ.) Σήραγγα Ελιά (187 μ.) Υπο σχεδιασμό 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Νέδα Υπο σχεδιασμό

Ποταμός Νέδα

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Καλό Νερό, Κυπαρισσία  Δυτικά: GR-EO-9γ.svg ΕΟ 9γ European Road 55 number DE.svg Ε 55: Καλό Νερό
Νότια:GR-EO-9.svg ΕΟ 9: Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι, Χώρα, Πύλος, Μεθώνη
Υπο σχεδιασμό
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Περιστερίου Υπο σχεδιασμό 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Δώριο  GR-EO-9γ.svg ΕΟ 9γ European Road 55 number DE.svg Ε 55: Κοπανάκι, Δώριο, Κόκλας Υπο σχεδιασμό
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Γέφυρα Πάμισου Υπο σχεδιασμό

Πάμισος ποταμός

2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Έξοδος Ζευγολατιό  GR-EO-9γ.svg ΕΟ 9γ European Road 55 number DE.svg Ε 55: Ζευγολατιό, Μελιγαλάς Υπο σχεδιασμό
Επίσης (Όταν ολοκληρωθεί):
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
Traffic Sign GR - KOK 2009 OMOE-KSA 2003 - PI-27 - squared - VCT.svg Συνέχεια αυτοκινητοδρόμου.
 Έξοδος Τσακώνα  GR-EO-7.svg ΕΟ 7: Καλαμάτα (Παλαιά Εθνική Οδός 7) Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55

Μη ύπαρξη ΛΕΑ

[24] 2 lanes down.svg 2 lanes up.svg
 Διασταύρωση Μορέας  Autokinetodromos A7 number.svg Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου (Α7) European Road 65 number DE.svg Ε 65:
Βόρεια: Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Νεστάνη, Νεμέα, Κόρινθος, Αθήνα
Νότια: European Road 55 number DE.svg Ε 55: Καλαμάτα, Μεσσήνη
Επίσης:
European Road 55 number DE.svg Ευρωπαϊκή Οδός 55
2 lanes down.svg 2 lanes up.svg


Μήκος τμημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κακαβιά-Ιωάννινα: 60 χλμ.
 • Ιωάννινα-Αντίρριο: 196 χλμ.
 • Αντίρριο-Ρίο: 4 χλμ.
 • Ρίο-Μιντιλόγλι: 20 χλμ.
 • Μιντιλόγλι-Πύργος: 68 χλμ.
 • Πύργος-Τσακώνα: 76 χλμ.

Συνολικά μήκος: 424 χλμ.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιονία Οδός Α5 Google Maps

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Κωδικοποίηση νέων οδικών αξόνων (αυτοκινητοδρόμων), Ιανουάριος 2008». 8 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2019. 
 2. «Ιόνια Οδός: Ξεκινά η διάνοιξη Κλόκοβας, 1.600 άτομα στο έργο». www.ypodomes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2016. 
 3. «Ιόνια Οδός: Αναμένονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τη διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας». ypodomes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2016. 
 4. Ιόνια Οδός: Διανοίχθηκε η Σήραγγα Κλόκοβας σπάζοντας όλα τα ρεκόρ Αρχειοθετήθηκε 2016-07-03 στο Wayback Machine.. ypodomes.com. 30 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017.
 5. «Σπίρτζης: Η κατασκευή ρεκόρ της Σήραγγας Κλόκοβας υποψήφιa για το Ρεκόρ Γκίνες». ypodomes.com. 1 Ιουνίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2017. 
 6. «Εγκαινιάστηκε η Ιόνια Οδός, ο δρόμος που αλλάζει τη μοίρα της Ηπείρου». ypodomes.com. 5 Σεπτεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 
 7. ppandp. «Περιγραφή – ΝΕΑ ΟΔΟΣ». Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2019. 
 8. «Στην κυκλοφορία άλλα 36 χλμ. της Ιονίας Οδού». kathimerini.gr. 22 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 
 9. 9,0 9,1 «Ιόνια Οδός: Παραδόθηκε η παράκαμψη Αγρινίου - ypodomes.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-10-26. https://web.archive.org/web/20131026182624/http://ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/ionia-odos/item/169-%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%88%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85. Ανακτήθηκε στις 2018-10-10. 
 10. «Ιόνια Οδός: Εγκαινιάζεται το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο την Μεγάλη Τετάρτη». ypodomes.com. 11 Απριλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 
 11. «Ιόνια Οδός: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το Αντίρριο-Κλόκοβα». ypodomes.com. 1 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
 12. «Στην κυκλοφορία το τμήμα Αμφιλοχία-Σελλάδες Άρτας της Ιόνιας Οδού». naftemporiki.gr. 26 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2017. 
 13. «Τιμές Διοδίων Τελών (Ιόνια Οδός)». neaodos.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2017. 
 14. Ολγα, Κλώντζα (21 Ιανουαρίου 2020). ««Έκλεισε» η συμφωνία με την Ολυμπία Οδό για το Πάτρα-Πύργος». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020. 
 15. 15,0 15,1 «Η Ιόνια Οδός αγκαλιά με την επέκταση Ιωάννινα-Κακαβιά». Ypodomes.com. 28 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020. 
 16. 16,0 16,1 «Ιόνια Οδός: Επίσημα στην Περιφέρεια Ηπείρου η υλοποίηση για το Ιωάννινα-Κακαβιά». Ypodomes.com. 13 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2020. 
 17. «Ποια έργα για Αυτοκινητόδρομους έμειναν αιώνιες μακέτες - ypodomes.com». www.ypodomes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2019. 
 18. «Πακέτο οι συνδέσεις Αγρινίου και Πρέβεζας είπε για πρώτη φορά ο Σπίρτζης». agriniocultute.gr. 12 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2017. 
 19. «Σπίρτζης σε Τσαπανίδου: Άμεσα η σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό σε ένα πακέτο μικρότερων έργων». agriniopress.gr. 2 Ιουνίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2017. 
 20. «Σπίρτζης: "Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού σηματοδοτεί νέα έργα"». ert.gr. 3 Αυγούστου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2017. 
 21. «Παραδόθηκε η μελέτη της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια». agriniopress.gr. 10 Φεβρουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2018. 
 22. «ΘΕΜΑ: Έγκριση εκπόνησης μελέτης με τίτλο: « Οδική Σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και Περιφερειακή Οδός Αγρινίου» με σκοπό τη δωρεά αυτής στο Ελληνικό Δημόσιο». diavgeia.gov.gr. 6 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2018. 
 23. «Ιόνια Οδός: Παραδόθηκε στο Υποδομών η μελέτη για τη σύνδεση Αγρινίου, τα επόμενα βήματα». ypodomes.com. 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
 24. OpenstreetMap: Κόμβος Τσακώνας