Λάρισα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°38.5′N 22°25′E / 39.6417°N 22.417°E / 39.6417; 22.417

Λάρισα
Πόλη
Πηνειός ποταμός και Άγιος Αχίλλειος
Λάρισα βρίσκεται στο τόπο Greece
Λάρισα
Λάρισα
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Δήμος Λαρισαίων
Έκταση 122,586 τ.χλμ
Υψόμετρο 80 μ
Πληθυσμός 144 651
Ταχυδρομικός κώδικας 41x xx
Τηλεφωνικός κωδικός 241 0-7
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα

Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, έχει οριστεί ως έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών. Η πόλη της Λάρισας αριθμεί 144.651 κατοίκους και καταλαμβάνει έκταση περίπου 19.000 στρεμμάτων. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 162.591 κατοίκους, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους της χώρας και τον μεγαλύτερο του θεσσαλικού γεωγραφικού διαμερίσματος.

Πίνακας περιεχομένων

Προέλευση και ετυμολογία ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της Λάρισας είναι προελληνικό πελασγικής προέλευσης και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη, το όνομα αυτό είχε και η ακρόπολη του Άργους. Επίσης σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην πελασγική περίοδο από τον ήρωα Λάρισο, γιο του Πελασγού.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η νύμφη Λάρισα παίζοντας με τη μπάλα της δίπλα στον Πηνειό γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από αυτή πήρε το όνομα της η πόλη. Η Λάρισα, κατά τη μυθολογία, ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ήταν κόρη του Πελασγού.

Μακριά από τους θρύλους και τις παραδόσεις για την όμορφη νύμφη οι ειδικοί στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν την ονομασία της πόλης θεωρούν ότι αυτή προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ'ευφημισμό, μιας και ο χαμηλός γήλοφoς του Φρουρίου με τίποτα δεν ταιριάζει στη σημασία της λέξης Λάρισα, δηλαδή αυτής της λίθινης ακρόπολης ή οχυρού.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη της Λάρισας είναι χτισμένη σε μεσόγεια θέση στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού και βρίσκεται στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της θεσσαλικής πεδιάδας, το οποίο καταλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο Νομός της Λάρισας, με ένα μικρό τμήμα της να βρίσκεται στον Νομό Μαγνησίας. Το υψόμετρο της πόλης από το επίπεδο της θάλασσας είναι στα 80 μέτρα. Τα βουνά που περικλείουν την πόλη είναι τα εξής: από ανατολικά τα όρη Όσσα (1972 μ.) και Μαυροβούνι (1.054 μ.), από βόρεια ανατολικά τα όρη Κάτω Όλυμπος (1.587 μ.) και Όλυμπος (2.918 μ.), από βόρεια δυτικά το όρος Μελούνα και βόρεια ανατολικά το όρος Τίτανος (693 μ.). Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δεν υπάρχει κάποια φυσική λίμνη, παρά μόνο τεχνητοί ταμιευτήρες για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών του θεσσαλικού κάμπου, αφού η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα (Βοιβηίς), όπως ήταν το όνομα της κατά την αρχαιότητα, αποξηράνθηκε το 1962 με σκοπό την καταπολέμηση επιδημιών όπως η ελονοσία και την δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, γεγονός που όμως αποδείχθηκε μοιραίο για την περιοχή και επηρέασε δραστικά το τοπικό της κλίμα. Σήμερα η λίμνη της Κάρλας έχει εν μέρει ανασυσταθεί.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λάρισα είναι πανάρχαια πόλη και κατοικείται εδώ και σχεδόν 4.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικές έρευνες μαρτυρούν ότι η περιοχή της Λάρισας κατοικείτο κατά την Παλαιολιθική περίοδο.[εκκρεμεί παραπομπή] Την εξουσία της πόλης μέχρι το τέλος της κυριαρχίας των Μακεδόνων κατείχαν οι Θεσσαλοί Αλευάδες. Κατά τους χρόνους των Περσικών πολέμων οι κάτοικοί της εμήδισαν και πολέμησαν εναντίον των άλλων Ελλήνων στο πλευρό των ξένων επιδρομέων. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου μάχονταν στο πλευρό των Αθηναίων. Η Λάρισα είχε κόψει νόμισμα και αρκετά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί. Στη Λάρισα έζησε και πέθανε, περίπου στην ηλικία των ενενήντα χρόνων, ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος τάφηκε κάπου μεταξύ Γυρτώνης, Τυρνάβου και Λαρίσης.

Μακεδονική και Ρωμαϊκή περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 4ο αιώνα π.Χ. η Λάρισα με τη βοήθεια δυνάμεων από την Κεντρική Ελλάδα πολέμησε με την πόλη Φάρσαλο για να διατηρήσει την δύναμη της και την νίκησε. Ωστόσο ο πόλεμος αυτός εξουθένωσε τους στρατιώτες της, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αμυνθούν στην εισβολή των Μακεδόνων υπό τον Φίλιππο Β΄ το 344 π.Χ. Η πόλη ήταν υποταγμένη στους Μακεδόνες από το 344-196 π.Χ. περίοδο κατά την οποία είχε οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα.Κατά την ελληνιστική εποχή, Λαρισαίοι ιππείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου (είχαν ικανή φήμη τότε) ίδρυσαν την Λάρισα στην Συρία και την Λάρισα στην Αραβία.

Το 197 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την πόλη. Κατά την Ρωμαϊκή Κυριαρχία η Λάρισα γνώρισε μια σύντομη περίοδο ακμής. Το 2ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκαν τα Ελευθέρια, μια πανθεσσαλική γιορτή προς τιμήν του Ελευθερίου Διός, τα οποία περιελάμβαναν ιππικούς αγώνες καθώς και φιλολογικούς, χορευτικούς, γυμνικούς, μουσικούς αγώνες. Με την συγκρότηση μεγάλων ιδιοκτησιών γης των Ρωμαίων στη Θεσσαλία, υποβαθμίστηκε ο θεσμός του κοινού των Θεσσαλών και ακολούθησε μια περίοδος παρακμής για την Λάρισα. Υπήρξε μείωση του πληθυσμού της και η ζωή των κατοίκων δυσκόλεψε. Ωστόσο, η Λάρισα καταφέρνει να ξεπεράσει την κρίση με μετοικήσεις πληθυσμών από τις γύρω πόλεις ενώ παράλληλα απελευθερώθηκαν δούλοι[1].

Βυζαντινή περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερείπια βυζαντινού ναού

Μετέπειτα η πόλη περιήλθε στο Βυζάντιο και σε όλους αυτούς τους αιώνες δέχτηκε αλλεπάλληλες επιδρομές. Στα τέλη του 6ου αιώνα υπήρξε μια μεγάλη περίοδος ταραχών και αναστατώσεων, κατά την οποία οι πόλεις της Θεσσαλίας παύουν να αναφέρονται στις πηγές. Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από τις βαρβαρικές επιδρομές.

Σλαβικά φύλα εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας κατά την διάρκεια των επιδρομών τους, τα οποία με την κατάλληλη πολιτική των βυζαντινών αυτοκρατόρων εκχριστιανίστηκαν και ενσωματώθηκαν στο ντόπιο πληθυσμό. Για να αντιμετωπιστούν νέοι κίνδυνοι, έγινε διοικητική αναδιοργάνωση του κράτους με τη Θεσσαλία να ανήκει πλέον στο Θέμα Ελλάδος. Η Λάρισα αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Θέματος για κάποια διαστήματα, κυρίως την εποχή των Βουλγαρικών πολέμων. Η Θεσσαλία απειλήθηκε από τις επιδρομές των Βουλγάρων (τέλη 10ου αιώνα) υπό τον τσάρο Σαμουήλ, οι οποίες οποίες κορυφώθηκαν με την κατάληψη της Λάρισας το 982 μ.Χ. μετά από τρίχρονη πολιορκία. Την ίδια περίοδο μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλίου από τη Λάρισα στην Πρέσπα, όπου κτίσθηκε ναός προς τιμή του.

Μετά την ήττα των Βουλγάρων το 966 μ.Χ. από τον στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό στη μάχη του Σπερχειού. Ακολούθησε μια εποχή ειρήνης και αναδιοργάνωσης του Βυζαντίου από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β', ο οποίος φρόντισε για την ανόρθωση των κατεστραμμένων φρουρίων της Θεσσαλίας.

Την εποχή του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' Κομνηνού (1082-1118 μ.Χ.), οι Νορμανδοί με ηγεμόνα τον Βοημούνδο, λεηλάτησαν την περιοχή και πολιόρκησαν για μεγάλο διάστημα τη Λάρισα, αλλά οι επιθέσεις τους αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς με την εκστρατεία του Αλεξίου το 1083 μ.Χ.

Τον 12ο αιώνα αρχίζει η διάσπαση της κεντρικής οργάνωσης του κράτους και η εμφάνιση μικρών περιφερειών με διάφορα ονόματα. Το σύστημα αυτό διαδόθηκε στη Θεσσαλία, η οποία έχοντας τεράστιες πεδινές εκτάσεις προκάλεσε το ενδιαφέρον των ισχυρών της εποχής[2].

Οθωμανική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φρούριο Μπεζεστένι

Η παρακμή που επικράτησε το 14ο αιώνα διευκόλυνε την εδραίωση της οθωμανικής κυριαρχίας με διάφορους Έλληνες και ξένους δυνάστες να εκμεταλλεύονται οικονομικά μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού. Η οθωμανική κυριαρχία συνέβαλε στο μαρασμό της ήδη παρηκμασμένης οικονομίας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μετακινηθεί προς τα ορεινά για μεγαλύτερη ασφάλεια, μακριά από την οθωμανική εξουσία. Το 1881 η Θεσσαλία ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος. Μέχρι την προσάρτηση της Θεσσαλίας η πόλη έφερε το όνομα Γενί Σεχίρ Φενερί, σε αντιδιαστολή με τη Γενί Σεχίρ Εγιαλετή που αποτελούσε το όνομα της ευρύτερης περιοχής, περίπου του σημερινού νομού[3].

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη της Λάρισας και στις γειτονικές περιοχές εγκαταστάθηκε τεράστιος πληθυσμός προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, την Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων γειτονιών σε διαστάσεις μικρών πόλεων. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1941.

Η Λάρισα σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η Λάρισα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Διαθέτει τρία δημόσια νοσοκομεία: το Γενικό Νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Φιλοξενεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Είναι η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Τακτικής Αεροπορίας, της 1ης Στρατιάς, του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, του Θεσσαλικού Θεάτρου, της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, του τρίτου μεγαλύτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος της Ελλάδας. Καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ ελληνικών πόλεων σε ποσοστό κάλυψης πρασίνου ανά τ.μ. αστικού χώρου. Στην οδό Καρδίτσης 1 υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές φυλακές της χώρας, το κλειστό κατάστημα Λάρισας.[4] Η ποδοσφαιρική της ομάδα, η Αθλητική Ένωση Λάρισας (ΑΕΛ), είναι η μόνη επαρχιακή ομάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει πρωτάθλημα και δύο κύπελλα Ελλάδας.

Αξιοθέατα - Πολιτιστικοί χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη υπάρχουν πολλά σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου. Στο κομμάτι του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή από τον λόφο του Φρουρίου εως και την κεντρική πλατεία και από την πλατεία Λαού μέχρι το ποτάμι, βρίσκεται ένα τμήμα της παλιάς Λάρισας, κυρίως της παλιάς αγοράς, με παλαιά κτήρια που στεγάζουν εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες και καφέ-μπαρ. Σε αυτό το κομμάτι της πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της. Ο λόφος του Φρουρίου είναι ο χώρος στον οποίο έχουν βρεθεί οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από τη νεολιθική ακόμα περίοδο και ο οποίος αποτέλεσε την αρχαία ακρόπολη της πόλης. Κατά την βυζαντινή περίοδο ήταν το θρησκευτικό κέντρο και κατά την οθωμανική, εμπορικό και αμυντικό κέντρο. Σήμερα σώζονται τα εξής μνημεία: Α' Αρχαίο θέατρο, Τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, Παλαιοχριστιανικό λουτρό, Μεσοβυζαντινός ναός, Μπεζεστένι. Επίσης ευρήματα από την αρχαία ακρόπολη της Λάρισας έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στον λόφο. Στην βόρεια πλευρά του λόφου σε σημείο με θέα προς το ποτάμι και την βόρεια πλευρά της πόλης, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, πολιούχου της Λάρισας.

Αρχαία μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Α' Αρχαίο θέατρο της Λάρισας.
 • Α΄ Αρχαίο θέατρο Λάρισας.[5] Χτισμένο τον 3ο αιώνα π.Χ., στη νότια πλευρά του λόφου Φρούριο, όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από τη χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο. Οι ανασκαφές το έφεραν στην επιφάνεια στα μέσα της δεκαετίας του '90. Το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας οικοδομήθηκε το α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά με προσανατολισμό προς την αρχαία αγορά στο σημείο των σημερινών περίπου πλατειών Κεντρικής και Ταχυδρομείου. Στο Αρχαίο Θέατρο πραγματοποιούνταν λατρευτικές εκδηλώσεις, θεατρικά έργα, μουσικά δρώμενα, ωδικοί αγώνες και πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το κορυφαίο διοικητικό όργανο της πόλης, το Κοινό των Θεσσαλών. Σύμφωνα με αρχαιολογικές ενδείξεις και επιγραφές φέρεται σε κάποιο χώρο κοντά στο θέατρο να υπήρχε το ιερό του Διόνυσου. Το μνημείο έχει τα χαρακτηριστικά του ελληνιστικού θεάτρου με τα τρία βασικά στοιχεία: κοίλο, ορχήστρα, σκηνή. Κοίλο του αρχαίου θεάτρου αποτελούσε η πλαγιά του λόφου «Φρούριο». Ένας διάδρομος, το διάζωμα, για την διακίνηση των θεατών χωρίζει το κοίλο σε δύο τμήματα, το κυρίως θέατρο και το επιθέατρο. Το Α΄ Αρχαίο Θέατρο αποτελεί μεγαλοπρεπές οικοδόμημα και υπολογίζεται πως είχε χωρητικότητα περίπου 12.000 θεατών.[6]
Το αρχαίο θέατρο Β
 • Β΄ Αρχαίο θέατρο Λάρισας. Πρόκειται για το θέατρο που αντικατέστησε το Α΄ Αρχαίο θέατρο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι κτισμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου Πευκάκια, που όμως δεν υπάρχει σήμερα λόγω ισοπέδωσής του λόφου το 1950 για πολεοδομικούς λόγους. Η ανακάλυψή του έγινε το 1978 κατά τη διάρκεια εκσκαφής για ανέγερση οικοδομής. Οι αρχαιολόγοι το ανέσκαψαν οριστικά το 1985 -1986 και έφεραν στο φως τη σκηνή, την ορχήστρα, το κοίλο, καθώς και τη δεξιά πάροδο και τμήμα της αριστερής. Το κοίλο του θεάτρου χωρίζεται με δεκατέσσερις κλίμακες σε δεκατρείς κερκίδες. Δύο σειρές εδωλίων αντιστοιχούν σε κάθε κερκίδα. Στο υπόλοιπο τμήμα του υπήρχαν τοποθετημένα ικρία. Η διάμετρος της ορχήστρας υπολογίζεται σε 29,70 μ. Από τις τρεις βαθμίδες σώζεται η βάση και η κατώτερη βαθμίδα. Στα νότιά της έχει αποκαλυφθεί μαρμάρινος κυβόλιθος, ενώ τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν για τα εδώλια και τις κλίμακες του κοίλου αποτελούνται από χρησιμοποιημένο οικοδομικό υλικό παλιότερου κτιρίου. Εικάζεται πως το Β΄ Αρχαίο Θέατρο εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτιστικές ανάγκες των Λαρισαίων πολιτών και αποτελεί τον ιδανικό χώρο για το ανέβασμα ποιοτικών καλλιτεχνικών δρωμένων, όπως το 1987 που ανέβηκε η τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ακολούθησαν παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, όπως οι «Χοηφόροι» του Αισχύλου (1992) και ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή (2004).[7] Λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η μαρμάρωσή του και συνεπώς το κοίλον διαθέτει μόνο δύο σειρές μαρμάρινων εδωλίων.
 • Αναθηματική στήλη Ποσειδώνα. Το μνημείο του Ποσειδώνα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δήμητρας και Νίκης. Αποκαλύφθηκε όρθιο στην αρχική του θέση το 1955, μετά από μικρή ανασκαφή που διεξήγαγε ο αρχαιολόγος Νίκος Βερδελής. Πρόκειται για αναθηματική στήλη από λευκό μάρμαρο με διαστάσεις, ύψους 2,63 μ. και πλάτους 0,50 μ. Η στήλη στεφανώνεται από αέτωμα. Ήταν στερεωμένη μέσα σε ορθογώνια μαρμάρινη πλίνθο, η οποία στηριζόταν σε λίθινο υπόβαθρο. Στο μέσο της περίπου είναι χαραγμένη η τρίστιχη επιγραφή: «Ποτείδωνι Κρανναίωι Πυλαίωι» (η κρήνη, στην αχαϊκή – αιολική διάλεκτο στην οποία είναι χαραγμένη η επιγραφή, λέγεται κράν(ν)α, λέξη από την οποία προέρχεται το επίθετο Κρανναίος). Η στήλη χρονολογείται στις αρχές του 4ου αι.π.Χ. και με αυτή οι Θεσσαλοί τίμησαν τον Ποσειδώνα ως θεό των πηγαίων υδάτων. Το 2010 αποφασίστηκε, λόγω της μεγάλης αξίας του μνημείου, αυτό να μεταφερθεί σε μουσειακό χώρο και στη θέση του να τοποθετηθεί ακριβές αντίγραφο μαζί με πινακίδες με πληροφορίες τόσο για το ίδιο όσο και για την ανασκαφή του και ευρύτερα την περιοχή.[8]

Βυζαντινά Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μωσαϊκά της βασιλική του Αγίου Αχιλλίου
 • Παλαιοχριστιανική βασιλική Αγίου Αχιλλίου, η βασιλική αυτή βρίσκεται στον λόφο του Φρουρίου. Πιθανολογείται πως πρόκειται για την πρώτη εκκλησία της πόλης, αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο Αχίλλειο (ή Αχίλλιο), πρώτο μητροπολίτη της πόλης. Χτίστηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα, πάνω σε τάφο που ανήκει στον Άγιο Αχίλλειο και υπάρχει ακόμη. Σήμερα διατηρείται μόνο στο επίπεδο της θεμελίωσης, Ο νάρθηκας κοσμείται με βυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο.[9]
Βαλάνειο
 • Παλαιοχριστιανικά λουτρά (βαλανεία), έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Σε καλή διατήρηση βρίσκονται αυτά στην πλατεία Μπλάνα και στην πλατεία Λαμπρούλη.[10]
  • Το Λουτρό της πλατείας Μπλάνα χρονολογείται στον 5ο αι. μ.Χ. Διέθετε τρεις χώρους και φαίνεται να σχετίζεται με το εκκλησιαστικό συγκρότημα της βασιλικής της οδού Κύπρου, λόγω του μεγέθους του και της γειτνίασής του με αυτήν. Θεωρείται πιθανό πως σταμάτησε να λειτουργεί μετά την ολοκλήρωση της παλαιοχριστιανικής οχύρωσης.[11]
  • Το Λουτρό της πλατείας Λαμπρούλη πιθανώς εντάσσεται σε κτιριακό συγκρότημα που σχετίζεται με τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, καθώς βρίσκεται στα βορειοανατολικά της. Ήταν μικρό λουτρό με δύο χώρους, χρονολογούμενο στον 6ο αι. μ.Χ.[12]
 • Βυζαντινός ναός. Χτίστηκε περί τον 11ο-12ο αι., πάνω σε παλαιοχριστιανικό κτίριο. Αρχικά ήταν μονόχωρος ναός με ημικυκλική αψίδα ιερού. Αργότερα περιβλήθηκε με στοά και, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, πιθανώς εντάσσεται στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με νάρθηκα ή του τρουλλαίου ναού με περίστωο. Τα ερείπιά του ενσωματώθηκαν στο βόρειο μέρος της πλατείας Λαμπρούλη.[13]
 • Βυζαντινά νεκροταφεία. Εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της σημερινής πόλης, όπως στο κέντρο και στις παρυφές της, στη συνοικία Ταμπάκικα, στην οδό Αεροδρομίου, στην οδό Νικηταρά και στη συνοικία Ιπποκράτη. Στον Λόφο του Φρουρίου ανασκάφηκε το νεκροταφείο του μεσοβυζαντινού ναού το οποίο αποτελείται από κιβωτιόσχημους κεραμοσκεπείς τάφους και δύο κεραμοσκεπή οστεοφυλάκια.
 • Ιουστινιάνεια οχύρωση. Η οχύρωση αυτή, εποχής αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αιώνας π.Χ.), περιέκλειε μικρή έκταση γύρω από το λόφο του Φρουρίου και μικρή έκταση στα νότια μέχρι και τη σημερινή Κεντρική Πλατεία. Πρόκειται για ισχυρή οχύρωση, από τείχος (πάχ. 2,20-2,40μ.) και προτείχισμα (πάχ. 1μ.), ενισχυμένα με πύργους. Μεταξύ του τείχους και του προτειχίσματος παρεμβάλλεται τάφρος, πλάτους 15μ. Τμήματά της έχουν έρθει στο φως μετά από σωστικές ανασκαφές των τελευταίων χρόνων και βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης.
  • Στην Πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα, όπου μετά από ανασκαφές για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος της οχύρωσης μήκους 30 μέτρων μαζί με λουτρό της ίδιας εποχής, τα οποία ανέβηκαν στη στάθμη της σημερινής πόλης και ενσωματώθηκαν στην πλατεία. Τα ευρήματα μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια εικόνα για την ανατολική οχύρωση της πόλης στην παλαιοχριστιανική περίοδο, καθώς το τείχος τοποθετήθηκε αυτούσιο με τους πύργους και το προτείχισμα που το περιέβαλε.[14]
  • Στην οδό Λαπιθών όπου στο υπόγειο πολυκατοικίας βρίσκεται τμήμα του τείχους και τετράγωνος οχυρωματικός πύργος που προστέθηκε σε δεύτερη φάση για ενίσχυσή του και ανήκει πιθανότατα στην ανακαίνιση της εποχής του Ιουστινιανού. Το τείχος δεν είναι ορατό, αλλά υπάρχει ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο της πολυκατοικίας.
  • Στην συμβολή των οδών Δήμητρας και Νίκης όπου ήρθε στο φως μεγάλο τμήμα από το προτείχισμα, καθώς και τμήμα ρωμαϊκού δρόμου πιθανόν τμήμα cardo (κάθετου οδικού άξονα) του ρωμαϊκού πολεοδομικού ιστού, παράλληλου προς τον άξονα που σχηματίζουν οι σημερινές οδοί Δήμητρας, Ερμού και Ρούσβελτ. Κατά μήκος της δυτικής πλευράς του ρωμαϊκού δρόμου αποκαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά λείψανα που ανήκουν σε μία στοά, τμήματα τεσσάρων οικιών που χτίστηκαν στα μέσα του 5ου αι. στον χώρο της στοάς, ενώ ο δρόμος εξακολουθούσε να είναι σε χρήση και το περιτείχισμα της ιουστινιάνειας οχύρωσης της Λάρισας. Τα ευρήματα συνιστούν τμήμα μιας γειτονιάς από τις ανατολικές συνοικίες της Λάρισας, στους πρόποδες του λόφου της ακρόπολης. Η στοά έχει μήκος 18,80 μ. και πλάτος 5 μ. η στέγη της στηριζόταν σε κιονοστοιχία από την οποία διατηρούνται οι τρεις λιθόκτιστες υποθεμελιώσεις των βάσεων των κιόνων. Χρονολογείται στον 4ο αι. μ. Χ. Το περιτείχισμα της ιουστινιάνειας οχύρωσης σώζεται σε μήκος 18 μ., πάχος 1,10 μ. και ύψος από 0,60 μ. - 0,90 μ. Στα μέσα του 6ου αι. οι οικίες εγκαταλείπονται καθώς από το σημείο αυτό διέρχεται η νέα - ιουστινιάνεια - οχύρωση και συγκεκριμένα το προτείχισμα αυτής. Ο δρόμος και τα σπίτια σταδιακά καλύπτονται με επιχώσεις. Το 12ο αι. εκτός του τειχισμένου χώρου ανεγείρονται σπίτια, όπως υποδηλώνεται από τμήμα μεσοβυζαντινής οικίας δίπλα στο δρόμο.[15]
  • Στην οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου όπου αναδείχθηκαν υπολείμματα του τείχους της Λάρισας στα θεμέλια πολυκαταστήματος στην Κεντρική Πλατεία. Πρόκειται για τμήμα ευθύγραμμου τείχους και τους δύο ορθογώνιους πύργους της παλαιοχριστιανικής οχύρωσης της Λάρισας που αποκαλύφθηκαν στην ανατολική και στη δυτική πλευρά του οικοπέδου επί της οδού Παπαναστασίου 52 και της Κύπρου και φτάνει συνολικά στα είκοσι ένα μέτρα ενώ έχει πλάτος πάνω από δύο μέτρα διατηρημένο σε πολύ χαμηλό ύψος. Τα ευρήματα θεωρούνται ίδιας εποχής και μέρος του ίδιου συνόλου, με αυτά που βρέθηκαν στο υπέδαφος της πλατείας Αγαμέμνονα Μπλάνα.
 • Βυζαντινή δεξαμενή του 3ου αιώνα μ.Χ. Αποκαλύφθηκε το 2003 στην οδό Μανωλάκη της Λάρισας, στο υπόγειο μιας οικοδομής κατά τις ανασκαφές. Αποτελούσε την κεντρική δεξαμενή της Λάρισας κατά την ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Οι διαστάσεις της είναι 20 με 33 μέτρα και χρησίμευε για τον καθαρισμό του νερού στην πρώιμη Βυζαντινή εποχή. Στην πρόσοψή της διαμορφώνεται το πολυτελές νυμφαίο με τις ορθογώνιες και ημικυκλικές κόγχες που χρησίμευαν για την τοποθέτηση αγαλμάτων τα οποία σχετίζονταν με την φύση και το νερό.[16]

Οθωμανικά Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπεζεστένι - Φρούριο. Το Μπεζεστένι - Φρούριο.
Το Μπεζεστένι - Φρούριο.
 • Μπεζεστένι, κτίστηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε ως σκεπαστή αγορά και μετέπειτα, αφού υπέστη αλλαγές στην εξωτερική μορφή του, χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη και φρούριο ως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο κτίσμα, μετά από τις διάφορες φάσεις και αλλαγές χρήσεων ανά τους αιώνες, σώζεται στις μέρες μας με την μορφή του Φρουρίου (για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τον 19ο αιώνα υπήρξαν και πολεμίστρες πάνω στο κτήριο). Υπάρχει η υπόθεση ότι εντοιχισμένα στο Μπεζεστένι βρίσκονται μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό της Πολιάδος Αθηνάς ο οποίος υπήρχε στο παρελθόν στο λόφο.[17] Υπάρχει μελέτη για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του μνημείου με την μορφή πολιτιστικού χώρου.[18]
Το Γενί Τζαμί - πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο.
 • Γενί Τζαμί. Πρόκειται για κτίριο του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί ως το 1924. Από το 1939 έως το 1941 στέγαζε μια μικρή αρχαιολογική συλλογή και τη δημοτική βιβλιοθήκη[19], ενώ από το 1957 έως μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας.[20] Βρίσκεται στην πλατεία Λαού απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνα και το ωδείο. Μετά την μεταφορά των εκθεμάτων του στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, σχεδιάζεται η λειτουργία του ως χώρος ψηφιακής παρουσίασης του πολιτισμού της Λάρισας, όπου θα τοποθετηθούν ψηφιακά συστήματα προβολής των μνημείων της, αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού τους.[21]
 • Οθωμανικά Λουτρά (Μεγάλο Χαμάμ). Πρόκειται για επίμηκες κτίσμα του 18ου αιώνα με δυο τρούλους, του οποίου η αρχική οικοδομική φάση ανάγεται στον 16ο αιώνα. Το κτίσμα έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον από μορφολογικής πλευράς αλλά και στον τρόπο κατασκευής των υποκαύστων του και στη θεμελίωση. Σήμερα το πιο ευδιάκριτο στοιχείο του Χαμάμ είναι ο ένας τρούλος του (διαμέτρου 13 μ.) ενώ το εσωτερικό του, το οποίο χρησίμευε ως αίθουσα αποδυτηρίων, πλέον χρησιμοποιείται από εργαστήρια και σημερινά καταστήματα. Το μνημείο μετά την αλλαγή χρήσης του, η οποία συντελέστηκε σε άγνωστη εποχή πριν την απελευθέρωση της πόλης, πέρασε σε φάση απαξίωσης με πολλές αδέξιες μετασκευές και προσθήκες.[22] Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων. Ο Δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο του σχεδιασμού «Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» διερευνάται η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπλαση και ανάδειξη όψεων κτιρίων που βρίσκονται στην οδό Βενιζέλου, μεταξύ αυτών και του εν λόγω οθωμανικού λουτρού.[23]
 • Μπαϊρακλί Τζαμί. Πρόκειται για τέμενος κτισμένο τον 15ο αιώνα. Από αυτό σώζονται ο τοίχος της ανατολικής γωνίας και ο τοίχος με το μιχράμπ, ενσωματωμένοι σε νεότερη κατασκευή στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα και Όσσας. Η ονομασία "Μπαϊρακλί" προέρχεται από την Τουρκική λέξη "μπαϊράκ" που σημαίνει σημαία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ιμάμης του τζαμιού ύψωνε μια σημαία, δίνοντας σήμα στους ιμάμηδες στα υπόλοιπα τζαμιά για την έναρξη της προσευχής. Είναι γνωστό και ως το "Τζαμί της Αγοράς" (Τουρκικά: Carsu Cami).[24][25]
 • Πυριτιδαποθήκη - Παλαιές Φυλακές. Το κτήριο αυτό που βρίσκεται στην οδό Ιουστινιανού, λειτουργούσε αρχικά ως πυριτιδαποθήκη του στρατοπέδου της Πύλης των Φαρσάλων και χτίστηκε περί το 1750. Έπειτα χρησιμοποιούνταν μέχρι τη μεταφορά των φυλακών της Λάρισας ως θάλαμος κρατουμένων. Είναι λιθόκτιστο επίμηκες κτίσμα αποτελούμενο από τρεις καμαροσκέπαστες αίθουσες, μοναδικό ίσως δείγμα πυριτιδαποθήκης με δίδυμη αίθουσα.[26] Βρίσκεται επί της οδού Ιουστινιανού, στον αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 5ου Γυμνασίου και Λυκείου της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και το 2008 εγκρίθηκε η συντήρηση και λειτουργία του ως Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.[27]

Σύγχρονα Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Μνημείο (τάφος) Ιπποκράτη. Στην πόλη της Λάρισας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης όπου και πέθανε. Το μνημείο του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής, βρίσκεται απέναντι από το πάρκο του Αλκαζάρ, στο κέντρο της πόλης. Ο τάφος του ήρθε στο φως μετά από πλημμύρα κατά τον 19ο αιώνα, και τοποθετείται στην έξοδο της αρχαίας πόλης προς την Γυρτώνη. Κοντά στο σημείο αυτό έχει στηθεί σύγχρονο μνημείο, με τον ανδριάντα του Ιπποκράτη στην κορυφή του και από το 1986 φιλοξενείται και κενοτάφιο Ιατρικό Μουσείο. Η διαμόρφωση του συνόλου του χώρου του μουσείου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει μαρμάρινο αντίγραφο της πλάκας που σκέπαζε τον τάφο του Ιπποκράτη, μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένο τον όρκο του Ιπποκράτη, αφορισμούς του Ιπποκράτη, γραπτά του Ιπποκράτη σε μαρμάρινες πλάκες, ανάγλυφες παραστάσεις (αρχαία αντίγραφα σε γύψο) που απεικονίζουν τον Ιπποκράτη να θεραπεύει τους αρρώστους, το άγαλμα (γύψινο) του Ιπποκράτη, ύψους 2 μέτρων καθώς και Φωτογραφίες των ιατρικών εργαλείων από την αρχαιότητα. «Χάλκινες Προτομές των: Ασκληπιού (αντίγραφο από αρχαία προτομή), Υγείας (αντίγραφο από αρχαία προτομή), Παπανικολάου, Φλέμινγκ, Παλιούρα. Κάδρα με όλους τους μεγάλους σταθμούς της ιατρικής ιστορίας έως τη δημιουργία του μουσείου. Το Μουσείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως.[28][29]
 • Γλυπτός ποταμός[30]. Δύο από τα πιο εντυπωσιακά συντριβάνια της πόλης, βρίσκονται στην Κεντρική πλατεία και την πλατεία Ταχυδρομείου αντίστοιχα, τα οποία είναι έργα της Λαρισαίας γλύπτριας Νέλας Γκόλαντα.
  • Στην πλατεία Ταχυδρομείου βρίσκεται ο «Γλυπτός Ποταμός», το μεγάλο σιντριβάνι της Λαρισαίας γλύπτριας Νέλας Γκόλαντα, όπου οι καταρράκτες των νερών συμβολίζουν τις ορεινές πηγές του Πηνειού ποταμού. Το πνεύμα της γλυπτικής σύνθεσης συνεχίζεται στο κεντρικό σιντριβάνι της πλατείας, με την εμφάνιση εκ νέου των νερών, τα οποία θα συνεχίσουν υποθετικά μια υπόγεια διαδρομή μέχρι την κεντρική πλατεία Σάπκα, συμβολίζοντας έτσι τη διαδρομή που κάνει ο Πηνειός ποταμός.
  • Το συντριβάνι της Κεντρικής πλατείας, αποτελεί συνέχεια του «Γλυπτού ποταμού» που βρίσκεται στην πλατεία Ταχυδρομείου, συμβολίζοντας την πεδινή διαδρομή της ροής του ποταμού.
 • Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Λάρισας. Βρίσκεται στην πλατεία Εβραίων, η οποία απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Κεντρική πλατεία.
 • Μνημείο Ίππου.[31] Αποτελεί εδώ και αιώνες το έμβλημα της πόλης, καθώς και της ποδοσφαιρικής της ομάδας. Σήμερα υπάρχουν δύο σύχρονα μνημεία, έργα του Μίλτου Παπαστεργίου που βρίσκονται, το πρώτο κάτω από το ναό του Αγίου Αχιλλίου και το δεύτερο, μπροστά στο γήπεδο Αλκαζάρ.
 • Μνημείο Νίκης[32] Τοποθετήθηκε από τον Ελληνικό στρατό το 1962 στο Φρούριο της Λάρισας, για την νίκη της Ελλάδας στον πόλεμο 1940-41. Επιλέχτηκε η Λάρισα, προφανώς επειδή βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και έτσι τιμάται όλος ο ελληνικός λαός για τον αγώνα του για την ελευθερία. Το άγαλμα είναι τοποθετημένο σε πανύψηλη στήλη (10 μέτρων περίπου), για να τονίζει ότι η νίκη της Ελλάδας ήταν νίκη μεγάλη.
 • Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Βρίσκεται στο πάρκο Αλκαζάρ[33] και είναι έργο του Λαρισαίου γλύπτη Φιλολάου Τλούπα. Κάτω από το μνημείο στεγαζόταν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο πλέον έχει μεταφερθεί στο κτήριο της παλιάς Πυριτιδαποθήκης.

Διατηρητέα Κτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη της Λάρισας, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα κάποια κτήρια από τα 76 που είχαν προταθεί το 1994. Σήμερα υπολογίζεται πως η πόλη διαθέτει περίπου 66 παλιά κτήρια, τα οποία όμως δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη διατηρητέα.[34]

Τα διατηρητέα κτήρια είναι[35]:

 • Μύλος του Παππά Πρόκειται για βιομηχανικό κτίριο αλευροποιίας (μύλος), που κατασκευάστηκε το 1883, και λειτούργησε το 1893. Το 1920 το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε το 1921. Στις αποθήκες του στεγάζονται θερινός κινηματογράφος, εργαστήρι εικαστικών τεχνών, σχολή χορού, αίθουσα παραστάσεων, η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου, καθώς επίσης και το πλέον κλασσικό κουκλοθέατρο "Τιριτόμπα".
 • Κατοικία στην οδό Σεφέρη Πρόκειται για διώροφο κτίσμα κτισμένο πριν το 1900 μ.Χ. το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, αλλά πλέον ανήκει στον Δήμο Λάρισας. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και ως ιστορικό κτήριο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Οι εξωτερικοί τοίχοι του ισογείου είναι πλίνθινοι και στον όροφο ο φέρων οργανισμός είναι ξύλινη κατασκευή με πλήρωση από τσασμά. Αρχιτεκτονικά παρουσιάζει αξιόλογο μορφολογικό ενδιαφέρον με τη συμμετρική του πρόσοψη, τα δύο σαχνισιά στα άκρα του ορόφου που στηρίζονται σε χαρακτηριστικά ξύλινα φουρούσια, τα συμμετρικά ξύλινα κουφώματα με πατζούρια τοποθετημένα εξωτερικά στην τοιχοποιία και τη δίρριχτη ξύλινη στέγη του. Είναι ένα από τα τελευταία δείγματα της αρχιτεκτονικής των Ελληνικών σπιτιών που διατηρούσαν στη Λάρισα οι ευκατάστατοι έμποροι πριν από την προσάρτηση (1881).
 • Κτήριο Νικόδημου Πρόκειται για διώροφο νεοκλασικό κτίσμα του 1906 στην οδό Καραϊσκάκη και Φαρμακίδου. Το ισόγειο είχε κτισθεί και χρησιμοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες ως μπακάλικο, ενώ στη διάρκεια της κατοχής είχε μετατραπεί σε αποθήκη από τους Γερμανούς. Μετά από συντήρηση το ισόγειο κατάστημα μετατράπηκε σε ουζερί με την επωνυμία «ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ» στο όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη Βασίλη Νικόδημου. Έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο διότι αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα, με επιμέρους στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητο να διατηρηθούν για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής και διότι αποτελεί κτήριο ειδικής λειτουργίας.
 • Κτήριο Αβραάμ Μουσών[36] Πρόκειται για διώροφη κατοικία με υπόγειο στην συμβολή των οδών Παλαιστίνης και Φαρμακίδου. Το κτήριο διακρίνεται για την ποιότητα των υλικών του και την αισθητική του. Αρχιτεκτονικά το οίκημα ανήκει στο κίνημα του εκλεκτισμού του μεσοπολέμου, το οποίο άρχισε να βρίσκει εφαρμογή κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Κατασκευαστής του ήταν ο Αβραάμ Μπενσουσάν, Εβραίος καπνέμπορος από την Καβάλα και η οικοδόμησή του άρχισε το 1929, σε οικόπεδο του Μουσών Αβραάμ. Αρχιτέκτονας του κτιρίου είναι ο Μακ Ρουμπέν από την Κωνσταντινούπολη. Κατοικήθηκε αρχικά από τον Λευτέρη Παπαγεωργίου, στην κατοχή από Γερμανούς, μεταπολεμικά χρησιμοποιήθηκε ως Δημαρχείο, στη συνέχεια στέγασε τη Νευρολογική Κλινική «Ντίνα» και ακολούθησαν άλλοι ενοικιαστές. Μεταξύ των τελευταίων ιδιοκτητών ήταν ο Ευριπίδης Σταθόπουλος. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως bar - restaurant. Σήμερα γίνονται προσπάθειες αξιοποίησης του από τον Δήμο Λαρισαίων.[37]
 • Oικία Οικονόμου Πρόκειται για κατοικία στην οδό Μανωλάκη στο κέντρο της Λάρισας. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως η συμμετρική διάταξη των όψεων και αξιόλογα επιμέρους μορφολογικά και νεοκλασικά στοιχεία όπως είναι οι παραστάδες με τα κορινθιάζουσα επίκρανα, το μαρμάρινο μπαλκόνι που στηρίζεται πάνω σε φουρούσια με διπλή έλικα, τα διακοσμητικά πλαίσια των παραθύρων, το γείσο και το αέτωμα στο κέντρο της προσόψεως. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η επιμέλεια κατασκευής τζακιού στο εσωτερικό του. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, ενώ αργότερα ως μπαράκι. Σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών της περιφερειακής ενότητας Λάρισας.
 • Κινηματογράφος Παλλάς Το κτίριο του κινηματογράφου Παλλάς βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Παναγούλη και Κούμα στο κέντρο της Λάρισας. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανεγέρθηκε το 1936 και είναι έργο του ιταλικής καταγωγής αρχιτέκτονα Κολονέλου. Είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου της πόλης, με στοιχεία art deco, ιδιάζουσα διάρθρωση, ρυθμολογία και μορφολογία, αφού κτίστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως κινηματοθέατρο. Ήταν το πρώτο κτήριο στη Λάρισα που κτίστηκε ως κινηματογράφος. Το Παλλάς ήταν ο δεύτερος κινηματογράφος της Λάρισας μετά το Ολύμπια και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1937 έως και το 1988, οπότε και μετετράπη σε εμπορικό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Σήμερα μετά την ανάδειξη του και την κήρυξη του ως διατηρητέο κτήριο, μετατράπηκε σε κατάστημα αθλητικών ειδών.[38]
 • Κτίριο Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Πρόκειται για συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται στην οδό Αεροδρομίου το οποίο το 1990 μαζί με τα βοηθητικά παραρτήματα και τον περιβάλλοντα χώρο του υπόστεγου, ανακηρύχθηκε Ταδιατηρητέο μνημείο διότι αποτελεί αξιόλογο δείγμα σιδηράς κατασκευής των αρχών του 20ου αιώνα, κατάλληλο για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στον τομέα αυτό. Από τον Φεβρουάριο του 2001 στεγάζει το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων «ΜΙΤΟΣ», καθώς και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων.
 • Αβερώφειος Γεωργική Σχολή[39] Νεοκλασικό συγκρότημα κτηρίων, χτισμένα το 1908 στην δυτική είσοδο της πόλης δίπλα στο κτηριακό συγκρότημα των ΤΕΙ, περιβάλλεται από πευκόφυτο άλσος. Χαρακτηριστικό το επιβλητικό κεντρικό νεοκλασσικό κτήριο με το ρολόι. Η ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής έγινε με δαπάνη του κληροδοτήματος του δωρητή Γεωργίου Αβέρωφ στις αρχές του 19ου αιώνα και λειτούργησε ως Μέση Γεωπονική Σχολή μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Το συγκρότημα των κτηρίων της Αβερώφειου Σχολής μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα συγκροτήματος κτηρίων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με ιδιαίτερα μορφολογικά, αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και εκλεκτικιστικά στοιχεία που εκφράζουν την αρχιτεκτονική της εποχής του. Θεωρείται μοναδικό για την περιοχή και αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της.
 • Κονάκι Αβέρωφ Βρίσκεται επί της οδού Βασίλη Τσιτσάνη στην συνοικία της Νέας Πολιτείας. Ήταν ιδιοκτησία του Γεώργιου Αβέρωφ του ευεργέτη που χάρισε το θωρηκτό Αβέρωφ στο ελληνικό κράτος και έχτισε με δικά του έξοδα την « Αβερώφειο Γεωργική Σχολή » στην Λάρισα. Σήμερα ότι έχει διατηρηθεί από το κονάκι Αβέρωφ είναι δύο διώροφα κτίρια τα οποία γεφυρώνονται με μία συνδετήρια πτέρυγα. Τα δύο διώροφα κτίρια χρησίμευαν για την κατοικία και τη διημέρευση του ιδιοκτήτη και των εργαζομένων, ενώ η συνδετήρια πτέρυγα για την αποθήκευση εργαλείων ή αγροτικών προϊόντων.Το δυτικό διώροφο κτίριο είναι κεραμοσκεπές και σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Πολιτείας «Αμυγδαλιές». Το ανατολικό διώροφο κτίριο είναι επίσης κεραμοσκεπές και έχει υποστεί σημαντικές φθορές χωρίς όμως βλάβες στον φέροντα οργανισμό.Από τη συνδετήρια πτέρυγα που γεφυρώνει τα δύο κτίρια έχει απομείνει ο φέροντας οργανισμός και δομημένα τμήματα από τσιμεντόπλινθους. Η ασκεπής σήμερα συνδετήρια πτέρυγα, έφερε δίριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Το ανατολικό διώροφο κτίριο και η συνδετήρια πτέρυγα είναι σε ερειπιώδη κατάσταση και δεν χρησιμοποιούνται.[40] Σήμερα ανήκει στον δήμο Λαρισαίων, ο οποίος προκήρυξε διαγωνισμό στοχεύοντας για τη συντήρηση, ανακατασκευή και επανάχρηση του κτιρίου για να μετατραπεί σε εστία πολιτισμού.[41]
 • Πύργος του Χαροκόπου Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πόλης. Πρόκειται για διατηρητέο νεοκλασσικό συγκρότημα κτηρίων του 1902. Αρχιτέκτονας του πύργου είναι ο Αναστάσιος Μεταξάς, ο οποίος εκτός από τον «Πύργο της Λάρισας» έχει ανακαινίσει το Μέγαρο Χαροκόπου στην Αθήνα, σημερινό Μουσείο Μπενάκη, έχει σχεδιάσει τη Χαροκόπειο Σχολή Οικοκυρικών στην Καλλιθέα, το σημερινό Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κ.α.. Η αρχιτεκτονική σύνθεση του συγκροτήματος είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες μιας αρχοντικής κατοικίας στο πνεύμα της εποχής, αλλά συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στην ανάγκες των γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών, που ήταν ο βασικός οικονομικός τομέας της περιοχής. Ο Πύργος του Χαροκόπου είναι συνδεδεμένος με προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης και στην ευρύτερη περιοχή, είναι συνδεδεμένος, κυρίως, με την Μελίνα Μερκούρη η οποία υπήρξε σύζυγος ενός νεότερου μέλους της οικογένειας, του Παναγή Χαροκόπου.
 • Σιδηροδρομικός σταθμός του Θεσσαλικού[42] Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Θεσσαλικού, ήταν πανομοιότυπο με αυτό του σιδηροδρομικού Σταθμού του Βόλου. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο οποίος σχεδίασε και το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου. Το κτίριο ξεχώριζε για την αισθητική του αυτάρκεια, την κομψότητα στη σύνθεση, καθώς επίσης και για την αισθητική και λειτουργική του ιδιότητα. Σήμερα, γίνονται προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση του σταθμού και την μετατροπή του σε μουσείο. Ωστόσο παρά τις μελέτες που έχουν γίνει, δεν υπήρξε προς το παρόν κάποια εξέλιξη.

Πηνειός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πηνειός είναι το πασίγνωστο ποτάμι το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Λάρισας για αιώνες και διασχίζει το κέντρο της πόλης. Το συναντάμε στην βόρεια πλευρά του λόφου Φρουρίου, κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο και μαζί με το Πάρκο Αλκαζάρ το οποίο είναι δίπλα στον ποταμό, δημιουργούν μία όαση πρασίνου και ηρεμίας μέσα στο κέντρο της πόλης, μόλις λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο Πηνειός διασχίζει την πόλη της Λάρισας, ξεκινώντας από την περιοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. και καταλήγοντας στον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης, σε μήκος 4 χιλιομέτρων. Στις δύο όχθες του ποταμού έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια για περίπατο και ποδηλασία, καθώς και υποδομές για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι δύο όχθες του ποταμού ενώνονται σε πολλά σημεία, μέσω πεζογεφυρών. Κάθε Ιούνιο στις όχθες του ποταμού πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Πηνειού.

Η ιστορική διαδρομή του ποταμού

Ο Όμηρος αποκαλεί τον Πηνειό «αργυροδίνη» από τις πολλές δίνες, που σχηματίζουν τα καθαρά σαν ασημένια νερά του στην πορεία του.

Ο Πηνειός στη Μυθολογία

Ο Πηνειός, ο θεός ποταμός της Θεσσαλίας, ήταν σύμφωνα με το μύθο, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. 

Πηγή: http://culture.larissa-dimos.gr/viewitems.php?topic_id=20&level=2&belongs=15&lang=gr

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Λάρισα βρίσκονται τα εξής μουσεία:[5]

 • Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.[43] Βρίσκεται στον λόφο Μεζούρλου στα νότια της πόλης. Αποτελεί το μοναδικό διαχρονικό μουσείο σε όλη τη χώρα και το σημαντικότερο μουσείο στη Θεσσαλία, όντας ένα από τα δέκα μεγαλύτερα μουσεία στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την ιστορία της πόλης από την παλαιολιθική εποχή έως την απελευθέρωση της από τον οθωμανικό ζυγό το 1881. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 28 Νοεμβρίου 2015. Από το 1957 μέχρι την μεταφορά τους στο νέο, υπερσύγχρονο μουσείο τα αρχαιολογικά ευρήματα στεγάζονταν στο Γενί Τζαμί.[20]
 • Το Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας
  Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Το μουσείο φιλοξενεί έκθεση που παρουσιάζει τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα τον πολιτισμό στον Θεσσαλικό χώρο, από τον 16ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ού. Το μουσείο παρουσιάζει τον προβιομηχανικό πολιτισμό στην Θεσσαλική ύπαιθρο, καθώς και σκηνές αστικής ζωής από την πόλη της Λάρισας. Σκοπός του είναι η προβολή και διάσωση του προβιομηχανικού πολιτισμού της Θεσσαλίας.
 • Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Βρίσκεται στο Στρατόπεδο Νικολάου Πλαστήρα και στεγάζεται σε 2 πέτρινα κτήρια. Είναι μοναδικό στο είδος του για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έκθεση του, περιλαμβάνει υλικό από την λειτουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ελληνικού στρατού.
 • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Βρίσκεται επί της οδού Ιουστινιανού, στον αύλειο χώρο του 5ου Γυμνασίου - Λυκείου Λάρισας. Στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Πυριτιδαποθήκης
 • Ιατρικό Μουσείο. Στο Μνημείο του Ιπποκράτη, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη. Στεγάζεται στο κενοτάφιο.
 • Μουσείο Κούκλας. Στεγάζεται στο Μύλο του Παππά. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Στην έκθεση του υπάρχουν πάνω από 300 χειροποίητες κούκλες.[44]
 • Σιδηροδρομικό Μουσείο Λάρισας. Ιδρύθηκε το 2005 και στεγάζεται σε βοηθητικά κτήρια του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Λάρισας.[45]
 • Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων. Στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του βιομηχανικού συγκροτήματος του Μύλου του Παππά επί της οδού Γεωργιάδου. Το μουσείο παρουσιάζει όλη την πορεία της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου καθώς και τα μυστικά της βιομηχανικής επεξεργασίας του σιταριού. Το σύνολο των χώρων του μουσείου δεν έχει ανοίξει ακόμη για το κοινό.[46]

Πολιτιστικοί χώροι-Οργανισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων (Π.Ο.Δ.Λ.) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και στεγάζεται στο «Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο». Συστάθηκε το 1982 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και άρχισε να λειτουργεί το 1983, με πρώτο Πρόεδρο του Οργανισμού τον κ. Αλέξανδρο Μπατζανούλη. Σκοπός του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι η ανάπτυξη πνευματικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα της πόλης, που αναλαμβάνει, κατευθύνει και οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι η λειτουργία Λεσχών Πολιτισμού, ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ», η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Λογοτεχνικό Περιοδικό «ΓΡΑΦΗ» και η πραγματοποίηση κινηματογραφικών προβολών.[47]

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ένα καινούριο σύγχρονο κτίριο, λειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ" βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη, διαθέτει και κινητή μονάδα με 5 χιλιάδες βιβλία.[48]

Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ.Ι. Κατσiγρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας μια χειμωνιάτικη μέρα

Η δημοτική πινακοθήκη της πόλης φέρει το όνομα του εμπνευστή της και μεγάλου ευεργέτη της πόλης Γεωργίου Κατσίγρα, του οποίου και την ιδιωτική συλλογή στεγάζει μετά την δωρεά της το 1981 στον δήμο Λάρισας. Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η δωρηθείσα συλλογή Κατσίγρα που αριθμεί 780 έργα αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής τεχνοτροπίας του 19ου και κυρίως του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Θεωρείται η τρίτη σπουδαιότερη στην Ελλάδα έπειτα από αυτήν της Εθνικής Πινακοθήκης και του Κουτλίδη. Οι δραστηριότητες της πινακοθήκης είναι οι εξής:

 • Η δημιουργία Ελεύθερου Εργαστηρίου καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους. Διδάσκονται ζωγραφική, αγιογραφία, ψηφιδωτό και κεραμική. Λειτούργησε επίσης τμήμα Εικαστικού Κουκλοθέατρου.
 • Η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
 • Η έκδοση καταλόγων των εκθέσεων, αφισών και φωτογραφικού λευκώματος.
 • Η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με σχετικούς φορείς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
 • Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πινακοθήκης.[49]

Δημοτικό ωδείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ωδείο της Λάρισας ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1930 με πρωτοβουλία της Ιουλίας Σάπκα, αρχικά στεγάστηκε σε παλαιό κτήριο επί της πλατείας ανακτόρων (σήμερα πλατεία λαού) και αργότερα φιλοξενήθηκε και από το τέμενος που στεγάζε το αρχαιολογικό μουσείο και το 1953 μεταστεγάστηκε σε νέο κτήριο, ενώ το 1993 στεγάστηκε στο σημερινό κτήριο. Το σύγχρονο ωδείο Λάρισας ιδρύθηκε το 2003 από τον Γιάννη Γράμψα. Βρίσκεται στη Νέα Πολιτεία Λάρισας. [50]

Θεσσαλικό Θέατρο - ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ" ιδρύθηκε το 1975 από τους Λαρισαίους καλλιτέχνες Άννα Βαγενά, Κώστα Τσιάνο και Γιώργο Ζιάκα. Ήταν το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που έκανε έδρα του μια επαρχιακή πόλη και έκανε πράξη την ιδέα της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Χωρίς κρατική επιχορήγηση, για οκτώ χρόνια περιόδευσε τον Θεσσαλικό κάμπο και στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά. Από το 1983 μετατρέπεται σε Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) και επιχορηγείται από τον Δήμο Λάρισας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Έγινε το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας, που αποτέλεσε εφαλτήριο ανάδειξης σπουδαίων καλλιτεχνών, σκηνοθετών και σκηνογράφων. Σε αυτά τα 33 χρόνια ζωής έχει ανεβάσει 68 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα οποία είναι:

 • 1989. Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος", με το έργο "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
 • 1990. Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος", με το έργο "Ιφιγένεια εν Ταύροις", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
 • 1991. Φεστιβάλ Μερίδας Ισπανίας, με το έργο "Ιφιγένεια εν Ταύροις", σε σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνου.
 • 1992. Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος", με το έργο "Χοηφόρες", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Φεστιβάλ Κύπρου, με το έργο "Χοηφόρες", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
 • 1993. Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος", με το έργο "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Αμβέρσα,στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με το έργο "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
 • 1997. Λάρνακα Κύπρου, με το έργο "Φιλάργυρος", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
 • 1998. Φιλιππούπολη, Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, με το έργο "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας", σε σκηνοθεσία Κυριάκου Αργυρόπουλου.
 • 2004. Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος", με το έργο "Φιλοκτήτης", σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.
 • 2005. Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος", με το έργο "Προμηθέας Δεσμώτης", σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.
 • 2017. Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος", με το έργο "Βάκχες", σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

[51] Την θεατρική δραστηριότητα της πόλης συμπληρώνει από το 2001 και το «Θέατρο Τεχνών» επί της Ταγματάρχου Βελησσαρίου & Πηνειού.

Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας στεγάζεται στο μύλο του Παππά, αλλά θα μετακομίσει σε νέο κτήριο στην οδό Ανθίμου Γαζή η κατασκευή του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.[52]

Εικαστικό κέντρο Σύγχρονης Τέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εικαστικό κέντρο στεγάζεται στο μύλο του Παππά, και διενεργεί κάθε χρόνο τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι:

 • Μεγάλη εκδήλωση το μήνα Μάιο.
 • Μία διεθνή διοργάνωση στα πλαίσια ανταλλαγής με άλλα διεθνή Κέντρα Τέχνης.
 • Έκθεση Θεσσαλών καλλιτεχνών.
 • Μια ιστορική αναδρομική ή θεματική έκθεση που θα ανατίθεται σε σημαντικό θεωρητικό της τέχνης.

Αστεροσκοπείο Λάρισας "ΑΡΙΣΤΕΥΣ"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αστεροσκοπείο Λάρισας ΑΡΙΣΤΕΥΣ, είναι Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων. Βρίσκεται στην περιοχή της Γιάννουλης 5 km βορειοδυτικά από το κέντρο της Λάρισας.[53]

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας[54][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει έδρα τη Λάρισα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 μετά από συνένωση της ΙΕ' Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που προϋπήρχαν από το 1974 και 1970 αντιστοίχως.Η περίοδος που καλύπτει η δράση της, είναι από τους προϊστορικούς ως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.Σ τις αρμοδιότητες της εντάσσονται: εντοπισμοί μνημείων, καταγραφές μνημείων και κινητών αντικειμένων, ανασκαφικές έρευνες, αναστηλωτικές εργασίες, εργασίες ανάδειξης μνημείων και χώρων, εργασίες συντήρησης κινητών και ακινήτων μνημείων, σύσταση νέων Μουσείων και Συλλογών, διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διοργάνωση συνεδρίων.

Χώροι αναψυχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πάρκο Αλκαζάρ και όχθες Πηνειού ποταμού
  Γεφυράκι στο Πάρκο Αλκαζάρ
 • Αισθητικό άλσος
 • Λόφος Φρουρίου
 • Πάρκο Χαντζηχαλάρ

Εκδηλώσεις/Φεστιβάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας/Artfools International Film Festival[55]
 • Φεστιβάλ Πηνειού[56]
 • Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας
 • Μύλος Παραστατικών Τεχνών[57]
 • Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας[58]
 • Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου[59]
 • Εμποροπανήγυρη Λάρισας[60]
 • Έκθεση Βιβλίου Λάρισας[61]
 • Ιπποκράτεια
 • Αχίλλεια
 • Εβδομάδα Χορού[62]
 • Παραδοσιακό Χωριό[63]
 • AgroThessaly[64]

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λάρισα, είναι ένας μεγάλος οδικός κόμβος. Ο Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ διέρχεται σε μικρή απόσταση από την πόλη, παρακάμπτοντάς την ανατολικά και ενώνοντάς την με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς αντικατέστησε την ΕΟ1, η οποία διήρχετο μέσα από την πόλη και είχε αστικοποιηθεί. Επίσης, εξυπηρετείται από τον Αυτοκινητόδρομο 4, ο οποίος την ενώνει με τα Τρίκαλα, αντικαθιστώντας την ΕΟ6 που ενώνει τη Λάρισα με τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα και το Βόλο. Επιπλέον, εξυπηρετείται από την ΕΟ3, που την ενώνει με τη Λαμία και την Κοζάνη, ενώ η Εθνική Οδός Λάρισας-Καρδίτσας την ενώνει με την Καρδίτσα. Για την αποσυμφόρηση της κίνησης εντός της πόλης, τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί και δοθεί στην κυκλοφορία τμήματα του εξωτερικού δακτυλίου της Λάρισας, o οποίος παρακάμπτει κυκλικά το πολεοδομικό συγκρότημα και συνδέει περιμετρικά τις συνοικίες της πόλης.[65]

Από τον κεντρικό σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ της πόλης στην οδό Ολύμπου, πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Κέρκυρα, τα Γρεβενά, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Φλώρινα, την Καστοριά, την Αιδηψό, αλλά και διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας. Ενώ υπάρχουν, άλλοι δυο ξεχωριστοί σταθμοί. Στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, λειτουργεί σταθμός για την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ νομού Τρικάλων και των ΚΤΕΛ νομού Καρδίτσας, ενώ στο 7ο χιλιόμετρο της Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου λειτουργεί από το 2015 σταθμός Περιφερειακός Σταθμός Υπεραστικών ΚΤΕΛ[66] για την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου-Λασιθίου, Καβάλας, Κορινθίας, Ξάνθης, Πέλλας, Σερρών και Χανίων-Ρεθύμνου.

Αστικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αστικές Συγκοινωνίες Λάρισας

Η πόλη της Λάρισας για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών συγκοινωνιών της, καθώς και την σύνδεση της με κοντινούς οικισμούς, διαθέτει έναν σύγχρονο στόλο λεωφορείων[67] και 17 λεωφορειακές γραμμές.

 • Τραμ Λάρισας

Ο Δήμος Λαρισαίων ανέθεσε μελέτη βιωσιμότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία προτείνει την κατασκευή 2 γραμμών που θα διέρχονται από το κέντρο της πόλης και θα συνδέουν το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Στάδιο Αλκαζάρ με το σιδηροδρομικό σταθμό. Ωστόσο, λόγω έλλειψης πόρων και αμφίβολης βιωσιμότητας, η υλοποίηση του έργου δεν έχει προχωρήσει ακόμα.[68]

 • Ποδηλατόδρομοι

Επίσης, η πόλη της Λάρισας από το 2003, διαθέτει και ποδηλατόδρομους συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων. Με την μελλοντική επέκταση τους προβλέπεται να φτάσουν συνολικά τα 54 χιλιόμετρα μήκος.[69] Ποδηλατόδρομοι καλύπτουν: την λεωφόρο Ιωαννίνων, όπου διασχίζουν μεγάλο μέρος της, την λεωφόρο Γεωργίου Παπανδρέου στην περιοχή της Νεάπολης, τις οδούς Θεοδωρακοπούλου, Έλλης Λαμπέτη και Βασίλη Τσιτσάνη στην Νέα Πολιτεία, τις οδούς Θεοφράστου στην περιοχή Αβέρωφ και Καλλισθένους στην περιοχή των Πυροβολικών, την οδό Ιλάρχου Σαριμβέη στην Νεράιδα, τις οδούς Ανθίμου Γαζή, Αλέξανδρου Παπαναστασίου, Θέτιδος και Κύπρου και τέλος υπάρχει παράλληλος ποδηλατόδρομος με την προέκταση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου που ξεκινάει από την περιοχή Παπασταύρου και καταλήγει στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Επίσης ποδηλατόδρομοι διασχίζουν το πάρκο Αλκαζάρ και τις 2 όχθες του ποταμού Πηνειού.[70]

Σιδηροδρομικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την Λάρισα περνάει επίσης ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας που την συνδέει σε προαστιακό επίπεδο με τη Θεσσαλονίκη και όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, με χρήση αμαξοστοιχιών προαστιακού σιδηροδρόμου από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης. Σύνδεση με υπεραστικά δρομολόγια υπάρχει απευθείας με την πόλη του Βόλου, ξανά σε επίπεδο προαστιακής σύνδεσης, την πόλη της Αθήνας και φυσικά με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς των διαδρομών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του δικτύου των Ελληνικών σιδηροδρόμων, η γραμμή Λάρισας-Βόλου αναμένεται να εκσυγχρονιστεί και συγκεκριμένα να ηλεκτροδοτηθεί και να γίνει διπλής κατεύθυνσης.

Αεροπορικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης χρησιμοποιείται για εθνική διασύνδεση με έκτακτες πτήσεις, αν και στο παρελθόν υπήρχε λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου με εμπορικές πτήσεις, καθώς και σύνδεση με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίες όμως διακόπηκαν το 1994, λόγω μειωμένης κίνησης. Πλέον εξυπηρετείται από τον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου στη Νέα Αγχίαλο (VOL), ο οποίος απέχει 70 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νοσοκομεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας "Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο"
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
 • 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Λάρισας έχει τα στοιχεία του ηπειρωτικού κλίματος της πεδινής Θεσσαλίας με ετήσιες διαφορές μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας άνω των 22 °C. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 15,7 °C βαθμοί κελσίου. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην πόλη κυμαίνεται στα 425 χιλιοστά.

Πίνακας κλιματικών στοιχείων Λάρισας: [73]

Μήνας Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ
Μέγιστη Μηνιαία θερμοκρασία (°C) 9.8 12.0 14.7 19.6 25.7 31.0 33.1 32.6 28.4 22.2 15.8 11.1
Ελάχιστη Μηνιαία θερμοκρασία (°C) 0.7 1.3 3.3 6.2 10.9 15.0 17.7 17.3 14.0 10.0 5.8 2.0
Απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας (°C) - -21.6 - - - - - 45.4 - - - -
Μέση μηνιαία Βροχόπτωση (mm) 32.5 31.7 36.7 33.0 38.2 25.6 19.0 16.4 30.2 52.2 56.9 50.8
Μέση Μηνιαία Υγρασία (%) 79.6 75.1 73.4 68.7 61.6 49.2 46.6 50.0 58.9 70.0 79.5 82.2

Στις 1/7/2017 και κατά την διάρκεια ενός κύματος καύσωνα που επηρέασε την χώρα από τις 30/6/17 ως τις 2/7/17[74], ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην πόλη της Λάρισας κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία που άγγιξε τους 45,5 °C, ενώ την ίδια ημέρα ο σταθμός της Ε.Μ.Υ. κατέγραψε στην πόλη μέγιστη θερμοκρασία 45,2 °C.[75][76]

Μέσα μαζικής ενημέρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφημερίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ελευθερία[77] πρόκειται για την πρώτη εφημερίδα που δημιουργήθηκε στην Λάρισα, είναι καθημερινή πρωινή εφημερίδα και ιδρύθηκε το 1922 από τον Γεώργιο Δημητρακόπουλο.
 • Ημερήσιος Κήρυκας[78] η εφημερίδα πρωτοεκδόθηκε ως «Κήρυξ» τον Απρίλιο του 1906, λίγα χρόνια μετά την ήττα στον πόλεμο του 1897, από τον δικηγόρο της Θεσσαλονίκης Γεώργιο Σερεμέτη και τον Α. Φαρμάκη. Η εφημερίδα ανέστειλε τη λειτουργία της το 2013.
 • Κόσμος[79] ο «Κόσμος» είναι η νεώτερη ημερήσια εφημερίδα της Λάρισας η οποία κυκλοφορεί από τις 4 Απριλίου 2006.
 • Θεσσαλικές Αγγελίες[80] πρόκειται για εφημερίδα αγγελιών, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου 1994.
 • Larissa Net[81] είναι εβδομαδιαία εφημερίδα που κυκλοφορεί από τις 25 Οκτωβρίου 2013. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή.
 • Αγροτική Έκφραση[82] εβδομαδιαία εφημερίδα. Κυκλοφορεί κάθε Σάββατο.

Ιστοσελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • LarissaNet.gr[83] Ηλεκτρονική Εφημερίδα
 • larisanew[84] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • onlarissa.gr[85] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • LarisaNews.gr[86] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • LarisacityNews[87] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • Thessalianews.gr[88] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • ArenaLarissa.gr[89] Αθλητική Ιστοσελίδα
 • AthleticLarissa.gr[90] Αθλητική Ιστοσελίδα
 • SportLarissa[91] Αθλητική Ιστοσελίδα

Τηλεοπτικοί σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Θεσσαλία Τηλεόραση[92] ( έχει έδρα την Λάρισα)
 • Smile+[93] (έχει έδρα την Λάρισα)
 • TRT-Θεσσαλική Ραδιοφωνία Τηλεόραση[94] (διαθέτει στούντιο στην Λάρισα)
 • Astra TV[95] (διαθέτει στούντιο στην Λάρισα)

Ραδιοφωνικοί σταθμοί[96][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σπορ News 90.1
 • Zoom FM 90.5
 • NRG FM 91.0
 • Power FM 93.2
 • Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93.6
 • BEST FM 93.9
 • Ράδιο TRT 95.1
 • Vibe 95.4
 • Dee Jay 95.7
 • Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης & Τυρνάβου 96.3
 • Ραδιοφωνία Κισσάβου 97.8
 • ΕΡΤ Λάρισας 98.3
 • Ρυθμός Λάρισας 98.8
 • Πόλις 99.4
 • σφαίρα FM 101.6
 • ΑΕΛ Radio 104.8
 • Λαϊκός FM 105.7
 • Παραδοσιακός FM 106.6
 • AVANTI 107.6

Δήμος Λαρισαίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στη χώρα το Μάιο του 2011, ο Δήμος Λαρισαίων έχει μόνιμο πληθυσμό 162.591 κατοίκους και είναι ο έκτος σε πληθυσμό Δήμος όλης της Ελλάδας, μετά από το Δήμο Αθηναίων (664.046 κ.), το Δήμο Θεσσαλονίκης (325.182 κ.), το Δήμο Πατρέων (213.984 κ.), το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης (173.993 κ.) και το Δήμο Πειραιώς (163.688 κ.). Ο Δήμος Λαρισαίων είναι από τους λίγους μεγάλους Δήμους με σημαντική αύξηση του πληθυσμού του (+17.399 κ.) σε σχέση με την απογραφή 2001, όταν ο Δήμος Αθηναίων μειώθηκε κατά 133.386 κ., ο Δήμος Θεσσαλονίκης μειώθηκε κατά 74.916 κ. και ο Δήμος Πειραιά μειώθηκε κατά 18.023 κ.

Με την απόφαση με αριθμό 520[97] του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας, προτάθηκε ο πρώην Καποδιστριακός Δήμος Λάρισας να χωριστεί σε 4 δημοτικά διαμερίσματα:

 • 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Περιλαμβάνει τα εκλογικά διαμερίσματα 1 και 9 με πληθυσμό 21.006.
 • 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Περιλαμβάνει τα εκλογικά διαμερίσματα 2, 4 και 5 με πληθυσμό 39 500.
 • 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Περιλαμβάνει τα εκλογικά διαμερίσματα 6 και 3 με πληθυσμό 30.457.
 • 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Περιλαμβάνει τα εκλογικά διαμερίσματα 8 εώς 10 και 11 με συνολικό πληθυσμό 33.829.

Διοικητική Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νέος Δήμος Λαρισαίων, με βάση το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", αποτελείται από τρεις Δημοτικές Ενότητες, έξι Δημοτικές Κοινότητες και οκτώ Τοπικές Κοινότητες. Η διοικητική δομή[98] έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ:

 • Α.ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
 1. Δημοτική Κοινότητα 1ου Διαμερίσματος Λαρίσης
 2. Δημοτική Κοινότητα 2ου Διαμερίσματος Λαρίσης
 3. Δημοτική Κοινότητα 3ου Διαμερίσματος Λαρίσης (συμπεριλαμβάνονται οι οικισμοί Κουλούριου και Αμφιθέας)
 4. Δημοτική Κοινότητα 4ου Διαμερίσματος Λαρίσης
 5. Τοπική Κοινότητα Τερψιθέας
 • Β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
 1. Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης
 2. Δημοτική Κοινότητα Φαλάννης
 • Γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΛΑΔΑΣ
 1. Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλέας
 2. Τοπική Κοινότητα Ελευθερών
 3. Τοπική Κοινότητα Κοιλάδος
 4. Τοπική Κοινότητα Κουτσοχέρου
 5. Τοπική Κοινότητα Λουτρού Λαρίσης
 6. Τοπική Κοινότητα Μάνδρας
 7. Τοπική Κοινότητα Ραχούλας

Εκκλησίες-Μοναστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορθόδοξες Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλείου
 • Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος
 • Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
 • Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου
 • Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης
 • Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου
 • Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
 • Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής
 • Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας
 • Ιερός Ναός Ταξιαρχών
 • Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου
 • Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία
 • Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας
 • Ιερός Ναός Αγίου Θωμά
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων
 • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου
 • Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας
 • Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου
 • Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων
 • Ιερός Ναός Αγίων Σαράντα Μαρτύρων
 • Ιερός Ναός της Ανάληψης του Σωτήρος
 • Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπου
 • Ιερός Ναός παλαιού κοιμητηρίου
 • Ησυχαστήριο γυναικών Αναλήψεως

Μοναστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

Άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ελεύθερη Ευαγγελική Εκκλησία Λάρισας (Ευαγγελιστές[99])
 • Ναός Ιερής Καρδιάς του Χριστού (Καθολική Εκκλησία[100])

Πλατείες της Λάρισας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κεντρική Πλατεία
 • Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου
 • Πλατεία Λαού
 • Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος
 • Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου
 • Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων
 • Τρίγωνη Πλατεία
 • Πλατεία ΟΣΕ
 • Πλατεία Σοφία Βέμπο
 • Πλατεία Μακρυγιάννη
 • Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς
 • Πλατεία Μικρού Προφήτη Ηλία
 • Πλατεία Ειρήνης
 • Πλατεία Καραΐσκάκη
 • Πλατεία Ηρώων Κατοχής
 • Πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας
 • Πλατεία Λαμπρούλη
 • Πλατεία Ρήγα Φεραίου
 • Πλατεία Ίππου
 • Πλατεία Αμπελοκήπων
 • Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
 • Πλατεία Ηπειρώτικων
 • Πλατεία Ελευθερίας
 • Πλατεία Κατσίγρα
 • Πλατεία Ανθούπολης
 • Πλατεία Ιπποκράτους
 • Πλατεία Αγίων Πέτρου και Παύλου
 • Πλατεία Αναξαγόρα
 • Πλατεία Μητέρας
 • Πλατεία Άννας Φρανκ
 • Πλατεία Τσάτσου
 • Πλατεία Αλίκης Παπαευσταθίου
 • Πλατεία Αρκαδίου
 • Πλατεία Νέας Πολιτείας
 • Πλατεία Μαρίνου Αντύπα
 • Πλατεία Ιπποκράτη
 • Πλατεία Θάλειας
 • Πλατεία Νεάπολης
 • Πλατεία Χούρλια Θωμά
 • Πλατεία Ζαζιά
 • Πλατεία 4ου Συντάγματος
 • Πλατεία Απελευθέρωσης
 • Πλατεία Αριστοφάνους
 • Πλατεία Στρατηγού Μακρυγιάννη
 • Πλατεία Κουζόγλου

Πάρκα της Λάρισας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πάρκο Αλκαζάρ
 • Πάρκο Πηνειού
 • Πάρκο Φρουρίου
 • Πάρκο Αγίου Αντωνίου
 • Πάρκο ΟΣΕ
 • Πάρκο Φιλιππούπολης
 • Πάρκο Ανθούπολης
 • Πάρκο Νεάπολης
 • Αισθητικό Άλσος

Συνοικίες της Λάρισας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοτική ενότητα Λαρισαίων χωρίζεται σε τέσσερις δημοτικές κοινότητες, οι οποίες αποτελούνται από 23 πολεοδομικές ενότητες(συνοικίες) και τους προαστιακούς οικισμούς της Αμφιθέας και του Κουλούριου. Επίσης, στην δημοτική ενότητα Λαρισαίων περιλαμβάνεται και η τοπική κοινότητα Τερψιθέας.

1η Δημοτική Κοινότητα

 1. Παπασταύρου
 2. Άγιος Αθανάσιος
 3. Ιπποκράτης (Πέρα Μαχαλάς)
 4. Φιλιππούπολη
 5. Λιβαδάκι
 6. Άγιος Θωμάς
 7. Νεάπολη

2η Δημοτική Κοινότητα

 1. Άγιος Αχίλλειος
 2. Άγιος Νικόλαος
 3. Αμπελόκηπων (Ταμπάκικα)
 4. Άγιοι Σαράντα
 5. Άγιος Κωνσταντίνος
 6. Σταθμός

3η Δημοτική Κοινότητα

 1. Λαχανόκηποι
 2. Νέα Σμύρνη
 3. Άγιος Γεώργιος
 4. Κουλούρι
 5. Αμφιθέα

4η Δημοτική Κοινότητα

 1. Χαραυγή
 2. Τούμπα
 3. Πυροβολικά
 4. Αβέρωφ
 5. Νέα Πολιτεία
 6. Ηπειρώτικα
 7. Ανθούπολη
 8. Νεράιδα

Τοπική Κοινότητα Τερψιθέας

 1. Τερψιθέα
 2. Άργυσσα

Προάστια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γιάννουλη
 • Φαλάνη
 • Τερψιθέα
 • Δασοχώρι

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητικές εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) Λάρισας, το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Κράτος και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, βρίσκεται δίπλα από το πάρκο Αλκαζάρ της πόλης και περιλαμβάνει τις παρακάτω εγκαταστάσεις:
 1. Στάδιο Αλκαζάρ, με χωρητικότητα 13.108, εδώ εκτός από αγώνες ποδοσφαίρου διεξάγονται και όλα τα αθλήματα στίβου.
 2. Γυμναστήριο Βαρέων Αθλημάτων
 3. Κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ
 4. Κλειστό κολυμβητήριο Αλκαζάρ
 • Αθλητικό μέλαθρον Λάρισας:. Επίσης στον πυρήνα Β της Νεάπολης βρίσκεται το νεόκτιστο δεύτερο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί και αγώνες από το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης που διοργάνωσε η Ελλάδα το 1998, και το οποίο είναι επίσης η έδρα των συλλόγων Ολύμπια και ΑΕΛ.
 • AEL FC Arena: Το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας ΑΕΛ 1964 έχει κατασκευαστεί δίπλα από το αθλητικό μέλαθρον της Νεάπολης, με χωρητικότητα 16.118 καθήμενων και περιέχει πλήρες αθλητικό κέντρο.
 • Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Κωνσταντίνου
 • Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Θωμά
 • Κλειστό Γυμναστήριο ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στην πόλη για την κάλυψη των γενικότερων αναγκών άλλα και χόμπι των κατοίκων υπάρχουν επίσης τα εξής δημοτικά αθλητικά κέντρα[101]:

 • Αθλητικό Κέντρο Μητσιμπόνα
 • Αθλητικό Κέντρο Νεάπολης
 • Αθλητικό Κέντρο Κουκουλίτσιου - Μουσίαρη
 • Αθλητικό Κέντρο Νέας Πολιτείας
 • Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλικού
 • Αθλητικό Κέντρο Βιολογικού
 • Αθλητικό Κέντρο Ανθούπολης
 • Αθλητικό κέντρο Αμπελοκήπων
 • Αθλητικό κέντρο Τερψιθέας

Αθλητικοί σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαίων Χρόνων
Νεότερων χρόνων

Αδελφοποιημένες πόλεις[102][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις - Παραπομπές - Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Μακεδονική Κυριαρχία - Ρωμαϊκή Κυριαρχία - Η μεγάλη πανθεσσαλική γιορτή των Ελευθέριων
 2. Κυρίως Βυζαντινή περίοδος (7ος - 13ος αιώνας μ.Χ.)
 3. Πρώιμη Οθωμανική Περίοδος (14ος - 16ος αιώνας)
 4. "Πέρασε" ναρκωτικά στις φυλακές Λάρισας[νεκρός σύνδεσμος]
 5. 5,0 5,1 Υπουργείο πολιτισμού, Πύλη Οδυσσέας
 6. Πολιτιστική Πύλη Λάρισας - Α' Αρχαίο Θέατρο
 7. Πολιτιστική Πύλη Λάρισας - Β' Αρχαίο Θέατρο
 8. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=192&catid=9&Itemid=435
 9. «Βασιλική Αγίου Αχιλλέιου Λάρισας» 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Λάρισα 2013
 10. Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων-Παλαιοχριστιανικά λουτρά
 11. Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων-Παλαιοχριστιανικά λουτρά
 12. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=152&catid=9&Itemid=435
 13. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=153&catid=9&Itemid=435
 14. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=150&catid=9&Itemid=435
 15. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=151&catid=9&Itemid=435
 16. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=149&catid=9&Itemid=435
 17. Αθανάσιος Τζιαφάλιας (Μάρτιος 1990). «Αρχαία Λάρισα». Περιοδικό Αρχαιολογία 34: 55-56[νεκρός σύνδεσμος]. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-07-02. http://archive.is/jWYDA. 
 18. http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/137077-%CE%B3%CF%85%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B9.html
 19. Γενί Τζαμί
 20. 20,0 20,1 Κατεβάζει ρολά το «Γενί-Τζαμί»[νεκρός σύνδεσμος] Ελευθερία Λάρισας. 18 Ιανουαρίου 2012
 21. http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/134447-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%82.html
 22. Ανθή Μάτσακα (2012). Νομικός Μιχαήλ, επιμ. Η εξέλιξη του λόφου του Φρουρίου στη Λάρισα. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Σχολή Αρχιτέκτονων: Διπλωματική Εργασία, σελ. 53. http://www.greekarchitects.gr/site_parts/doc_files/50.12.2012.07.pdf. 
 23. http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/134447-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%82.html
 24. «Μπαϊρακλί Τζαμί». 17 Νοεμβρίου 2014. Ψηφιακή Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων. http://culture.larissa-dimos.gr/article.php?article_id=112&topic_id=96&level=3&belongs=11&area_id=1&lang=gr. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2014. 
 25. Ανθή Μάτσακα (2012). Νομικός Μιχαήλ, επιμ. Η εξέλιξη του λόφου του Φρουρίου στη Λάρισα. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Σχολή Αρχιτέκτονων: Διπλωματική Εργασία, σελ. 49. http://www.greekarchitects.gr/site_parts/doc_files/50.12.2012.07.pdf. 
 26. «Πυριτιδαποθήκη - Παλαιές Φυλακές. ΤΕΔΚ Νομού Λάρισας». http://www.pedthessalias.gr/mnimeia/mnimeia_details.php?Id=57. 
 27. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=117&catid=9&Itemid=435
 28. Ανοίγει το μνημείο-μουσείο του Ιπποκράτη[νεκρός σύνδεσμος]
 29. Νοεμβρίου 2014 «Μνημείο Ιπποκράτη». Ψηφιακή Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων. http://culture.larissa-dimos.gr/article.php?article_id=63&topic_id=94&level=3&belongs=11&area_id=1&lang=gr Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2014. 
 30. Οι πλατείες του ιστορικού κέντρου της Λάρισας
 31. TravelStyle.gr
 32. Αναδεικνύονται σημαντικά ηρώα της Λάρισας[νεκρός σύνδεσμος]
 33. Πάρκο Αλκαζάρ
 34. Αρχιτεκτονικά... «διαμάντια» στη Λάρισα, εφημερίδα Ελευθερία, 21 Ιανουαρίου 2012[νεκρός σύνδεσμος]
 35. http://7gym-laris.lar.sch.gr/topos/lar_ixni%20parelthontos.htm
 36. http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/6354-.html
 37. http://www.onlarissa.gr/2016/12/20/o-dimos-lariseon-agorazi-diatiriteo-ktirio-avraam-mouson-stin-odo-palestinis/
 38. Διατηρητέο το «Παλλάς» της Λάρισας
 39. http://7gym-laris.lar.sch.gr/ergasies/KONAKIA/konakiaverof.htm
 40. http://7gym-laris.lar.sch.gr/ergasies/KONAKIA/konakiaverof.htm
 41. http://www.larissanet.gr/2016/04/13/parousiastikan-ta-vraveia-gia-to-konaki-averof/
 42. «Business Plan» για τον Θεσσαλικό Σταθμό Λάρισας
 43. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/mouseia-kai-ekthesiakoi-xoroi
 44. Μουσείο κούκλας στη Λάρισα
 45. http://www.ose.gr/el/%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%B1/25-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%82
 46. http://www.larissanet.gr/2017/04/12/anoichti-sto-koino-i-ekthesi-t-tloupa-sto-mylo-tou-pappa/
 47. http://culture.larissa-dimos.gr/article.php?article_id=11&topic_id=63&level=&belongs=13&area_id=1&lang=gr
 48. http://vivl-laris.lar.sch.gr/
 49. http://www.katsigrasmuseum.gr/
 50. http://www.dodiolar.com/
 51. «Ιστορικό των παραστάσεων από την ιστοσελίδα του Θεσσαλικού Θεάτρου». http://www.thessaliko-theatre.gr/default.asp?contentID=5. Ανακτήθηκε στις 2012-04-28. 
 52. http://www.thessaliko-theatre.gr/
 53. ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ "ΑΡΙΣΤΕΥΣ"
 54. http://larisa.culture.gr/
 55. http://www.iffl.gr/
 56. http://www.festivalpineiou.gr/
 57. «Φεστιβάλ «Μύλος Παραστατικών Τεχνών» – festival.culture.gr». festival.culture.gr. http://festival.culture.gr/%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-%CE%BC%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD/. Ανακτήθηκε στις 2017-03-15. 
 58. Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας
 59. http://allartfool.wixsite.com/theatrodromou-la
 60. http://www.pazarilarissa.gr/
 61. Πρεμιέρα για την Έκθεση Βιβλίου στη Λάρισα
 62. http://www.onlarissa.gr/2016/04/11/evdomada-chorou-sto-milo-tou-pappa/
 63. http://postlarissa.gr/larisa/soyxe-paradosiako-horio-simera-sti-larisa-foto
 64. http://agrothessaly.helexpo.gr/el/introduction
 65. http://www.larissa-dimos.gr/new/pdf/Parousiasi_KIN.pdf
 66. http://www.periferiakosktel.gr/index.php/ktel/
 67. Σελίδα στο διαδίκτυο του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας
 68. http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/tram/tram-thessalonikis/item/258-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1
 69. Ποδηλατόδρομοι, Πολιτιστική Πύλη της Λάρισας
 70. Bicycle @ Larissa - Ποδηλάτες Λάρισας
 71. ΤΕΙ Λάρισας
 72. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 73. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
 74. «Κορυφώνεται ο καύσωνας, του Γιάννη Ελαφρού | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/916436/article/epikairothta/ellada/koryfwnetai-o-kayswnas. Ανακτήθηκε στις 2017-07-02. 
 75. Petrou, Alec Moustris, John. «meteo.gr: Η εξέλιξη της θερμοκρασίας έως και τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017». meteo.gr - Προγνώσεις καιρού για όλη την Ελλάδα. http://www.meteo.gr/meteoplus/article_view.cfm?entryID=345. Ανακτήθηκε στις 2017-07-02. 
 76. «Έπιασε το... 45άρι του ο καύσωνας στη Λάρισα -στους 45,5 στις 17.20 | Ειδήσεις, νέα για Λάρισα | Θεσσαλία Τηλεόραση». www.thessaliatv.gr. http://www.thessaliatv.gr/news/44739/epiase-to-45ari-toy-o-kayswnas-sth-larisa--stoys-455-stis-1720/. Ανακτήθηκε στις 2017-07-02. 
 77. Διαδικτυακός τόπος Εφημερίδας Ελευθερίας/
 78. Διαδικτυακός τόπος Ημερήσιου Κήρυκα/
 79. Διαδικτυακός τόπος εφημερίδας «Κόσμος»
 80. Διαδικτυακός τόπος εφημερίδας «Θεσσαλικές Αγγελίες»
 81. Διαδικτυακός τόπος του larissanet
 82. Διαδικτυακός τόπος της εφημερίδας «Αγροτική Έκφραση»
 83. LarissaNet.gr
 84. larisanew.gr
 85. ONLarissa.gr
 86. LarisaNews.gr
 87. LarisacityNews
 88. Thessalianews.gr
 89. ArenaLarissa.gr
 90. AthleticLarissa.gr
 91. SportLarissa
 92. Διαδικτυακός τόπος Θεσσαλία TV
 93. Media.net.gr
 94. Διαδικτυακός τόπος TRT
 95. Διαδικτυακός τόπος Astra TV
 96. Ραδιόφωνο.gr
 97. Το κείμενο της απόφασης
 98. Διοικητική διαίρεση, Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, με βάση τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, Φ.Ε.Κ. αριθ. 45892
 99. Ελεύθερη Ευαγγελική Εκκλησία Λάρισας
 100. Εγκαινιάστηκε ο νέος καθολικός ναός της Λάρισας[νεκρός σύνδεσμος]
 101. http://www.larissa-dimos.gr/el/gia-tous-polites/athitika-kentra
 102. http://www.larissa-dimos.gr/new/index.asp?pid=1&sub=10

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γεώργιος Ι. Σαλακίδης, Η Λάρισα (Yenisehir) στα μέσα του 17ου αιώνα, Κλειώ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, τ/χ 2 (άνοιξη 2006), σελίδες 183-194.
 • Ελένη Αγγελομάτη Τσουγκαράκη,«Συμβολή στην ιστορία της οικονομικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής ζωής της 

Λάρισας κατά την Τουρκοκρατία», Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά 3 (1990) σσ. 255‐332

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
voyage logo
Στα Βικιταξίδια υπάρχουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τoν προορισμό