Σήραγγα Αρτεμισίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Σήραγγα Αρτεμισίου είναι η μεγαλύτερη σήραγγα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Πελοποννήσου. Έχει μήκος 1,4 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε δύο κλάδους. Ο πρώτος έγινε το 1989, ενώ ο δεύτερος έγινε το 2009.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δεκαετία του 1980 άρχισε η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού 7 σε αυτοκινητόδρομο. Σε κάποια σημεία χρειάστηκε η κατασκευή σηράγγων. Όλες οι σήραγγες ήταν αμφίδρομες και είχαν μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν η σήραγγα Αρτεμισίου. Άρχισε να κατασκευάζεται τον Μάιο του 1985 και προβλεπόταν να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 1987. Τελικά παραδόθηκε 1,5 χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1989[1].

Λίγο αργότερα άρχισε και η διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας.

Τον Οκτώβριο του 2000 έγινε έρευνα στην ολοκληρωμένη σήραγγα Αρτεμισίου για να διαπιστωθεί η ασφάλειά της. Τελικά στην σήραγγα υπήρχαν αρκετά προβλήματα (έλλειψη σήμανσης, έλλειψη φωτισμού, κατεστραμμένοι πυροσβεστήρες, κατεστραμμένα τηλέφωνα, μη ύπαρξη κουτιών πρώτων βοηθειών)[2].

Ο δεύτερος κλάδος της σήραγγας παραδόθηκε στις 12 Αυγούστου 2009[3][4][5][6]. Ο πρώτος κλάδος έκλεισε με σκοπός την βαριά συντήρησή του και παραδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία λίγους μήνες αργότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]